• die.catana

    Zravím všechny,

    nikdy jsem v S. nebyl a chtěl bych se tam mrknout a přitom si dát něco z přiloženého videa, docela mně to dostalo (hlavně ta „zamrzlá řeka“)…

    http://www.youtube.com/watch…

    Jestli se tam někdo vyznáte, prosím o rozborku sborku videa a kde se ubytovat a taky co nesmí chybět…

    Jo a ve stylu AM/FR/DH (žádné silnice :)

    Vím že je to těžký úkol, ale třeba tu je nějaký znalec tamních poměru … :)

    0 0
    • die.catana  

      Nikdo nezná?

      0 0
      • MichaelSimek  

        s timhle konkretnim ti neporadim, ale ja do swissu jezdil proste na blind, prespavacka v aute nebo pod sirakem a nic jsem nepotreboval, kolo a to stacilo :)

        0 0
      • ZuzicK  

        Kdo si počká ten se dočká :-)

        0 0
    • jirkas  

      pár snímků je z okolí Zermattu

      0 0
    • mr.antik  

      můžu ti říct, že výjezdy tam většinou jinak než po asfaltu realizovat nejdou, jedině tlačenka, lanovka nebo vlak

      0 0
    • ZuzicK  

      Tak zaprvé se sluší říct, že je to ve Švýcarsku drahá sranda, ale stojí to rozhodně za to, ale to asi víš :-) Jídlo cca 2× dražší (něco je jako u nás, ale vyjímečně; místní sýry jsou v porovnání s ČR levnější). Ubytování dále. Dálniční známka 40Fr (což je v pohodě). Pokud nechceš každý den jezdit tisíce převýšení nahoru a přesto vidět pěkný vršky, je třeba použít lanovky a ty jsou dost drahé. – nejlevnější místní byla 8Fr (kolem 500 m převýšení), nejdražší je asi zubačka na Gornergrat (Zermatt, výhled na Matterhorn) 46 Fr s kolem jedna cesta. Pokud nechceš výjezdy po silnici, což tady ani vpodstatě nejde, tak tě lanovky/vlaky neminou. Plusem je, že když už tady je nějaká šotka (ale je jich minimum), tak má narozdíl od Itálie jezditelný sklon. Většina je pak kolem 25Fr/1 cestu. Místní mapy – kolem 26Fr za oblast – docela se vyplatí, protože z mapy v horách nevyčteš, jestli to bude na pohodu nebo to půjdeš s kolem na zádech po skoro ferratě.

      V nenápadném karavanu se tu dá přežít, ale je to obtížnější než v jiných zemích. Málo parkovacích míst je všude. Ve městě je téměř nemožné zaparkovat na delší dobu bez placení (drahé), mimo se dá jen v neturistických oblastech, jinak mají hodně často zákazy nebo opět placené parkoviště.

      Nejlevnější ubytování je kemp – některé mají dřevěné chatičky za slušnou cenu (Visp – 43 Fr/noc/2 osoby), případně apartmán pokud vás pojede víc – to vychází cca od 6-ti osob slušně.

      Nejznámější bikové oblasti (případně mě někdo doplní):

      Davos a okolí – neznám. Je to nejblíž k ČR, ale podle fotek bych řekla, že poslední oblast stojí víc za to :-)

      Livigno – neznám

      Flims – jezdí se tam MaxiAvalanche, ale není tam moc velká koncentrace trailů

      Verbier a kolem francouzská část – neznám

      Wallis – oblast od Aletschgtetscher po Sion a téčko do Zermattu

      To Stenght in Numbers jsem viděla on-line, ale teď ho nemůžu najít. Něco jsem tam poznávala.

      Tady je Verbier a Zermatt – jen tam nesouhlasím, jak říká, že Zermatt je ráj outdóristů.. takovou koncentraci turistů, nafešákovaných lidí a outdoor-fashion obchodů jsem snad nikde jinde neviděla.. takovej Špindl o pár levelů vejš

      VAST mám zmáklej asi nejvíc :-):

      04:00–07:45 hřeben Riederalp, Bettmeralp, Eggishorn – ten doporučuju! Já tam byla 3× pěšky a až naposled (těsně než napadlo) jsem zjistila, že se tam opravdu může na kole :-( Směrem k ledovci je přísnej zákaz a to jsem si nelajzla, na hřebeni a směrem od ledovce to ale neplatí. Na Riederalp je poměrně levná lanovka, protože slouží jako veřejná doprava. Na Bettmeralp taky, ale o něco dražší, ten kousek se nevyplatí.

      22:45 – 25:30 (možná i to na sněhu) Jeizinen

      37:00 – 42:50 Na konci je určitě Zermatt, předtím podle mě Oberwald (Rhonegletscher) a Bernina (tam jsem nebyla, ale je to podle mne ten vláček)

      Hodit se určitě bude „mapa“: http://map.schweizmobil.ch/.

      0 0
      • Zbyněk  

        Zermatt mě taky neoslnil. Začátek a konec vypadal jak průjezd stavebninami a centrum jako ten (trefné) Špindl a samý Japonec.

        0 0
        • ZuzicK  

          Ale jo, tak zase to maji vsechno pekne opraveny a je tam spousta starych krasnych domu. Ale ty traily a nadherny vyhled na uchvatny Matterhorn jsou paradni. Na trailech, zvlaste odpoledne temer nikdo neni a bonusem je vrsek kolem vlaku, kdy si Japonci z vlacku foti bikery jak pominuti a ve vlaku omdlivaji (a taky foti) pri pohledu kam ze to vlastne jedeme :-)

          Auto se musi nechat v Tasch (nejlevnejsi parking 5Fr) – dale jen vlakem nebo po svych. Ten je 1450mnm. Gornergrat je 3100mnm, takze i prevyseni je tam paradni na cca 25 km sjezdu.

          0 0
          • Zbyněk  

            My tam jezdili na silničkách, takže Zermatt byl pro nás konečná. Uznávám, že to podstatné a zajímavé začíná až nad ním a musí to být zážitek pohybovat se tam, ať už na MTB nebo pěšo.

