• novas32

    Ahoj,

    snažím se i pomocí ježdění na kole shodit nějaké to kilo.

    Na základě pročtení vláken a příspěvků tady na fóru a rad některých z vás jsem dost radikálně změnil jídelníček a snažím se jezdit na frekvenci šlapání. Je mi 38, max.tepovka tedy +/- 180/min. Aerobní rozsah ideální pro pálení tuku je tuším 0,6 – 0,8 maxima, u mě tedy 110 – 145 tepů/min. Pohybuju se pořád okolo horní hranice, cca 140–145 tepů/min, je to v pohodě nebo se to mám ještě snažit snížit?

    Díky za názory.

    0 0
    • Rychlej turista  

      V pohodě. Rozhodující je ale čas a četnost.

      0 0
    • heerer  

      tak me je o par let mene, tep pri behu mam prumer 165, ale klidne bezim nad 170tepu delsi dobu(beham abych si zamakal ac nejake to kilco taky chci dolu)

      Na kole nekde kolem 160…ale na kolo to nepouzivam…

      mel bych behat pod 150tepu, jenze to bych klusal…

      By me zajimalo, zda je tu nekdo kdo bezi v limitu a zabeha si slusneji(chapej rychleji abych se zapotil)

      0 0
      • Diamond  

        Ahoj, běhám pravidejně a tepovku mám kolem 145. Když tě to zajímá.

        0 0
      • kolda  

        pri behani tepak moc nenosim, ale kdyz obcas, tak avg pres 140 taky moc nejde. snazim se behat clenitejsi teren. ale je to o rozbehani, na podzim funim a v zime uz pohoda.

        avg pres 160 jsem asi mel jen na Lysacupu, ciste pocitove, nahore jsem videl rude a skoro se poblil :)

        jinak vcera kratky svih na silnici, na hodinku, zvlneny profil, vzdy tak 1–2 min kopec. ty kopce se snazim jezdit na max s finisem na horizontu, pak sjezd a rovina v klidu. Avg 135 :)

        jsem asi nizkootackovy motor, navic jeste k tomu starej:)

        0 0
    • Charles2k  

      Nevidím v tom problém. U kratších-středních tras mívám také v průměru kolem 140–145. Snad u delších méně kopcovitých pak pod 140.

      0 0
      • kolda  

        vy teda makate. ja pri 3–4 hod svihu tepu prumer tak 130–135. asi budu muset vic svihat. :)

        0 0
        • McBlacky  

          bud v klidu já mám kolem 120. teda neříkám tomu švihy ale výlety. Makat se má na závodech

          0 0
          • Rychlej turista  

            Netrénovaní mají vyšší tep, takže na těch 140 – 145 se ani moc nenadře a na 2 – 3 hodiny je to v pohodě.

            0 0
            • Dejv94  

              Tak nevím, mě s postupem ježdění roste max tepovka, které jsem schopen dosáhnout. A na závodech se nedostanu s průměrem pod 170.

              0 0
              • jonti  

                Je ti 18, ve 30 to je s tou maximální tepovkou horší, já už se nedostanu často přes 185. Navíc předpokládám, že jezdíš kratší závody okolo dvou hodin, kde je průměr 170 ještě docela nízký.

                0 0
                • Dejv94  

                  Jak kdy, teď naposled, když jsem jel 3,5 hodinovej švih, tak jsem měl 177.

                  0 0
              • McBlacky  

                to je tím že jezdíš krátce tipuju. Ze začátku tělo neví vůbec zvyklý pořádně makat. To si za rok/dva sedne a pak naopak adaptace pokročí tak, že se ti bude tepovka snižovat, ale poroste výkon

                0 0
            • novas32  

              ja jsem netrenovanej a nadru se jako blazen :)

              0 0
              • Rychlej turista  

                To je u netrénovaných způsobeno jen šokem z pohybu a celkovou sešlostí organismu :-) Až ho pravidelným sportem časem opravíš, tak zjistíš, že jet na 145 tepech je slušné tempo :-)

                0 0
                • novas32  

                  nahodou, zase uplne netrenovanej nejsem. ke kolu mam celkem peknej vztah, leta jsem hral kolovou:) dokonce v juniorech na rep.urovni (coz zase vzhledem k rozsirenosti tohodle sportu nebyl az takovej zazrak). je fakt, ze nemam problem po delsi dobe sednout na kolo a dat si 80–100 km, nejsem z toho „mrtvej“. muj problem je spis pohodlnost a nedostatek casu, delsi vyjizdky nestiham (2 male deti) tak to lamu rano a odpoledne z prace, v soucasnosti mi to vychazi tak 3–5× tydne 3–4 hodiny, bohuzel ale z toho vzdycky hodka dvacet rano, zbytek odpoledne. v kuse by to bylo lepsi, ale nestiham. ale aspon jsem se hecnul a zacal neco delat :)

                  0 0
        • Roman11  

          Mám to úplně stejně, na zhruba 3-hodinových vyjížďkách mám průměr okolo 135. Až se divím, jak je to pořád stejné. Samozřejmě maximálky lezou někdy nad 170, dle členitosti terénu.

          0 0
    • j.novis  

      Moc to neřež. Jdeš na to moc vědecky. Já měl ještě 1. ledna 110 kg a teď už 2 měsíc držím váhu ±83 kg. Teď je hlavní úkol udržet ji do jara, aby si tělo zvyklo a potom ještě něco dolů. A to jsem jen upravil stravu abych se nepřejídal, jedl 5× za den, začal jsem snídat( to je hodně důležité ) a potom ten pohyb. Nejdříve jenom chůze, pak jízda na kole a potom už i běh. Hlavně to chce jak tu říkají pravidelnost a hlavně aspoň 2 hoďky tak 3 až 4 krát za týden. Je to sice docela hodně času, ale vyplatí se to. To, že někdo bude chodit nebo jezdit čtvrt hodinky ráno do práce a potom domů je k ničemu. Sportuj, aby jsi se cítil v pohodě a neřež tepy. Stejně ty prahy u sebe nevíš. Hodně zdaru.

      0 0
      • heerer  

        nezrat resp zrat spravne je muj nejvetsi problem:)

        0 0
      • novas32  

        ja mam dve maly deti, tak se jim snazim venovat co nejvic casu, tak musim kolo omezit na cestu do a z prace, ale zajizdim si, tak to mam hodinu a 20 minut rano a to samy odpoledne. nekdy odpo vic, kdyz mam chvili casu. ale jidelnicek jsem taky radikalne zmenil, tak uvidim, jaky to prinese vysledky

        0 0
        • kolda  

          dej je obe do voziku a uvidis, jak ti stoupne silovy vykon :)

          0 0
          • novas32  

            a co s nima budu delat v praci? navic netusim, jak pres den kojit 7-mi mesicniho prcka… jen at si je mamka necha doma :))) ale je to k zamysleni…:))) holce budu porizovat tyc, ma 3 a pul roku a do sedacky uz je velika a jen co se kluk posadi, muzu si je nalozit oba :)

            0 0
            • kolda  

              tak treba o vikendu ze… manzelku vem s sebou, to te zoceli nejen fyzicky a muzes si pak na zaznamu z polaru analyzovat, kolikrat te nasrala po ceste. :)

              0 0
              • novas32  

                to bych se zocelil spis psychicky :))) malej jeste na kolo neni, jeste ani neleze po ctyrech, zatim je to jen plizenim plazenim vpred. s holkou je to taky ted takovy blby obdobi, kdyz ji povezu na tyci dyl jak hodinu, usne a spadne mi z toho… ale nejak to pojmu, aspon tu tyc ted pujcim a vyzkousim…25 kilo v haku se musi nekde projevit (vcetne kola teda, ne ze by mela 25 kilo :)))

                0 0
    • pppalec  

      Musim opravit tvoj nespravne uvedeny rozsah na spalovanie tukov. Uvadzane hodnoty sa mierne lisia, ale vo vseobecnosti plati – Spalovanie tukov: 55% az 65%, kondicny trening: 65% az 80%. (aj ked som sa raz docital v jednom nemenovanom zdroji spalovanie tukov az do 75% co je samozrejme nezmysel). Takze ak sa pohybujes v rozmedzi ako pises, co zodpoveda priblizne 80%, tak bohuzial ziadne tuky nespalujes.

      0 0
      • JakeF  

        Nesmysly tu píšeš ty…

        0 0
        • pppalec  

          ? tak ma oprav, to som fakt zvedavy

          0 0
          • JakeF  

            80% maxTF minimálně u mě, ale počítám i u velký části ostatních lidí, je pořád pod aerobním prahem (určeným podle víc věcí pod 1mmol laktátu, ne podle učebnicových 2mmol, to by byl ještě výrazně výš) a teda při delší zátěži u trénovanýho člověka se zdrojem energie z většiny právě v tucích.

            0 0
          • McBlacky  

            tuky spaluješ pořád, jde jen o jejich poměr k jiným zdrojům energie. Až za anaerobní hranicí nespaluješ skoro žádné, ale efekt takového tréninku zase více zatíží tělo a je jiný průběh regenerace (tělo je déle v aktivovaném režimu).

            co se týče rozsahů, tak 55–65% to je kompenzační trénink ne aerobní aktivita, která tedy nejvíce přispívá k spalování tuků. U většiny sportujících lidí je tato hranice bez problémů na jejich 80% max TF, pro netrénované adekvátně k netrénovanosti níže. Pro přesné určení je nejlepší znát AP a ANP prahy, neboť pro dva jedince se stejnou max TF bude efektivní zona spalování jinde. Naštěstí je dost široká, takže není až takový problém.

            0 0
            • Kouba_2005  

              Prosimtě. Ty hodnoty mi dokáže naměřit kdo? Resp. jak je zjistím? Děkuju moc.

              0 0
              • JakeF  

                Speciální sportovní vyšetření, kde se prahy určí podle laktátový křivky a kolísání TF, například tady . Jen je potřeba pak dávat pozor na to, že prahy se při různých sportech liší, takže pro ideální určení na kolo to chce mít vyšetření na cyklotrenažéru.

                0 0
              • McBlacky  

                třeba Casri v Praze, ale i jinde v čr to dělají. Hledej heslo „zátěžový test“ tady na BF. Bud se dělají z krve (přesnější) nebo dle parametrů ventilace (pro hubnutí víc než ok).

                Sám se sportesterem si to změříš pomocí „conconiho testu“ jak ho udělat najdeš na webu (méně přesné, pro hubnutí opět víc než ok).

                0 0
                • MlokCZ  

                  Conconiho test je sice ok pro orientační změření ANP, AP tak ale neurčíš vůbec a AP bude pro hubnutí ještě důležitější.

                  Pro AP si pro orientační určení může pomoct třeba testem zda dokáže plynule mluvit/zpívat při samotné aktivitě.

                  Stejně si ale myslím, že to není potřeba pro hubnutí nějak striktně hrotit.

                  A pak lze použít i další kontroly typu, že po hodině jízdy nebude mít potřeba vyžrat celou ledničku.

                  Držel bych se hlavně toho vydržet jezdit delší vyjížďky a to na příliš vysoké intenzitě vůbec nepůjde (nebo bude přehnaně out po vyjížďce), tedy tímto další kontrola.

                  0 0
                  • Kouba_2005  

                    Co na sobě pozoruju, tak je problém se udržet v nějaký rozumný tepový hladině delší dobu. Jelikož jsem po letech sedavých zaměstnáních naprosto bez fyzičky, tak mě každý kopec vyžene tep skoro na max. (aspoň takový pocit teda mám) a pak je potřeba dát pauzičku, abych mohl pokračovat. Kdybych měl držet nějakou nějaké rozmezí držet třeba dvě hodiny, tak na to by byl asi ideální rotoped nebo fakt nevim. Možná silnice, ale MTB určitě ne. Jak s tím naložit? :-)

                    0 0
                    • jonti  

                      Trochu víc jezdit, když budeš jezdit 2× týdně po 2h tak se za měsíc musí ty kopce výrazně zlepšit. A když se na vrcholu kopce chceš zastavit tak to udělej, není důvod to nedělat, taky to dělám. ¨

                      Ideální je najít si podobně výkonného parťáka a jezdit spolu, motivace vyrazit a jezdit je potom výrazně větší.

                      0 0
                      • Kouba_2005  

                        Jo, to mě taky napadlo, ten parťák. Sám se člověk jen těžko nutí a přece jen lehce lepší parťák už je mnohem větší motivace. Aspoň teda já to tak mám :-)

                        0 0
                        • DuffMan  

                          To sice ano, ale nesmite se moc honit – pri hubnuti jde predevsim o delsi, ale nizsi zatez (to je nejefektivnejsi). Takze jak uz tu nekdo psal – aspon 2 hodky v kuse a zvlaste zpocatku v klidku a pravidelne. Na to nepotrebujes ani vysetreni od sportovniho doktora.

                          Podel Labe tu spousta lidi v lete hubne stylem – napalim to a za 30 minut nemuzu, pricemz nevhodna technika behu, asfalt v kombinaci s jejich vahou asi taky neprospiva zrovna kloubum.

                          Dulezite je vytrvat a ne to lamat pres koleno…

                          0 0
                        • Roman11  

                          Já mám spíš takovou zkušenost, že v partě jeden hecuje druhého a průměrná tepovka je na takovéto vyjížďce vyšší. Pokud mě na tom záleží a chci se držet v nějakém tepovém rozsahu, musím jet sám.

                          0 0
                    • MlokCZ  

                      Vyhýbej se náročným kopcům, tedy nahoru se držet rychlejších povrchů a mírnějších sklonů.

                      A pak se nebát plazit do kopce opravdu pomalu. Ono se to bude postupně zlepšovat.

                      MTB je naopak lepší v tom, že tam je dostatečný rozsah převodů a i s mizernou fyzičkou se ty ne tak náročné kopce dají plazit na nižších tepech.

                      0 0
                      • Kouba_2005  

                        Tady u nás v Krušnohoří je to v podstatě samej skopec a dokopec :-( Kamkoliv se hnu, tak buď hned do brutus kopce nebo z kopce. Nejbližší rovinka je cca. 7km daleko, takže mi zbývá to plazení do kopce a rychlý sjezdy :-)

                        50°18'18.384"N, 12°33'14.808"E

                        0 0
                  • McBlacky  

                    to máš pravdu, ale určíš si ten strop kam bys neměl ani krátkodobě.

                    0 0
      • McBlacky  

        potřeba vyjádřit vlastní názor převažuje nad efektem z tvé rady

        0 0
    • pppalec  

      pre novas32 – len som ti chcel poradit rozsahy tepovych frekvencii, samozrejme tu vyjadrujem len vlastny nazor, takze ti radim radsej si pregoogli desat stranok aby si si to overil nech maju niektory uzivatelia dusu na pokoji

      pre JakeF, McBlacky – stale tie moje nezmysli a vlastny nazor nikto neopravil, ja sa necham rad poucit

      0 0
      • JakeF  

        Vždyť už jsme ti to opravili oba :D.

