• Kocourek

    Ahoj, mám problém, a už jsem v koncích, tak zkusím štěstí zde.

    Rozpadlo se mi ložisko v zadním náboji, zůstala tam vnější část ložiska, a tu nejsem schopnej vytáhnout. V servise se nedostali ani do fáze sundání ořechu, a poradili mi koupit rovnou celé zadní kolo, popřípadě náboj a nechat vyplést, popřípadě že si mám zajít přímo do ghosťáckého servisu. Nakonec mi asi ani nic jinýho nezbude, ale jsem docela marnej i pokud jde o výběr správného náboje/kola/ořechu. Nemůžu najít odpovídající komponenty. Neporadil by někdo jak tuhle situaci vyřešit? Šel by ještě ten starej ořech zachránit( ložiska mám koupený nový už, ale kdyžtak si je nechám do zálohy)? Nebo to fakt nemá cenu, a je zapotřebí koupit nový komponent? Poraďte prosím jakou konkrétní součást mám teda pořídit, pokud je to nutné.

    Info o kole: https://www.ghost-bikes.cz/…blkred-/4146

    Jsem začátečník, a moc se v kolech nevyznám, ale tak něják jsem doufal, že situaci zvládnu vyřešit sám. S ložiskama a nářadím jsem jen kvůli této komplikaci utratil už skoro litr. Sice to úplně vyhozený prachy nejsou, ale nepomohlo mi to problém vyřešit, a nejsem zrovna boháč , nerad bych koupil něco, co mi do kola pak nebude pasovat, nebo platil za zbytečnou službu v servisu. Takže mávám bílím praporem, a žádám vás o radu…

    +Foto ořechu, asi zbytečný ale co už.

    0 0
    • Jakobo  

      Ja tam vidim 2 zarezy, bude to podobne jak misky u dalsich vyrobcu treba Shimano, Formula atd. Potrebujes specialni klic na povoleni, jde to udelat z patricneho orechu Gola sady, flexa a brousit dokud nezapadne. Mam takhle udelany pro demontaz Shimano orechu. S nejvetsi pravdepodobnosti tam bude OPACNY zavit.

      A uvnitr te misky byly kulicky? Ty drahy vypadaji po smrti.

      Servisaci ale maji pravdu a zvlast pokud jsi zacatecnik. Nechas na tom tyden s nejistym vysledkem. Ten naboj asi nebude nic moc, co? Mozna opravdu nejjednodussi nechat preplest. Sam to asi nezvladnes, jinak by to byla otazka par stovek za novy naboj, treba Deore a jednoho odpoledne. Hod to do servisu na prepleteni nebo rovnou kup za 1000 Kc cele zadni kolo v nejakem eshopu. Nevim na jakou je to plecku, tak si rozmysli kolik zainvestujes. Servis taky nebude zadarmo.

      Nebo jak pises sam koupit jen samotny orech, na nabe by mel byt napsany typ, opis a posli dotaz do Ghost zastoupeni, projed internetove obchody, do tydne ti prijde novy orech a na tomto se muzes naucit servis.

      0 0
    • Vilém  

      Vzal bych dremelku, brusny kotoucek a vnejsi krouzek ,co zustal v nabe, na dvou mistech prebrousil.

      0 0
      • Jakobo  

        No vypada to tak, asi tam zustalo jen pouzdro loziska, uz to vidim.

        0 0
    • Sistematicx  

      http://www.dovavanik.cz/Stahovaky.html?…

      Touhle ficurou by to melo jit. Ale malo kdo ji v servise ma. Me se stalo to stejny. V orechu se mi rozpadlo lozisko stejnym stylem. Vnejsi prstynek zustal v orechu. Doma jsem to staral 3 hodiny a nic, v praci jsem vzal tenhle vytahovak a do minuty bylo opraveno.

      0 0
    • Ascomann  

      Když povolíš tu „misku“ myslím že by vnější kroužek ložiska šel dostat ven. Na misce je levý závit a je třeba speciální klíč nebo kladívko a šroubovák 

      0 0
      • Jakobo  

        Melo by jit, ale ukazujes blbe, povoluje se na druhou stranu. Ale je to casto dorvane, lepsi mit klic, ktery zapadne a mas prostor ke stredu, tady jej nemas. Jak pise Vilem, pujcit od nejakeho snameho kutila dremel a probrousit nebo ten stahovak.

        0 0
        • Ascomann  

          Jo máš recht. Hlavně že píšu levý závit.. :D

          0 0
    • Kocourek  

      Ty kuličky tam původně byly, ale když jsem to rozebral tak už byly fuč. Jezdil jsem na tom asi týden v domnění že je jen nějáký bordel ve středu, ale ke konci týdne se při cestě z práce začal z kola ozývat fakt škaredej zvuk- skřípání kovu o kov, tak jsem kolo odstavil a po rozebrání zjistil, že je to ložisko na sračku, v podstatě jediná část která zůstala celá je ten uvízlí kousek+ jeho „protipól“. Kuličky a krytka ložiska byly všude možně.

      Jak moc je ten náboj kvalitní nevím, je to Formula DC-1248 12×148 mm.

      S tím dremlem mě to taky napadlo, ale nedovedu si moc představit jak to udělat aby se ořech nepoškodil. Kdyžtak tuhle možnost nechám v záloze až nakonec.

      Zkusím teda ještě jednou povolit tu misku. Těch zářezů jsem si taky všiml a zkoušel do nich zabrat, ale zřejmě ne dost silně, ale zkoušel jsem to na obě strany, ten opačný závit jsem tam tušil. Tak uvidím, co bude miska říkat na kladívko.

      Díky za rady.

      0 0
      • Jakobo  

        Na kladivo zapomen, ta miska i telo orechu jsou krehke, jedno z toho dost mozna praskne. Jeste mozna privarit opatrne ke zbytku loziska kousek zeleza opatrne klepanim na orech lozisko vyndat. Udelej to bud poradne nebo se na to vyser, objednej komplet nove zadni kolo a mas vyresene.

        0 0
        • Vilém  

          To vareni by mohlo byt nejjednodussi reseni. Tuknout tak tigem napric kousek kulatiny, nebo pasoviny a pak to pomoci nejake tycky vyklepnout.

          0 0
          • Kocourek  

            Bohužel žádného svářeče neznám. Navíc jsem z toho byl už docela zoufalej a dostal jsem se do fáze kdy mi bylo jedno jestli to zničím, protože možnosti jak to udělat „pořádně“ už mi došly, a kdybych to nedokázal vytáhnout, stejně bych musel tu součástku koupit novou.

            0 0
            • Vilém  

              Tak vyreseno uz mas, zitra to slozis a trada dal.

              To zes trosku strejchnul to „pouzdro“ nicemu nevadi, snad jsi jen nepopustil ten matros, kdyz vidim to modre misto. Z druhe strany je konus a behaji po tom kulicky orechu, tak snad to nevymekne.

              0 0
    • Kocourek  

      Tak ložisk jsem vyndal, vybrousil jsem ho a pak to šl hladce vyloupnut. Bohužel jsem ale nepočítal s tím, že tam bude jiný rozměr než rozměr ložiska na druhé straně. Vnější kolečko má o 2 mm menší průměr, jinak je to ložisko úplně stejný. Trošku jsem při tom přibrusil i vnitřek ořechu :-X , ale nevypadá to, že by to mohlo něčemu vadit. Zítra koupím to ložisko a uvidím jak to dopadne.

      0 0
      • Markony  

        Nebude jen zabrus hrany at nikde není otřep .

        0 0
    • Cemik  

      Šikovný. Takové situace mě vždy motivují.

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce