• Picino

    Zdar pánové, právě jsem se vrátil z nemocnice, kde jsem byl týden hospitalizován. Nebudu rozepisovat co a jak se stalo, ale výsledná diagnóza byla „plicní embolie“. Teď si do břicha musím píchat Clexane a začínám přecházet na prášky Warfarin (lék na ředění krve). Tyto prášky bych měl brát cca 1/2roku. Otázka je co moje sportovní aktivity s tímto lékem. Kolo mě tak moc netrápí, protože pokud bude teplota pod 10st. tak nejezdím. Ale hodně aktivně hraji ještě Badminton. Kdo zná ví, že je to hodně fyzicky náročný sport a nevím jestli s kombinací s tímto lékem nebude problém. Doktor to nějak vysloveně nezakázal, jen abych se šetřil. Ale říkám si, jestli si třeba taky nemyslel, že je to jen takové pinkání přes síťku jak někde na pláži. Proto se chci zeptat někoho, kdo má s touto kombinací Warfarin a Sport nějaké zkušenosti. Jo a taky ještě Warfarin a 1 pivko ;-) Díky za jakýkoliv komentář.

    0 0
    • kouba159  

      Tímto jsem si také prošel. Embolka i warfarin. Pivo ti určitě s warfarinem nebude dělat dobrotu. Sport by tak nějak nemusel vadit. Jo píšeš 1 pivo tak toho se nemusíš bát.

      0 0
    • satch  

      ahoj, záleží, na kolik budeš „naředěnej“ :-) měl bys být poučen svým doktorem. V zásadě by žádný problémy být neměly, pokud se nějak nezraníš… ovlivňuje to srážlivost (aby se ti nějakým trombem neucpaly cévy), čím vyšší INR, tím si dávat větší pozor…

      0 0
      • Picino  

        díky oběma za koment. Takže při sportování když si budu dávat do těla by neměl být nějaký problém? To je fajn zpráva. Je mě jasný, že si musím dát bacha na zranění. No a ty pivka jsou většinou vlastně 2 po sportu. :) Víc určitě ne. Každopádně ještě to pořádně proberu s PL a uvidím. Teď si dám ještě tak 2 týdny klid.

        0 0
        • satch  

          osobně bych asi ještě počkal na první testy, jak to INR vyjde, případně ti pak upraví dávkování. Občas to ze začátku lidem lítá, tak spíš opartně.

          0 0
    • Jimm22  

      Měl jsem už 3× hlubokožilní trombózu a momentálně dlabu warfarin už 2 rokem a budu už napořád.

      Kolo dávám 4× týdně a badminton 2× týdně, hraju i s oteklou nohou. Jen ty výkony už nejsou takový jako před, prostě se snažím nohu šetřit.

      Pokud už máš sraženinu rozpuštěnou (trvá několik týdnů až měsíců), sport nevadí. Ale jelikož teprve přecházíš na warfarin, tak rozpuštěná asi nebude a sportovat nesmíš. Jinak naředěná krev znamená, že když se škrábneš v lese o ostružiny, tak vypadáš jak kdyby si lehl v padesátce ve sjezdu :D

      0 0
      • satch  

        souhlas. Předpoklad sportu je, že budou sraženiny už rozpuštěný.

        0 0
    • Jimm22  

      Jo a to pivko, normálně se jednou za čas zleju deseti hrnkama a nic mi to neudělá. Jen si tím můžeš trochu rozhodit ředění, ale to když si dáš kapustu nebo zelí můžeš taky :)

      0 0
    • MirkoCarver  

      Po plicní embolii bys měl být měsíc, dva, tři bez jakéhokoli sportu, ale to by Ti měl říct tvůj lékař. Pokud máš v těle ještě nějakou krevní sraženinu, při zvýšeném tepu se může utrhnout a vlítnout znovu do plic. Časem by ji měl Warfarin rozpustit.

      S Warfarinem pozor na úrazy, je horší srážlivost krve. Problém může být jídlo, především zelenina, některá výrazně mění účinky Warfarinu. Nezapomeň o něm říct v lékárně, většinu léků s Warfarinem nemůžeš. Jedno pivo problém nebude, moje manželka ho bere taky a jedna, dvě skleničky vína bez problémů :-)

      0 0
      • Jimm22  

        jj nesmíš listovou zeleninu, růžový pilulky štěstí (ibalginy apod.), multivitamíny a podobný věci kde je vitamín K ve větším množství. Maso naštěstí můžeš, jen hovězí s mírou :)

        Jinak nejlepší je od začátku se nijak neomezovat a dlabat jako předtím všechno a oni podle toho uzpůsobí dávky warfarinu (proste bereš o pilulku víc). Jakmile se začneš držet přísné diety a pak to občas porušíš, rozhodíš si ředění. Jinak tohle jsem si nevymyslel, to mi řekla jedna doktorka ve špitále :)

        Teda neplatí to pro léky co máš zakázaný, ty prostě vynech

        0 0
        • Picino  

          o té zelenině a ibalginech jsem se už taky dočetl. Sakra.. ibalgin jako jediný mě zabíral na migrénu :(

          0 0
          • Jimm22  

            Mam misto toho Doretu, je silnejsi ale jen na predpis

            0 0
          • Al Stra  

            zeleninu normálně můžeš, jen to nesmíš přehánet, špenátové orgie a tak…

            horší by bylo, zkoušet otěhotnět, Warfarin těžce poškozuje plod…

            0 0
      • Picino  

        3 měsíce bez jakéhokoliv sportu.. tak by mě dostalo dřív než ta sraženina. Snad to nebude tak zlý.

        předpokládám že na kolo vyrazím až někdy v dubnu a snad už bude v té době vysazovat. uvidím jak dopadnou testy

        0 0
        • Jimm22  

          No ja ji nemam uplne rozpustenou ani po 18 mesicich, ale mel jsem velkou. V dubnu uz budes cajk

          0 0
          • Picino  

            já jsem podle vyšetření neměl nějak velkou, ale je tam a je to takové varování že se něco děje. No když mě vezla záchranka tak to ale nebyl moc příjemnej pocit. Na druhou stanu jsem rád, že mě vyšetřili skoro vše ultrazvukem, xray i sondou a vlastně krom té sraženiny jsem cajk. :)

            0 0
    • Majan  

      Warfarin baštím od r. 2004 (mám kovovou chlopeň), požadované INR 2–3. Jsem prakticky bez omezení. Ze zkušenosti – ve velkém nejíst to, co je zelené:-), což stejně nemusím, bo steak z pampelišek ještě nevymysleli. Jakékoli škrábnutí se blbě hojí a dlouho krvácí (takže na kolo sebou pro klid vozím náplast a obvaz). 2 piva není problém. Občasné „zlití se“ také není problém, ale INR velmi výrazně stoupne a náskáčou mně modřiny po každém uhození se kamkoli (a ani kolikrát nevím, že jsem se praštil). Větší problém je ranní kocovina a, jak už někdo psal, „růžové štěstí“. To to INR umí úplně zk..vit. Já to úspěšně řeším Valetolem (je bez receptu).

      0 0
      • Picino  

        OK, díky , další celkem pozitivní zpráva. S tím obvazem a náplastí, to taky není blbej nápad. Valetol testnu.

        0 0
    • KoudakT  

      Nezlob se, ale tohle je dotaz na doktora a ne na bike-forum.

      0 0
      • Picino  

        jasný, ale s praktikem budu mluvit až v pondělí a tak jsem chtěl vědět jaké má kdo zkušenosti.

        0 0
        • KoudakT  

          To je přece jedno. Jde o to, že každý je jiný a co někomu nevadí, jiný nesnese a naopak. Léčení na netu je celkem o hubu. Musíš poznat sám, co ti dělá dobře a co ne a to konzultovat s doktorem.

