• Toman

    Sportovci, zvláště pak cyklisté,

    dovolím si tímto napsat něco na způsob pozvání na společnou, zimní skupinovou přípravu. Tato mnou vedená aktivita není předmětem výdělku, tudíž mě ospravedlňte, že zde toto avizuji.

    Možná by to mohlo zajímat sportovce a cyklisty z Karviné, Orlové, Bohumína a okolních obcí, ty, kteří nemají možnost navštěvovat nějaký sportovní stánek, nebo se jim nechce běhat či chodit do fitka samotným atd.

    Organizuji již mnoho let pro své kamarády a známé na pozdim a přes zimu pohyb v tělocvičně. Jedná se o velmi pestré a zábavné skupinové cvičení. Zpravidla 2× v týdnu, vždy na dvě hodiny. Cílem tohoto počinu je zabavit se, sportovat při nepřízni počasí pod střechou, zabavit mládež ale i pokročilé. Základním charakterem je vylepšit nebo alespoň udržet tělesnou kondici všemožným cvičením zaměřeným na rozvoj obratnosti, pohyblivosti, tělesné síly, koordinace ale i specifických schopností jako rychlost, silová vytrvalost, a to běháním, posilováním s vlastním tělem i s drobnými pomůckami a na nářadí, míčovými hrami atd. Využiváme ke tomuto pohybu principy atletiky, gymnastiky, jógy, tchai tchi a vojenského dryllu, jako základu vše toho cvičení. V podstatě se dá říci, že je to jóga, power jóga, pilates, workout, parkur, kruhové tréninky, úpolová cvičení, dynamická i rychlostní cvičení, překážkové dráhy, motivační zátěže formou závodů, fotbálek, basket, strečink, uvolňovací a dechová cvičení. Dodržujeme pravidla zatěžování a dá se říci, že celkový charakter se ke konci zimy blíží silové vytrvalosti.

    V současné době domlouváme kdy a kam budeme chodit. V úvahu přicházejí prozatím dvě školní tělocvičny v Karviné a jedna v Orlové.

    Placení probíhá v režimu, čím více přijde lidí, tím je to na osobu levnější, v podstatě se cvičící pouze skládají na pronájem haly.

    K dispozici jsou dva trenéři, cyklistický a kondiční.

    Pokud by se našel zájemce či zájemkyně z dané lokality, napište mi, eventuelně jsou info na FB Cyklisprint – tělocvična.

    0 0
    • Toman  

      Zdar sportovci,

      dovolím si připojit odkaz na inspirativní obrázky, ze kterých lze vyčíst, co se v tělocvičně děje.

      http://cyklisprint.rajce.idnes.cz/25_Cyklotren/

      Skupinové cvičení jsme už rozjeli ve dvou tělocvičnách.

      Jedná se o velmi pestrý tělocvik vedený trenérem. V podstatě je to taková klasická příprava pro jakoukoli sportovní disciplínu. Lidé říkají, že je to skvělá rozhýbávačka. Vhodné pro mládež i starší, ženy i chlapy.

      V Karviné ve středy nebo v pátky od 17:30 h. do 19:30 h. na Střední zdravotnické škole. Vchod zezadu ze dvora, z ulice Studentská.

      V Orlové je možno se domluvit na každý den v čase od 16:45 h. do 19 h. Střední škola Dakol Na Výhodě.

      Domluva probíhá na FaceBooku: Cyklisprint – Tělocvična, a emailem pro ty, kteří nejsou na FB. Zpravidla vybíráme dvě možnosti v týdnu podle počtu nahlášených.

      Pokud by to zajímalo sportovce z Orlové, Karviné a okolních obcí, ozvěte se mě na FB nebo na email: tombla1@seznam.cz

      FB: https://www.facebook.com/…28952443987/

      Neorganuzuji toto za účelem výdělku. Cvičící se vždy " složí " na neměnný pronájem haly. To značí, že čím více lidiček přijde, tím to je na osobu levnější.

      Tomáš Blažek ( Bláža )

      0 0
    • mikš  

      0 0
      • Toman  

        Zdar mikši,

        nevím, proč se vyjadřuješ mínusem.

        Zda ti vadí tělesný pohyb v zimě pod střechou, nebo se ti zdá, že tu něco nepatřičně inzeruji.

        Máš ovšem ve veřejné diskuzi právo i nárok na názor. Jen to nechápu.

        Jasně píši, že to není výdělečná činnost.

        A vždy se najdou takoví, kterým takový pestrý všeobecný pohyb bude vyhovovat. Jen se musí dozvědět, že někdo něco takového pro lidi organizuje. Nejsem fitko.

        A fórum se sportovní tématikou je příhodné místo pro takové avízo, nebo snad ne?

        Bláža

        0 0
        • IndyCZ  

          Za mě máš plus,

          samotný se ke cvičení/protahování nikdy neodhodlám, a zvedat železo v posilce, to je pro mě už úplně mimo. Takže pokud by podobná možnost s fajn kolektivem byla i v blízkosti mého bydliště, snad bych se i přidal. Přece jen, jakákoliv aktivita je s někým zábavnější. :-)

          Takže cvičení zdar.

          0 0
          • jIrI___  

            Nevím odkud jsi, ale snad v každém městě je nějaké fitcentrum (poslední dobou spíše více než jen jedno), kde pořádají různá cvičení (kruháč, aerobik, jóga, pilates a spoustu dalších věcí se záhadnými názvy :) ) a lidi na lekce chodí vesměs stále ti stejní.

            0 0
          • Toman  

            Jak píše Jirl, určitě něco v okolí najdeš, anebo se zkus poohlédnout po nějakém třeba cyklistickém oddíle, který organizuje nějaký druh společné skupinové přípravy. Zpravidla oddíly zalézají právě do školních tělocvičen, kde není tak drahé vstupné, resp. nájem. A určitě tam bude působit trenér se zkušenostmi a fantazií, a pokud se snimi domluvíš, tak proč bys mezi ně nemohl chodit.

            Já jsem to, co v nabídce popisuji také převzal z metodiky společných tréninků. Jen jsem do toho přidal ještě více rozmanitého pohybu, aby to bylo pokaždé jiné, aby se lidi nenudili, aby je to bavilo a hlavně, aby to rozvinulo jejich pohyblivost, stabilitu, rychlost, dynamiku, sílu atd. Čerpám u trenérských kolegů, kupříkladu prvky záapsu, bojových umění, práci nohou z kopané, používáme atletické prvky, gamnastiku, hrajeme míčové hry. A kdo chce k tomu posilovat ještě tvrději, tak zajde do činkárny. Jinak to, co nabízím, úplně stačí hobby sportovcům, a pro ty, co mají vyšší ambice je to dobrá všeobecná průprava před specielním tréninkem.

