• VHStylez

    Zdravím, před měsícem sem si udělal výron kotníku. Doktor mi dal berle a ortétu. Za 3týdny kontrola, že už na to mám začít pomalu stoupat. Po dalším týdnu, což je teď na nohu zvládám chodit. Myslíte si, že kolo je už OK nebo s tím mám ještě radši chvíli počkat? (Ptám se, aby se pak z toho neudělala nějaká únavová zlomenina nohy nebo tak)

    0 0
    • Alojs01  

      A proč se nezeptáš toho doktora??? :-)

      0 0
    • Sunshine 29  

      Záleží co je to za doktora, doktor z polikliniky ti řekne něco jiného než třeba ortoped – operatér.

      Já měl těch výronů xx, nedoléčoval to, hrál s tím a pak měl poměrně problémy.

      Dostal jsem se z toho až pravidelným tejpováním na tréninky i všechny sportovní aktivity (klasický tejp, ne kinezio).

      Záleží co pojedeš, pokud těžší terén tak nárazy nebudou to pravý ořechový, ale pokud to zatejpuješ nebo použiješ alespoň dobrou ortézu bude to na lehčí ježdění ok. Plus doporučuji na pár dní Wobenzym, pomáhá (10–10–10 tablet/ den, méně nemá smysl).

      0 0
    • jannk  

      tejpovat a nechodit pres bolest. hlavne zadne rozhybavani a protahovani. idealne je pochopitelne pockat … mam s tim zkusenosti fakt hodne, ale hodne roku :(

      (doktor by ti ani moc nerekl, z jejich pohledu je vzdy lepsi pockat)

      0 0
    • Krov  

      Únavová zlomenina se ti neudělá, jde jen o to, aby se dobře zahojily poraněný vazy a nezůstaly volnější, pak bys měl kotník náchylnější na další poranění při špatných došlapech. Ale jestli jsi 3 týdny poctivě nosil ortézu a pak měl ještě týden klidnější režim, tak už by to mohlo být dobré.

      0 0
      • Sunshine 29  

        Přesně tak. Vazy po větším výronu volnější budou, ale pokud to nedoléčíš tak blbě šlápneš a obnovíš to, respektive budeš ve stavu kdy to bude citlivé a bude se ti to vracet.

        0 0
      • Sunshine 29  

        Nebo tam narvi kortikoidy a hurááá na kolo:)

        0 0
    • nomecz  

      mám to taky za sebou, pokud tě to nějak zásadně nebude bolet tak klidně jezdi ale raději jenom silnicu.

      Jinak dopadneš jak já, sem to už nevydržel jel se projet do lesa, tam mi sjela noha z pedálu a bylo vymalováno :-)

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Až to na kole budeš zkoušet, pozor na nášlapný pedály – aby ses z nich bez zhoršení zranění dostal.

      0 0
    • mr.ricardo  

      Mam za sebou trojnasobnou tristivou zlomeninu kotniku a jakmile jsem to alespon trochu rozhybal, tak mi ten rehabilitacni bratr kolo vylozene doporucil jako soucast rehabilitace. Samozrejme jizdu na kole, ne zadny blbnuti v lese ;)

      0 0
    • Barak  

      Zalezi, jak tezky vyron jsi mel. Nechal.bych to ještě chvili bez kola a spis jen chodil a postupne to zatezoval. Preci jen muzes blbe vystoupit z pedalu nebo cokoliv jineho a jsi s lecbou razem o tydny zpet. Mam s tim sve zkušenosti, pak se akorat.xlovek sam na sebe zlobi, ze to uspechal.

      0 0
      • Haryk  

        Přesně tak. Záleží na tom, jestli ten výron byl víc, nebo míň. Já jsem měl kotník vyhozenej několikrát na každé noze a pravej kotník zvnitřku i zvnějšku zlomenej…bože, to byl hnus. Jestli Tě to nějak extra nebolí, tak to kolo zkus, ale zlehýnka, co by vánkem větérku. Ideální trenažer. A ze sedla radši ne – e. Prostě to jenom tak „šóchat“. Každopádně konzultovat s MUDr.

        0 0
    • plzakj  

      Ja mel po vyronu dost problem vycvaknout z naslapu. Ale lehka jizda mi pomohla dostat vazy zpatky do formy.

      0 0
    • Sunshine 29  

      Zkus si stoupnout na tu špatnou nohu a poskoč na ní.

      To je spolehlivej ukazatel jak na tom jsi – pokud bolí, nech to být.

      0 0
      • Mikikuba  

        Upřímně cítit to budeš při takovémto pohybu (poskakování na noze)měsíce a takovýto test bych rozhodně nedělala…Moje zkušenosti…

        0 0
        • jannk  

          +1

          Tím si to akorát obnoví

          0 0
          • Sunshine 29  

            Ale houby. Pokud je kotník v pořádku tak to bude ok, pokud ne, bude to bolet. Lepší než to zjistit po nějakém otřesu na biku 20km od domova (potom se to neobnoví??). Poskočení rozhodně nic neobnoví (a to říkám jako absolvent asi 20 výronů, xx fyzioterapií, rehabilitací, injekcí ortéz atd.).

            0 0
    • -b-n-x-  

      Urazy kotniku – me vzdycky pomohlo to rozbehat.

      Akorat teda jednou jsem mel asi nejaky vetsi vyron (uz ani presne nevim). K doktorovi jsem sel az tyden a pul po zraneni. A ten mi rekl, ze kdybych tam prisel hned, tak by mi to dal do sadry. Takhle uz jen do zinkoklihu (cca 25 let zpet). Jenze, jak jsem sel z nemocnice, tak po ceste byl pomerne prudky svah, a tam se mi ten zinkoklihovy obvaz cely sesunul. V praci jsem to sundal uplne a vyhodil. Protoze byla zima, tak jsem chodil vlastne jen ve vysokych tvrdsich botach, ktere ten kotnik dostatecne stabilizovaly. Hlavne bylo dulezite, ze se s tim dalo v pohode lyzovat (tusim, ze celkem hned).

      Po cca trech mesicich jsem si myslel, ze uz to bude otekle a blbe pohyblive asi naporad. Tusim, ze na biku to nejak nevadilo, ale nedalo se s tim behat. Nastesti uz za pul roku se to zlepsilo. A dalsi rok jsem uz ani nevedel, na ktere noze to bylo.

      Osobne si myslim, ze na kole to musi byt uplne bez problemu.

      0 0
      • novas752  

        To asi jo, kdyz na kole (lehka netereni vyjizdka) nenese vahu jako pri chuzi.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse