Superiror XC F50 nebo RockMachine Blizzard 70 rady pro začátečníka.

59 nepřečtených
  • MildaP

    Ahoj, chci se více věnovat cyklistice a vyměnit tak starého Olprana (15 let) za něco nového, dostatečně kvalitního.

    Chci se vyblbnout ve středně náročném terénu a při sjezdech, občas s tím jet do práce (cca 15km asfalt) a převážně jezdit po lesních a polních cestách – necestách.

    Mám v „hledáčku“ tyto dvě kola (která můžu mít za výhodnou cenu):

    Superior XC F50 (za cenu cca 27000,– Kč)

    RockMachine Blizzard 70 (s cenou také cca 27000,– Kč)

    nabízí se i možnost Author ERA 3.0 (za cca 26000,– Kč)

    Rád bych se proto zeptal zkušených cyklistů, které kolo by mi doporučili. Hlavně se mi jedná o zadní tlumič, u kterého bych uvítal uzamykání kvůli šlapání v nenáročném (asfaltovém) terénu.

    SUP má Manitou Radium R (s uzamykáním)

    RM má Fox Float RP32 r/wheel travel (POZOR: to whell travel znamená, že tato verze RP32 nemá uzamykací páčku a propedal je přednastaven od výrobce = z toho mám trochu strach).

    Podrobnější specifikace najde GOOGLE :-)

    Pár odkazů:

    TEST SUPERIOR

    http://www.mtbs.cz/…preview.html

    http://www.kolanastatku.cz/test_929.html

    Test podobného Blizzard 50:

    http://cykl.cz/…-blizzard-50

    Děkuji všem, co mi pomohou dobře se rozhodnout. Zároveñ klidně uvítám jiné typy kol v cenové hladině do 27000,–.

    0 0
    • MildaP  

      Mno – je tu „ticho po pěšině“. Tak jsem se zajel podívat na Blizzarda i XC F50tku osobně.

      Informace ohledně tlumiče Blizzarda se fakt liší. Někdo říká, že se jedná o odlehčenou verzi RP32 (nemá páčku propedálu) ale já kolo viděl „na živo“ a je tam páčka propedálu spolu s klasickým nastavením do tří poloh. Tak jsem z toho jelen.

      Nicméně:

      Blizzard je o cca 2 kila těžší, Hayes brzdy u F50tky se mi oproti Formula u Blizzarda líbí víc, ale zase mají menší kotouče. Tlumič má Blizzard asi lepší než u F50tky Radium R (má uzamykání – i když dle specifikace tlumiče ho má mít až verze Radium RL). Vidlice se mi víc líbí u F50tky – uzavírací „knoflík“ na Blizzardu byl takovej – divnej.

      Rám má hezčí Blizzard. Ale zase ten představec je ošlivej a velkej a to nemluvím o barvě. Gripy se mi taky víc líbí u Superiora.

      Řazení u Blizzarda Shimano mi přišlo takový „plastově vypadající“ ošklivé – SRAM X9 u F50tky se mi líbilo víc.

      Já fakt nevím, co si vybrat, páč tomu prd rozumím. Mám hlavu jak meloun ze všech těch diskusí a článků.

      Vážně se nenajde nikdo kdo by mi usnadnil rozhodování?

      0 0
    • PatrikL  

      možnosť je aj

      http://www.kubicasport.eu/…ritelna-cena

      • je aj 2× tu v galérii, vždy s inými komponentami…
      0 0
      • Normik  

        To vypadá slušně…

        0 0
      • MildaP  

        Nevypadá to vůbec zle – díky za tip. Nicméně zůstanu raději u svých „favoritů“. Především z důvodu uplatnění záruky a servisu v blízkosti svého bydliště.

        Navíc Haibike mi nic neříká – ale já jsem cyklistická LAMA.

        Jak to vidíte s těma kolama?

        Supa nebo RockMachine?

        0 0
        • Smazaný účet  

          já nevím, já s těmi koly nemám zkušenosti, ale asi bych nešel ani do jednoho, když už tak raději RM.

          RockMachine bude těžkej a Sup je nevyzkoušenej.

