Výběr pedálů pro kolo s "většinovým" osazením XTR - Shimano vs. Crankbrothers

58 nepřečtených
  • walter.n

    Zdravím,

    mám malou prosbu o konzultaci nebo jen názor či tip, moc se ještě nevyznám, a relativně to spěchá. Jaké zvolit pedály k novému MTB (HT) postaveném z větší části na XTR (Sup G7, 08) při nemnoha dalších rychlých financí?

    Celkově mi přijde, co jsem pročetl, že do cca 500–1 000 Kč celkem slušné základní pedály jsou Shimano PD-M520. Ovšem váha je cca 380 g. PD-M540 jsou mi mnohem sympatičtější, váhá lehce nižší 350 g. Pak jsem si řekl, že když rozumně slušné pedály adekvátní k onomu Supu, mohl bych jít snad max. do cca 2 000 Kč. Tak se nabízí velký favorit Shimano M770 s 352 g nebo již ona XTR M970, 325g 07, za snad slušnou cenu (?).

    Jenže k celkem váhou lehkému kolu se snad hodí i lehčí pedály… Základní levné a ne moc vážící Crankbrothers egg mxr 278 g. Vzhledem k tomu, že bych dal přednost i černé barvě, zaujaly mě ve verzi Beater C, 294 g. Jako silně zajímavé, leč cenou nadlimitní, jsou z mého neznalého pohledu Cranbrothers egg beater sl 08 (váha snad 266 g?). A teď „babo raď“… K čemu se více přiklonit? Je to celkem jedno?

    Tretry bych měl mít (prvně) asi Specialized, možná Shimano, tady ještě nejsem rozhodnut (do cca 3 500 Kč). I tady bych byl vděčen za tip/tipy.

    Moc díky za možné reakce

    S pozdravem

      
    0 0
    • roud  

      Za mě XTR sou to super pedály naprosto bezúdržbový s možností nastavení síly pružiny ( to nastavení je indexovaný takže se s tim parádně pracuje) :O)

      0 0
      • walter.n  

        Díky za pohled na věc.

        Jde i o to, že jsem nikdy neměl „nášlapy“ ani tretry, nemám žádnou praktickou zkušenost. U Crankbrothers jsem slyšel, že jdou z nich velmi velmi lehce/rychle sundávat nohy, včetně oné záležitosti „čtyřstranného nášlapného sytému“.

        Jinak jako cyklista nejsem žádný drak, jezdím lepší cesty, žádný velký terén.

        0 0
        • vikicek  

          Promiň, ale rejpnu si, ty nejsi žádnej drak, nejezdíš v terénu a koupíš si MTB kolo na XTR? To je peklo :)) .. jinak já bych šel do klasiky shimana … klidně i ty XTR :o)

          0 0
          • walter.n  

            Mno myslím, že nemusíš být drak, abysis pořídil kolo, které se ti líbí, udělal si radost, odhodlal se více jezdit. Ta XTR sada je tam shodou okolností, stačila by mi řada níž. Ale za cenu biku, které za ten loňský model je, mi to přijde fajn :)

            0 0
            • vikicek  

              Však jo, tak je to správně, jen jsem se nad tim pozastavil, nic špatného tím nemyslím ;-) .. jinak jak už sem řek, bral bych shimano (XTR), mám 520tky a jsou to fakt nezničitelný pedály .. :o)

              0 0
              • jIrI___  

                Měl jsem je taky a oproti CB Candy mi na nich vadilo to, že při silnějším tahu nahoru se mi prostě noha z pedálu vytrhla, při zvýšení předpětí pružiny zas šlo špatně vycvakávat. Takže mě vyhovují CB kvůli jejich konstrukci, kdy je nemožné nohu tahem nahoru vytrhnout a přitom se stále jednoduše vystupuje.

                0 0
        • roud  

          jj cranky dou lehce ale zas u nich už potom nemáš žádnou jinou možnost nastavení tý síly vypnutí jako u shimana když sem začínal jezdit vozil sem je na nejlehčí a postupem času sem přitahoval jak sem si na ně zvykal jendu nohu mám přitaženou víc a druhou kterou vyšlapávám míñ…

          0 0
          • Wojtek  

            a pak se ti může stát,když budeš padat,že ti zustane nacvaklá jedna noha

            ja je vozim stejně utažené, a občas prohodím kufry

            0 0
            • roud  

              Stát se může všechno biker kterej nepadá nejezdí… nevidim důvod měnit kufry…

              0 0
              • Wojtek  

                padat je normální,jen se říkal,co se ti muže stát

                já kufry neměním,jen je prohazuju zlevé na pravou tretru a naopak,páč levou vycvykávám častějc

                0 0
          • pitos  

            U CB není potřeba nastavení síly vypnutí protože fungují na úplně jiném principu než SH.SH mají  nastavenou nejlehčí sílu vypnutí a přitom drží jako SH s maximálně přitaženým systémem.

            SH jsou sice nejlevnější pedály s největší výdrží(proto je vozí tolik lidí) ale přitom to jsou jednoznačně(fun­kčně) nejhorší pedály v porovnání s time nebo CB.

            0 0
            • pitos  

              *CB mají nastavenou nejlehčí…

              0 0
            • roud  

              S tou funkcí nesouhlasim je to dost individuální věc…

              0 0
              • pitos  

                Jistě, je to hodně individuální.Tohle ale může posoudit jenom ten kdo zkusil více systému než jen SPD.Tím ale nemyslím konkrétně tebe,protože nevím co jsi už jezdil.SPD je podle mě průměrný systém který sice funguje dobře ale přitom ničím nevyniká.

                0 0
                • ravag3r  

                  Jezdil jsem Candy C a teď 520ky. Co se týče funkce, CB v pohodě, u Shimana mě vadí úděsná funkce v blátě. Oboje mi vyhovovalo, na silnější stisk Shiman sem si rychle zvyknul a nevadí mi, vůli v pedálu nepotřebuju, ale ani mi nevadila.

                  Crankbrothers maj jeden zásadní nedostatek a to je vyšší spotřeba kufrů. Vzhledem k tomu, že nový kufry stojí 350,– a celý 520ky 500,–, tak sem si po čtvrtých kufrech (a po tom co sem pravej CB urval) koupil pedály Shimano. Ještě mi ty Candy chytly rychle vakl jak na pružině, tak v ložisku, ale je to levnější model, možná proto.

                  Shrnuto, pokud chceš jí to do ekonomický varianty s vysokou výdrží tak ber Shimano a smiř se s váhou a špatnou funkcí v blátě. Pokud peníze neřešíš, nestrháváš šrouby u kufrů jako já:) a chceš lehký pedály, funkční v jakkýchkoliv podmínkách, vol CB.

                  0 0
    • stumf  

      Už třetí sezonu jezdim TIME ATACK XS a maximalní spokojenost, vaha kolem 340g a stály mě něco přes 2 tis. Jinak shimanem neuděláš chybu, u crankbrothers uz jsem par krat videl vyrvanou osu.

      0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      Nechci rejt, ale člověk, co moc nejezdí si koupí takovej stroj? Podle mě kravina. No, ale budiž. Máš vše v xtr, tak tam hoď xtr pedály ať to nějak už vypadá.

      0 0
      • Ricci  

        Ked na to ma prachy,tak preco by ho nekupil? Treba si urobit radost.

        0 0
        • keo  

          tak,tak proč by i jako hobík nemohl jezdit na kvalitním kole,kolik lidí má auta,u kterých nikdy nevyužijí jejich potencial a nikdo se nad tím nepozastavuje.

          0 0
          • Dzordano_Bruno1  

            Já vím. Ale to je pak na machrování:) Mně to je celkem fuk, co má za kolo(a to, že je krásný), ale jen mě to udivuje:) Člověk takový potencionál nemusí úplně využit. A proto škoda peněz, ale pokud je peněz hodně, tak není škoda ničeho:)

            0 0
            • walter.n  

              Víš, já nad tím kolem docela přemýšlel. Prostě cena dolů o cca 25% na takovém kolesu, které ani za původní cenu není k zahození… Machrovat? Vždyť tady je plné fórum lidí, kteří mají skutečně mnohem fajnovější kola a jistě často nemachrují. Jen se rádi někteří podělí o radost, o zkušenost s ním. Já se rád dívám na kola ostatních členů a říkám „hmm, to je krásný bike“. A nikdy jsem nikomu nezáviděl, proto snad nemůžu ani machrovat, myslím, že to snad ani v mém případě nejde. Já ještě nikomu z mých přátel ani nezmínil, co jsem si pořídil (neměl jsem/nemám potřebu). Až mě potkají, tak mě potkají. Svým způsobem „jezdí každé“, některým lidem to ani nic neřekne. Není to pro ně střed světa. :)

              0 0
              • Dzordano_Bruno1  

                Nemyslel jsem to nijak špatně :) ale vždy to beru tak, že člověk se postupně vypracuje k lepšímu a lepšímu. Ale mnoho lidí hned skáče do toho nejlepšího:) Kdo ví, jestli je to dobře, či špatně:)

                hlavní je jezdit a méně kecat:) koupit pedály a hned je začít drtit a najíždět km:)

                0 0
                • walter.n  

                  V pohodě :). To bys pak mohl i polemizovat, jestli není finančně výhodnější lepší kolo hned a být dlouho spokojen :). Máme v rodině firmu a vyrábí se výborné/špičkové výrobky s cenou velmi příjemnou, ač se jedná o lepší/dražší zboží. Doufám, že spousta zákazníků toto ocení, tak jako já toho Supa. Přistoupil jsem tedy, vzhledem k slevě, ke koupi tohoto kola. Snad jsem neudělal špatně (zkoušel jsem ho, bylo fajn a strašně lehoučké i rychlé). :)

                  0 0
      • walter.n  

        „Ten“ člověk si ho pořídil, protože jezdit více chce a baví ho to, již se to stane jeho důležitou činností ve volných chvílích. Myslím, že i kdyby tak nebylo, já na to koleso prachy měl, může to být ostatním fuk (nikdo jiný tím netrpí). Nic ve zlém :) Jinak dík za reakci („hoď tam XTR“)

        0 0
    • Zerocool  

      XT (540) nanaprosto srovnatelné s XTR a na 25gr za 1000kč bych se vykašlal a koupil třeba dvoje

      0 0
    • hajda  

      preju mnoho stastnych kilometru..moc pekne kolo…ja osobne jezdim Shimana M520 a jsem spokojeny..ale jsou to moje prvni SPD, takze nemam s cim porovnat..asi je pravda ze takove kolo by si zaslouzilo trochu lepsi naslapy nez SH M520,nicmene i ty naprosto fpohode budou plnit svoji funkci…

      0 0
    • adco  

      ¼ahká a kvalitná alternatíva sú Look Quartz, mám ich rok a som s nimi veľmi spokojný. V his­tórii o nich čo to nájdeš.

      0 0
      • Horyna  

        Tak přesně ty bych zařadil do výběru. Nikdy jsem je nezkoušel ale myslím že na ně nebylo moc negativních reakcí.

        A jak naznačil Zerocool. Honit gramy mezi jednotlivejma pedálama Shimano jsou vyhozený peníze. To radši 520ky a koupit lehčí pláště nebo duše.

        0 0
    • MaPa  

      Ahoj,

      jezdil jsem Shimano přes deset let, teď rok CB šlehače. Co se týče upevnění a případného vyškubnutí, občas se stalo u obojího, většinou ale díky mý chybě nebo příliš opotřebovaným kufrem.

      Shimano je fajn systém, výhoda je že si snadno s někým prohodíš kolo, jsou levnější a když to tak srovnám možná i odolnější.

      CB maj výhodu v našlapování v bahně, sněhu bordelu. Nevýhoda která tu nepadla je že když si tím pedálem škrtneš dole o zem (typciky nějakej kořen, strom nebo tak) tak tě vycvakne (princip neošidíš).

      Co se týká utahování: CB fungujou dobře, lze nastavit úhel vypínání (montáží kufrů), síla je přiměřená takže z mého pohledu mezi CB a Shimano v tomhle bodě není rozdíl.

      Pokud máš turistický tretry tak na šlehače zapomeň je tam malá opěrná plocha.

      Ostatní jsem nezkoušel takže nevím.

      0 0
      • pitos  

        Prosím tě,ty CB šlehače jak píšeš je nějaký speciální typ?…Pokud jezdíš třeba CB Egg Beater tak to napiš,takhle to může někoho zbytečně mást.Používáš „šlehače“ i ve spojení s malou opěrnou plochou v kombinaci s třeba tur. tretrou což je nesmysl protože termín šlehač platí pro CB pedály všeobecně a tento tvůj popisovaný případ malé opěrné plochy(spíše žádné)platí jen pro Egg beatery.

        0 0
        • MaPa  

          Upřesnění: CB Eggbeater (mxr)

          Hele nechci rejpat, ale eggbeater znamená právě šlehač, ne?

          0 0
          • Kubiczech  

            U mě šlehač = eggbeater a ne obecně jakýkoli pedál CB.

