Údržba a ladění SPD 540 pedáů

11 nepřečtených
  • chodec

Vlk tu onehdy hezky popsal a nafotil rozborku 520 (díky), na iVelu jsem našel hezký popis téhož ale nenašel jsem tu jasnou informaci o promazání a případném doladění vůle u 540 tek.

Podle technických listů Shimana vypadá vnitřní konstrukce skoro stejně jako u 520, zdá se mi, že jiné je jen to, že u 520 se ta osa s ložisky z těla vyšroubovává tím spěšl zubatým klíčem klíčem, zatímco na 540 se zdá být normální šestihran – matka na obyč stranovej klíč.

V ostatním předpokládám že by mohla být údržba stejná – opravte mě pokud se pletu, ale představuji si, že:

1. obyč klíčem vyšroubuji osu s ložisky z těla;
    2. doladím vetší matkou na konci osy vůli;
    3. zafixuji malo kontramatkou;
    4. nacpu do díry v těle vazelínu, co se jí tam vejde;
    5. šoupnu za ní poladěnou osu a zašroubuji ji zpět – tím se skrz ní protlačí stará vazelína a část nové.

Jsem teoreticky připraven správně, nebo mě čeká u těch 540tek nějaká zrada ve srovnání spostupem popsaným tady několikrát pro 520? Šroubuje se ta osa ven opravdu tím šestihranem, nebo jsem to blbě pochopil ?

Díky

0 0
    • chodec  

P.S. omlouvám se za příval technických dotazů v poslední době, ale nějak jsem teď přišel víc na chuť vylepšování chování kola vlastníma rukama a tak se snažím možná trochu do foroty zjistit, jak co funguje, i když to zrovna nehoří. Snad to tu ale pomůže víc lidem, když se někdo uvolí odpovědět ;-)

0 0
    • chodec  

Jinak nikdo nic ???? :-((

viděl jsem tu pár příspěvků od lidí, co se tvářili, jako že měli 540 rozebrané. Chtěl jsem se ujistit, že až to budu jednou potřebovat, tak uprostřed práce nenarazím na nečekaný problém typu chybějící nářadí nebo nějaká součástka, co se snadno poškodí při nevhodné manipulaci.

0 0
    • vlk  

Nevím, jak 540 ale ty 520 viz. www.bike-forum.cz/…ponenty.html?… mají strašně prťavé kuličky, tak bacha, aby jsi nějakou neztratil-těžko by se sháněly. Jinak 540 neznám.

0 0
    • Hurka  

já se jenom zeptám – jak řešit vůli kufru zacvaklého v 540-ce? při tahání nohou „do kruhu“ mi v horní úvrati bota malinko v pedálu ťukne, velmi pravděpodobně je tam vůle (ne do strany, nýbrž nahoru), ale nevím jak to řešit – upravit upevnění kufru? Dík

0 0
      • Hurka  

pro doplnění – kufr na to má asi velký vliv – u zimních bot má vůli pravá, u letních levá…

0 0
      • Gorgov  

kup si nový kufry, co chceš slyšet?

0 0
        • Hurka  

jsou nové

0 0
          • Bulda  

tak uz jedine trochu priohnout mechanismus .....u stary (nebahnoodolny) konstrukce sel vypodlozit hlavni kriz tenkejma podlozkama

0 0
    • nobody  

kde se dá sehnat ten klíč na povolení plastové matice nebo čím to povolit, když nemám klíč?

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse