Suunto Spartan HR nebo Garmin Fenix 5

149 nepřečtených
  • hovado_cz

    Pro sporty Kolo, plavání, ferraty, “běhání” po horách, nevyžaduji párování notifikací a podobný chujoviny. Prosím o Vaše zkušenosti, případně porovnání: výdrž, odolnost atd. Děkuji

    PS komenty typu “přiď si apple watch” atp rovnou mažu – vybíram pouze z těchto dvou.

    PS2 v tématech sem pátral ale nenašel sem konkrétní “battle”

    Anketa: Které?

    28x
    80%
    7x
    20%
    0 0
    • nomecz  

      řešil jsem asi před 1/4 rokem a nakonec skončil u F5 u Sunnta mi vadila velikost hodinek

      ještě pouvažuj o Forerunner 935 zvlášť pokud máš menší ruku

      0 0
    • pavelmisar  

      Také jsem řešil tento problém, nakonec vyhráli F5. U prvních mi sice praskl barometr, ale dali mi druhé úplně nové a od té doby spokojenost :-)

      Být tebou stáhl bych si aplikaci od Suunta a Garminu, zaregistroval se tam a zkusil si, které prostředí bude vyhovovat. Funkčně je to ± stejné, rozdíl je snad jen v tom systému.

      Jo a taky dotykový displej vs samotné tlačítka.. to je taky potřeba zvážit

      0 0
      • hovado_cz  

        jakože ten dotykáč na Suuntu „velký špatný“?

        0 0
        • pavelmisar  

          Já nevím, někomu to vyhovuje někomu ne. Osobně se mi líbí, že při zaplé aktivitě zamrzne dotyk a jde jen ovládat tlačítky (aktivita se jen tak sama nepozastaví) ale na druhou stranu, prý pokud chce člověk něco na displeji vybrat, tak musí si tu danou položku vždy dát na střed a teprve jde potvrdit. Určitě to není dotyk jak na Android Wear a Apple Watch hodinkách.

          Ale jak jsem psal, vyzkoušej obě aplikace, mrkni na YouTube na nějaké videa a kdyžtak kdyby si na videích nenašel to co hledáš tak klidně napiš zprávu, rád poradím :-)

          0 0
          • hovado_cz  

            jako jedním z argumentů proč dotyk ne – že jezdím v prstových rukavicích – a na IP7 virtuální home button reaguje špatně :-) A nevim jak budou reagovat hodinky :-)

            Jinak na interfacu appky mi moc nesejde – budu to vše solit do Stravy (kdyžuž sem se ji rozhodnul používat) :-) Nicméně nakoukávam videa na YT, kdyžtak se ale ozvu (díky za nabídku +1)

            0 0
        • Kaire  

          Kamarád nosí Suunta na plavání a kvůli dotykové obrazovce je ovládání ve vodě mordor. Jinak nevím jakej vliv má dotyková obrazovka na baterku, rozhodně to ale něco veme.

          Osobně mi víc sedlo prostředí Garminu, PC, mobil i hodinky. Kupoval sem F5 a neměnil bych.

          Víc by mě zajímal názor lidí co nosí Suunto, jestli jsou spokojení a proč volili Suunto.

          0 0
          • hovado_cz  

            jop to je dobrej argument: voda a dotykáč – to nefungovalo ani na vodotěsný Xperii Z1 :-) A právěže by se hodila nějaká osobní zkušenost – ty recenze na YT jsou řekněme takové dost obecné :-)

            0 0
    • Monika1  

      Taky jdu do Garminu 5.

      Měla jsem samsung gear S.

      0 0
    • vitan  

      Zkus zvážit ještě Garmin Forerunner 935 – tu váhu na ruce při delší aktivitě poznáš a výdrž by měla být lepší než u Sunnta.

      0 0
      • hovado_cz  

        jo hele, asi tě nesmažu :-D ale teď vážně, koukal sem na ně a vypadaj jako nástupce Fénixe 3 – jinak by mne zajímalo jestli to zvládne zobrazit mapu a jestli se do nich dá naládovat GXP soubor :-)

        PS forerunery sem nezkoumal do hloubky. Proto se ptam :-)

        0 0
        • nomecz  

          ne jsou to fenix 5 v menším a lehčím těle se stejnou výdrží baterie

          neumí navigovat ale zas mají wifi

          http://www.zivotsgarminem.cz/…-wi-fi-navic

          0 0
          • hovado_cz  

            OK, díky za tip takže výběr zůstává stejný – uplně wifi netřeba ta navigajda se hodí spíš :-) váhu uplně taky neřešim ale pro ženu by byly hezký ty mátový :-)

            0 0
          • Kaire  

            +1

            Jsou to de facto F5 jen v plastovém těle. Rozhodně velký plus je nízká hmostnost, když jsem zanevřel nad Suunto váhal jsem jestli 935 nebo F5. Nakonec jsem bral F5 kvůli kovovému tělu, hodinky nosím 24/7, kov přeci jen snese víc (kolikrát bouchne člověk o cokoliv při cestě, futra, dveře, stůl, postel atp.), vypadají hodnotněji a hodí se k ním třeba i kožený pásek na společenské akce. Taky bych nechtěl videt jak dopadne plastové tělo po pádu, 935 nemají navíc vystouplou lunetu.

            výhoda 935 může být ta váha, nadruhou stranu já mám hodně hubenou ruku a s F5 je to OK při čem koliv, takže věřím že s širším zápěstím je to čaj. Být profík asi koupím 935, jako uživatel kterej hodinkám dává záhul, sem s váhou v pohodě.

            0 0
            • nomecz  

              jenom doplním pokud někdo je primárně „běžec“ tak bych vůbec neuvažoval o ničem jiném než 935.

              Měl jsem je asi týden pučené od kamaráda a ta poloviční váha je fakt znát. a synchronizace přes wifi je oproti BT na úplně jiném rychlostním levelu.

              0 0
              • hovado_cz  

                Běžec v pravém slova smyslu nejsem – nenávidim běhání :-)

                0 0
              • kokoska.rokoska  

                Pro plavce platí totéž. S F5 plavat je za trest; táhnou tě ke dnu i v neoprenu, natož bez něj. Prostě na sport patří 935, na masírku F5.

                0 0
                • Kaire  

                  No já plavu přes zimu cca 8km za týden, v létě sice ne tolik ale zase víc v otevřené vodě + triatlony a je to naprosto v pohodě. Zase bych těch 85g nedramatizoval.

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Jen pro jistotu, plavci plavou 8 km denně.

                    Ale i já, který plave fakt málo (8–10 km/týden), bych F5 nesnesl. A do závodu? Z představy, že 4 km táhnu tu cihlu na ruce se mi dělá zle už od klávesnice. Ale samozřejmě každý svého štěstí strůjce; mám kolegu, který několik IM absolvoval s F3…

                    0 0
                    • Kaire  

                      Vím kolik plavci naplavou, stával jsem 12 let ve 4:50 abych v 6:15 skákal do bazénu v hale kde se světla rozsvicela v 6:30. Domů sem chodil každý den v 19:30 z tréninků a každý víkend jsem trávil po bazénech na závodech.

                      Plaval jsem dost, relativně úspěšně, ale o tom se tady nebavíme. Náš oddíl používá i na analízy F3 + tepák a nikdo s tím fakt problém něměl, jenom tepák ne vždy vydrží starty nebo obrátky při sprintech.

                      Řict že je 8km ve vodě za týden málo? to je relativní, pro závodního plavce ano, pro rekreačního nebo příležitostného je to nedosažitelná meta. Pro mě je to celkem slušná porce km, hlavně když má člověk plavání jako bokovou aktivitu kterou už nikdy nechce dělat na plný úvazek.

                      Ve všech případech sem nezaznamenal že by někoho F3 nebo F5 obtěžovali (a to učíme plavat i lidi neplavce a studenty na přijímačky).

                      EDIT: na IM bych si pořídil také 935tky, stejně tak na La Manche nebo 100km ultratraily. Jenže o takové úrovni se tady nebavíme.

                      0 0
                      • hovado_cz  

                        Bavíme se o cca 10 bazénech 2× až 3× týdně. Horská turistika 2 dení túry v rakousku krátký výšlapy v čr a kolo nájezd +/- 3000 km / rok (ale tam chci ty mapy) pak kruháče fitko a podobný chujoviny v zimě sjezdovky ale taky žádnej Herman Mayer :-)

                        0 0
                    • TeryPV  

                      jo, tak tohle pobavilo :)

                      0 0
                  • hovado_cz  

                    teď sem vážil moje EDU analogy, a ty maj 107 – takže 85 uplná pohoda :-)

                    0 0
          • pavelxy  

            Jen jim chybí oproti F5 jedna vychytávka… Možnost přerušení aktivity.

            0 0
        • vitan  

          děkuji – zadání jsem četl a stejně jsem to risknul:)

          0 0
      • Elwing  

        Hmm, ty se mi zalíbily. Po očku to tu sleduju a už nějakou chvíli taky přemýšlím nad nějakými hodinkami, primárně na běhání. S tím, že na moji průměrnou ženskou ruku opravdu nechci věšet nějakou televizi…

        0 0
    • D3VL3R  

      Mám jak Suunto Spartany, tak nyní Suunto 9 a jsou to hodinky pro zarputivé sportovce, kteří neočekávají žádné „featurky“ kolem, jako placení, Android Wear OS nebo aplikace.

      Nabízí ale boží servis co se týká sportu, ať už jednoduchým interfacem, kdy dotykové ovládání v podstatě nemusíš používat a ve vodě nechat vše na tlačítkách. Já hlavně jezdím na kole, běhám a hory. Suunto nabízí různé režimy až pro 80+ sportů, včetně vlastní konfigurace, připojení různých senzorů, vlastní trasy a navigaci + hodinky mají vlastní senzory pro výšku, tlak, tep, teplotu, gyro, atd., z čehož těží maximálně a vše kombinuje. Ať už se jedná o varování před bouřkou, západem a východem Slunce nebo dopočítávání trasy při úsporném měření trasy FusedTrack, díky čemuž je přesnost trasy jako při přesném měření, ale baterie vydrží několik dní, což se na delších výšlapech hodí. Samozřejmostí je aplikace, analýza výkonu a další věci. Je to kompletní osobní trenér, ale jak zaznělo, záleží na osobních preferencích a nejsem vůči jiným značkám zaujatý. Vyzkoušej v krámě a uvidíš :)

      0 0
      • hovado_cz  

        jak sem psal hodinky chci na sport takže žádný Apple Watch ani Samsungy – na honění soc. sítí mam telefon (bez kterýho sou ty ios nebo android hodinky víceméně k prdu) nehledě na to, že na tom titěrnym displeji to stejně za nic moc nestojí :-)

        ale díky za postřeh i druhý volbě

        0 0
    • vpa007  

      F5 jasná volba… používám na vše co píšeš a k tomu všemu jsou to luxusní cibule i na business použití… ve verzi se safírovým sklem snesou kupu, minulej týden sem hodil tlamu z kola na mokrejch schodech a přežily ranu “na čelo” jen s malým škrábancem na lunetě.

      Jinak Garmin Connect za mě super (Suntoo sem ale neviděl) a s pokud seš trochu marnivej, jako já, tak s řemínkama se dá vyblbnout… a to dost ;-)

      0 0
      • Kaire  

        To že snesou kupu potvrzuji, hodil sem hubu na štěrku, položil sem to do boku, rodla poškrábaný jak pes, prodřená rukavice a hodinky jeden šrám. Možná štěstí ale bytelné rozhodně jsou, radeji sem nasadil jen ochrané sklo.

        Pasky super, výměna zabere 10s.

        0 0
      • hovado_cz  

        už sem psal Rudovi, že už sem koukal na to, jak udělat na fénixech žluto oranžovou kombinaci pásků ale vyjde to krapet nákladnějc než gripy :-D

        0 0
        • nomecz  

          Prdlajs :)

          Na aliexpresu koupis identicke pasky jako sou origo vcetne rychlozapinani za par dolaru

          Stejne tak drzaky, kryci skla, ochrane obaly, externi cidla …

          0 0
          • hovado_cz  

            :-D

            0 0
          • pavelmisar  

            Tak tak, mám jich snad 10 těch pásků a skel :-)

            0 0
            • Japhy  

              Tak tak. Cvak a jsem za slušňáka, cvak a jsem za sporťáka. Jen kdyby se podle řemínku sám měnil i ciferník.

              0 0
              • vpa007  

                Seš teda děsně línej :-). Ale jo, měnění pásků a ciferníků je celkem návykový :-D

                0 0
                • Japhy  

                  Dneska mam náladu na Breitlingy… :-)

                  0 0
                  • vpa007  

                    Každopádně nápad dobrej.. napiš borcům do Garmina, ať do řemínků přidají NFC čip a hodinky podle řemínku poznají, jestli chceš business, digital nebo analog face :-)

                    0 0
      • abernas  

        Který to tady máš vzhled hodinek?

        0 0
        • Alonzo  

          Style 5

          0 0
          • vpa007  

            Přesně tak… Style 5… zatím mi sedl nejvíc, i když i k němu mám jistý připomínky (chybí mi k dokonalosti vteřinovka)… jinak používám klasický „vestavěný“ ciferníky od Garminu, zkoušel jsem i nějaký další (Jogging Master, apod.), ale nějak mě nevzaly…

            0 0
    • Šaffy  

      Koukni ještě na novinku suunto 9 (baro) nové hodinky představené cca před měsícem?

      Víc jsem to nezkoupal, ale vypadaj suprově a mají inteligentní výdrž baterie.

      Jinak můj poznatek na gárminech mě štve jediná věc. Že nejde nastavit více intervalů u gps signálu. Přítelkyně má suunta a může si nastavit z několika intervalů. 1s/1m/1h myslim tak nějak.

      Garmin má jen 1s a pak ten ultratrack, ale jinač jsou super. Mám f5 a asi přejdu na f5+ kvůli mapám.

      0 0
      • hovado_cz  

        Taky diky za postreh, na S9 (baro) sem koukal ale zatim jen hodne obecny recenze na YT + výhoda ta, že spartany se ted vyprodavaj za supr prachy :-)

        0 0
        • friblos  

          Jak dlouho Vám vydrží baterka u F5. Myslím samo při zapnuté gps.

          0 0
          • Šaffy  

            No na kole mám gps 1s interval a průměrně za hodku 4–5% baterky dolů.

            Když jdem na turistiku, tak mám ultratac a tam mizí cca 1–2% za hodku.

            Podle náročnosti přijmu signálu. V lese bude mizet jinak než ve městě. Ale nabíjim míňkrát než přítelkyně suunta.

            0 0
            • pavelmisar  

              Na Inlinech mi to sebralo za hoďku 5,689% (aspoň takhle to hlásí aplikace Inline Skates)

              Mám nastaveno vše na nejlepší kvalitu záznamu

              0 0
        • Šaffy  

          To sice ano, ale na spartan ultra mě šve že nemají HR v hodinkách.

          Proto bych si je nekoupil. A pokud nejsi vrcholovej sportovec, tak Ti na obecný záznam stačí HR z hodinek a nemusíš mí hrudní pás, zas něco navíc. Ale jak říkám. Šel bych do F5 a vubec bych nepřemýšlel. Jen si někam dojdi a vyzkoušej velikosti.

          0 0
          • pavelmisar  

            Ono stejně HR měřič není jen na aktivity, ukazuje klidový tep a stres, takže pak člověk ví, kdy je přetrénovaný a kdy by měl odpočinout a nebo kdy zabrat :-) navíc teď po updatu na v10 to má notifikaci na „Abnormální HR“

            0 0
            • TeryPV  

              Něco si o tom najdi. Právě na klidový tep a stres se optický měřič vůbec nehodí, protože zde potřebuješ co nejpřesnější údaje a to ti optický HR nemá šanci dát. Je to přesně opačně optický HR se dá tak nějak použít pro aktivitu, zde se ta nepřesnost tak nějak ztratí :)

              0 0
              • hovado_cz  

                tak se tu nehádejte :-) netrénuju na Olympiádu jde mi o rekreační použití, navigaci, výškové údaje, obecný záznam a přehled aktivit. A když na to dojde tak přredpokládám, že k obému jde dopořídit hruďák :-)

                0 0
              • kOmE  

                ono to snad snímá víc než jen frekvenci?

                0 0
              • pavelmisar  

                Právě při aktivitě je optický HR k ničemu, protože tam jsou velké výkyvy tepů. Na celodenní měření je to ok. Mám to odzkoušené. Měří to úplně stejně jak tlakoměr. Zkoušel jsem i hrudní pás přes noc a údaje byli úplně totožné jak s měřením ze zápěstí.

                Na aktivitu je k ničemu, na celodenní je to dostačující a relativně přesné

                0 0
                • hovado_cz  

                  tohle bych tady neřešil ale děkuju ;-)

                  0 0
                  • pavelmisar  

                    Kup Fenix 5. Klidně i ten nový model (Fenix 5 Plus), aspoň nemusíš brát peněženku a můžeš platit přímo skrz ně :)

                    0 0
                • ceo  

                  Jenže jak to chápu já, tak celodenní měření je úplně k ničemu. Sice to může přesněji odhadnout kalorie (nicméně rychlost metabolismu to nezná, takže je to pořád jen odhad), ale tím to víceméně končí. Pro metriky od FirstBeatu jsou primární údaje z aktivity (rychlost změn srdečního tepu, R-R údaj apod.) a protože ty jsou u optického senzoru pro většinu lidí na houby, tak ty metriky jsou taky na houby.

                  Vycházím např. z toho, že mnohé metriky má i Polar ve V800, která celodenní záznam nemá. Přímo Polar na webu uváděl, že celodenní záznam je k ničemu = vychází z dat u aktivit.

                  Ostatně to lze zkusit. Odložte sporttestery na týden a přitom sportujte stejně jako před tím a potom. Tipuju, že metriky se začnou propadat (VOmax). Pak se dá zkusit sporttestery nosit, ale naopak je odkládat na aktivity (a nezaznamenávat aktivity). A 3. týden je nosit jen na aktivity. Pokud v prvních 2 případech začnou padat výsledky metrik a ve třetím ne, bude jasné, že se počítají jen aktivity.

                  třeba Fitbit je v tomto absolutně mimo. Po týdnu nenošení, ale běžného sportování, zvedne klidovou tepovku o 2–4 BPM a protože s ní koreluje VOmax. spadne i ten.

                  0 0
                  • hovado_cz  

                    Elaborát hezkej ale neodpovídá na mou základní otázku :-)

                    Ad metriky metabolismu – neplanuju hodinky nosit 24/7 – chci je hlavně kuli plavání, navigaci, aktualni nadm. Výšce (abych v horách nemusel pořád lovit telefon a vymrskávat baterku v primárním komunikátoru) a navigaci na kole a né řešit VOmax :-)

                    0 0
                    • ceo  

                      Takže chceš vlastně GPS záznam s navigací a něco na plavání.

                      Mapové podklady mají F5× w všechny 5S. S trochou snahy Xiaomi Amazfit Stratos. Navigaci po čáře už seženeš snadněji.

                      Chceš spíš mapy nebo stačí čára s plánovanou trasou?

                      Jak moc to má být přesné?

                      U plavání ti jde jen o vzdálenost, nebo i o tepy?

                      0 0
                      • hovado_cz  

                        Tak ty tepy by byl bonus ale zase žádný drámo viz výše. Takže víceméně délky/tempa. Navigaci a geo bych chtěl plus/mínus přesnou.

                        A chci si udělat radost takže žádný “šaomi” :-) tož právě řešim co z těch dvou možností :-)

                        0 0
                        • Kaire  

                          Já tě uplně chápu, taky bych nechtěl žádný polo-sporttester. Garmin i Suunto svoji práci odvedou na jedničku, je to jen o osobních preferencích. Co si budeme povídat občas je potřea udělat si i radost :).

                          Jinak ve vodě počítat že pro HR musíš mít tepák nebo používat jinou aktivitu než plavání.

                          0 0
                  • pavelmisar  

                    Jo tak v tomto máš pravdu :-) je to skutečně tak, ale na lepší technologii si ještě počkáme :-)

                    Ale například ten klidový tep vychází z dat ze spánku takže tam to funguje celkem slušně. Aspoň tak co jsem zkoušel s tlakoměrem. Takže zde se dá odhadnout kdy jsi přetrénovaný nebo na tebe něco leze.

                    0 0
                    • ceo  

                      Jo to vcelku ano. Mě ale hrozně štvalo, že vysokou nárazovou intenzitu optika jednoduše nestíhá ani z povzdálí.. Tak jsem to odpískal celé.

                      Bohužel podobný problém je i s GPS. V hustějším lese se výsledky různých zařízení silně rozchází. U nastoupaných metrů F3 co mají kamarádi byly VÝRAZNĚ přesnější než Strava, která ukazovala nesmysly. Na jiné vyjíždce si je kamarád zapomněl zkalibrovat a tam pak F3 těžce zakufrovaly.

                      Suunta by měly být co do měření přesnější, ale uživatelsky náročnější. Garmin je uživatelsky přívětivější. Suunto ukazuje víc údajů, ale člověk jim musí rozumět (R-R, PTE, EPOC apod.). Garmin prostě napíše aerobic a anaerobic index

                      0 0
                      • pavelmisar  

                        Jojo máš pravdu, hlavní problém si myslím, že je stejně po stránce SW. Suunto má ty různé Fused Alti, Speed a takové tyto machrovinky a fungují celkem slušně.

                        Není ale nad přesnost Ambit 3. Ty fakt měli nejlepší GPS záznam.

                        0 0
                        • ceo  

                          Na HR má Suunto senzor od Valencell, který používá i Scotche rhythm. Měly by to být nejpřesnější senzory. Jenže ono se ukázalo, že nejvíc záleží jak drží na ruce. Proto Spartan Trainer wrist jsou přesnější než Spartan Sport. Trainery jsou lehčí, takže je pohyb tak nerozhází po ruce a snímání je kontinuálnější. Z toho plyne další poučka- hlavní je, aby HR senzor byl pevně na ruce, aby se netřepal má nerovnostech a nedostalo se na něj okolní světlo.

                          Stejne platí pro Forunnery a Fenixy.

                          Osobně jsem se optiky začal trochu bát, když jsem si zjišťoval, jak to vlastně funguje.

                          Myslím, že do několika let budou sporttestery někde jinde. F5× a Fitbit měří kyslík v krvi, něco jsem zaslechl o měření cukru. Počítám, že se začne měřit více údajů a metriky se zpřesní. Teď pokud se začnou měřit a jen odhadovat

                          0 0
                          • pavelmisar  

                            Já když je nosím, tak nesnesu jakékoliv pohyby hodinek na ruce, takže to utahuji fakt celkem dost, mám i otlačený senzor na ruce, ale měří vše přesně (mimo aktivity tam je to fakt vychýlené, ale o tom jsme se již bavili). Samozřejmě je sundávám ať si kůže odpočine :-)

                            V budoucnu už nebudeš muset chodit ani na fyzické testy :D všechno odhadnou hodinky a sada senzorů :D

                            0 0
                            • ceo  

                              Mně přijde zajímavý nápad tohle https://ouraring.com/

                              Já teď nenosím sporttester už skoro měsíc a pořád je trochu vidět otlak od HR. To mi tak nevadí. Spíš mám pochyby o principu fungování. LEDky emitují světlo, které je zachycováno červenými krvinkami. Pak se snímá, kolik se toho vrátí odrazem zpět. Podle změn se vypočítává tep. To je důvod, proč nikdy optika nedosáhne přesnosti hrudního pásu (EKG), protože ten snímá přímo tep srdce, zatímco optika vypočítává tep srdce podle změn průtoku krve v místě vzdáleném od srdce, kde je i nějaké zpoždění. To je i důvod, proč ve fitku, HIIT, Xfit optika na zápěstí nefunguje skoro vůbec – změny průtoku vyvolané ohýbáním předloktí apod..

                              Asi 3 dny jsem intenzivně hledal studie o možné škodlivosti optických senzorů a všude psali, že jsou bezpečné, ale odvolávali se na nízkou intenzitu záření při spojení s telefonem. Nikde jsem nenašel, že by někdo řešil dlouhodobý vliv kontaktního LED záření na kůži na malé neměnné ploše (jen pár známek o zvýšeném lokálním zahřívání na kůži, ale ty byly na nějakých fórech, takže ne důvěryhodný zdroj). A hlavně jsem nenašel, co se děje se světlem z HR zachyceným červenými krvinkami.

                              Nechci vyvolávat paniku, obavy. Chápu, že emitované světlo je velmi slabé. tvrdí, že jde o záření podobné dennímu, takže slunce asi napere daleko víc. Ale pokud by tomu někdo rozuměl a dokázal vysvětlit, byl bych rád. Já skončil někde na půlce a dál nejsou info.

                              0 0
                              • hovado_cz  

                                Otázkou je zda jde konstantní měření tepu alespoň na jedněch hodinkách vypnout? :-) jinak jak sem psal asi 10× zrovna tuhle hodnotu k životu nepotřebuju :-)

                                0 0
                                • ceo  

                                  vypnout jde na všech.

                                  Pokud ji nepotřebuješ, tak Spartan Ultra měřič HR vůbec nemá a nebo Fénix 3 verze bez HR bude ještě taky a ušetříš nějaké peníze.

                                  Ještě je variantou Polar V800, který taky nemá měření HR optikou, ale přes připojený tepák, má GPS, má navi po trase… Dost často jsem ho viděl u biatlonistů v TV.

                                  https://www.dcrainmaker.com/…-review.html#… recenze z 2014, Polar jim přidává pořád další fce. http://www.gone4.run/…i-vykon.html

                                  Myslím, že jsem nečetl odpověď na výše uvedenou otázku – jestli chceš navigaci mapovou nebo stačí „po čáře“, kdy vidíš jestli jsi na trase a že přijde zatáčka/odbočka a na kterou stranu, ale mapu okolí nevidíš?

                                  0 0
                              • pavelmisar  

                                Toť otázka. Celkově je to elektronika a když to člověk nosí na sobě 24/7 tak to taky musí nějak ovlivňovat. Jinak samozřejmě hrudní pás je jistota, ale poslední dobou spoléhám ještě více při intervalech na watty. Ty reagují ihned :-)

                                0 0
                • Breakpain  

                  Jasný, na plnohodnotný trénink to není, ale na orientační záznam do dostačuje :) – přijde nato co požaduješ.

                  Já už zpohodlněl a vozím hodinky s optikou. Jediné, kam si beru pás, je silnička, jinak už to neřeším :)

                  0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • Janouch  

      Chtel bych si poridit navigaci na kolo a uvazuji o dvou produktech. 1. Klasicka navigace na riditka typ Edge 1030.

      2.Hodinky Fenix 5X plus.

      A řeším co je pro me vyhodnější. Jelikož jsem do ted zadnou navigaci nevozil tak bych se chtel zeptat zkusenejsich co vybrat.

      U Edge mam obavu , že tu kabicku nekde zrusim pri ,padu a taky vydrz baterie i kdyz se da poridit dalsi zdroj ,ale moje predstava byla ze navigace bude umistena nad predstavcem, tedy umisteni zdroje pod navigaci pada. Vyhoda velky dotykovy display s moznosti dalkového ovladani, produkt vyhradne urceni na kolo.

      Fenixe bych vozil na riditkach |(pohodlne se vejde) a riziko likvidace pri padu je minimalni, delsi vydrz baterie, moznost pouzivat i mimo kolo jako hodinky a pri jinych sportech. Ale zasadni problem, se mi jeví citelnost udaju na malem displeji.

      Diky za rady a tipy

      0 0
      • Pikaču  

        Poloz si otazku co chces? Co vic využijes? Edge je lepsi na kole, vetsi proste. Fenix 5×+ je orgasmus all in one. Čitelnost je dobra pokud nemas problem se zrakem. Jen vidis bohuzel pouze 4 ctverecky s údaji. Pak prepnes na další. Na dalsi atd. Nekdy otravne. Jedno je samostatna mapa, HR semafor atd. Exustuji i all in one udaje ale to je fakt preplacane. Tak ze zalezi co preferujes. Fenix se vyuzije skvele i na ostatni aktivity a do bezneho zivota.

        0 0
        • Janouch  

          diky… resim hlavne citelnost mapy na fenixovi zrak mam dobrej bryle nenosim

          Co je HR semafor? :)

          Puvodne jsem si chtel koupit „obycejny hodinky“ ale kdyz jsem si uvedomil ,ze za stejny penize muzu mit hodinky s X funkcema..... zase edge si na ruku nedam :) a u fenixe vyuziji pouze navigaci , hudbu a cas zbytek je pro me pouze informativni

          0 0
          • Pikaču  

            Zony srdecniho tepu v barevné stupnici. Bohuzel se vse nevejde na hodinky a musis si sam přepínat obrazovky jak jsem psal.

            0 0
        • Janouch  

          musim ty hodinky videt na zivo a cumet na tu mapu ze vzadlenosti jakou budu mit v realu na kole pak se asi definitivne rozhodnu :)

          0 0
      • Guxx  

        Pokud chces mit Fenixe jako mapovy podklad na riditkach, tak na to rovnou zapomen:-) Na to proste neuvidis ani pokud by si jel po hladouckem asfaltu…I navigace jako Oregon je na MTB v lese trochu problem, pokud to nejede po rovnem podkladu.

        0 0
        • Janouch  

          diky to jsem potreboval slyset :)

          0 0
        • TeryPV  

          Dovolím si skoro po dvou letech update. Na Fenix 6× je mapa i na kole vidět naprosto parádně a dle me v toto chvíli nedává smysl Fenix + edge/etrex. To spíš jen taková poznámka 

          0 0
    • Danhill  

      Hovado snad odpustí, dotaz dám sem, snad už má vybráno.. :-)

      Nemáte někdo zkušenosti s hodinkami Garmin Venu?

      Hledám něco mezi sportovními hodinkami a smartwatch.. jestli to píšu dobře :-)

      Využití/nároky:

      • běh
      • kolo (na základě koupě hodinek bych chtěl sundat tachometr)
      • chůze
      • lyže (minimum)
      • domácí cvičení (pokud to umí, nějak na něm netrvám)
      • synchronizace s Applem (Applewatch nechci i když by asi zafungovali dobře, ale už kvůli vzhledu, nutnosti nabíjet každý den a nevim, jak jsou na tom s odolností)
      • určitě dobré párování notifikací atd..
      • víc bych asi preferoval AMOLED displey, ale netrvám na něm

      Nemáte někdo konkrétní zkušenosti s Venu? Na recenze jsem koukal, ale jestli je má někdo v delším užívání, bude to lepší..

      Nebo nějaké jiné návrhy? Původně jsem měl vybrané Vivoactive 4, ale trošku víc se mi líbí Venu, i když o dost dražší..

      Cena max. do deseti tis..

      0 0
      • hovado_cz  

        Děkuju, ale už mam fenix 6 potom co jsem pětky 3× prohnal reklamací :-)

        0 0
      • Derwen  

        Ženě jsem v březnu koupil Venu, používá je v podstatě pouze na chození na hory a jako normální hodinky, je spokojená, dobíjí tak jednou týdně. Já mám cca 3 týdny Vivoactive 4, používám na kolo, chození, plavání, občas jako smartwatch. Při použití jiného vzhledu než těch předinstalovaných jsem dobíjel často, tak jsem začal používat jeden z nich a je to výrazně lepší, možná bych se dostal i na udávanou výdrž :-D Jsou větší než Venu a menší než Fenixy, což byl (vzhledem k plavání) jeden z požadavků. Fungují tedy v pořádku, ale ta baterka s ohledem na watchface je zklamání.

        0 0
      • TeryPV  

        Dal bych bacha na to, že pokud to chceš jako tachometr, tedy displej svítit trvale, tak o venu máš dvě nevýhody. Jednak trvale rozsvícený AMOLED Ti sežere baterku a druhak na přímém slunečním světle bude prd vidět a ještě o to víc to bude žrát, protože jas bude na maximu. Pokud to chceš na řídítka, jedině transreflexní displej, ale teda nebudeš mít tak free, coll a in barvičky. Buď se tedy, vzhledem k ceně, nabízí vivo4, ale tam mám jednu výhradu, pokud je chceš používat na sport a to, že mají sklíčko vypouknuté z těla hodinek výše, než lunetu. Když vezmu, kolikrát jsem s různými hodinkami lunetou vzal o něco, tak bych z toho měl dost strach. Vychází mi z toho nejlépe Forunner 645.

        Ale pokud Ti jde opravdu o barvičky, stejně nemáš na výběr.

        Jinak co se připojení na Apple týče, je toho hodně popsáno ve vlákně Fenix 6. V rychlosti, na apple nejde nastavit zcela jednoduše a pohodlně, jaké notifikace Ti na hodinky budou/nebudou chodit. Především, pokud to chceš rozdílně na hodinky a rozdílně na mobil.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.