          0 0
        • Al Stra  

          ohledně Warfarinu ti někteří doktoři budou tvrdit různé bludy, všichni budou připosraní posunout léčbu někam dál, a občas ti někdo předepíše nějaké další léky, po kterých málem vykrvácíš-)

          0 0
    • kadak  

      S „warfošem“, sportem a pivem mám zhruba čtyři roky trvající zkušenost. Poprvé jsem „chytl“ trombózu v létě 2012. Následovalom popisované píchání do břicha a následný warfarin. Po půlročním ředění jsem vysadil warfarin a do čtrnácti dnů jsem málem zdechl, když jsem jel na kole do roboty. Nemohl jsem to nějak udýchat, tak jsem šel „z hecu“ na vyšetření a lisk ho tam, plicní embolie jak vrata. 30% jedné plice a 70% druhé „embolizované“…

      Následoval další asi rok ředění warfarinem, dokud jsem se nevymázl na „singlu pod smrkem“ u Liberce. Byla tam taková dřevěná lávka, ani jsem nejel moc rychle, ale bylo mokro a já kokotis si přibrzdil přední,… Pleskl jsem sebou o zem a něco mi ve stehnu prasklo. Udělala se mi bula jak cyp, krev se z nějaké cévy vylila a já musel vysadit warfarin a zas valit do břucha jehly, aby mni to mohli vysát. Bylo to strašný opruz, protože to bolelo jak hajzl a měl jsem co dělat, abych „neplakal“. No ani to moc vtipně nevypadalo…

      Pak mi dělali testy řekli, že jsem uplně OK. A když jsem warfarin vysadil, „chytl“ jsem do devíti dnů další trombózu… Jehly do břucha, a znovu pan warfarin. Od té doby jsem Idiopaticky (což znamená, že nikdo neví proč) trombofilní a musím s tím žít. A dá se to celkem elegantně.

      Během těch peripetií jsem prakticky pořád celoročně jezdil na kole do roboty, i mnohem delší jízdy přes 100km po horách, několikrát OV-OL/OL-OV přejezdy na MTB, 3× Kopřivnický drtič, atd. Dokonce jsem byl dvakrát i na horách ve střední Asii kopce kolem 4000mnm a bylo to uplně OK. Pivo si taky dávám normálně, doktor mi sice na warfarin nikdy výsloveně nedoporučil sedm piv, ale to by ti nedoporučil žádný doktor ani kdybys byl uplně zdravý. Aspoň myslím. A doufám.

      Co jsem tím chtěl vlastně říci?

      Bezprostředně po embolii je třeba se šetřit, protože máš furt v plicích části sraženiny a ony pak nemají dostatečnou kapacitu na okysličení krve. To se ale postupem velmi rychle zlepšuje a já už po třech měsících jezdil jako předtítm. Takže jezdit můžeš, ale nesmíš moc padat, protože ta naředěná krev teče a teče a teče,… Pivo střídmě, protože ožralý se blbě jezdí a ještě ti chtějí napálit pokuty. Na druhou stranu, Kopřivnického drtiče jezdím jedině „na pivo“ a doposud jsem vždycky dojel a to i letos v tom strašném dešti,… Bembec hrát určitě půjde, ale počkal bych, až ti nebude dělat problém vydýchat kratší sprint. Jinak si budeš přetěžovat oběhovou soustavu a pepne tě klepka.

      0 0
      • Picino  

        no pěknej report, člověče takhle co jsi popsal to bych teda nedal i bez té embolky :)

        Jak jsem psal, v mém případě hraju 2–3× týdně beďas, a jaro léto podzim 2× týdně biking 40–60km. Ale je pravda že na doraz. a pak ty 2 pivka po sportu :)

        0 0
    • Yura  

      JJ zrat warfarin na redeni krve a hlavne zadnou zeleninu ktera obsahuje vitamin K. Dobra komedie.. Neskutecny jak je to zdravotnictvi zvraceny. Je me z toho na bliti..

      0 0
      • Martin  

        no co, hlavně keš :)

        máma baští warfarin kvůli srdci už pěkně dlouho a omezení, která jí kvůli tomu dávají doktoři, jsou skrz zeleninu pěkně striktní. ale občas to naštěstí poruší…

        je to zlo.

        0 0
        • Yura  

          Tak u zenskych kolem 50ti je to zpusobene nepomerem mezi progesteronem a estrogenem. Z toho jsou pak vsechny ty mrtvice, infarkty apod.. Z ceho to ma ale 30letej chlap, ze musi zrat warfarin to fakt netusim. Kazdopadne neresenim te priciny a jen zranim warfarinu si zadelava na daleko vetsi problemy v budoucnu.. Staci pouzivat internet i na neco jineho nez na porno a fortunu a neco si o tech drogach na redeni krve zjistit. Omega 3 ve vetsich davkach, vitamin E, baby aspirin. Vsechno mnohem lepsi volba nes warfarin alias rat poison…

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Nechceš se vnutit na post ministra zdravotnictví, když je to tak jednoduché a jasné?

            0 0
            • Yura  

              Jestli sis jeste za svuj pobyt tady na svete nevsiml. Tak ti ja teda oznamuji, ze zdravotnictvi ve spojeni s farmaceutickyma spolecnostma je nastaveny tak, aby lidi „lecilo“ a ne vylecilo. Ti ze zdravotnictvi kteri chteli/chcou opravdu lidem omahat a vylecit je ne je dozivotne „lecit“ tak ti uz ve zdravotnictvi davno nejsou.. Jinak aby jsme si rozumeli tak lidi co sroubuji lidi znovu dohromady apod. to je neco jineho. Kdyz se nekdo vyseka v aute a daji ho znovu dokupy, tak tomuhle fandim a tady jde veda opravdu dopredu, ale to ze ma nekdo z ruznych duvodu nejake zdravotni problemy a dotycneho nadopujou nejakou srackou, ktera ma za ucel jen tlumit bolest apod.. To opravdu z vylecenim nema nic spolecneho. Kdyby chteli ti nahore opravdu lecit. Tak se budou v prvni rade zajima to zaklad jako strava, styl zivota jakej ten nemocnej vede. Jake ma deficity mikrozivin apod. ale nanestesti tohle podle doktoru neni vubec podstatne. Nejaka strava nebo vitaminy zeby mely vliv na stav organismu? Nesmysl.. Z toho nemame ani korunu. Tady mas nas super preparat a pro ten si budes pekne chodit do konce zivota. Sice ti to taky nepomuze, ale nam aspon cisla na uctech jen naskakujou..

              0 0
              • Jimm22  

                vidíš to moc černobíle, je jasný že cpát se lékama není zrovna ideální, ale je spousta nemocí, kdy to jinak holt nejde. To že doktor neřeší stravu a pod. je trochu mimo, tohle si musí pořešit každej sám, on ti to doporučí aby si jedl zdravě, ale oběd ti vařit nebude. Je to na každýho odpovědnosti. Stejně tak když ti doktor napíše dietu, kolik % lidí to asi dodržuje, v mým okolí co vím skroro nikdo :)

                A jako aby s tebou lékař vedl 20 minutovej dialog jak žiješ jak se ti vede, co doma a co jíš a tak, tak to by se museli ti lékaři asi naklonovat, bo i bez těchto věcí tam běžně čekám i několik hodin. Prostě se na to podívej trochu reálně, i lékař musí vydělávat a tak to taky dělá. Navíc už vidím jak někoho bolí v krku a odejde od lékaře s bylinkama v ruce, doporučením jíst zdravě, dietkou a bez hrsti prášků, tak bude nasranej, že je doktor v hovnu, ikdyž to může být přesně opačně :)

                0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Jestli sis ještě nevšiml, s embolií jde o život a nezřídka se na ni umírá (v jakémkoliv věku). Embolie je totiž AKUTNÍ život ohrožující stav, tam už hrátky s výživou a životním stylem přicházejí „po funuse“. Poradit si s embolií je tudíž na stejné úrovni, jako sešít někoho po bouračce – zachráníš mu tím život a možná i zdraví, když to učiníš dost razantně a rychle.

                Pokud znáš nějakou studii, jak by ho pomohl rychle stabilizovat, neřku-li eliminovat příčinu a možné následky již vzniklé, Tebou doporučený trojboj „Omega 3 ve vetsich davkach, vitamin E, baby aspirin“, tak se rád poučím. Preventivní účinek preparátů možná, kurativní v této fázi dost pomalý a slabý.

                0 0
                • Jimm22  

                  nechtěl jsem být tak ortodoxní, ale napsal jsi to správně. Dá se tomu předcházet zdravým životním stylem, ale jakmile máš trombózu pot. embolii, tak to fakt bez akutní léčby nedáš

                  0 0
                  • Yura  

                    Tady padaji roky na to ja reagoval. Ne na zadnej akutni stav.

                    0 0
                    • Jimm22  

                      nojo, tak jestli myslíš že to někdo musí brát celej život, tak jako nemusí, ale jak mi říkal doktor, velmi vám to prodlouží život :)

                      a ten rate possion, to je prostě nesmysl. Zabíjí to krysy jen proto, že jim to chutná když je to v obilí a moc si naředí krev bo nechodí na INR. Jed jako takový to není

                      0 0
                      • Yura  

                        Tak si prodluzuj zivot warfarinem..

                        0 0
                        • Jimm22  

                          tak tu dej link na něco co dokazuje že škodí zdraví a neberu konspirační voloviny :)

                          0 0
          • Jimm22  

            A jak ti pomůže jest omega3 a ty ostatní věci když už tu sraženinu jednou máš? Potřebujeś ji rozpustit a zařídit, aby si ji nedostal znovu. Krom toho nevím jestli je warfarin droga, ale nic lepšího běžně dostupného asi není

            0 0
      • Jimm22  

        Tak vitamin K ruší účinky warfarinu ale zeleninu dlabeś úplně normálně jako předtím, žádný nejest zeleninu není pravda. Jen se musíš vyvarovat extŕemům, jak cpát do sebe 3 dny jen špenát se zelím, ale když si dáš na oběd výpečky se šesti tak se nic nestane :)

        0 0
      • kadak  

        Kamo-brácho, pleteš jablka a hrušky. Samozřejmě je nesmysl jíst léky zbytečně. Diktát farmaceutických firem je hnus, ALE!!!

        Neexistuje nic lepšího na ředění krve, než krysí jed warfarin. Lidské tělo reaguje na přírodní látky velmi individuálně. Jasně, spousta lidí, co jedí warfoš třeba při zlomení nohy by embolii stejně nedostalo, ale když ji máš, tak riziko, že natáhneš brka je tak vysoké, že věřím tomu, že nebudeš studovat na netu, jakou „mateřídouškou“ rozpustíš sraženinu.

        Osobně vydržím bez ředění zhruba 14 dní a pak okamžitě chytám trombozy. Fakt nemám kule na to, zkoušet alternativní přístupy, tohle ***** není rýma. Jeden přešlap a si mrtvý. Vím o čem mluvím. Přečti si můj příspěvek z 11.11.2016 12:32.

        Až někdo ověří, že když sním pět paraořechů na večeři (prý mají taky ředící účinky) místo warfarinu, budu chroupat ořechy. Zatím jsem rád, že warfarin je, protože já bych tu bez něj nebyl.

        0 0
        • couffy  

          Warfarin se dá nahradit Xareltem,doktoři ho ale nechtějí předepisovat.Já beru Xarelto.

          0 0
          • Jimm22  

            To nechtějí, co mi říkala doktorka, tak to musí projít schvalovacím procesem :)

            0 0
            • couffy  

              Jo a každej rok psát na pojišťovnu,jestli to bude proplácet.

              0 0
        • Yura  

          A zjistoval si nebo ses aspon pokousel proc po 14 dnech bez warfarinu chytas trombozy? Ja nerikam ze warfarin nefunguje. Ano redi krev= funguje, ale to tim zpusobem, ze narusuje chod organismu zase jinde. Takze jako nouzovka ano( ja bych ho taky bral), ale urcite bych ho nebral dlouhodobe aniz bych se zacal zajimat co to se mnou vlastne je a proc mam tyhle problemy. Na to narazim, ze lidi absolutne nezajima jejich telo, co se s nim deje. Proste budu zrat tyhle prasky a dal se o nic starat nebudu a budu zase „zdravej“ az do 80ti. No tak to ale fakt nefunguje a to je to smutny. Ze lidi veri praskum, ale kdyz se jich zeptas na zivotni styl, jakou maji stravu, jestli chlastaji, kouri apod.. Tak se na tebe podivaji co si to jako dovoluje. Se pak citi uplne dotceni, ze jim nekdochce zasahovat do zivota a vetsina lidi opravdu nehodla nic menit ani pod pohruzkou vaznych zdravotnich problemu v budoucnu. Ale zobat prasky to jo, to jim problem nedela a tak moc je to neobtezuje tak to delaji a tem co je rodavaji to tak samozrejme vyhovuje, takze zadnou jinou osvetu ohledne zivotniho stylu a jak zdravotnim problemum apod. predchazet urcite neplanujou.. Jinak paraorechy ti urcite krev nenaredi, ale vyssi davky tokoferolu(vit E) rozhodne ano. Protoze vit E je antagonista vitaminu K, ale zaroven ti neudela v tele paseku jako warfarin. Ba naopak je to perfektni antioxidant a prospesna latka. Ikdyz cena je pri vyssim davkovani a kvalitnim produktu trochu jinde nez warfarin z lekarny..

          0 0
          • kadak  

            Obávám se, že nemůžu souhlasit.

            Budu mluvit konkrétně o sobě, protože nevím proč někdo jiný baští to či ono…

            Absolvoval jsem veškerá možná vyšetření, aby se potvrdilo, že jsem zdravý. A přesně za 9 dní jsem „chytnul“ hlubokou žilní trombózu pro změnu pravého bérce. Doktoři zkrátka neví, co mi je (kdyby sis přečetl můj příspěvek, tak by ses neptal, protože to tam je napsané).

            Takže, ve skutečnosti mám jednotky dní, abych mohl vyzkoušet, že mi funguje něco alternativního. Zajímalo by mě, jak mám vysadit warfarin a nasadit „alternativu“ a nebýt zároveň ve fatálním ohrožení života. Nevím, jestli máš opravdu povědomí o čem píšeš, protože i pouhé nasazení warfarinu „z nuly“, než se vytvoří správná hladina trvá několik dní! Mi se třeba první dva až tři dny na testech téměř vůbec neprojevuje. Taky udržení stálé hodnoty „naředění“ není úplně samozřejmé. Jakou dávku bys mi například toho „E“ pro začátek doporučil? Abych ti pomohl, jím 5× týdně jeden warfarin 5mg, středa a neděle 1,5×5mg. Příští týden jdu na test, podle kterého mi dávku upraví a změní a takhle chodím co 14 dní, a to je warfarin „stabilní“ a jeho vlastnosti jsou známé… Jak tohle nahradit „Ečkem“, případně jinou alternativou, když absolutně nevíš reakci organismu a ani počáteční správné dávkování a na celou akci máš „pár dnů“? Nemysli si, že jsem nad tím nikdy nepřemýšlel…

            To co píšeš vypadá, jako bys nedávno absolvoval přednášku MUDr. Hnízdila a teď se nabyté informace snažil předat. To je chvályhodné, ale i MUDr. Hnízdil říká, že jsou problémy, kdy jsou léky nezastupitelné. Obávám se, že je to i tento případ. Zkrátka, není to ekzém, aby člověk zkusil, namazat tamto, pak tohle a nakonec zjistil, že úplně nejlepší je konopná mast od babičky.

            0 0
            • Yura  

              Ja ti nikde nepisu, ze mas neco vysazovat. To je asi to same jako nekomu s cukrovkou druheho typu rict, aby vysadil ze dne na den inzulin. Napred je potreba zjistit proc se ti deje co se ti deje. To ze to doktori nevi me vubec neprekvapuje, stejne tak jako me neprekvapuje fakt, ze to ani zjistovat nehodlaji. Staci to porovnat s tim cukrovkarem druheho typu. Klasickej priklad clovek nad 40let, obezni, vysokej tlak, neaktivni, spatna strava, casto dost alkoholu, kterej zatezuje slinivku a jatra atd.. Predstav si, ze u tehle lidi staci zmenit stravu, prestat chlastat a hlavne zacit se hybat aby dotycny zmenil pomer aktivni hmota/sadlo a temer okamzite jim zacne klesat hladina cukru, ztucnela jatra postupne prestanou byt obalena tukem a zacnou byt schopna pojmout glykogen, slinivka zacne produkovat dostatek inzulinu a uklizet glukozu tam kam ma tzn. do svalu.. Proc takhle nefungujou doktori? Je to nezajima, proste si budes chodit do konce zivota pro inzulin a hotovo. Nemusis hubnout, nemusis nic menit, jen si budes bodat inzulin.. Jinak na prednasky Hnizdila nechodim, ikdyz je jasny, ze jeho nazory maji vetsi hlavu a patu nez bezneho mudra, kterej jen nema absolutne poneti jak funguje lidsky telo a jen predepisuje recepty.. Tobe by ta navsteva u Hnizdila urcite prospela. Bohuzel u nas podobnych lidi moc neni, tak neni na vyber.. Kazdopadne je jen ve tvem dobru se zacit zajimat o sve telo a o to co se s nim deje..

              0 0
              • Picino  

                touto problematikou se zabývám jen krátce a dle zjištění plicní embolie vzniká dvěma způsoby (aspoň víc jsem jich od doktora nepochytil)

                1. po úrazu, stačí se kopnout do holeni, vytvoří se sraženina, která se utrhne a putuje tělem.
                2. a pak vrozenou poruchou. Jmenuje se to Leidenská mutace.

                Leidenská mutace je vrozená porucha krevní srážlivosti, která s sebou může nést řadu rizik. V evropské populaci se jedná o nejčastější změnu genu ovlivňujícího srážlivost krve. Má dvě formy – lehčí – s mutací jednoho genu (výrazně častější) nebo těžší – s mutací obou genů (vzácně). Dnes ji lze velmi rychle a přesně vyšetřit pomocí metod genetické analýzy. A právě na tuto analýzu čekám, výsledky budu mít za cca 14dní.

                Bohužel, Leidenskou mutaci jako vrozenou genetickou poruchu léčit nelze, o to důležitější je prevence. Proto nezbude než ředit Warfarinem. Doufám že v mém případě se jedná o tu první možnost a brát Warfarin budu max 1/2roku. A pokud to tak bude, nehodlám experimentovat a budu se držet rady doktora.

                0 0
                • kadak  

                  Velmi zhruba platí ty body 1. a 2. Velmi pravděpodobně si ok a za půl roku zapomeneš.

                  V reálu pak ještě existuje mizivé procento lidí, jako jsem já. Mám vyloučené všechny mutace i jiné možnosti. Těch krevních testů mám ta sebou asi 15. Takže se na mě doktoři překvapivě úplně nevysrali, i když iniciativa byla na mé straně. Všechny testy potvrdily, že jsem zdráv. Přesto se začne moje krev bez warfarinu nebo obdobné medikace srážet. Ale tohle je fakt naprosto výjimečný stav.

                  Jura z Holomoca sice přesně ví, co by v mojí situaci dělal, jak by „naslouchal svému tělu“, já bohužel nevím co mám dělat jinak. Jezdím na kole celoročně, tlustý nejsem, nekouřím, bohužel teď nemůžu všechnu zeleninu, ale na druhou stranu nežeru uzeniny… Jó, pivo si občas dám, to jo…

                  0 0
                  • Yura  

                    A kolik mas testu na mineraly a vitaminy? Aha ja zapomel to jsou vlastne jen nesmysly hogo fogo lecitelu. TO neni vubec pro lidske telo podstatne a navic deficity nebo nejake disbalance v pomerech mineralu, vitaminu v zapadni spolecnosti, ktera netrpi podvyzivou neexistuje co..

                    0 0
                    • ELx  

                      Prosím tě, někde jsi tu dříve dával odkaz na super „výkonný“ vitamin B. Můžeš mě nějak nasměrovat? Díky

                      0 0
                    • kadak  

                      …že sem tě doktore nepotkal o 4 roky dříve. Už bych měl pořešene. Vždyť je to tak jednoduché. Jsou to „deficity“ a „disbalance“. Měly by se na to někde dát koupit nějaké klepky ne? Protože na nějaké „životní změny“, na ty já zvysoka kašlu… :)

                      Ale co když mám tyhle věci v pořádku? Co dál, doktore?

                      0 0
                      • Yura  

                        A co kdyz si trol a jen me okradas o cas..

                        0 0
                        • kadak  

                          …nebo zkrátka neumíš pomoci, ale umíš vést jen chytré řeči? To je taky možné?

                          Chtěl jsem jen kolegu Picina uklidnit, že warfarin na půl roku není žádná hrůza a že se dá dělat vlastně všechno.

                          Tvoje příspěvky o „poslouchání svého těla“ se mi nelíbily a nesouhlasím s nimi, protože generalizovat se nedá. Souhlasím s tím, že baštit prášky zbytečně je nesmysl, ale co je to zbytečně? Když v tom nejsi, dobře se z patra radí…

                          Zeptám se tě na poslední věc. Když si udělám všechny testy na světě co jdou včetně IQ a všechno bude OK, tak jako všechny testy doposud, jakou budu mít jistotu, že po vysazení warfarinu nedostanu za devět dnů embolii? A co když ji dostanu? To mám jezdit s frknou s heparinem? Ale když ta embolka bude masivní, tak mi nepomůže nic, chapeš to chytrolíne? Já to růžové kurevstvo žrát fakt nechci,…

                          Víš o mě a mé situaci kulové s hazkou a já to měl přejít nadhledem. Dobře mi tak. A trola si strč do trenek.

                          0 0
                          • Picino  

                            Praktický lékař mě dnes teda moc nepotěšil. V podstatě velice doporučuje, ať zůstávám doma ještě cca 1 měsíc (ve středu jsem chtěl jít do práce). Na jakékoliv sportování zapomenout min. na 2 měsíce.No a ani to pivko v neděli po obědě nedoporučuje. No jo, co jiného taky čekat.

                            Ještě že je zima a kolo jsem už zazimoval a do dubna mě to netrápí.

                            Všem díky za reakce v této diskuzi.

                            0 0
                • Picino  

                  Tak bohužel dnes se potvrdilo, že se jedná o Leidenskou mutaci s mutací jednoho genu.

                  Manželka už mě chce prodat kolo a všechno sportovní vybavení. No, bude to ještě těžký, přesvědčit jí, že se dá vlastně dělat vše jako doposud. Prý hlavně ať si zařídím životko. :)

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    No ted uz te asi tezko nekdo pojisti. Sam jsem na tom podobne,prodelal jsem vaznou nemoc a ted me muze tak leda srazit kamion nebo meteorit abych me neco priznali.

                    0 0
                    • Picino  

                      taky si myslím že už mě nikdo nepojistí

                      0 0
                      • kouba159  

                        To vím určitě, nepojistí. A kdyby náhodou jo tak se to svede na výluky z pojištění.

                        Ale nechci tě strašit, žít se s tím dá a pokud nekouříš tak to snad bude dobré. Do teď jsi nevěděl že to máš a také jsi nějak přežil.

                        0 0
                        • Picino  

                          cigára jsem odložil už dávno, věřím že to bude OK.

                          0 0
                  • Yura  

                    A to jako kdyz se nebudes hybat tak trombozu nedostanes nebo proc prodavat kolo? Uplnej nesmysl.. Pohyb je zivot. :) Cim min se clovek hybe, tim rychleji jde zdravi do hajzlu… Jak se rika „use it or lose it“ takze je potreba se neustale hejbat, protahovat atd.. Ted nemyslim zadne hardcore sportovani, ale proste udrzovat telo funkcni a k tomu nejaka i lehka forma aerobni aktivity urcite patri. Treba to kolo ze. :)

                    0 0
                    • Picino  

                      jo , přesně tak si to myslím taky a věřím že to tak bude. Znáš ženský ty dělaj i z prdu kuličku :)

                      0 0
                • kouba159  

                  No já Leidenskou mutaci mám, jsem i po žilní tromboze a žádný warfarin teď neberu. Mám vrozenou a ještě velmi vzácnou. Tak nevím co si o tom mám myslet.

                  0 0
                  • kadak  

                    No vidíš. Já Leidenskou mutaci nemám. Nemám ani nic dalšího, na co mě testovali a bez warfarinu jsem vydržel přesně 9 dní. Jsem po dvou trombozach a jedné embolii.

                    0 0
                    • Yura  

                      No dokturci to za tebe resit nebudou, proc se ti to deje. Tem je to u ******. Ti jen radi rezou a nebo drogujou.. Nechal sis udelat aspon kompletni krevni obraz, vcetne hormonu, metabolismu zeleza apod..? Mas nejake jine zdravotni problemy, ktere by se ve 37 letech dit nemely?

                      0 0
    • myscho  

      Ja by som skúsil ešte kontaktovať nejakého športového lekára. Ono ak PL nemá veľa skúseností so športom, tiež nemusí vedieť odhadnúť a odporučiť vhodnu intenzitu športovania.

      0 0
    • hmm  

      Tak už si píchám injekce taky, navíc týden po obstřiku páteře a hle mám žilní trombozu, bolest nohy v kotníku a v lýtku dost krutá že bych i „plakal“ snad to brzy přejde, myslel jsem že mám zánět šlach plantární fascie ale až jsem začal rodit bolestí a chodit o berlích tak jsem pojezdil nějaké doktory co mi nakonec doporučili cévní ambulanci, noha totiž nebyla skoro nateklá.

      0 0
      • Picino  

        vítej v klubu ;)

        0 0
      • couffy  

        Vítej,za pár let bude hůř,možná se objeví i bércové vředy :-((

        0 0
      • Jimm22  

        a to ještě může být mnohem hůř, počti si o potrombotickém syndromu

        to je teprvá něco

        0 0
        • Yura  

          No klasika no. Od dokturku se u tehle problemu zadneho reseni nedockate. Ja bych doporucoval nic od dokturku ty ruzne prognozy apod. necetl, protoze tam se opravdu clovek nic pozitivniho nedocte. Musite to brat tak, ze ty scenare plati pro lidi, kteri nic nezmeni a nebudou proto nic delat..Na krevni srazeniny a obecne bordel v krevnim obehu neni nic lepsiho nez enzymy a to hlavne serrapeptaza, coz je z tehle kategorie enzymu ten nejsilnejsi, pak urcite Nattokinaza Tohle sice nevyresi pricinu proc se ty srazeniny tvori, ale spolehlive rozpusti co tam uz je.. Pak je potreba resit i tu pricinu vzniku. Teda za predpokladu, ze to nebylo kvuli nejake jednorazove situaci jako je uraz apod.. Jinak ty enzymy rozpousti i bordel v plicich apod.. Jen je potreba je fakt brat na prazdnej zaludek a v dostatecne davce, dostatecne dlouho. Ale za 2–3 mesice poctiveho brani se vysledky ukazou kazdopadne. Hlavne to je prirodni vec defakto bez vedlejsich ucinku. Jen teda kdo bere warfarin tak to chce opatrne s tou nattokinazou, ta redi krev a je spis protizanetliva. Serrapeptaza krev neredi a je hlavne na to rozpousteni..

          0 0
          • Jimm22  

            Nic jsem o tom přípravku nenašel, jako složení, … a hlavně slyším o tom prvně. Nemáš nějakej odkaz kde se dozvím víc.

            Jinak v mém případě už není co rozpouštět, žíly jsou trvale zúžené, tormb už v nich jako takový není, přeměnil se v „něco“ co už je součástí tej žíly (laicky přeložena doktorština) :)

            0 0
            • Yura  

              Serrapeptaza je enzym z housenek bource morusoveho, ktera si tim rozpousti ten kokon. V lidskem tele rozpousti vsechen bordel, fibrin apod.. http://www.serapeptaza.cz/

              0 0
        • hmm  

          Mě hrozí ochrnutí od výhřezu už 13let, takže další boj na obzoru. Snad se budu moct brzy vrátit do práce

          0 0
          • hmm  

            Tak po dvou letech si opět píchám injekce neb se mi objevila krevní sraženina. Příčina neznámá léčbu jsem dodržoval. Snad to způsobila těžká chřipka kterou jsem prodělal před 3 mi tydny

            0 0
    • 2ndrate  

      Asi 8 let jsem byl na Warfarinu kvůli srdci.

      Největší riziko je, že se sraženina utrhne a ucpe to někde v srdci nebo mozku (aspoň mne s tím vždy strašili). Já bych teda byl se sportem opatrný.

      Vtip není v tom nejíst nic co obsahuje K, ale jíst tak, aby toho K bylo pořád stejně. měl jsem takový otáčecí kolečko kde bylo že třeba 100 g něčeho odpovídalo 50 g něčeho jiného a fungovalo to, s tím alkoholem viz

      https://www.ikem.cz/…vani/a-2000/

      0 0
      • Jimm22  

        Beru warfarin už hodně let a jím a piju co chi, nic neřeším. Prostě se zvýší dávka na takovou hodnotu, abys nemusel dodržovat dietu a quick byl v normě.

        0 0
        • 2ndrate  

          Tak to seš dobrej případ, warfarin nefunguje tak, že si ho vezmeš a hned zafunguje.

          https://www.internimedicina.cz/…11/11/06.pdf

          0 0
          • Jimm22  

            Asi si můj příspěvek nepochopil, tak jinak. Dřív kdo byl na warfarinu, musel dodržovat přísnou dietu a podle toho se upravovalo dávkování. Teď už se to řeší mnohem mírnější nebo žádnou dietou a s tím souvisejícím užíváním lehce vyšších dávek, které ale musejí být v nějaké rozumné normě.

            Netvrdím že hned funguje, ani že si dám zelí a k tomu jeden prášek navíc :)

            0 0
            • 2ndrate  

              Dělej jak myslíš, já byl na warfarinu asi 5 let.

              0 0
              • Jimm22  

                No vidíš, já ho začal užívat před 20-ti lety pár let, před 10-ti lety znovu na pár let a teď už to zobu asi 5 let a budu už pořád. Tady dávám pár odkazů, jak je to s tím omezením vitamínu K, který tělo potřebuje. Prostě kde je moc K-čka tak toho s rozumem, ale držet přísnou dietu je nesmysl

                zde , " a ještě zde":http://zlin.cz/…ebo-warfarin

                0 0
                • 2ndrate  

                  Jako zdroje uspesna-lecba.cz a bylinkar Standa versus Ikem.

                  No tak jo.

                  Proti tomu nemohu argumentovat a uznávám, že máš pravdu a jak radí bylinkář Standa – bacha ať se nepřekyselíš.

                  0 0
                  • Jimm22  

                    Já ti nevím, četl sis vůbec článek co si sem ty postoval, mám pocit že ne :)

                    On je totiž o porovnání starší léčby (warfarin, heparin a ostatní nízkomolek. hepariny) s novými druhy léků (xarelto, …) fungujícími zcela jinak, ale nikterak se nevěnuje tomu, jestli je při užívání warfarinu nutná dieta.

                    Zatímco naše debata je právě a zrovna o tej dietě. Takže sice fajn že tvůj link je z Ikemu nebo odkaď, ale naprosto mimo téma.

                    To že jsem sem hodil odkaz na článek nějakýho bylinkáře, no budiž, tak tady máš od prof.MUDr.Jan Kvasnička, DrSc snad ti to bude stačit doc soubor zde kde pokud si to přečteš dozvíš, že:

                    Vitamin K totiž v lidském organizmu ke své funkčnosti potřebují i další proteiny, třeba přirozené inhibitory koagulace PC, PS a PZ a také skupina t.zv.Gla-proteinů, podílejících se na skladbě matrix cévní stěny, nebo kostní tkáně aj. Warfarinisace spolu s hypovitaminosou vitaminu K tak může vést i k některým komplikacím, o jejichž klinickém dopadu toho zatím mnoho neznáme. Hypovitaminosa K např. souvisí v tepnách s nárůstem kalcifikace medie, která je jinak těmito Gla proteiny inhibována. To je také důvod k tomu, že lidský organismus si stále aktivní, redukovanou formu vitaminu K ( vitamin K hydrochinonon, KH 2 ) z oxidované formy (vitamin K-epoxid, KO) pomocí enzymu vitamin K- epoxidreduktázy ( VKOR) obnovuje.

                    Samotná hypovitaminosa K tedy může organismu škodit, nehledě ani na to, že při nedostatku vitaminu K nelze ani dobře „nastavovat „ dávku warfarinu při sledování léčby. Bylo to dokázáno umělou suplementací vitaminu K, kdy denní dávka 150 mµg vitaminu K proti placebu snížila rozdíly mezi nálezy INR u pacientů dříve „nestabilních“ při léčbě warfarinem.

                    A když už máš rád ten Ikem, tady tady přímo z jejich webu „Neměňte výrazně složení ani množství stravy, dbejte na její pestrost a vždy jezte od každého druhu jídla spíše menší množství. Stejné doporučení platí pro nápoje.“

                    0 0
                    • 2ndrate  

                      Můj první příspěvek zde obsahuje – Vtip není v tom nejíst nic co obsahuje K, ale jíst tak, aby toho K bylo pořád stejně.

                      Ty tu píšeš klidně se zleju, jím si co chci .............. – což je prostě špatně

                      Ten můj druhý článek byl o tom, že warfarin nefunguje tak, že se opiješ a vyřešíš to tím, že si vezměš warfarin navíc.

                      A závěr posledního tebou/vámi postováného posledního článku je :

                      Závěr je asi tento – úplné vynechání zeleniny v potravě osob léčených warfarinem vhodné není, jejich jídelníček má však být v tomto směru vyrovnaný, bez excesů na obě strany.

                      Což teda rozhodně není jím si co chci a klidně vypiju 10 piv.

                      0 0
                      • Jimm22  

                        Tak tys vytáhnul pár let starej příspěvek :D

                        Nebudu tu vše číst znovu, sem tam pár piv ti s quickem nic neudělá, stejně tak knedlík se zelím na večeři. Jestli jsem tu někdy v minulosti psal pilulku navíc, tak to byl vtip :)

                        Podstata sporu bylo to, jestli se musí k warfarinu držet dieta a závěr je ten, že dieta je právě naopak škodlivá kvůli horšímu nastavení a kolísání INR a usazování vápníku v žílách, kterému právě to K-čko brání.

                        0 0
                    • Majan  

                      Berete to vše moc odborně:-).

                      Plně se lze ztotožnit s předpolsedním odstavcem 2ndrate:

                      Závěr je asi tento – úplné vynechání zeleniny v potravě osob léčených warfarinem vhodné není, jejich jídelníček má však být v tomto směru vyrovnaný, bez excesů na obě strany.

                      Baštím Warfarin 15 let, INR 2–3. Občas si pivo a panáka dám, ale nesmí se to přehánět. Pozor na růžový Ibáč, ten nelze, quick letí nahoru. Valetol udělá stejnou službu. A není to na špenátovou nebo zelnou dietu…:-) Omezení při rekreačním sportu není, vrcholově závodně nevím.

                      0 0
    • Picino  

      No, takže téměř po 3,5 letech po plicní embólii a zhruba aktuálně 10 dní bolesti na lýtku, mě včera byla oznámena trombóza ne levé noze. No, to nasere teď na začátku léta. Doktorka říkala 1/2 roku omezení. Chjo ☹️ všechny moje cíle s garminem jsou v háji.

      0 0
      • Nitroglycerin  

        Vítej v klubu…

        Mně se to po 3/4 roční pauze vrátilo při prvním cyklovýletu znovu a „musel“ jsem to nakonec vyřešit éčkem:-/

        0 0
      • AussigBiker  

        No tak to nepostesi, ja mam kuvli tromboze a embolce rocni pauzu, snad finalni kontrola bude v cervenci nebo v zari, jeste nevim :)

        A doufam, ze se to teda nevrati jako kolegovi, taky by me zajimalo co myslim tim eckem :)

        Ze by elektrokolo? Nebo Mercedes E klada? :D

        0 0
        • Nitroglycerin  

          My to bohužel máme i v rodině, to je dost podstatná anamnéza.

          Do 45 let naprosto bez potíží. Pak jsem jednou přijel v zimě z vyjížďky a začalo mě na boku šimrat koleno. Během dvou dnů boule jako prase, tak jsem valil k doktorovi. 3/4 roku jsem si píchal Clexane a Fraxiparin, zmizelo, doktor povolil opatrně zkusit zase kolo. To bylo teplo, příjemný počasí, šel jsem na 1,5 hodiny na rovinku podél Vltavy a večer bum – druhá noha přesně totéž:-(

          Dalšího 3/4 roku s injekcema a hrozba od angiologa, že když přijdu potřetí, budu už nafurt jíst Warfarin. Tak jsem hodnej, nezlobím a blbnu si na éčku. Zatím 2 roky OK ale vím, že je to na hraně.

          0 0
          • AussigBiker  

            No jo, to je na pikacu. Me to sejmulo po atroskopii kolene, tak cekam na kontrolu po cca roce od incidentu, po pul roce porad doporuceni fyzickej klid. Trochu jsem za ten rok nakynul, tak doufam, ze to bude OK. A to jsem prodal HT, koupil celopero a strekolet, tak ted toma cumim na dve v podstate novy kola uz skoro rok :)

            0 0
            • Nitroglycerin  

              Hele, beru to jako fakt, nic moc nenaděláš. Prostě se člověk musí přizpůsobit, jsou horší věci, než … že si někdo utahuje z éčkaře :)

              0 0
          • Picino  

            Warfarin jsem právě bral 3,5 roku, poslední měsíc jsem ale občas vynechal a to byla asi chyba.Představa, že nepojedu na kole 1/2 roku, žádný běh, žádný tenis, teď na začátku léta je děsivá.

            0 0
            • Tomahomo  

              Chlapi nepřeju vám to, ale z mého pohledu, aspoň mám co vyrábět :o)

              0 0
      • Gwaihir  

        Furt lepší půl roku pauza než krchov. Brzy se uzdrav.

        0 0
    • wladeq  

      Jak to tak ctu…asi muzu byt rad za xarelto…on ten warfarin je pekne kure*stvo, ne? Dieta, imrvere u doktora kvuli davkovani…Dostal se z toho nekdo tak, ze nepocituje zadne obtize? Da se tomu nejak pomoct?

      0 0
      • Nitroglycerin  

        Ty tohle je fakt na angiologa a někdy ani ten si neví rady. Mám trochu víc krevních destiček. U mně za živýho boha nemohli přijít (a nepřišli) na to, proč se mi to stalo 2× po sobě a hlavně jak zabránit tomu aby se to stalo znovu. Mám mezi doktorama dost známejch, řada z nich jsou mí zákazníci. Absolvoval jsem hafo vyšetření včetně genetiky na ÚHKT a nakonec jsme se dohodli na opatrným namáhání jen při rekreačním sportu a lehkým ředění krve. Takže si beru špetku Acylpyrinu, Ascorutin (vitamín C) na zpevnění cév a snažím se dávat bacha. Kompresní návleky/podkolenky mám na kole i v práci nebo autě. V létě je to otrava ale co se dá dělat.

        Když šlapu už přes nějakejch 100 –120 W, začnou mě žíly tahat a hrozí *******. Proto elektrokolo. Nestěžuju si, našel jsem si řešení a je mi fajn :-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak je jasný, že elektrokolo je pro nějak tělesně postižený lidi a je to opravdu na tohle skvělá věc.

          Akorát se asi původně tak úplně nepočítalo s tím, že to bude tak attaktivní i pro mnohémz těch, co jsou fyzicky zdraví a postižení jenom mentálně. Ale nakonec se to povedlo. :)

          0 0
          • Nitroglycerin  

            Já se za tělesně postiženýho nepovažuju:-))

            Jezdím si na tom stejný trasy jako dřív na Stumpíkovi: Kokostezky, Singl pod Smrkem, Točná, kolem Sázavy … akorát si pomáhám do kopce, bo bych to dneska už neurval. Tedy asi urval ale asi ne bez následků.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak – já zas se za tělesně postiženého považuju a mám aji proč. No, uvidím, co bude dál. Ale patrně, pokud to jen trochu půjde, pomalu a jen ten – lehčí převod. :)

              0 0
      • Glum  

        Vloni v březnu trombóza v pravém lýtku. Krev ok, genetika ok, možná nějaký zranění (je fakt, že jsem dva dny předtím zkoušel nějaký sprinterský KOM a ve svalu mi luplo). Xarelto na půl roku s klesající dávkou, jezdit na kole mi nezakázali, prý „uměřeně“, tak jsem po 10 dnech zase nasedl. Po pěti měsících se to rozpustilo, obtíže nemám, moc to nešetřím (tenis tak 3× týdně a od ledna 7700 km na kole). Klepu na dřevo…

        0 0
      • Jimm22  

        Ani ne, beru už spoustu let, na dietu kašlu, jím si co chci. Na krev jednou za 3 měsíce a vždycky ředění akorát :) Jen ta noha už je v háji, potrombotický syndrom, nateklá furt, po sportu opravdu hodně. Operovat to nejde, rozpustit už taky ne.

        0 0
        • Majan  

          Souhlas, mám to také tak, W baštím od r. 2004. Je ale pravda, že jsem líná lemra a jezdím pomalu, cca 3kkm ročně.

          0 0
          • Jimm22  

            tak já už teď ani to ne, dřív tak 10k za rok na MTB, skoro denně do práce 50km. Teď už jen ráno pro rohlíky a občas menší projížka :D

            0 0
      • Smazaný účet  

        Záleží na tom, proč se to dává. Pokud je tam geneticky daná větší tendence ke tvorbě trombů a opakovaně se to projevuje, riziko embolie do plic je velké a musí se to brát dlouhodobě. Na to se pak dá takyumřít – hned. Ale pokud člověk jen něco takového prodělal a zvládlo se to (třeba po úraze, operaci a tak) a laboratorní hodnoty se postupně upravily, dá se to postupně bysadit a přejít na jiné preparáty (třeba salicyláty a tak). Třeba Godasal bere ze starších lidí kdekdo.

        0 0
    • hmm  

      0 0
    • hmm  

      Nevím co máte všichni s tím klidovým režimem. Mě právě klid na lůžku dost ubližuje vždy se mi to vrací když jsem doma jako teď na očr nebo nemocnej ležím. Pokud každý den jdu na kolo tak je mi dobře. V práci chodím celej den na nohách. Doktor příčinu nezná a mě to už nebaví. Klidně budu dělat co mi řekne aby se krevní sraženina nevracela ale pouze špekuluje a nechápavě kouká na výsledky. Tentokrát mají injekce skoro 2cm hrot tak si to užívám naplno. Již 25 dávek za sebou a 25 zatím před sebou. Vždy si to píchám večer. A tak když jsem se naposledy vracel do Brna přes brody na bílém potoce a bylo bahno jako prase tak jsem si musel dát dávku pod lampou na Šmelcovně páč jsem to nestihl být už doma

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nojo. Dobrý je při warfarinizaci nějak jen trochu blbě nelehnout. Odřeniny jsou jedna věc, ale vnitřni krváceni druhá. Včetně krváceni pod plenu mozkovou a tak. A bez přilby na kole ani pro rohlíky

      0 0
    • Picino  

      při tromboze…po týdnu, bolest lýtka ustupuje, ale teď se veškerá bolest koncetruje do oblasti kolem kotníků. Sedět můžu jen s nohou na stole. Když mám nasazenou kompresní punčochu tak to celkem jde, ale jak to sundám, tak je to ukrutná bolest. Máte někdo zkušenosti, kdy to tak odezní? týden či dva?

      0 0
      • Nitroglycerin  

        To fakt řeš s angiologem, bez ultrazvuku těžko radit. Doktor tě bude periodicky hlídat a až se zbytky sraženiny rozpustí, dozvíš se to. Záleží taky na tom, jak moc jsi to měl ucpaný, jak velká sraženina to je/byla. Týden je dost krátká doba, tohle většinou trvá dost dlouho.

        Ale obecně kompresní punčochy budou nějakou dobu tvůj nejlepší přítel. Mám asi čtvery různý a podle druhu činnosti je střídám. Při zátěži (kolo, elektrokolo:-)) nosím silnější, do práce (sezení v autě a kanceláři) trochu slabší aby se v tom dalo těch 8–10 hodin vydržet.

        0 0
        • Picino  

          ultrazvuk , rentgen a CT mám za sebou, ve zprávě se píše „akutní krurální flebotrombosa, absence toku žilní krve“. Je mně jasný, že teď nic nedělat, jen ředit krev a čekat, ale ta bolest je občas nesnesitelná, tak mě zajímalo jak dlouho to může v ideálním případě trvat. S punčochou jsem smířený, že to bude třeba na 1/2roku.

          Mimochodem ještě taková perlička, zrovna jsem řeším životní pojištění a přišla tato tromboza. Aktuální zdravotní zprávu jsem zaslal na pojišťovnu, jak se to může ve výsledku promítnout ve smlouvě? Co lze očekávat?

          0 0
          • Nitroglycerin  

            Tak v tom nedělám, netuším:-)

            Když jsem si kdysi před 20 lety bral hypo, předložili mi (naštěstí dobrovolnou) životní pojistku. Spočítal jsem si, že podmínky jsou v zásadě takový, že by se mi „vyplatilo“ umřít do 5 let, pak by na tom rodina vydělala. Pokud přežiju 5 roků, už jsem bez pojistky v plusu. Přežil jsem a ušetřený prachy vložil do větší nemovitosti. Takže životko nemám a zařizovat teď už nebudu:)

            0 0
      • hmm  

        Po týdnu se to začne zlepšovat. Punčochu nos stále krom spánku. Odezní to za tři týdny až měsíc. Punčochu nosím už 3 roky a budu zřejmě až do smrti. To stejné léky beru je stále a o tom že bych měl přestat ani slovo. Každý to máme jinak. První rok mě stačilo 10 vloni 30 a letos zatím 50 injekcí. A opakuji sportuji chodím a nosím punčochy stále.

        0 0
        • Picino  

          ok, tak jestli to odezní do 3 týdnů tak fajn. Lýtko bych řekl po týdnu že je ok. Slezlo to níž, aktuálně zřejmě „ucpané“ žíly kolem kotníků. Když sundám punčochu tak vydržím stát max 30 sec. pak přijde neuvěřitelná bolest a musím dát nohu hned nahoru. ach jo:(

          0 0
          • Nitroglycerin  

            Hele, to není žádná (_!_). Tady ti sice něco my pacienti něco poradíme ale řešit fakt s angiologem.

            Sraženina se musí rozpustit, nikoliv urvat a posunout. Ředění krve, kompresní punčochy a velká dávka trpělivosti je v podstatě jediná cesta.

            0 0
            • Picino  

              Máš pravdu však vím, přesně to taky dělám, ředím, punčocha nasazená a čekám co bude. Všechny sportovní aktivity jsem ukončil.

              0 0
              • oberleutnant Weiss  

                Tak dej občas vědět, jak s tou sviní pokračuješ – mně se v pondělí „vrátila“ HŽT po sedmi letech, takže jsem v docela pěkně rozjetém létě též kola nedobrovolně předčasně zazimoval. Posral bych se z toho…

                0 0
                • Picino  

                  tak já už se pomalu začínám rozjíždět, bolest trvala cca 14dní. Sednul jsem si na kolo z5 po 5ti týdnech, ale jezdím jen občas a opatrně, šetřím se. Na běhání ani nemyslím, váha je o 3 kila výše :) Noha je stále trochu nateklá při porovnání s druhou, ale lepší se to. Přeju brzké uzdravení..

                  0 0
                  • hmm  

                    Já jsem jak počasí. Nedokážu ovlivnit co bude zítra. Detralex beru vlastně už dva roky denně a tělo se na něho těší. Punčochu nosím každý den. Váha stoupá a stoupá

                    0 0
                    • karel d.  

                      Proč tomu vlastně cyklistika vadí? Není to žádný kontaktní sport, nárazy jako u běhu tam taky nejsou…Jaká je potom s timto problémem většinou prognóza co se týče sportovani?

                      0 0
                      • hmm  

                        Nastudoval jsem všechno a cyklistika tomu nevadí. Naopak je vhodná v mírném tempu. Podobně jako chůze se vyloženě doporučuje. Ale názory lékařů se dost různí. Pokud je člověk ležák lékař mu musí předepsat cviky nohou podobné jízdě na kole. Takže cyklistika se drží stále na pozici druhý nejzdravější sport!

                        0 0
                      • Picino  

                        taky bych řekl že cyklistika by vadit neměla a věřím že v pohodovém tempu to tak je. Něco jiného je, když střídám jízdu ve vysokých tepech. Mám z toho prostě blbý pocit, protože vždy si vzpomenu na doktorku jak říká „žádný sport, sraženina se může utrhnout a pak kdo ví“ tak zatím jezdím většinou v klidu. Myslím ale že už je sraženina rozpuštěná.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Ano, vyprávěl mi jednou kamarád, jak to kolega v týmu jednou trochu přehnal s epem a pak celou noc musel zvolna šlapat na trenažéru, s infusemi fyziologu v každé ruce…

                          0 0
                      • Nitroglycerin  

                        Jízda na kole nevadí ale chce to malou zátěž. Takže lehké převody aby člověk svižně točil nohama ale nezabíral silou. Pokud bydlíš v Polabí, není problém. Pokud v kopcích a morálně přežiješ jezdit na večerníčka lehký převody, tak snad taky OK. Kompresní podkolenky nebo návleky jsou v podstatě nutností.

                        Nejlepší je svižnější chůze nebo plavání je super. No a nebo to éčko :)

                        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Romaskov  

      Mám za sebou oboustrannou masivní plicní embolii s 30% plicním infarktem a hlubokou žilní trombozu v celé levé noze v 2018. Ředěno Eliquis (splnil jsem 4 podmínky pro nasazení tohoto nejdražšího léku na ředění krve – přes 50, trombóza, embolie a vysoký krevní tlak :D :D :D). Na kolo jsem sedl 14 dnů po propuštění z nemocnice, v Krkonoších jsem málem vypustil duši. Trombózu jsem rozpouštěl 15 měsíců. Teď zase 1.5 operace páteře – vyhřezlá ploténka a částečné ochrnutí a opět levá noha a opět je kolo jediný doporučený sport. Tak jsem se v květnu vrátil k Favoritu. :-)

      Takže kolo – to je všelék!!!

      0 0
      • hmm  

        A teď tu o karkulce :-D Ta operace páteře byla proč?

        0 0
        • Romaskov  

          Vyhřezlá ploténka a částečné ochrnutí levé nohy, ale myslím, že jsem to psal

          0 0
          • hmm  

            Mě to přišlo legrační protože mě to celé začalo když mě chytli ploténky zase jednou těžce a trombozu mám taky v levé noze ale ochrnutá naštěstí není pouze reaguje malinko jinak jak pravá a teď do toho ty bolesti levého kolene záněty šlapky atd…

            0 0
      • wladeq  

        Taky jsem mel celou LDK, po 14 dnech si na kolo urcite nesedl, ja mel tak mesic problem dojit aspon na hajzl, popravde jsem tam prvnich 14 dnu ani nebyl, proste bych to nedal…a ne ze bych se chtel predhanet, ale nejdrazsi rozhodne neni, za xarelto chcou o dost vic, a je tam o tretinu mene zobani ;)

        0 0
        • Romaskov  

          druhý den po operaci mě hnali z postele, a nejdřív po 3 týdnech kolo, sedl jsem na něj ale už po 14 dnech.

          Xarelto neznám, já zobal jednu denně, a zobu je i teď než někam letím (teda do 13.3. – teď už půl roku lítám tak leda do ******)…

          0 0
      • crom  

        ono asi zalezi jakou tu embolii mas,ja mel sice malou dole v plici a ta me dost podrazila pohrudnici,mesic to bolelo jak cert,takze kolo by dal jen blazen na praskach,a po rovince kvuli udychani a hlavne proc,kdyz to mas v hlave srovnane

        0 0
    • stařík  

      Měl jsem warfarin po trombóze v lýtkovém svalu. Jezdil jsem cca za 1/2 roku a s punčochou. Napřed opatrně. Po kontrole pak naplno.

      0 0
      • hmm  

        Takže už trombozu nemáš? jak jsi to udělal poraď

        0 0
        • BabbaJagga  

          Protože někoho to zabije a u někoho se to rozpustí samo, víme?

          0 0
          • hmm  

            hmm

            0 0
          • Romaskov  

            ale vetsinou se to rozpousti praskama dlouho, ovsem sportovani neni prekazkou, jen nesmis spadnout a krvacet… kdyz me na kole pichl komar, tekla mi krev minuty… :-)))

            0 0
            • AussigBiker  

              Sem si koupil sprej na zastavení krvácení, na říznutí prstu o pomohlo :-)

              0 0
    • Orfi  

      Zdravim,

      Tak mě to postihlo taky .Tromboza ve svalovem kmeni prave lytko .Maštěsti je mala ale podle testu zatim nevědi proč .Injekce do břicha prašky zatim na 3 měsice pak kontrola a pry se uvidi.Samozřejmne kolo zakazany .

      Jake použivate kompresni podkolenky ? Je v nich nějaky rozdil třeba Force Silvini atd

      Diky

      0 0
      • AussigBiker  

        Chuze je doporucovana na trombozu, tak aspon neco :).

        Ad podkolenky – pouizvam Craft, podle me jsou dost dobry.

        https://www.bike-sport-shop.cz/…7-black-9900

        Mam cerny, zeleny a ty oranozvy, na stridani a at jsem videt. Vetraj, ted v zime se pod kalhoty taky hodej. Komari je uplne v pohode projebnou :)

        S jinejma nemam zkusenost.

        0 0
      • Nitroglycerin  

        Vítej v klubu. Dokud se sraženina nerozpustí, používal bych určitě doktorem předepsané nohavice – já dostal dlouhé na celou nohu až k pr.eli. Respektive s receptem v ruce bych šel podle jeho pokynů do zdravotnických potřeb a nechal si je vybrat tam. Podle vážnosti stavu ti doktor vybere kompresní třídu a lékárník ti přeměří nohu a vybere vhodnou velikost.

        Mně alespoň doktor okamžitě po ultrazvuku do zdravotnických potřeb v areálu nahnal, musel jsem si je tam obléci a až pak jsem se k němu směl vrátit na dokončení vyšetření a sepisování papírů. Asi to bylo „trochu“ vážné, angiolog mluvil dost naléhavě:-). Nafasoval jsem tak silné, že jsem měl opravdu problém je navléct. To bylo jak cpát nohu do okapové roury, nějaká hodně vysoká kompresní třída. Měl jsem na noze oranžovou bouli a po žíle se mi na kůži ta oranžová barva rozlézala od kolene dolů.

        Pokud tě doktor hned pro ně neposlal, tak to asi tak vážné není spíš si vyber co sneseš. Čím silnější, tím nepohodlnější ale lepší pro tebe. Ve zdravotnických potřebách taky prodávají tzv. cestovní podkolenky, ty už mají nižší kompresní třídu a dá se v nich docela dobře fungovat.

        Návleky používám nějaké slabší ze Sportissima, jsou ale velmi příjemné a dá se v nich vydržet celý pracovní den. Na kolo naopak beru o dost silnější návleky z Dekáče. Obojí bylo nějak kolem 500–600 Kč.

        0 0
        • Orfi  

          Hm přehazovali si mne 2 doktori .Tak v ponděli musim z pět k obvodakovi aby mě je napsal .Asi měl za to že v nemocnici mě je napsali .

          To v nich jezdiš pořad co ve 30 stupnich . Jezdiš opatrněji nebo se šetriš.To ja zrovna neumim manzelka o me řika že jsem magor .

          0 0
          • Nitroglycerin  

            Jezdím už 3. rokem výhradně v nich a bez výjimky, i v parném létě. Ale pořídil jsem si éčko, protože zabrat už pořádně nemůžu. Už jsem to tu psal … po první trombóze jsem po 3/4 roce vyrazil na normální kolo a šup ho – po první vyjížďce trombóza ve druhý noze. Po doléčení už jen na éčko, nesmí se mi to stát znova, no.

            Jsou podstatně horší věci, s e-fullem je docela sranda … :)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.