• kámen úrazu1

    Přemýšlela jsem kam to vrazit. Posed, délka rámu, zdravotní problémy z nevhodného nastavení, to vše se tu řeší často a je k tomu spousta rozdrobených vláken. Co to zkusit sjednotit pod jeden thread pro lepší orientaci?

    Pro začátek: až tenhle článek mi otevřel oči, že příliš dlouhý posed může způsobovat i silné bolesti kolen. Přitom se většinou zmiňuje jen vliv na bolesti beder, krční páteře nebo mezi lopatkami, zápěstí a ramen… Je fakt, že všechno je propojené, ale ovlivnění kolene by mě samo o sobě nedocvaklo.

    causa bolavé koleno

    A prosba: měl byste někdo radu, co dělat, když jedna ruka žádá rodla výše a druhá škemrá o nižší polohu? Po dvou letech ve stavu OK mě letos na jaře začaly na silničce bolet úpony pravého lokte, od předloktí. Zvýšila jsem řidítka, okamžitě to přestalo, na podzim ovšem začaly úpony pažních svalů u levého lokte – těm pomáhá držení níže, za oblouky, což se ovšem nelíbí pravé ruce. Pomáhá i delší přestávka od silničky, na biku je to bez potíží. Dost možná pomůže strečink přes zimu. Přiznám se, že přes rok protahování spíše zanedbávám, na podzim se čas od času bolístky nahromadí, abych se měla přes zimu čeho zbavovat. A taky stav obou loktů nebude asi ideální, před lety jsem je často venčila v chladu holé a zadělala si na občasné zimní bolesti už před začátkem mýho cyklistování.

    A co vaše bolístky na kole?

    0 0
    • kámen úrazu1  

      Tak odkaz „causa bolavé koleno“ ještě jednou, snad úspěšněji:

      http://www.enduraining.com/…try-Fit.html

      0 0
    • martin_bakov  

      Ja chodim ctvrtletne k fyzioterapeutovi, ten me nejak zhodnoti a navrhne korekce – co protahnout,co posilit no a pak se parkrat snazim s trenerem to v posilovne vychytat a ted uz cvicim vicemene sam. Nerikam ze se zazracne lepsim ,ale telo uz rozhodne zvlada 40hod/tydne v kanclu + dalsi hodiny na kole bez toho aby se rozpadlo.

      0 0
      • Kaco  

        tak to je supr pristup, zavidim.

        Chtel bych to praktikovat podobne, ale nikdy mi to tak casove nevyjde, abych mohl systematicky cvicit atd… Ale tohle je urcite skvela cesta jak zustat zdravy.

        0 0
    • Pumsc  

      já chodim třeba šplhat na stěnu:),celkem mazec na šlachy a podobné,když jsem začínal,byl jsem tam poprvé 1hod,a děsně mě pálily právě úpony na předlokí-vnitřní strana ruky mezi dlaní a loktem:)),časem jsem si zvyk

      0 0
      • Nimrod  

        lezení je supr, také doporučuji. a co víc, procvičujou se partie, která cyklistika zanedbává

        0 0
    • Pi†el  

      A mas rovne zada? Nejsi uklonena k jedne strane?

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Myslím, že by to bylo znát i na biku. Možná nějak divně vytáčím na silničce ruce, potřebovala bych natočit zpředu.

        0 0
        • martin_bakov  

          a jakou delas praci ? ja mam v kanclu porad v prave ruce mys a tak mam vic zatuhly svaly kolem lopatky napravo – pri masazi si toho vzdycky vsimnou maseri.

          0 0
          • kámen úrazu1  

            No… v kanclu. :-) Jenže na jaře to byla pravá ruka, pak levá, jen na silničce. Na biku bez potíží i při dvanáctihodinovce. Teď je to zase dobrý, už na silničce poslední 1,5 jezdím málo. Ale beru to v úvahu, zní to logicky, vliv to může mít. Díky.

            0 0
    • Nimrod  

      přidám jednu drobnost. jeff jones psal na svém blogu něco v tom smyslu, jakože jezdí 170 dlouhé kliky, že se 175 ho bolí kolena. celkem zajímavé

      0 0
      • Nimrod  

        jinak by mi zajímalo, jak moc se liší rozměry od fit calculatoru…

        0 0
    • JSt  

      podle toho clanku, cos odkazala bych ti doporucil ihned spechat do 69, nechat se promerit a druhy den tam koupit noveho tarmaca – na tom te urcite nic bolet nebude :-)).

      0 0
      • funkatron  

        veru

        cisto nezaujaty a nemarketingovy clanok :)

        0 0
      • martin_bakov  

        Ne, zaklad je dojit fyzioterapeutovi ktery se podiva na svalove dysbalance, mimo lezeni bych na protazeni doporucil i power jogu nebo navstevu fitka pod odbornym dozorem to si rozhodne neuskodis.

        0 0
      • kámen úrazu1  

        Jasně, reklama na Specialized, proto se tam baví i o nastavení posedu u Duratecu…

        0 0
        • JSt  

          dyt nikde nepisu, ze je to reklama na spesl. jen navrhuju reseni :-)).

          jinak ten clanek ti otevrel oci ohledne toho, ze z dlouhyho posedu mohou bolet kolena? dyt tam jasne pisou, ze koleno ho nebolelo kvuli dlouhymu posedu, ale kvuli sedlu moc nizko ;-).

          imho reseni tvyho problemu bude teplo a nejaka aktivita na posileni ruk, nabizi se plovani, behny, onlajny s hulkama a valit treba jen soupaz apod.

          me letos chytly solidne kolena, jakes takes jsem se z toho dostal udrzovanim kolinek v teple a pestrejsima aktivitama nez jen kolo.

          imho pokud sama necitis, ze je neco spatne v nastaveni kola, hledal bych chybu v prve rade v sobe… uprimne jsem jeste neslysel, ze by nekdo potreboval jednu ruku vys a druhou niz.

          0 0
      • Paja  

        hadam, ze z tvyho posezu na koze by asi sli do vyvrtky…;D

        bohuzel nemam fotku z boku

        0 0
        • Attila  

          No, po různých zkušenostech mě už dokáže rozhodit máloco :-)

          0 0
          • karliner  

            Tak na blbejch 400 km z Brna do Kerska a nazpátek přece nebude laborovat s posedem :-)))

            0 0
            • Paja  

              to je jasny…jeste jsem nasel lepsi fotku JSt style;)

              0 0
              • ememem  

                idete po tej ceste jak pumpickarske cyklobuzny :-)

                0 0
              • JSt  

                akorat to dokazuje, ze nastaveni kola je individualni. na te drahove koze mam jeste vetsi rozdil sedlo-rodla a tech 400km se na tom da taky odsedet :-)).

                za to na fullovi, ktery mam poskladanej kratsi a sedim dost vzprimenej me po takovych 40-ti km loupe v krizi. davam to za vinu tomu, ze na nem furt sedim jak pecka. chce to se castej zvedat…

                0 0
                • Attila  

                  To, že je nastavení kola individuální, je dokázané už dávno :-) Proto se individuálně nastavuje.

                  0 0
    • Volf  

      Já už jsem ve věku, že naopak pokud se pravidelně nehýbu, tak to pak teprve bolí :-) Ne vážně. Jednou jsem četl článek s J. Ježkem a on tam psal o tom, že změnili posed kola a když na něm jel poprvé, tak že si myslel po pár kilometrech, že je to všechno špatně a nakonec zjistil, že má konečně dobře nastavený posed na kole. Já si myslím, že problém je v tom, že tělo je schopné se dost přizpůsobit, kumulovat problémy a až po nějaké době říct, že je něco špatně. Kdysi nám náš trenér říkal, že si máme kolo nastavit po zimní přestávce, protože tam nejsou po pauze tak moc cítit špatné návyky z minula. Nevím kdo u nás dokáže poradit s posedem, ale je fakt, že když si mezi známými prohodíš občas kolo, tak žasneš, jak na něčem takovém někdo dokáže jet. Myslím si, že by člověk, který opravdu víc jezdí na kole nebo dělá jiný sport a je jednostraně zatížen měl spolupracovat s nějakým sportovním lékařem, protože tělo dlouho mlčí a když začně ,, mluvit , ,tak je už často pozdě. Já mám třeba zničená kolena a ramena z házené, chodím plavat, jezdím na kole, neběhám ,protože to moje kolena moc nemusí a spíš se pohybem držím v pásmu minimální bolesti. Jak ale třeba týden nesednu na kolo, tak je to pak peklo. Jinak k těm rukám opravdu netuším.

      0 0
      • KRAJIC  

        Fenomenální výrok: „pásmo minimální bolesti“. Jinak plný souhlas se vším cos napsal.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Po čtyřicítce už žiješ jen v bolesti. Pokud je nějaká změna, tak v tom, že se přidá bolest dosud neznámá nebo že intervaly, kdy něco přestane bolet jsou stále méně časté a jsou stále kratší :-D

          0 0
      • kámen úrazu1  

        Jo, jednostranná nekompenzovaná zátěž cesta do pekla. Přes zimu se snažím mírnit následky napáchané prakticky jen ježděním na kole s občasným protažením. Aby ze mě nebyl, jak někde pěkně podotkl Ondra V., jen cyklistický hlavonožec.

        0 0
        • václav56  

          Ahoj, to já jsem skoro 3 roky ladil posed na biku – skončil jsem na malém (čti kratším) rámu, 100mm představcem negativně otočeným a 640mm vlaštovkami zdvih 15mm. A i tak když se po jízdě – případně i během ní – neprotáhnu tak mě taky občas něco brní/bolí, ale nemělo by to být dlouhodobé, to máš asi něco nesprávně. A posed mám naladěný podle „amerických“ měřítek: olovnice protíná osu pedálu, ale je spuštěná ne „od jablka“, ale od horního konce holenní kosti, jestli rozumíš. Zkoušelas to takhle nastavit? A mám ještě vyzkoušeno, že každý mm vysunití sedlovky je pořádně znát… A to je mi 54…

          0 0
          • Attila  

            Postup máš víceméně napsaný správně. Ale zásadní otázka zní: Měřil sis to sám, nebo ti to měřil někdo druhý?

            0 0
    • Zerocool  

      letos dost trpím na bolest v kříži, podezírám dlouhý a shrbený posed, jenomže, ikdyž jsem byl bez kola tak problémy neodeznívají, fyzio, masáže, cvičení mám z sebou a nic nepomáhá, v sobotu jdu ke specialistovi a začne kolečko u doktorů, mám strach z diagnózy…

      0 0
    • plastic boy  

      Posed neni zas taková věda, já nastavuju co nejvýš tak aby se mi nepřesýpala prdel, a nepropínaly úplně nohy při šlapce v horizontální poloze. No a pokud vás bolí záda zřejmě máte moc dlouhé kolo což lze vždy řešit představcem / zvýšením řídítek. Na menším kole sice občas vypadam jak turista ale aspoň mě nic nebolí. Teď střídám 2 kola 17.5" a 19" a ani jedno není pro mne ideální ale alespoň se tělo nenastaví špatně.

      0 0
      • Attila  

        Posed není zas taková věda, proto ho má málokdo dobře :-)

        0 0
      • JSt  

        zada citim pri delsi jizde prave na kratkym kole ;-)

        0 0
        • Attila  

          To není divu, kolo nemá být ani dlouhé, ani krátké, ale akorát – a to má každý jinak.

