• lindas

    Láká mě dát místo bajkových klik trekové – jezdím stejně skoro pořád jen po silnici nebo nenáročných polních a lesních cestách. Otázka zní: budu muset dát i nový – delší – řetěz nebo to pobere stávající?

    (Rady typu „kup si silničku“ si pls nechte pro sebe;-)

    Díky!

    0 0
    • zirecek  

      Záleží samozřejmě na počtu zubů převodníků. Při nejúživanějších bikových a kroskových klikách je rozdíl na největším 2z, což by neměl být problém při standartní délce řetězu.

      Chtělo by to bližší info ke klikám/převodníkům, případná délka ramínka přehazovačky, jestli nemáš náhodou něco mimo nejužívanější proud, :-).

      0 0
    • Singlespeed  

      Jestli máš dostatečně dlouhý řetěz, zjistíš, až tam kliky dáš. Minimální délka řetězu, abys mohl zařadit libovolný převod, se stanovuje tak, že opásáš velký převodník a největší pastorek (neprovlékáš ho přehazovačkou) a přidáš dva až čtyři články. Pokud by byl řetěz kratší, nelze zařadit velká/velká.

      0 0
      • lindas  

        Velka/velká se ale neřadí, ne? „Trochu“ se to kříží:)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Občas jo. Ale i kdybys ho zatvrzele jezdit nechtěl, tak má jít zařadit. Abys něco neurval, když ho zařadíš.

          0 0
        • Singlespeed  

          Neřadí. Ale co se asi stane, když tento převod omylem zařadíš (to se může stát kdykoli) a budeš mít krátký řetěz?..destrukce :-(. Stalo se mi to, když jsem dal na silniční kolo kazetu s větším rozsahem a neprodloužil řetěz.

          0 0
          • lindas  

            Hmm, asi máte pravdu… Díky za „otevření očí“ :)

            0 0
            • Rychlej turista  

              S tou 48 si to dobře rozmysli, protože se ti sníží průchodnost terénem. Ale pokud jezdíš jen po cestách bez větších kořenů a šutrů, tak by to vadit nemuselo.

              0 0
              • zichis  

                Z hlediska hmotnosti to taky není šťastný nápad, přidá to železa na všech třech převodnících, což dohromady dá nezanedbatelný závaží. Další gramy si přidá s řetězem. Jít z 44z na 48z znamená dva články řetězu přidat.

                A navíc bude muset koupit jiný přesmykač, takový co má větší poloměr zakřivení vodítka řetězu!

                0 0
                • Singlespeed  

                  Tak teď trochu strašíš ;-) . Podle manuálu Shimano jsou všechny běžné MTB přesmykače určeny pro počet zubů do 48, takže přesmyk netřeba řešit.

                  0 0
    • Smazaný účet  

      Pro pilu 48z kazetu 11–32 jsem musel standartni delku retezu retezu sram pg971 pridat ke stavajicim 110 clanku dalsi dva az tri. Ale bylo to na crossu, kde je vetsi vzdalenost kazeta-kliky bo vetsi kolo. Pro 26" bajka by retez stacit mohl.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.