• Mamut

    Cest praci!

    Siel som s dobou a vymenil som halogenove reflektorove ziarovky v kupelni za LEDky, cim som klesol zo 4× 40W (viac ako cely zvysny byt dohromady) na 4× 7W. Problem ale je, ze trafo/zdroj/spinany zdroj 230-->12V schovany niekde v sadrokartonovom podhlade zacal vydavat skvrcave zvuky a LEDky cca 2–3× za minutu niekolkokrat po sebe v rychlom slede prebliknu (nieco ako 3–5 pohasnuti v priebehu pol sekundy). Domnievam sa, ze zdroj nie je nic extra kvalita (kupil som pred rokmi byt aj so zrekonstruovanou kupelnou a hotovym stropom so svetlami) a bezi niekde okolo minimalnej zataze, takze vrci/skvrci a mozno sa dokonca na zlomky sekund vypina. Mozno to preblinkutie tam bol aj so ziarovkami, ale halogenky maju dojazd az niekde okolo 1s, takze to nemohlo byt vidno.

    Zit sa s tym da, ale serie ma to. Rekonstrukcie bytov nerobim, ale videl som, ze praca so sadrosom nie je zase „rocket science“. Ako sa dostat do podhladov tak, aby oprava stropu bola co najjednoduchsia? S cim mam pocitat a aspon priblizne s akymi nakladmi na zednicke prace? Uple lavy nie som, zasadrovat par veci som uz v zivote zvladol so slusnym vysledkom, vymalovat si tiez viem, nejake videa na YT ako spravit a zamaskovat otvor v SDK som uz videl, ale neviem, ci sa to da aplikovat aj na strop.

    0 0
    • oddie  

      Pokud jej dokážeš lokalizovat, stačí vyříznout otvor, kterým jej vyměníš. Následně shora dáš kousek profilu kolem dokola té díry, prošroubuješ, aby tam držel, vrazíš tak zpátky ten kousek, který jsi vyřízl (pokud jej vyřízneš dobře) nebo si uřízneš jiný, taky prošroubuješ a zatmelíš příslušným tmelem. Přebrousíš, přetmelíš, přebrousíš… až to nebude poznat, a vymaluješ. Nic složitého.,

      2 0
    • mais  

      je zasunutý někde za jednou z těch ledek – stačí vyndavat ledky a hledat. zednických prací netřeba. vypadá to nějak takto https://www.t-led.cz/…nitrni-52304?…

      a z mojí zkušenosti je vrčení předzvěstí, že odejde do věčných lovišť

      2 0
      • Mamut  

        No, tie LEDky su standardne MR16, takze 50mm reflektor v 51mm otvore. Predpokladal som, ze by som tym ten zdroj vonku nedostal. Endoskopicku kamerku nemam, mobil sa tam nevojde, ale nejakym malym zrkadielkom by som mozno mohol poobzerat v okoli toho otvoru, pri ktorom to naaviac bzuci. Tebou odkazovany zdroj ma ale 44×28 (uhlopriecka 52mm), takze je vylucene, aby som ho tam dostal. Medzera medzi SDK a betonovym stropom je odhadom 7–8cm,

        On ten zdroj dokazal bzucat uz davnejsie, ale vzdy az po cca 2h suvisleho svietenia, asi po zahriati. Je to len kupelna, nie operacny sal, takze ked mi to bez varovania chcipne, tak nejde o zivot. Ked vratim naspat aspon 2 zo 4 ziaroviek, tak to zase bzucat prestane, takze asi fakt neocakavane mala zataz,

        0 0
        • MichalOld  

          Patice, do který je zastrčený reflektor, je spojená s trafem drátem. Jestli to dělal nějaký rozumný elektrikář, tak ten drát tam bude mít délkovou rezervu, a dotáhneš si trafo k díře. Klidně to trafo může knopově dírou prolézt.

          1 0
        • MichalOld  

          A když už to budeš případně kuchat, tak bych to předělal na led na 220. Mají sice menší svítivost, ale už i dneska se dá rozumně vybírat.

          1 0
          • Mamut  

            Pozde. Pred tyzdnom mi dorazili prave extra LEdky z Nemecka s CRI 98 dokopy (aj s LEDkou na zachod a postovnym) za 121 EUR. Dalsie sa mi uz kupovat nechce. (Ano, som posuk na osvetlenie, farebne teploty, spektra atd.)

            0 0
            • StuntJ  

              hmmm a na co tak vysoké CRI v koupelně?

              0 0
              • kubad  

                píše: Ano, som posuk na osvetlenie, farebne teploty, spektra atd.

                smysl to nedává, zvedá to cenu, ale zase asi ne nijak dramaticky když mu to vyhovuje :D

                0 0
                • oddie  

                  Doma mám LEDková světla, co jsem před 12 lety skládal z modulů, ještě furt normálně svítí, takže životnost 10 let bych bral, že by mohla být bez problémů dosažitelná. Do druhého bytu jsem vybíral hlavní světlo, s CRI 95 bylo asi za 5tis, s CRI 80 dejme tomu za 1500 – takže ve finále rozdíl nějaké 3 stovky za rok? To je dneska jeden oběd :) Do koupelny asi zbytečné, ale za ten jeden den půstu to třeba stojí…

                  0 0
                • StuntJ  

                  Aha, doufal jsem v nějaký hlubší smysl :)

                  Já jsem dělal 1,5m LED bar do kuchyně a tam má smysl vyšší CRI, ale koupelna je šumák …

                  0 0
                  • Mamut  

                    No, kupelna je povazovana za farebne hodne citlivu oblast, hlavne pre zenske. Pretoze ked sa nahadzujes makeup pri divnom svetle, tak po vylezeni na svetlo bozie mozes vyzerat uplne hocijak. Typicky byva problem v LEDkami v nedostatocnej cervenej (parameter R9), takze pridavas a pridavas na makeupe az si spokojny, vyjde von a vyzeras ako Marfusa z Mrazika, pretoze si tej cervenej dal privela.Tento priklad nie je uplne aplikovatelny na mna, kedze moja pletova kozmetika pozostava z peny na holenie a univerzalneho opalovaku, ale dorastaju doma dve amazonky…

                    Alebo by chcel zamaskovat jebak, ale kedze v blbom svetle pred zrkadlom ho neuvidis… Alebo farba na vlasty apod. Alebo si chces kontrolovat farbu (blielenie) zubov.

                    Asi vsetky farebne kriticke cinnosti v kupelni su zenskeho typu, kedze chlap postacuje, ked nie je zeleny, ale chcem to mat future-proof. Tie LEDky tma budu kludne 20 rokov, tak sa cena rozpusti.

                    2 0
          • scret  

            nejsem elektrikar, ale psal, ze je to v koupelne… Nemelo by tam byt praveze to trafo? Tzn. ne 220?

            0 0
        • mais  

          ale dostal, je to tak vymyšlené to tak dělat, že to někde za nějakou je – pokud to nedělal hotentot, tak je to udělané takhle, aby se to dalo snadno a bez nářadí měnit – já ti to dal jako příklad, aby jsi věděl, co zhruba hledáš.

          0 0
      • Mamut  

        Tak si mal pravdu. Krabka bola hned pri diere, len z diery som musel vyrvat aj tu „pruchodku“ s pruzinovymi packami, ktora bola strcena v diere v SDK. Trafo 35×50×135mm tesne tesne preliezlo vonka.Rozsah zdroja je pisany 100–250W, takze asi prilis mala zataz. Odpovedalo by to tomu, ze 2 LEDky (2× 7.5W) je prilis malo na to, aby sa zapol. 3 LEDky uz stacia, ale vydava zvuky. Takze uplne minimalna hranica bude niekde okolo 16–20W a tych 30W, co po nem chcem nie je daleko od toho. Tkaze idem kupit nejaky „mensi“ zdroj. U toho tvojho sa obavam dlzky, ale uz si nieco najdem. Vdaka.

        0 0
    • Kurt  

      Jak píše mais – bude někde poblíž toho světla, čili si zhasni, vyloupni světlo z podhledu a osahej to kolem díry :)

      1 0
      • Slavik  

        nebo lehce tahej za drátky :-)

        0 0
      • gersa  

        Já bych pro jistotu vyhodil i jistič, nikdy nevíš kdo a jak to zapojoval. Na živý drát si sáhnout nechceš

        Když si dobře vybereš zdroj, tak ho dostaneš dovnitř i tím malým otvorem. Případně se dá vyřezat i o něco větší otvor (stačí jen nepatrně menší než je vnější průměr světla)

        0 2
    • Tomcat  

      https://cs.wikipedia.org/…elopment_kit. Cizí termiti být velké rizoto.

      0 2
      • ELx  

        A to trafo v tom software budeš měnit jak?

        0 2
    • ZDRI  

      2 světelné rampy – každá se 5-ti bodovkami, měl jsem úplně stejný problém při přechodu z halogenových bodovek na LEDkové. Problikávání + vrčení zdroje (nedostatečná zátěž). Nechtělo se mi to předělávat, stačilo nechat 1 původní halogenovou + 4 nové LEDkové a od té doby i se starými zdroji vše OK.

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.