Volba rychlých plášťů na XC / Trail kolo

44 nepřečtených
  • scottrussell

    Vlastním kolo Grand Canyon AL SL 9.0 model 2019. Slušnej trail bike s rychlou DNA na kolech 27,5". Bohužel ho kromě mých slabých nohou v rychlosti pocitově dost sráží i volba plášťů z prvovýroby. Na kole jsou kola DT Swiss M 1900 na pevnejch Boost osách, zadní ráfek 25mm, přední 30mm (vnitřní rozměr), obuty Schwalbe Nobby Nic Addix Speed 27,5 * 2,35 kevlar s hmotností kolem 800g. Před tímto kolem jsem jezdil 26" a leta byl spokojenej s Rocket Ronem v šíři 2,25 na ráfkách 21mm. Pro mě pocitově rychlá guma s dobrou funkcí na blátě a výbornou hmotností. Na prvním závodě mě Nobby Nicy zklamaly právě v rychlosti a valivém odporu, je to super guma do kamení a bláta, ale chtěl bych něco jezdivějšího, právě jako RoR. Bohužel se však nedělá v šíři 2,35 ale bohužel jen 2,25. A právě z šířky 2,25 mám na ráfkách 25 a 30mm strach, nechci, přijde mi to na šířku 2,25 moc, hlavně na předním 30mm kole. Procházel jsem všechna možná fóra a nenašel odpověď, chybí mi zkušenosti se soudobými rozměry a jinými značkami pneumatik. Máte nějaké tipy na kombinaci obutí, charakterem zhruba odpovídající RoR na který jsem zvyklý? Ideálně, pokud bych ušetřil i nějakou hmotnost. Zaujal mě Maxxis Forekaster EXO TR 27,5×2,35" s udávanou hmotností 690g. Popřípadě v kombinaci s RoR 2,25 na zadním kole? Díky za případné tipy, nejde o život, ale už jsem z toho hledáníuž trochu zelenej a nerad bych zase koupil něco co nebude fungovat. Jo a samozřejmostí je provoz UST.

    0 0
    • ZdeNECK1  

      Mkrni na Vittoria Barzo dopředu, ve 2,25 je to objemny plášť (vzorek podobný Rocket Ronu), dozadu Vittoria Mezcal 2,25…

      0 0
    • novas752  

      Nemusíš mít veoředu a vzadu stejný plášť, o o to ani neni žádoucí – přední vede, zadní jede. Přední je dobrý agresivnější a zadní jezdivější.

      Dnešní tubeless ready pláště v 29" rozměrech jsou všechny těžší než jejich normální 26" protějšky. Buď nechat NN vepředu a dozadu Rocket Ron, nebo dopředu Rocket ron a dozadu ten nový Racing Ralph nebo kombinaci Racing Ray + Ralph. Osobně bych se vykvák na Schwalbe a zkusil jinou značku – Maxxis Rekon+Rekon Race, Ikon + Aspen. Nebo Specialized Ground Control + Renegade nebo Renegade + Fast Trak.

      A samozřejmě na bezduších jestli ještě nemáš.

      0 0
      • mirorek2  

        rekon mohu jen doporučit, jede i docela drží, přehazoval jsem z dhf a dhr II :-)

        ferekaster bude taky výborný univerzál, tam jsem ale nesehnal dopředu v 3c

        0 0
        • motacek  

          No ja z toho Rekona moc uchvácený nejsem. Mám jej 3 měsíce a po 2000km je dost sjetý a mlíko prosakuje po bočnicích… to bych u pláště za 1800kč (verze 27.5×2.8) nečekal …

          Naopak s forekastery super zkušenost.

          Osobně bych volil kombo forekaster + ikon (případně Aspen)

          0 0
        • yagi  

          Co ti na DHF a DHR nesedelo, ze jsi menil?

          0 0
          • scoty  

            Tak třeba pro mně jsou DHF/DHR na trail příliš tupé a těžké. DHgeny prostě nezapřou..:)

            0 0
          • mirorek2  

            Těžké a nejedou, na trail bike je to moc, kdybych měl ale jen jedno kolo i do parku, jsou OK

            0 0
            • LM  

              Záleží kde a jak s tím trailbikem jezdíš. Na enduro traily je DHF+Slaughter případně Shorty+DHRII super, ale na výletování to druhé kombo už úplně vhodné není :-).

              0 0
              • mirorek2  

                dhr2 wt + shortynu wt ve 3c jsem jezdil přes rok a výborné! ale jak jsem říkal, nejede to

                0 0
              • Fredos  

                Proč Slaughter a ne Minion SS?

                0 0
                • LM  

                  Říkal jsem si, že tak masivní boční špunty vzadu nepotřebuju a i ten drobnej vzorek veprostřed není na Slaughteru tak nahusto + nemá zkosené hrany, takže by to mohlo trochu lepši zabírat. Ale přímé srovnání s Minionem SS zatím nemám.

