• fanoch

    Rád bych radu zkušenějších. Nemohu se rozhodnout jestli koupit carbonový speciál(rám) nebo časovkářský rám na míru od Duratecu. Cena do 30.000,– pro střední a dlouhé triatlony. Za každý názor děkuji.

    0 0
    • kokoska.rokoska  

      Zeptej se sám sebe, proč vůbec uvažuješ o „rámu na míru“. Máš snad nonhumanoidní proporce?

      0 0
      • fanoch  

        Jsem normální(veli­kostně) :-)) Jen bych si rád postavil kolo. Začínám rámem. Bylo mi řečeno, že nejvíce na triat.rámu záleží na posedu. Duratec prý umí sestavit rám individuálně tak, aby posed byl přesně na daného jezdce. Což se mi zdá zajímavé. Carbon se mi líbí víc, ale tam prý zas záleží na carbonových vláknech. Proto se radím. Cenu mám do 30.000,– za rámovou sadu. Jistě že Cervelo, BMC aj jsou kvalitní a krásná, ale pro mne zbytečně drahé. Raději bych peníze dal pak na kola Zipp 404, které se mi líbí.

        0 0
        • kokoska.rokoska  

          Ano, je pravda, že na koze záleží prakticky jenom na posedu. Ostatní serepetičky (aero rám, aero kola, aero kombinéza) mají marginální význam. Ale správný posed, máš-li normální proporce, zaujmeš – jaké to překvapení – na normálním rámu.

          Takže neřeš „rám na míru“, ale zjisti jak ukrutnou pozici jsi schopen udržet po dobu délky závodu tak, abys byl schopen dávat do pedálů rozumný výkon – tj. stejný, nebo jen o málo menší, než při posedu „alá paní radová“ (na silničce s úchopem dole v obloucích). A až budeš tušit, hledej takový rám, který ti umožní takovou pozici zaujmout (jde o přesnou pozici hrazdy a sedla vůči soubě a vůři středu klik).

          0 0
          • fanoch  

            Díky. Takže carbon.rám. Ale jak takový rám najdu? Na netu obrázky, ale v prodejnách nic. Už nějaký závod jsem jel, ale na normální silničce s hrazdou. A to moc příjemné svezení na 100km není. Tak mi poradili „kozu“.

            0 0
            • kokoska.rokoska  

              Četl jsi co jsem psal?


              Na sliničce s hrazdou je příjemné svezení. Akorát pomalé. Na koze je naopak svezení velmi nepříjemné, protože zaujímáš mimořádně nepohodlnou pozici (na silničce nedosažitelnou), ale velmi efektivní, aerodynamickou.

              0 0
              • fanoch  

                Zkusím někoho s „kozou“ najít a půjčit si ji. To bude nejlepší. Jen že je zima, tak jsem chtěl kolo teď pořešit a připravit se na jaro.

                0 0
                • kokoska.rokoska  

                  Nepotřebuješ nutně kozu. Najdi možné maximum na silničce – řidítka dej nadoraz dolů, opři se předloktími přímo o ně (bez hrazdy) a zkus na trenažéru/válcích, jaký výkon a jak dlouho udržíš a srovnej ho s FTP.


                  Nebo, jestli toužíš posedět na koze, stav se v Praze v Holešovicích v Triexpertu za Honzou Dubcem, nebo na Krejcárku v Bikeranch za Michalem Kohoutkem. Jistě tě na nějakou posadí…

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.