Vyskakující pružina ramínka XT přehazky

11 nepřečtených
  • Marsve

    Ahoj, mám problém s přehazovačkou XT Shadow, model někdy z r. 2008, má najeto kolem 11000 km. Už podruhé ve 14ti dnech mi povolila pružina co napíná rameno s kladkami, takže ramínko zůstalo volně viset a řetěz tím pádem taky. Vypadá to, že vyskakuje konec pružiny co je zaháknutý uvnitř v těle přehazky, protože druhý konec v ramínku byl na svém místě. Zkusil jsem pružinu znova napnout otáčkou ramínka, ale cítil jsem jak konec pružiny uvitř se nechytá. Pomohla až úplná rozborka s vyndáním pružiny a čepu ramínka, po sestavení zpátky se dala pružina znova napnout.

    Vydrželo to asi 150 km a dneska to vylítlo znova :-( Zas jsem přehazku rozebral a sestavil, a zase se tváří jakože je vše v pořádku. Porovnal jsem díly s pdfkem od Shimana a nic mi tam snad nechybí, díra na pružinu nevypadá nijak moc ožužlaně, čep nemá výraznější vůli, tak nevím. Je mi záhadou jak může vůbec konec pružiny v přehazce za provozu vypadnout, protože pružina je uvnitř hodně natěsno.

    Mimochodem, v obou případech pružina povolila na asfaltu ve městě, v ostré zatáčce při odbočování doprava. Může to být náhoda, ale zaujalo mě to, protože bych čekal že podobná věc se stane spíš v terénu, kde dostává kolo mnohem víc zabrat.

    Máte nějaké zkušenosti a nápady co s tím?

    Předem díky.

    0 0
    • Singlespeed  

      Pokud je komponent už opotřebováním nespolehlivý jako tvoje přehazovačka, tak bych ji s klidným srdcem vyhodil a koupil novou. A máš po starostech. Jinak, podobnou neplechu dělalo i jeté XTRko poslední model s karbonovým ramínkem. Bylo odmontováno a nahrazeno Sramem X9.

      0 0
    • pepek  

      Myslím, že ta pružina se nesmí otočit. Aspoň dříve to tak bylo. Jeden konec je delší.

      0 0
      • Marsve  

        To snad ani nejde, dát ji tam opačně. Při napínání by se závity pružiny neutahovaly ale roztahovaly.

        0 0
        • Singlespeed  

          To si snad děláš legraci nebo jsi to neměl vůbec rozdělané! :-DD. Pružinka tam opačně, samozřejmě, dát jde. Konce jsou však skoro stejné, vypadávat by to nemělo tak ani tak.

          0 0
          • Marsve  

            Byla rozdělaná před hodinou ;-) Možná moje chybka v představivosti, nezkoušel jsem ji tam strkat opačně. Ale jak říkáš, konce jsou stejné.

            0 0
            • Singlespeed  

              No, úplně stejné vlastně nejsou. Směrem k ramínku se průměr pružiny trochu zužuje. Zjisti, zda třeba není zakončení pružiny uvnitř těla mírně ohnuté. Mělo by být kolmo na podélnou osu pružiny stejně jako druhý konec.

              0 0
              • Marsve  

                Díky za tip, zkusím ty konce pružiny ještě trochu vylepšit. I když teda nevím jestli na to najdu doma nářadí, ta pružina je zatraceně tvrdá :-) Toho zúžení jsem si všimnul, poslední tři závity jsou menší než ostatní.

                0 0
          • Vilém  

            .

            0 0
    • KAPLIS  

      U xtr jsem tu pružinu poladil kleštěma tak, že jsem ji natáhnul na délku a zároveň ty zobáčky na koncích zahnul " do záběru ", tak aby lépe zapadly do těch dírek. Dělal jsem to na dvou šaltrech a oba fungujou bez potíží. Když se šaltr jen znovu složil, tak to za chvíli zase vypadlo.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.