Vliv studené vody při výkonu?

41 nepřečtených
  • Kacko

    Těžce dávám tyhle hicy nad 30. Ideal pro závod i trénink mám 17–20 stupňů.

    Vede to k tomu, že ochlazuju jak to jde, piju chlazené nápoje, polévám se, studené na zátylek.. a alespoň pocitově to pomáhá.

    Jenže zatímco i v profi pelotonu používají vodu s ledem atp. Tak odborníci na výživu pití studené vody nedoporučují.

    Pití studené vody v horku prý způsobuje zadržování vody v těle, zpomaluje trávení a jen vytváří pocit hydratace. Paradoxně by při delším tréninku měla uškodit.

    Jak tomu teda je? Není efektivnější ochlazovat tělo zvenku a pít max vlažné pití?

    0 0
    • Singlespeed  

      Řekl bych, že profi závodníci se drží rad odborníků. Když Kwiatek ve stoupání z Foix ve vedru odhodil bidon, který krátce předtím vyfasova a bumbal z něj, tak studený nebyl, byl tam jakási vlažná sračka :-).

      0 0
    • jonti  

      Problem muze byt vylozene ledova voda, ta ale v bidonu moc dlouho nevydrzi.

      0 0
    • roman 3D  

      omývat přirození vlažnou vodou se všeobecně doporučuje:-)

      0 0
    • Romancero  

      Nemám dobrou zkušenost s lemtáním studené vody…raději piju vodu, ionťák tak cca o teplotě 20 st. C a chladím vzduchem

      0 0
    • snas89  

      Jde o to, že když piješ moc studenou vodu, tělo to stojí víc energie, protože ji pak ohřívá-zpracovává jinak, než tu v běžný teplotě.

      Podrobnosti jak to funguje nevím, ale co vím, že většina profi sportovců to na pití dodržuje.

      Chladí se venkem (led, studená voda apod…)

      Já osobně si do bidonu v létě kostky ledu dávám, ale jen pro to, abych nepil na šviu vyloženě teplou vodu (led je stejně za chvilku v létě rozpuštěný).

      0 0
      • Pennywise  
        • 1 Zahřáté tělo, se jako reakce na studený nápoj, začne potit a téměř vše co vypiješ, vypotíš. Za chvíli jsi dehydratovaný a unavenější. Chce to pít nápoje s minerály v aktuální teplotě a ochlazovat se jemně zvenčí.
        0 0
    • Kacko  

      Díky za odpovědi. Problém je, že se nezvládám ochladit venkem, pak je otázka jestli ta energie o kterou přijdu chlazeným nápojem je vyšší, než to o co přijdu z důvodu přehřátí.

      Např v sobotu, 5h jízdy v mírném tempu, vypito 6l vody, vylito 2l vody na tělo, malé chlazené vody jsem dával na zátylek a i tak jsem musel semtam zastavit a ten hic rozdychat. Bylo místama 35 ve stínu. Občas už trénuju v noci (21–24h), ale pak to si vybere daň na spanku.

      Co vám pomáhá na chlazení?

      0 0
      • Pennywise  

        Když jsem v terénu, tak jenom stín stromů. Osobně si nemyslím, že jsou tyto tropy vhodné pro trénování. Vyjíždím brzy ráno. Nevím jak moc musíš trénovat, ale počkal bych, svaly se ti aspoň zregenerují. Zdraví a život máš jenom jeden :)

        0 0
        • Alojs01  

          Znas to, tezko na cvicisti, lehko na bojisti…

          Pokud jezdi a chce jezdit zavody nez ohledu na pocasi, mel by si v treninku vyzkouset, jak na to ktere pocasi telo reaguje…

          0 0
      • doubleingram  

        Jezdi lesem, idealne u vody, tam je vyrazne lepe.

        1 0
      • babkanakole  

        Noc to neřeší, vedro bývá dlouho do noci. To spíš vyjet brzy ráno a vybírat cestu. Pokud po silnici, tak koukat po průjezdech lesem a na to, aby kolem silnice bylo stromořadí.

        V neděli jsem vyjížděla před osmou ráno, a bylo to minimálně o hodinu později než jsem měla. Trasa naplánovaná co možná nejvíc lesem. Cesta tak 50% asfalt, zbytek lesní cesty a pěšiny. Na pár místech jsem se proti plánu sekla, takže nakonec šest hodin venku, z toho v pohybu necelých pět. Dokud jedeš lesem, je to v pohodě.

