Trailové celopéro pro začátečníka

48 nepřečtených
  • wilda89

    Ahoj bikeři. Na kole jezdím už hodně dlouho, od silničky přes treka až po horáka, ale už mě nějak přestalo bavit jenom „hltat“ kilometry na mém starém 26" HT XCčku a doslova jsem se zbláznil do blbnutí v terénu a zatoužil po svém prvním celoodpruženém trailovém kole. Jaké byste mi doporučili, jako úplnému začátečníkovi? Moje představa je taková, že bych se nejdříve naučil základy jízdy v terénu na nějakých lesních trailech, drsnějších polních cestách atd. a později bych jezdil i na hory (bikeparky, trailcentra atd.)

    Chtěl bych celopéro kolem 40–50 tisíc, co má hlavně 29" kola, jednopřevodník, min. 130mm zdvihy a teleskopickou sedlovku. Vím, že za ty prachy asi neseženu žádný zázrak, ale má pro mě vůbec smysl kupovat hned kolo s nějakými „prémiovými“ komponentami? Myslím tím hlavně kvalitnější odpružení (RockShox nebo Fox místo Suntour), větší zdvihy, lepší pláště, silnější brzdy apod? Na druhou stranu si ale později nechci vyčítat, že jsem si rovnou nekoupil něco pořádného, znáte to…

    Líbí se mi třeba tyhle dva kousky, ale na Canyona ve své velikosti bych čekal přes dva měsíce a navíc už je cenově hodně vysoko (přes noc ho totiž zdražili o 2500,– což nechápu) takže se zatím přikláním spíše k CTM. Nicméně budu hledat dál, toto je jen pro vaši představu:

    https://www.mojekolo.cz/ctm-ridge-3/

    https://www.canyon.com/….0/2467.html?…

    Jsem fakt biker začátečník a rád se nechám poučit od vás zkušenějších ;-) Jen mi prosím všichni hned nepište, ať začnu radši na pevňákovi, protože přes fulla prostě nejede vlak, díky :-D

    0 0
    • nomecz  

      Na 16 kg trail biku fakt jezdit nechces (CTM) mrkni i na bazar

      0 0
      • JachymP  

        Souhlas CTM je nesmysl. Mrkni na Orbeu nebo Giant.

        Neuron je OK.

        0 0
    • Nutribird  

      Jasně per tam Giant trance 29.

      0 0
    • decimax  

      Kup rovnou enduro, usetris hodne penez:)Mohl bych vykladat a asi ne jen ja tu:))

      0 0
      • wilda89  

        Jakože za opravy, upgrady atd.? :)) Jojo, mít ten počáteční kapitál, jdu do toho hned kámo.. :-D

        0 0
        • Nutribird  

          No pokud dáš do kupy 60 k seženeš Trek Slash 8 rok 2019 ve výprodeji nový. Poměr výkon / cena myslím velmi dobrý. Stačí zadat do Google nebo Heureka. Pokud se poptáš u nějakého prodejce poblíž, asi se taky dohodneš.

          0 0
    • wilda89  

      Děkuju vám za tipy, ale skoro všechny ty kola už stojí dost přes 50k a bazarovky jsou hrozně daleko :-(

      Jinak co si myslíte o tom náhlém zdražení Neurona? To je jako běžná praxe výrobců, když vidí, že je o jejich kolo velký zájem a začnou jim docházet zásoby? Nebo jak tomu mám rozumět? Odpovídala by tomu i ta šílená dodací lhůta… Vždycky jsem si myslel, že kola časem zlevňují, ale rozhodně ne naopak, tohle mě teda řádně na*ralo! :-D

      0 0
      • JachymP  

        Klesnul kurz koruny, co bys chtěl, tohle je direct sale. Kdo si myslí, že koronakrize zlevní kola tak je na omylu…

        0 0
        • wilda89  

          To mě taky napadlo, jenže zdražil jen ten nejlevnější AL 6.0 a ostatních modelů se to netýká… ;))

          0 0
      • novas752  

        Letos je extrémní poptavka po kolech. Třeba u Treku je to 12× víc než loni, to je šílený. Takže zdražení je z pohledu výrobce naprosto logický, stejně se najdou mraky lidí kteří to koupí…

        Jinak ohledně býběru. Osobně bych nejprve důkladně zvážil typ kola, jestli tě to i teď táhne do terénu, je dost možný že bys brzo po rozkoukání se na trailbiku začal šilhat po enduru.

        0 0
        • snas89  

          To je zajimava statistika!:) mas to necim podlezeny nejen untoho treku? Hod odkaz kdyztak:)

          0 0
      • Smazaný účet  

        Tady to proste nejde jinak nez nadhodit cenu o deset min, nez jsem ochotny dat. Protoze tu vetsinou hazite kola o tech 10k vic nez je tazatel ochotny dat. :D

        0 0
        • wilda89  

          Přesně tak, až si pomalu říkám, že mi to snad dělají naschvál nebo co.. :-D

          0 0
          • hrota  

            Napsal si strop 50k, na bf platí, že výsledná cena nového kola je násobena koeficientem nabývajícím hodnot 1,3 – nekonečno (dle vyvinuté slabé vůle tazatele). :D

            Takže si vlastně ještě pod normou.

            0 0
          • Tom-T45  

            Hoši, jsem z toho jelen, ale když se na to dívám z PC, tak je kolo se slevou 20% za 47 999 a když z mobilu, tak je to bez slevy za 60. Obojí připojeno na stejnou domácí WIFI. Včera jsem to sem samozřejmě dával, protože se mi to ukazovalo se slevou.

            0 0
            • Tom-T45  

              Tak záhada rozluštěna, na PC jsem přihlášený, takže se mi zobrazují „VIP“ ceny. Na mobilu ne, takže se mi zobrazují ceny normální. Po přihlášení je to už všude stejné.

              Ovšem zase nerozumím tomu, proč jsem „VIP“, když moje útrata na kupkole byla za posledních 5 let průměrně 1200 Kč ročně a taky ten rozdíl cen pro přihlášené/nep­řihlášené se mi zdá trochu přehnaný :-)

              0 0
    • Šopík M.  

      https://www.teamsport.cz/…olive-green/

      Loni jsem dostal hned desítku slevu takže cena by měla být –10litrů…

      0 0
    • wilda89  

      A co říkáte na tuhle super výprodej??

      https://www.teamsport.cz/…reymat-2019/

      0 0
      • danielh  

        Podle mne za 40 je to velmi solidni sestava komponent, kdyz se ti libi tak jdi do nej. Sice nejsem fanousek NX sady, radsi bych tam videl komplet 12 ku SLX ale vymenit muzes vzdy.

        0 0
      • Nitroglycerin  

        Za ty prachy velmi solidní. Jen jestli budou mít v té akci velikosti .. skladem jen S

        0 0
        • wilda89  

          Měřím jen 170cm a výšku rozkroku mám nějakých 80cm a podle kalkulačky na stránkách Canyonu určenou přímo na trailová kola mi vyšlo S, i když jsem byl celou dobu přesvědčený že mám M. Takže jsem trochu zmatený no…

          0 0
      • wilda89  

        Jen mám trochu obavy z těch 2,5" plášťů. Na trailech paráda, ale vzhledem k tomu, že jezdím s kámošema i hodně po asfaltu si myslím, že to bude celkem trápení, co myslíte?

        0 0
        • embi  

          Na jezdeni s kamosema po asfaltu si kup druhy kolo. Jinak vzadu to nema 2.5", ale 2.3" Aggressora, kterej se tam sotva vleze – kvuli tomu je ten ram pro me no-go.

          0 0
          • theedge  

            haha už to zase začíná :-) chci kolo na blnutí do terénu ( nejradši enduro – jak sám napsal výše ) ale chci s tím jezdit s kámošema po asfaltu.

            wilda89: do terénu si kup pořádný kolo. Rozpočet 40–50 k je prostě málo, tak to prostě je.

            Došetři peníze a kup si něco normálního. Na ježdění po asfaltu s kámošema si nech svoje staré XC 26 kolo.

            Za mne je použitelné minimum Giant Trance 29, nebo ten AL Neuron.

            Pokud tě to ale potáhne do větších terénů / endura, tak ti tyto kola brzo přestanou stačit a stane se ti to co spoustě lidem – za chvíli budeš hledat jiný kolo.

            Být tebou tak si ujasním co chci, něco si vyzkouším a podle toho se pak můžeš líp rozhodnout. Kupovat teď nějakou drbku za 40k je nesmysl a velmi brzo se to ukáže jako vyhození peněz.

            0 0
            • wilda89  

              Ahoj chlape, moc ti děkuju za tvůj názor. Fakt si vážím odpovědi každého zkušeného bikera, kterým ty určitě jsi ;-))

              Co se týče toho endura, tak jsem si dělal spíše srandu. Hledal jsem hlavně univerzální bajk jak pro asfaltové výlety s kamarády (které mě už stejně nebaví a absolvuju je jen kvůli těm kámošům), tak pro samostatné výlety na traily a bikeparky. Máš pravdu v tom, že jsem se jako každý začátečník snažil ušetřit a byl jsem posedlý nabídkama typu cena / výkon.

              Nakonec jsem si stejně koupil toho Focuse ve výprodeji a jsem s ním jako dosavadní 26" XCčkový tlustoprd, pro kterého bylo každé šlápnutí utrpením :-D naprosto spokojen. Zkrátka full trail bike, 29palcová kola, 140mm zdvihy, jednoplacka a teleskop jsou pro mě momentálně doslova orgasmickým zážitkem :-D Původní obavy z toho, že mě budou na asfaltu zbytečně limitovat hrubé pláště naprosto eliminovaly (asi, z laického hlediska) již zmíněné devětadvácy a jsem teď naprosto spokojen, že jsem konečně našel něco univerzálního, jak na asfaltový švih, tak na terénní sjezd ;))

              Možná máš pravdu v tom, že časem začnu šilhat po něčem lepším, ale to teď nemůžu vědět. Přecejen jsem pořád „horal“ začátečník a přijde mi hloupé si hned kupovat nějakou drahou enduro/downhill mašinu, když ani nevím, jak moc mi to půjde…

              0 0
              • Nitroglycerin  

                Za tu cenu moc pěkný kolo, cg. Když tě bude čekat delší vyjížďka po asfaltu, tak si trochu pomůžeš nahuštěním na max. tlak. Ale spíš začni pomalu brát ty kámoše do terénu a oni si brzy taky koupí něco podobnýho:)

                0 0
        • adam320  

          2,5 High Roller je celkem vpoho, bud rad ze na tom nejsou Minionky 2,6–2,8 Dhr, Dhf

          0 0
        • Nutribird  

          Tady máš

          https://www.giant-bicycles.com/cz/trance-29-2

          Pod 60 bys ho mohl sehnat, je v shimanu a jediné co by mohlo vadit je 25 mm vnitří šíře ráfku.

          Nebo treil enduro

          https://jizdni-kola.heureka.cz/…lash-8-2019/?…

          Zrovna na tom Treku je přední 2,6 a zadní 2,4 jede to úplně v pohodě, ale s chrtama na závod to není. Nemůžeš čekat, že to poletí jako XC, ale pokud máš nohy, můžeš hodně lidí prohnat i na tom.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.