Vliv množství melaninu na výkon

25 nepřečtených
  • burnout/syndrome1

    Ahoj,včera mi jeden pán povídal,že krom tréninku a vrozeného talentu a dispozic,reha­bilitace,výži­vy..atak,má na výkon i vliv to,jak je člověk opálený-tedy že když je v kůži hodně melaninu,výkon stoupá.Tvrdil,že to má souvislost s nějakým metabolickým jevem,kdy při vzniku melaninu vzniká i nějaká další makromolekula,která přechází z kůže do krve a odtud do svalů,kde se ukládá a zvyšuje jejich výkon a vytrvalost.Ar­gumentoval tím,že právě proto jsou jezdci třeba na TdF většinou valně opálení,protože neopálení by měli o několik % nižší výkonost.Věděli jste to?Používáte to v praxi?

    0 0
    • roud  

      To abych začal chodit do solárka tohle je pro mě novinka :O) A co ty jak se máš ???

      0 0
      • burnout/syndrome1  

        Pro mě to taky byla úplně nová věc.Asi se to tají,ale vrcholové týmy to asi všechny už ví.Mám se dobře,včera jsem si byl zrovna na poště pro dávky,které mi stát posílá od vás,hodných lidí.Jenom mi dneska byla zima.Jezdil jsem na hřebenu Jizerek a najednou byla všude kolem bílá tma a bylo mi trochu zima.Asi budu muset začít jezdit v něčem,co má dlouhé rukávy a nohavice. Děkuji za optání,a jak se máš Ty?

        0 0
        • roud  

          De to :O) i když jak se říká vždycky může bejt ještě líp :O)

          0 0
        • saab  

          Ahoj kamaráde! Jak bylo u nás v Jizerkách? Já musel trčet v tom našem hlavním městě, vůbec tam teď trávím víc času, než by mi bylo milé, tak se na kolo/lyže prakticky nedostanu, ale v neděli se snad zadaří.. Běžky už jsou dost nervózní..

          Co se Tvého dotazu na melanin týče, jako student chemie bych měl za to, že zvyšuje obranyschopnost organismu. Bude to dost podobné, jako když papáš vitamíny a minerály (obzvlášť pak vit. A, C, E, selen a zinek. A když máš melaninu dost, máš také dost velikou obranyschopnost – proto máš vyšší výkon, Tvoje tělo se nemusí tolik zabývat nepřátelskými potvůrkami a soustředit svou energii do svalů..

          0 0
          • burnout/syndrome1  

            Neee,to ne,ten pán mluvil o přímém efektu molekuly vznikající při tvorbě melaninu,ne o sekundární efektu na celkový výkon oklikou přes pozitivní ovlivnění imunitního systému.To ne,to je věc samozřejmá,ale podružná. Ale,prosím,nezlob se na mě,vím,že studium chemie je velmi obtížné,zvláště VŠCHT je velmi těžká a její studium zvládnou inteligentní lidé,tedy až na vyjímky.Takový minister kalousek,to je typický příklad inteligence a VŠCHT,ten je chytrý až moc,nebezpečně,ba přímo smrtelně. Kombinace velmi těžké matematiky a bušení složitých biochemických vzorců,děsná analytická chemie,co teprve chemie fyzikální,no hnus,pardon

            0 0
            • jizby  

              Nevím jestli si to dobře pamatuju, nerad bych tu někoho mystifikoval, ale melaninu se nedávno připisovaly rakovinotvorné účinky a tím se argumentovalo v boji proti světelnému znečištění noční oblohy z veřejného osvětlení, které v noci proniká i do našich ložnic. Myšlenka, byla podobná – melanin se tvoří působením světla, což je v noci nežádoucí a organismus se tím vysiluje až dostane chudák rakovinu. Zdá se však, že poplach byl planý a tak mají astronomové smůlu. Aktivizace organismu světlem je empirický fakt a nevypadá to škodlivě. Jakou roli v tom hraje melanin, není zatím zcela jasné.

              0 0
    • Medunka  

      Mas pravdu. Hlavni roli je ale misto a pomer opaleni, dokud nebudes opalen viz obrazek, muzes se snazit jak chces, ale nepojede ti to :) www.bike-forum.cz/…ky/lidi.html?…

      0 0
      • roud  

        Heh čekal sem kdo to sem první dá… :O)

        0 0
      • burnout/syndrome1  

        No nevím,jestli tělo rozezná tvorbu melaninu na končetinách od tvorby m. na trupu.To se mi moc nezdá,skoro bych řekl,že si ze mě chceš vystřelit

        0 0
        • KubaBajk  

          To víš,že si z tebe nechce vystřelit,vystřelit se dá přece jen ze zbraně…snaží se poradit. Mimochodem já jsem opálen sice jen lehce ale stylem opálení stejně jako onen pán na fotce a v práci mi to jde od ruky. Takže kdoví…možná se ten tvůj pán nemýlí!

          0 0
    • Omen  

      jo a tu o perníkové chaloupce tu nám nepovíš??Tu mám raději :-)))

      0 0
    • Jaroslávek  

      Není to melanin ale MELATÍN a tvoří se v jednom údolí u Bilovic n.Sv. Bohužel zatím se mi ho nepodařilo tam nabrat dostatečné množství pro moji výkonnost.

      0 0
    • multib  

      .. :-D .. j.

      0 0
    • Blabas  

      opálený jsou asi profíci z toho, že na rozdíl od nás utíkají před jarním marastem za počasím do středomoří, bych teda si troufl odhadnout soudě dle toho jak maj opálený dresy na těle a ne celé tělo. A Melanom je nádor kůže na který se taky třeba umírá. Z čeho asi vzniká? Obecně nám ale dostatek sluníčka pomáhá držet v kupě výrobu některých vitamínů ( A,D,E ) a tedy imunitu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.