• Mireewk

    Zdravím

    Potřeboval bych poradit s výběrem kola. Zatím me zaujalo tohle:

    1.

    https://www.endorphinrepublic.com/…cale-945-tw/

    2.

    http://www.merida-bike.cz/…team-issue-1

    3.

    http://www.merida-bike.cz/…ignine-800-1

    Nejvic se mi líbí ten scott ale nemá vzadu pevnou osu (aspon mi to tak připadá). A vadí hodně ze tam není pevná osa? Kdyžtak můžete doporučit i jiná kola. Dekuju za odpovědi

    0 0
    • Kotis  

      Scott nemá moderní geometrie/techno­logie u hliníkových rámů – boost osa, vnitřní vedení všech bovdenů, … Myslím, že minulý rok obměnili pouze většinu karbonových rámů.

      Plus cena je oproti Meridě prostě vyšší. Takže za mě možnost 2, protože to je jednopřevodník.

      0 0
    • Lachtis  

      Z těchto tří a za tu cenu bych šel taky do Meridy z 2. odkazu

      0 0
    • blackboy007  

      http://www.bezvakolo.cz/…carbon-white

      jenom asi u tohoto kola budeš muset vyměnit brzdy jinak by bylo super

      0 0
      • Lachtis  

        no teda za 40 a mimo těch brzd ještě na Silveru… to je ta Merida mnohem lepší a je i levněší…

        0 0
      • Lister  

        Můžu se zeptat jaké osazení bys chtěl u karbonového kola do 40 tisíc?

        0 0
        • Mireewk  

          Radši hliník a lepsi osazeni

          0 0
          • Lister  

            To si každý musi přebrat. Já zase vždy razil heslo radši dobrý základ.

            Jinak radši full bez kol než HT.

            0 0
            • bezdratova.sprcha  

              To ze je to karbon v teto cene urcite nezarucuje dobry zaklad. Spis bych si v teto relaci troufl tvrdit ze hlinik udela lepsi zaklad.

              0 0
              • scalar  

                čerpáš z vlastních bohatých zkušeností s karbonovými a hliníkovými rámy? Kolik karbonových rámů jsi měl a jaké značky?

                0 0
                • bezdratova.sprcha  

                  A řekneš mi teda v čem je v tomto konkrétním případě ten karbon lepší, kromě toho že to je „oh můj bože karbon“? :)

                  Každý si dokáže odůvodnit svoje potřeby. Někdo potřebuje jezdit na karbonu za každou cenu, někdo radši vezme jistější volbu. Je to XC kolo, ne silnička a navíc srovnáváš oproti opravdu kvalitním alu rámům, které mají běžně nosnost 120kg.

                  Jednoduše kategoricky odmítám tvrzení, že karbon je automaticky lepší základ, zvlášť když to kolo Cube je o kilo těžší než o pětilitr levnější Merida, tedy tak nějak na úrovní alu kol za 30k. Dáváš o 10K navíc za dobrý pocit z rámu a ošídiíš se na brzdách, vidlici a váze.

                  0 0
              • Lister  

                Zrovna tenhle rám je jeden z těch lepších.

                0 0
            • Smazaný účet  

              Full je tak na dvě sezóny, než se z toho stane rozvrzaná hajtra, ne každý se chce m*dat s výměnou ložisek s nejistým výsledkem, ale možná jsem jen zvolil špatný model.

              0 0
              • Lister  

                Až do toho „ale“ v posledním řádku to bylo úplně prázdné prohlášení.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak je mi jasné, že víla je dlouhá léta tichá a případná výměna ložisek je čirá radost :)

                  0 0
                  • Lister  

                    Tady zrovna nejde o LV ale měl jsem v dlouhodobé péči 4 fully a ani i jednoho jsem ložiska neřešil. LV si výměnu některých už asi zaslouží ale zatím funguje dobře. Výměna j samozřejmě čirá radost. Pošleš to někomu kdo to umí a on to udělá za tebe.

                    0 0
    • kapo22  

      Zdravím,

      jak jsem psal už jinde:

      "Před měsícem jsem řešil podobné dilema s podobnými požadavky jako máš ty.

      Mám poctivých 197cm s dlouhýma nohama a 105kg, takže jsem dost bojoval s velikostí rámu. Nakonec jsem skončil u Meridy BIG.NINE TEAM ISSUE ve velikosti 23" a naprostá spokojenost. Má pevné osy ve předu i vzadu, dobrou vidlici, která podemnou pěkně všechno žehlí, 1×11 SRAM GX, který sází rychlosti jako divý (oproti mému stařičkému deorku je to naproto jiný dimenze), dobřé obutí, brzdy mě zatím ve všech sjezdech zastavili skoro na pětníku a moc neváží (i v té mamutí velikosti jsem bez pedálů lehce přes 11,5kg)."