        Ideál je dojíždět domů před polednem a v mezidobí nevyjíždět ze stínu lesa. To moje se dalo skoro vše, problém nastal na úplně posledním úseku, co má stoupání po silnici v polích. Ten závěr běžně jezdím dvacet minut, a tentokrát to spravila půlhodina. Jakmile jsem se tam přehřála, neochladil mě ani sjezd lesem.

        Na chlazení nejlíp pomáhá šátek na krk a jako čelenka, a tenké návleky na ruce, vše namočené ve vodě a jen jemně vymačkané, aby z toho přímo nelilo. Kdykoli to uschne, znovu namočit. Chladí a vydrží delší dobu, než když na sebe vodu cákáš jen tak.

        0 0
        • Kacko  

          Super, díky, vyzkouším vše :)

          Ono nad těch 100km se mi tu stín blbě plánuje, jak píšeš stoupání polem atp. ale víc se na to zaměřím.

          V noci trénuju právě hlavně na Revnicaku, je tam klid a třeba teď bylo pod 20 stupňů. Na intenzity dobrý, ale na delší věci potřebuju i komplet mimo i kvůli morálu..

          0 0
      • Smazaný účet  

        Lidske telo je cca 70% voda…když budes mit 50l vody ohrate na telesnou teplotu a nalijes tam 0.3l vody nekde okolo 10°C, tak ochladis prakticky prd…

        0 0
      • Espen  

        To je ono, jezdíš moc pomalu :-D. Musíš trochu přišlápnout, aby tě chladil vítr :-).

        0 0
        • nzg  

          Presne tak, pri prumeru nad 30 uz prijemne fouka i ve vedru, co bylo tento tyden.

          0 0
          • Kacko  

            Je fakt že jsem měl průměr jen 29,5 ale ten km navíc to asi nevytrhne a jel bych zbytečně vyšší tepy. To bych se asi komplet vypařil..

            0 0
    • Tydlii  

      Piju teplou vodu a funguje to lip než studená. Je to nějakým mentálním nastavení, vždycky jsem měl ve vedru problém, snažil jsem se nárazově lemtat studenou vodu (vozil 0,5L bidon) a nepomahalo to . Teď vozim 2× 800ml bidon, natočím doma a pak to piju normálně zteplalý. Držím se teorie ze tělo zpracuje cca 750 ml/ hod – to vypiju, chcat nejdu a žízeň nemám . Takže to asi funguje. Chuť na tu hnusnou vidu nemám ale proste vím ze ji do sebe nalejt musím . Vypotit se dá o dost víc než přijmout což je problém při dlouhých vyjizdkach (i když piju sebevic nakonec se stejně dehydratuju)

      0 0
    • novas752  

      Ve vedru jezdim na minerálku s trochou ionťáku. Na biku pak led v camelbacku zalitej touto směsí. To má výhodu že nejprve zvnější přes záda pomalu chladí tělo, v hadičce se ohřívá na pitelnou teplotu. Zpocenej jak sviňa bych byl i bez batohu takže mi je úplně šumák že ho vezu.

      0 0
    • doubeq  

      Vozim jeden bidon s čistou vodou a jeden s jonťákem. 2× 0,7l a kolem 30st. ve stínu mi to vystačí na cca 70–80 silničních km. Na sebe teda nic neleju, rozepínám dres a trasu se pokouším taky lesem.

      Na závod jsem míchal Vincentku s vodou do jednoho a jonťák do druhého. V kombinaci s gelem parádní věc.

      Jinak důležitá je i průběžná hydratace v běžném režimu + před startem vypiju postupně cca půl litru až litr vody.

      0 0
    • mira13  

      Trošku odbočím, ale vzpomněl jsem si, jak byly loni na začátku léta vedra ještě tak o 5 stupňů vyšší (než teď v posledních dnech) a sposuta lidí tady v jedné diskuzi psala, že jim to vlastně vůbec nevadí a že se jim jezdí docela dobře. A já jsem to nechápal a připadal jsem si skoro až divně, když mi teplo nad 25 vadí :-). Tady se mi potvrzuje, že to má každej se snášením teplot fakt jinak. I když nezávodím, tak bych to viděl při maximálním výkonu podobně, do těch 20 stupňů ideál.

