• james11

    Zdravím, tuší někdo kolik může být výrobní cena bajku cca za 20.000Kč?? Díky

    0 0
    • Pekáček  

      To tedy netuším, ale není fér to tak posuzovat – platíš i vývoj (výrobce), servisní podporu (dovozce), záruku a garanční servis (prodejce) a tak. V éře Rokycanského Favoritu se do vývoje prakticky neinvestovalo a ty kola taky podle toho vypadaly.

      0 0
    • McBlacky  

      k čemu to je dobrý? budeš akorát nasranej… finální cena není jen výrobní + marže prodejce :)

      0 0
      • james11  

        už jsem ********!

        0 0
        • stařík  

          Mě se zdá cena něktrerých věcí velmi nízká. Já bych to za tu cenu doma nikdy nevyrobil. Proto si věci kupuju a jsem spokojenej.

          0 0
    • kubad  

      Přesně výrobní cenu neřeš, to bys pak nikdy nic nekoupil.

      0 0
    • enrico  

      čo môže asi tak stáť 8 kilo hliníku, dve kila ocele, pol kila plastu a 200 gramov karbonu? Fakt to nerieš, lebo by ta to pekelne nasralo :-)

      0 0
      • enrico  

        samozrejme som zabudol na kilo gumy…

        0 0
        • jirka88  

          dívej, takle to nemůžeš brát…někdo to kilo gumy ocele, hliníku musí vytěžit,spraco­vat,zaplatit energii, zaměstnance, dovozce, pak to musí, někdo svařit, obarvit a takhle se ti to nabaluje…na tom kole se podepíše strašně moc rukou než ho dostaneme my, ale je pravda, že i tak je ta hodnota hodně nadsazená.

          0 0
          • enrico  

            ja len to, že čím je tam toho hliníku menej, tak je ten bajk drahší (taková nepriama úmera), plánované odlahčenie môjho bajku o kilo ma výde na viac ako 25 litrov, čo je dosť…

            0 0
            • jirka88  

              no ono to bude asi tím, že když uberou hliník, tak ho nahradí třeba cevlarem, u kterého budou technologie výroby asi kapánek dražší:)

              0 0
              • jirka88  

                kevlarem…pardon…:)mys­lel sem karbonem.....zrovna sem zháněl kousek nějaké kevlarové tkaniny na vystužení kolen na kalhotách na lyže, nevěděli by ste někdo o něčem???děkuju:)

                0 0
            • pepek  

              To by Ti pak vyšel Boeing 747 stejně drahý, jako bagr stejné váhy a tak to asi nebude, že?

              0 0
    • Smazaný účet  

      To fakt neřeš. V garáži máme motorku Kentoya která stála cca 19 kKc nová. Je na ní asi 75kg poměrně kvalitního materiálu a kromě dílů obvyklých na jízdním kole je na ní ještě čtyřtaktní motor, čtyřstupňová převodovka, odpružená vidlice (fakt tuhá, průměr nohou odhadem tak 50mm), dva tlumiče, akumulátor, elektropříslu­šenství a řada dalších dílů. Jejich souhrnná hodnota mnohokrát převyšuje hodnotu jízdního kola v podobné ceně. Cena výrobku v kapitalismu nijak neodráží jeho hodnotu. Je to prostě částka, kterou je ochoten zaplatit určitý okruh zákazníků, který musí být dostatečně velký aby se vyplatilo něco vyvynout, vyrobit a uvést na trh.