            0 0
            • mr.antik  

              no tak to jste si projeli opravdu asi to nejhorší :-)

              0 0
              • Zbyněk  

                Ani bych neřekl. Jeli jsme postupně Simplon, Saastal (Mattmark), Marteltall (Zermatt), Ottavan, Moosalp, Galm, Grand Dixence (až na hráz), Arollu, Lac Moiry, Sanetsch, Lein a Croix de Coeur. Skoro vše samé dvoutisícovky. Ten Zermatt byl spolu s cestou pod Grand Dixence nejslabší. V tomhle případě bylo ale hlavním cílem vidět Matterhorn.

                0 0
                • mr.antik  

                  jj, myslim nejslabší z Zermattu. Ale ani ta cesta k němu nic moc, stejně tak jako třeba Simplon, to prostě nechápu, vždyť je to samej kamión.

                  0 0
                  • Zbyněk  

                    Simplon byl docela v pohodě. Měl jsem z toho trochu obavu vzhledem k tomu, že je to mezinárodní silnice, ale asi jsme měli v tomto směru štěstí. Možná tomu pomohl i termín tj začátek června. Zažil jsem už v Alpách mnohem frekventovanější silnice, ve Švýcarsku např. úsek Wassen – Andermatt – Gotthard, kde je oproti Simplonu provoz tak desetinásobný. Mimochodem až do Zermattu jezdilo dost aut včetně náklaďáků, žádné elektromobily se nekonaly :-). Ve Walisu byl co do provozu nejhorší úsek Brig – Visp (netrefili jsme stezku) a výjezd do Verbieru. Nechápal jsem, co tam ti lidi jezdí dělat.

                    0 0
                    • ZuzicK  

                      To jsou ti co se nepachtí po silnici mezi autama ale jedou do hor za klidem ;-) V sezóně silnici v alpách nechápu.

                      0 0
                      • Zbyněk  

                        Jo mumraj tam byl pěknej, jako o Matějské. Zato nad městečkem ani živáčka. Jestli tohle je ta cesta za klidem, tak to potěš. Mám zkušenosti, že tahle lyžařská střediska jsou mimo zimu úplně mrtvá, ale toto byl přesný opak. Jinak Verbier nebyl našim cílem. Byl to jen bod cestou na Croix de Coeur. Dál až zpět k Rhoně neprojelo snad jediné auto a tak se to nějak vykompenzovalo.

                        0 0
                        • mr.antik  

                          ono je to hlavně asi dáno tím, že se tam hodně na víkendy cestuje, víc než se u nás jezdí na chalupy

                          0 0
          • Meluzina  

            nojo, podle fotek ty jedeš i tam, kde já bych šla poslepu a jedině přivázaná ke skále jak Prométheus:-)

            0 0
      • Egesi  

        Dobrý info!

        Super je hlavně ta mapa!

        Nevíte o takové pro ČR? Případně další státy?

        dík

        0 0
        • ZuzicK  

          Pro ČR jsou nejlepší www.mapy.cz

          0 0
          • Egesi  

            Jasně, to používám, ale jestli je třeba něco jako o odkaz níž i pro ČR, to je perfektní, podrobná mapa, různé zobrazení, trasy, export do GPS, dokonalý

            0 0
        • rock  

          Tady najdeš v roletce Karten topo mapy Švýcarska, Německa a Rakouska …

          0 0
          • McBlacky  

            tady navíc se zobrazují vybrané cesty v mapě, což dá v lokalitě přehled o tom co je sjízdné, respektive co se jezdí

            0 0
            • Egesi  

              Tyjo, to je uplně dokonalý!

              0 0
            • Egesi  

              To je neuvěřitelný, i export do PDF aby si to člověk vytisknul, mapa trasy, kompletní popis a info, zoomovaný komplikovaný místa (odbočky atd.), aktuální předpověď počasí!!! Já z toho nemužu, jak to jako udělali?!

              0 0
              • McBlacky  

                nevím, ale už to frčí dlouho, já to používám určitě 2 možná víc let. plánoval jsem podle toho trasy a jen jedinkrát jsme netrefili a museli to vzít v reálu jinudy, protože to po naznačené nešlo

                0 0
          • ferlikster  

            ja pouzivam Wikiloc

            Tam se daji najit ruzne stezky od komunity a udelat si tak predstavu a pripadne nakombinovat sam. V Brazilii mne to hodne pomaha hledat nove traily :)

            0 0
    • Meluzina  

      To mne tedy dostal, chceš levné ubytování tam, kde už nejsou silnice a nahoru taky vrtulníkem? Co tedy chceš? Levné ubytování je v kempech a v bytech v nadmořské výšce cca 1300m, ceny helikoptéry, která tě vynese na pětitisícovku neznám, jinak ten byl v létě přijde na 400franků, ceny lanovek, kam musíš dojet po asfaltu, ti napsala Zuzanka, vyřádila se i na cenách jídla apod.

      Jinak my bydlíme ve Švýcarsku v Obersaxenu, půl dne šlapeme do kopce většinou po asfaltu, protože místní jsou zmlsaní a když po čtyřech hodinách vyšlapeme do dvou tisíc metrů, najdeme tam hospodu, tábořiště, ohniště a parkoviště… slušné traily abys pohledal… někde poblíž je údajně trailový ráj, ale stejně tam budeme muset autem:-(

      0 0
      • Zbyněk  

        Švýcarsko za poslední cca 4 roky hrozně podražilo, tak o 20–30% – jídlo ubytování, služby. Kempy co stály 10–12 CHF v 2007 byly loni za 15–18CHF nehledě na to, že kurz je taky někde jinde. Obchodníci se s tím moc nemažou a dají klidně Euro/CHF 1:1. Ještěže alespoň ta známka zůstává pořád 40 CHF.

        0 0
        • Meluzina  

          Naštěstí byt, který si pronajímáme, stojí týdně 400franků již celých 15 let:-) Jídlo přežijeme, s sebou těstoviny, zeleninku, na místě máslo, mlíko, jogurty, chleba a manžel prostě musí mít rösti z pytlíku:-)

          0 0
          • Meluzina  

            pardon, pro Čechy 300 franků:-)

            0 0
          • ZuzicK  

            To je fiha dost – kolik se tam vejde lidi?

            0 0
            • Meluzina  

              Četyre:-) Zdá se ti to dost? Tyjo, byt 1+1 s venkovní terasou, kompletně vybavenou kuchyňkou, koupelnou, k dispozici garáž, sauna /zdarma/ kdykoli, společenská místnost… nádherný výhled, 100 metrů od lanovky, 300 m do krámečku:-)

              0 0
              • Meluzina  

                Jo, a nad barákem cca 400 metrů Rufali park, hřiště všeho druhu, dětské hřiště s trampolínami zdarma, bazén vzhledu přírodního jezírka, sjezd na horské kolobrndy:-)

                0 0
              • ZuzicK  

                Tak takhle to zni lip, docela dobry.

                0 0
              • Zbyněk  

                To je hodně dobrá cena 100 nebo dokonce 75 F/osobu/týden.

                0 0
              • gallardo  

                muzu poprosit o kontakt?

                0 0
                • Meluzina  

                  Jedině přes moji či manželovu maličkost, majitelka je příbuzná a vyžaduje dobré reference:-)

                  0 0
    • RomanH  

      Mrkni sem Ta Silvaplana byla fajn.

      0 0
      • McBlacky  

        nebo i Pontresina. na 4 dny se dá najít každý den bomba výlet. Na déle to asi bez opakování nebo popojíždění autem nebude

        0 0
    • romachain  

      Já se v létě chystám s bandou do Davosu. Ubytování v kempu za super cenu a včetně karty na lanovky. Těším se hodně, protože se to zdá být cyklo-ráj. Jen aby vyšlo počasí… (druhá půlka července). Inspiraci jsem hltal tady:

      http://www.trail-busters.cz/trail.php…

      0 0
      • cyborg  

        jezdim do vedlejsiho udoli – do Arosy. Ubytovani 100franku vcetne allinclusive karty na celej resort.. Ma to dalsi vychytavky. Arosa je kouzelna tim ze tam prakticky nejsou turisti, ma to svou atmosferu. Kemp u potoka pod horou, se skvelym zazemim.. Jezdeni genialni – jezdime tam uz 5 let.. kdyby nekdo chtel info tak s radosti predam..

        0 0
        • McBlacky  

          info bych bral. zajímají mě AM trasy jetelný na 100–140 fulech. na jak dlouho to tam je – každý den jiný výlet?

          0 0
          • cyborg  

            jezdime tam na 3–4 dny.. Vyzkouseno ze ctvrtej den uz toho mam plny kecky.. Cenovy rekord ma kamos, kterej dokazal komplet naklady vcetne cesty a 4 dny srazit na 3,500,– :)

            jezdeni je tam hafo, jde jezdit kazdej den neco jinyho.. zkusim ti naposilat nej traily a nejaky doplnkovy info..

            Zacinal jsem tam na GT se 100mm vidlici, ted mam sice 160/150mm coz je imho na alpy lepsi, ale neni to o biku.. Ale vetsina toho co jezdime je z kopce.. Vyslapy tam jdou zakomponovat pokud budes chtit..ale to necham na tobe..

            Vemu to komplexne – Je toho hodne, traily zkusim nakreslit do mapy.. chvilku mi to zabere.. o vikendu to bude.. stejne sem to chtel udelat uz davno.

            0 0
          • RomanH  

            Me na letosek laka misto Svajcu Italie – Cortina – psal jsem Petrovi Buresovi z MTBS o GPS ci popis tras z te predvadecky Treku, ale GPS pry ssebou nemel.

            0 0
            • McBlacky  

              on to vedlo z části po ilegálu a tak to asi nechtějí dát. jinak by to nebyl problém sehnat myslím

              0 0
              • RomanH  

                Prave. Co jsem hledal na netu, tak Cortina moc doporucovana neni (ofiko znacene trasy na bika jsou siroke cesty, o singlech vi jen malo lidi, je tam dost zakazu). Ale podle mapy + fotek se to snad povede dat nejak do kupy. Uvidim v cervenci, snad mi to vyjde.

                0 0
                • kankrlicek  

                  A kdyby ti to nevyšlo, velmi bych o tebe stál na týden do CH, už na tom pracuju :)

                  0 0
                • McBlacky  

                  já na to taky koukal, byli jsme tam na silničkách (Badia). Co tam jezdili lidi na MTB, tak se shodli, že to úplně blbý není, ale na klasické destinace to nemá ani omylem.

                  0 0
                  • RomanH  

                    Ja to letos pojmu tak, ze zena dodelava skolu, nema prakticky nic najeto, v nejhorsim se tu muze vytahnou na kopec lanovkou a pockat na me. Ty panoramata jsou tam podle fotek krasny a v okoli Livigna jsme byli 4× po sobe. Z Brna je to do Cortiny blize a na 3–4dny bikovani tam snad neco najdeme.

                    0 0
          • cyborg  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
            0 0
      • romachain  

        Budu moc rád, když nahodíte nějaký zkušenosti z této oblasti (Davos).

        0 0
        • cyborg  

          Z davosu do Arosy vedet genialni trail.. ale zpatky je to zase pres kopec.. tzn dost horekop..

          Ale co sem slysel od kamaradu co byli v Davosu min rok, tak to bylo uplne bozi a predem zadny trail nahanet nemusis protoze na miste je informaci dost..

          0 0
        • kryspin  

          byli jsme tam pojezdit 2009 a muzu potvrdit, ze Davos a okoli je idealni lokalita na AM 100–140 fully. To co jsme delali my a par dalsich postrehu jsem na chvili uploadnul na www.stulc.cz/…avos2009.pdf

          0 0
      • drbo  

        byl sem tam onehda se Slavou a co si tak pamatuju, tak v cene kempu byl vlak (bez kola), za lanovku at u kempu nebo primo v Davosu, se muselo platit extra.

        0 0
        • romachain  

          Tak já jsem dostal už i registraci a v ní uvedeno, že by karta měla být na všechno. I v tom článku na TB to píšou…

          0 0
          • drbo  

            mozna zalezi na delce pobytu v tom kempu. my do davosu prijeli z Flims asi na 4 dny.

            0 0
            • romachain  

              Takhle to stojí v mojí rezervaci:

              From the first night on you will receive the Davos Klosters Inclusive Card.

              With the Davos Klosters Inclusive card, our special summer guestcard, you will reach every top of the Davos Klosters Mountains easy and for free by the cable cars. You can use the train from Klosters to Filisur for free and also the the public transport in Davos is for free.

              In addition to these offers you will also benefit from other free or discounted services in and around Davos.

              0 0
              • drbo  

                jo to je obecny povidani. kdyz se podivas na detaily, tak tam neni zmineny Cable Railway na Weissfluhjoch, coz je dle meho nazoru zcela zasadni varianta jak se dostat co nejvejs (je to druha lanovka/vlak z Davos Dorf ve smeru od kempu). taky si v infocentru zjisti, prestoze mas pro sebe jizdu zadarmo, jestli pro kolo nemusis mit do vlaku platny listek;-).

                kazdopadne nechci te strasit, treba si to jenom blbe pamatuju nebo blbe ctu :-), az tam budes a uvidis to, stejne penize resit nebudes :-)

                0 0
                • romachain  

                  Popravdě jsem to až tak podrobně nezjišťoval. Nicméně píšou, že všechny lanovky. I kdyby se mělo platit za kolo, to už nebude takovej ranec. Kemp i s tou kartou vychází na cca 1200 na 6 nocí, což je dle mýho super cena. Počítám s rozpočtem cca 6000 na týden se vším všudy.

                  0 0
                  • joska  

                    Co si dobre pamatuju, tak vsechny lanovky vcetne Weissfluchjoch byli s AllInclusive kartou zadaco. Za kolo se plati 5CHF za jednu jizdu nebo 10CHF celodenni. Celodenni pro kolo neplati ve vlaku. Tam musis vzdycky pro kolo koupit jizdenku. Z kempu do Davosu to byli cca 3CHF.

                    My tam loni s klukama byli cca 6 dnu a hooodne dobry. Vzniklo i video http://vimeo.com/50934858 . Zacatek videa je Lago di Ledro, odkud jsme prejeli do Davosu.

                    0 0
      • Chudlick  

        Nádhera

        0 0
      • Specík  

        Nemáte někdo tip na ubytko v Davosu ? Ideální kemp s chatkama nebo levnější hotel / privát apod.. Ve stanu to nezvládáme :)

        0 0
      • čel.A  

        Teď jsem se vrátil z Davosu a přijel jsem absolutně nadšený. Neskutečné traily, vše perfektně značené, obtížnost jak popisují v materiálech. Mám projetou Itálii, Saalbach, Gardu, Livigno, ale Davos jednoznačně nejlepší – přírodní různorodé traily, švýcarská přesnost, lanovky a vlaky. Jediná nevýhoda, že vše je 2× drazší než kdekoli jinde :-)

        Nejlepší traily:

        Parsenn 332

        all in one

        Monstein 335

        trailové eldorádo

        Sertig/Rinnerhorn 647

        Fantastický trail údolím

        Ubotování jsme měli v Youthhostelu Davos. Je ihned v centru. Ideální poměr cena/výkon, lepší než v kempu.

        0 0
    • wong  

      Od 3:39 (zubacka na Gornergrat) jsou to ruzny cesticky z tama dolu (na mape kolem 4). Ve 3:53 je zaber jako mam fotku :)

      Kousek predtim bych rekl, ze jsou zabery z Rotthornu (na mape kolem 3)

      Kdybys chtěl mám na prodej mapu http://www.supertrailmap.nl/…tt-saas-fee/

      0 0
    • HKou  

      Moje oblíbený trasy jsou:

      • Oberalppass → Val Maighels → Pass Maighels → Andermatt
      • Zermatt → Ried → Sunnegga → Ze Seerojinen → RiffelalpGornergrat → Rotenboden → Furi → Zermatt
      • Safien Platz → Tomuelpass → Vals
      • Salouf → Munter → Ziteil → Savognin
      • Celerina → Corviglia → Pass Suvretta → Bever
      • Sonvico → Cap. Pairolo → San Lucio → Cap. Monte Bar → Gola di Lago→ Bigorio
      • Monte Ceneri → Monte Tamaro → Arosio → Bioggio

      http://map.veloland.ch

      0 0
      • McBlacky  

        z tohoto jsem jel jen Celerina-Bever a to byla kvalitka, přestože singlu tam je dost málo.

        Plánuju to jet ještě někdy ze Suvrety zpět dolů směrem na Moritz

        0 0
      • MaPa  

        Tamaro výborný. A nejen Tamaro.

        O Ticinu tu někde je celý vlákno.

        0 0
      • HKou  

        Ještě jsem zapomněl:

        Davos → Duerrboden → Scaletapass → Val Funtauna → Keschhutte → Berguen

        To se dá jet skoro celý i nahoru.

        Jendův thread o Ticinu je zde: http://www.bike-forum.cz/…mbardie.html

        0 0
    • M9la  

      Kam jen na ty nápady chodíš …

      … ale po shlédnutí dech beroucích videí chápavě a mlčky okusuji ráfek. :)

      Paráda!

      Stavař

      0 0
    • Specík  

      Nevíte na kolik např. v Livignu vyjde heli-bike ? (transport vrtulníkem) nebo bike-taxi? (transport Defendrem) ? :)

      0 0
    • atx442  

      Ahoj,

      docela dobre stredisko a centrum je Thyon 2000 ve Valisu – mrkni se na http://www.thyon.ch/…ummer-sports?….

      Je to nad trasami zavodu ‚Grand Raid Cristalp‘ (asi 25 km silnici nahoru nad Sionem) a pro bikovani je to skoro idealni az na ty kopce, pro nekoho to muze byt docela tvrde :-) ).

      DH jsme nezkousel, ale kdyz se v okoli jezdi svycarsky pohar, melo by to byt OK … lanovky jsou k dispozici, v okoli jsou znama znama zimni strediska.

      AM urcite, z vysky ubytovani (cca 2100 m) se dostanes do vysek okolo 2400 m coz je v podstate ' na dosah' ), pokud si chces vyzkouset trate ‚Cristalpu‘, i to je mozne … Pas de Lona neniz zase tak daleko :-) ).

      Jeste v roce 2005 stal tydenni pobyt v apartmanu (pro 2–4 lidi) okolo 400 CHF – i kdyby zdrazili, stale to jeste jde.

      Podivej se na mapu – do Verbier a Grimenzu se dostanes na kole, stejne jako nad prehradu Lax Dixence a dalsi … Do Zermattu to je pres hodinu autem, ale stale jsi v dosahu.

      Pro predstavu – typicka vyjizdka v teto oblasti byla tak 55 km a pres 2200 m prevyseni, navic ve vyssi nadmorske vysce, na kterou je potreba si par dnu zvyknout – tak se na to priprav.

      Samozejme dobre bikovani je i v ngadinu (dolni, horni) a v jinych oblastecgh Svycarska (vcetne okoli velkych jezer v Ticinu), ale oblast Thyonu je ‚jistota‘ ;-)

      0 0
    • rock  

      Víceméně OT, ale třeba to někoho inspiruje; naskenovaný popisy tripů, vesměs z Vela (Davos, Engadin, Flims-Laax, Jungfrau, okolí Mont Blancu, Tizino, Zermatt, okolí Livigna)

      Švýcarsko

      0 0
    • Reed  

      Já osobně ti doporučuju Klosters pod Davosem. Odtud můžeš jezdit nádherný výlety např na St Antonien, Madrisa, Flüellapass atd… Fakt nádhera. Dlouhé kopce, jdou jezdit i po ne moc prudkých šotolinkách. Ubytování dražší, případně v Küblis je kemp. Dále se mě moc líbilo ve Verbier. Pro kolo ideální, super je výlet na přehradu Lac de Mauvoisin.Případně na Mont Fort. Záživné to je i v Grimentz, obvzláště výlet na Pas de Lona nebo Lac de Moiry. Hezké je i okolí Bielsee u města Biel, případně Champery. Bohužel všude dražší ubytování a jídlo v restauracích. Benzín jako u nás, dálnice je jen roční známka ale cca 900 Kč. V každém kantonu se většinou domluvíš německy, ale moc ochotní nejsou. Takže každý kanton si potrpí na svoji řeč, pokud ale umíš Schwietzer chrocht, máš vyhráno :-) Já tam jezdím moc rád, jen škoda někdy pořád těch oficialit na hranicích. Jezdil jsem tam i dřív na Grand Raid Christalp nebo na Swiss Bike Master. Proto jsem si to tam i zamiloval. :-)

      0 0
    • die.catana  

      Mém to tu tak 10× celé pročtené a všem tuze děkuji, ale abych řekl pravdu, fakt nevím kam jet.

      Má představa je, dostat se nějak do co nejvyšší nadmořské výšky a odtamtud si dát nekonečný singl :) A ještě technicky složitý :)

      Já vím, mám ujeté požadavky :)

      0 0
      • HKou  

        Začal bych tím Gornergratem nebo Rothornem. Důležitý je taky si nechat něco na příště :)

        0 0
      • cyborg  

        smaz tu moji recenci na arosu at sem muzu hodit update pls

        U me je nej trail ever tohle:

        http://www.bikemap.net/route/1956065

        0 0
        • die.catana  

          Smazáno…, tak sem stím :)

          0 0
          • cyborg  

            Recenze Arosa

            www.arosa.ch

            600mm z Prahy, jde to dát za 6–7h cesty. Je třeba koupit mýtné na tunel, dálnice ve Švýcarsku jde objet ale je to časově delší.

            Ubytování:

            Kemp je v pěkném prostředí, s výhledem na horské štíty, teče tam potok – ideální na chlazení piva.

            Ceny: 11 franků na osobu, 5 fr na stan, 3 fr za auto. All inclusive karta je v ceně. Registrace a permice v Infocentru.

            Included services of the all-inclusive card:

            Hörnli Express gondola cable car

            Arosa-Weisshorn cable car

            Local bus

            Ochsenbühl multi-storey car park (only during day time)

            Innerarosa multi-storey car park (only during day time)

            Rhätische Bahn mountain railway Arosa-Langwies-Arosa

            Untersee lido

            Boat and pedalo hire

            Entry to the Schanfigger local history museum

            Golf driving range

            Ice sports hall

            Rope park

            Na vyžádání dostanete v kempu ke stanu prodlužku s elektrikou.

            Švýcarské sociální zázemí – sprchy, pračka, budova se společenskou místností, kuchyní. Velká terasa se stoly a grilem + zásoba dřeva. Všech 14. barbeque plácků různě po Arose má ohniště, dřevo většinou sekyru.

            Kemp info: http://www.arosa.ch/…camping.html

            Jídlo:

            V sámošce, sýry, pečivo a nápoje za ceny skoro jak v ČR. Hospody jsou pekelně drahý: 30–60fr.

            Tipy: V hospodě na Hörnli na kopci s masakrózním výhledem je poledni menu za 25fr !

            V kuchyňce v kempu jde nechat přenosná lednička s jídlem (masem) ;)

            Lanovky:

            Na Hörnli jezdí 9–17h bezpřestání čtyrkabinka, nebo pro dva lidi s biky. Kola se věší z venku na hák za ráfek.