          0 0
    • pstasek  

      Trochu přidám do mlýna své zkušenosti.

      Tušim v květnu r. 2009 se jel 32km závod v Ústí nad Orlicí. Bylo hezky a já jel v krátkých kalhotech. Nicméně start a cíl byl na letišti, kde docela dost foukalo. Do té doby jsem o kolenech nevěděl. Po závodě jsme čekali na výsledky ještě 3 – 4 hodiny. Při následné cestě na kole do České Třebové mi v levém koleně louplo, že jsem musel těch 10km odjet s vycvaklou levou nohou. Bolest sama odezněla a tak jsem to neřešil.

      Mezitím jsem přeskládal celé kolo na jiný rám.

      V červenci se jel Krkonošák. Jel jsem 50km a na posledních 10km mě zastihl déšť a prudce se ochladilo. Koleno se ozvalo opět a tentokrát každou další vyjížďku. Musel jsem téměř přestat jezdit a když, tak velmi volným tempem a krátké trasy. Každou vyjížďku po pár kilometrech mě v koleně začalo píchat.

      Letos na jaře jsem provedl nějaké laborování s kuframa a sedlem a musím zaťukat, že zase konečně jezdím bez bolesti v koleně. Zároveň si však striktně hlídám teplotu a jak hrozí, že bude pod 20°C, beru dlouhé kalhoty, případně návleky na kolena.

      Momentálně chci zkusit ještě kratší představec, ne ve spojení s kolenem, ale ve spojení s křížem, kde mě při delší jízdě také bolí. řidítka mam momentálně docela vysoko, ale příliš vepředu. Bohužel je všechno laborování metodou pokus omyl a pro mou četnost ježdění návštěva profesionálů asi nemá zase takový význam. Ročně se vejdu do 2500km a střídám několik kol.

      0 0
    • ememem  

      nejak som celkom nepochopil ci je to len take postazovanie a zmierenie zo situaciou alebo chces aj nieco riesit ale ak hej tak bych si dovolil povedat ze sama uz neporiesis nic kedze uplne od veci asi posed nemas a to finalne doladenie imho neurobis. mal som podobny problem furt som s niecim bastrngoval a furt to nebolo ono. nemozem si vyhachvalit bg-fit – 21.06.2010 15:27:17, mam nastavenu silnicku aj mtb a odvtedy mam pokoj.

      0 0
    • Neunzikger  

      Zdar. Připojuji se k doporučení navštívit rehabilitačního lékaře – on, předpokládám, doporučí patřičnu následnou fyzioterapii. Zmíním se navíc o příčině a projekci bolesti. Místo příčiny a místo projekce bolesti se mohou lišit. To že bolí svalové úpony v oblasti loketního kloubu neznamená, že chyba je tam může být problém např. v oblasti krční páteře. Doba projekce a příčiny bolesti se mohou lišit. Tzn. to, že to bolí na kole, si tam nemusíš způsobovat, tam se to jen ve specifické poloze ozve. Příčina může být v mimocyklistické činnosti.

      0 0
      • ememem  

        nicmenej ja osobne mam k fyzioterapeutom, maserom, rehabilitacnym a pod. pomerne dost prezieravy postoj. ked uz tak doktor.

        0 0
        • martin_bakov  

          Kdyz doktor tak nejlip soukromej ortoped co se sportovcema/cy­klistama zabyva.

          Malokterej doktor s tebou pujde do posilovny ukazat ti jak a co cvicit/protahnout takze fyzioterapeuta potrebujes tak jako tak. Vybiral bych podle toho jakej obor ten clovek studoval a jestli ma dlouhodobe nejaky certifikaty za cinnost. Je jasnej rozdil v kvalite mezi maserem co ma rekvalifikacni kurz a clovekem co 3 roky studoval a mel nekolik stazi v zahranici ohledne fyzioterapie.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.