Výměna ráfků, nábojů a kazety

10 nepřečtených
  • revee

    Ahoj, potřeboval bych pomoct s touto inovací:

    Můj současný stav je následující: silniční kolo – už roky starý ráfky 700cx13/622. Na nich jsou nový pláště Vittoria Rubino 25–622 (700×25c). Řazení – nový duály Shimano Sora 7 SP. Vzadu je šroubovací sedmikolečko 12–36 zubů.

    Rád bych si udělal pod stromeček radost a koupil nový kola. Sedmirychlostní řazení potřebuju ponechat. Moje představa je zhruba taková.

    Ráfky:

    Chtěl bych značku Remerx – koukal jsem na jejich stránky a vypadá to na Taurus (ten bych asi raději , má rozměr 622×14) nebo Rapid (622×15). Oba 32 děr. Ale nejsem si jistý rozměrem, budu muset koupit i nový pláště nebo můžu použít svoje současný?

    Náboje:

    Ty mám vyhlídlí Shimano Tiagra FH 4500. Taky 32 děr. Na zadek ale potřebuji dostat sedmi rychlostní kazetu (nejspíš Shimano CS-HG41). Půjde to? Zádní náboj má totiž v popisu, že je na 8/9 rychlostí. Jak to teda udělat?

    Kazeta:

    Chtěl bych Shimano CS-HG41 – má 7 rychlostí (což potřebuju) a zuby 11–28 (měl bych tedy být o chlup rychlejší.

    Niple a dráty:

    Tady taky netuším co dát. Dráty se dělaj různě dlouhý, navíc pozink nebo nerez (co já vím co je lepší). Niple taky – mosaz nebo hliník. A je jedno jaký (jak dlouhý) nebo jsou potřeba nějaký specielní kvůli ráfkům?

    Tato varianta – co jsem tak počítal – by mohla obnášet investici tak 2 – 3000 kč, což by se dalo snést, ale víc bych asi jít nemohl.

    Tak co s tím, co poradíte?

    • bude potřeba k tomu koupit ještě něco dalšího – třeba nějakejstahovák na kazetu (nevím, jak se to montuje). A dělá se nějakej kryt podkazetu, nebo je lepší ho nedávat?

    Díky moc za všechny Vaše rady a připomínky

    0 0
    • pocestny  

      Rafky a naby ok. Pod kazetu das podložku a snad taky ok. Vyplet si nech radši nekde udelat. Spice nerez vydrží dyl.

      za zamyšlení stoji současný stav retezu a prevodniku (starý retez bude na nove kazete skákat → další investice)

      0 0
    • Singlespeed  

      Kombinaci Rapid/Tiagra zrovna jezdím. U nábojů Tiagra je třeba si dát pozor na správně seřízené konusy. Ty jsou z výroby přetažené, takže je třeba je seřídit tak, aby zejména přední náboj měl malinký vakl, který při nasazení kola do rámu a utažení upínáku zmizí. Dále je třeba zjistit, zda přední Tiagra 4500 už nemá tlustší příruby, tedy není-li určená pro přímý výplet (přední Tiagra 4600, který mám, už to tak má), pak je vhodné přímý výplet použít, při křížení způsobuje tlustá příruba velké obýbání špic, což vypadá divně a moc důvěry to nebudí. Pokud nemáš 100 kg a více pouvažoval bych o ráfcích Remerx Alcyon, ty taky vozím. Jsou lehčí než Rapidy a pěkně jedou do kopce.

      0 0
      • revee  

        Ahoj všem, děkuji za první reakce. Doplním tedy:

        1. s novým řetězem počítám, současný už má stejně něco najeto a

        výměnu jsem stejně plánoval. Snad jen jaký typ mi doporučíte?

        1. ráfky – raději bych byl pro Taurusy (líbí se mi víc) ale mám trochu

        hokej v těch rozměrech – tomu fakt nerozumím takže nevím zda ty pláště co mám půjdou na ně nasadit. Nechtělo by se mi kupovat ještě pláště :(

        1. podložka pod kazetu – jak to vypadá, nebyl by nějakej odkaz abych měl

        představu? Je potřeba nějaký nářadí na montáž kazety a podložky?

        1. moje váha 82 kg, výplet si nechám udělat (to sám nedám, nerozumím

        tomu), takže to přenechám nějakému odborníkovi v servisu (nebo zkusím poptat ten e-shop kde mají jak ráfky tak i náby, třeba to taky dělají)

        Díky za další rady a připomínky

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Ráfky bych volil Rapid, Taurusy mají horší manipulaci s pláštěm (třeba při defektu) a jsou tuším těžší, ale o tolik lépe nejedou, mám doma obojí. Kalíškovaný Alcyon je ještě lepší. Dráty nerez, nipple mosaz.

          Na demontáž kazety potřebuješ stahovák a bič. Pokud Ti budou někde kola zaplétat, tak ať Ti tam podložku a kazetu nasadí, jinak by sis musel nářadí koupit nebo půjčit.

          0 0
          • alinceb  

            Taky by si měl zkontrolovat, jak má širokou zadní stavbu. Pro 7sp je 127mm, pro 8–10sp pak 130mm.

            Ráfky určitě Rapid nebo Alcyon, kor pro 82kg (já vozím Alcyony s 90+). Taurusy jsou zbytečně těžké. Už takhle při použití 2mm špic budou kola atakovat 2kg. A pak už je imho lepší vzít třeba hotová Shimano WH-R500 nebo nějaká Aksia z bazaru…

            0 0
            • Singlespeed  

              Pokud by měl užší zadní stavbu, tak ji stačí roztáhnout nebo zkrátit osu náby a dát na opačné straně než je kazeta tenkou podložku pod kontramatku místo široké.

              0 0
        • Singlespeed  

          Co se týče podložek pod kazetu, válejí se jich v servisech mraky ze starých kazet. Sám jich mám doma minimálně 60 :-)

          0 0
    • revee  

      no, a co řetěz – jaký typ mi doporučíte?

      KLiky: Shimano 105

      Kazeta: Shimano CS-HG41

      Díky

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.