                  0 0
                  • Mereck  

                    Za mě je Minion SS báječnej zadák. Původně jsem si myslel, že ho jen zkouším, ale zamiloval jsem se do něj a zůstává na kole dál a dál.

                    Ale je to asi tak jak říkáš – boční špunty apod. Není to XC plášť. Mně se líbí, jak mě podrží při přejezdu a sjezdu blbostí (skalky, lavičky…) a to od něj chci. Na XC a lehčí trail nesmysl.

                    0 0
                  • Fredos  

                    A Slaughter má menší boční špunty než Butcher? Naživo jsem viděl jenom SS a myslel jsem že to bude prašť jak uhoď.

                    0 0
                    • LM  

                      Slaughter i Butcher mají boční špunty stejné (mám tu starší verzi vzorku před griptonem) ale Minion DHF i SS maj ty boční špunty mnohem větší :-).

                      0 0
                  • Goob  

                    Ještě by šel Riddler… ten je ještě míň výraznej na bočních figurách.

                    0 0
                    • LM  

                      Jo, ten se mi taky líbil. Ale na internetech nedoporučovali kombinovat WTB TCS pláště (těsnější patka než obvykle) se Stan's Notubes BST ráfkama (větší průměr ráfku než obvykle), takže jsem do toho radši nešel :-)

                      0 0
                      • Goob  

                        Mám NoTubes Bravo, střídám na nich Trailboss, Breakout, Vigilante a Riddler a žádný problém.

                        0 0
        • sis  

          U mě rekon vzadu taky ok. Vyhledove pujde neco lehciho dopředu, asi rocket ron. Na 29 ht vypada schopne, tak snad je to prenositelne na 27,5 full:)

          0 0
    • plzakj  

      Ja ti dopredu doporucim Racing Ray v modrym Addixu. Fakt super na suchu i na mokru. To Barzo jsem zkousel na test festu a byl taky super (4c), ale je to o neco tezsi guma. Zalezi, jak moc chces bejt rychlej.

      Dozadu cokoliv, co pojede ;-)

      0 0
    • Paja  

      Grand Canyon neni xc raketa, ale xc/trail univerzal, cemuz odpovida i volba plastu.

      Pokud chces, aby to bylo co nejrychlejsi na zavody, tak nejakou klasickou zavodni kombinaci vpredu Ron nebo novej Ray a vzadu Ralph, u rozmeru 2,25 bych se nebal ani sirky rafku 30 mm, treba DT ma pro plast 2,20 doporucene rozmezi rafku 18–40 mm.

      Osobne bych nechat NN na prednim kole, kde to na rychlost nema zas takovej vliv a jen dal dozadu RoRo nebo klidne i RaRa, v 2,25 na 25mm rafek ideal.

      0 0
      • mirorek2  

        tu 2.20 bych chtěl na 40mm ráfku vidět :-)

        0 0
        • Paja  

          Ja ani ne ;) ale je to extrem, optimum je podle te jejich tabulky 22,5–24,5.

          0 0
    • Mereck  

      Všechny pláště, co zmiňuješ, jsou fajn. Takže asi chybu neuděláš nikde. Nicméně bych přispěl názorem: obě kola Rocker Ron, 2,25 předek a 2,1 zadek. Tohle jsem vozil na HT a přišlo mi to pěkně rychlý i schopný v terénu (samozřejmě úměrně použití na HT)

      Souhlasím s Novasem že dávat oba pláště stejné není úplně terno, proto dozadu užší a dopředu širší. Jinak zmiňovaná kombinace NN vepředu a RoR vzadu je taky super.

      0 0
    • ememem1  

      maxxis plaste v tejto kategorii stoja za prd. RoR je jasna volba. smerom „dole kopcom“ je to presne naopak.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • rb  

      WTB Ranger. Měl jsem je v dušové verzi a jedou fajně.

      0 0
    • scottrussell  

      Děkuju všem za názory, pomohlo mě to utřídit myšlenky. Nakonec jsem se rozhodl dát to na co jsem zvyklej, tzn. RoR na obě kola v šíři 2,25. Pokud by se ukázalo, že přední 30mm ráfek je na tenhle plášť příliš a ten by zůstal hodně otevřenej (byl hodně naplocho a tudíž by měl i velkej valivej odpor), zkusím kombinaci s NN 2,35 na předku. Pokud by to nebylo ono, jako příští set zkusím Forekaster s Ardentem. Mimochodem, měřil jsem si dnes reálnou šířku Forekasteru 2,35 na ráfku 25mm a bylo to 57mm, stejně jako RoR v rozměru 2,25. Moje NN mají přesně 60mm. Do hladších plášťů vzadu jsem se rozhodl nejít, abych zachoval vhodnost na mokrej a kluzkej podklad, pláště měnit podle počasí nebudu, takže přestože nový Ray, popřípadě RaRalph jsou dobrým tipem, podobné pláště pro mě budou příliš hladké. Jsem trochu náročnej zákazník, pokrejt vše od asfaltu, šotoliny, mokré trávy, bláta, kamení, kořenů, závodit na tom a ještě jezdit do práce.. No uvidíme, jak to bude fungovat:)

      Takže díky všem a až budou nějaké poznatky, doplním je.

