• 11AA

    Ahoj,

    syn má kolo Author A-matrix 24" (rám 13") a teď máme dilema, jestli investovat do přestavby kola, nebo ho nechat pouze po větším servisu pro dceru. Jde i o jeho velikost – syn má teď 150cm, rozkrok od země 69cm, má rád těžší terén – také proto moc nevydrželo.

    V každém případě je nutný zásah do brzd (moc nebrzdí), řazení a šlapacího středu (vydává hrozné zvuky). Ani přední vidlice se nechová jak by měla – je tam nějaká „tuctovka“.

    Verze 1: Zásadnější upgrade (nechat prakticky pouze rám, kola, sedlo, …), vyměnit osu, kliky, vidlice, brzdy, řidítka, představec, řazení? (RevoShift by mohl zůstat). Toto záleží na vhodnosti rámu (velikost, tvar) pro MTB kolo. Cena ± 5000 ???

    Verze 2: Udělat pouze základní servis, a kolo nechat pro dceru. Poohlédnout se po novém kole vyhovující velikostí jeho postavě a osazením aby se blížilo dospělému MTB. Jakou velikost rámu pro jeho postavu? Roste tak 8cm za rok. Cena ± 12tis

    Budu rád za každý názor, i za tipy na kola a na díly, které na staré kolo osadit.

    0 0
    • t29  

      Velký upgrade nemá cenu…

      Brzdy – vyzkoušej jiné špalky – dobrou zkušenost mám třeba s Kool Stop a Baradine

      Šlapací střed – pokud je tam normální osa na čtyřhran a je po smrti, tak koupit novou, třeba Kinex (plastových misek se neboj, aspoň nezarostou do rámu)

      Řazení – možná by stačilo vyměnit lanka a bovdeny.

      Vidlice – co je to na vnitřních nohách, zbytky vazelíny, nebo stopy po vydřené barvě? Tuším že Scalar na dětské kolo doporučoval vidlici Spinner Grind.

      0 0
      • 11AA  

        Odřená barva.

        0 0
        • t29  

          Občas to chce vnitřní nohy umýt, stříknout silikonovým olejem (jen si pod to dát nějaký hadr a nezamastit brzdy) a přebytečný olej otřít, aby nechytal prach. To by měl kluk zvládnout sám :)

          0 0
      • weekend warrior  

        první do čeho bych investoval jsou nové gripy!!!! takto nenecháš dítě jezdit, že ne? …blbě zařazeno

        0 0
        • 11AA  

          Gripy jsou OK, v neděli urazil oba rohy a ještě jsem tam nekoupil nové – proto to odsazení od konce.

          0 0
          • weekend warrior  

            aha, ale fakt ho takto na kolo nepust, mám kamaráda s 20cm jizvou na břiše a to že tam „grip“ byl. Kdysi na sobi20.

            0 0
            • Lišák  

              Taky jsem padnul břichem na řídítko. Grip tam byl, naštěstí i s gumovým koncem (rohy jsem neměl). Břicho mě bolelo ještě týden. Konec řídítka bez ucpané díry by fungoval jako děrovák…

              0 0
      • t29  

        A nové kolo pro kluka – mojekolo.cz má v nabídce spoustu starších GT Avalanche, různé ročníky, různé modely, velikost S (16"). Můj favorit je GT Avalanche 1.0 disc 2009

        0 0
        • 11AA  

          Dík za tip.

          Nevím jak se srovnám s kotoučovkama, předpokládám, že u nich musí trochu dávat pozor jak to kolo opírá a nerad bych ho stále napomínal, že ho někde opřel o disk. Takže GT Avalanche 1.0 V-brake ? Jen by mohlo být mírně levnější :), je reálné ho postavit ± v této výbavě levněji, nebo spíše prohlížet podzimní slevy?

          Pohrávám si trochu s myšlenkou, že by na najíždění kondice po lese dostal MTB a k tomu na „blbnutí“ po ulici (klidná část městečka bez provozu :) ) nějaké takové , ale v tom se už vůbec neorientuji, jaká velikost na jeho postavu? Po jaké cenové relaci se mám poohlížet pro takového kluka, 5 – 8tis?

          0 0
          • t29  

            Kolo je na ježdění a ne na opatrné opírání ;)

            2010 na véčkách:

            • lepší vidle a kliky
            • o třičtvrtě kila lehčí
            • „jednodušší“ brzdy

            2009 na kotoučích:

            • lepší cena
            • lepší „cool faktor“
            • kotoučovky brzdí dobře i v horších podmínkách

            Ten model 2010 může za rok spadnout na cenu, za kterou je teď 2009, ale taky už může být vyprodaný a musel bys rok čekat s nákupem. Spíš ho nech, ať si vybere, sázím na kotoučovou verzi, aspoň ušetříš :)

            Jinak co se týká těch freestyle skákadel, tam se neorientuju.

            0 0
          • jachymk  

            No s tím GT rozhodně chybu neuděláš! ta tora by mohla být vzduchová takže by jste jí mohli vyladit přesně na jeho váhu a pak by pod ním vykonávala svou práci. Jinak určitě bych sundal ty gumy a dal tam něaké jiné lehčí (o těchhle kendách se říká že jsou děsně pomalé a těžké). Klidně bych zainvestoval do něakých dražších gum, protože když nebude brzdit smykem :-) tak mu vydrží věčně a kolo tím zrychlí!

            Jinak k BMX: nemyslím si že to kolo má kromě spešl parku něaký význam…na ulici je to tak na balení holek :-), když se na tom naučí. Nikam se na tom moc dojet nedá, je to na machrování a něaké to hopsání. Místo dvou bych mu koupil něaké opravdu pořádné MTB.

            Myslím, že ti tu určitě rádi pomůžeme najít optimální kolo!

            0 0
      • scalar  

        Spinner Gring už je překonaný, Suntour vyrábí XCR ve verzi 24" (bohužel bez zamykání a bez tlumení) a RST dokonce vyrábí vzduchovou F1RST 24".

        0 0
    • unavix  

      Udělat základní servis a nechat pro dceru.Upgradovat nemá asi smysl.

      0 0
    • umpalumpa  

      Sranda je to, že ve stejném setupu (13" rám a 24" kola) mám svůj původně dirťák, teď spíš dost univerzální kolo :D A to mám 170cm, celodenní tůry na něm nejsou problém.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.