• poz3n

    Zdravím,

    koupil jsem si svoje první tretry a mám za sebou prvních pár jízd v nich. Těžiště nášlapu jsem si nastavil co nejvíce dopředu ke špičce, nicméně i tak jsem zjistil, že jsem léta s volnou botu jezdil tak, že zmíněné těžiště bylo ještě mnohem více vpředu u špičky. Tahle změna se mi bohužel projevuje i docela silnou bolestí v obou nohách v celé šířce chodidla v místě, kde mám to nynější nové těžiště v tretře.

    má otázka zní, máte někdo s něčím podobným zkušenost? Zajímá mě, jestli je to jen o zvyku a nohy i já si navykneme na jiné těžiště při šlapání a bolest odezní?

    Sedlo i samotné boty mi jinak přijdou v pořádku, pohodlné a jinak bezproblémové.

    Díky,

    Dominik

    0 0
    • Chlebovnik  

      Špatné nastavení. Osu pedálu a kufr bys měl mít zhruba pod spojnicí nejširších míst chodidla, což jsou klouby za malíčkem a palcem. Možná i mírně za (pod) touto spojnicí. Šlapat špičkou (prsty) nemůže dělat dobrotu.

      0 0
      • poz3n  

        Jasně, tomu rozumím a v tomhle správném nastavení to mám řekl bych teď, kdy mě právě ty nohy bolí. Je m jasné, že jsem to předchozí těžiště měl špatně, zajímá mě spíš, zda je možné se to prostě přenaučit a tím tu bolest odstranit? Díky

        0 0
        • jaja01  

          a neni to spise tim, ze mas tretry vyrazne vic utazene, na coz tva chodidla nejsou zvykla?

          0 0
          • poz3n  

            Je to jedna z možností, která mě napadla hned na začátku, ale myslím, že ne, nemám je nijak fest utažené a vyloženě cítím, že ta bolest přichází například v kopci, kdy nejvíc zatěžuju tu šíři chodidla v tom, pro mě nezvyklém, místě těžiště.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Zásadní rozdíl je v tuhosti podrážek. Doporučuji demontovat na pár dní kufry a nasadit klasické pedály, zkusit jezdit v tretrách na nich. Pak může nastoupit doladění vhodnou ortopedickou vložkou – tuhá podešev chodidlu neuhne, jako to činila měkká bota.

              0 0
              • poz3n  

                Díky, to nezní marně. Ta ortopedická vložka by asi taky mohla pomoct.

                0 0
            •  

              jedna z velkých nevýhod SPD systému je (oproti jiným) že je větší vzdálenost chodidla od osy otáčení pedálu! Z hlediska účinnosti šlapání a namáhání svalů (lýtko, chodidlo..) je nejlépe, pokud je osa pedálu, co nejblíže ploše chodidla

              (tímhle se samozřejmě Shimano moc nechlubí! ale to je biomechanika!)

              Takže tím ,že přejdeš na kufry-jsi vlastně změnil silové – pákové poměry působící na nohu-jednoduše řečeno-a nějaký čas to potrvá, než si nohy – svaly zvyknou. V každém případě je si dobré uvědomit, že jízda na kole je velmi nepřirozený pohyb..a je dobré ho kompenzovat (s tím mám bohužel svoji zkušenost ). Já občas vyrazím na kolběžce – výborné na protažení zad a šlach na noze..

              0 0
        • Chlebovnik  

          A výšku sedla máš správnou? Nevrtíš při šlapání pánví? Nepropadá se ti pata v záběru?

          0 0
          • poz3n  

            To byla taky jedna z mých prvních myšlenek, ale myslím, že v tom to taky není. Nevrtím se nijak neobvykle, nemám pocit, že bych „nedošáhl“.

            0 0
            • atty  

              Po nasazení pedálů s nášlapy + tretry + kufry, tam je obvykle centimetr, dva navíc, takže se sedlovkou se jde o kousek nahoru, aby si vyrovnal rozdíl. Taky je potřeba „správně“ vyrovnat kufry – stačí lehké vyosení, než jsi byl zvyklý pokládat nohu na normální pedály a pak něco může bolet.

              A i když by to mělo při správném nastavení sednout relativně hned (výš sedlovka – tím pádem i třeba mírný posun sedla vpřed, správný posun kufrů obvykle pod nejširší část nohy-klouby palce a správné nastavení rovnoběžnosti kufrů – nebo kdo právě potřebuje trochu vyosit) tak se na to stejně musí pár desítek kilometrů trochu zvykat. Ale mělo by to být „bezbolestně“, tam pak je obvykle něco špatně.

