Výměna u starého kola (4hran kliky, kazeta, řetěz)

55 nepřečtených
  • Filippo

    Ahoj, na starém kole mi už střílí řetěz a plánuji tak vyměnit komplet všechno – kazetu, samotný řetěz a rovnou i kliky s převodníky. Poprosil bych tak pamětníky, co tyhle kola jezdili o navržení kompatibilních nových komponent.

    Podrobněji: na kole z 90.let (Wheeler 5080 Pro line) je ještě středové složení se 4 hranem, to bych ideálně nechal (nevím jestli je to 68 nebo 78 ani délku osy, pravděpodobně 68/110mm) – pokud se dají koupit ještě kompatibilní nové kliky pro tento typ středového složení? Případně bude možné vyměnit celou středovou osu za modernější?

    Je tam aktuálně 3×8, ale netrvám na tom a bohatě mi bude stačit cokoli – jde jen o jízdu do práce.

    Kliky: STX FC-MC30

    Přesmykač: Deore LX FD-M563

    Kazeta: CS-HG30–8I

    Zadní náboj: Deore FH-M530

    Přehazovačka: Deore XT RD-M739

    Díky moc

    0 0
    •  

      Os na čtyřhran je spousta délek. Stojí pár peněz:

      http://www.bike-eshop.cz/ctyrhran#…

      Když to tam máte, tak to prostě po vyndání změřte a kupte podle toho.

      4H je podle mě na kolo na dojíždění do práce víc než dostatečný – tedy pokud nevážíte 100 Kg a nervete to silově, ze stání. Za mě v téhle části nic lepšího třeba není.

      Misky a ložiska rovnou s tím, vůbec netuším co tam máte, jestli je to BSA tak je to také za hubičku:

      http://www.bike-eshop.cz/…su-bsa-63311

      Nevím co by mi poskytly navíc nějaká ta lepší provedení, co že tam třeba už teď nemám – pro mě to přijde dost dobré, chce to jen správně namontovat, po čase dotáhnout a trochu namazat.

      Kliky prostě jaké Vám vyhovují. Na čtyřhran si budete moci vybírat z bezpočtu. Ty levné s ocelovými převodníky vydrží podle mě až dost. Není to předpokládám kolo pro obézního američana ani vrcholového sportovce, tak to není třeba tolik řešit… Takže bych prostě vyšel z toho co tam máte, jestli necítíte potřebu to nějakým směrem lehce změnit/posunout (délka klik a velikosti převodníků) a pak v nějakém slušném shopu vzal asi to první, nejlevěnší co vám přijde „přimeřené“ (spíš pocitově a esteticky).

      Montáž není složitá, nejsložitější je zjistit, jaký tam máte závit (jestli je to to BSA, tak podle mě máte vyhráno).

      Řetěz na 8r přehazovačku Shimano bych dal zase Shimano, za mě HG-40, stačí:

      http://www.bike-eshop.cz/…y-116-clanku#…

      Kazetu musíte sám vědět jakou, to už je řekl bych trochu složitější vybírání (pokud se chcete někam přesně trefit, pokud ne, tak na tom nejspíš moc nezáleží – nejvíc asi budete jezdit střed a ten u 3×8 na ten účel to pokryje asi každá kazeta).

      Tak bych alespoň celkově viděl já. Nedávno jsem u jednoho starého kola uvedené měnil, tedy až na tu kazetu. Ale jde podle mě hlavně v jakém stavu to Vy teď máte a jaký je ten závit ve středu.

      0 0
      • Filippo  

        No mám 70 kg a do práce jezdím pár km a prakticky jen na delší převody, často i ve stoje do toho tlapu :)

        Předběžně jsem vybral řetěz HG-40 s kazetou HG41 (11–28, 7speed) + původní kliky jsou pro délku osy 110–113mm a přesmyk na 107–113mm, tak jsem chtěl nechat původní střed (čtyřhran+misky a ložiska) a dát tam jen nový kliky vhodný pro danou délku osy. Závit tam je určitě BSA.

        Takže takhle to nepůjde a budu muset vyměnit celou středovou osu aby kliky pasovaly?

        0 0
        • novas752  

          Jo i ne. Čtyřhran má standartní „tvar“, takže tam budou pasovat všechny. Ale osa může být už vydřená/zarezlá (ložiska) a pokud by osa byla nějaká kratší a sehnal jste kliky s menším Qfactorem (šířka mezi klikama v místě pedálů, existuje možnost že by kliky někde škrtaly o zadní stavbu. Nebo by to mohlo pokazit řetězovou linku (převodníky moc blízko rámu = křížení na malých pastorcích a naopak) Jo a šířka BSA mufny bývá 68 nebo 73, ne 78.

          A proč 7spd kazetu a ne 8spd?

          0 0
          • Filippo  

            7 speed je levnější a bude taky stačit, ale je to vlastně fuk. Jo omlouvám se, máte pravdu, přepsal jsem se šířka je 68 nebo 73mm.

