Větrné elektrárny -Prosím pomozte

213 nepřečtených
  • BikerM

    Ahoj bikeři.V současné době pracuji na takovém projektu který se zabývá větrnými elektrárnami (mam to zadáno ze školy).A protože vím že určitě někdo z vás ve svém okolí nějakou tu větrnou elektrárnu má nebo prostě okolo ní jezdí, chtěl bych vás poprosit jestli by ste mi mohli poslat nějaké ty fotky větrných elektráren co jste nafotili nebo mi můžete poslat jaký koliv odkaz na větrné elektrárny nebo prostě napsat co o nich víte, jaké s nimi máte zkušenosti (fotky mi můžete poslat na můj E-mail BikerM@centrum.cz ).Budu moc rád za jakou koliv pomoc

    0 0
      • sportovni_biker  

        Tak to nevyšlo :-( Dej si google, zadej Větrná elektrárna a dej obrázky a je vystaráno :-)

        0 0
    • Twisp  

      je to z reichu a sou daleko :(

      0 0
    • dydy  

      Tak doufám, že to pěkně rozneseš na kopytech. Nerad bych se dočkal doby, kdy místo do lesa budu na kole vyrážet do plantáže vrtulí. Ocelářská lobby je bohužel dost silná.

      Fotku mam jen jednu mizernou (naskenovanou), takže asi nepomůžu.

      0 0
      • easyrider  

        Ale ale,to radši budeš dýchat ten hnus co produkují tepelné (uhelné) elektrárny? Ale ale…

        0 0
        • dydy  

          Pokud se za životnost pokrejou energetický nároky nutný na výrobu a recyklaci, tak bych to považoval za úspěch. Nevýhody z mýho pohledu: hluk, estetika (aby to mělo smysl, muselo bych jich být opravdu hoooodne a stejne to bude mensi procento spotreby), vzdycky zaberes půdu – at uz ornou nebo les a navzdycky ji znehodnotis – hlubinny zaklady, vzdycky tam musi byt pristupova komunikace. I kdyz v lese se to asi nestavi kvuli tomu, ze nad lesem toli nefouka a musely by byt vyssi. Zivotnost nic moc (unava materialu). Myslim, ze kdyby se ty penize daly do lepsi ochrany jadernych elektraren, tak to je smysluplnejsi vyuziti. (Pripadne do vyzkumu technologii, ktere by jadro zpracovaly bezodpadove). Zatim me nic nepresvedcilo o opaku.

          0 0
          • BikerM  

            To určitě, ale furt je to pokrok oproti uhelným elektrárnám..

            0 0
            • dydy  

              Nevim jestli se dá mluvit o pokroku, kdyz se podivas na vykony.

              0 0
              • smallbrother  

                no, stejně si myslím že výhody proti uhlí jsou bez debat. :)

                0 0
                • dydy  

                  ok, o tom se hadat urcite nebudu:-)

                  0 0
                • zbynek1  

                  a co nevýhody? Uhelné elektrárny mají nezastupitelný význam při regulaci výkonu dodávaného do sítě. Jaderná elektrárna nesmí rychle za sebou měnit dodávaný výkon a vodní elektrárny mají málo naakumulované energie na to aby to celé zvládly zregulovat bez tepelných elektráren. kdyby si měl každý platit skutečnou cenu 1kWh j větrné elektrárny tak by asi nic pozitivního na větrných elektrárnách neviděl…

                  0 0
                  • vlk  

                    No co mi tvrdili konstruktéři Dlouhých strání.Tak u nás v republice s tímto problém již nemáme.

                    0 0
                    • Radek Broz  

                      Ale kdbychom meli, rekneme, 20% podil vetrny energie, tak ten problem bude sakra velkej a nicim jinym se to bohuzel vyrovnavat neda.

                      0 0
                      • pepek  

                        To nikdy nebude, v Dánsku je to 10 procent a to tam k------y fouká každý den a furt. A elektráren už tam mají jako máku-aji v moři.

                        0 0
                        • Radek Broz  

                          Ono už i při třeba 5% by to bylo sakra znát – 20 jsem dal jako extrémní číslo.

                          0 0
                    • zbynek1  

                      no ale jak dlouho jsou schopné dlouhé stráně dodávat špičkový výkon? Mají naplánováno že za rok dodají zhruba 997 GWh oproti 13 TWh, co zhruba za rok vyrobí temelín. Co vím tak dlouhé stráně dokážou velmi rychle dodat velký výkon, ale ne moc trvale, k tomu jsou stále ještě potřeba tepelné elektrárny.

                      0 0
                      • zbynek1  

                        a abych jen tak nekafral, tak tady je elektrárna z Hostýna

                        0 0
                      • zbynek1  

                        tady je další

                        0 0
            • cabbage  

              už si čet o projektu, že se bude z odpadního CO2 z tepelných elektráren vyrábět pomocí geneticky upravených řas a slunce benzín? tzn: jedno CO2 ale 2× použitý? to my přijde(přestože je to hudba budoucnosti) jako lepší řešení než větrníky obzvláště v ČR kde fouká dost náhodně…

              ideální je cokoliv na principu jederný energie, je jedno jestli štěpení nebo možná fůze.. odpad nikam nemizí narozdíl od kotlů na uhlí a třeba se dá i použít ještě jednou…

              0 0
          • dydy  

            Pokud by se misto pole s vetrnyma elektrarnama udelalo pole na biomasu, tak to beru, ale temhle vrtulim proste neverim. Problem zastavovani pudy obecne se podle me dost podcenuje, vsude se jen stavi na zeleny louce a tohle je v podstate stejny pripad.

            0 0
            • BikerM  

              Pole na biomasa kteý zabere větrná elektrárne stačí pro pár rodin, kdežto jedna větrná elektrárna pro celou vesnici.Mě se nelíbí jak to zasahá do okloí, ale i tak radši vidim větrnou elektrárnu než elektrárnu uhelnou a k tomu ještě potok mrtvých ryb..

              0 0
              • pepek  

                Stačí naprosto malá násobilka na to, abys spočítal, že když budeš mít tyto větroplachy v Česku všude, tak vyrobí max: 1 (slovy jedno ) procento spotřeby tohoto Česka. Za to to zhyzdění krajiny fakt nestojí.

                0 0
                • dydy  

                  Už jsem se lek že jsou tu všichni do zelena a podmazaný jako Bursík.

                  0 0
                  • zirecek  

                    Když takhle začneš přemýšlet…co fotočlánky? Energie nutná na jejich výrobu není nikdy jimi vyrobena. Tržní ekonomika → neustálé umělé převážení výrobků navzájem. Elektrárny jsou minimální zlo, nikdy se u náš nerozšíří na velké území jak mluvíš. Je to spíš doplněk, i krajinotvorby. Je to poměrně nové, lidé si na to zvykají, menším obcím to částečně pomáhá.

                    0 0
                    • náčelník  

                      Energie z větrných elektráren je velmi drahá – stát má totiž povinnost výkupu této energie za velmi vysoké ceny. Obci to tedy pomůže, ale zaplatí to daňový poplatník.

                      0 0
                      • zirecek  

                        Příspěvek daňového poplatníka na větrnou energii je šlechetnější než příspěvky na jiné věci… .

