• jozper

    Ahoj,

    mam stary bike, co ma este historicku stredovy osu, raz rocne tam menim venceky, kedze odidu stale nejake gulicky. Da sa tato os vymenit za iny typ? Uz sa mi to zase pokazilo, je tam velka vola, odsrubovat to uz ide tazko, tak ak sa tam neda dat nic ine, asi pojde na zberny dvor. Je mi luto biku, je to hlinik, na denne dochadzanie do prace je super…

    0 0
    • mech1  

      Změříš délku osy(bez závitů) a v prodejně jízdních kol koupíš zapouzdřenou osu stejné délky. K tomu šrouby, pokud nejsou u osy a potřebný klíč. Nebo to vezmi a odnes do servisu včetně staré osy. Je dobré před namontováním nové osy protáhnout závity v rámu závitníkem.

      0 0
    • Tomcat  
      • ta historie se ještě dnes normálně používá na kola do města a uberlowend ze supermarketu.
      • pokud kuličky nevydrží sezónu je vadná osa, misky , nebo nejsou soustředné ty misky
      • vymontovat donést do obyčejného kolokramu/servisu a chtít náhradu.
      • rám mi teda jako hliník nepřijde, ale může byt. Upřímně vyměklý dural z devadesátých let není takové terno.
      0 0
    • jozper  

      dural je tiez lahky? pretoze ten ram je lahky ako pierko, preto som myslel, ze hlinik. A co sa tyka tych zavitov, je to s nimi horsie a horsie, kazda vymena guliciek slo to rozobrat tazsie, tentoraz som to povolil asi jednu otacku a dalej ani tuk, je mozne, ze sa to tam nejak kruti? Pretoze aby preskocil zavit, sa mi nezda, ale vsetko je mozne, ze miska ja krivo, preto odchadzaju loziska

      zmerat dlzku osy, to znamena od konca po koniec toho dielu, kam sa montuju pedale, alebo dlzka osy oznacuje „sirku“ ramu v tom mieste kde sa montuje os? To uz si pozistujem, dakujem za info, ze tato os sa da vymenit za zapuzdrenu, to som nevedel.

      0 0
    • mech1  

      Rám je slitina hliníku, někde by na rámu mohla být nálepka AL XXXX https://cs.wikipedia.org/wiki/Dural

      Délka osy znamená délka osy z jednoho konce na druhý bez částí se závitem. Jestli nejde miska ven, může být zaoxidovaná, nebo byla naposledy zašroubovaná do nevyčištěného závitu. určitě se to nekroutí. Vzhledem k dotazům ti doporučím odnést do servisu, kde si s tím poradí.

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.