            0 0
        • Chlebovnik  

          Tady na bike fóru musí být každý dobrý skutek náležitě potrestán. =)

          0 0
          • Toman  

            Ano, souhlasím s tebou.

            On se vždy najde nějaký šťoural, provokatér, nebo někdo, kdo si myslím, že všude byl třikrát a od všeho má klíče.

            0 0
            • Toman  

              Jen tak mimochodem, chodí na mnou vedené tréninky například Matěj Fabisz – letošní vicemistr v bikrosu čtrnáctiletých, Petr Folvarčný – druhý junior DH Českého poháru a účastník svěťáků ve sjezdu, Ondra Karkoška, velmi dobrý bikrosák a fourkrosák, v minulosti to bylo ještě několik úspěšných tváří z různých cyklistických disciplín, zvláště pak mládežnických kotegorií. A také různí hobíci, kteří se věnují Enduru, BMX, FreeStylu a další hobby cyklisté ale také amatérští sportovci z jiných sportovních odvětví – lyžaři, hokejisté i ti, kteří se jen chtějí zahýbat, posílit, vytvarovat postavu nebo se jen sportem pobavit.

              Takže to celé asi má nějaký pozitivní účinek, když i takovým skvělým sportovcům vyhovuje.

              0 0
              • KAPLIS  

                Dobrá sestava :-). Dělat tréninky v tělocvičně přes zimu je super a jestli je to navíc „otevřená“ skupina pro každého, tak tím líp. Pro ty, co za sebou nemají oddíl, který jim podobnou přípravu umožní, je to super nabídka.

                0 0
                • Toman  

                  Díky za reakci,

                  zrovna dneska si to přišli vyzkoušet tři špunti. Jeden malý judista a dva bkrosáčci.

                  Tak jsem zavzpomínal na léta a tréninky s mančaftem, kde jsme také měli dětičky.

                  Ty šťastné dětské tvářičky nejde ani popisovat, to se musí vidět.

                  Zabavil jsem je po vzoru juda " bitkou na tatami ", jen se přetlačovali z ringu ven. Pak poprvé v životě pohopsali na trampolínce s přeskokem kozy, bavily je štafety na překážkách, zahráli si s námi fotbátek a basket. Byli úplně vyplašení, když trénink končil, nechtěli jít domů, a ptali se, kdyže bude příště zase.

                  I toto je pro mě motivace, a měli bychom my staší jít těm dětem příkladem, a jen moc fajn, že zrovna tady funguje princip zdrcadla, a třeba nebudou barabovat.

                  Omlouvám se za kvalitu obrázků, ale slabé a umělé osvětlení spolu s hnusně modrou podlahou a navíc vše za pohybu nadělá paseku. Zkoušel jsem všemožná nastavení – clony, časy, ISO, blesk, bez blesku. Nejde to. Muselo by se to v RAWu upravit.

                  0 0
                  • KAPLIS  

                    Jo, tak to vypadá fakt dobře. Máme ty tréninky podobně :-). Akorát ti naši pacholci mají výhodu toho oddílu, takže se mají jako v bavlnce. Baví je salta, překážkovka, vybíjená – všichni proti všem (kdo dostane dělá pět dřepů) a bitky jsou taky super.

                    0 0
                    • Toman  

                      Kdo tohleto pro děti provozuje, tak zaslouží pochvílit. Je to jedna z nejlepších investic do dětiček.

                      Třeba se nám to potom vrátí. Nedají nás do ústavu.

                      Výhodu mají děti zkušeného trenéra, který vytvoří podmínky a má fantazii. Lze se v té tělocvičně zabavit na milion způsobů. Čím pestřejší pohyb, tím lepší. A děti rády soutěží a závodí, takže posilovací cvičení na celé tělo, zvláště z vlastní hmotností je super ale asi ze všeho nejraději mají štyfety, závody na překážkových drahách a cvičení na nářadí – od přeskoků po trampolíny.

                      Tak přeji hodně šťastných dětiček.

                      0 0
              • Rychlej turista  

                Petr Folvarčný … nemá dědka jménem Hynek? Kdysi jsem s ním jezdil za Hutní montáže :-)

                0 0
                • Toman  

                  Zdar Turisto,

                  nevím, jak se jmenuje Petrův děda a ani, zda jezdil na kole. Zřejmě to bude shoda jmen. To příjmení je tady celekm frekventované, zvláště pak pasáno polsky. Folwarczny. Jeho tata má nějakých 45 let, takže dědovi už bude 65+.

                  0 0
      • mikš  

        sory,neodpovídal sem mínusem,chtěl sem psát v práci na mobilu,ale musel jsem v půli skončit,tak sem to smáz a tak to dopadlo.Jinak pracuji i jako správce sportovní haly a podobné aktivity u nás provozují i profi cyklisti(i fot­bálisti)

        0 0
    • Toman  

      Zdar sportovci,

      opět si zde dovolím pozvat zájemce o podzimní/zimní pohyb pod střechou tělocvičny.

      Neorganizuji toto za účelem výdělku.

      V podstatě platí informace, které jsem zde na to téma napsal loni.

      Jen máme jiné časové možnosti, podle smluv do tělocvičen.

      Nabízím to cyklistům i sportovcům jiných disciplín z Orlové, Karviné, Bohumína a okolí těchto měst.

      V Orlové na Výhodě na škole Dakol – prozatím je možno se domluvit na tréninku kterýkoli den všedního týdne od 16:45 do 19 hod-

      V Karviné 8, v lázních, na rehabiliťáku, vždy ve středy od 19 do 21 hodin.

      V Karviné, škola " zdravka ", v pátky od 17:30 do 19:30

      Pro zájemce informace na FB ve skupině Cyklisprint-tělocvična.

      Chodí mezi nás cyklisté – bikrosáci, sjezdaři, endurkář, xc, silničáři, cykloturisté, potom také flofbalisté, hokejisti, tenisté, pěší turisté nebo lidičky, co se jen chtějí pravidelně a zdravě hýbat.

      Na pronájem haly se vždy složíme.

      Připojui několik inspirativních obrázků.

      0 0
      • Breakpain  

        toho jelimana stojícího na míči nemám rád … mně to nejde :D

        0 0
        • kemo  

          Není to tak složité. Další level je tohle https://www.youtube.com/watch?… :)

          0 0
          • Breakpain  

            zvládám klečet na míči a cvičit u toho s činkama … ale to stoupnutí mi přijde brutální ;) … tak to prostě je :)

            0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
        • Toman  

          " Jeliman " je vicemistr 14 letých v bikrosu. Je velmi rychlý a obratný. Disponuje přesně těmi správnými dovednostmi, které má bikrosák mít. Z tak provedené – neprovedené pozice na míči si není třeba dělat mindrák, pokud ji nezvládneš. Záleží i na tlaku vzduchu v míči. Třeba ten za ním má ovšem velké problémy se na míči udržet ve vzporu s chodidly na něm. Je to sice mladší kousek, ale pokud nemá člověk vypracovanou stabilitu, tak i toto je problém.

          0 0
          • Breakpain  

            Nato narazim, ma stabilita je smutna :)

            0 0
            • Toman  

              V " mé " tělocvičně je trénink stability, tedy jednoho z nejdůležitějších prvků obratnosti, na prvním místě. Zastávám názor, že pevný a pružný střed těla je pro člověka, i sportovce nejdůležitější. Veškerý náš pohyb se odrazí od středu těla, od pánve. Chtě nechtě. Nemáme ovšem možnosti jako ve velkých týmech, nemám potřebné pomůcky a zařízení jako mají hokejisté, lyžaři atd. Ale dá se na tom s úspěchem pracovat s vlastním tělem, s jednoduchými pomůckami, ve dvojicích atd. Důležité je správné provedení, dýchání u cvičení. Proto také nemám v oblibě u tréninku hudbu, ta vyrušuje a člověk pak neví, co a jak provádí. Hodně jsem toho pochytal od fyzioterapeutů. Mnohá videa na netu a to, co se předvádí v některých fitkách je k ničemu. Akorát tak na další problémy se zády a podobně.

              Připojuji obrázky z cvičení stability, zpěvňování středu těla, tzv. Core, i když to žádné core není. Core je specielní cvičení na vnitřní svaly pánevního dna, a fitka toto diletantsky marketingově využívají, zneužívají. Přitom Core cvičení ovládá málo lidí.

              0 0
              • arny71  

                Pěkné, nějaké cviky asi občas zařadím k protahování.

                0 0
                • Toman  

                  To nejsou protahovací cviky, když už budu přesný. To jsou cviky posilovací, zpevňovací, s důrazem na rozvoj stability vycházející ze středu těla, z toho, co nás drží pohromadě..

                  Protahování je klasický strečink. Ten má jiné cíle. Protahováním vylepšuješ kloubní pohyblivost a svalovou pružnost. Vylepšená kloubní pohyblivost umožňuje cvičit ve větším rozsahu pohybu. Jen pružný, čili funkční a dobře živený sval může pracovat rychleji, s větší razancí a vytrvaleji. Protažení je také první fází regenerace, kdy se po zátěži opět sval aktivuje a s krví do něj přitékají živiny.

                  0 0
                  • arny71  

                    Já vím, že to není na protahování.;) Například kolečko mám doma a cvičím s ním.

                    Jen píšu, že to zařadím k protahování, protože strečink trochu dělám. :D Fitko jsem dal na nějakou dobu k ledu a s ním i posilovací cviky.

                    0 0
                    • Toman  

                      Jo, jasan, a že neposiluješ, to má asi nějaký důvod.

                      Já, když si jdu cvičit sám se sebou, tak si také říkám, že se jdu " kulat ".To jako tady po našimu koulet, válet se, vrtět se.

                      Když už jsme u toho, tak střečink zařazuji na předposlední místo v tréninku. Po něm pak ještě cviky uvolňovací. A začínáme rozběháním s běžeckou abecedou, rozcvičkou celého těla. Potom jsou rychlostní a dynamická cvičení. Pak se posiluje, potom štafety, překážkové dráhy, motivační běhy, míčové hry.

                      0 0
                      • 01carbon  

                        Mohu poprosit o nazor – vak naplneny nejakym mnozstvim vody. Kdy se mimo cviku s vahou vody musi vyrovnavat take pohyb vody ve vaku.

                        0 0
                        • Smazaný účet  
                          0 0
                        • bezdratova.sprcha  

                          Fakt bych nechtěl, aby se ten vak během cvičení roztrhl.

                          0 0
                        • Toman  

                          Určitě to bude stabilizační cvičení podobné cvičení na Bosu. Na tom půlkulatém míči. Vak s vodou ano, jen nevím, co by se na to dalo použít, aby se to neprotrhlo. Dá se na tom různě stát, poskakovat, přešlapovat, sedět, klikovat atd. Vše, co tě vyvádí z rovnováhy. Na toto jde ale použít i velký míč, balanční podložka, taková ta čočka, malý míč. Kousek desky, která se bude koulet na válečku. Dobré je použít třeba dvě i tři balanční čočky nebo malé míče atd. Jen je potřeba cvičit toto správně, držet rovná záta, zatažené břicho, u některých cviků zase stažené hýždě, správně směrem do síly dýchat atd. Rozhodně bych se informoval u fyzioterapeuta, než to dělat špatně.

                          0 0
                        • Toman  

                          A také záleží, jak se ty pomůcky nahustí, zda na nich budeš cvičit pouze s vlastním tělem, nebo můžeš používat do rukou závaží. Je toho hodně. Ale s tou vodou ve vaku, no, nevím. Je to nepohodlné, bude to těžké, neskaldné, hrozí protržení.

                          0 0
                          • 01carbon  

                            To se používá trochu jinak viz třeba:

                            http://www.aquahitjp.com/index.php?…

                            ty marketingové kecy o zhubnutí … je třeba vyselektovat :-)

                            0 0
                            • kokoska.rokoska  

                              Aquahit je naprosto základní pomůcka každého atleta i lyžaře :-) Takže podřepy a hlavně výpady s aquahitem (a došlapem třeba na balanční čočku) jsou skvělým cvičením a správné postavení segmentů dolních končetin při (běžeckém dvoj) kroku.

                              0 0
                              • 01carbon  

                                hmm tak tohle mě naprosto nenapadlo. Jen s tím mávat… promyslím ale realizaci někde jinde než doma nebo by mě sousedi pod námi vyobcovali.

                                0 0
                                • kokoska.rokoska  

                                  Taky cvičím převážně doma, při tom žádný hluk nevzniká; pokud teda moc nefuníš :-)

                                  Ještě dodám – aquahit máš u dřepů, podřepů a výpadů na ramenou. Výborný je taky pro mrtvý tah. Vyšší dívčí je chodit s aquahitem na ramenou po slacklajně, nebo s ním vylézt na gymnastický míč a zvednout ho na ramena.

                                  Pro všechny činnosti mám naplněno přesně napůl, aby byla nestabilita co největší.

                                  0 0
                                  • 01carbon  

                                    Doslap dvoj-troj skok krok musi delat kraval at se snazis jakkoliv. Mimo tema – Sel jsem se dneska naucit plavat. Domluvil jsem se s babenkou ze me nauci plovat. Primarne predcvicuje pro cvicence co stoji na trochu upevnenych deskach. Na plovani nedoslo. Zustal jsem tam dva kurzy a do auta me museli dotlacit. Mazec. Ta voda je desna potvora. Na balanc asi ok. Asi ten aquahit poridim. Na slackline nebo balon s tim nepolezu – znam sve moznosti a jsem realista.

                                    0 0
                          • Člověk a jeho svět  

                            Technická otázka – kolik aquahitů jsi viděl protržených? Věci k posilování, které se zvedají, jsou většinou těžké (i když vlastně nevím, co tím myslíš). A nepohodlné proč? V čem?

                            0 0
                            • Toman  

                              Měl jsem na mysli, nějak po domácku vyrobený vak. A měl jsem za to, že se jedná o něco jiného. Mě ty anglické názvy ( nejen na sportovním poli ) vadí, nepoužívám je, jsme našinci, tak mluvme, pokud možno česky. Já toto nepoužívám, nemám to kde uskladnit a ani nevím, proč bych se tím měl zatěžovat ( pro sebe ano, ale v větším počtu do tělocvičny ), když mám v tělocvičně tolik pomůcek a nářadí, že se to ani přes zimu nedá všechno zvládnout. Na takový charakter cvičení používám pytel s pískem, medikcimbal a silonový válec s nasoustruženými drážkami, aby to neklouzalo. Ale netvrdím, že bys si ten original nepořídil, kdybych ho nutně potřeboval.

                              Nepohodlím jsem myslel, přesouvání nějakého vaku s vodou. Teď již vidím, že je to jinak.

                              0 0
                              • Smazaný účet  
                                0 0
                                • Toman  

                                  Pytel písku. Na těle neklouže, netlačí jako kupříkladu činka. Můžu s ním dělat nejen dřepy ale všelijak jej zvedat, přemisťovat, odhazovat, používat různé úchopy atd. Zdánlivý nesmysl coby pomůcka ke cvičení, ve skutečnosti takový jednoduchý prvek na trénink funkční síly. A zadarmo. A možnost si určit jeho hmotnost.

                                  0 0
                                  • 01carbon  

                                    Jenže u písku právě chybí pohyblivost vody – nic netrap se tím.

                                    0 0
                                    • Toman  

                                      Ale já to chápu. Jen nemusím mít všechno.

                                      Hned zkraje jsem psal, že organizuji tělocvičnu a také v ní mám za ty dvě hodiny pohybu ažaž. A to cca 30–35× za zimu.

                                      K tomu hraji hokej, sklouznu se na lyžích ( běžky i sjezdovky ), chodím i v zimě po horách po svých, při vlídném počasí kolo, doma mám spinner, chodím do práce, už jsem dědek atd. Myslíš, že mi ten vak s vodou chybi?

                                      0 0
                                      • 01carbon  

                                        Ani nevnucuji, ani neútočím, jen jsem se ptal zda s tím máš nějaké zkušenosti. Moc lidí, kteří tu smysluplně občas něco napíší není. Pokud by ta „Tvá“ tělocvična nebyla tak daleko, tak se určo stavím.

                                        Jestli Ti ten vak chybí musíš posoudit sám. Dědek jsem o kousek fousatější:-)

                                        0 0
                                        • Toman  

                                          Ok, je mi jasné, že neútočíš, možná jsem měl použít jinou skladbu věty.

                                          Ten vak je zcela jistě dobrá věc, to ano. Jen jsem psal, že já mám sportu fakt dost a bez vaku se obejdu.

                                          Rád bych poradil, kdybych s ním měl konkrétní zkušenost. Kokoska-rokoska k tomu napsal dost.

                                          Tak si to klidně pořiď, rozhodně tím nic nepokazíš, spíše naopak. Čím je celé to naše sportování pestřejší, tím pro tělo vhodnější. A cvič s tím všechno možné, fantazii se meze nekladou. Jen doporučím dodržovat i tady s tím několik základních pravidel.

                                          1. Pokud to cvik umožňuje, vždy drž rovná záda.
                                          2. Cviky ve stoje provádej s lehounce pokrčenýma nohama v kolenou. Uvolníš tak záda a hmotnost těla přeneseš na nohy a záda tam mohou lépe pracovat.
                                          3. využívej velkého rozsahu pohybu.
                                          4. Pohybuj se víceméně pomalu, pokud se nejedná o dynamiku nebo rychlost.
                                          5. Dýchej do rytmu cvičení, jak rychle cvičíš, tak rychle dýcháš. Do síly vždy s výdechem.
                                          0 0
                            • Toman  

                              V mnoha případech ( u cvičení ) je zcela zbytečné se obklopovat drahými věcmi. Stači mít představivost a potom jde zamakat skoro s čimkoli a kdekoli. Netvrdím ale, že pomůcky nekupuji, ano ale pouze ty, které opravdu využiji nebo takové, které nejdou vyrobit nebo by nebyly trvanlivé či by byly jinak technicky méně zdatné atd.

                              Mám rád v zimě tělocvičnu. Je v ní prostor, nevadí počasí ani denni doba s tmou. Ale stačil by i kousek lesa v trochu členitém terénu s jsem také „doma“.

                              Ale je damozřejmě každého věc, co a jak sportuje, s kým, kdy, co si oblečé, co vše si k tomu pořídí, jakou zvolí metodiku atd. Kdysi jsem se jim divil. Dnes již ne. Jen sleduji ( a to pouze v okruhu přatel a známých ) kolik se jim u sportování děje úrazú zaviněných nedostatečnou fyzickou průpravou, kterou většina lidí nepodstupuje. Mnozí se huntují jen tou svou disciplínou a potom trpí na záda, kolena, kotníky, tam je táhne, to je bolí. I sportování má svá pravidla.

                              0 0
                      • kokoska.rokoska  

                        Hezký popis náplně, moc hezký! Přeji hodně frekventantů!

                        0 0
              • puka  

                Tento koncept se mi líbí. :) Momentálně (zatím 2dny) se učím žonglovat, protože se v tomto počasí nic dělat nedá a do posilky (celkem protipól) bych nešel. :D

                …přijde mi dost smutné, že ve školách se lidi ulívají z tělocviku o 106 a lidi 2×/3× starší se takto dobrovolně dřou.

                0 0
                • Breakpain  

                  Každý dělá to, co k něčemu potřebuje. Dneska frčí spíš e-sporty ;) …

                  Dělám to samé (core, balanční cviky, rehábko atd…), ale přiznám, že kdyby bylo na mě, prdím nato. Ale protože vím, že to zvýší výkon a minimalizuje zranění – dělám to ;). Každopádně to dělám čistě účelově ;-)…

                  0 0
                  • puka  

                    Někdo zvládá oba styly sportů. Včera jsem zakoupil overwatch, ale celý den bych u toho nevydržel. :)

                    Budu muset začít cvičit touto dobou, protože chci na sparťana příští rok. :D

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Ale to já neříkám, že to nejde skloubit. Nicméně osobně teda pokud něco trénuješ, né vždy se nato těšíš. IMHO vezmu-li to dle sebe a své porce 100% tréninků, tak zábavu pozoruju tak u 20%, neutrální postoj mám tak k 50% a do 30% se mi ani nechce. Ale je to trénink a ten se prostě odjede ;) … takže bys u toho vydržel, pokud bys to pojal jako trénink. To není o zábavě, ale o splnění cílů :p. Alespoň já to tak mám…

                      0 0
                      • puka  

                        To ti závidím. Já dělám něco, jen pokud mě to baví. K ničemu se nedobrovolně kopat nechci ani kdyby mi to pomohlo.. Na kole taky nejezdím, když se mi nechce. Jde mi o fun faktor a nebo rychlejší progres (hloupost). U flipování s motýlkem, jízdě po zadním, bhopu nebo teď u žonglování jsem si toho všiml. Pak dosáhnu nějakého zádrhelu a už se mi do toho nechce – taky důvod, proč mám hromadu her nedohraných. :D Prostě mám rád aktiviti, které jsou mi k ničemu, ale nějakým způsobem mě rozvíjejí

                        0 0
                        • Breakpain  

                          Je otazka, zda muj pristup je vyhra ;).

                          0 0
                        • Toman  

                          Jsi mladý a ke spoustě věcí, zde rozumněj činností, časem dospěješ. A mnohdy si budeš hledat motivace, proč to či ono, ať už půjde o obživu nebo o zdraví. Podle toho co píšeš, tak sice hraješ ale nemáš aspiraci zápas dohrát, ať už má končit jakýmkoli výsledkem. Člověk by to neměl vzdávat, neměl by se smiřovat s prohrou bez boje. A to máš v plánu soutěžit ve Spartanech? Už teď si těmito vlastnostmi závod děláš těžšim, než je. Ale možná se mýlím.

                          Neber to, prosím, jako negativní kritiku tvé osoby, jen jsem polemizoval.

                          0 0
                          • puka  

                            Jasně, chápu. Jako by jsi mě znal od mala (bez ironie). :)

                            Fotbal mě přestal bavit před pár lety, tak jsem s tím taky seknul. Na kole vidím, že mám hodně toho dohánět, možná to také bude otázkou času. Na závod se pokusím připravit. Vloni jsem se byl neplánovaně podívat a celkem mě to nabudilo. Další důvod, proč bych to mohl doběhnout, by byl support kamarádů. Ten se mi u ničeho nedostává. (semtam někdo řekne wau na moje wheelie, tím to hasne)

                            Jedna věc mě celkem mrzela – měl jsem v batohu trénovacího motýlka, „stylově“ jsem ho otevřel a pak začala vlna kritika typu „a na co ti to je?“, „to už by jsi byl bez prstu“ a podobné kecy, které člověka celkem zamrzí.. To už asi bude dobou. Lidi, se kterými jsem chodil si zakopat jsou teď těžce závislí na lehkých drogách. No co, nikoho do ničeho nutit nebudu.

                            0 0
                            • Toman  

                              Nedovolím si někoho hodnotit nebo soudit, jen mě u toho napadlo, že v některých činnostech to můžeš mít těžší.

                              Každý jsme jiný a zcela jistě máš zase jinde ve vlastnostech, dovednostech, schopnostech atd. navíc. Každý máme něco. Proto se tým vždy musí poskládat z různých osobností.

                              Na toho spartana to chce běhat, posilovat funkční sílu, tedy posilování za pohybu, k tomu zpevňovat tělo, naučit se dýchat. Je to něco jako vojenský dryl. Atletika s gymnastikou. Osobně to vidím jako dobrou všeobecnou disciplínu, takovou vytrvalostní, silovou i obratnostní všehochuť. Jen mi na tom vadí ta masovost a komerce. Proto si už dlouhá léta dělám sport " po svém ".

                              0 0
                              • Toman  

                                Proto třeba i tu tělocvičnu organizuji s tím, že to nedělám pro výdělek.

                                S kamarády se hýbeme, hrajeme hry, občas přijdou zkusit i nějací příchozí, a ty to buď osloví a začnou chodit pravidelně, nebo už nepřijdou.

                                Kdybych to dělal pro peníze, tak si ovšem moc nezacvičím, to bych se musel těm lidem věnovat. A to bych ošidil své tělo. Peníze jsou potřeba ale ne vždy za každou cenu.

                                0 0
                                • kokoska.rokoska  

                                  Trochu mě mrzí, že jsi i s tělocvičnou tak daleko. Hned bych Ti tam poslal několik adeptů, kteří by přesně tohle potřebovali :-)

                                  0 0
                                  • puka  

                                    To by pak mělo negativní dopad, kdyby to lidi dělali z donucení. :)

                                    0 0
                                    • kokoska.rokoska  

                                      To máš pravdu, ale já bych nikoho nenutil. Vím o mnoha lidech, kteří by to potřebovali a závoreň předpokládám, že ocenili.

                                      0 0
                                      • Toman  

                                        Ano, nutit se do sportování nelze. Proč asi. Vždy nás nakopne nějaká motivace. Někde se tím chce jen bavit, jiný bavit ale zároveň potřebuje vzrůšo, jiný tím sleduje zvyšování kondice, přípravu na soutěže, někdo chce vyhrávat, jinému stačí účast, prevenci v péči o pohybový aparát atd.

                                        Do naší tělocvičny, kterou vedu již mnoho let chodí takové to zdravé jádro z okruhu mých kamarádů, a ti chodí zpravidla pravidelně. Třeba 1× týdně, celou zimu. Někteří 2× týdně, podle času a šichet, zdravotního stavu atd. A všichni říkají, že je to super, všechny to rozhýbalo, všichni si tam pro něco chodí. Někdo má rád více to cvičení, jiný chodí hlavně na fotbálek. Proto se snažím, aby to bylo čím jak nejpestřejší, pokaždé tak trochu jinak, i když základním charakterem je to pořád stejné nebo podobné. Dříve jsem to orientoval výhradně na cyklisty a tak s blížícím se jarem se charakter měnil až směrem k rychlostní a silové vytrvalosti. K tomu jsme měli i hodinu na spinnerch, takže na klikách různé formy sil, rychlostí, nástupy, zrychlovačky, navyšování odporu atd. A pak hodinu v tělárně, kde jsme se starali hlavně o záda, střed těla, krky, protahování, uvolňování atd. Nyní už jsou to pouze dvě hodiny v hale na palubovce. Protože jsme se shodli, že ten spinner není potřeba skupinově, ta tělárna je daleko důležitější. Doma ať si každý dle libosti protočí nohy nebo jde ven na kolo.

                                        Chodí tam ale také rekreační sportovci, nebo ti, kteří nechtějí doma ležet. Oblíbili si to motokrosaři, protože jízda v terénu na krosce je tak trochu gymnastika na motorce, amatérští hokejisté. Skoro všichni mají velké rezervy v kloubní pohyblivosti, střed těla má málokdo pevný.

                                        Udělat kotoul lidé umí. Zvláště dospělí.Na žíněnce a jen jeden. Děti však už moc ne. Ale zkus se sbalit do klubíčka a metej na tvrdé zemi jeden kotoul za druhým. Nebo kotoul letmo s dopadem na tvrdou zem. Myslím, že třeba cyklista v případě pádu by mohl toto ovládat. Na kole nikdo pod tebe nezasune žíněnku.

                                        Třeba velké osvalené chlapisko, a věř nevěř, je fyzicky slabý. Jednak nevydrží delší vytrvalostní zátěž, zmáhá ho i cvičení s vlastním tělem. Když se do takového chlapa opřu – vzájmeně úchopem paží a rukou za ramena ( stojíme naproti sobě ), tak ho prostě odtlačím, odsmýkám ho pryč ( a to opravdu nejsem svalovec ), ale většinou se " zlomí v pase " a padne na zem. Nebo leží na břiše a druhý chlap ho má rukama otočit na záda. Někteří jsou opravdu slabí, neudrží ani sami sebe na zemi, vykroutím ho jako červa, chytnu nohu a paži a už jde na záda, nebojuje, nemá čím. Má sice biceps a křídla pod rameny, ale není pevný, nemá stabilitu. A neobuje si třeba ani ponožky ve stoje.

                                        Je to svým způsobem cvičení hrou, lidičky to baví, a hlavně děti.

                                        0 0
                                        • kokoska.rokoska  

                                          Fakt moc hezky napsáno, mluvíš mi z duše. A držím Ti (a hlavně ostatním) palce, ať Ti organizování tělocvičny dlouho vydrží!

                                          Trénuji malé atlety a vím, jak žalostně malé je penzum dovedností s kterými děti do oddílu přicházejí. Rodičům vždycky na začátku roku s nadsázkou říkám, že malý atlet musí být hlavně šikovný: Musí umět přeskočit plot, vylézt na strom, inteligentně se stromu spadnout a ještě utéct hlídači třešňovky. Protože jen komplexní pohybový rozvoj umožní kontinuální a udržitelný růst speciální kondice (ať už je to běh, skok, hod…).

                                          A s dospělými je to přesně jak píšeš (mimochodem, kontinuální kotouly jsou super test, zařídím!) – já mám jako oblíbenou ukázku/test v tělocvičně přeskok švédské bedny z místa kotoulem plavmo. Většina se ani nepokusí…

                                          0 0
                                          • Člověk a jeho svět  

                                            Většina se ani nepokusí – tak určitě. A ty by ses pokoušel o něco, cos dělal naposledy někdy na vojně, na škole (možná)?

                                            0 0
                                            • kokoska.rokoska  

                                              Celý život se pokouším o nové věci. Takže ano, pokusil.

                                              Stejně jako jsem se kvůli žalostnému stavu tělesné výchovy na ZŠ (kterou jako většina sportovních klubů/oddílů musíme suplovat) musel po sto letech znovu naučit výmik, hvězdu, stojku, základy cvičení na hrazdě, kruzích a bradlech. Nebo, ať to není jen o gymnastice, jsem se musel kvůli dětem naučit důstojně přebíhat „vysoké ploty“ (aka 110 m př.) a skákat na pružné tyči, což jsem nanáviděl už jako aktivní atlet před 30 lety.

                                              Najít si důvody proč něco nejde je staršně snadné, to zvládne každý. Mě zajímají ti, co hledají způsoby, jak. A připadá mi, že pan kolega Toman je jedním z nich a navíc se mi jeho pojetí a presentace hodně líbí.

                                              0 0
                                              • puka  

                                                Sice tento důvod nesnáším, ale problém bude asi v rodičích a nebo v době. Většina děcek už odmala se snaží rebelovat a ignorovat autority. Jejich chuť k dělání nějakého sportu je nulová a všechno vzdají, když jim to nejde. V tělesné výchově do toho nemají chuť a navíc při sezení doma nemají takové dovednosti jako děti před pár lety. Štve mě to. Asi jsem málo mlátil sestru, když jsme byli mladší.

                                                Jasně, záleží i na ostatních okolnostech a existují i vyjímky.

                                                0 0
                                                • kokoska.rokoska  

                                                  Máš pravdu, souhlasím.

                                                  K tomu se přidává trochu nešťastná doba, kdy učitel na dítě při tělocviku nesmí sáhnout (zkuste dávat dopomoc při čemkoliv, aniž byste se dítěte dotkli) a navíc je za jakýkoliv sebemenší banální pseudo-úraz okamžitě ukřižován.

                                                  Když k tomu připočteme opravdu chybějící spontánní pohybouvé aktivity, je na problém zaděláno.

                                                  Dlouhodobým sledováním testů je zřejmé, jak upadá obecná šikovnost, ohebnost a pružnost (snad je jasné co tím myslím) a děti přicházející prvně na tréninky jsou cokoliv, jen né „zpevněné“. Chybí jim totiž lezení na stromy, přes ploty, skákání přes zábradlí…

                                                  0 0
                                                  • Člověk a jeho svět  

                                                    Já s tebou v zásadě souhlasím, jen mi přišlo, že jsi jako vstupní test nevybral úplně triviální věc. Nevím, jestli bych si z fleku chtěl zkusit kotoul plavmo přes bednu, a to jsem se dostal kdysi do úrovně celkem vyšší než základní gymnastiky ;).

                                                    Jinak člověk musí pracovat s tím, co má, že… Na druhou stranu vedeš oddíl, takže se aspoň snažíš ten úpadek zastavit, kdyby takových bylo víc, tak… Nevěřím jen na zlou dobu a jiné možnosti. Ono to je taky tím, jak stát ke sportu přistupuje. V tom ujel vlak, podporují se reprezentace, ale už o hodně míň sport pro děti. Nyní se vlastně vše buduje z nuly. Uvidíme, myslím, že si to už lidé pomalu uvědomují.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Pod druhý odstavec se rád podepíšu, pochopitelně.

                                                    Jinak s tou švédskou bednou to není můj nápad, ale vzdáleného kolegy lyžařského trenéra. A zní to mnohem složitěji, než v reálu je, to se mi na něm líbí.

                                                    0 0
                                                  • Člověk a jeho svět  

                                                    Asi jo, ono jde o to, jak ji dáš vysoko a zda ji skáčeš na šířku nebo na délku :). Psychika je sviňa. Třeba přemet přes koně se nacvičuje nejprve přes bednu na šíř do duchen s trampolínkou, to udělá skoro každý, pak se ubírají duchny, to ještě taky jde, pak se vymění trampolínka za můstek, to je horší, ale pořád se to dá, ale jak to otočíš na délku… :)))

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Když jsme o tom kdysi diskutovali, tak z legrace padlo zkusit to na délku, ale pokud vím, nikdo to nezkusil.

                                                    0 0
                                                  • raw 4  

                                                    Druhý odstavec je naprosto výstižný +1

                                                    0 0
                                                  • Tacmud  

                                                    V dnešní době? Kdo by přebézal ploty, když wifi dosáhne i přes zeď!

                                                    Ale vážně: Když vyženu svého kluka (11 let) od mobilu či PC ven (ať jde do parku, nebo na kolo, nebo kamkoli na vzduch) tak je to pro něj skoro jako trest! Nicméně snažím se a trochu se to vyplácí. Zapsal jsem kluka na JUDO (teď v Listopadu). Chodí tam do skupiny kterou naverbovali na začátku školního roku. Po třetím tréninku ni trenét řekl, že ty ostatní do vánoc pohybově dožene a asi i předežene. Ono je to v tomto věku hlavně o kotoulech, přeskocích, hvězdě, stojce, … prostě koordinace pohybů a trocha posilování (konkrétní chvaty přijdou později).

                                                    0 0
                                            • Toman  

                                              On to pak vyzkouší, až si dá na kole hlavana nebo někde sjede ze schodů.

                                              0 0
                                        • Člověk a jeho svět  

                                          Velké chlapisko může být slabé, ano. A taky nemusí. Nevěřím tomu, že „vykroutíš jako červa“ někoho, kdo poctivě zvedá/tahá základní cviky a zvládne nějakou základní váhu na dřep a MT, řekněme aspoň 150 kg na aspoň pár technicky správných opakování.

                                          Jinak to je samozřejmě i o nějaké znalosti, zkušenosti a vědět, jak chytit. Takže v tom může být nově příchozí trochu v nevýhodě, nemyslíš? ;)

                                          0 0
                                          • Toman  

                                            Samozřejmě jsem to kroucení červa bral tak trochu s nadsázkou. Nelze ve vyloženě silových záležitostech, kdy jde opravdu o krátkou dynamickou sílu, srovnávat dva lidi, jeden víceméně vytrvalec cca 80kg, byť sportující a druhý věnující se kulturistice s hmotností 120kg- To snadné není. Když to potom ovšem přepočítáš na měrnou sílu, na to, co ten lehčí dokáže sám se sebou provádět, tak je jasné, že ten lehčí, na tom bude lépe. Ale zase je nutné brát v potaz disciplínu, ve ketré by se ti dva měli poměřovat. A ono to vlastně jednak není možné a ani to nemá smyl, protože každý z nich pěstuje jiný sport. A je dobře, že zrovna tito oba sportují.

                                            Chtěl jsem tím jen říci, že jsou velké rozdíly mezi lidmi a zdání mnohdy klame.

                                            Také mám kamaráda, pětatřicetiletého, od malička sportuje a jeho hlavní sport jsou bojová umění. Kdysi mu v cyklistickém oddíle, kam nám chodil pomáhat do tělocvičny, říkali " vepřovka ". Tady opravdu zdání klamalo. Ten hoch byl neskutečně rychlý, výbušný, elegantně běhal, co dokázal udržet v jedné paži, či na jedné paži, kolik medajlí měl v ringu nasbíráno. Na ulici by se do takového někteří frajírci hned pustili. Tvrdě by hoši narazili.

                                            Jinak souhlasím s tím vším, co kluci tady kolem toho píší, a díky třeba kokoskovi-rokoskovi, že fandí takové všeobecné fyzkultuře, že ji uznává, propaguje a šíří dál, hlavně mezi ty mladé, kteří jsou na tom mnohdy opravdu fyzicky mizerně. Držení těla, kondice, obratnost, motorika ale i vámi výše zmiňované uznávaní autorit, tah na branku, disciplína/morálka atd., v mnoha případěch tragédie. Každá doba má své, samozřejmě, dnešní mladí vynikají v jiných dovednostech a činnostech, ale to je už úplně jiné téma. To má co do činění s marketingem, s politicko hoispodářskou masáží, sociologií atd., prostě dnešní svět potřebuje tu masu lidí jinou.

                                            A jak jste psali, je to v prvé řadě doma, v rodině. Sport se doma přenáší a disciplína se mnohdy přímo dědí. Takže, když jsou rodiče muzikanti, tak je velký předpoklad, že děti se budou také o muziku zajímat, budou k ní vedeny. U sportu platí totéž.

                                            My zůstaňme u sportu, starejme se o naše těla, zkusme těm mladým pomoci, pokud o to stojí, i když je to řehole. Zadarmo a ve svém volném čase. Rozhodně to má smysl.

                                            0 0
                                            • Toman  

                                              Ještě jsem chtěl říci, tak jak to tady někteří zmiňují, že je škoda, se se fyzkultura dostala ve školství tak trochu na okraj. Farmaceutické lobby zřejmě nepotřebuje zdravé, silné, obratné lidi. Když to zjednoduším, tak ono potřebuje, aby ses při pádu z kola nebo ze schodů zrasoval, aby tě potom mohli za peníze dát dohromady. Když budeš sportovat, mít pružné a pevné tělo, tak takovým úrazům tím svým sportováním předcházíš. Jednak tím, že máš nacvičenou motoriku, obratnost, a vlastně k tomu pádu ani nedojde, protože jsi šikovný a zručný, máš natrénované instinkty a reflexy. A za druhé, když už k nehodě dojde, tak je menší riziko, že se dolámeš, protože to pevné a pružné tělo to zvládne. Prostě se ten sketel udrží pokupě nebo se pružný úpon nenatrhne atd.

                                              Ale ono je daleko důležitější děti již od útlého věku krmit kupříkladu matematikou, takovou, kterou nebudeš nikdy potřebovat.