          0 0
          • MildaP  

            Mno máš pravdu … RM váží 14,26 Kg (údaj na webech), zatímco SUP má jen 12,62 Kg.

            Já ovšem nevím, jak moc podstatný je rozdíl ve váze kola cca 1,5kg. To jsem schopnej ze sebe šup rup vypotit. Nehledě na nějaký přislušenství, které beztak bude vážit víc.

            Má ta váha opravdu tak velký význam – mě připadá rozdíl 1,5kg jako „nic významného“.

            0 0
            • Smazaný účet  

              taky jde o to kolik vážíš, já mám 68 kg a poznám to hodně. Pouze výměnou vidlice jsem snížil hmotnost o 300g a už i to bylo při nadzvedávání předního kola poznat, a teď jsem přešel z Meridy na Rushe kterej je o víc jak 2 kila lehčí a i to je rozdíl jak prase, převážně při akceleraci (ale hlavní rozdíl je tam v tuhosti) Možná bych se být tebou podíval i na nějaké Gianty, Ghosty, Cube, teď je plno výprodejů tak třeba něco ještě najdeš.

              Jo a taky si zkus někde zajistit na půjčení testovačku pokud z fullem začínáš ať víš do čeho jdeš.

              0 0
              • Pavel100  

                Sup a RM ho láká určitě cenou, za ty prachy je docela problém sehnat dobré HT kolo:-) U toho Supu nevím co vidla a hydry…přední kotouč 160mm trochu nedává smysl na takové kolo (asi někdo nemyslel:-) )

                0 0
                • MildaP  

                  Tak tak, je to ta cena, co mě přivedla na myšlenku nového kola. V garáži mám Olprana, který je 12 let starý, nemá žádné odpružení, ocelovej rám.

                  Když jsem jel zkušební jízdu na F50tce, tak jsem si připadal jako v jiném světě. Pohodlí, žádný rázy. Zamiloval jsem se. Ale vzhledem k tomu, že za stejnou cenu můžu mít i Blizzarda 70, a protože jsem rychlokvaška, která teď denně hodiny studuje weby, nerad bych se unáhlil a tak se za danou cenu snažím najít to nejlepší, přičemž uvítám uzamykatelné odpružení, kvůli cestám do práce, kdy jedu po asfaltu a docela do kopce (takže možná pošlapu ve stoje).

                  0 0
            • fousek  

              1,5kg je fakt hodne, ty sice 1,5 kila mozna vypotis, ale to kolo je porad stejne tezky. Ja kdybych se mel rozhodovat mezi temahle 2, tak zvytezi jednoznacne SUP a asi bych u prodejce nechal rovnou vidly a dal tam neco funkcnejsiho, treba Epicona:-)

              0 0
          • marcus.ss  

            hm hlavně né tu rock mršinu, to je děsnej krám :-D

            0 0
        • plevka  

          Taky do budoucna uvazuju o F50 nebo Blizzardu nejspis 90, ale u me to jeste potrva nejaky ten patek, nez nasetrim :) takze jsem rad, zes zalozil toto vlakno..

          Mel jsem moznost testovat F50 a byl to rozdil oproti pevnaku, nadchlo me to a od te doby touzim po fullu..bohuzel to byl jediny full, na kterem jsem doposud jel, takze nemam s cim srovnavat..

          Trochu OT: nejsi nahodou z Koprivnice nebo okoli, kdyz Supy a RM se delaji a servisuji u nas v BikeFunu?

          0 0
          • MildaP  

            Ahoj, z Kořpivnice nejsem – jsem od Vyškova :-)

            Svezl jsem se a vím, že chci fulla. Pro mě je to i tak vysoká cena – nicméně vzhledem k prodejním cenám před slevama mi to přijde hodně zajímavé. A říkám si, že můj dvanáctiletý Olpran už svoje zažil a nedal jsem za celou dobu do něj kromě výměny pneu ani korunu (taky tak vypadá). Tak jsem se rozhodl udělat radikální řez a myslím, že vzhledem k ceně nic lepšího asi nevyberu. Tak prosím všechny známé a neznámé o rozumy. Už má i od známých známých pár tipů … vždycky je něco pro a proti. V základu teď řeším, jestli volit lepší odpružení u Blizzarda nebo lepší komponenty a o cca 1,5kg nižší hmotnost u SUPa (který je údajně ještě nevyzkoušený co se týče zadní stavby). Takže zatím jsem furt na vážkách :-) Ale zadní RP32 tlumič se mi teda fakt zamlouvá.