              0 0
              • poz3n  

                Jasně. Zkusím to celé ještě poštelovat, pohrát si s tím sedlem, jestli to tedy nebude mít vliv. Díky

                0 0
              •  

                no mě to docela trvalo, než jsem si zvykl a poladil to…bolela mě lýtka i chodidla…

                0 0
        • snas89  

          Jak meky/tvrdy jsou? Myslim oodrazka. Jestli meky tak se tlak na nohu nerozprostre po cele podrazce a muze to bolet

          0 0
          • poz3n  

            Naopak mám pocit, že jsou hodně tvrdé.

            0 0
            • adam1  

              Kolik v nich máš najeto?Přešel jsem taky na tvrdší 8 ze sh/papuče a ze začátku taky to nebylo ono ,až. Cca po 300km je to ok a jsem hepy.

              0 0
              • poz3n  

                Zatím jen pár desítek km. To samozřejmě je to, v co doufám. Že po nějakém zajetí to zmizí. Nicméně ty první jízdy pro mě byly spíš peklo, než zážitek z kola.

                0 0
                • adam1  

                  Zkontroluj to nastavení jak ti tady radili ,zkus ještě kvalitní ponožky a výdrž – sedne si to .Po 300km dej info jak si dopadnul.

                  a

                  0 0
                  • poz3n  

                    Jasan. Díky všem, dám vědět, jestli se něco změnilo.

                    0 0
    • mr.antik  

      tohle mi dělá když mám přední pásek moc utažený.

      0 0
      • atty  

        Taky tak – tretry bych zpočátku neutahoval nijak „na krev“ – nepíšeš, zda máš tkaničky, sucháče, boa či nějakou kombinaci, ale dobrý je mít utažený tak akorát, spíše lehčeji, pokud Ti při tom samozřejmě noha nijak nevaklá a boda drží dobře na nohou. Minimálně po dobu, než si trochu zvykneš – i na nové tretry se obvykle chvilku zvyká a podle jejich typu se musí správně „otlačit“ noha a „vytlačit“ tretry (pokud to nejsou nějaké extratuhé karbonky, které se moc „nevytahají“).

        0 0
        • poz3n  

          Mám tyhle:

          https://www.cyklo69.cz/…6-blackblack?…

          nicméně nepřijde mi, že bych si botu nějak extra nepřirozeně utahoval.

          0 0
          • atty  

            Tretry na sucháče by ani nějak moc „přetáhnout“ neměly jít, v tom to teda asi nebude. Zalaboruj s tou sedlovkou, sedlem a polohou kufrů (asi v tomhle pořadí), za pár dní uvidíš, zda si to sedne, nebo bude stále problém. Pokud máš klasické SPDčka ala Shimano, tak ještě prověř, jestli ty kufry máš stranově a úhlem rovnoběžně, protože klasické Shimano SPD kufry (záleží, jakou barvu máš) nemají v pohybu do stran mít prakticky žádnou vůli – jak je máš nastavený, tak Ti „vedou“ botu. U někoho, kdo třeba chodí trochu ala Chaplin (to není myšleno nijak pejorativně, ale jako příklad), pak kufry nastavené úplně rovnoběžně, mohou nohy „rovnat“ a mohou se projevit právě bolesti.

            0 0
            •  

              je ale asi lepší ta varianta SPD kufrů, která umožnuje jistý pohyb – vytáčení tretry při šlapání do stran…je to pro nohu přirozenější a právě netrpí tak kolena!

              0 0
    • AussigBiker  

      Ahoj,

      tvoje tretry maji index tuhosti 6, coz je tusim nejmin, co se dela (index tuhosti je i 14 a nevim, jestli i vic, ale to je jedno). Nemas nahodou plochy nohy? Ja mam taky tretry s indexem tuhosti 6 a mam platfus a ze zacatku po nejakym case me hrozne bolely chodidla. Mam ze zacatku problem i v trekovych / outdorovych botach, nohy si na to musi zvyknout a kdyz je nejaky cas nenosim, tak me treba i bolej znova zase :).

      0 0
    •  

      Když jsme přešel z klipsen na SPD měl jsem také docela problém! Trvalo dlouho než jsem to vyladil – hlavně umístění kufrů…pár měsíců a stovek km to trvalo než si vše „sedlo“ . Samozřejmě jsem musel poladit i výšku sedla..a také nezapomenout nejen na správnou předozadní polohu,a lei na natočení kufrů!

      Kufry se mají po zacvaknutí v určitém rozsahu volně „vytáčet“-takže při šlapání se vlastně noha „viklá“.

      Takže nejen předozadní a boční poloha kufrů, ale i natočení je důležité!

      také pozor na změnu tzv. q – faktoru (rozteče osy nášlapu u obou pedálů)- v klipsnách mohli být chodidla v jiné vzdálenosti od středu rámu než v tretrách…ale to vše se dá vychytat.

      já se snažil přiblížit nastavení , které jsem měl s klipsnami a pak po milimetrech to ladil dle "ideálního " nastavení (teorie-kterou jsem našel v literatuře).

      0 0
      • atty  

        Zrovna v dobře nastavených SPD pedálech by se noha neměla moc stranově viklat – na to jsou jiné typy uchycení, kde je mírná vůle do stran. I u SPD samozřejmě je, ale minimální, pohyb do strany prostě má vyhazovat – ještě záleží na typu kufrů – jsou myslím troje, lišej se barvou a maj různý úhel vycvaknutí, přičemž ta „nejtvrdší“ verze má vycvaknout jen striktně pohybem do strany, zatímco „nejměkčí“ by měla vyskočit i při „trhu“ nohou jen nahoru. Taky to vše samozřejmě ovlivňuje trochu jak sjou přitažené – samozřejmě pro začátečníka s SPD je ideální volby ty „nejměkčí“ kufry (myslím stříbrné, „zlaté“ a černé jsou „pevnější“ ) a pružiny přitažené jen minimálně.

        0 0
    • Idas  

      Kdyz jsou boty moc uzke mohou vzniknout bolesti chodidel, to stou tuhosti podrazky nema nic spolecneho.

      0 0
    • creater  

      Tyhle nejsou ani tvrdé ani úzké a ještě jako bonus jim praská podrážka.

      0 0
      • Idas  

        Jak to vis ze je poz3n nema uzke?

        Jestli praska podrazka tak reklamovat a nebo jsou to take boty od aliexpres?

        0 0
        • creater  

          Nevim no, ale vím, jak vypadá úzká tretra, což samozřejmě nevylučuje, že někomu může být úzká i tato, a jasně, mam boty z ali :-D a navíc byli po záruce, takže jsem je zahodil. A Epica mám taky z Ali, tak ho brzo taky zahodim, pač z něj zase bolí nohy mě :-P :-D

          0 0
          • Idas  

            Hallo Creater

            Todle jsem nikde cetl „Ja nejsem tak bohaty abych si kupoval laciny veci“

            A jeste riskujes tvoje zdravy!

            0 0
            • creater  

              Hallo :-D nechápu, ale to moje byla ironie, pokud to nebylo poznat :-) nemám boty z AliExpress a už vůbec ne kolo :-)

              0 0
    • Goob  

      Já jsem tohle měl v kombinaci jakýchsi trailových treter Scott (žádný levný model, měly dvě kolečka Boa :)) a CB Candy. Trpěl jsem tři roky – pálení a bolest chodidel. Před měsícem jsem si koupil Giro Terraduro a nevím, co je bolest.

      0 0
    • Hory28  

      Zrovna aktuálně řeším podobný problém. Koupil jsem si tretry NW blaze plus které mají dvě boa kolečka a po prvních 250 km stále ladím polohu kufrů a utazeni. Prsty na pravem chodidle po cca 30 km začínaji být necitlivé, brni a po dalších 10 km mi začíná chodidlo palet. Současne s tím jsem si i posouval sedlo nahoru. Musím zkratka najít optimální polohy, s dřívějšími tretrami se mi to nedělo.

      0 0
      • Martin z Brna  

        Přesně tohle se mi s novýma tretrama taky děje, někdy mě ty chodidla začnou pálit i dřív. Obvykle po první zastávce jak se mi dokrví nohy ty tretry trochu povolím a už se mi to zbytek vyjížďky neděje (nebo jenom minimálně). Jak se tretra vyšlapuje tak se to postupně zlepšuje

        0 0
    • Espen  

      Máš je moc utažený. I když se ti to nemusí zdát. Dnes jsem vyrazil hned dopoledne a každých 20 km stavěl a musel chvíli počkat, až se prsty dokrví a přestane bolet přesně tam, kde popisuješ. A tretry trochu povolil. Dojížděl jsem s úplně povolenýma a už v pohodě. Běžně jezdím až odpoledne a to už jsou nohy prokrvený a je to v pohodě. Ale jak tretry moc utáhnu, za chvíli to začne.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.