                        0 0
                      • Jenda  

                        ano energie vyrobena spalovanim fosilnich paliv je stale nejlevnejsi, jenze spalovat ropu (cca 95% veskery energie) je opravdu velmi stupidni – ropa je totiz asi nejdulezitejsi chemicka surovina bez ktery se moderni civilizace neobejde. No az si ji vsechnu spalime bude nad tim premyslet pozde. To Zirecek – energie na vyrobu fotoclanku se za jejich zivotnost zaplati nekolikrat, samozrejme to neplati u clanku s nejvyssi ucinnosti pouzivanych napr. pro druzice:-) Zajimavy ale bude jestli se nekdy podari dotahnout dorozumnyho konce projekty na organicke solarni panely – jejich cena by mela byt temer zanedbatelna, ucinnost sice taky miziva ale pomer vykon cena temer o rad lepsi nez u anorganik. No proste si myslim ze hlavni je setreni – vyuzivat daleko vic telepny cerpadla, mit vse poradne odizolovane atd. Jeste co me zaujalo v Upsale maji obri podzemni nadrz vykopanou ve skale a ta jim slouzi jako vymenik – prez leto sluncem oherjou vodu a ta jim slouzi jako zasobnik teple vody na topeni temer celou zimu. A diky velkemu objemu (tedy dobry pomer plocha sten ku objemu) nemuzi pouzivat zadnou izolaci, proste jenom udelali diru:-)

                        0 0
                        • zirecek  

                          Těžko soudit z malicherného postoje člověka, co je a co není stupidní. Někdy i nejrozumnější ekologický postoj se může časem ukázat v jiném světle a naopak. Tepelná čerpadla…jsou poměrně nová. Nyní je čas „opojení se“ nad jejich výhodami. Časem se můžou ukázat nějaké navazující změny na to, že odčerpáváme teplo ze Země.

                          0 0
                          • Jenda  

                            tepelna cerpadla nejsou nic noveho – lednicky se pouzivaji uz nekolik desitek let, to ze ne moc casto napadlo nekoho dat mrazici prostor ven a hrejici nechat doma je vec jina. Odcerpavani tepla ze zeme bych se opravdu nebal, myslim ze vybetonovavanim mest a dalsimi aktivitami ohrivame maticku zemi pomerne dukladne:-)

                            0 0
                          • cabbage  

                            tepelná čerpadla už jsou většinou „na vzduch“ a fungují stejně jako klimatizace, nebo lednice- tzn.:nic nového.
                            energetická(te­pelná) bilance je díky zákonu zachováni energie v pořádku- teplo se z domu postupně vyzáří do okolí odkud se odebralo. problém je jen spotřebovaná elektřina a použité medium. výhody jsou jasné- nic to nevypouští, nedochází k žádné(doufám) chemické ani jaderné reakci, jen to přesouvá tepelnou energii. ještě vyřešit odkud vezmem elektřinu…

                            0 0
                            • Jenda  

                              samozrejme ze ve finale ohrivas vic nez chladis – dodavas totiz jeste elektrickou energii, ale vtip je v tom ze teplo pro ten ohrev beres z velky casti z vnejsku nikoli jouleovske teplo jaku u primotopu:-) Proto taky celkova tepelna ucinnot vztazena na spotrebovanou el. energii je vyrazne pres 100%. Jinak systemy vzduch vzduch jsou u nas spatne pouzitelne, nejvyhodnejsi je system voda vzduch nebo zeme vzduch.

                              0 0
                          • Manas  

                            Slysel jsem, ale je to spis z kategorie JPP, ze kdyz tepelna cerpadla pouziva vicero domu ve vetsi blizkosti u sebe, ze se ucinnost pomerne vyrazne snizuje. Ale neni to z me hlavy, jen jen to nekde cetl/slysel.

                            0 0
                        • zirecek  

                          Co jsem věděl doposud, tak mi bylo vysvětleno, že energie potřebná na výrobu fotočlánku se z nich samotných nevrátí po dobu jejich sloužení. Je už nějaký novější, levnější na výrobu? Nemáš nějaký odkaz, fundovaný, :-). Díky.

                          0 0
                          • cabbage  

                            co třeba zrcadla ohřívající vodu + parní turbína, nebo solární tavící pec? zrvadlo neni nic tak hrozně složitáho. taky využití sluneční energie, ale patří to tam kde se to dá využít, podporovat to v Čechách je blbost stejně jako vetrníky..

                            0 0
                          • Jenda  

                            no popravde verim lidem kteri se u nas na katedre problematikou zabyvaji:-) verim ze odsud kmf.troja.mff­.cuni.cz/elek­trarna2/ se uz nekam dal doklikas (nicmene tahle elektrarna neni dobry priklad:-) Dalsi vec samozrejme je ze technologie je draha diky malemu objemu vyroby a velkym nakladum na vyzkum a vyvoj (u uhli tyto naklady opravdu moc velke nejsou). Kazdopadne se divim ze do vyzkumu fotovoltaiky a vyuziti vodikovych palivovych clanku neinvestuji vice arabsky staty zijici z ropy – vzdyt tam za 50 let zase nebudou nic mit:-)

                            0 0
                            • zirecek  

                              „Macikm“ tu uvedl již odkaz: www.vetrneelektrarny.bestweb.cz/

                              U arabských států je to o nátuře, :-). Což je vidět již nyní jak bezbřeze divně utrácejí peníze.

                              0 0
                              • pegal  

                                arabove .. community.msn­.co.il/comm_fol­der_page.asp?Com­mID=19254&seq­FolderID=6699

                                .. kouknete na santiere dubai.pps

                                0 0
                                • hajkis  

                                  SAE (Dubai) zas tak moc ropy nemá a žije hlavně z obchodu. To za co utrácej ty prachy je jejich věc a já si myslím, že investujou docela rozumně, ale opravdu to nejsou peníze z ropy.

                                  0 0
                              • orca  

                                myslím že ty araby kolem perského zálivu – nejsou zrovna příklad razmařilosti , ano utrácejí za pro nás nelogickej luxus ale zároveň efektivně investuji do turistiky která je bude za pár let schopna uživit…a ta prezentace to jasnědokazuje …

                                0 0
                                • pegal  

                                  no ja nevim, ale takova investice do takovyho megaprojektu se snad ani nemuze vratit ne? ..

                                  0 0
                • náčelník  

                  „Jednoduchým výpočtem zjistíme, že za ideálních podmínek a při rychlosti větru 5 m/s má větrná elektrárna s průměrem rotoru 50 m výkon 60 kW. Kdybychom chtěli takto nahradit jen jeden 1000MW blok, museli bychom postavit 17 000 takových větrných elektráren. Při rozmístění do čtvercové sítě na našem území by hrana čtverce měřila asi 2 km. Ekologové by byli první, kdo by protestoval.“

                  Opsáno zde: www.ian.cz/detart_fr.php?…

                  0 0
                  • kandik psi zub  

                    clanek hezkej, ale zase obsahuje blábol Bezny elektrarny, velikosti o ktery se tu bavite, tj. rotor 50 az 60m maji vykon radove pres megawatt, tj. asi jako 4 dieselovy nakladaky ..... Osobne nespatruju ve vetrnych elektrarnach zadny problem, v nemecku jsem pod nima najezdil stovky kilometru, rad jsem se pod nima zastavil a zaposlouchal do naprosto tichyho svisteni vrtuli, ktere me, ( kdyz si predstavim ty kilowaty zadarmo) povznasi. Vsimnete si, " zastavil jsem se" – protoze kdybych na kole jel, nic bych neslysel – u technickych parametru tehle bilych stroju si staci precist cisla...... a to krajinne hyzdeni – opravdu je horsi 90m vysoka bila vrtule tise a bezstbezstarostne se motajici krajinou, nez smrdici komin Chvaletic, Prunerova, Melniku I,Melniku II atd, atd ( Chvaletice maji komin 300m vysoky, ktery je videt cestou vlakem od Golcova Jenikova po Poricany, tj. cesta asi 80km dlouha!!) ? K te nutnosti draheho vykupu energie: Tahle energie je za draho povinne vykupovana proto, aby byla podporovana a proto ze je pro okoli cista, tedy i pro kazdeho danoveho poplatnika a jeho vzduch kterej dejcha zadarmo, navic stat ma povinnost vykoupit prebytky, nikoliv vsechno ( takze ta vesnice co si poridi vrtuli, ma energii zadarmo a prebytek proda) v cizine naprosto pochopitelne, u nas v čižkově se vzdycky najde nejakej prudič s logikou typu „a ja to nakonec zaplatim“… Je jasny, ze vrtule nenahradej v nasich podminkach zasadne uhli nebo atom, ale cim vic jich opodstatnene postavenych bude, tim lip ( diky prirodnim podminkam to u nas nikdy nebude moc), argument s drahou "neekologickou vyrobou je taky pekna číčovina – jedna se o pomerne banalni reseni ze zeleza s trochou chytre elektroniky, ktere privezou dva tri nakladaky a postavi jeden jerab – kdyz se stavi uhelna elektrarna, stavej se kvuli ni extra betonarky, srovnavaj se zatacky silnic a vsechno, protoze se to pri takovy megaakci vyplati (viz temelin). Takze podle me mame mit energii hlavne z jadra, viz ten odkaz, a kde to jde, tak lokalne spotrebovavanou energii z vrtuli, z turbin na potocich, ze solaru na strechach chalup a hlavne, pratele, hlavne setrit.

                    0 0
                    • orca  

                      koooonečně někdo rozumnej a inteligentní !!!!! pro vesnice zvláště někde dál je to ideální varianta na 100% zásobí vesnici . jen ta naše česká podezíravost … to brzdí a hlavně možnost každého a do fšeho kecat ať tomu rozumím nebo ne… Viz např desetiletej spor o obchvatu Plzně , a jistě by se našlo desítky podobných projektů které končí na neústupnost a antilogice jednotlivců. To je žel odvrácená strana demokracie…

                      0 0
                      • Vrci  

                        akorát v té vesnici musí všechno zavařovat a vykašlat se na ledničky a mrazáky, protože když přestane foukat nebo začne foukat moc tak se vrtule zastaví a bude tma a ledničky začnou téct.

                        0 0
                    • rock  

                      Potvrzuji ten 1 MW (Mravenečník v Jeseníkách má 1.165 MW). Trošku problém začíná být, když si to číslo porovnáš s výkony tepelných elektráren (u nás orientačně 400–1000 MW) a nebo dokonce jadernách elektráren (Dukovany 1760 MW, Temelín 2000 MW). Můj názor je ten, že tepelné elektrárny bych (pokud možno, bylo by to hezké) postupně vyřazoval z provozu a nahrazoval jedernými. Větrné elektrárny považuji víceméně za hračky …

                      0 0
                      • vlk  

                        Bohužel v ČR je to hlavně o penězích a tak vyrábíme elektřiny mnohem více než spotřebujeme úmyslně.Když se začal stavět Temelín, tak se počítalo s tím, že se vyřadí vělká část tepelných elektráren v Čechách.Jenže to dopadlo tak, že se vyrábí ve všem kde to jde co nejvíce to jde a prodává se do zahraničí i za mnohem menší ceny než na tuzemském trhu.Nejlepší kombinaci vzhledem k tomu, že nemáme moc příhodných řek na vodní elektrárny vidím u nás jaderné+ větrné.

                        0 0
                        • zirecek  

                          Změny ve státě nemohou být radikální. Vem si zas ten nepříjemný postup → redukce těžby hnědého uhlí, redukce počtu pracovních míst v dolech. Ono se to děje, více či méně pomalu, rychle.

                          0 0
                        • rock  

                          se počítalo s tím, že se vyřadí vělká část tepelných elektráren v Čechách.Jenže to dopadlo tak, že se vyrábí ve všem kde to jde co nejvíce to jde

                          Za posledních 10 let (1996–2005) ČEZ ostavil přes 1000 MW (mimochodem cca 15% současného výkonu všech uhelných elektráren ČEZu u nás) výkonu uhelných bloků. Výkon jaderných elektráren pro srovnáni jsem zmínil výš…

                          0 0
                          • vlk  

                            to je nepatrná kapka toho co si mohl dovolit odstavit při plného pokrytí českého(pouze českého) trhu.

                            0 0
                            • rock  

                              Roční výroba elektřiny v ČR se pohybuje někde okolo 75000–80000 GWh/rok (z toho ČEZ cca 60 000 GHh). Spotřeba v ČR za 1.pololetí 2006 byla cca 33451 GWh. Definuj pojem „nepatrná kapka“ … mně spíš připadá to, co je navíc, jako rozumná rezerva …

                              0 0
                              • zirecek  

                                Měl jsem dojem, že jednu dobu byla nutnost i elektrickou energii dovážet… .

                                0 0
                              • vlk  

                                Nevím teda zda nepracuješ pro ČEZ, ale ke mě se dostaly informace že do Rakouska prodáváme ročně až 20000–30000GWh a to se mi zdálo dost.Tak asi budeš mít přesnější informace

                                0 0
                                • rock  

                                  Neber moje čísla jako bernou minci. Neco z toho se dá dohledat přímo na stránkách ČEZu, něco jsou oficiálně vydané statistiky. Ale patent na přesnost nemám …

                                  0 0
                                • hajkis  

                                  To číslo je hrozně velký, když by to měl celkový vyvoz ČR tak bych tomu možná věřil, ale jen do rakouska to určitě není, protože tím směrem jsou malé přenosové kapacity a muselo by to tedy jít přez Německo.Když to srovnáš se spotřebou v ČR tak by ti vyšlo, že by to byla přibližně polovina spotřeby Rakouska. Mimochodem Rakousko je příkladem země, která si hraje na ekologickou, a je zde spousta energie z vody a větru, ale zároveň je nesoběstačná a dováží „špinavou“ energii odjinud (i z Temelína:-) ) a nevíc je tam energie mohom dražší (což,ale asi není tak úplně na škodu)

                                  0 0
                                  • Manas  

                                    Me se hlavne libi jak ekologove zablokovali stavbu hlavni 110kV site. Pak meli vypadek a nemeli prenosovou kapacitu to nahradit.

                                    0 0
                                    • vlk  

                                      To mě tohle to osobně ani nevadí.Já mám zkušenosti se sítí na našich pozemcích velice špatnou.Za komančů nám vše sebrali a když po „revoluci“ téměř vše vrátili tak přes lesy nám vedly elektrické sítě.Les v tom místě musí být vykácen x metrů na obě strany a majitel nesmí v tomto prostoru sázet stromy.Takže vlastníme pozemek, který je neprodejný a nemůžeme ho užívat k tomu k čemu je určen.A platíme za něj daně.Když chtějí další sítě, klidně, ale ať si pak laskavě vykoupí alespoň pozemky na polích pod stožáry a v lesích celé ty pásy.

                                      0 0
                                      • Manas  

                                        Njn, ja jsem ani tak nemyslel situaci u nas. U nas je pravni rad okolo tohle opravdu tristni, vecne bremeno je snad nejhorsi vec co te muze potkat.

                                        0 0
                                        • vlk  

                                          Ještě je třeba docela humus stavba či těžba ve veřejném zájmu(devastace přírody, vše ovládáno roboticky-tedy v lomu zaměstnaní celkem 3 lidé).

                                          0 0
                                          • Radek Broz  

                                            Celej „verejnej“ zajem je nesmysl – kdo urci, co je zajmem vetsiny lidi?