      0 0
    • BB  

      Někdo mi vyprávěl o chlápkovi, který někde na vesnici vyráběl ve volném čase loutky. Rozdával je dětem zadarmo, protože by tam nikdo za ně nedal ani korunu a jeho to strašně bavilo. Pak ty loutky viděl někdo, kdo tam byl na dovolené a nabídl mu za každou řekněme 500 Kč. Ten chlápek byl v sedmém nebi, zanechal povolání, dělal pouze loutky a výrazně si polepšil. Byl šťastný až do té doby, než se dozvěděl, že jeho loutky se prodávají za 5000 Kč. Nasral se, rozhádal se s odběratelem, pokusil se je prodávat sám a nyní zase rozdává loutky místním dětem. Zdá se mi, že tento příběh dost dobře ukazuje, že tzv. „výrobní cena“ je poněkud zavádějící pojem a pouze jedním z faktorů ovlivňujících cenu tržní.

      0 0
      • Volf  

        To je v obchodě zlatý pravidlo. Vyrobit se dá cokoliv, ale větší problém je pak prodat. Cena je vždycky odvislá od společensky akceptované hodnoty a od poptávky.

        0 0
        • pepek  

          Hoši, to je tak ,že už nečtete Markxe. tam to totiž všechno je.

          0 0
    • MARIN  

      20–30% ?

      0 0
      • BB  

        spíše bych tipoval 1:10

        0 0
      • kubad  

        Jak u kterého výrobce, typu a modelu kola.Hodně bych to rozšířil, hlavně směrem nahoru.

        0 0
    • robby1  

      pracoval jsem ve fabrice na výrobu litých kol pro automobily. výrobní cena byla cca 93kč. v této ceně jsou naprosto všechny náklady- material,ener­gie,mzdy..atd. u obchodníků byly k mání za cca 3000kč

      0 0
      • Krys  

        Ak bude zakaznik ochotny zaplatit 3000kc, tak ta cena bude 3000kc. Vyrobna cena je len spodna hranica, pod ktoru by vyrobca nerad isiel. Predajna cena je cena, za ktoru je zakaznik este ochotny kupit dany tovar. Ovplyvnuje ju strasne vela faktorov, ale vyrobna cena len nepatrne. Omnoho viac ju napriklad ovplyvnuje dostupnost produktu, (dobre) meno vyrobcu, moda (albo skor trendy) a mnoho dalsich. Vyrobca nie je charitativna organizacia, ale osoba, ktora sa snazi ziskat co najviac penazi (tak ako vsetci ostatni), takze za svoj tovar pyta tolko penazi, kolko su esta za to kupujuci ochotni dat. A urcite si vyberie tu hornu hranicu. Tato tema je ovela rozsiahlejsia a zaplnila uz kvantum literatury. Jej neznalost ale zlozila uz mnoho podnikaniachti­vych ludi.

        0 0
      • kubad  

        Otázkou je jestli tam byla cena stroje, nástroje a vývoj
        o čemž dost pochybuju.

        0 0
    • ydaho  

      asi takhle – výrobní cena rámu hliníkovýho scottu (team pro racing) bude někde kolem 50 dolarů a míň… u nás byl k sehnání za 21 000,– :)

      0 0
      • ydaho  

        což samozřejmě nezobrazuje prvotní náklady k výrobě… materiál, technolgie, zpracování, formy, pronájem, sklady, distribuci, balení, vývoj, obchod, LIDI a asi 300 dalších položek :)

        viz např. výrobní X prodejní cena 1 ks cd

        0 0
        • vladosegi  

          Tak tomu celkom nerozumiem, co potom znamena Tebou uvedena vyrobna cena :o), ked tam nie je ani material, ludia… Pod vyrobnou cenou rozumiem vsetky polozky ktore vstupuju do procesu vyroby (vratane vyvoja, foriem a pod). Tiez by ma pre zaujimavost tato info zaujimala. Aj ked je jasne ze sa v podstate neda urcit :o).

          0 0
    • Tomcat  

      Taky 30000,–

      Není to moc málo informací? Podle ceny koncové nelze automaticky střelit výrobní cenu

      Pokud vezmu Dh special Honda naklady na vyrobu byly 60000 liber Prodejní cena je 0,– a přesto ho někdo ukradnul

      jeden dráhový speciál co jsem vyděl měl cenu 380000,– (vývoj+výroba)

      Pak to porovnejte s Jokem prodej 2500,– výroba 500,–?

      Co Cannondale výroba 15000,– prodej 80000,–

      Franta Mrázek podle mě dotuje

      Prostě kolik je prodejní cena nic nevypovídá o výrobní

      0 0
      • Radek Broz  

        BTW: Porad jeste se ta Honda neobjevila nekde na slovenskem poharu? :D

        Franta;-)

        0 0
        • Tomcat  

          Ale naši východní bratři opět nezklamaly, rám byl na inzerát v Polsku a vidlice na Slovensku

          0 0
          • ota  

            z těch tvých i/y už mi jdou oči šejdrem pěkně dlouho.vždy je to sloveso.vím,že toto forum je o něčem jiném než o ČJ,ale trochu psát česky by neuškodilo.napsal bys to správně,kdybys hovořil o sestrách :-)

            0 0
            • wroum  

              nahodou ja tam vidim posun k lepsimu – vetsina prispevku uz dava aspon smysl :-D

              0 0
    • tom xtr  

      Navíc co rozumíš pojmem „výrobní cena“ ? Třeba tzv. úplné vlastní výrobní náklady (tj. přímý materiál, přímá práce + kooperace, podnikové režie, …) ? Některé firmy můžou mít problém toto vůbec alespoň trochu věrohodně zkalkulovat na jednotlivý výrobek.

      Myslím, že prvá prakticky zajímavá cena v celém řetězci je pořizovací cena distributora, tj. za kolik co nakupuje distributor (pokud by ses k ní dostal).

      0 0
      • kurýr na bajku  

        Tak to víš, pokud koupíš německou garážovku, taxe cena bude i blížit nákladům.

        Ovšem majitelé Merid a Cannondalů by asi nevěřili vlastním očím… (myslím že tyto 2 značky nemají v této otázce konkurenci)

        0 0
        • kubad  

          U Cannondale aspoň občas zakopneš o nestandartní atypický díl – SI které jsou dělané v malých seriích a prodražují cenu – ale jinak souhlas.

          0 0
        • tom xtr  

          No dovedu si to vcelku představit. Do jejich kalkulací se promítá určitě i cena značky.

          Jako příklad a vzhledem ke spolupráci s nejmenovaným českým výrobcem kol můžu říct něco o jejich konstrukci doporučené end-user ceny : EU cena – cca 40 % odpovídá zhruba kalkulovaným výrobním nákladům na kus. „A“-čkový smluvní obchodník u nich nakupuje za cca EU – 30%.

          0 0
          • kurýr na bajku  

            Myslím, že výrobní cena ani neatakuje hranici 30% tržní ceny. Je třeba si uvědomit v kolika kusech to sypou a od toho se pak odvíjí cena dílů a kompletního kola celkem.

            0 0
    • Venda  

      Nevím jaká je výrobní cena kola, ale například velmi kvalitních běžeckejch bot je do 2 dolarů. A pak je tady prodávaj za 3000 Kč…

      0 0
    • Standa  

      Je to trošku od tématu,ale nechci zakládat nové příspěvek . Všechny věci,které nakupuji na bajk beru u jednoho prodejce v kameném obchodě.Za prvé je to ve městě ve kterém bydlím,za druhé se ho tím v podstatě snažím podpořit a mám také u něho jistotu,že nakupuje orig.díly od dovozců.Je tu ale určité dilema.Třeba za loňský rok jsem tím pádem dal navíc nejméně 10tk.Brzdy avid 1×5,1×7,2× osa FSA platinum,řetě­zy,představec,ka­zeta atd… Na internetu vše v pohodě k sehnání o cca 20 až 30% levněji.Když si vezmu cenu v USA,odečtu procenta za která bych to tam koupil ve velkém,připočtu dopravu,kontej­nér,pojištění,clo,DPH atd. tak se stejně nedostanu na cenu některých e-obchodů.Takže kde to berou? Moje otázka zní,kupujete co nejlevněji,kde se dá,nebo se držíte určitých nepsaných morálních zásad a nakupujete u svého obchodníka za vyšší ceny(samozřejmě za předpokladu,že obchodník nakupuje zboží od ofic.dovozců a tak jak se má).