      0 0
    • scottrussell  

      Tak jsem nazul Rocket Rony 2,25" ve verzi Addix, kevlarová patka, Snake Skin. Reálná zvážená hmotnost 610g (u předchozího NN 27,5×2,35 jsem navážil hodně slušnejch 740g). Reálná šířka na ráfku 25mm i na ráfku 30mm(můj přední) je 57mm a přesně odpovídá Maxxis Forekasteru a Ardentu v šíři 2,35", u kterýho jsem na prodejně na ráfku 25mm naměřil taky 57mm. Nejvíc jsem měl obavy z toho, jakej profil pláště to vytvoří na ráfku 30mm, ale vypadá to úplně v pohodě, v podstatě téměř stejně jako na zadním 25mm. Hmotnostně jsem šel na obou kolech dohromady dolů o 250g a HLAVNĚ, kolo jede pocitově úplně jinak. NN při vyšším tempu žraly hodně síly, která měla jít pod kolo, tady to je pocitově úplně někde jinde. Kupodivu ani RoR v ruce nepůsobil papírově, spíše bytelně (příjemná změna oproti verzi LiteSkin, kterou jsem vozil před tím). Ještě to vyzkouším v závodě, ale kolo pocitově jede úplně jinak. NN byly fantastický v těžkým terénu, tak tady si asi trochu pohorším, ale v celkovém kompromisu to bude fajn.

      Díky za rady. Jo a kdyby nědko chtěl nové NN 27,5×2,35 jsou k mání na cyklobazaru:)

      0 0
      • novas752  

        NN jsou v těžkym terénu nic moc. :)

        0 0
        • scoty  

          :) hmm, teď jde o to co je těžký terén. Podle mě v lese na měkkém trailu v hmotnosti cca 700 nemá NN konkurenci…

          Na závody pochopitelně raději rychlejší Ror, Rar.., ale nové…

          0 0
          • Goob  

            No, čistě můj subjektivní pohled: na předku v hrabance jsem ho rád fakt neměl.

            0 0
            • scret  

              Uz tusim od lonska je novy dezen, tak ten jsem nejezdil. Nicmene ten starsi typ byl rozumny univerzal, ale jinak vlastne ve vsem na prd:)) Na predku nedrzel, na zadku ustreloval a byl nepredvidatelny… ne, uz nikdy vice…

              0 0
          • krabica  

            Co si pamatuju NN, tak lepší mi rozhodně přijde Onza Ibex, ta v 2.25 váží podobně.

            0 0
    • kopejda  

      Ahoj. Taky budu pořizovat nové obutí a rád bych slyšel váš názor. Bike Trek Rumblefish 120mm full ( viz profil) v soucasnosti sjeté bezduše, na předku Bontrager xr3 2.3 zadek Ardent 2.25, ráfek 22mm. Rád bych neco podobného na trailové ježdění. S Ardentem jsem byl nadmíru spokojen a zaujalo mne že se v téhle diskuzi moc nevyskytuje. Zvažuju že bych pořídil na předek Maxxis Forekaster 2.35 a n zadek zas Ardenta 2.25. Samozřejmě oba EXO TL. Díky za jakýkoli názor, postřeh nebo tip na jinou variantu.

      0 0
      • scoty  

        Když pominu vzorek (každému vyhovuje něco jiného), tak pro mně jsou 800g pláště na xc prostě moc…

        0 0
        • MJ24  

          Forekaster 29×2.35 ma 725g na trail kolo myslim ok ja ho mam na pevnem xc. Na zavody nesmysl ale na traily supr

          0 0
          • kopejda  

            Máš ho na obou kolech nebo jen na předku?

            0 0
            • MJ24  

              Vzadu ikon exo verze oboje bezduse rafky predni 27mm a zadni 23mm. Prece jen je to pevnak vidle 100mm a chci aby to jelo a predek trochuvic drzel. Je to hlavne kvuli tomu ze casto jezdim bike arenu semenin a tam me ikon vepredu limitoval.

              0 0
        • kopejda  

          XC závody jezdím max 3× ročně kolem komína s cílem užít si to a dokončit ve zdraví takže hmotnost moc neřeším. Priorita je trailové ježdění.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.