                                            Podle socialistu je ve verejnym zajmu dokonce to, ze nekomu vyvlastnej pozemky za nejakou odhadni netrzni cenu a daji ji zahranicni firme, ktera ani nemusi platit dane. Sebetou to tak jednomu soukromymu subjektu a daji jinymu:o(

                                            0 0
                                            • orca  

                                              veřejnej zájem je děsnej problém … žel v našem státě se to velmi často žene do absurdit . A tak pár spekulantů včas nakoupí zajímavej pozemek a zablokuje co chce . Jako majitel lesa nebudeš chtít vykácet pás pro stožáry elektriky a nebo nasadíš neakceptovatelnou cenu. Vesničané budou zase volat po "veřejném zájmu páč je už nebaví svítit loučemi … tak a co ted … ??? reálně v Plzni pár spekulantů nakoupilo pozemky a dálnice se stavěla o mnoho let déle než bylo zdrávo…

                                              Jo jo socialistické vyvlastňování je špatně demokratické vlastnictví a právo naložit s vlastnictvím podle libosti také není nejideálnější

                                              tak a co ted ???

                                              0 0
                                              • vlk  

                                                No tak ať vykupují za tržní ceny a ne odhadní.Já bych si taky rád u nás koupil stavební pozemek za odhadní cenu a musím platit 3× takovou tržní.Proč by měl mít stát vyjímku proti soukromým osobám. Ono něco jiného je vyvlastnění pro dálnici apod. a něco jiného je vyvlastnění z důvodu výstavby soukromé fabriky či otevření soukromého lomu(toto je největší drzost-nerostné bohatství si musíme schraňovat pro budoucí generace, především když té dasné suroviny máme např. dostatek) apod.Navíc u elektrických rozvodů se pozemky nevykupují, prostě je na nich věcné břemeno a hotovo a nejhorší je, že za tyto pozemky musíme platit daň.Ať si ji platí ČEZ.Nebo ať nám je vymění za kus státního lesa.Je to bordel.Spekulanti jsou taky pěkní darebáci, ale stát se chvá jako mnohem větší hajzl.Popravdě už jsem „vyvlastňování“ po revolu zažil.jsou úplně stejné praktiky jako za komančů.

                                                0 0
                                              • Radek Broz  

                                                Jasně, že to tam chtít nebudu, ale když zaplatěj dost, tak proč ne. Když dám extrémně vysokou cenu, vyplatí se jim to navést okolo a já nedostanu nic. Takhle to funguje. Když se dá cena stanovit tržně všude jinde, nevidím důvod, proč by to nešlo třeba u stavby dálnice. (Mimochodem – v plzni to dost blokovali ekologisti, kteří si za tím účelem pozemky nakoupili – to je zas otázka toho, proč stát otálel s nákupem a jim se to podařilo získat).

                                                BTW: Na spekulaci na zvýšení ceny není absolutně nic špatného.

                                                0 0
                                                • rock  

                                                  Na spekulaci na zvýšení ceny není absolutně nic špatného Jo, ze žádného z hledisek, které mne napadají, na tom opravdu není nic špatného. Přesně do toho okamžiku, než se dostaneš do role toho, kdo se na té stavbě má podílet (ať už formou inženýringu, zpracování PD nebo investorování). Pak Tě přepadnou značné pochyby o platnosti tohoto tvrzení …

                                                  0 0
                                                  • Krys  

                                                    Myslim, ze ked sa niekto rozhodne relaizovat stavbu napr. dialnice, musi pocitat s tym, ze musi od niekoho kupit pozemky. Neviem preco si mnoho ludi mysli, ze ked sa stavia dialnica alebo podobna „prospesna“ stavba, ze to automaticky dostava maximalnu prioritu. To ze niekto chce stavat na mojom pozemku, radikalne zvysuje cenu toho pozemku. To je trh. A nevidim ziaden dovod, preco by mali mat zaujmy, hoci aj obrovskej skupiny ludi, vacsiu prioritu ako zaujmy majitela pozemku.

                                                    0 0
                                                  • Radek Broz  

                                                    Presne tak!

                                                    0 0
                                                  • rock  

                                                    Ale jo, já vím že musí. Něco jiného je vykoupení pozemku od majitele za cenu ať už odhadní nebo tržní, možná vysokou, nicméně obvyklým způsobem stanovenou, a něco jiného je srážka s …píp…, který dle citace nade mnou stanoví cenu extrémně vysokou s tím, že buď bude akceptována, nebo „se jim to vyplatí navést okolo a já nedostanu nic“. To pak má za následek 1.zdržení, protože se pochopitelně zkouší, jestli to ten dotyčný myslí vážně a samozřejmě se hledají alternativy (z toho zdržení samozřejmě vyplynou určité finanční náklady a ztráty) a 2. pochopitelně navýšení ceny díla. A kdo myslíš, že to navýšení v důsledku zaplatí ? Pochopitelně daňový poplatník (pokud staví stát) nebo příjemce předmětné služby (ať už jde o odběratele plynu elektřiny nebo čehokoliv jiného). Takže ano, je to trh. I když od určitého okamžiku to spíš nazývám parazitováním na potřebách jiných …

                                                    btw „Dialnice alebo podobné stavby“ nepovažuješ za prospěšné ?

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Tak ale funguje trh. Ak niekto pyta malo, prerobi. Ak pyta vela, dostane staru belu. Ak pyta aurat, je to pre obidve strany najlepsi obchod. Naozaj velmi zjednodusene povedane. To ze dialnice plati danovy poplatnik, tiez nie je fer. Dialnicu ma platit ten, kto ju pouziva. A co sa tyka tej prospesnosti. Nic nie je absolutne prospesne. Ja som rad, ze su dialnice. Jazdim casto autom z Prahy na Slovensko, takze som rad ze existuje D1-ka. To je moj uspokojeny zaujem, za ktory platim smiesnu cenu 900Czk rocne. Ale pozdlz tej dialnice zije mnozstvo ludi, ktori ani nemaju auto, ale zato maju kvoli dialnici znizenu kvalitu byvania.

                                                    0 0
                                                  • rock  

                                                    Já netvrdil, že tak nefunguje. Pokud chce „akorát“, nemám proti tomu vůbec nic. Pokud chce moc, dostane buď starou belu, nebo po smlouvání to „akorát“, nebo to, o co si řekl. To, nad čím se pozastavuji je skutečnost, že „někdo“ musí zaplatit ty náklady navíc (nad průměr) a zaplatí je v důsledku ostatní lidé.

                                                    Dialnicu ma platit ten, kto ju pouziva. Fakt je to tak banální ? Je především v zájmu státu, aby měl fungující infrastrukturu, a do té silnice a dálnice prostě patří. Bez ohledu na to, že Lojza z Dolních Pidivajzlic dálnici nepoužívá, i on si koupí rohlíky upečené z mouky, které byly do pekárny přivezené po dálnici … anebo se musí smířit s tím, na náklady na provoz a používání dálnice za něho bude platit ten pekař a rohlík holt díky tomu nebude stát 2 koruny ale čtyři…

                                                    0 0
                                                  • Radek Broz  

                                                    Nechápu, proč se pořád oháníš nějakým „průměrem“ nebo „akorát“ – je to prostě dohoda 2 stran – jedna chce koupit, druhá za určitou cenu, která se mu zdá akceptovatelná, pro­dá.

                                                    Řekněme, že mám pozemek, jehož tžní cena je 100. Někdo tam chce něco postavit a potřebuje ho, zvyšuje tak poptávku po něm. Já mu ho ted amůžu dát třeba za 500 a koupit si podobný pozemek za 100 jinde – ten rozdíl pokryjem moje náklady + mám zisk, který se mi zdá hodně dobrý. Kdybych si řekl 1000, nedostanu nic. Je jedno, jestli mám ten pozemek 20 let, nebo jestli jsem ho koupil jako investici, jelikož spekuluju na zvýšení jeho ceny v budoucnu (a je jedno z jakého důvodu, pokud zrovna nejsem člověk, který současně rozhoduje o tom, že se na tom pozemku bude stavět dálnice).

                                                    To, že jedna ze stran je stát, je úplně jedno – stát by neměl být jakkoliv zváhodněn nad jiným vlastníkem.

                                                    AD „i on kupuje rohlíky“ – Dálniční známku platí dopravce rohlíků a ta platba je pak zohledněna v ceně rohlíku, kterou platí Lojza, takže je vše v pořádku.

                                                    0 0
                                                  • rock  

                                                    Napasal, jsem, že vím o tom, že to tak funguje a napsal jsem i co a proč se mi na tom nelíbí. Je to můj názor a jestli si to v tom textu jsi schopen najít nebo jestli to tam vůbec máš zájem hledat, to už neovlivním (a je mi to lhostejné). Zmínil jsem to jen proto, že třeba vezmeš na vědomí i jiný úhel pohledu zdá se, že v totmto směru jsem si mohl ušetřit práci)

                                                    Ad rohlíky: byla by to tak, kdyby celý provoz, údržba i investice byly hrazeny jen z dálničních poplatků, silniční daně, daně z prodeje PHM – což není. Protože poplatky a daně jdou do jedné pokladničky, ze které jsou penízky přerozdělovány, vyplývá mi z toho, že ny ty náklady přispívá každý daňový poplatník …

                                                    0 0
                                                  • Radek Broz  

                                                    Já tvůj pohled chápu tak, že se ti nelíbí, že někd muže chtít „víc“ vydělat tím, že koupí pozemek, na kterém předpokládá podobnou stavbu.

                                                    AD rohlíky: To, že ze silniční a spotřební daně se u nás platí z větší části mandatorní výdaje než stavba a údržba infrastruktury, je mi samozřejmě známo. Jde to všechno z jednoho rozpočtu, ale není to tak, že by nemotoristi platili dálnice, ale spíš že motoristi sponzorují sociální dávky.

                                                    0 0
                                                  • rock  

                                                    Skoro. Je mi ukradené, kolik vydělá ten jedinec. Není mi ukradené, že peníze na jeho výdělek se nerodí ve vzduchu a tuplem mi není ukradené, že než k dohodě dojde, stojí to hodně nervů a času, během kterého už daná stavba mohla sloužit … a ne každá suma je akceptovatelná ihned, bez průtahů …

                                                    0 0
                                                  • rock  

                                                    … není mi ukradené, že po výdělku toužící jedinec tak omezuje či zatěžuje někdy docela znatelnou skupinu lidí …

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    A sme zas pri tom. Preco by mala mat ta, aj ked znatelna, skupina vacsiu prioritu, ako jednotlivec, cez ktoreho pozemok. chce znatelna skupina vybudovat dialnicu. Stavba dialnice ma nejaku cenu. Plati ju stat peniazmi danovych poplatnikov. A co ma ako byt? To ked odo mna nieco stat kupuje, tak mu mam dat zlavu? Len preto, ze su to peniaze danovych poplatnikov?

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Ak obchod vyhovuje obom stranam a obe strany ho realizuju dobrovolne, je vsetko tak ako ma byt. V momente ako zacne stat, alebo iny zaujmovy spolok robit ramena, tak je to zle. „Zajem statu“ je podobne pochybny argument ako to, ze je nieco „prospesne“. Ja osobne stat nemam moc v laske, pretoze ma legalne okrada a schovava to prave za podobne vzletne vyrazy. Je to samozrejme len moj problem, ale zaujmy statu su mi ukradnute. A ako pise Radek. Ked za rohlik zaplatim, dal som predajcovi rohlika co chcel a tym to pre mna konci. Lojza za rohliky poctivo plati, tak neviem preco by mu nemohol stat platit odskodne za znizenie kvality byvania, pripadne uhradil naklady spojene so stahovanim na lepsie miesto. Alebo v idealnom pripade od Lojzu odkupil pozemok za cenu, ktora Lojzovi uhradi nepohodlie sposobene dialnicou.

                                                    0 0
                                                  • orca  

                                                    Pokud jsi zdravej , mladej , inteligentní , vyštudovanej , tak v uvozovkách stát nepotřebuješ pakliže něco z toho ti chybí tak budeš mooooc volat po sociálním státu… Ono se pěkně machruje když ti fšechno funguje jak má… ale běda když né…

                                                    0 0
                                                  • Krys  

                                                    Proti socialnemu poisteniu nic nemam. Musime si pomahat. Nikdy nevies, kedy budes pomoc potrebovat ty. Tym okradanim som myslel dane. A obzvlast uzasne progresivne zdanovanie mi fakt nejde do hlavy. Chudobny clovek chce socialny stat. Ale ludia, ktorym stat berie takmer polovicu prijmov su vacsinou praviciari. V kazdom pripade uznavam, ze ak by sa mi stalo nejake meganestastie, pri ktorom by som prisiel o celu rodinu a vsetkych priatelov a este by som pri tom ochrnul od krku dole, privital by som akukolvek pomoc. Hoci aj nejaku tu almuznu od statu.

                                                    0 0
                                      • Jenda  

                                        hele taky jsem nad tim premyslel nejde tam treba pestovat biomasu nebo vanocni stromky? nebo ten pas musi byt uplne holy?

                                        0 0
                      • Řechty  

                        Tepelné elktrárny nelze nahradit jádrem a plní svou funkci. Existuje něco jako denní diagram zatížení kde je vidět,že největší spotřeba energie je ráno kolem 7hod a pak večer kolem 18hod.Jaderné elktrárny pokryjí základní zatížení protože jedou bez přestávky a není možné jejich výkon regulovat.Pološ­pičkové zatížení pokryjí uhelné elktrárny tzn. že jedou cca 15–20hod denně. Špičkové zatížení pokrávají vodní elektrárny, spalovací turbíny a pod.. jsou schpny dodat okamžitý výkon do sítě v řádově minut, či sekund.

                        0 0
                      • easyrider  

                        Víte že účinnost tepelných (uhlíú elektráren je lehce přes 30% procent? Aha aha aha…

                        0 0
                        • Řechty  

                          těch 30% platí i pro jaderné elktrárny. Větrné na tom nejsou lépe, v ideálních podmínkách je to až 50%,ale ve skutečnosti to není ani 20%, záleží na větru.

                          0 0
                          • cabbage  

                            těch 30% u jaderných je dost sporný číslo, možná tak pro účinnost přenosu energie z reaktoru do generátoru, samotná účinnost(s využitím uranu) je snad ještě o dost menší, ale zase narozdíl od uhlí to nevyletí komínem, ale dá se to případně ještě znovu použít…

                            0 0
                            • Řechty  

                              těch 30% je celková účinnost, tzn energie vyrobená ku energii dodané v palivu.

                              0 0
                    • náčelník  

                      Nelze srovnávat jeden komín s jednou vrtulí – těch vrtulí musí být mnoho, aby dosáhli výkon jednoho komína. Povinný výkup znamená, že jeden (obec) na tom vydělá a druhý (stát) na tom tratí. Tento systém je výhodný především pro výrobce elektráren – už se objevují případy, že výrobci „uplácí“ obce, aby si od nich elektrárnu koupily. Nejsem odpůrce větrných elektráren, jen mi vadí jejich někdy nekritický obdiv, se kterým se často pojí nenávist k jádru. Tím nemyslím tebe :)

                      0 0
                      • zirecek  

                        U nás nikdy nebude těch vrtulí mnoho. Obec=stát. Pořád jeden subjekt. Uplácení? To se děje možná tak u stavebních firem, které staví velké dopravní stavby. Tyhle firmy defacto ovládají co se bude stavět. Když se uplácí, je vždy někdo, kdo úplatek vezme. Něco jiného je fyzické vyhrožování, které se taky děje.

                        Pořád se tady dělá komár z velblouda. Větrné elektrárny v podmínkách ČR jsou novým přínosným prvkem, lidé si na to zvykají, žádná problematika okolo větrných elektráren není žádným extrémem jak se to tu někdy uvádí.

                        0 0
                        • náčelník  

                          Obec se nerovná stát. Není to jeden subjekt. V tom se zásadně mýlíš. Uplácením jsem nemyslel nějaké strkání obálek pod stolem, proto jsem to dal do uvozovek. Myslel jsem tím poskytování výhod a slev, které obcím legálně poskytují výrobci elektráren.

                          0 0
                          • orca  

                            to tvé uplácení drobet pokulhává , tomu se říká „nabídky“ služeb … čili koupíš si kolo XY a dostaneš přilbu grátis , koupíš si auto a dostaneš utorádio grátis atd…

                            0 0
                            • náčelník  

                              Jenomže díky takovýmto „nabídkám“ si pořizujeme věci, které nepotřebujeme. Zbytečná spotřeba potom plundruje přírodní zdroje a ničí životní prostředí. Je to začarovaný kruh.

                              0 0
                              • zirecek  

                                Začarovaný kruh je to jen do té míry, kdy jsou lidé slabí a nedokáží tomu čelit a chovat se rozumně. Stát je obce, je to jen z jedné kapsi do druhé. První i druhý subjekt má stejný význam, poslání.

                                0 0
                                • zirecek  

                                  kapsY, pardon

                                  0 0
                                • náčelník  

                                  Většina lidí se nechová rozumně, leda ekonomicky.

                                  Z jedné kapsy do druhé to není – stát platí obci z peněz, které vytáhne z kapsy daňového poplatníka, tedy i z tvojí. Podle tebe by tedy muselo platit stát=obec=žíre­ček :)

                                  Pokud si každá obec postaví elektrárnu (a obce jsou k tomu těmi „výhodami“ vpodstatě nuceny) a stát bude muset přebytky vykupovat, brzo mu dojdou peníze a bude muset zvýšit daně.

                                  0 0
                                  • zirecek  

                                    stát=obec → oba mají funkci, že dělají určitou službu občanům – dopravní, kulturní, sociální, ochrannou, … . A to za peníze občanů samotných.

                                    Stavíš to do nelogického extrému – tolik obcí si větrnou elektrárnu nepostaví. Furt se to reguluje a peníze přesýpají z jednoho do druhého, aby to šlo uceleně vývojem.

                                    0 0
                    • vili  

                      neni nic slyset…bez to rict zviratum, kterym razovy vlny ktery lopatky delaji asi urcite vadi… a nejlepsi hlaska byva, ze nejsou nebezpecny pro zvirata…ti kdo to tvrdi by se meli jit podivat na mrtvolky ptaku co lezi pod lopatkama…rozhodne tady neobhajuju uhli, ale jediny co ma v nasi republice smysl je podle me jadro a biomasa

                      0 0
                      • PepikW  

                        Opravdu si někdy viděl mrtvýho ptáka ležet pod větrníkem ? Na vlastní oči? Nebos o tom jen slyšel? A krávy se pod nima pasou bez problémů, ale sou to jen „krávy“ :o) .

                        0 0
                        • vili  

                          videl sem fotky na prednasce…nerikam ze lezi vsude, ale myslim, ze na urcitych mistech kde se ptaci shromazdujou se to stava…btw.uz sem zazil hlucny(ne hlucny, ale proste mne byly neprijemny ty razy ve vzduchu) ale i nehlucny el.

                          0 0
                          • PepikW  

                            Na některejch přednáškách můžeš vidět fotky marťanů. Já sem skeptik, co nevidim na vlastní oči, tomu nevěřim. U větrníků jsem byl víckrát a protože v našem Kocourkově nad Labem se zrovna o tom diskutovalo, projížděl jsem i okolí a nikde nic.

                            0 0
                            • vili  

                              ja ti verim, ja sem pod nima taky zadny mrtvoly nevidel, kazdopadne jako zamestnanec bych je tam urcite nenechal lezet, kdyz bych prisel treba na kontrolu. Nam to rikal profesor, kterej dela znalce pro pojistovnu pri nehodach turbin nasich jadernych el..a tam de o desitky milionu, takze predpokladam ze o tom neco trochu vi a ze si to nevymyslel…a martany sem teda na prednasce jeste nevidel :-)

                              0 0
                          • PepikW  

                            Ještě ty Rázy – to je co? Rychlost konce listu nepřekročí 300km/h. Větroň taky nedělá tlakovou vlnu.

                            0 0
                            • vili  

                              ja ti nevim, uz si to nepamatuju, je to dyl…ale mam za to, ze to vznika prave pri mensich obvodovych rychlostech…kaz­dopadne neco jako razy sem zaslechl u ramzove pres kopec

                              0 0
                              • zirecek  

                                Určitě máš v něčem pravdu, ale vývoj jde dopředu. Snaha ještě více odhlučnit. Dodržuje to to hygienické normy, schválení je klasickým postupem u stavby.

                                0 0
                      • Radek Broz  

                        Byls pod ní někdy???

                        0 0
                    • Volf  

                      To moc nevysvětlíš, protože ti samí lidé co je prosazovali proti nim dneska často bojují. Mně osobně nikterak nevadí, je fakt, že když přijíždíš od Brna k Vídni tak jsou i hezčí pohledy než les větrníků, ale proč ne. Myslím si, že každá doba má svý panoramata a je fakt že pohled na chladící věže nebo na komíny tepelný elektrárny taky nejsou kdo ví co. Víš u nás se prostě musí poříd proti něčemu bojovat a je celkem jedno proti čemu:-)

                      0 0
                  • pegal  

                    60 kW? .. co to je za foukaci vetrnicek? .. standartni vetrna elektrarna ma 2MW, coz staci na pokryti zhruba 3.500 lidi .. jednoduchym vypoctem zjistime ze na celou Prahu by stacilo cca 300 techto elektraren .. (relativne – je tam metro, tramvaje apod.)

                    0 0
                    • náčelník  

                      K tomu výkonu – ten článek je z roku 2001. 300 větrníků v Praze – to si nedovedu představit.

                      0 0
                      • pegal  

                        tak by byly za Prahou .. :)

                        0 0
                        • rock  

                          Místní by z nich měli určitě radost :-) … zvlášť pokud by zabíraly místo, které potřebují pro větrnou elektrárnu na pokrytí vlastních potřeb :-) …

                          0 0
                        • Radek Broz  

                          K čemu máme Moravu, že.;-))))

                          0 0
                          • zirecek  

                            Právě ti přistává lepák za uchem, :o).

                            0 0
                          • blue.sun  

                            Aby vám za také capiny nafackovala :-D

                            0 0
                    • pepek  

                      Ty jo a tomu věříš jo? Kdybys nškdy jezdil na surfu, tak bys věděl, že to může být pravda tak asi 10 dní za rok. Zbytek roku tady prostě nefouká. (Prostě ti zapomněli říct, že ty 2 MW z toho dostaneš v Dánsku, 20 km od pobřeží v moři.:-)

                      0 0
                      • Řechty  

                        Přesně jak říká pepek, k tomu aby větrná elektrárna měla vůbec smysl je třeba aby rychlost větru dosahovala minimálně 6m/s a to nejlépe celoročně.A ta­kových míst u nás v ČR je sakra málo.

