• h.a.s.p.e.k.l.o

    Ahoj…koupili jsme pritelkyni kolo z decathlonu, jezdi ho asi pul roku a ted si zacla stezovat, ze je vidlice moc tvrda…a opravu je, je to spis takova pevna vidle :( chci se zeptat jestli se daj tyhle vidle nejak, zmekcit..nepamatuju si presny nazev, ani jsem ji nemel jeste rozebranou, ale jento nejaka pruzinovka a je nastavena na to nejmekci co jde a stejne je porad dost tvrda, jde s tim neco delat?

    0 0
    • MiKED  

      „kolo z Decathlonu“ je poměrně široký pojem… myslím, že bez toho, abys specifikoval, o jaký kolo/vidlici jde, bude těžké ti poradit…

      0 0
    • novas752  

      Překvápko, to v popisu neřikali. :)

      Můžeš si nechat navinout pružinu s menší tuhostí, teoreticky by tam mohla pasovat i nějaká z jiné vidlice, ale osobně bych se do toho nepouštěl. Sice by to vylepšilo tuhost, ale citlivost by zůstala stejně bídná.

      Šel bych do nějaké lepší vidlice se vzduchovym pruženim a lepší kvalitou zpracování = okolo 3500+ Kč. Co je to vůbec za model kola?

      0 0
    • koko0925  

      Funkční vidle je tak od 6000,–. kolik to kolo stálo?

      0 0
    • Vilém  

      V prvni rade koukni co v ni vubec je.Pokud to ma pruziny v obou nohach,tak bys mohl jednu vyndat.

      0 0
    • Kharbon  

      Ideální čas na garanční prohlídku, pokud ještě nebyla. Přitom bych jim to zmínil a pokud narazíš na decentního technika, tak se na to koukne.

      0 0
    • rastoba  

      Starsia tema ale zapojim sa. Kupil som synovi bike z decathlonu rockrider 520 so spomínanou vidlicou. Tiez som si vsimol ze je naozaj tvrda. Keby len o to, skusal som aj maximalny zvih a vidlica nevykazuje zdvih ani 80mm ale len cca 60mm. Nedalo mi to a vidlicu som zacal studovat. Co vsak nebolo take jednoduche, kedze na uplnu demontaz som nemal spravny kluc. Vedel som iba demontovat celu spodnu dutu cast ktoru drzi iba jedna skrutka zo spodnej strany. Pokial sa chce clovek dostat k pruznej casti, musi dat dole plastovy kryt ktorym sa reguluje tvrdost. Pod nim je specialny tisichran alebo ako to nazvat. Na ten treba mat spravny kluc. Myslel som ze je to kluc z vidlic suntour. Tak som si ho objednal. Avsak som zistil ze nie je to on. Vyrobil som si teda vlastny na CNC freze podla otvoru a tvaru… Vrch som odskrutkoval a zistil ze je tam pruzina s dlzkou cca 270mm a priemerom 23,6mm. Dalsiu vec co som zistil, ze presne taka ista pruzina sa da kupit v troch vyhotoveniach tvrdosti od vyrobcu RST. Podla parametrov vsetkych troch od vyrobcu RST som zistil, ze povodna pruzina vo vidlici bola pouzita velmi nespravne cize dali tam tu najtvrdsiu. Co pri bicykli velkosti S nie je stastne riesenie. Zistil som to podla hrubky drotu. Teraz som objednal spominanu pruzinu najmaksej tvrdosti a ked dojde tak ju nahodim a uvidim co dalej. Dalej som si vsimol, ze konstrukcia ma pusti do vacsieho zvihu ako 80mm, takze budem zdvih mozno este trosku zvysovat… Ale to sa uvidi ked pride pruzina. Potom pridam popis, fotky atd…

      0 0
      • Potkan007  

        Tohle určitě nějakému majiteli pomůže. :)

        Zvyšování zdvihu bych se bál. Ona sice vidlice umožňuje teoreticky i vyšší zdvih, ale tím se změní geometrie kola a hlavně se změní síly, které na vidlici působí.

        0 0
        • rastoba  

          Jasne ze pomoze :-) Neskor dalsie info…

          0 0
          • sandy1  

            Změny geometrie se neboj. Některé 520 měli vidlí 80mm a některé 100. Rám totožný.

            0 0
      • scalar  

        Pokud ta vidlice nemá tlumení, tak čím vyšší zdvih, tím hůř.

        0 0
      • novas752  

        Furt mě udivuje kolik času a peněz jsou někteří schopni věnovat naprosto základní vidlici, která z principu nikdy fungovat nebude. To co dělá jízdu pohodlnější je účinné tlumení + citlivost a ani jedno ta vidlice nemá. Kdybys tam koupil Suntour Raidon nebo něco podobného celkem za 3500, tak má kluk fungující vidlici i na nízkou váhu a klid. Takhle tam vyměníš pružinu a zjistíš že se vidlice kouše ve zdvihu protože má vysoký vnitřní odpory.

        0 0
        • onuce  

          Potvrzuji, tato vidlice mi fungovala pěkně asi měsíc a pak se tak zadřela, i přes soustavné mazání, že z ní je pevná. A to mám cca 110kg.

          0 0
          • Potkan007  

            Zkoušel jsi reklamaci? Že se vidlice na kole za tuhle cenu kousne po roce a půl bych ještě bral jako opotřebení materiálu, ale po měsíci je to dost brzo, naběhl bych do prodejny.

            0 0
            • allrose  

              Do 1/2roku je bráno „automaticky“ jako vada výrobku..pokud to někdo neposral..

              0 0
            • onuce  

              Jej, je to kolo za pět tisíc, prostě nový zimák na dojíždění do zaměstnání apod. Říkám takovým kolům jednořetězová. Jezdím na jednom řetězu bez ohledu na jeho vytažení dokud to jde. A jde to kupodivu i několik let. Pak již celé kolo je za zenitem a letí k popelnicím. Vůbec vidlici tedy neřeším, spíše škoda, že v těchto cenových hladinách nedávají na MTB pevnou, jako kdysi.

              0 0
            • onuce  

              Možná to bylo za půl roku, měl jsem jen pocit, že dost rychle.

              0 0
      • Menfis  

        Mam to kolo a kdybych do nej chtel cpat penize byly by to tyhle dve veci. Vidlice, brzdy. Zbytek se mi zda vyborny. Proste je to kolo za necelych 8, tak clovek nemuze cekat ze ta vidlice bude nejak extra tlumit. Ono taky kolik ma kluk kg, ja mam 80. Divcina od zakladatele mela urcite tak 65, tak tam uz se nedivim, ze to nefunguje vubec.

        0 0
    • rastoba  

      Takze nakoniec sa celkom prerabka v celku podarila. Dal som najmaksiu pruzinu od RST. Rozmery takmer totozne od originalu akurat o 5mm kratsia. Takze som to vykompenzoval dlhsou zaslepkou na pruzine. Ked som vsak pruzinu vymenil zistil som ze vidlica je sice maksia avsak chod je tazkopadny a drhne… Ked som ju znova celu rozobral tak som zistil ze vo vidlici je vazelina ktora je dost husta, tahava, lepiva… Tak som ju vsetku odstranil a dal tam redsiu. Teraz uz vidlica konecne slape naozaj velmi dobre. Este som zmensil trosku predimenzovany doraz a po skuske som nakoniec zdvih dostal na 85mm. Teraz pri nastaveni najmaksieho pruzenia je vidlica moc makka pri mojej vahe 60kg, co je presne to co som chcel, kedze syn ma 35kg. Pri najtvrdsom je zase velmi tvrda. Vela aj na mna.. Par foto prikladam. To strieborne je vyrobeny kluc na demontaz… Jedna pruzina je original a druha nova maksia.

      0 0
      • Potkan007  

        Super. Nakonec možná skončím u stejného kola, akorát bez potřebného nářadí. Koukám po něčem na zimu na cesty do práce, limit mám kolem 3000 a tohle jsem v té ceně našel. Vyloženě kolo, které bude stát na zahradě, nevadí mi, když ho někde pomlátím a podobně.

        0 0
        • rastoba  

          Hej biku nemam v podstate co vytknut. Ani brzdy ktore tu niektori kritituju su naozaj v pohode. Som si ich doladil… Moj 10r. syn je s nimi spokojny. Kotuce odmastil a dosteloval strmene. Len ta vidlica je nejako extremne tvrdo nadimenzovana.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.