      0 0
      • petebike  

        berou : holandsko,nemecko, nakupuji co nejlevneji kdyz na to nespecham, ale vesmes mam jen jeden eshop – mam tam jeste lepsi cenu a jeden az dva ze sutru a tam to plati to same…

        0 0
      • kurýr na bajku  

        To teda vážně nevim, jaxi schopnej spočítat cenu kontejneru ? Podle mne nemáš ani ponětí za kolik ti každá jedna součástka bude účtována při odběru celého kontejneru (nehledě k tomu, že ve většině případů by ten kontejner frčel rovnou z asie, takže by se ušetřily náklady za logistiku přes USA).

        0 0
        • Standa  

          Cenu kontejneru nejsem samozřejmě schopen teď zpočítat.Dovozem jsem se živil první tři roky po revoluci,od té doby se toho asi dost změnilo,ale při troše dobré vůle a oprášení starých kontaktů jsem schopen říct přesnou cenu.Možná se lze legální cestou třeba u těch avidů sedmiček dostat na 6000 pro zákazníka a ještě na tom mít 15% zisk,než je koupit za 9,5tk od Žitnýho.Nevím.Asi jsem konzervativní,nebo co,ale prostě radši půjdu do krámu,kde si pokecám,udělám kšeft a jsem spokojenej já i obchodník.Podle reakcí všech bych spíš řekl,že jsem blbej.Naštěstí mě těch pár korun navíc moc netrápí,takže i nadále budu nakupovat tam,kde jsem zvyklej.

          0 0
      • Jenda  

        od znamych a kamaradu vetsinou nenakupuju protoze uz se mi nekolikrat stalo ze v pripade problemu se ke me najednou neznali nebo se nechteli kamaradit:-)

        0 0
        • motylekmodry  

          chces li ztratit kamarada, pujc mu prachy. da se rici i – udelej s nim obchod :))

          0 0
      • wroum  

        prijde mi jako blbost nazyvat plytvani penezma pod zaminkou moralnich zasad. Jinak nakupuju u sveho obchodnika v kamenaku za cca cenu jako maj eshopy – nemit tuhle moznost tak jedine eshop a na nejakou cilenou podporu urciteho obchodnika kaslu – to bych mu moh klidne na konci roku dat vsechny penize co sem usetril nakupem v eshopu jen tak.

        0 0
        • Hanato  

          Jo souhlas, az budu vydelavat milion rocne tak me to nebude trapit, ale do te doby si holt najdu eshop a koupim to tam o polovinu levnejc jak v krame…

          0 0
          • Krys  

            Milion je stale malo :)) Ked budes zarabat milion rocne (dajme tomu uz po zdaneni) tak zacnes investovat do veci, nad ktorymi si doteraz ani neuvazoval. Napr. dobre je kupit byt. Peniaze sa zhodnotia a nerozflakas ich. Cim viac penazi budes mat, tym viac si ich budes vazit. A altruizmus sa znovu nekona. Je to normalne spravanie, nie je na tom nic zle.

            0 0
    • miki  

      Já se s ůspěchem pokouším většinu náhradních dílů kupovat přes E-Bay nebo na Německým netu a ceny nových dílů bývají fakt někdy hodně dole oproti českemu krámu ale na druhou stranu některé věci jako třeba oblečení ,Schwalbe RR a NN je lepší koupit na českým netu.Nedávno když jsem kámošovi koupil na E-bay nový šaltr XT za 18 eur tak se hrozně divil.Tak a ted si chce postavit kolo jen z těchto levných zdrojů i s tím že nebude mít záruku.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.