Ultraletní spacák v teplotách okolo nuly?

69 nepřečtených
  • Tomkac

    Zdravím, jedu s kamarády na 3 dny do hor a hledám co nejlehčí spacák, abych si neodrovnal nemocné záda.. Mám sice svůj třisezónní který dá vše, ale má 1,4 kg a je velký.. Nechci péřák, hledám syntetiku okolo kila… Zkoušel někdo třeba pinguin micra, nebo trimm impact v teplotách okolo 5*C ? Samozřejmě s tím, že se do toho oblékl…

    0 0
    • Tomkac  

      Dám na sebe termotriko od devoldu, na to můžu pak přihodit ještě ze dvě obyč trička a softshell direct alpine.. S tím že se vykašlu i na karimatku… Zkoušel někdo podobnou zhovadilost?

      0 0
      • K2  

        Největší kosa je vždy od spoda, protože tě hřeje vzduch v načechraných vláknech. Pod sebou všechny slehneš a vzduch vytlačíš.

        Bez karimatky se asi moc nevyspíš

        0 0
        • Tomkac  

          Je mi to jasné… chtěl jsem jen vědět jestli to někdo zkoušel…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Mám impact a s karimatkou a rozumným oblečení to jde dát. Ale každý je jinak otuzily a hodně hraje roli únava takže těžko radit. Zkusíš a uvidíš, nanejvýš prostě vstanes brzo ráno :-D

            0 0
      • skorpion  

        myslim, ze kamarat skusal nasledovne: karimatka 6cm, hygienicka vlozka do spacaku, zdarak, na sebe termospodky, nohavice, termotricko, tricko a tenku perovu bundu a mozno este co-to navyse, ale uz si to presne nepamatam. Teplota 5–10 stupnov a ak si dobre pamatam, skoro celu noc od zimy nespal. Ja som mal kvalitnu karimatku, perovy 3-sezonny spacak a oblecene termo tricko, tenku mikinu, lahsie spodky a na nohach ponozky (+/- tak nejak). Pohodlne spanie. Odhadol by som, ze ak chces spat pri 5 stupnoch bez spacaku a karimatky, musis sa obliect ako ked ides na lahsiu prechadzku pri teplote okolo –20 stupnov. Tenky spacak ti nieco prida, ale vela stupnov to nebude.

        0 0
      • javak  

        Karimatku určitě s sebou, to je nejdůležitější část výbavy. Mně se osvědčila tato: https://karimatky.heureka.cz/…-z-lite-sol/ v poměru hmotnost/tepelný komfort.

        A do spacáku tedy oblečený nechodím, ale každý dle své libosti. :-)

        0 0
    • Orgic  

      S váhou do kila to u syntetiky bude těžký. Na poměr váha/teplo je pořád nejlepší peří, tam by ses dostal od půl kila do komfortní teploty <5 stupňů, ale chápu že to je cenově trochu jinde. Pokud budeš vždy ve stanu a hodně se navlíkneš, tak to asi dáš, ale obávám se, že se moc dobře nevyspíš. Důležitá je karimatka a případně by mohlo fungovat zabalit se do termofolie, ale bacha na zapaření.

      0 0
    • Excel  

      Mam Husky Mikro pri teto teplote (tesne nad nulou], zkousen ve variante jen s alumatkou a na sobe jen spodni dlouhe pradlo z moiry, byla mi docela kosa. Pak s alumatkou a jeste s jednim letnim spacakem v sobe a taky nic moc. Nakonec nejlip vyslo dat misto alumatky drazsi penovou karimatku (skladaci] a pri stejnem obleceni znatelne lepsi nez predesle kombinace.

      0 0
    • RomanH  

      8mm skladaci karimatka Yate za cca 200 Kc, 750g spacak s dutym vlaknem, trencle, teple fusakle, kulich, tenke merino triko, polartecove gate (paradoxne vahove lepsi nez jegrovky od Craftu) + fleeska (oboji stazeno paskami kvuli mistu v baglu), a spal jsem pri tech 5ti stupnich jako nemluvne.

      0 0
      • Paja  

        …zapomnels dodat jsem highlander a yetiho bratranec ;-)

        0 0
        • RomanH  

          Highlander jsem byl tehdy, kdyz jsem ve stejne kombinaci spal v –7 ve 3500m. Jenze to byl ten spacak novej (ted uz ma 17 let a to se projevi, byt ho skladuji rozlozenej), mel jsem v sobe kulicku hase, a v noci jsem se tak 5× otocil zimou.

          0 0
    • wego1991  

      letní spacák (syntetika), thermarestka a spal sem jen v trenkách a čepce :D cca 5 stupňů a vítr – naprosto na pohodu, ale jsem trošku víc otužilý než ostatní, nicméně pokud budeš mít aspoň trošku slušnou karimatku a oblečeš se jak píšeš, tak bych se toho vůbec nebál..

      až ted sem si všiml, že to plánuješ bez karošky

      0 0
      • Tomkac  

        teoreticky bych mohl spát někde na lavečce ať nejsem na úplně na zemi, ale ani thermarestku nevezmu… Maximálně zkrácenou alumatku na půl jen pod záda…

        0 0
        • wego1991  

          já pod sebe ještě cpu mirelon (to modré pod plovoucí podlahy) je to lehké, jakž takž skladné a něco málo to možná i odizoluje – já to dávám hlavně z důvodu, abych nepíchl nafukovačku

          0 0
    • Kacko  

      Vem si sebou pro jistotu dve alufolie, kdytak jednu na zem a jednu pres sebe kdyby rano prituhlo. Bezne spim kolem nuly ve warmpiece viking 300 s karimatkou neoair. Ty alufolie to o tech 5 stupnu posunou, zaberou malo mista a na delsi vyjizdky se beztak hodi je mit.

      0 0
      • McBlacky  

        po dvou hodinách se probudíš ty i spacák durch. Kdo to zkoušel v reálu ví. Já teda zkoušel Tyvek, ale to je fuk prodyšnost je klíčový problém

        0 0
      • Excel  

        Bych zvážil co odrovná víc nemocná záda, jestli o něco těžší spacák (objemnější) a skládací karimatka nebo chrápání v kose v letním spacáku na studený tvrdý zemi (alumatka je hovno).

        0 0
      • Kacko  

        Nikde nepisu aby spal na alumatce/alufolii. Karimatka je zaklad, obzvlast s blbyma zadama.

        Pisu ze se da vzit lehky letni spacak, karimatka a pomoci alufolii posunout teplotni komfort. Spim tak bezne.

        Ten Viking 300 je tusim do +6 a spal jsem v tomhle setupu v –5. Kdyz se clovek uplne neobali, tak se vlhkost zvlada odparovat. Staci to vychytat. V teplotach pod nulou pripadna vlkost zamrza na folii a spacak nenavlhne(pokud ma DRW).

        0 0
    • jonti  

      Jde to s dobrym okolo kila, ale musi byt novy, max dva tri roky, velmi rychle ztraci hrejivost.

      0 0
      • jonti  

        Kdyz resis hmotost, nebral bych nafukovacku, ale kvalitni penovou karimatku.

        0 0
      • jonti  

        Bez karimatky je to podle me blbost.

        0 0
      • Tomkac  

        bude týden starý… asi pinguin micra

        0 0
    • gollum  

      Jestli máš nemocná záda, tak bych karimatku nenechával doma, z mého pohledu je pomalu dobrá karimatka důležitější než dobrý spacák. Teoreticky se dá experimentovat i s termofoli­í/pytlem z termofolie (mám z aliexpresu). Nejlehčí na váhu, ale moc příjemný by to nebylo, by bylo vzít dva termopytle a pak mezi ně dát jako izolaci co bude poruce (třeba spacák). Já to mám v plánu takhle řešit na delších přechodech v zimě, abych si spacák nenamočil od tělesné vlhkosti, když nebudu mít možnost si ho delší dobu usušit.

      0 0
    • -b-n-x-  

      Nevsiml jsem si jestli to tu uz zaznelo, ale me treba pri „spani“ v prirode docela pomahala pixla nutelly. Primarni funkce by mela byt takova, ze by ti to melo dat energii a timpadem by ti mohlo byt trochu tepleji. Ale i kdyz ti bude zima, tak se aspon nenudis a zeres nutellu. A jeste i zlepsi naladu :-).

      Jednou jsme s kamaradem zkouseli, jestli by neslo spat venku v lete bez spacaku – kdyz zacaly ty ruzne funkcni materialy. Tak jsme si na sebe vzali moirove tricka, spodky a nejake silnejsi tricko s dlouhym rukavem a zkusili v tom usnout na kopci. No, nevyslo to. Prvni dve hodiny celkem ok, ale spanek se nedostavil. A potom uz jen vetsi a vetsi pocit zimy. Ale zase jsme pri tom zjistili, ze v nedaleke houstine bylo na tlejicim jehlici o par stupnu tepleji :-)

      0 0
      • RomanH  

        Rakoska doporucoval acylpyrin kvuli roztahnuti cev.

        0 0
        • mastihuba  

          tak ten to pouzival z gramarskejch duvodu, ty jako kluk z deniny bys urcite nasel chutnejsi alternativu. :)

          0 0
          • Paja  

            Roztahnout cevy ne zornice ;)

            0 0
    • McBlacky  

      zkoušel jsem v salewa lima ultralight v 5ti stupních a jako celkem kosa :) i oblečenej.

      Naproti tomu lehčí cumulus peřák v klidu.

      rozhodující je jak jsi na tom s unavou – pokud vyšitej tak počítej +10 stupnu ke komfortu spacáku jako limit kdy se nebudeš klepat zimou.

      Druhá vec je izolace od podložky, lehký spacáky naj tu fičuru, že na zádech mívají tenčí izolace nebo plnění protože počítají s izolací karimatky. Alumatka je u tenkých spacáků nepoužitelná

      0 0
    • lutte3  

      Já bych v tvém případě šetřil váhu jinde než na spacáku, hlavně pokud je to na 3 dny. Jednu noc člověk ještě nějak překlepe ale pak už se únava stupňuje a může Ti pokazit výlet. Nevím jakou máš károšku, ale pokud chceš ušetřit místo a gramy, kup si nějakou pěnovku a zkrať jí na dýlku ramena – zadek – pod hlavu dáš mikinu a pod nohy batoh. Pak bych hledal kde ušetřit jinde – batoh, oblečení, nádobí, vaření, přístřešek.

      0 0
    • Fran-tic  

      Pinguin micra stojí skoro dva litry, za rok dva nebude mít ani komfort…husky dinis –10 stojí ani ne o litr více (kupoval jsem ho kdysi nějak za 2,5k) je to peřák, minisbalitený a i tak bych s ním nespal bez karimatky, protože bych se nevyspal. S karimatkou klidně kolem 0. Čím víc se navlečeš, tím hůř si vytopíš spacák, teplo zůstane jen mezi vrstvama a bude ti stejně kosa. Proto někteří do zimních spacáků lezou v trenkách. Takže bych to určitě zvážil. A ani termofolie pod záda to nikterak nezachrání. Raději bych vzal aspoň bananovou nafukovačku.

      0 0
      • McBlacky  

        termo pod zada je akorát poukázka na propocený záda

        0 0
      • Manzak  

        Ten nesmysl ze oblecenymu ti bude zima pred casem napsal nejakej trouba na outdoorforu, a je to tak kolosalni hovadina uplne postavena na hlavu, ze se vlastne ani nedivim, ze se toho chytlo tolik lidi a uz roky tahle legenda koluje po ceskym internetu. Taky vlezu v trenkach do spacaku, treba kdyz je teplejsi noc, ale kdyz je kosa musim se prioblict a je zas teplo. Zrovna tak kdyz je mi zima tak si nesundam bundu abych se zahral, nebo nechodim v lete v perovce aby me ochladila.

        0 0
        • Atilla  

          když myslíš:)

          0 0
        • Fran-tic  

          nebudu ti to vyvracet, at si na to každý přijde sám. ale pokud víš, jak funguje spacák, tak si izolační vrstvu na sebe nedáš :)

          0 0
          • Excel  

            Fyzika funguje pořád stejně, ne?

            0 0
            • jIrI___  

              Ve spacáku funguje naopak – když je ti zima, tak se vyslečeš a když je ti teplo, tak se oblečeš. To přeci dává rozum :)

              0 0
              • Fran-tic  

                …napsal člověk, který nedal techniku :)

                0 0
            • Fran-tic  

              funguje, ale trik je v tom, že si musíš vyhřát prostor, který je mezi spacákem a tebou. No a když tam střelíš něco hůř prodyšného, tak to prostě není komforní. V zimě jsem poznal rozdíl i v tom, když jsem si rozepl větrací zipy na kalhotech třeba.

              0 0
              • Excel  

                Tak bavíme-li se teda technicky, máš nějaký výkon, kterým buď spacák vyhřeješ na komfortní teplotu nebo nevyhřeješ. Pokud jej vyhřeješ, je jedno jestli máš oblečení nebo nemáš, ta energie se nikde neztratí, jediné co tím ovlivníš je rychlost vyhřátí. Pokud však nemáš výkon na to abys spacák vyhřál, je ti k hovnu, že seš nahej a bude ti kosa, naopak další izolační vrstva na těle je žádoucí. V bytě když je ti kosa se taky oblíkneš a nesvlíkneš, ne?

                0 0
                • Fran-tic  

                  tak když už se chceš bavit technicky, tak ano …bude rozdíl i v objemu vzduchu, který ti bude udržovat danou teplotu. Raději budu mít vyhřátý spacák, který třeba bude mít průběžné stejné tepelné ztráty, než se rychle zapotit v bundě a nad ránem, když je největší chladno a vlhko mít na sobě akorát přilepené studené tričko, které mi bude odebírat tělesné teplo.

                  ale upřímně, je mi to fuk. jezděte si klidně v lyžařské kombinéze a letním spacáku spát na hory. Na takové diskuze je to pro mě škoda klávesnice. mi se spí dobře.

                  0 0
                  • Excel  

                    No když to vezmeme primerárně, pokud mám spacák s komfortem 0 a vemu si ho do teplot +6 a víc, tak je asi blbost se do něj oblíkat, to se asi shodnem. Pokud si vezmu spacák s komfortem +6 do –6 tak ho nemám čím vytopit, takže potřebuju zlepšit izolaci a to teda nevím jak ji zlepším tím, že se svlíknu do naha.

                    0 0
                    • Fran-tic  

                      no, akorát já nic o svlíkání ve větší zimě nepsal že..

                      0 0
                      • Excel  

                        Ajo tak sorry, celou dobu se tu řeší, že si někdo vezme ultralajt spacák do teplot kam není určenej, tak já vycházel z toho.

                        0 0
                      • RomanH  

                        Tak psal jsi, ze se do nej nebudes oblekat, a to je to stejne. Nikdo se nebavi o tom, ze si do spacaku vezmes neprodysne obleceni (do deste), ale treba fleece komfort zlepsi. Stejne tak jako kdyz hodis dva spacaky do sebe.

                        0 0
                    • Atilla  

                      Jo je super vzít si gore bundu a izolovat teplo na trupu. Že mi pak mrznou nohy je věc druhá:) Stačí udělat pár dřepů aby člověk vlezl do spacáku teplý a vyhřál si ho. Než vlézt do spacáku zmrzlý a nabaleny…

                      0 0
                      • Excel  

                        Pokud budeš dřepama přitápět celou noc tak proč ne.

                        0 0
        • jonti  

          Zalezi hodne na tom jake obleceni. Me se kdyz byla opravdu zima hodilo mit na sobe lehkou perovku, kterou s sebou stejne nosim a na nohy si pres spacak navlict batoh nebo goretex bundu.

          Taky jsem jako student pouzival dva lehke spacaky misto jednoho zimniho a taky to fungovalo dobre.

          0 0
        • Jetson  

          Nevím jak spacák, ale do lyžáků jsem si vzal teplejší ponožky jen jednou a zafungovalo to tak, že se díky tomu zima dostala o vrstvu blíž a potom už jsem cítil jen zimu na nohy. Bral jsem to s tím, že budou lyžáky lépe dotažitelné, ne kvůli zimě.

          0 0
          • skorpion  

            ak mas moc dotiahnute lyziarky, alebo topanly vseobecne, obmedzis prudenie krvi a je ti chladnejsie. Hrubsimi ponozkami si pravdepodobne tohoto dosiahol

            0 0
            • Jetson  

              Nedosiahol. Jak píšu, díky lépe izolujícím ponožkám se chlad dostal dovnitř botky a potom už ponožky nepomáhaly. Normálně si botku skrz slabé ponožky vytopím a zima zůstane ve skeletu. U dobře fungujícího spacáku očekávám podobné vlastnosti a oblečením se posune tepelný most kam nemá.

              0 0
      • gollum  

        Čím více se navlečeš, tím hůře vytopíš spacák a taky ho nebudeš muset vytopit na tak vysokou teplotu jako kdyby jsi do něj vlezl v trenkách. Takže je otázka, jestli je cílem vytopit spacák, nebo šetřit energií na vytápění spacáku.

        0 0
    • jecnak  

      Misto karimatky nafukovacku – je po slozeni mensi, po nafouknuti tlustsi, dlouha pod nohy i hlavu, je mnohem pohodlnejsi a lepe izoluje viz http://www.decathlon.cz/…cervena.html#…

      Pokud budes nocovat v lesich a nebo v mistech, kde jsou stromy, pouvazuj o hamace. Spacak bych bral urcite perovy.

      0 0
    • Joe_Pike  

      Případně dokoupit do spacáku zateplovací/hy­gienickou vložku, která ten teplotní komfort zlepší…

      Viz třeba…

      https://www.hanibal.cz/…-spacaku-191

      0 0
      • Atilla  

        Hedvábná je parádní, mám jí několik let a super.

        0 0
        • McBlacky  

          ono to má smysl víc jako ochrana spacáku před nečistotou, váha vložky je adekvátní váze peří o dvě třídy většího drtiče mrazu (200 vs 300 vs 400 plnění atd)

          0 0
          • Atilla  

            Tak ta hedvábná neváži skoro nic cca 100g a ke komfortu +3 přidá. Kolikrát jsem spal jenom v ní je moc příjemná. Vyplní taková ta chladnější místa a ve vedru zase chladí.

            0 0
          • Kacko  

            Souhlas, po odrovnani prvniho spacaku svym potem(20 dni spani v kuse) na delsi treky zasadne s vlozkou. Teplotni komfort se da vic posunout treba poradnym teplym jidlem, cajem, mirnou rozcvickou pred spanim, nebo treba teplou lahvi mezi stehna.

            0 0
        • 01carbon  

          hedvábnou s výbornou váhou a 1/2 ceny SeaToSummit má i decathlon ale jen světlou

          http://www.decathlon.cz/…na-bila.html#…

          0 0
          • Pavel  

            Mám tu z Decathlonu a spokojenost. A už jsem párkrát spal jen v ní, když bylo na spacák moc vedro.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Jooo..tak nejaky takovy minispacacek z umeleho vlakna jsem jednou mel na raftech ve slovinsku. Jako bonus jsem mel jeste stal a tenkou alumatku. Pres noc asi uplne k nule nebylo, ale druhou noc uz jsem spal na batohu a ve skoro vsem, co jsem s sebou mel:D Bylo to poprve (a zatim naposledy), co jsem v pet rano vstaval abych se sel probehnout:D

      0 0
      • McBlacky  

        chyba s vybavením se stane :) to chtělo na místě řešit slovinkou s teplejším spacákem :)

        0 0
      • Jakobo  

        No mne kilovy spacak moc ultralight nepripadne, ultralight bych rekl az pul kila. Kilo v lete staci i do chladnejsich noci nebo na podzim.

        Mam vyzkouseny novy umelinovy pulkilovy Haglofs, spal jsem v nem na treku v Norsku a hned po navratu jsem jej sel velice rychle vratit a vymenit za kilovy. Ten je dostatecny i na podzim. Spal jsem v nem mesic na cykloputaku v horach ve stanu nad 1500 m, v teplotach pod 10 stupnu jsem pres nej prehodil lehkou PES deku, dost to pomohlo. Letos jej chci vzit misto 2 kg 3 sezoniho s tim, ze budu mit zdarak misto stanu, teplou vlnenou deku a plachtu proti desti.

        0 0
      • -b-n-x-  

        Já jednou takový nějaký taky koupil a nepamatuju, že by mi v něm bylo kdy teplo. Snad možná jednou když jsem pod ním spal doma na posteli. Ale zase je hezké pozorovat noční přírodu skoro celou noc.

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce