Výběr horského kola 10-15 tis.

16 nepřečtených
  • Fisherman

    Přeji hezké odpoledne,

    obracím se na vás s přáním o pomoc při výběru horského kola. Asi 6 let jezdím na kole Carrera kraken ve velikosti 16". Kolo jsme koupili v Halfords. Od té doby už jsem trochu vyrostl. S kolem jsem spokojený, ale rodiče si nedávno koupili nová kola (Superior XC 720, 740 – 2013 a 810 – 2012). Měl jsem teď možnost projet se na zmíněném XC 740 a zjistil jsem, že 16" je prostě málo. taky jsem se zamiloval do hydrauliky – to je úplně jiné brždění.

    Chtěl bych se tedy poohlédnout po novém kole. Nevím, jak jsou na tom Superiory, ale na již zmíněném jsem víc než spokojený. Když jsem ale koukal podrobněji na specifikace, tak jsem narazil na Shimano Alivio. Tady na fóru jsem četl, že tahle přehazovačka za moc nestojí.

    Co byste mi tedy doporučili? Měřím přibližně 160cm a vážím asi 60kg.

    Jak už je zmíněno v názvu, tak bych se s cenou kola rád vlezl do 15 tisíc (raději trochu méně).

    Předem díky za všechny odpovědi.

    0 0
    • Chlebovnik  

      Nezlob se, ale na 160cm je 16" akorát.

      0 0
    • koko0925  

      Nezapoměl jsi na tom svém kole nastavit správně výšku sedla?

      0 0
      • Fisherman  

        Nechtěl jsem tady řešit, jak mám nebo nemám nastavené kolo. Můžeme se tedy držet tématu, prosím?

        0 0
        • Jakobo  

          Jak drzet tematu, vsak ti pise jasne. Nastavil sis vysku sedla, posunuti lyzin, predstavec atd? Na 160 cm muze byt 16" kolo OK nebo ne, zalezi na geometrii. Jestli chces konxtruktivni odpoved, musis udat svoje proporce a geometrii ramu.

          0 0
        • Smazaný účet  

          spravne nastaveny posez je alfa omega jizdy na kole…

          0 0
    • pocestny  

      Mazec, asi budu první, kdo tady zareaguje na ten tvůj dotaz „jaké kolo pořídit za 15.000“: Tahle cenová úroveň je pod rozlišovací schopnosti místních borců. Nedávno jsem řešil stejný dotaz s kámošem a doporučil jsem mu jako jednu z možností Maxbike Batur (to je na Aliviu) + upgrade vidlice na Suntour Raidon + odlehčené trubky + upgrade rámu na M700. Maxbike tyhle změny konfigurace nabízí normálně. Ceníková cena je pak kolem 14.500 Kč, a někde si na to vyjednej slevu (snad to půjde). Byl by to dobrý bike i za tuto cenu, váhově to klesne minimálně o 1kg oproti defaultní konfiguraci, ale jsou tam v-brejky (kompromis).

      Druhý bike, co bych doporučil, by mohl být Nano M-type od Bradského. Jsou na tom díly z dražších loňských Authorů a cenově to vychází slušně, a jsou tam už i kotoučovky Tektro Draco, a vidlice F1rst se plusmínus vyrovná Raidonu.

      Pokud budeš koukat jinam, obecně bych ti doporučil koukat na české lowcostové značky jako je Maxbike, LeaderFox a tak podobně, protože tam dostaneš více muziky za málo peněz = neplatíš za značku. A soustředit se na to, abys tam neměl odpruženou vidlici totální mrdku.

      Doufám, že se někdo chytne a napíše další tipy a nebude se s tebou hádat o správném nastavení posedu. Mimochodem těch 16" mi taky zní jako rozumná velikost.

      0 0
      • Smazaný účet  

        ja bych mu radil at si necha to kolo poskladat:)

        0 0
      • pocestny  

        PS: Batura mají možná v nabídce i s kotoučovkama (nebo jiný model, kde je Alivio + kotouče), a možná by i s těmi doporučenými upgrady pořád vlezl do limitu (když si někde vyjednáš slevu.).

        0 0
    • pocestny  

      Když jsme byli mladší (na gymplu), tak jsme považovali Alivio za první řadu Shimana, která něco vydrží, a taky to byla jediná řada, na kterou jsme ještě měli prachy – takže zároveň nejlepší možná volba.

      0 0
    • Tehu  

      nebo bazar… ;) ne že bych nutil, ale za měsíc až dva budem prodávat mladý HTcko 17,5 felt q520 2010 potuneny o hydr. brzdy avid juice 5, prehazku slx shadow,předelan na 3×9 a razení teď nevím slx nebo xt už nevím co jsme tam davali. Cena cca 10k ještě ti zbyde na třeba epicona dopředu ;) a něco na cokoli jiného …

      0 0
    • Fisherman  

      Děkuji za reakce. Nakonec to dopadne asi úplně jinak. Koukal jsem totiž na moji Carreru a specifikace na tom dle mého názoru nejsou vůbec špatně. Vepředu je přesmykač SRAM X.7, vzadu je přehazovačka SRAM SX 5. Středy nepoznám. X.7 jsem dneska roztrhl :/, když jsem tam dal trochu delší šroubek, tak to hliník nerozdýchal, takže ta půjde na výměnu. Je tam tedy 3×9. Vidlice jsou Suntour XCR.

      Asi tedy zkusím ušetřit a kolo jenom trochu vyladím. Rozhodně chci přejít na hydraulické kotoučovky (teď je tam TEKTRO na lanku, ale nepoznám, co je to za typ, jediné, co je vidět, jsou na kotoučích značky – vepředu Z3 a vzadu Z2, ale co to znamená, nevím), vyměním představec, aby byla řídítka trochu výš a budu muset koupit tu X.7.

      Nebo máte nějaké jiné návrhy, co vyměnit?

      0 0
      • Fisherman  

        Ještě musím vyměnit přední (omlouvám se, ale nevím, jak se tomu říká…) prostě ozubená kola :D .. jsou totiž zkroucená a při šlapání se dost vlní…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.