Ukradené kolo se našlo a co náhrada škody?

17 nepřečtených
  • Anub1ss

    Ahoj všichni před 2 lety mi odcizili jízdní kolo značky FELT shodou okolností sem kolo objevil,včera před supermarketem ALBER okamžitě sem uvědomil, policii ČR u které jsem krádež hlásil, která na místo dorazila a zadržela muže a kolo uložila na policejní stanici celá záležitost jev řízení, předložil jsem veškeré dokumenty od kola, které prokazují, že jsem jeho vlastníkem.

    A však kolo je značně zdevastováno zajímá mne, zda mohu požadovat náhradu škody, která na věci vznikla či mohu požadovat náhradu za opravy, které bude nutné na JK provést. Nutno dodat že už se ví, kdo tehdy kolo ukradl…

    Děkuji za rady…

    0 0
    • marapara  

      Zdravý selský rozum mi říká, že ano. Nejlépe, pokud máš nějaké fotky biku, které jsou časově co nejblíž době před krádeží. Mohl bys tak alespoň vizuálně doložit stav před jeho ukradením a tak pochateli dokázat, že bylo v dobrém stavu a teď je třeba nepoužitelné, pokud by tvrdil, že bylo už zdevastované.

      Na druhou stranu nejsem právník a v NOZ se často špatně orientují i fundovaní právníci, výklady lze někdy vyložit i více způsoby, takže ti moc radit nemůžu :).

      0 0
    • Orgic  

      Ano náhradu škody požadovat můžeš. Škoda se nahrazuje uvedením do předešlého stavu a pokud to není možné tak v penězích. V podstatě bys měl dostat to, kolik by stálo jeho uvedení do původního stavu. Výši požadované náhrady si určuješ sám a bude případně na soudu, zda ti ji jako poškozenému uzná v plné výši, nebo v nějaké snížené podle okolností.

      0 0
    • maajkee  

      Asi takhle, náhradu požadovat můžeš, ale v praxi v drtivé většině případů se stejně ničeho nedočkáš, protože ten kdo to ukradl v 99% nemá žádnou práci, takže ti nemá z čeho platit. Smutný, ale je to tak.

      Takže buĎ rád, že alespoň něco se našlo a máš plečku do města.

      0 0
      • nitraq  

        Jak píšeš. A pak ti sám vyšetřující policajt řekne, že bude lepší, když toho xindla nechytěj, abys dostal prachy z pojišťovny.

        0 0
        • marapara  

          … abys dostal prachy z pojišťovny, to bys musel mít kolo pojištěné nebo bys musel mít pojištěnou domácnost a museli by ti ho ukrást třeba doma nebo ve sklepě, pokud se na to vztahuje pojistka. Pokud ti ho ukradnou venku tak, že přeštípnou zámek a tys byl např. v obchodě, těžko se budeš z nějaké pojišťovny peněz domáhat.

          0 0
          • nitraq  

            Měl jsem napsat, že tohle bylo po vykradení chalupy, takže to pojišťovna platila.

            0 0
        • Zdeno Micio  

          Neřekl i B. Pokud je pachatel dopaden až poté, co je věc policií odložena a pojišťovna tedy plnila pojistnou událost, tak náhradu škody vymáhá po pachateli pojišťovna. Předpokládám, že to platí a bylo by to logické.

          Pokud je však pachatel dopaden ještě v průběhu vyšetřování, tak poškozený škodu samozř. vymáhá po pachateli občansko-právně, resp. soud poté určí náhradu škody. Snad jsem to napsal správně.

          0 0
      • Mig_all  

        Takové věci by se mely odečítat z dávek od sociálky beztak jich dostavají dost a dost. A argument ze nemá práci se dá lehce vyřešit pracemi nucenými.

        0 0
        • kravjec  

          U nás bohužel „lehce“ ne :((

          0 0
        • Karaya  

          Možná se budeš divit, ale pro toho kde nechce zneužívat (a tedy lhát), tak ten systém zas tak měkký není. Jsem zvědav, jak vyjdeš třeba s takovými 4500,– měsíčně, pokud nebudeš bydlet pod mostem.

          Nucená práce tu byla za totáče a ekonomice to zrovna moc neprospělo.

          0 0
    • lecram  

      Todle není rada ale spíše příprava na to co tě čeká.Česko a náhrada škody,to nejde moc do kupy,resp. vymožení.Teda pokud jsi poškozený.Kdyby zloděje srazilo auto a to kolo by nebylo vybavené bezpečnostními prvky tak by náhrady za újmy zloděje asi šly lépe vymáhat po tom okradeném.Navíc zloděj se mohl o kolo starat a zdevastoval ho „kupující v dobré víře že kolo je majetek prodejce“.

      Mně ukradl týpek Kellys saphix,respektive stavbu na tom rámu.Výbava v LX ,náby a ráfky 28 děr,z. na kazetu,Véčka digit a špalky třísměsové.vidle se 75 mm tlumením,sedlo San marco ,řidítka a ostatní v černém ,s těmi 28 paprskovými koly bylo pěkné a na takové skromné ježdění mazel.chlapa chytli a byl soud s dalšímí !36! poškozenýmy.

      To vše stihnul za dva měsíce a ani jedno kolo se nevrátilo, asi se vyšetřovatel zapomněl zeptat na odbytiště.Ale o co se chci podělit.Soudní znalec určil cenu na 3200 Kč,to mě teda urazilo.

      Tak tam stojím před soudkyni s pachatelem za zády,čte se ze spisu a dojde na cenu,tedy mojí újmu.Soudkyně se zeptala „souhlasite z cenou určenou znalcem?“Já říkam „to si teda pište že ne!“ v tom mně soudkyně okřikla „Buďte zticha!Vás se na nic neptáme!“ a pokračuje pohledem za mně „pane obžalovaný souhlasíte z cenou určenou znalcem?“Týpek pohodil rameny a soud zanesl že újma je teda těch 3200 Kč.

      Já tam opakuji že se mi to celé nějak nelíbí a tak soudkyně řekla že pokud věřím že se čehosi domůžu mám se obrátit na občanskoprávní soud ,tam jsou na komédie dělaní ,ona dělá trestní drama.A takhle jednali i s chlapem co ho znalec zkrouhnul o téměř 30 000Kč na nějakém fullsusp. enduru od Specialized.Ten tam řval až počítám že dostal pokutu

      0 0
      • Anub1ss  

        Děkuji za komentář a popis vaší zkušenosti…

        0 0
      • Dejv94  

        Myslím že jednodušší řešení je pár zfetovanejch negrů s kleštěma a letlampou.

        0 0
        • kravjec  

          jojo to bych zavedl a nechal bych je na těch kradených kolech jezdit se zařízlou sedlovkou aby jejich prdel poznala středověk.

          0 0
      • Luky11  

        Hrozná beznaděj, řval bych taky ikdyž bych věděl že je to marný. Svoje biky nedám z dohledu, doma mi stojí v chodbě mám je pořád na očích, prakticky neni možnost jak by mi je mohl někdo ukrást a to by si měli všichni ty naivní lidi co dávaj kola do sklepa uvědomit.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.