Výměna klínové středové osy za hranol

10 nepřečtených
  • AdamC

    Zdar bando,

    dělám restauraci staré esky a protože od malička nesnáším klínek, chtěl bych středovou osu nahradit osou s hranolem. Klínková osa je běžně vidět skrz kliky ven, zatímco ta hranolová je utopená v klice a zajištěná šroubem.

    Nevíte o kolik má být kratší hranolová osa abych neposunul talíř oproti klínkové?

    Tunel je 68mm, klínková osa je dlouhá 141mm.

    Díky,

    Adam

    0 0
    • novas752  

      Hranolem myslíš čtyřhran?

      0 0
    • couffy  

      Na starym favu mi vyšla 110mm osa.

      0 0
      • AdamC  

        Díky. Jak jsi se k té délce dopočítal?

        0 0
        • couffy  

          Nepočítal jsem,bral jsem úplně obyč silniční kliky a u nich byla doporučená délka stř. osy 110mm,Vzal jsem a funguje to.

          0 0
    • Pán z Dubu  

      Vytváříš novotvarové názvosloví.

      K jinému typu osy náleží jiný typ klik. U klik bývá uvedena délka osy potřebná pro stanovenou vzdálenost řetězové linky od mediánní roviny rámu. Tzn. zjisti si vzdálenost řetězové linky od mediánní roviny exhumované esky, vyber kliky a následně k nim osu patřičné délky.

      Potřebovat budeš vercajk a zázemí dílny. Stará pravá „favoriťácká“ miska se dobře povolovala tak, že se upnula do svěráku a otáčelo se rámem. http://www.ivelo.cz/…tredove-osy/

      Na tom kole bude prací asi více, rozumím tomu, že si s tím chce člověk pohrát sám. Než se do všeho pustíš, dej si rám a vidli prohlédnout někým, kdo seriózně posoudí, zda-li to bude provozuschopné, či už je to KO.

      0 0
      • AdamC  

        Nářadí na tyto stará kola mám. Chápu správně že mediánní rovina je vzdálenost řetězu od rámu? Jak dobře se dá mediánní rovina změřit na exhumovaném kole a vypočítat nová pro nový střed?

        Jojo, rád bych rám opískoval, hodil do laku. Vyčistil náboje, vyměnil ložsika v předním náboji a krku. Další složitější problém budu mít asi s torpédem. Na hřídelce je strhnutý závit a matka. Buď koupím za 300,– nový torpédo a nechám přeplést, nebo jen vyměním vnitřnosti z nového do starého. Jinak na tom kole více méně nic není.

        Díky za tipy a ještě jednou sorry za neznalost.

        0 0
        • kyl  

          Osa do torpéda se dá nejspíš koupit samostatně.

          0 0
        • Pán z Dubu  

          https://www.google.cz/search?…

          U siglespeedu mají být převodník a pastorek proti sobě – aby se nekřížil, a nebyl tak náchylný k padání řetěz. Tak si proměř zadní stavbu a dopočti vzdálenost řetězové linky od mediánní roviny rámu i pro zadní pastorek.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.