            0 0
            • OCG  

              Hele, jen taková věc. Když se podíváš do biků, zjistíš, že kdosi psal, že RM BLizzard je de facto kopie Titusu Mototec. Asi bych opravdu raději volil osvědčené.

              Jinými slovy: chceš celopéro, u kterýho je hlavní pružení, tedy tlumič a rám.

              Jinak pokud to má být RM Blizzard 70, tak bych vůbec o SUPu neuvažoval. Ale vůbec!

              0 0
    • OCG  

      Hele, nemůžu srovnávat se Supem, nikdy jsem ho nejezdil, ale RM Blizzard mi za tu cenu přijde dobrej. Sám ten rám jezdím a nemám vůči němu nejmenších výhrad.

      Rozhodně to není kolo na závodění, na to je nutno se připravit. Ale myslím si, že to je solidní základ.

      Sup na mě působí strašně jemně, vachrlatě, a co jsem i slyšel tak ten rám se prý docela kroutí. Ale to jsem jen slyšel. Rám RM je festovní a bytelnej, vyzkoušeno a ověřeno – mám metrák. Je nicméně pravdou, že subjektivně je elegantnější.

      Váhy kola bych se zas tak moc nebál, stejně nejspíš dříve či později začneš upgradovat a pak třeba můžeš vyměnit vidli za menší těžítko.

      A hlavně nesud¡ podle gripů a barvy. :o)

      Myslím, že funkční budou obě, já bych volil RM. Št¡astnou ruku!

      Jo, a pokud bys vzal RM a nechtěl bys ten představec, nabízím ti za něj Race Face ;o)

      0 0
      • MildaP  

        Díky všem – diskuse se nakonec rozjela a je mi velkým přínosem. Co člověk – to názor, ale každý názor se hodí a jsem za něj vděčný.

        Ještě využiju nabídky jednoho obchodu, že si mám přijet RM projet – půjčí mi ho na den. Doufám, že to stihnu do konce týdne, abych to už konečně rozseknul.

        0 0
    • MildaP  

      Rozhodnuto … a vítězem se stává? :-)

      Rock Machine Blizzard 70

      Proč? Nakonec se mi podařilo zajistit si zkušební jízdu i na Blizzardovi. Jezdil jsem s ním něco přes hodinu (se SUPem asi půl hoďky). A dojmy cyklistického začátečníka jsou asi takovéto:

      RÁM 18,5" (k mé výšce 174 cm / 68 kg)

      SUP mi byl hodně na těsno (příliš velký) ale 16,5" by mi byl malý. RM oproti tomu má přes papírových 18,5" spíše 17,5" (v porovnání se SUPem), takže mi více seděl – lépe se na něm sjížděly schody, kdy jsem si mohl víc sesednout „za sedlo“. Navíc svou masivní stavbou RM působil lepším dojmem, měl jsem na něm více jistoty a zadní stavba působila také pevnějším dojmem oproti SUPovi.

      ODPRUŽENÍ:

      Tady je to jednoznačné – Blizzard v kombinaci s pevnějším rámem prostě chodil lépe. I když byl tlumič otevřený, tak se na kole dalo krásně šlapat (i ve stoje) – ProPedal jsem zkoušel – ale v podstatě bych ho ani nepotřeboval. To u SUPa když jsem šlapal ve stoje s otevřeným tlumičem – tak se to pohupovalo o dost více – ale LockOut tu báječně fungoval (pak to byl dobrej hard).