            0 0
          • pitos  

            Takže moje omluva,chyba byla na mé straně.Vůbec jsem si to neuvědomil a za dobu co CB znám tak jsem si myslel že je to přezdívka pro CB systém.

            0 0
      • walter.n  

        Jj,

        zajímalo by mne i porovnání CB vs. Shimano ve smyslu „koleno/kyčle“, které jsou pohodlnější/še­trnější k tělu, pokud lze i takto pohlížet na věc? Pak také, z kterých lze, třeba dle vlastní zkušenosti, rychleji nebo efektivněji vypnout (třeba všeobecně)?

        Díky

        0 0
        • Kubiczech  

          Šetrnější budou CB nebo se to o nich alespoň říká, umožňují značný pohyb nohy v pedálu. Já mám koleno na hadry a vidím tu úplně naopak, bude to asi koleno od kolene, případ od případu.

          Pohodlněji zacvaknout i vycvaknout jde dle mého ze systému Shimana, ale zase to je subjektivní. Najde se určitě řada lidí, kteří to vidí obráceně.

          Podotýká, že jezdím Shimana 520 a CB Acid. Krátkodobé zkušenosti s Sh 540 a CB Candy.

          0 0
          • jIrI___  

            CB má ještě tu výhodu, že můžeš nacvaknout více způsoby. Osobně jsem si poslední dobou oblíbil způsob, který je v manuály popsaný jako třetí.

            0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      Když už ne XTR, tak 540 nižší bych nebral. Všude jsem četl jen chválu(540) i mnoho lidí v cykloshopech mi je nabízeli a doporučovali. Nižší řadu nebrat. Je taková obyč.

      0 0
    • dada  

      já mám candyny – http://www.koloshop.cz/…rs-candy-sl/

      pokud se chystáš na nějaký terénější tretry tak je to fajn volba – opora za 294 gramů

      ale k takovýmuhle chrtosupovi se spíš hodí kombinace 540 a co ušetříš si připlatit za tuhý tretry 

      0 0
    • pačes  

      Dal bych Exustar PM 25SL, 254g za cca 1500,–Kč. Byl jsem s nima spokojenej. Teď mám CB 4Ti, ale ty prachy…

      0 0
    • scret  

      mam Exustar tusim PM 25 nebo jak se jmenujou, kazdopadne, lehoucke, nastup/vystup v poho, jen asi nevydrzej tolik co moje druhy pedaly – Sh 540…

      0 0
    • walter.n  

      Zatím všem průběžné díky za pohledy na věc :)

      Pořád se nemůžu rozhodnout, ale spíše v tom, zdali Crankbrothers či Shimano (ani jiné nevylučuji). Přemýšlím, ze kterých se dá rychleji vypnout. Pro mne, jakožto člověka zatím nášlapy nikdy nepoužívajícího, docela problémová představa (ač jsem si vědom vlastností /efektivity/ a pozitiv tohoto systému)…

      0 0
      • roud  

        Z obojich se podle mě vypneš bez problémů :O)

        0 0
        • Wojtek  

          a stejně rychle,stejně rychle,jako když sundaváš nohu s platformy

          je to o zvyku

          0 0
          • voytaa  

            Dokonce dvakrát stejně rychle:-)No zákonitě to nikdy nemůže být úplně stejně rychle,ale pravda je, že za chvilku ježdění se ten rozdíl zmenší skoro na nulu..

            0 0
        • walter.n  

          Tak jsem zas o kousek klidnější :-D. Díky

          0 0
    • walter.n  

      Tak jen abych doplnil prozatimní směr výběru.

      Pročítal jsem návody a u Crankbrothers narazil na větu:

      „Pedály egg beater jsou v porovnání s jin¢mi pedály nízkoprofilové, takÏe budete pravdûpodobnû nuceni mírnû sníÏit polohu sedla.“

      Pokud by byly proti Shimanu, což nevím (?), s lehce nižším profilem, tato skutečnost by byla pro mne malé plus. Nemuset o drobný kousek zvedat sedlovku/nepro­tahovat zbytečně posed.

      "CB EEG beater "SL"":http://www.progresscycle.cz/crank/firma.asp?… bych mohl sehnat za cca 1 990 Kč, "CB EEG beater "C"":http://www.progresscycle.cz/crank/firma.asp?… za cca 1 290 Kč.

      Mimo věc: Všiml jsem si, že Merida dává k svým Top modelům MTB právě pedály CrankBrothers „TI“, na nižší „C“, zbytek, kde se asi tolik neřeší váha, osvědčené Shimana.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.