      Jinak pomáhá plánovat trasu podle profilu a prostředí, jak se tady už psalo přede mnou (lesy, údolí, podél vody). Při dlouhých trasách je to samozřejmě omezený, ale aspoň něco. Pocitově je ten rozdíl oproti silnici v otevřené krajině hodně velkej.

      0 0
      • Tencovozikmin  

        Tak já jako základák bigoš polní vzduchem chlazený vydržím vše,ale horku se vyhýbám co můžu,nejhorší jsou přestávky, ideální jsou studánky,které krásně schladí a osvěží.

        0 0
    • zirecek  

      Vnímám v tom trochu rozpor. Když někdo trénuje a závodí „běžné“ závody, tedy žádný sprint a žádný ultramaraton, tak mi připadá trochu divné, že nezvládla horko okolo 30 st. Je jasné, že jízda v horku není ideální, ale běžný organizmus to prostě zvládne s menšími obtížemi. Člověk zvolí lepší trasu a profil, vhodnější denní dobu, upraví tempo, zvýší příjem tekutin a energie, apod. Jezdím s nechlazeným ionťákem, hodně chladné pití mi nedělá dobře. Vzhledem k velkému příjmu tekutin střídám více druhů, chutí pití. Samozřejmě jsem unavený, dehydratovaný. Ale zase tu nemáme žádné dlouhodobé tropy 35 st. a dlouhodobá suchá, kdy i louky a lesy jsou vyprahlé, horké. Řekl bych, že letos pořádné horko ještě ani nebylo… vzhledem k rokům dřívějším.

      0 0
      • Kacko  

        Dřív jsem to taky takhle nevnímal, ale pak jsem začal trénovat na Iditarod, 1000 mil aljaskou při cca –25, tzn tréninky v co největší zimě atp a docela se mi to vnímání tepla posunulo.

        0 0
        • Espen  

          Já si říkal, že v tom ještě musí něco být, že takhle chcípáš. Budeš se asi muset nějak přetransformovat zpět z otužilce na zimomřivce :-).

          Já třeba pracuji v provozu, kde v létě bývá přes 50°C. A dřív jsem tam musel trávit 4–6 hodin za šichtu. V těch dobách jsem i v létě, když zalezlo sluníčko musel nosit mikinu, bylo mi chladno.

          O volnu vyrážím na kolo hned po obědě, abych si to teplo užil. Když jedu lážo plážo, tepy pod 140,tak ani necítím, že bych se potil. Až když mám vyšší tepy, začnu se potit. Ale když někde zastavím na kofolu, tak do pár minut opět uschnu.

          Jediný co mě napadá, je asi sauna a trénovat.

          Jinak bidony s vodou dávám do mrazáku, ať se nachladí a piju dost. Tak litr za hodinu, 1,5 hodiny.

          0 0
          • Kacko  

            Jj je to určitě zimním tréninkem. Ale ani mi tu tak nešlo o to jak se uchladit, jako o to jestli pití studené opravdu sníží schopnosti žaludku tak, že je to horší než jet třeba mírně přehrátý.

            Při delších závodech i tréninku běžně přepadávám benzinky a leju chlazenou colu atp. Pomáhá mi to skvěle.

            Když to shrnu tak chlazený nápoj má negativní vliv a super pomáhá hlavně vnější chlazení. Otázka je za jak dlouho se žaludek vrátí na původní teplotu a funguje zase v pořádku.

            Pokud např. mám 5 minut zastávku, narvu do sebe studenou colu, snickers a než se protáhnu, tak je žaludek skoro zpátky, tak by se to vyplatilo. Pokud se ale rozhodí na cca půl hodiny, tak to už může ovlivnit negativně jízdu.

            Osobně po konzumaci studeného pocitově snížení výkonnosti nevnímám, naopak se musím krotit abych do toho nedupal, ale je to jen pocit, power meter nemám, teď jezdím i bez tepáku a nějaký dlouhodobý negativní efekt nedokážu zhodnotit vůbec.

            0 0
            • Espen  

              Jo takhle. Dělám to podobně. Cola, kofola studená, horalka. Dělám si tortilu s arasidovym máslem a marmeládou. Doplním studenou vodu. Nějaký negativní efekt nevnímám.

              0 0
    • psbiker  

      Pití studené vody na ochlazení nepomáhá. Pomohlo by se do ní na půl hoďky ponořit.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.