• MatejBlaha

    Zdravím a mám malý dotaz, máte někdo zkušenost s tím zdali do vidlice Srsuntour XCT 27.5 a 100mm zdvihu mi bude pasovat pružina:https://www.spoke.cz/…r-xcm-rl-lo/?…

    Nevím zdali mi tam bude pasovat a vyměňuji j protože jsem dosti lehký a při např. přejetí cihly ve velké rychlosti nepropéruji vidlici ani do 1/4 zdvihu. A ještě jedna věc někde jsem se dočetl že prý této vidlici pomůže když de so ni nalejí 3decky oleje ? nevíte někdo kam přesně a či je to lepší než klasická vazelína od výroby?

    Díky za rady.

    0 0
    • Tomas_82  

      Raději jí vyměň celou. A 3 deci oleje bych tam opravdu nelil:-)

      0 0
    • scalar  

      To raději nalej do sebe 3 decky rumu, pak se Ti možná začne zdát, že XCT něco dělá :-)

      0 0
    • Markony  

      Tahle vidlice nikdy nebude chodit mam , je to jen držák předního kola .

      0 0
    • novas752  

      Obávám se že tuhle vidlici nijak nerozchodíš, problém je v samoté konstrukci – místo futer je tam pouze kus plastové trubky = buď je ta vidlice permanentně zaseknutá nebo má v nohách vakl a zasekne se jakmile to narazí na překážku nebo začneš brzdit.

      0 0
      • MatejBlaha  

        No jako když si pak k tomu stoupnu a vidlici chci po promazání propérovat tak se do 3/4 udvihu dostanu, takže zasekly to nebude jen je asi ta pružina na mne tvrdá a proto jsem se ptal jestli někdo neví zdali tam ta měkčí pružina (viz odkaz na základní zprávě) jestli tam pasuje popřípadě jina která tam pasuje (nějaká měkčí)

        0 0
        • novas752  

          Když to dostaneš pouze prohoupnutim na 3/4 zdvihu tak neni potřeba měkčí pružina. Když to dostane ostřejší ránu za jízdy tak by to s měkčí pružinou akorát třísklo na doraz.

          0 0
        • Tomas_82  

          Pokud jí zhoupnutím stlačíš a při jízdě ne, tak bude pravděpodobně nějak poškozená, nebo zhoupnutí provádíš doma v teple a cihlu přejíždíš venku v zimě, nebo si toho zhoupnutí při přejíždění nerovností nevšimneš. Olej si do ní klidně můžeš zkusit nalít – postavíš kolo vzhůru kolama, přední kolo sundáš, povolíš matky/šrouby na spodku vidlice, kousek povytáhneš spodní nohy a do každé stříkačkou naliješ cca 5ml oleje a necháš to ještě nějaký čas otočené, aby olej stekl i k futrům. Pravděpodobně to moc nepomůže a stejně budeš muset dát lepší vidlici.

          0 0
          • novas752  

            Jenže mu to bude prolínat zespodu a umastí si tim brzdu. Pravděpodobně i skrz gufera, která stojí taky za prd – možná na něj po rozborce z vidlice vyteče rezatá voda.

            0 0
            • Tomas_82  

              Ono se tam těch 5ml někde „ztratí“ a neudělá to dostatečnou hladinku aby to proteklo a umastilo kotouč.

              0 0
          • MatejBlaha  

            A jaky olej se do techto vidlic leje? Mám tady dvoutaktni a motorový ale předpokládám že ani jeden u těchto to nebude.

            0 0
        • perceptio  

          Kamarád tuhle vidlici má a chodí překvapivě obstojně. Na nenáročné hobby ježdění. A co mi povidal, tak mu taky pomohlo ve velké rychlosti přejet větší nerovnost. Nějak s rozumem samozřejmě. Přijde mi to ujetý, ale jak jsem koupil, tak prodávám :-).

          0 0
          • Esi  

            Asi záleží na velikosti nerovnosti a na tom co je to velká rychlost. Pokud to znamená ve 30km/h skočit z obrubníku tak to by šlo :-) fungovat jako vidlice to nikdy nebude

            0 0
          • scalar  

            Fajnšmekři se už scházejí :-)

            0 0
    • Tom-T45  

      Shodou okolností teď zrovna kuchám jednu starší pružinovou Suntourku, kterou jsem dostal od známého jako nefunkční na opravu. Je to sice model 2006, ale předpokládám, že to bude velmi podobné. Vidlice se dá jednoduše rozdělat, není to nic složitého, jediné co potřebuješ je speciální klíč na plastové matice na korunce: https://www.kupkolo.cz/…last_z96870/?…

      Rozkresy jednotlivých typů vidlic najdeš tady: https://www.srsuntour.com/…ension-fork/

      V levé noze je pružina, v pravé noze může být podle typu buď tlumící patrona se zamykáním, mechanický lockout nebo taky pružina. To je potřeba zjistit zjistit podle typu z rozkresu nebo rozebráním :-)

      V mém případě byl problém v zaseklém lockoutu, kdy vidlice pružila jen do cca 1/4 zdvihu a asi taky v příliš tuhém elastomeru v pružině vidlice, který fungoval spíš jako doraz. Někde jsem četl, že pro lehčí jezdce se elastomer může vytáhnout ven, já ho asi zkusím trochu zkrátit.

      V tvém případě bych především ověřil funkčnost pravé nohy, zkusil vytáhnout ten elastomer a pak nějaké experimenty s oleji. V mototechně se dají koupit celkem levně oleje do vidlic, na Suntourku asi není potřeba nějaký originální ROCKSHOX.

      0 0
      • Tom-T45  

        Ještě doplním, že i když ji opravíš a rozchodíš, tak to pořád bude těžká základní vidlice. Pokud jezdíš trochu víc a máš kolo, které si nějakou dobu budeš chtít nechat, tak bych opravdu uvažoval o investici do něčeho lehčího a funkčnějšího. Zrovna 27,5 vidlice se myslím teď dají sehnat za docela rozumné peníze.

        0 0
        • novas752  

          Ono je otázkou jestli má smysl do toho něco dávat – kolo s vidlicí XCT má i zbytek osazení podobné kvality jako XCT…

          0 0
          • MatejBlaha  

            No kolo je pro mne ok je to na deorku, hydry, slx přehazovačka, jen nevim proč na to dali takovouhle shit vidlici no

            0 0
        • MatejBlaha  

          A jakou vidlici do 2tis bys mi doporučil?

          0 0
          • scortis  

            Do 2 tisíc si asi moc nepomůžeš.

            0 0
          • MatS  

            Nebyl pred tim limit 2500?

            0 0
          • Tomas_82  

            Odkazy na vidlice jsem ti nějaké psal, nic jiného bych řekl, že nemá význam.

            0 0
          • scalar  

            Pevnou.

            0 0
          • novas752  

            Do dvou tisíc vidkici nekoupíš to bude podobný odpad co tam máš teď.

            Blbý je že rozumný vidlice za dobrý prachy = Suntour Raidon apod. teď nejsou vůbec k dostání.

            0 0
            • Tomas_82  

              Za takovéhle peníze jde na 27,5" mtb docela slušně použít crossová pružinová Nrx, funkčně je docela v pohodě a ani neváží tři kila. Nebo dát aspoň dvojnásobek za Recona.

              0 0
          • Tom-T45  

            Za 2 tisíce si fakt nepolepšíš, buď něco došetřit, nebo sledovat bazar, jestli se tam neobjeví nějaká dobrá nabídka.

            Na rychloupínák, když by nebylo zbytí, teď snad jedině tohle: https://www.moolbike.cz/…xc30-27-5-2/ , Hledal jsem něco před dvěma týdny a připadá mi, že toho bylo víc, nebo jsem z toho měl takový dojem, teď skoro všude píšou nedostupné :-(

            0 0
          • Smazaný účet  

            U nás žádnou. Jestli ti nevadí čína, zkus na Aliexpressu prohledat vidlici Pasak P34, je to vzduchovka, kopie Raidonu. Dcera ji vozí cca rok a zatím naprosto bez problémů, chodí parádně.

            0 0
      • MatejBlaha  

        Ja mam ten typ z tou patronou v pravý vidli a pružinou v levý vidli.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.