            Tipy: Na spodní stanici Hörnli na požádání celkem ochotně a zdarma půjčí hadici na umytí kola.

            Na Weisshorn s mezipřistáním a přestupem na Mitller Hütte 2010 (m.n.m ) jezdí velká lanovka. Kola vozí jen do první stanice. Jezdí to cca co 30 min.

            Další Info:

            Jelikož jezdíme za každou cenu jen z kopce a nejlepší spojení do Arosy je z Churu, většina uvedených trailů vede právě tam.

            Zpět z Churu (600 m.n.m) do Arosy (1700 m.n.m) vede hightech úzkokolejka a je to nádherná cesta. Autem je to 25km a 356 zatáček. Doporučuji jezdit nahoru až po 19-té hodině a koupit si lístek ve vlaku u průvodčího ;). Vlak z Churu hlavního nádraží vyjíždí těsně po 19–20–21h. Poslední jede ve 23h.

            Tipy: Doporučuji na hlaváku nakoupit pivo v plechu a nastoupit na zastávce o pár set metrů dále, kde můžete čekat v klidu na lavičce v parku. Ze zastávky to většinou jede cca 15min po celé. V Arose jste za hodinu.

            Z Langwies do Arosy se jezdí na konci léta závody Classic Cars. Rozhodně to stojí za to vidět.

            Letošní termín: 29.08–01.09.2013

            Traily: Jezdíme co nejvíce dolekop, proto pokud by chtěl někdo šlapat, musí si to upravit.

            První trail slouží i jako mapka zákl. bodů v Arose.

            1/ Arosa Basic

            Základní mapka Arosy, plus takový základní okružní odpočinkovej trail, s nádherným výhledem, obtížností nula, spíš na kochání, na odpolední grilovačku na vyhlídce Rod Tritt.

            Je to protažený o easy ale zábavnej a svižnej sjezdík do Langwies.

            Tipy: Když se vracíte vlakem z Churu do Arosy, jde stihnout si dát sjezdík do Langwies a nastoupit do dalšího vlaku, ale musíte švihat.

            http://www.bikemap.net/route/1953873

            2/ Hörnli – Chur

            Ze začátku dost strmý a těžký – kameny a kraví stezky, jedna geniální kořenová pasáž, dále pěkný úsek po asfaltu – zaléhávačka ) Je to na 2–3h max..

            http://www.bikemap.net/route/1956050

            3/ Hörnli – Parpaner Rothorn – Arosa

            Asi nej trail v Arose. Přes sedlo Urdenfüggli do udolí k Lenzerheide na lanovkou Sharmoin. Koupit dvě jízdy na Parpaner Rothorn. Nejezdit DH trat, stoji za hovno. Rovně po ostrých šutrech dolů – defekty a pakárna. Je tam lepši trail. Finalní úsek z Parpaner do Arosy asi vůbec nejlepši co sem kdy jel.

            Genialní flow a to z 2860m do 1700m Nic lepšiho tady nenajdete.

            TIP: kousek před Sharmoinem to jde vzít zkratkou po louce viz. mapka. Bezpečně si tam můžete pokusit zlepšit svou maximálku. Prozatím je rekord 74km/h ale pořád je tam dost rezerva.

            http://www.bikemap.net/route/1956065

            4/ Arosa Freeride

            Moc hezká trať pod lanovkou Hörnli se 600m převýšením co se dá jet na XC kole. Doporučuji nevynechat. Je to poměrně easy, záleží na Vás, jak rychle si to dáte a co skočíte nebo objedete.

            http://www.bikemap.net/route/1956069

            5/ Sharmoin – Churwalden – Chur 2×

            Do Sharmionu z Hörnli přes Urdenfüggli viz. trail č.3.

            Do Churu pak udolím, s povinnou zastávkou na nejdelším toboganu na světě v Churwaldenu.

            V Churu je DH bikepark s lanovkou na kopec Brambüresch – dost hardcore zážitek s 5m a víc dropy z až nesmyslně prudkýho svahu. V mapce je zvolen jiný trail. Ještě sem ho ale nejel.

            http://www.bikemap.net/route/1956870

            6/ Sharmoin – Lenzerheide – Chur

            Poměrně dlouhej nádhernej trail.Tohle bych nevynechal.

            http://www.bikemap.net/route/1957079

            7/ Hörnli – Schwellisee – Arosa

            Alternativa jak z Hörnli do Arosy. Krátký sjezdík, se spoustou kamenů a poměrně vysokou náročností na techniku. Poměrně výzva.

            http://www.bikemap.net/route/1956171

            8/ Arosa – Davos – Fondai – Langwies

            něco pro šlapavce. Nikdy sem to nejel – chtěl bys to zkusit příští rok.

            http://www.bikemap.net/route/1954014

            Další linky:

            Classic Cars: http://www.youtube.com/watch…

            Churwalden toboggan: http://www.youtube.com/watch…

            Naše videa: http://www.youtube.com/watch…

            http://www.youtube.com/watch…

            0 0
    • kankrlicek  

      Našel jsem zajímavou stránku , doufám, že to tu už někdo nezmínil.

      0 0
    • die.catana  

      Je ve Švýcarsku nějaký dobrý bikepark, který bychom neměli minout?

      0 0
      • mr.antik  

        záleží co od toho čekáš.

        Verbier, něco málo v Zermattu, Lenzerheid, Flims

        Musíš vygůglit zda to má pro tebe smysl, hlavně cenovky jsou trošku mimo, ale když budeš poblíž tak proč ne.

        0 0
    • die.catana  

      Tak vyhrála to Arosa,

      máte někdo zkušenosti s ubytováním? Hledáme apartmán tak pro 6lidí.

