Vhodná GPS kvůli problémům se značením

28 nepřečtených
  • kolda5

    Ahoj,

    vím, že témat je tu hodně ohledě navigací ale potřeboval bych poradit. Existuje navigace (nebo spolehlivá navigace v mobilu) do 5 000, která by byla vhodná na kolo (v kombinací s vhodnou aplikaci a mapou) ?. Potřeboval bych aby navigace po celou dobu cesty si zapisovala trasu abych si ji mohl doma zkontrolovat na PC. Aby šlo GPS respektive aplikace s mapou aktualizivat a přibývaly v ní cyklostezky a cesty vhodná pro kola.

    Mám nokii E52 a navigace je katastrofální. Repsktive nokiácký program OVI mapy je na posrání. Pořád aplikace nějak blbne, když si mapu přibližuji, tak se mi nějakou dobu oddaluje navíc v kombinaci s malým diplejem je to fakt hrůza !. Když si třeba mapu od místa, kde zrovna jsem někde poposunu pryč, tak pak aplikace zase zlobí..V autě se podle toho řídit je taky hrůza. odbočení to ukáže v době, kdy už se nedá přejet do odbočovacího pruhu..Navíc aplikace nepočítá s cyklotrasami. Aplikace mapy, která ukazuje mapu tak jak je na mapách.cz už je dobrá, pokud chcete vědět, kde přesně jste ale ve verzích pro symbian nejde použít cyklomapy..Toto by mi taky stačilo v případě, že by tam byly cyklomapy..Věděl bych přesně jsem a podle toh se zařídil..

    Já vím, že není nad cyklistickou mapu ale se značením cyklostezek a mapou to není taky zrovna ideální stav. Třeba jsem jěl přes Bohumín ale s mapou jsem nebyl schopen se napojit na mou trasu,cyklostezku (vidíte totiž město z , přesto 3–4 cyklosztezky a jen tři záchytné body, které nevíte kde se nachází, pokud sjedete s cyklostezky)­..Proto bych chtěl něco co by mi ukazovalo, kde zrovna přesně jsem a dokázalo mě to spávně navést zase na cyklosezku. Ono, pokud někdo bohumín znáte, tak mi velice chybí cedule a nebo ji nevidím směrem od centra, kde je kruháč a buď jedete doprava směrem k bille a dále ke kauflandu a nebo jedete rovně přes most nad vlakovou stanicí Bohumín směrem na rychvald. V mapě jsou zaznačeny cyklostezky ale cedule žádná před kruháčem..Kdybych měl vhodnou GPS či aplikaci, tak rovnou vím, tam kde to neznám jestli jedu dobrým nebo blbým směrem..

    Prostě by to chtělo i mapu rovnou s kompletací cyklostezek do hlavní mapy (s ulicemi) i na netu. Na seznamu si pořád musíte přepínat mezi mapami ale když chete vědět přesně přes jakou máte jet ulici, tak na cyklomapě to neuvidíte a z obecné si to musíte odvodit..

    Na podrobnější mapě města s přesným vedením cyklostezek už je to jednoduché ale to by člověk musel mít x map větších měst..Opravdu některé cyklostezky v okolí ostravy jsou šíleně značené..Buď značky pobrali jistí lidé do sběru a nebo se prostě na značení šetřilo..V Ostravě je několik míst ! A pak znám místa, kde jsou zbytečně značky co pár metrů a nikde nebyla žádná odbočka a nebo max. odbočka, která vedla někomu do baráku…

    Díky a nezlobte se za další téma na GPS

    0 0
    • MirkoCarver  

      Garmin Dakota Pro je jistota. Podrobná mapa včetně cyklostezek a turistických značek. Cena lehce přes 5000kč.

      0 0
    • Martin55063  

      no mapy garmin jsou poměrně přesné, lze je přibližovat opravdu až do úrovně metrů a s přesností GPS cca 5m opravdu víš přesně kde jsi, ALE je nutné také konstatovat, že bohužel neexistuje mapa, ani papírová ani vektorová, která by měla naprosto přesný polohopis všech prvků v mapě – silnice/cesty mohou být jinak, turistické/cy­klistické značení může být vedeno jinudy případně zcela chybí apod… je to dáno např. tím. že (asi) neexistuje podklad, podle kterého by se mapa mohla vyrobit (neexistence přesných poloh hlavně lesních cest, dále KČT jako správce turistického značení versus komerční subjekty vyrábějící mapy… atd atd), dále např. technické problémy při finální kompilaci map TOPO CZECH (občas některé prvky vypadnou, s oblibou se to stává právě cyklostezkám), papírové mapy jsou občas spíše schemata než mapy, kde odchylka 50m není odchylka atd.

      Tudíž GPS (třeba od garmina, mám a mohu doporučit, pro základní používání stačí i např starý eTrex Legend HCx) umístěná na řidítkách v řadě situací určitě pomůže, ale není možné se na ni spoléhat absolutně… pokud tohle neakceptuješ, můžeš být zklamán.

      Pro ilustraci mapa Bohumína (neznám, ale dle popisu by to mělo být místo o kterém píšeš) z poslední mapy TOPO CZECH 2011 PRO

      0 0
    • lukeenho  

      Telefon s Androidem a na něm aplikaci Locus se stáhlými cykloatlas mapami ;-)

      Jestli ani cykloatlas cykloserveru ti není dost podrobný, tak už vážně nevím

      Jo a trasu a statistiky si zaznamenávám aplikací www.sports-tracker.com

      Přesnost GPS dle telefonu, s mým SGS mám většinu času 5m

      0 0
    • maajkee  

      Já už cca 3 roky spokojeně používám garmin hcx, na orientaci v pohodě stačí, sice menší displej, zato oproti dakotě a oregonu perfektně čitelnej a na 2 tužkový aku baterie výdrž 24hodin nonstop.

      0 0
      • blaf  

        ja ti nevim, me to na orientaci moc nevyhovuje, nakonec to pouzivam jen na zaznam trasy a obcas si predem pripravim trasu, nahraju do navigace a pak jedu podle ni, ale jinak pracovat s mapou na tom malickatym displeji je desnej vopruz, uz bych si to nekoupil

        0 0
        • maajkee  

          S mapou na tom pracovat je nouzovka, k tomu mám normální papírovou mapu, s tou je to ideální kombinace.

          0 0
    • kolda5  

      Děkuji všem za tipy !

      Martin55063

      Dík za mapku, je to přesně to místo co jsem myslel. Takže si to můžu představit jak u klasické navigace, že v tom místě, kde zrovna budu se objeví tečka a ta podle toho, jak pojedu se mi bude zobrazovat na té mapě co si postnul ? A navíc se bude cesta ukládat do GPS a pak si ji můžu celou prohlédnout doma na mapě z netu ? Je možnost v té mapě, vidět i cyklostezky ? Protože právě na té ulici štefánikova a 9. května vedou cyklostezky. A nebo už se musím přepnout do režimu cyklostezek a tam to bude zobrazeno jak na mapách.cz(obr. 1)

      Nahrál jsem i mapy aby jste si představili co je pro mě přesná mapa a co ne..To co postnul Martin55063 je přesná mapa a kdyby v ní šli vidět přímo i cyklostezky (v tom zobrazení co je tu nahrané), tak je to luxus.

      obr1 – nejdetalnější zobrazení cyklostezek bohumína ze serveru mapy.cz

      obr2 – zobrazení z mapy co sebou vozím (podrobná mapa Ostravy), nepodrobná okolí (právě ten Bohumín)..

      obr3 – ukázka z podrobné mapyy Ostravy (všimnětě si značení ulic, kterými cyklostezky vedou). Tak bych si právě představoval podrobnější mapu v mobilu či v samotné GPS.

      Díky

      0 0
      • Martin55063  

        ano, je to jako klasická navigace, vidíš to stejné co na screenshotu a tvoje poloha je šipka, která ukazuje směr tvého pohybu. Mapa se dá samozřejmě ještě přiblížit nebo oddálit. Zobrazení mapy je samozřejmě závislé na velikosti disleje GPS. Můžeš volit orientaci mapy sever nahoru nebo podle směru pohybu.

        Trasa se ukládá, není problém si ji potom prohlédnout doma na jakékoliv jiné mapě, která podporuje import (např. formát GPX), třeba zmíněný cykloserver.cz, lze i do Google Earth apod.

        Ad přepínání cyklostezek – tady není co přepnout, (pokud vím tak garmin to ani neumožňuje), tady zrovna ty stezky bohužel chybí… to jsou ty nedokonalosti…

        0 0
        • Slash  

          Neřešilo by cyklostezky třeba tohle?

          http://www.garmin.cz/…e-na-cd.html

          0 0
          • Martin55063  

            bohužel ne, Cykloczech se od Topoczech liší jen tím, že v cykloczech je jako hlavní čára cyklostezka, nikoliv silnice, a tudíž lze po ní navigovat…

            0 0
            • Slash  

              Ted jsme se uplne ztratil :-(

              Co on tedy chce? Mapu cyklostezek ne?

              0 0
              • Martin55063  

                jistě, ale pokud v Topoczech chybí značená caklotrasa, tak pravděpodobně bude chybět i v cykloczech… rozdíl je opravdu pouze v kategorizaci cest… Standartně je jako hlavní čára vždy cesta, a vedle potom další čáry (turistické značky, cyklotrasy, hranice CHKO apod.) U Cykloczech je to tak, že pokud tam vede cyklotrasa, tak cesta má status cyklotrasy a samostatná čára na cyklotrasu už tam není…

                viz příloha – mapa v TOPO CZECH a CYKLO CZECH

                0 0
                • Slash  

                  aha, takze jedina vyhoda Cyklo je, ze umi navigovat po cyklostezkach :-D

                  0 0
    • kolda5  

      Jinak se omlouvám za kvalitu naskenovaných map. Mapa je totiž v dezolátním stavu (přežila několikrát šílené lijáky, kdy promoklo vše včetně mě :-))

      A chci se zeptat ještě u těch navigací, protože jsem neznalý..Vždy, když vyjde nová mapa, tak si ji tam můžu nahrát, nebo si ji musím koupit ? A můžu tam mít mapy z více zdrojů a nebo v určité GPS jde zobrazit mapa jen od určitého výrobce ? V telefonu je to jedno ale nejsem si jistý u klasických GPS. Díky

      0 0
      • BB  

        Neznám jiné výrobce než Garmin. Takže pro Edge 800, Oregon, Dakota. Naskenovat mapu, zklalibrovat mapu, vytvořit soubor kmz a uložit do adresáře Custom Map. Jediné omezení je, 100 dlaždic. Nic kupovat nemusíš.

        0 0
      • kolombo  

        Pokud vyleze na trh nová mapa, tak je za nějaké peníze, podle verze, rozdílová aktualizace. Zpravidla cca 1000–2000 Kč, podle rozsahu změn.

        Pro upřesnění, kromě Garmin zařízení existují i navigace Magelan, ale nejsou tak rozšířené a hlavně, nejsou pro ně mapy od Aše na východ.

        Najdi si v okolí někoho, kdo už GPSku má a od něj si nech ukázat chování přístroje a kvalitu mapy. Já osobně bych nešel do jiné než PRO verze mapy a GPSka jedině něco s datovou kartou. Když si zapneš záznam tras na kartu, tak tam máš vše prošlé, dokud to sám nevymažeš.

        Promítnout data z GPS jde jak na mapy, co jsou k přístroji, tak na prakticky všechny mapy, co jsou na netu k dispozici, dnes už to umí prakticky každá významná mapa.

        0 0
        • kolda5  

          A předpokládám, že by mělo být možné si i nějak v PC naplánovat trasu a podle té už se jen nechat navigovat..Ale asi to taky nebude asi nejideálnější varianta,co ? Myslím, pokud bych si na mapách vyznačil přímo vedení po cyklostezkách za pomocí mapy.cz.

          0 0
    • t29  

      Nejlevnější řešení (zdarma) je Trekbuddy (Java aplikace pro mobil) + Mapgrabber (program do PC na stahování map). Stáhnout se dají třeba mapy.cz nebo google. Ukáže ti to aktuální polohu, může tě to navigovat vzdušnou čarou, umí to zaznamenat trasu.

      Pokud to nebude stačit, můžeš řešit novou chytrou krabičku a mapy do ní. U Garmina dostaneš k navigaci přibalenou Topo CZ (nebo Cyklo CZ nebo dražší Topo CZ Pro). Plus možnost doživotní aktualizace map, která už nějakou dobu funguje u autonavigací a nově to prý Garmin nabídne i k některým turistickým navigacím.

      akorát aby tě nepřekvapilo malé rozlišení displeje a chyby, které se v každé mapě objeví…

      obr.1: Bohumín, turistické mapy.cz, zoom 12, výřez odpovídá rozlišení displeje Nokie E52

      obr.2: Bohumín, moje vlastní mapa vytvořená z dat OpenStreetMap.org, výřez odpovídá rozlišení displeje Garmin Vista HCx. Snažil jsem se dostat do záběru stejnou plochu, jako na obr.1

      Tady je zajímavé, že Mapy.cz považují dálnici přes Bohumín za hotovou, zatímco OSM tam pořád ukazuje silnici první třídy a vedle rozestavěnou dálnici (jak je to doopravdy, nevím). Každopádně v pokrytí cyklostezek jasně vedou Mapy.cz, protože do OSM ještě bohumínské cyklostezky nikdo nenamaloval :)

      obr.3: Ostrava, turistické mapy.cz, zoom 13 = největší detail, kdy jsou ještě vidět cyklostezky, výřez opět odpovídá displeji E52

      obr.4: Ostrava, moje vlastní mapa, výřez pro Vistu HCx

      V Ostravě se situace obrací a OSM je aktuálnější (viz nákupní středisko) a podrobnější (nemocnice atd.) než turistické mapy.cz, navíc je možné si přiblížit i takové detaily, jako cyklostezku, vedoucí podél silnice, a zjistit, na kterou stranu se vydat za přechodem, nebo přesné vedení stezky parkem – viz obr.5

      Kdo má k dispozici nějakou verzi Topo PRO mapy, hoďte sem stejný výřez..

      0 0
      • kolda5  

        Díky za vyčerpávající odpově´d a hlavně ukázky pro představu..Ono Nokia e52 není zrovna ideální a v autě se jako GPS neosvědčila ale mě jde hlavně o to, že pokud někde sjedu z cyklostezky a nebo zahnu úplně blbým směrem, abych se měl dle čeho orientovat a vrátit se zpět na cyklostezku..Ono by byla opravdu nejlepší varianta, když by člověk viděl město detailně a měl jistotu, že jede správnými ulicemi (myslím, hlavně když si vyjedu do města, kde to neznám). Ale právě i v Ostravě, když si chcu zkusit značení cyklostezzek a porovnat situaci s podrobnou mapou Ostravy, tak se někdy nestačím divit, jak blbě jsou cyklostezky značeny a nebo někdy vůbec neznačeny! Protože třeba ten výřez z mapy.cz (kde jsou zaznačeny cyklostezky), tak není vůbec lehké se podle toho bez papíroé podrobnější mapy zorientovat..Právě by bylo super, kdyby do detailní mapy právě na mapach.cz ihned zaznačily alespoň u těch měst, jakými ulicemi přesně vedou cyklostezky a já měl prostě na dipleji vždy mou akruální polohu, naznačenou cyklostezku a přesně bych viděl (kdyby opět někde chybělo značení), kde mám zabočit..Už sem kolikrát sjel z cyklostezek a opravdu jsem si byl jist, že jsem nepřehlédl značení..Naposledy jak jsem jel z Ostravy do Dolního těrlicka, tak jsem kousek za Šenovem, nějak blbě sjel..Ono i toho cyklistického značení je tam opravdu poskromnu…Pak jsem se ztatitl ještě v Horním Těrlicku, protože z nepodrobné mapy nešlo poznat na jakou cestu se mám dát a GPS na E52 hlásila nesmysly a posílala mě úplně jinak..

        0 0
        • kolombo  

          Já mám E52 taky a pokud nechám zapnutou GPS, tak je do večera baterka na nule.

          To není řešení pro outdoor, to je nouzovka.

          Já na kole jedině GPSmap 60CSx a několik dvojic nabíjecích tužkovek v kapse batohu. A pro plánování a dálkovou orientaci SHOCart 1:60000 cyklo mapa oblasti. V kombinaci s 1:10000 v GPS je to ideální řešení.

          Ale já si routovací trasy dopředu nepřipravuji, jedu podle naplánovaných „průjezdných bodů“, které chci navštívit. To se mi osvědčilo nejvíc a je s tím i nejméně práce.

          0 0
          • t29  

            Já mám E52 taky a pokud nechám zapnutou GPS, tak je do večera baterka na nule. To není řešení pro outdoor, to je nouzovka.

            Nokia C5 – stejná zkušenost. Tady je jediné řešení bastl krabička na 4 tužkovky, která má jako výstup microUSB konektor. Druhá věc je stabilita firmwaru, po pár hodinách mi Trekbuddy zatuhne, musím resetovat telefon.

            Já na kole jedině GPSmap 60CSx a několik dvojic nabíjecích tužkovek v kapse batohu.

            To samé s Vistou HCx, tužkovky v ní vydrží od rána do večera, navíc čitelnost displeje na přímém slunci je daleko lepší než u mobilů.

            A pro plánování a dálkovou orientaci SHOCart 1:60000 cyklo mapa oblasti. V kombinaci s 1:10000 v GPS je to ideální řešení. Ale já si routovací trasy dopředu nepřipravuji, jedu podle naplánovaných „průjezdných bodů“, které chci navštívit. To se mi osvědčilo nejvíc a je s tím i nejméně práce.

            Papírovou mapu nevozím (zpravidla jezdím víc jako cyklista než cykloturista), ale průjezdní body si klikám pečlivě – tady oceňuju vychytávku starých eTrexů, uživatelské ikony bodů – viz obrázky.

            0 0
            • Kolbaba71  

              Já jsem napájení vyřešil přes nabíječku s USB OUT. Tím se dá jak nabíjet vložené tužkovky, tak to funguje i jako USB napájení. http://tinyurl.com/3huqrtl

              0 0
              • t29  

                a jak to bude fungovat na kole v terénu?

                0 0
                • Kolbaba71  

                  Já to používám na GPS logger, když ho zapomenu nabít, nebo na dobití mobilu či toho loggeru, když není nikde poblíž zásuvka při vícedeňáku.

                  0 0
            • maajkee  

              tak tak, a co se týče hcx, tak co od rána do večera, ale několik dní vydrží :)

              0 0
      • Rorejs74  

        Pouzivam taky TrekBuddy vetsinou s turistictkou mapou CR vyrobenou z mapy.cz a naprosta spokojenost. Mam to v SonyEricsonu C702 kterej ma i svuj GPS cip, takze kdyz proste uz nevim jak dal, vytahnu telefon a necham si zobrazit pozici na mape.

        Navic treba v Chorvatsku jsem tam mel natahnuty GPX trasy od jednoho mistniho silence a jezdili jsme tam po tech kozich stezkach podle toho. Bez nich bych byl obcas dost ztracenej pri hledani te spravne odbocky mezi hromadou ostatnich.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.