        0 0
      • McBlacky  

        spíš jde o to, že pokud už se někdo rozhodne shodit váhu sportem, měl by to dělat pořádně. Jinak to dopadne blbe a dospěje k názoru, že to je k ničemu a nemá to smysl a bude dál kynout.

        0 0
        • JakeF  

          Tak ono pokud se někdo rozhodne začít hubnout sportem, tak především TF pod 65% max pravděpodobně nebude vůbec schopnej udržet…

          0 0
    • jonti  

      Jezdit na 145 tepů je pořád úplně v pohodě. Jestli chceš shodit kila tak nejdůležitější je pravidelnost a délka jízdy. Když budeš jezdit příliš rychle, tak po třech hodinách na 160 tepech budeš potom tři dny nepoužitelný a kompletní regenerace potrvá ještě dýl.

      0 0
    • pppalec  

      a ak nahodou nepojdes na sportovu zatazovu diagnostiku, je dobre pre presnejsi vypocet rozsahov pouzit vzorce aj s tvojou kludovou TF.

      0 0
    • Petr.T.M  

      Tady je to celkem čitelně vysvětleno: http://www.kpo.cz/…ziologie.htm

      0 0
      • novas32  

        dival jsem se na to, ale jako laikovi mo to krome toho, te trenovany jedinec ve srovnani s netrenovanym (mnou :)) snese a dokaze mnohem vic :)

        0 0
    • Gorr GrimWolf  

      A máš to opravdu změřený tu maximální tepovku? S tímhle měřením tepu a běháním podle toho sem začal a poučenej s tím, že 220-věk sem tam zadal údaje a šel na to. Coching podle tepu a umřel sem :) Je mi 21 a mám maximálku 183, což sem zjistil až potom. Klidovej tep asi 40. Takže celkově to pro mě znamenalo první výběh utrpení, až doma sem to musel hodně zkorigovat.

      Třeba moje hranice anerobního režimu byla tuším asi 144 tepů, čemuž sem nechtěl v tomhle věku věřit. Takže pokud můžu doporučit, změř si ho ať seš si jistej. Nějakej kopec, dvakrát na max a potřetí ti to hodí ten tep :) A pokud chceš vyloženě „pálit“ tak se drž níž. Přecejenom se to u tý hranice 145 (Podle tvojeho tepu anaerobní režim) už dost míchá, takže pálíš i hodně sacharidy.

      0 0
      • novas32  

        cca pred dvema roky jsem byl na ergometrii, max.tepovka 192. takze tomu ten vzorec myslim celkem odpovida.

        0 0
      • McBlacky  

        40 klidovka to je celkem solidní. Děláš více let vytrvalostní sporty, nebo jsi jen dost mimo průměr?

        0 0
        • Gorr GrimWolf  

          Dělal sem dlouho závodně fotbal, sem tam to míchal s běháním a pak sem s tím seknul. Teď už jen běhám, hodně mě to chytlo – rekord byl 300km měsíčně. A teď sem k tomu přidal i žiletku. Takže to asi bude mít vliv, ale hádám, že sem dost mimo průměr. Což naznačuje i ten můj max 183. Minulej tejden sem byl na vstupní prohlídce do práce a paní doktorka z toho byla hodně v šoku. Ptala se i jestli se mi nechce omdlít :))

          0 0
          • McBlacky  

            závodně fotbal tomu bych to nepřičítal, ale běhání to tepovku celkem srazí

            0 0
        • Gorr GrimWolf  

          Dělal sem dlouho závodně fotbal, sem tam to míchal s běháním a pak sem s tím seknul. Teď už jen běhám, hodně mě to chytlo – rekord byl 300km měsíčně. A teď sem k tomu přidal i žiletku. Takže to asi bude mít vliv, ale hádám, že sem dost mimo průměr. Což naznačuje i ten můj max 183. Minulej tejden sem byl na vstupní prohlídce do práce a paní doktorka z toho byla hodně v šoku. Ptala se i jestli se mi nechce omdlít :))

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.