      Něco málo jsem našel na http://www.limba.com

      Koukám, že tam není moc z čeho vybírat…

      0 0
      • cyborg  

        bydleli sme v Langwies na chate Strela a pak 2× na chate hned u nadrazi – tam to bylo nej. 3 pokoje,kuchyn, dvoje hazly a slusna terasa s vybornym grilem ale nevim jeslti bych jeste sehnal kontakt na ty lidi pres ktery to bylo domluveny..

        0 0
        • die.catana  

          Zkusím to nějak vypátrat, snad se něco ještě najde…

          0 0
          • roman123456  

            Ahoj,v sobotu se chystám do oblasti Flims-Falera-Laax,byl tam někdo?

            0 0
            • čel.A  

              jj, byl jsem tam 2 roky zpět. Celý resort je spíše do Freeridu. Na šlapání up je to hodně prudké. Nicméně freeride park je skvělý.

              0 0
              • roman123456  

                Ahoj,nakonec jsem skončil trošku víc na hoře v Disentis Sedrun,ve Flimsu se mi nejvíc líbil výjezd na Bargis,za hospodou je nádherné ůdolí,bobužel jsem ho nestihnul projet celé,každému kdo tam bude doporučuji tento výjezd,stojí to za to.

                0 0
    • Atilla  

      Nebyl minulý rok někdo v Davosu? Zajímolo by mě za kolik se tam dají přežít 3–4dny v kempu s ježděním s lanovkou. Díky

      0 0
      • Honik  

        Cca 1000 kc den (ubytko a lanovky s kolem) v kempu rinner lodge v Davos Glaris.

        0 0
        • Atilla  

          Dík, tak to je levnější než jsem čekal.

          0 0
          • romachain  

            Myslím že nás to vycházelo ještě levněji… Lanovka je v ceně kempu, za kolo na lanovce dáš 200/den.

            0 0
            • Atilla  

              A kempem myslíš zaplacené staní pro auto a stan? Díky

              0 0
              • romachain  

                Přesně tak.

                0 0
                • Atilla  

                  Mě právě všichni strašili jak je to tam šíleně drahé. díky za info

                  0 0
                  • romachain  

                    Vůbec to tam není drahé. Jezdíme tam na levnou dovolenou. Jídla si teda většinu vozíme svýho… Letos jsme to ještě vylepšili tím, že jsme si odtam na jeden den zajeli do bikeparku do Livigna, je to odtam 100km (trasa přes průsmyky – výhodnější než tunelem), není to uplně blízko, ale furt blíž než z Brna a tamní bikepark je top!

                    0 0
                    • Atilla  

                      V Livignu jsem byl v loni a perfekt, tam je to za hubičku a teď bych to chtěl spojit dohromady 5+5dní.

                      0 0
                  • čel.A  

                    No je to tak +30% navíc oproti AUT. Pivko 7fr, jídlo na chatách je nesmysl, snad jen ta polévka a pivo

                    0 0
                    • Atilla  

                      Tak to je pro průměrného čecháčka všude. Dokonce i ve Špindlu v sezoně:)

                      0 0
                      • McBlacky  

                        v Itálii a na dost místech v AT se to na chatách dá (s přihlédnutím k tomu, že jsi na dovolené). CH je obvykle 2× a víc dražší.

                        0 0
                    • Zbyněk  

                      Švýcarsko hodně podražilo během krize EU. Doba, kdy tam bylo pivo za 5 CHF a poměr Euro/Frank 1,5, je už nenávratně pryč. Dnes už jsou ceny na úrovni Francie… Teda jídlo, pití atd. Kempy jsou ve Franii 2× levnější.

                      0 0
                      • smash_mouth  

                        Švajc je hlavne dražší od o cca 20% od zacatku 2015 kdy uvolnili kurz k EUR .. do te doby drzeli 1,2 CHF to EUR.

                        0 0
                        • Zbyněk  

                          CHF posiluje vůči Euru dlouhodobě. 2007 byl kurz k Euru 1,5 , 2009 si nepamatuji, ale asi stejný, 2012 už 1,2, ale v reálu klidně 1:1. Kempy stály 2007 8–15 CHF (a to byl Frank 18–19 Kč), 2012 12–20 CHF.

                          0 0
                          • Singlespeed  

                            Pokud si někdo bere všechno jídlo z domu jako Romachain, tak ho kurz franku nemusí skoro vůbec zajímat. Za skromný oběd (bujón + špagety) jsem zaplatil na Albulapassu před pár lety 550 Kč, dnes už by to bylo přes 700 Kč.

                            0 0
                        • Franta  

                          Nastesti se to zaclo uklidnovat… od te spicky kdy byl frank za 28–29 to slo za rok dolu na 25. Ale pamatuju dobu kdy jsem pocital 19, a bylo to prijemnejsi.

                          Nastesti letos sla i ropa dolu, takze treba phm jsou levnejsi (vloni byl v lete litr nafty pres 50kc, letos okolo 40).

                          0 0
                          • smash_mouth  

                            No jo jenze ja tam jezdim pracovne celkem casto a se stanem to neni :-D takze celkem sila.

                            Uz pred uvolnenim to byly nesyslny ceny … ted uz z toho mam prdel takze si dam par pivek na naladu za 9 a pred spanim aperol za 13,5.

                            Nicmene tenhle rok se tam chystam jet i po zemi a neco object s bikem o vikendech, proto jsem se lognul do tohohle vlakna.

                            0 0
                    • čel.A  

                      Nahrála se jen část zprávy…

                      Letos budeme bydlet v penzionu za 1100kc na den včetně permice. Pokud se podíváš na booking.com, tak najdeš i levnější. Kemp se dle mého nevyplatí.

                      Jinak na DH tratě se dá určitě jet do Livigna, jen je to uz streka. Lepší bude zajet přes kopec do Lenzerheide, kde se jezdí WC.

                      0 0
                      • Bender382  

                        No já nevim, kemp mi vychází do 1000 za dva lidi jestli koukám dobře

                        0 0
                        • čel.A  

                          Výše bylo uvedeno 1100kc za kemp, ne studoval jsem detailně, bral jsem jako částku za osobu.

                          Na bookingu nebo villas bylo ubytko v penzionu za 850 Kč, ale nás je více tak jsem to nemohl booknout…

                          0 0
              • Singlespeed  

                Což takhle zagooglovat. Ceník nalezen za 5 s.

                http://www.camping.ch/…etailview.pl?…

                0 0
            • Ralan  

              Taky díky, v létě se taky chystáme do Davosu. Jinak cena kempu vychází cca jak?

              0 0
            • Jenda  

              za kolo na lanovce dáš 10 chf a to je momentálně 250 kč :-)

              0 0
      • Jenda  

        každopádně mi přijde dobrý zkombinovat Davos a Livigno, ty 3–4 dni v Davosu, na dýl to tam zas tak skvělý není, navíc Davos jako takovej mi přijde hnusnej a pak přejet do Livigna kde je ježdění taky parádní, bikepark velmi dobrej a jako bonus jsou tam asi poloviční ceny jak v Davosu.

        0 0
        • Atilla  

          Takhle to plánuji. Motolíno mám nalítaný komplet, teď ještě projet caroselo jestli tam bude něco pro mě.

          0 0
          • Ralan  

            Na jak dlouho to celkově plánuješ?

            0 0
          • čel.A  

            Připadne mrkni ještě na FLIMS LAAX… Nebo pak ještě SOELDEN, kde hodně investuji do trailu a je to tam hodně dobrý. Ceny rakousky, takze příjemný.

            0 0
    • o.unca  

      Zdar, tak když už se vlákno oprášilo, ať se neřeší ježdění jenom v Graubindenu. Tady pár fotek z loňského ježdění v okolí Sierre (kanton Valais) a pro zájemce nějaké trasy (1, 2, 3) naklikané na cykloserveru (nutno přepnout vrstvu mapy na turistická).

      Za mne je Švýcarsko na ježdění nej – neuvěřitelné množství výborného ježdění různé obtížnosti bez konfliktů s pěšáky (na rozdíl od Rakouska, kde jsem snad nezažil vyjížďku bez pojebu…-D), při spaní v kempech se to pojmout i poměrně ekonomicky. Dost tras pro inspiraci se dá najít na gps-tracks.com, jinak jezdíme podle Kompassáckých map, který jsou taky online.

      0 0
      • Zbyněk  

        Na Grand Dixence jsme byli na silničkách. Konec byl sice maso, ale vyjeli jsme až na hráz.

        0 0
      • čel.A  

        Fotky moc pěkný. Švajc je na bike fakt nejlepší, to souhlas.

        0 0
      • Franta  

        Valais je „Texas“ Svycarska… je to hodne uvolnene, lidi vic klidnejsi, neda se to srovnavat s chamtivcema ze severo vychodu (tj nemecka cast). Navic tech bikeru tu zas tolik neni, takze to nedela takovou neplechu.

        0 0
    • Jary24  

      Mohl by mi někdo kdo už Davos navštívil poradit s dopravou?

      Už po několikáté studuju jejich stránky – http://www.davos.ch/…e-transport/ a pořád z toho nějak nejsem.

      Jak je to tam s přepavou biků – respektive co se platí. Nějak se nedokáži zorientovat v Day pass vč kola/bike shuttle a railway… Plus má cenu to řešit předem, nebo koupit na místě?

      Případně pokud někdo má ještě v paměti na kolik cca vycházel jeden den/osoba? Výše se píše cca 1000 ubytko + lnovky. Mě ale zajímají čistě jen lanovky.

      Díky

      0 0
      • čel.A  

        Pokud jsi na více než 1 noc, tak ve většině zařízení dostaneš k ubytku jejich Inclusive card, kde mas lanovky a vlaky zdarma. Dopředu nic nemusíš objednávat. Zeptej se přímo v hotelu/penzionu.

        Pokud mas bike, tak platis 10fr/den a platí taktéž na lanovky a vlaky.

        Je to tam nejlepší!

        0 0
        • Jary24  

          Díky za typ, penziony ještě obepíšu.

          Díky

          0 0
        • Yann  

          Ve vlaku Inclusive card plati pro lidi ale ne pro kola. Kolik to stoji nevim, nepouzili jsme je.

          0 0
          • kocers  

            Permici na volné cestovaní dostaneš i při ubytování v kempu. Vyzkoušeno osobně v Rinerlodge (Davos Glaris). Jinak platí pouze pro osoby na bus, vlak, lanovky v té dané oblasti, tedy v Davosu na Davos a Kloster. Kolo se platí vždy zvlášť. 2015 to bylo 5CHF za jednu jízdu a nebo 10CHF celodenní a platí pouze na lanovky. Ve vlaku se myslim platí podle vzdálenosti a byla to celkem pálka (Vlak jsme využili pouze bez kol, ale zkoušeli jsme zadat na terminálu na jízdenky)

            0 0
    • Ralan  

      Zkusím se zeptat, nechystá se nějaká parta někdy v sezónu do Davosu? Zkoušel jsem to tady u nás nějak poskládat, ale bohužel. Pokud by byla možnost se k někomu přifařit, bylo by to super. Auto případně není problém, ale u nás sem sehnal jednoho, max dva lidi a to je málo…

      0 0
      • Honik  

        Mozna budem skladat partu do Devosu, ale termin zatim neni urcen. Spali bychom v kemu v Glaris. Vychazi pak 2 dny jezdeni na cca 900,–

        Jinak listek na lanovly ve vlaku neplati.

        0 0
        • čel.A  

          Rhaetian Railway: Unlimited travel (2nd class) on the line Klosters Dorf – Davos – Filisur with holiday addresse Davos or Klosters. Unlimited travel (2nd class) on the line Saas und Davos Wiesen with holiday addresses in Saas.

          Mel by platit.

          0 0
        • Ralan  

          Paráda, tak kdyby to bylo aktuální a budete vědět termín, zkus dát prosím vědět, rád bych se přidal.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.