      A zbude i peníz na nějakou drobnost pro ženu/přítelkyni, aby taky z toho něco měla :-D

      Jinak o BIG.NINE 800 jsem taky přemýšlel ale už nebyla v potřebné velikosti a nakonec jsem i rád, že jsem vzal TEAM ISSUE. Je to parádní svezení a hodně dobrou cenu

      0 0
    •  

      tak trochu mimo téma..

      ale není mně jasný proč všude cpou ten SRam 1×11 ? To nemají jinou alternativu – 2×10 !?..Kola pěkný v cenový kategorii, který by zajímala i mě…ale to si musím koupit kolo a přehodit si sám převody ? Nebo jsou výrobci (prodejci) někde vstřícní vůči přání potenciálních zákazníků?

      0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Bohužel. Proč myslíš, že je tak často vidět inzeráty na nepoužité komponenty sundané z úplně nových kol? Pořídíš kolo co se aspoň trochu podobá požadovanému výsledku a pak to přeházíš, sundané věci prodáš. Alternativou je seskládat si celé kolo od základu, ale to se ti prodraží pokud hodláš použít samé nové věci. Ale určitě to pro mnohé má svůj půvab, postavit kolo úplně přesně podle svých představ.

        0 0
      • Nutribird  

        Němčík ti upraví kolo dle požadavků, odečte rozdíl. Někdo na něj ovšem také nadává. Já osobně problém neměl.

        0 0
    • Lister  

      Ta druhá Merida vypadá dobře. Kolo se slušným osazením kde se jen tak něco nepodělá za dobrou cenu. Jestli ti stačí 1×11, tak to nebude zlá volba.

      Kdybys chtěl 2×11 Shimano tak bych místo té druhé raději volil GRAND CANYON AL SLX 9.9.

      0 0
      • MlokCZ  

        Ten Canyon dokud je ve slevě za 40 a pokud je k mání velikost jakou potřebuje, tak je jasná volba. Hlavně tam jsou i slušná kola, která jsou na ostatních kolech skoro vždy ošizená. Jenže aktuálně už zmizel i v Mku, takže smůla. Ještě dva dny zpět Mko bylo.

        0 0
    • Mireewk  

      Tak asi beru tu druhou meridu s RS reba.

      Bude mi velikost 17 při 180cm? Podle tabulky velikosti bych měl uz mít 19. Ale k dispozici uz Prej jsou jen 17 a 23.

      0 0
      • MlokCZ  

        Chtěl jsem před podíváním na geo psát, že 17" bude určitě malá. Po podívání na geo to ale už tak jasné není. Ta 17" je reálně 17,5" na výšku (vyjde pro nohy 85cm, já mám nohy 84,5cm a o 4mm nižší rám a vyjde mi to dokonce i s 367mm sedlovkou) a na délku je docela dlouhá (422mm reach na 17" je hodně).

        Mám 182cm a byla by mi ta 17" přesně akorát a to jen se 7cm představcem. Dle mě to ale samozřejmě nemůžeš brát. Mám hodně krátké ruce a potřebuju kratší rámy a stejně vysocí většinou potřebují o něco delší. Ale zase mě by to vyšlo se 7cm představcem a ten by šel dát o trochu delší (přes 9cm bych ale nedával).

        Takže to bude záležet na tom jaké přesně máš proporce a buď poměř vše a napiš to sem (včetně délky rukou, trupu a u nohou nejen celková délka, ale i délka stehenní a lýtkové části) nebo ten rám musíš zkusit.

        0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Bez a vyzkousej. Ono totiz ten rozsah velikosti ramu na kterem muzes pohodlne jet, je dost velky a zvlast kdyz uvazis kazdy naroste trochu jinak. Kdyz si poridis vetsi ram, budes mit vetsi zakladnu, kolo bude jistejsi ve sjezdech. Sedlovku budes mit nizko – primo nad stredem, zkratis predstavec a budes mit rychle a celkem agresivni XC kolo – samozrejme pokud ti to tak na tom ramu sedne.

        Mensi ram ti taky pravdepodobne bude sedet a bude zase obratnejsi. Muzes si na sedlovku dat mirny setback a zvysit komfort a pokud bys tam byl skrceny tak prodlouzis predstavec.

        0 0
        • Lister  

          Zašel bych do obchodu, protože přesně tyhle rady tam dostaneš a když bude Mít skladem tam odjedeš hned na kole s 400mm sedlovkou vytaženou na max a 120mm predstavcem. A když bude jen XL tak dáme přece rovnou a s 50mm vepředu se vám pane bude řídit mnohem lépe.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak kdyby to tak pro tu největší velikost aspoň vyšlo (s 50mm představcem), tak by to sice byl výběr úplně na hovno, ale jezdit by na tom ještě nějak možná šlo.

            U té Meridy ve 23" by to vyšlo ale ještě mnohem hůře než jsi to obecně napsal. Jeho proporce neznám, ale když vezmu tu 23" Meridu dle sebe (a i přes moje krátké ruce mu to zase o tolik jinak nevyjde), tak by mi vyšla na délku tak akorát s nulovou délkou představce :-)

            A standover by mi nevyšel „jen“ o 2cm a sedlovka by pořád pár centimetrů (asi 8) vysunutá byla :-)

            Ta 17" ale jak píšu výše vyjít může pokud nebude mít extra dlouhé ruce nebo super dlouhé nohy. A tím myslím rozumně s 7–9cm představcem a 400mm sedlovka také nemusí být ani potřeba.

            0 0
        • MlokCZ  

          Muzes si na sedlovku dat mirny setback

          Co to je zase za rady. Poloha sedla je pro daného jezdce daná vůči středu (ať už každému jezdci vyhovuje jakákoliv a nemusí to být přesně dle K.O.P.S.).

          A žádný velký rozptyl ve velikostech (pokud to nemá být zcela nevhodné) se rozhodně nekoná. V jeho případě pro tu Meridu je to jednoduché, je to pouze o 17" vs 19" (už ve 21" by to byl naprostý nesmysl jak je ten rám dlouhý a na výšku poctivá 21").

          0 0
          • bezdratova.sprcha  

            Pokud si budeš upravovat geometrii a budeš měnit celkovou pozici jezdce a jeho orientaci vůči středu, tak je KOPS absolutně mimo mísu (nehledě na to že to je metoda kterou hodně bike fitterů zatracuje).

            Poloha sedla vůči středu není daná, poloha sedla vůči středu je jeden s faktorů který udává pozici jezdce.

            A rozptyl velikostí co ti po úpravách padne opravdu velký je. Samozřejmě to nemusí být pravda u všech značek, respektive např. ne všechny 19" rámy jsou reálně stejná velikost, protože v měření velikosti podle sedlové trubky je docela chaos a na reálné velikosti celého kola se pak podepíše několik dalších věcí.

            U profi sportovců není nic neobvyklého, že si pořídí rám „špatné“ velikosti a následně upraví posed aby padl, protože jim výsledná geometrie víc vyhovuje v jejich disciplíně.

            0 0
            • MlokCZ  

              O KOPS tu vůbec nejde, také jsem psal, že to dle toho být vůbec nemusí. Ať už bude poloha sedla jakákoliv, tak je nějaká optimální na daný typ kola, styl jízdy a dané proporce a preference jezdce. Otáčet jezdcem okolo středu (při zachování všech úhlů těla pro „stejné“ šlapání) moc nejde, protože to limituje celá řada faktorů (rozložení hmotnosti mezi přední a zadní kolo, výška řídítek vůči sedlu a narovnávání/po­kládání posedu – když zachovám pro šlapání stejný úhel trupu vůči nohám, tak k tomu dojde a další).

              A ne, že sedlo necháme v libovolné pozici kam náhodou vyjde a budeme ladit délku posedu offsetem. Z toho pak přesně vznikají nesmyslné posedy (ať už nevhodné pro šlapání nebo nevhodné z hlediska zvedání se kola na zadní v prudkých výjezdech, atd.).

              Rozptyl velikostí po úpravách velký není. Buď někomu přesně padne konkrétní velikost u dané značky nebo je maximálně někdy mezi a po úpravě by mohl jezdit obě sousední velikosti mezi kterými je.

              A nebo se také klidně stane, že někomu nepadne u značky žádná velikost (třeba jedna velikost je moc vysoká a o jedno menší velikost je zase už moc krátká).

              Cokoliv jiného vede akorát ke kolů s mizernými vlastnostmi ať už to skončí přehnaně krátkým nebo přehnaně dlouhým představcem na daný typ kola a styl jízdy.

              A na značce vůbec nezáleží. Dle značky to akorát může vyjít pro jinak označenou velikost, dle skutečné geometrie daného rámu, ale pořád u dané značky bude jedna nejvhodnější velikosti (nebo maximálně možné použít dvě, když je jezdec akorát mezi).

              Nic jako rám „špatné“ velikosti není. To co jsi popsal v posledním ostavci je přesný opak. Tedy profíci si pro sebe pořídí rám vhodné velikosti (a to, že se to někomu na první pohled nezdá neznamená, že to je „špatná“ velikost), tak aby to ve výsledku dalo nejlepší vlastnosti, které potřebují.

              Výrazně menší nebo větší rám by byl pro ně k ničemu, tedy opět žádný velký rozptyp velikostí.

              0 0
              • Lister  

                No s tím se teď docela potýkám.

                Jedno kolo se mi hodně líbí, osazení, určení, základní parametry úplně ideální. Bohužel z nějakého důvodu tam mají na M sedlovku 450mm a to už je pro mne docela dost.

                S prostorem nad rámem by problém nebyl ale na tak dlouhou sedlovku budu hůř cpat teleskop. Továrně osazený 150mm by musel jít dolů, ale i se 125mm by to bylo nahraně.

                Jinak teď jsem měl jedno velké štěstí. Objednával jsem kolo a vůbec neřešil výšku posedu, protože ten člověk má docela dlouhé nohy. Vybalíme kolo z krabice teleskop zaražený úplně dole. Namontujeme pedály sedne si na to a je to tip top ( maximálně pár milimetrů nahoru by to sneslo). Docela se bojím že jak tam přijdou definitivní o něco nižší pedály tak by to už nemuselo vyjít.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Teleskop tohle komplikuje. Bez něj když je hodně snížená horní rámovka u fullů by to ani nevadilo.

                  Já bych mohl mít za chvíli opačný problém. Už teď jezdím jeden 17,5" rám a u novějších rámů mi budou vycházet za chvíli ještě menší rámy jak je to vše dlouhé. Tak budeš čas na 400–420mm sedlovku když teleskop pořád zatím nechci (když ale ty rámy vydrží takhle dlouhý teleskop, tak musí vydržet i takhle dlouhou pevnou sedlovku).

                  0 0
        • scalar  

          Takže třeba takový chudák Kulhavý jezdí podle Tebe na naprosto nevhodném pomalém a neagresivním XC kole :-)

          0 0
    • Mireewk  

      Tak jsem byl v prodejně a doporučena velikost 21. Mam dlouhé ruce i nohy. Ale nic takoveho uz v tyhle velikosti nemají :/ tak nevim jestli rok čekat nebo vzít toho scotta. A neslo by to koupit treba v zahraničí?

      0 0
      • MlokCZ  

        A jak máš konkrétně dlouhé ruce a nohy. Na 21" by to musel být doopravdy extrém, aby to tak vycházelo. Nicméně, pokud máš dlouhé ruce a nohy, tak to na tu 17" nebude a tedy tak jako tak smůla.

        Ta Merida ve 21" má 532 sedlovou trubku, to je na nohy minimálně 90cm+ (a to klidně i 95cm). A nohy 90cm+ jsem u 180cm postavy ještě tedy neviděl nikdy.

        A délka to samé, to je taky tak na 190cm+ běžné postavy, takže bys ruce musel mít opravdu super dlouhé.

        0 0
      • Lister  

        Takže jsme přesně u toho co jsem psal výše. Doporučí co mají skladem ač to vy výsledku bude úplně blbě. 21 je na tebe na 90% nesmysl. A kdyby ti náhodou vycházely nohy tak pokud nejsi orangutan nedosáhneš na řidítka.

        0 0
        • Mireewk  

          Podle me by mi nejvíce seděla velikost 19.

          0 0
        • MartinM  

          „doporučena velikost 21“ „Ale nic takoveho uz v tyhle velikosti nemají“ presne jak rikas :D

          0 0
          • Lister  

            Sakra…

            Ještě ty příspěvky, na které reaguju, budu muset začít číst nebo co.

            0 0
        • MlokCZ  

          Tak tu velikost neměli, takže o vnucení nevhodné se nejednalo. Na druhou stranu jak došli k tomu, že to bude na 21" ok, když měli jen 17". Tak mohli zjistit, že 17" bude malá, ale už je mi divný jak z toho udělat závěr, že to bude na 21" a ne na 19" (když ani jednu tu velikost neměli na vyzkoušení).

          0 0
          • Mireewk  

            Jel jsem na jiné big nine ve velikosti 21. Aspon ten prodavač říkal ze mi ta 21 je akorat

            0 0
    • Mireewk  

      Tak beru toho scotta za 40k sice nemá zadní osu pevnou. Ale nic lepšího asi nenajdu

      0 0
    • volyn  

      https://www.bike-life.cz/…-2018/d25150

      Karbon, pevne osy, eagle Katalogova cena 48, realne minus 10% , jestli mas nekoho kdo cube kupuje, tak i 40

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.