                                              0 0
                                              • Člověk a jeho svět  

                                                Fyzkultura, to slovo jsem neslyšel tak 15–20 let :)

                                                Ono je taky třeba říct, že větší nároky na fyzičku (a tím obecně zdatnější jedinci) dříve souvisely i se snahou režimu připravovat jedince na obranu socialistické vlasti a konkrétně program „fyzkultura“ vzniká v SSSR ve 30. letech, takže to jsou takové dva extrémy – sport jako nástroj totalitních režimů vs. bezbřehá lenost dneska ;)

                                                0 0
                                              • Rychlej turista  

                                                Pokud jsi tu poslední větu myslel ironicky, tak s tebou hrubě nesouhlasím. Matematika je matkou věd, rozvíjí abstraktní myšlení. Učit se matematiku je důležité právě z tohoto důvodu. Praktické využití konkrétního vzorce nebo příkladu není z tohoto hlediska důležité.

                                                0 0
                                                • Toman  

                                                  Turisto, ano, v zásadě s tebou souhlasím, je to základní obor.

                                                  Tady ale asi může mít více lidí více názorů. Dle mě je té matematiky až dost. je to takový selektivní předmět, který rozdělí děti na chytré a méně zdatné. I to je zřejmě účelem. Ovšem na úkor právě zmiňovaného tělocviku, základů finančnictví, zdravovědy a dalo by se určitě pokračovat. A tvořivost, představivost, loguku, kontualitu atd. jde také vyučovat mnoha jinými způsoby.

                                                  Ale nechci se zde bavit o školství. Na to jsou jiné hlavy pomazané.

                                                  0 0
                                                  • Toman  

                                                    Report z úterní tělocvičny.

                                                    Osmá letošní fyzkutura na Dakolu v Orlové proběhla v soutěžním duchu.

                                                    Dle mého úsudku nejvydařenější letošní fyzkultura.

                                                    20 pohybuchtivých těl se řádně rozběhalo, zdravě rozpohybovalo důkladnou běžeckou abecedou a rozhýbávačkou celého těla.

                                                    Následoval blok motivačních štafetových rozběhů. Čtyři pětičlenná družstva se předháněla v rychlosti, výbušnosti i šikovnosti. Startovalo se z různých pozic, překážky se zdolávaly po nohách, po čtyřech, s míčem v rukou, s kolegou na zádech atd. Běhy s lidskou zátěží se transformovaly do zábavného posilování ve dojicích – zápasnické pozice, trakaře, dřepy zády k sobě, balanční zvedačky, válení sudů, kdy se odvalující nedotýká parketu rukama ani nohama, kontinuální kotouly přímo na palubovce atd.

                                                    Rychlá vybiška s posilováním na dva mančafty se dvěma míči ve hře, hromadný basket černí proti strakatým a hry ukončil tradiční fotbal, kdy se hrálo pět na pět – družstva ze štafet.

                                                    Závěr patřil srovnávacím a protahovacím polohám.

                                                    0 0
                                                  • Toman  

                                                    Něco v chacharštině.

                                                    Bo včil něsu z treningu fotki, tak se dovolim podrobnu reportaž.

                                                    Skupinova fyzkultura čislo šest se udala 22. listopada na Dakolu.

                                                    Sami chlapi a s nimi enem jedna mala Marjanka.

                                                    Tož sme se jako dycky rozhybali běhavu rozcvičku, pak sme eště kapku povrtěli plecami, bachorami, zakrutili krkami, po haxnach fajně poskakali, vyzkušali sme jak choďa krokodyli a inkše potvory. Němaju to ti gyzdi ani za mak jednoduche. Všecko nas ukrutně z take chuze bolalo.

                                                    Potym sme aj trochu tlačili nohy, ruce od těla, chytali balanc v roztodivnych pozicach, až někeři dyšili tajak stara parni lokomotiva, nu to byla hitparada.

                                                    Dětičky chytaly balon na všelijake fikane povely, až z teho byly cele poplantane. Ale evidentně jich to bavilo, bo paru razy dohaňaly aj merunu, kera se kutalela na uplně opačnym koňcu tělocvičny nebo byla schovana na břuchu pod mojim tričkem.

                                                    Pak se vytlačali z ringu. Chvilu se kluci bali jeden druheho, davali se přednosť, bo se mysleli, že vyhrava tyn, kery vyleti ven jako prvy. Ale nakonec se strhla prava chlapska mela, až sem se zleknul, že se synci zrobi boule na kebulach a poseblikaju se na golasa. Kdybych to zavčasu něodpiskal, mohlo se to skončiť tragediju, bo jedyn druheho držel za vargy a hrozilo mu roztrženi pysku, třeti měl v planě teho prvniho zadusiť kravatu, a druhy, jak už pak neměl vargy v klinču, teho třetiho nefer popluval.

                                                    Bertě to, prosim, s nadsazku.

                                                    A Marjanka se enem chlamala.

                                                    No, a naraz měli bardi za ukol z tatami vystrkat Marjanku. A ludě!, pravi angličti džentlmeni ještě naštěsti něvymřeli! Žaden z tych synkuv se nětrufnul, ba jeden tu malu děvušku slovutně chranil tu svoju muskulaturu. Obrovsku radosť mi zrobili.

                                                    Pindali šli metať salta z trampoliny do take tluste měkke madrace, a my ostatni sme hrali třičtvrtě hodiny kopanu. To byly kličky, perdy z dalky tajak do festuňka, same paradni fudbalove momenty v duchu fer pleja.

                                                    Ku koňcu sme se vyšpanovali takymi specialnimi polohami, že někeři zustali ganc zasukovani a malem se němohli zdvihnuť, aby mohli jet ku chalupě.

                                                    Myslim se, možna nabubřele, že Parada!

                                                    0 0
                                                  • Toman  

                                                    Připojuji další motivační obrázky.

                                                    0 0
                              • puka  

                                Ta komerce je na tom nejhorší, na druhou stranu to může být fajn zážitek a výzva.

                                Dělat si to po svém je dobré jen pro sebe ,ale neuvidíš jak jsi na tom ve srovnání s druhýma – to taky záleží na člověku.

                                Největší problém u mě vidím v jídelníčku – zdá se mi, že nedokážu pokrýt můj příjem.

                                0 0
                        • Smazaný účet  
                          0 0
            • Radek Broz  

              Udělám trackstand v podstatě neomezeně dlouho, ale ma balón taky nevylezu.

              0 0
              • kokoska.rokoska  

                Já to mám úplně opačně – stát na balónu můžu libovolně dlouho, vylezu vždycky, vyskočím většinou, ale trackstand jen na hodně krátko a jen někdy; a s nejistým koncem :-)

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.