      Přední vidle jednoznačně lepší u RM – sice to nemá postupné uzamykání jako u SUPa (je tu jen ON – OFF) , ale u SUPa v té vidli divně „loupalo“. Prodavač mi sice tvrdil že je to normální … ale nějak se mi to nezdá. Samozřejmě obě vidle nejde zamknout úplně – nechávají si „bezpečnostní vůli“. Kupodivu to otravuje u šlapání ve stoje víc než případně se pohupující zadní stavba. Ale to je asi normál – nebo můj dojem.

      BRZDY

      SUP s Hayesy brzdil víc. Ale až nepříjemně – dávkovatelnost byla mizerná (mohlo být surovostí destiček). To RM brzdil subjektivně hůř, (může to být vyšší váhou) a musel jsem víc tlačit na páčky, ale na druhou stranu jsem krásně odhadl, jak moc brzdit na hraně blokování kola (jistě, že bych si časem zvykl i u SUPa, ale prostě první dojem je první dojem). Desingově se mi sice víc líbí Hayes a nastavitelná páčka od řidítek je super – ale potřebuju brzdit – ne se kochat. Taky větší kotouče u RM mají vliv na tu dávkovatelnost (a taky se mi víc líbí).

      ŘAZENÍ

      Tady se mi SUP zdá lepší. Především desingově – prostě působí odolněji než plasťáky na RM. Oboje řazení fungovalo skvěle – u RM jsem ocenil ukazatele řazení a taky možnosti multifunkce podřazování (od sebe – k sobě) – ale možná to má SUP taky – nezkoušel jsem.

      DESING

      RM se mi nakonec líbí víc – celá zadní stavba, postavení tlumiče působí skvěle. Na druhou stranu výbava (gripy, představec apod.) působí hodně „levně“ a jsou ošklivé. SUP oproti tomu má doladěné právě komponenty a působí elegantněji. Rám je ale taková „koza“ (jak někdo kdesi uvedl).

      VÁHA

      A jde to poznat. Fakt to 1,5kg navíc u RM jde poznat. Při nadzvedávání vidle – i při jízdě jsem cítil, že SUP je hravější – lehčí. Ale na druhou stranu – mi RM přišel právě tou vahou společně s rámem jako lepší volba. Cítil jsem se na něm bezpečněji a měl v něj větší důvěru. Tohle asi každý biker odsoudí – (váha nade vše) – ale vzhledem k tomu, že se chystám s tím trochu vyvádět po lese mi přišlo vhodnější, mít pevnější stavbu (tedy alespoň pevněji působila).

      SUMA SUMÁRUM

      Obě kola jsou famózní. Obě bych koupil a za tu cenu asi nic lepšího nepořídím. RM beru kvůli perfektní stavbě a lepšímu tlumení, poskytující mi víc jistoty. Budu na tom určitě víc dřít kvůli vyšší váze, ale závodit nechci – chci si klidně vyjet do přírody, a pořádně se profičet z kopce v lese, cestou – necestou.

      Pokud má někdo dotazy – pište – rád odpovím. Díky všem za náměty a rady. Doufám, že jsem dobře vybral – čas ukáže.

      0 0
      • Smazaný účet  

        ať slouží, vybral jsi dobře, hoď sem fotku.

        0 0
        • MildaP  

          Zatím jsem ve fázi podané objednávky a čekání. Jak to dorazí – tak sem fotku frknu :-)

          0 0
      • OCG  

        Gratulace, vítej do nezaloženého klubu těch, co mají RM Blizzard (jsme už tuším 3 nebo 4).

        Docela jsem byl zvědav, jak se to vyvrbí a myslím, žes udělal dobře – hlavně kvůli rámu. Na gripy atd. se vykašli, nové gripy stojí 200 Kč a vybereš si, jaké se ti líbí. Kilo a půl na váze je sice dost, ale podle mě je to vykoupeno vyšší spolehlivostí, bytelností a výdrží – ale to uvádíš jako pozitivum sám.

        Jo, jinak opakuji svoji nabídku: za ten Syncros představec, co se ti nelíbí, Ti nabízím černý Race Face, kdybys měl zájem, v profilu mám mail nebo ICQ, tak se ozvi :o)

        0 0
        • MildaP  

          Ahoj – vzhledem k záruce se toho představce asi nevzdám :-) (takový to, co kdyby se něco p…o) ;-)

          0 0
          • OCG  

            představec se ti neposere :o) Nejspíš stejně nebudeš reklamovat celý kolo, ale jenom komponenty (tzn. když půjde do kytek vidle nebo tlumič), takže by ses ho klidně mohl vzdát, co ty na to? :o)

            0 0
            • MildaP  

              Ne ne – nebudu do toho hnedka rýpat – nechám kolo jak je … ;-) A navíc – kolo ještě nemám – snad bude v průběhu příštího týdne.

              0 0
              • maajkee  

                Výměnou představce záruku neztrácíš ;)

                0 0
                • MildaP  

                  Já vím – ale nechce se mi do toho vrtat, když je to novota :-)

                  Už to mám doma a zjistil jsem, že to má bílý ráfky – tak to k tomu celkem ladí.

                  0 0
      • K2  

        Odkud vlastně jsi?

        0 0
    • MildaP  

      Tak už mám mazla doma, musím si to řádně seřídit. Akorát zadní brzda (ORO Formula K24) stále lehce brzdí – nevím jestli je to normální u nového kola (časem se destičky usadí – ojedou) nebo to mám nějak řešit?

      Přední brzda také „štréchá“ o disk, ale jasně jde vidět, že jen tak pocinkává narozdíl od zadku, kde mi to brzdí docela dost (zdá se mi).

      Nemáte zkušenost, jestli počkat nebo to řešit hned? Nestačí jen pootočit někde nějakým tím štelovátkem?

      Jdu si pročít diskuse – třeba něco najdu :-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        najdeš určitě, jinak jako první bych povolil šroubky které drží třmen v rámu aby se dalo s brzdou lehce pohybovat, zabrzdi a šroubky přitáhni (ideální je to s asistentem, kdy ty budeš sedět na kole a asistent šroubky přitáhne)

        0 0
        • MildaP  

          Díky za radu … o „mých“ brzdách ORO K24 je tu toho spoustu – ale až se nestačím divit, co jsou s tím za problémy. To mě myslím čeká, jak tak čtu, pěkných pár střízlivých večerů :-)

          0 0
          • fousek  

            Vetsine, ktere danej vyrobek funguje nema potrebu to nikde presentovat, takze po precteni diskuse se muze zdat ze ty brzdy jsou jeden velkej problem, ale ve skutecnosti to muze byt uplne jinak

            0 0
            • MildaP  

              To je pravda – kamarádi co hodně jezdí ty brzdy chválili. A navíc jsem problém po radě Foose už „opravil“, takže to snad nebude tak horký.

              0 0
        • MildaP  

          Rada zabrala – povolil jsem třmen – zabrzdil – a pak to pomaloučku utahovat – kousek po kousku a ještě trochu korigoval. Těd je to v pohodě – jen to sem tam cinkne – ale myslím, že to už je v normálu.

          Moc díky.

          Diskusí o ORO je tu spousta – dost jsem se poučil – i na stránkách dovozce jsem sehnal manuály a tak bych ani to odvzdušnění neviděl tak černě, až ho jednou budu potřebovat provést.

          0 0
    • MildaP  

      Ještě jsem zjistil další docela problém. A tím je úchyt pro láhev. Košík sice namontuju, ale bohužel – vzhledem k umístění tlumiče do něj teda láhev nenarvu ani náhodou – zkusil jsem dvě a nemožné. Musel bych to tam namlátit a to mi bude na prd, protože se z toho nenapiju.

      Je to docela blbý – trochu mě to štve. To samý s pumpičkou – kterou se mi nepovedlo připevnit kvůli atypickému rámu – ale je trochu eliptická, tak zkusím jinou kulatou – doufám, že mi to prodejce vymění.

      0 0
      • K2  

        A co tak zkusit tenhle košík se vstupem z boku:

        http://www.kolokram.cz/…uct_info.php?…

        0 0
        • MildaP  

          Hej chlape :-)

          Moc díky – nevěděl jsem, že něco takového existuje a je to asi přesně to, co potřebuju. Resp. jediná možnost jak využít ty dvě díry na rámu :-)

          0 0
      • Lišák  

        Baťůžek s vodním vakem řeší oba problémy. A ještě zbude místo na sváču, náhradní duši, vercajk, větrovku a třeba foťák. Navíc batoh=XC páteřák (ověřeno osobně:-) )

        0 0
        • dua  

          Camalbak H.A.W.G NW, tedy asi všecky co jsou NW mají páteřák :) Na XC určitě dostačuje. Možná by to chtělo ještě integrálku :DDD

          0 0
          • jIrI___  

            HAWG už nepovažuju za batoh na XC, komu by se chtělo tahat takového obra na zádech :)

            0 0
            • pete_ax  

              nevim proc psal XC, na druhou stranu Blizzard taky na XC zrovna moc neni :o)) takze Hawg a Blizzard by mohla bejt dobra dvojka… stejne tady ale zalezi na panu bajkerovi :o))

              0 0
        • MildaP  

          Taky mě napadl baťůžek, ale nerad se tahám s baťůžkem na zádech. Objednal jsem si nosič na podsedlovku, kterej na větší vyjížďky budu přidělávat a na větrovku a pár drobností to bude OK. Vypadá to sice děsně, ale účel to snad splní.

          0 0
      • jIrI___  

        S pumpičkou mám na Fuelu stejný problém – moc široká trubka pod košíkem.

        0 0
        • camlost  

          primotal jsem ji paskou na sedlovku. neprekazi a lze ji snadno sundat (a vratit).

          0 0
          • MildaP  

            Já zkusím vzít kolo a zajet do prodejny a vyzkoušet víc držáků, třeba na tu trubku něco sedne.

            0 0
    • MildaP  

      Mám kluci ještě jeden drobný dotaz. Koupil jsem si na Blizzarda náhradní duši (mám tam kola s pneu Schwalbe Nobby Nic Evulution 26×2,4) a prodejce mi prodal tuhle duši:

      CST 26×1.9/2.125 AUTO-SV

      http://www.nejlevnejsi-kola.cz/…uto-sv-.html

      Nezdá se mi tam ten rozměr 2.125 – bude mi to pasovat na moje kolo v případě nutné výměny? Prodejce říkal že v pohodě, ale vidím na NETu, že se dá koupit i 2.3 a 2.4 …

      Díky za názor.

      0 0
      • karliner  

        bude

        0 0
        • K2  

          Ta duše se ti natáhne klidně i 3", ale ztenčí se jí stěna a bude trochu náchylnější na defekt – jinak to v pohodě pojede. Na motorkách Endurech , kde je přední kolo 21" a zadní 18" se vozí pouze přední duše a v případě defektu ji narveš i do zadního na nouzové dojetí. Když si ustřihneš gumičku ze staré duše, tak zjistíš jak je duše elastická …

          0 0
    • rosich  

      Ahoj,

      nemohl by jsi dat tip kde se daji sehnat ten SUP nebo RM za ty uvedeny ceny… diky

      0 0
      • rosich  

        tady ještě odkaz na test – moc velkou chválu nepěli ale za 26000,– se mi to nezdá zlý

        http://www.mtbs.cz/…30-test.html

        0 0
        • MildaP  

          Ahoj, jsem tu dlouho nebyl, tak reaguji trochu pozděj.

          Tip na cenu ti dát nemůžu – obě kola jsem bral přes kamaráda (je to takovej překupník).

          Nakonec jsem vzal RM a cena se nakonec pohla na 28600,– ale i tak to byl dobrý kup.

          S kolem jsem zatím moc nenajezdil – ale už ho mám připravené. Chci to hlavně na geocaching, tak jsem tam přimontoval držák s baterry packem a pak poreferuju.

          Ale obě kola jsem jel a RM mi prostě víc sedl – větší jistota, kvůli pevnějšímu rámu a kvalitnějšímu odpružení.

          Kdybys měl zájem, můžu se poptat, jestli by RM za tu cenu ještě byl.

          Jinak jsem se díval na ten odkaz co jsi napsal a je tam recenze na ERA – takže nevím co to má společného s RM (no a nějaké preview na F50).

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.