Výměna klik na crossovém kole

23 nepřečtených
  • Pospa82

    Dobrý den,

    chtěl bych místní znalce požádat o radu. Mám na svém crossovém kole následující výbavu (od výrobce) :

    Řazení SHIMANO DEORE LX SL-M571

    Přesmykač SHIMANO DEORE M511

    Přehazovačka SHIMANO DEORE LX M571

    Kazeta SRAM PG-950 11–32T

    Kliky SHIMANO FC-M440 170mm 48.36.26

    Můj doraz je, zda-li by bylo možné kliky vyměnit za Shimano Alivio FC-M4060 48/36/26 175mm bez výměny dalších komponentů či co by bylo potřeba vyměnit?

    Děkuji

    0 0
    • novas752  

      Budeš potřebovat nové středové složení SM-BB52, někdy bývá přibaleno ke klikám. Jinak bezproblému, maximálně bude potřeba trošku poladit přesmykač – dorazy a napnutí lanka.

      0 0
    • Pospa82  

      Díky. Tak nějak jsem v to doufal.

      0 0
    • Mildee  

      Každopádně proti čtyřhranu si dost pomůžeš, integrovaná osa o poznání tužší. Na tvém místě bych šel možná spíš do Deore FC-M611 pro 10s, ale jsou o dost dražší no.

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Rozvaž si i skladbu převodů. Jestli nevyužíváš nejtěžší převod 48:11, budou adresnější kliky s převodníky 44–32–22. Na MTB se stejným průměrem ráfků se používá nejtěžší převod třeba 38:11 i lehčí. Pomůže některý Gear calculator https://www.google.cz/search?…

      0 0
      • odik  

        Já teda jezdím 44–32–24 protože stejně po rovině 44–11 neušlápnu.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Na silnici se stejným průměrem ráfku se jezdí třeba 52×11…

        Tím chci říct, že ráfek s tím nemá nic společného. A nejtěžší převod není od toho, abys ho pořád točil na rovině, ale mohl přišlápnout z kopce. Souhlasím, 44 velká pila by byla na cross fajn, ale osobně by mě štvali ti dva kašpárci :-)

        1 0
    • Jakobo  

      Ja nevim. Proc ches ty kliky menit? Rychleji nepojedes, to pul kilo dolu asi nepoznas. Pokud kliky funguji je to zbytecne. Tuhost dute osy je spis mytus tech, kteri nikdy na 4hranu nejezdili a kdyz, tak na vypajdanem a nedotazenem stredu cinske produkce. Takze jezdi, az odejdou kliky koupis nove kolo. Jinak bych asi take koupil kliky 42/32/24, tech 42/11 vetsinou staci i na rychle presuny po silnici, 48/11 je fakt zbytecne moc pokud mas plaste 38 mm a vic.

      0 1
      • Mildee  

        Osa žádký mýtus rozhodně není, krom nižší hmotnosti, má prokazatelně lepší účinnost přenosu síly.

        0 0
      • Kalic  

        @čtyřhran vs ht2: na čtyřhranech jsem něco odjel a rozdíl tam je. Když v ničem jiným tak ve štrejchání řetězu o smyk při šlapání, jak se kliky kroutí. Na ht2 je určitě lepší pocit.

        @převody: na větších převodnících a pastorcích mám lepší pocit. 48 bych nezavrhoval, i když případně nejtěžší převody nevyužije moc často.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Řeším podobný problém – na kole byly osazeny low-cost Shimano kliky pro 4-hran, převodníky napevno (nýt), celý pohon na odpis (ulámané zuby, vytahaný řetěz). Vzhledem k cenám nemá moc smysl řešit u tohoto rekreačního kola něco jiného než přestavbu na 1×11.

      Kliky je možné opět řešit 4-hranem např. Shimano Acera FC-T4010 + NW převodník, nebo koupit moderní HT2 kliky Shimano FC-M5100 + NW převodník. V druhém případě ale nevím, jestli nebude nutné frézovat dosedací hrany BSA středu. Rám je ocelový, dosedací plochy jsou opatřeny lakem a po jeho odfrézování bych fakt nerad řešil korozi.

      Je lepší pokračovat se 4 hranem nebo raději moderní HT2 střed? Lze nějak pomocí šuplery změřit, zda je frézování nutné a má to u ocelového rámu nějaká rizika?

      0 0
      • Jakobo  

        Tezko rict, ale jestli je to nejaka ocelova plecka tak vetsi prestavba se nevyplati. Soucasny zadni naboj ma nasroubovane vicekolecko nebo kazetu? Patky v ramu jsou plech s dlouhym vyrezem pro posouvani kola, nebo jen na jednu pozici? Pokud je to fakt takova plecka, tak tam moc nema smysl investovat, pac dnes koupis do 3000 Kc pekneho repasovaneho treka 3×8 prevody, nove spalky, retez, kazeta, odpruzena vidle. Nejlepsi sem dat par fotek kola.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Jedna se o ocelový rám ve velmi originálním barevném designu, patky jsou standardní pro QR (tj. 1 pozice), rozteč je 134.5mm. Kolo bylo skládáno na zakázku a prodejce z nějakeho neznámého důvodu dozadu narval náboj šířky 130mm. Kazeta je šroubovací 7sp.

          Kolo proto dostane nová zapletená kola (nejspíš Remerx) a na standardní HG ořech už nemá smysl vymýšlet jiné řešení než 1×11. Uživatel jednoduchost řazení ocení. V podstatě zbývá jediná otázka, jak vyřešit kliky s NW převodníkem 36T.

          0 0
          • scalar  

            Kilky Sunrace FCM800 jsou přímo na čtyřhran a jednopřevodník.

            0 0
            • Smazaný účet  

              To je zajímavý tip, ale potřebuji délku 170mm, a dle výrobce jsou k dispozici jen v 175mm variantě.

              0 0
              • tompca  

                Podívej se na Ali, tam je těch HT2 klik do 1.000Kc plno. Třeba podobné má manželka na krosu s 1×11 třetí sezónu a bez problémů.

                např.

                https://m.aliexpress.com/…8469683.html?…

                nebo s BCD 104.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Aliexpres fakt ne. Nicméně HT2 kliky okolo 1000 CZK lze koupit i v česku (např. Shimano FC M5100)

                  0 0
                  • tompca  

                    Ve vedlejším vláknu si se ptal na kliky Prowheel, ty se tam prodávají také, ale každého věc.

                    Ptal ses i na kliky na 4hran, ty co jsem postoval jsou za stejné peníze, lehčí a plně funkční s osou HT2.

                    Mimochodem Shimano FC5100 sice stojí okolo 1.100, ale bez osy (+350,–) a s převodníky 30 nebo 32z asymetrické BCD tuším 96, takže jestli nebudeš kupovat 36T převodník na Ali, tak +700,–, takže celkem přes 2.000,–. Řetězovou linku mají 52mm, sice Shimano uvádí pro 1×10,11, ale to je na 1×10,11 moc a bude padat řetěz z největšího pastorku při protočení klik dozadu a řetěz bude již hodně zkřížený. Cenově a funkčně na starší kolo mimo.

                    1 0
                  • Singlespeed  

                    Kliky na čtyřhran mají tu výhodu, že lze optimálně naladit řetězovou linku délkou středové osy. Mám už 6 let kliky Prowheel na čtyřhran (prodávaly se i na Alíku) a žádný problém. Řetězovou linku mám pro 1×10 optimalizovanou na 46 mm (tj. o 6 mm méně než mají M5100). Za pár peněz opravdu pevné kliky s kvalitní odolnou povrchovou úpravou, kterou jim může Shimano jen závidět.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Který konkrétní model? Tento?

                      https://www.maxbike.cz/…36-26t-170mm

                      0 0
                      • tompca  

                        To je úplně jedno, všechny ty kliky na čtyhran z Taiwanu a Činy jsou podobné kvality (Prowheel, Force, Goldrix, Raceworks apod.) a je jedno jestli je koupíš tady nebo na Aliku, vyber si které se Ti líbí, já mám zkušenost s těmi z odkazu a pak jsem nainstaloval asi 20 ks na dětská kola Force Eight 3.1 s NW převodníky z Ali (tam vychází délka osy 107mm pro řetězovou linku 48mm) a povrchová úprava vydrží víc jak u klik od Shimana. Na zimákovi mám nějaké Suntory co tam byly, převodníky jsem uřízl flexou a dal NW z Ali a už drží druhou zimu (cca. 5500km). Moc to řešíš.

                        0 0
                      • Singlespeed  

                        Konkrétně Prowheel Raid. Tvar klik je stejný jako dnešní model Raid s integrovanou­ osou.

                        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.