            Dle http://www.bikepro.com/…l_table.html je u FC-MC34 což je to samé co FC-MC30 uvedeno 110mm (47,5mm chainline) 113mm (50mm chainline). Takže bych koupil kliky pro toto rozmezí a mělo by být vše ok.

            Nu dobrá. Nechtěl jsem se do toho pouštět, protože nemám nářadí na demontáž misek. Ale máte pravdu, osa bude už hodně letitá a vyměnit i ji bude asi rozumnější.

            0 0
            • oddie  

              7sp a 8sp má jinak dlouhý ořech, takže pro 7sp by se tam musela min. napatlat nějaká podložka. Při mizivém rozdílu v ceně je nesmysl to takhle prasit. Osu podle toho, v jakém je stavu, klidně může být ve stavu, že tam může zůstat.

              0 0
          • jecnak  

            4hran standardni tvar ma, ale jen pro MTB. Campa ma jiny ukos nez ostatni. Funguje to v kombinaci, ale ne vzdy zcela.

            0 0
    • jecnak  

      Jednoduse, kdyz uz se do toho montovat, tak poradne.

      Novy 8sp retez

      Nova 8sp kazeta

      Kliky hollowtech II s lozisky

      Vymenil bych i lanka a bowdeny, at to poradne radi.

      0 0
      • Vilém  

        Akorat ty kliky by mu rozhodily retezovou linku a kdovi zda by to pak pobral smyk, jednak tu retezovou linku, jednak 44z velkou pilu (to se mi nechce hledat, zda je na 44, nebo 42z).

        0 0
        • Filippo  

          Jsou tam 42×32×22 převodníky. Řetězová linka je tam buď 47,5 nebo 50,0.

          0 0
        • jecnak  

          To je otazka. Kdysi podnikl totez a seridit se mi to podarilo.

          0 0
      • Filippo  

        Dobře, zbývá mi tedy zajistit nářadí pro demontáž stávajících klik a misek (4hran), zjistit zdali je tam závit BSA a zajistit nářadí pro namontování hollowtech II.

        0 0
      •  

        Otázka je co je to „pořádně“. Já bych za kliky s trojpřevodníkem na 4H, s miskami a osou zaplatil 450, a pro mě a mé užití by to zjevně stačilo. Vy tam dáte lepší kliky s integrovanou osou za 1700 a rozdíl pro člověka mého typu (váhy a výkonnosti) by byl nula, protože prostě toho namáhání kde by se ten rozdíl projevoval nedosáhnu.

        0 0
        • novas752  

          Jel jsi někdy na něčem jinym než na tvém čtyřhranu?

          0 0
          • Pavell007  

            No ale má pravdu, pokud nekdo vází 70 kilo a má to na popojizdeni do práce apod, tak prinos HTII klik oproti 4h bude nula. Respektive bude to lehci tak o cca 150gr a je to modernejsi, to ano. Osobne bych tam klidne jebnul nejaky acera 4h kliky za sest stovek a usetrenej litr bych vrazil jinam.

            0 0
            • Filippo  

              Jsem stejného názoru,

              Potřebuju se dostat z bodu A do bodu B, vyměnil jsem kazetu + řetěz za nějakých 500 Kč (aby to nestřílelo v záběru), širší řidítka + gripy za 250 Kč (gripy byly prošoupané a řidítka dost úzká – 560 mm) a nové sedlo za 200 Kč (staré bylo už nepoužitelné) + lanka k brzdám a špalky za pár korun = na výsledku se teď jede úplně suprově.

              Každopádně, ano bude to chtít v dohledné době řešit, buď nový 4 hran nebo klidně bazar HTII ale cpát do toho tisíce nepotřebuji :)

              0 0
            • novas752  

              Jo to bes diskuze, na A>B to v pohodě stačí, proč by taky nemělo. Ale trochu mi přijde, že píše o něčem na čem nikdy nejel. Podle mě rozdíl mezi obyčejným levným čtyřhranem (450 za kliky i s osou) a nějakým HTII rozhodně pozná při silnějším záběru s trochou snahy každý.

              0 0
              • Val  

                já ne

                0 0
              • jecnak  

                Hlavne obyc 4hrany kliky jdou dneska uz jen po cene, tzn vyrabi se z blata. Napad vymenit to takto je logicky, ale bohuzel to tak uplne nefunguje.

                0 0
                • novas752  

                  Prave to mam na mysli. Ale opet na A>B to celkem staci.

                  0 0
                • Singlespeed  

                  Já dal před časem na bajka 4h kliky Alivio M430 předělané na dvojplacku místo XT770 se stejnými převodníky 39/26 a absolutně nepoznám žádný rozdíl. Všiml jsem si, že čím menší placky, tím se vícei smazává rozdíl mezi 4h a hollowtechII. Nejvíce je znát zvýšení tuhosti u silničních klik 53/39, nejméně u 4h klik předělaných na jednoplacku s malým převodníkem 28–34 z.

                  0 0
              • Pavell007  

                já teda rozdíl mezi acera 4h a deore ht2 nepoznal ani omylem, lepsí kliky má smysl resit az pokud jsou sportovní nároky.

                0 0
    • Filippo  

      Takže, vyměnil jsem co bylo zatím nejnutnější, tzn. novou kazetu CS-HG41–8 a řetěz HG 71. Teď to nestřílí a šlape výborně :) Nicméně zatím jezdím pouze největší 42z ocelový převodník (ostatní jsou na tom už dost špatně).

      Určitě vyměním ještě komplet středovou osu = je tam vakl a celkově má toho dost za sebou, navíc jsem zjistil, že je tam opravdu závit BSA a mufna má 68mm, takže tam vůbec problém nebude.

      Uvažují, že bych vyhodil přesmyk a původní převodníky na stávajících klikách a dal tam pouze novej jeden převodník, tzn 1×8. Jde o kliky STX FC-MC30, dá se sehnat na to ještě nějakej převodník? Kupovat komplet kliky moc nechci, protože ty co sou levný jsou zase škaredý :)

      0 0
      • Vilém  

        Ten smyk radi jak, kdyz je v teto pozici?

        0 0
        • Filippo  

          Smyk mám nastavenej tak, že mi pokrývá téměř celý rozsah kazety a teď na něm neřadím.

          Jinak asi narážíš, že je vysoko – už to tak bylo když sem na kole začal jezdit a to už jsem jezdil pouze velkou placku.

          0 0
          • Vilém  

            Ano narazim na vysku, mel by byt tak o 1–1,5cm niz, takto to nebude radit zrovna idealne.

            0 0
            • Filippo  

              Rozumím, shodím to níž. Ono aktuálně jej vůbec nepoužívám. Řadím jen vzadu.

              Co si myslíš o tom: vyměnit komplet střed+kliky s převodníky, nebo jen samotný střed a koupit nějaký převodník na původní kliky?

              0 0
              • Vilém  

                Osobne bych to resil cestou nejmensich nakladu a minimalnich komplikaci:)

                Vynenil bych pouze stred. Problem je vsak ten, ze tyto kliky maji atypicky stredni prevodnik, ktery je problem sehnat. Pokud bys jej nesehnal, tak bych tam dal nejaky levny kliky na 4hran plus osu, HT2 ap. nema moc smysl na takovyto veteran cpat.

                0 0
                • Filippo  

                  Jo to bylo původně v plánu levný kliky 3placka. Osu 4hran vyměním tak i tak. Jenže tyto kliky vypadají tak veteránsky, že bych je i ponechal, ale právě nevím ani jaký převodníky shánět – mají jiné upínaní.

                  0 0
                  • jecnak  

                    Prevodnik bohuzel nesezenes, nesel sehnat ani v dobe, kdy se ty kliky delaly. Sam jsem je vozil.

                    0 0
              • Singlespeed  

                Převodníky neseženeš, totální atyp, jak píše Vilém. Takže bych koupil nějaké levné kliky, např.:

                http://www.adroit.cz/…-32-22-175mm

                k tomu nový střed za dvě kila a je vyřešeno.

                0 0
                • Filippo  

                  Takže střed Shimano BB-UN26 a tyto kliky budou v pohodě? Doporučenou délku osy řešit nemám? Aby to přesmyk pobral.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Jedna věc je doporučená délka středové osy, druhá věc je to zkusit. Mám u středu na čtyřhran osu kratší než bylo doporučeno, běhá to bezvadně, vlastně šla by tam ještě kratší, tj. 110mm místo těch 113 co tam mám. Ono záleží i na rámu. Na odměření bych použil stávající osou u nových klik, podle toho pak koupil novou zapouzdřenou osu. Aby se to vešlo do rámu, tj. převodník se nedotýkal zadní stavby a potom i pozici převodníků proti pastorkům. Mělo by být střední převodník proti středu kazety. Pokud bych věděl, že jezdím víc třeba velký převodník a od středu kazety výš, malé pastorky jen z kopce, tak by se nebál to mít posunuté k větším pastorkům.

                    0 0
              • Prazak0  

                Překvapuje mě, že zapouzdřený střed zlobí. Ale ten jde sehnat celkem levně. I nový převodníky, když to je ocel, tak moc nestojí, jeden může stát něco přes stovku. U dobrých klik bych měnil jen sjeté převodníky. Do starého kola, dle mého názoru, nemá cenu dělat moc velké investice.

                0 0
                • novas752  

                  To by je ale musel nejdriv sehnat…

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Jistě, pokud jsou atypické, tak koupit celé nové kliky, klidně ten odkaz, co tu někdo dával.

                    0 0
      • Filippo  

        Ty starý kliky STX FC-MC30 z roku 1994 mají opravdu rozteč 95 mm na 5 ramenným upínání, což je jak psali ostatní totální extrém. Na jednom kole na baráku jsou ještě kliky FC-MC34, které mají 94 mm na 5 ramenech, takovej převodník by se dal sehnat ještě?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.