                        0 0
                    • Manas  

                      Problem je, jakmile ti prestane na chvili foukat. Pokud nebudes mit neco co ti vyrovna ten raz v siti, tak se ti elektrika pro cely mesto zhrouti jako domecek z karet. To si dost lidi neuvedomi, strasne moc pristoju je citlivych na vykyvy napeti/proudu.

                      0 0
                      • pegal  

                        jo mas pravdu .. ja to myslel obrazne .. :)

                        0 0
                        • Manas  

                          Njn, taky bych byl rad kdyby to nejak slo udelat. Zatimco se tu bavime tak ti sasci z CEZ maj zisk 22mld a zdrazi elektriku … hura! :-(

                          0 0
                          • pegal  

                            jj .. asi tomu nerozumime ..

                            0 0
                      • vlk  

                        Přečerpávající elektrárny v ČR mají dostatečnou kapacitu.

                        0 0
                        • Manas  

                          Zatim.

                          0 0
                        • fousac  

                          jasne… a vsechy tri se budou moct uprecerpat do roztrhani…

                          no a cvakat jen tak vypnacem u ni taky nejde… ty jsou staveny na predem planovany ranni a vecerni spicky…

                          a to se nebavim o nedostatecnym vykonu..

                          0 0
                          • pegal  

                            tak se bavme o nedostatecnem vykonu .. :)

                            0 0
                          • vlk  

                            Jsou naddimenzované a navíc třeba dlouhé stráně by bylo možné ještě rozšířit o další 2 turbíny.Původně tak byla naprojektována.

                            0 0
                          • vlk  

                            PS:Není pravda ,že jsou na předem plánované špičky.Nevím jak ostatní, ale Dlouhé stráně vyrovnávají aktuální špičky v síti a reagují okamžitě, není to pravidlené přečerpávání, ale někdy se přepíná i 30× za den a někdy jen 2×.Zrovna tak ta malá u Dukovan slouží také jako vyrovnávací, aby při špičkách nebyly problémy.

                            0 0
                            • Řechty  

                              Princip přečerpávacích elktráren je ten, že v noci kdy je dotatek energie se voda čerpá, tzn. odebíra se energii ze sítě, aby pak zpětně tuto energii mohla dodávat pro pokrytí špiček. Proto je dle mého názoru hloupost aby se přpínala 30× za den do reverzního chodu. Možna až 30× za den se spouští,aby dodala energii do sítě.

                              0 0
                              • vlk  

                                Mají vícero využití, které si neodporuje.Jednak jak tvrdíš ty, ale i jako vyrovnávače špiček.Když mi nevěříš, tak si o tom něco zjisti, nebo jak někdy budeš v Jeseníkách tak si tam zajdi aspoň na exkurzi-docela zajímavý.Jinak docela supr by bylo v zimě mít to štěstí a vidět jak při přečerpávání na té horní nádrži lámou ledy.Jinak specielně pro Dukovany byla vytvořena taky jedna menší přečerpávačka právě na korigaci.Takže např. výkon z Dukovan není vyrovnáván tepelnými, ale pro tyto účely postavenou přečerpávačkou­.Nebudu se s nikým přít.Nejsem energetik a tak nemám globální přehled.Informace co sem sem napsal mám od známých co v energetice dělají.Mě je to celkem jedno.Pro mne je důležité, aby bylo co nejméně spalovacích elektráren.A tvrze­ní že musí být kvůli vyrovnávání je nesmysl.Dnes se to dá jistě zařídit i jinak.

                                0 0
                                • pepek  

                                  Nedá

                                  0 0
                                • Řechty  

                                  Tak máš pravdu, je to přesně tak jak píšeš. A konkrétně Dlouhé stráně tak fungují a můžou se přepnout až několikrát za den, dle potřeby sítě. Exkurze musí být určitě zajímavá, dokonce už několik let sním o tom, že bych si to chtěl vyjet na kole, ale zatím jsem neměl tu příležitost:(

                                  0 0
                                  • vlk  

                                    Mám pocit, že se tam jedí výjezd na nahoru na kolech i nějaký místní závod.

                                    0 0
                    • Dread  

                      Jen výšková budova na Pankráci (určitě ji poznáte, celá z kouřovýho skla, cca 30 a více let stará) má údajně příkon 1 MW. A to hlavně z důvodu potřeby neustále svítit uplně všude (+klimatizace, atp) , protože kouřový sklo nepropuští dostatek světla a na druhou stranu kdyby tam nebylo, tak by uvnitř v létě teplota stoupla na neobyvatelnou úroveň. Tak bych to s těma 3500 lidma nebral uplně směrodatně.. Přece jenom lidi jako jednotlivci nejsou největší odběratelé..

                      0 0
          • rock  

            A ještě přidej tragickou neschopnost dodávat do sítě stálé množství energie. Rozvodné sítě na Západě jsou zákony nuceny odebírat energii přednostně od větrných elektráren a pak mají velké problémy s vyrovnáváním výkyvů (naposledy Němci nekdy před 14 dny)

            0 0
      • orca  

        To jsem fakt netušil že se tu zvedne taková nevole proti větrným elektrárnám , koukám že fšichni bydlíte v krásných malebných vesničkách někde v podhůří , a z úsměvem fakujete na oblast kde se jednak těží a jednak přes tepelnou elektrárnu vyrábí proud . Většina argumentů je neopodstatněných co zde padá … Nechci rejpat do vosího hnízda , ale někdy je třeba trochu přemejšlet než se něco napíše a hlavně odsoudí .

        0 0
        • zirecek  

          Budu tupě přitakat, chce to více soudného zamyšlení než rychlého psaní… .

          0 0
        • pepek  

          Ty ale srovnáváš nesrovnatelné, ty větrníky nikdy nenahradí ani jedinou tepel. elektrárnu. Srovnáváš 40ti tunový Volvo s dětskou plastovou Tatrou :-)

          0 0
    • PepikW  

      U Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku jsou 2 i s návštěvnickým „ekocentrem“. Hluk je slyšet, jen když list vrtule prolétá nad hlavou (cca.300km/h), ovšem tyhle jsou moderní bezpřevodový, starší mohly být hlučnější. Mě osobně v krajině moc nevaděj, už jsem si asi zvykl (u sousedů je jich mnohem víc) a mrtví ptáci v okolí neležej (jak tvrdí ekoaktivisti) – možná je obsluha sbírá :). Dydy, až uspěješ s jadernou syntézou, třeba zastudena, nebo až někdo vymyslí úložište 100%ně bezpečný na 20tis.let, tak se větrníky odvezou do šrotu a mikdo ani nepozná, že tam byly.

      0 0
    • Jirik123  

      treba neco takovyho? :-)

      0 0
      • PepikW  

        To sem eště neviděl, jak to má zpřevodovaný?

        0 0
    • petryk  

      Ostružná – pár horších kousků

      0 0
      • petryk  

        druhá

        0 0
        • petryk  

          třetí

          0 0
          • petryk  

            jestli si vzpomenu, tak doma někde najdu elektrárny u Hraničných Petrovic, tam těch fotek mám poněkud víc…

            0 0
      • McBlacky  

        citlivě zasazeno do krajiny :)

        0 0
    • orca  

      dej si do vyhledávače názvy firem co je vyrábějí a můžeš se kochat parametrama fotkama atd , např. NORDEX , VESTAS , GE

      0 0
    • mastihuba  

      www.enviweb.cz/?…

      0 0
    • pegal  

      Pavlov .. okres Jihlava

      0 0
      • vili  

        tak to je sila

        0 0
      • zirecek  

        Každá věc se dá prezentovat v kladném či záporném smyslu.

        Ona elektrárna z jiného pohledu: www.vetrneelektrarny.bestweb.cz/…_pavlov.html

        0 0
        • pegal  

          jj .. jsou tu docela dominantou v krajine, z kazdeho kopce jsou videt, ale me nejak neurazi .. bydlim od nich cca 12 km vzdusnou carou ..

          .. obcas kolem nich jezdim na kole a vadavaji takovy maly svistivy zvuk a zadny mrtvy zvirata sem pod tim nevidel .. podle me je mnohem horsi hluk silnicni provoz, letecky provoz, lesnicke prace, rev motorove pily .. vetrna elektrarna je proti tomu soupani nohama ..

          .. a ikdyby .. zvykne si clovek, zvykne si i zvire .. kolik lidi umrelo kvuli vetrnym elektrarnam? ..

          0 0
          • zirecek  

            A jaký názor ostatních/většiny obyvatel?

            0 0
            • pegal  

              samozrejme nekomu se to libi nekomu ne .. ale aby se kvuli tomu delali protesty, to ne .. skoro mi prijde jako ze vetsine to nevadi .. a bude se tam stavet asi 9 dalsich ..

              0 0
    • Radek Broz  

      Keci, že je to hlučný a že pod tím nic nežije, jsou nesmysly. U Božího Daru jsou funkční 2 a pokud máte ve stejný vzdálenosti od bytu elektrárnu nebo silnici (klidně i málo rušnou), tak ta silnice je hlasitější. V krajině se mi spíš líbí, než že by mi vadily – už jsem si na ně za ty roky nějak zvykl.

      Nicméně větrník se jen tak nezaplatí. Hlavní problém ale je, že větrníky dodávají energii poměrně nahodile a v soustavě musí být připraveny elektrárny o stejném výkonu, které je nahradí. Vypínat a zapínat jadernou elektrárnu 2× denně taky jaksi nejde, takže je to celkem problém – Němci už to znají.

      0 0
    • scret  

      Bournak – Krusny h.

      0 0
      • scret  

        shit..tak jeste jednou:)

        0 0
      • MARIN  

        Tak presne u tech mi pripada, ze jsou postaveny hlavne na obdiv sirokemu okoli. Mohli klidne stat jen o par metru dal a me by tolik nevadili. Takhle kazi vyhled na horizont Krusnych hor z niziny

        0 0
    • stojánek  

      Okolí Fleamingu v D. Tam vtom jedou ve velkým.

      0 0
      • stojánek  

        A ještě jeden

        0 0
      • stojánek  

        A ještě jeden

        0 0
      • zirecek  

        To už je fest… . Mi se líbí malé skupinky alla Ostružná.

        0 0
        • coyot  

          A tuhle znate??

          0 0
          • zirecek  

            O větrných kůzlátkách, :-).

            0 0
            • coyot  

              to je presne ona ;-)

              0 0
              • BikerM  

                Tak to je docela hukot…To bych chtěl vidět na vlastní oči.Tedy hlavně slyšet..

                0 0
          • coyot  

            0 0
            • zirecek  

              Tady už se o případném hluku, ekologických konfrontací s faunou, florou dá mluvit… .

              0 0
              • orca  

                Opravdu ??? vždyť je tam poušť …

                0 0
                • coyot  

                  Je fakt, ze v takovyhle dire, kde neni fakt nic jinyho nez pisek, vedro a vitr, mi ty vrtule nevadej – a fouka tam (osobne vyzkouseno) snad 365 dni v roce… A silne pochybuju, ze by tam kolem litali ci hnizdili jakykoli ptaci!

                  0 0
          • pos3k  

            jojo , to je tam jak tam bydli mrte lidi

            0 0
            • coyot  

              No ty mrte bydli cca 70 mil smerem na zapad k mori…Palm Springs, poust, vedro a nic…

              0 0
              • pos3k  

                ja tam samo zapomnel tohohle smajlika :-D

                0 0
                • coyot  

                  sem kousek vod tech vrtuli asi tri mesice bydlel a delal, dobra zkusenost ;-) ale na biku jsem tam toho moc nenajezdil – 1) ostny z kaktusu, 2) na cestach pisek upravenej do „rolety“, takze po 10 min clovek nerekne souvisle kratkou vetu a 3) teplota na slunci (stin jsem tam nikde nenasel…)

                  0 0
    • pos3k  

      Nova Ves v Horach (Krusne hory) 2× MD 70

      0 0
      • pos3k  

        next

        0 0
        • pos3k  

          next (na spatnem monitoru budou fotky moc tmave)

          0 0
          • pos3k  

            next

            0 0
            • pos3k  

              tak slunickovou vetrniku nema, tak hazim nase panoramata

              0 0
              • easyrider  

                Hm mezi náma-radši bych koukal na 100 vetrnejch elektráren než na ty čoudící komíny

                0 0
              • MARIN  

                o co go jsou 3 kousky na Novem Meste -Bournaku. Na Dlouhe Louce zadna nebude uz je to rozhodnute alespon prozatim.

                0 0
            • pos3k  

              vetrniky nejsou odtud ale videt :-D

              0 0
          • zirecek  

            Mám špatný monitor, :-((. (FS P 19–2)

            0 0
            • pos3k  

              Eizo S1910 – vidim vse (nastaveni ve screen manageru default: 6500K), :-) samo ze bylo pod mrakem takze zadny slunny den..hodim nejakou slunickovou

              0 0
    • dancing dog  

      To jsou ty sloupy s vrtulí, na jejichž výrobu,sestavení a dopravu spotřebuje víc energie, než kdy za svou životnost vyrobí? žádný foto nemam, žel.

      0 0
      • pepek  

        No to je tak, když soudruzi zapomenou naplánovat i ten vítr, že? Anebo že by stavěli na špatném místě? Stačí to posunout kousek až do severního moře a je to.

        0 0
    • Thidney  

      fjetrnik na osvetlovani bilboardiku fotka odkudsi z moravy fakt nevim lokalitu

      0 0
    • TinkTink  

      Jo jo…zlatej atom.

      0 0
    • Tomcat  

      Na skole sem mel jednou zaverecnou praci kterou se pomenoval Pravdou o obnovitelnych zdrojich (a alternativnich). Problemem tohodle vseho je prilisne nadseni a hleda ni vse zpasneho reseni a toho ze je taky nejaka hustota tok energye ktera nejde moc obejit.

      Takze k tvejm vetrnikum , jedna se o lepsi alternativni zdroj ale! Je potreba si uvedomit dopady na lidi a zvirata.

      • prvni problem je velika zastavena plocha a nutnost pristupu
      • aeroakusticky hluk ten zpusobuje migreny a nespavost u blyzko zijicich lidi plasi zvirata
      • promeny vykon (fouka moc – nefouka )
      • smrtelna zona v radu stovek metru z dletajici namrazy
      0 0
    • kolobrnda  

      tak kamo. mam pro tebe exkluziv zbozi…takze prvni je tady kdesi u prostejova. jde krasne videt kousek od brna. jsou tam tri …foto 1

      0 0
    • pavlínka  

      MRKNI SEM. JE TAM JAXE STAVI ELEKTRANRA

      0 0
    • Hanes  

      Tady máš vrtule na Mravenečníku v Jeseníkách, foceno z Dlouhých strání

      0 0
    • Hanes  

      Tady máš vrtule na Mravenečníku v Jeseníkách, foceno z Dlouhých strání

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce