• abernas

    Přemýšlel jsem, jestli se na to tady vůbec ptát, ale nakonec, proč ne.

    Výhledově zvažuji koupi svého prvního karbonu HT a i když ještě pár měsíců uplyne, než se tak stane, dělám si přehled průběžně. Dost se mi líbí kola CUBE. Začal jsem totiž mít averzi k černým vdovám, kterých je teď nějak moc a mám raději barvičky v lesku. A cuby co se barevnosti a lesku uspokojují mé touhy asi nejvíc :-))

    Co ale nejde přehlédnout je váha těchto biků. Ať se dívám a porovnávám jakékoliv kola, tak Cube z toho výjde vždycky i o půl kila hůř než jeho konkurenti. Nechápu to a dost mi to vadí. Nevíte v čem to je?

    0 0
    • Fidži_CZ  

      V nejednotné metodice měření váhy.

      0 0
      • MlokCZ  

        To je jeden faktor. Napsal bych to i ošklivěji. Hodně značek soutěží v tom, kdo vážení kol co nejvíce ojebe (tedy zváží co nejmenší velikost, minimálně bez pedálů, atd.), i když to není úplně vždy pravidlem.

        A pak je tu další faktor. Ani při stejné metodice nebudou dvě komplet stejně osazená kola stejně těžká, protože hmotnosti jednotlivých dílů mají slušně velké tolerance.

        A když se pak sejde, že na jedno kolo vyjde zrovna více dílů těch zrovna lehčích a na druhé těch těžších, tak na celku to může udělat překvapivě poměrně dost i klidně těch 0,5kg (jen na dvojici stejných plášťů se můžu zadařit a být rozdíl i ke 200g za oba dva dohromady).

        0 0
        • abernas  

          Tak toto je vtipné. nenapadlo by mě, že se dvě identická kola mohou váhou takto lišit

          0 0
          • MlokCZ  

            Nikdy jsi nenakupoval žádné díly a nevážil?

            Tak třeba 29" Thunder Burt 2,25" TLE z většího množství kusů:

            • nejtěžší kus 700g (a takové jsem měl dokonce 2): to už byl slušný úlet a šlo by vyreklamovat (Schwalbe má uvedenou maximální toleranci v %, kterou to nemá překročit)
            • nejlehčí kus 540g

            Takže to může být ještě více než 100g na plášť, i kdy6 tady byla možnost reklamace (já ji nevyužil, mám rád u Schwalbe ty těžší kousky, jsou to o něco menší šlupky).

            0 0
            • tomas.nov8  

              Přiznám se, že ne všechno vážim, ale nestalo se mi, aby plášť Schwalbe byl nad limit těch %. Nebyly to pláště z kupkolo a podobnejch obchodů, který nenakupují u oficiálního dodavatele?

              0 0
              • MlokCZ  

                Ne. S dodavatelem to nema zadnou souvislost. Vsechno krabickove verze a vetsina z Nemecka z ruznych eshopu. Zrovna z CR konkretne Koloshop jsem az tak pres limit zadne nemel. Je to proste nahoda.

                A take o poctu kusu. Beru to pro vice lidi a jen treba tech TB jsem uz bral 20+ kusu.

                0 0
    • popokatepetl  

      kola, gumy, pár gramů na rámu.

      0 0
    • Erknold  

      Dost často tu lidi psali, že Cube má těžký rámy.

      0 0
      • MlokCZ  

        To jsou nejlepší informace, přesně ve stylu JPP. Sice to mohl být ve většině případů nějaký úplně jiný rám (ať už hliník nebo jakýkoliv full) a ještě vůbec není jasné, jestli to tak opravdu bylo, ale to je fuk, že…

        Cube jako každá jiná firma má lehčí i těžší rámy.

        Když se ptá na karbon HT, tak jeden příklad

        https://www.bike-discount.de/…-blue-613133

        1170g ve 21".

        Není to úplně top hmotnost, ale celkem slušné to už je na takovou velikost.

        0 0
        • Erknold  

          já jsem blb, já úplně přehlédl „karbon“. To akorát vím, že stavitele říkali u hliníku, že je těžší (nad dvě kila). O karbonu nevím nic. Blbé je, že příspěvek nejde smazat ani samotným pisatelem.

          0 0
          • MlokCZ  

            Ani u toho hliníku to neplatí. Hliníkových HT rámů dělal Cube mraky a spousta jich byla dost pod 2kg. To, že existoval nějaký přes 2kg nic neznamená i když opravdu existoval.

            0 0
        • MlokCZ  

          Dále karbonový Reaction, ten je o pár gramů na tom hůře

          https://www.bike-discount.de/…69/wg_id-254

          Sice 1150g, ale je to 27,5" a v 18" (takže by ve 29" a 21" byl rozhodně těžší).

          0 0
    • abernas  

      Bavme se tedy konkrétně. Líbí se mi REACTION GTC Race což si myslím, že je za 54 docela slušné kolečko.

      Má to sice napsáno 11,1kg (což si teď zase říkám, že není úplně špatné), ale to je prostě nic neříkající údaj. už jen proto, že si můžu vybrat 27,5 nebo 29 a několik velikostí.

      A nebo ještě jinak. Co považujete jako rozumnou váhu 29 karbonu?

      0 0
      • MlokCZ  

        Hmotnost rámu Reaction GTC máš výše (s uvedenou velikostí rámu i pro jaká je kola) a pak už si jen srovnávej osazení jednotlivých kol.

        Nic jako rozumná váha 29" karbonu neexistuje, celé je to o tom, jak to kdo z důvodu funkce potřebuje osadit. Jeden bude po fuknčí stránce spokojený s 25g gripy, druhý raději dá 300g Ergony, podobně třeba sedlo.

        Jak se řešilo vedle ve vláknu u fullů, tak raději řeš důležitější parametry (geometrii rámu a případně jeho vlastnosti jako tuhost nebo pohodlnost, osazení podstatných komponent jako vidlice, kola) než rozdíl 100g na rámu.

        0 0
    • palo7  

      tady máš za stejnou cenu lehčí CUBE

      https://www.bike-discount.de/…48/wg_id-117

      je teda pravda že když si naskládáš za cca 55tis. hliníkový (a prý ne úplně lehký) RB, tak na tom budeš váhově líp

      0 0
    • dj.666  

      Mlok má pravdu, rozdíly mezi jednotlivými komponenty jsou opravdu veliké. Co se týče váhy Cubu, řešil jsem také podobný problém, u hliníkového rámu. Ale váhy uvedené na stránkách byl bral opravdu jako hrubě orientační – někteří výrobci váží kola v Sku někteří v Mku a když tomu připočteš jednotlivé rozdíly komponentů tak 0,4 až 0,8 kg u kola není problém. Teď je opravdu otázkou, jestli tak horlivě jezdíš – že by si takový rozdíl poznal. Ale můj názor je, že váha carbonu by se měla pohybovat okolo 11 až 11,5kg. V jiných případech najdeš top kvalitní hliníkové kole, které taky atakují hranici 11 kil. Konec konců, pokud Ti jde o váhu musíš vyměnit náboje, ideálně však celá kola. Na tom se dá opravdu hodně shodit.

      0 0
    • šimlos  

      Mám stejný bajk ale ročník 2016. Udávaná váha je lehce nižší než skutečná, váží přesně 11 kg. Neuvádí tam ale, v jaké velikosti je to váženo. Já mám velikost 21..

      https://www.cube.eu/…ngreen-2016/

      0 0
      • abernas  

        Jak se ti ten bajk jeví? Jaké máš rozměry na ti 21čku?

        0 0
        • šimlos  

          Měřím 191cm,poměr rukou a nohou k výšce bez nějakých disproporcí, bajk mi sedí akorát. Mám ho teprve krátce, takže jsem na něm byl párkrát jenom v lehčím terénu ale žádná negativa jsem zatím nezaznamenal.

          0 0
        • šimlos  

          Posed je lehce vzpřímenější, před tím jsem měl Treka a tam byl více natažený. Komponenty asi nemá cenu rozebírat, XT 8000 brzdy jsou účinný a díky pevným osám kotouče ani necinknou.Celkově je to takový kompaktní, tuhý a točivý kolo, to je můj dojem. Koukám, že tam máš už jinou vidli, já tam mám Manitou Minute.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.