Subluxace pravého ramene - polovykloubení

42 nepřečtených
  • Hatekrshna

    Ahoj, nikde jsem nenašel odpovědi na mé otázky, a proto jsem se rozhodl založit tohle téma s vidinou, že mi zkušení poradí.

    Před více, než týdnem mi poprvé v životě vyskočilo rameno (pravé) a do 2 sekund se samo vrátilo, vše bezbolestně. Nenapadlo mě, že by to mohlo být vykloubeni a slovo subluxace jsem ani neznal. Jel jsem dál, vše bylo ok…asi po hodině, jsem si ruku chtěl protáhnout, abych se ujistil, že je vše v pořádku. Udělal jsem krouživý pohyb paží a opět úplně stejně rameno vyskočilo a do 2 sekund se vrátilo, tentokrát to zabolelo. Druhý den jsem vyrazil na chirurgii, kde mě poslali na ortopedii do Motola. Ortoped mi sdělil, že rameno výrazně nelítá, ve zprávě: zásuvka symetrická, minimální, periferie v normě, Dg.: luxatio omi I. dx. Nevím, co to znamená, ale zkušení vyhazovači ramen jistě ví :D Ortéza Gilchristova, na 4 týdny.

    Samozřejmě po odchodu z nemocnice pacientovi vyvstanou otázky, které ho v ordinaci nenapadly.

    Rád bych se zeptal:

    1. je subluxace stejně riziková, jako luxace (na opakované vypadávání kloubu, hojení, operace…)?
    2. četl jsem, že 2. luxace po týdnu/měsíci/roce, od té první, je už na operaci. Je to to samé, jako když mám 2 subluxace během 1h nebo se dá proto před procesem hojení počítat, jako jedna?
    3. když v noci spím na zádech v ortéze, začnou po nějaké době vazy/svaly pálit a pocitově cítím, že mi rameno každou chvíli vypadne. Když ležím na levém, zdravém boku, tak je to ok. Je tohle normální?
    4. četl jsem, že po 1. luxaci je rameno náchylnější k recidivam (opětovnému vykloubení), dá se tomu při hojení nějak předejít (preparáty, dodržování klidu, masáže,…) ?
    5. jak moc se dá s ortézou pohybovat, aby to nenarušilo proces hojení (pohyb ramenem dopředu/dozadu bez kroucení kloubu, pohyby lopatkou bez kroucení kloubu,…)?

    Děkuji všem, kteří už mají nějakou zkušenost za rady a pomoc :)

    0 0
    • kamator  

      Zkusil jsi položit dotaz na: www.ulekare.cz ?

      0 0
    • MTBIKER doporučuje

    • Mr.Duck  

      Vzhledem k tom uze tu sou 3:30 rano se nebudu rozepisovat o svych 19 vyhozenich, ale ohdne pomuze cvicit s gumama, a nejaky TRX nebo redcord pro stabilizaci. Dal bych tomu par tydnu oraz a pokud jsi to nevyhodil uplne, melo by se to zahojit snad :)

      2 0
    • KoumakCloumak  

      Zkusím si zakomentovat, jsem po AC Luxaci půl roku, tedy utržená klíčka od ramene. Při stabilizaci (2× operace a ortéza) mi ztuhlo rameno a doteď rozhýbávám. Měl jsem možnost vyzkoušet metodu FDM (Fascial Distrortion Method) a musím říct, že mě hodně naučila. Jednak to, že když se ramenní kloub fixuje, tak velmi rychle rameno ochabuje a „ztuhne“. V souvislosti s tvou luxací, kdy ti rameno vyskakuje, tak to není úplně dobré, a proč? Protože to je důsledek nečeho předtím, to není samo sebou. Tam hledej příčinu. To, co je podle mě nejdůležitější, není to, co tu píšeš ty, ale celkoýv stav tvého pohyb. ústrojí. Jsi člověk pohybově aktivní nebo spíše ne. Jsi-li pohybově aktivní, tak jsi víkendový sportovec, tedy vrcholné výkony, ale jen o víkendu a pak týden dolečuješ únavu či zranění? atd. atd. Tam je jádro pudla. Ale zpět k tomu rameni, ramenní kloub se musí hýbat, je-li to možné, jinak to okolo ztuhne a musí se to rozhýbávat a hlavně se musí hlavice kloubu „promazávat“. Nedovolím si tipnout, jak to máš ty, ale zamysli se tímhle směrem a věz, že správnou pohybovou terapií, tedy pod vedením odborníka a tím nemyslím doktory, kteří ti už své řekli, ale zkušeného rehabiltačního člověka, dovedeš upevnit či uvolnit rameno tím správným cvičením. Takže rameno podle doktorů máš docela ok, to je myslím si pozitivní zpráva.

      Možná pak napiš, co jsi dál vyzkoumal ty sám, dík…

      1 0
      • Breakpain  

        Mne pomohlo plavani, denne, 3 mesice, vzdy na 30 minut.

        0 0
        • MirosPikos  

          Hyml, teď si mi vnuknul myšlenku. Bolí mě už rok a půl rameno z posledních TT. Je to sice lepší, ale pořád ne ok. Asi zkusím plavat :)

          0 0
        • Mr.Duck  

          To je zrovna na rameno docela nálož. Já myslel jaká to bude rehabilitace, no když mi to při plavání vypadlo tak jsem měl co dělat!

          0 0
          • Breakpain  

            Tak nejedes kraula zavodnim tempem. Opatrne dle moznosti. Nejdriv jsem jen kopal nohama s deskou, pak vetsinou casu stravil prsama a obcas dal kraula. Ale vzdy platilo, ze jsem byl opatrny a jel na 70–80%. Nesnazil jsem se o vysledky, ale o pravidelny pohyb, aby se to hybalo ;).

            A pointa je, aby clovek nezacal driv, nez je to zhojene, kdyz to clovek uspecha, tak to pak vypadava snadneji.

            Ja u plavani nezaznamenal jediny problem a naopak jsem to posilil a rozhybal asi nejlip. Cviky z rehabka mi moc nezabiraly.

            0 0
            • Mr.Duck  

              Právě že prsa mi to vyhodily, proto jsem to zmínil, nečekal jsem to! Blbli jsme s kluka a, točili skoky a co já vím až jsem si řekl že musím být opatrný a vyklidnit se, tak jsem si šel zaplavat prsa, a po pár tempech jsem plaval jednou rukou.. :(

              0 0
              • Breakpain  

                Ej, tak asi to neni vse spasny no :(. Nevim jestli jsem mel kliku nebo ty smulu teda ….

                0 0
    • Hatekrshna  

      Kamator: Dotaz na stránkách Ulekare.cz jsem nepokladal, protože u registrace chtějí mé telefonní číslo a rozdávat ho není mým koníčkem :D navíc mi odpoví neurčitě 1 lékař svůj názor, ale vím, že na tomto fóru je armáda lidí, kteří mají spoustu zkušeností s vykloubenym ramenem a jak se říká, víc hlav víc ví.

      Mr. Duck: Doufám, že se to zahojí, už 2. týden v noci vazy/svaly pálí. Jim geloren, klokana a reishi, abych podpořil hojení, tak snad to taky bude mít vliv :)

      KoumakCloumak: Ortoped mi řekl, že právě to ztuhnutí chceme, aby se vazy dostatečně uzdravily a nebyl proces hojení narušován pohyby. Až se vazy uzdraví a stáhnou, tak se bude rozhýbávat… alespoň takhle jsem to pochopil

      0 0
      • KoumakCloumak  

        Hele, smysl to asi docela dává, nejdříve zhojit a uklidnit okolí ramene a až pak rehabilitovat. Ale mně pořád není jasné, jak k té „situaci“ došlo, co tomu předcházelo, bylo snad nějaké dřívejší „lupání“, bolení či jiné příznaky? Tam hledej příčinu, to podle mě není samo sebou…

        0 0
        • Hatekrshna  

          Nn, bylo to na tréninku bojového umění… Ramenem jsem chtěl ze sebe dostat ruce protivníka, udělal jsem kruh paží a jednu ruku jsem sundal, ale o druhou se paže zastavila, hop ven, hop zpátky a bylo to… Nic jsem si z toho nedělal, nebolelo to a myslel jsem si, že to tam jen přeskočilo, tak jsem to po cestě domů chtěl rozhýbat, udělal jsem kruh celou paží bez překážek a znova hop ven, hop zpět a tentokrát to zabolelo, takže druhý den na chirurgii, kde mě poslali na ortopedii a mě teď zajímají rady, jak to léčení pojistit, aby mi to rameno nevypadavalo, abych nedopadl jako lidi, který si rameno vyhodí jen u převlíkání, u shybů, u klikû nebo u blbýho protahování. A řešit operace ramene po opětovném vypadnutí teda taky fakt nechci. Jim geloren, klokana s kolagenem, nějaký vitamíny atd.

          0 0
          • Krov  

            To ti tam zapůsobila nějaká páka, to se někdy stane. Při subluxaci dojde taky k poranění vazů jako při úplné luxaci, proto je normální, když to bolí nebo pálí, mělo by to ale cca po 14 dnech odeznívat. Znehybnění je u ramene určitě žádoucí, musí to srůst pevně, aby kloub nebyl volnější – pak by mohlo vypadávat i při pohybech, které by normálně zvládlo. Když to dobře sroste, tak by mělo držet i po větším poranění. Nepříjemné samozřejmě je, že ramenní kloub rychle zatuhne a dlouho pak trvá rehabilitace. Proto se v praxi znehybňuje na kratší dobu (3–4 týdny) než by bylo pro vazy ideální (aspoň 6). I tak bývá rehabilitace obtížná. Jako prevence dalších problémů pak kromě doléčení pak pomůže hlavně celkové osvalení ramene. Ale jestli děláš bojové sporty, tak tam vždycky bude riziko podobného úrazu vyšší bez ohledu na predispozice.

            1 0
            • KoumakCloumak  

              JJ, 6 týdnů fixace ortézou ti zahýbe světem tak na 4–6měsíců a to můžeš rehabilitovat jak chceš, ale rameno slabý a to dost. Správná rehabilitace je nutná, jinak to bude dělat problémy…

              1 0
            • Hatekrshna  

              Máš pravdu, včera to bylo přesně 14 dní a už včera mě neprobudila bolest a dnes taky ne.

              Mám ortézu, kde mám privazanou kost pažní k tělu a zápěstí taky, to si ale tak na půl dne uvolním, abych mohl fungovat s myší…doufám, že to nebude mít vliv na rameno. Jinak poctivě rameno nechavam v klidu. Občas pohnu jen lopatkou, ale kloubem ne.

              Ramena mám celkem osvalená. 7 let dělám každý týden dohromady cca 200 shybů, 80 dipů a podle nalady 200–400 kliků… Nepříjemné pro mě je, že teď nemůžu, každopádně doufám, že tyhle cviky zase budu moct dělat. Obětoval bych kvůli tomu i bojové umění, protože kalistenika atd. je pro mě důležitější…Možná i kvůli silnějším ramenum došlo jen k subluxaci… Hlavně doufám, že zase budu moct delat shyby a kliky bez obavy, že by rameno vypadlo… Stalo se mi to poprvé v životě a nedovedu si představit, že bych teď o shyby atd. přišel

              0 0
              • Breakpain  

                Nepovim Ti, jestli je to blby napad. Ja bych to nedelal (nechal jsem to zafixovane po celou dobu) a nemuzu si stezovat, rameno je ok. Prijde mi to jako zbytecny risk…

                0 0
                • Hatekrshna  

                  Myslíš, to uvolněné zápěstí kvůli PC?

                  0 0
                  • Breakpain  

                    Jo, budes s tim pak smrdlat … ;) ja obecne razim teorii, kdyz se lecit, dat tomu klid.

                    0 0
                    • Hatekrshna  

                      Jo, já tomu právě taky chci maximální dát klid, ale nenapadlo mě, že i hýbání loktem může mít vliv na hojení ramene :( už to dělám tak týden…na chirurgii mi mladej chirurg řekl, že ten zápěstní pásek můžu sundavat na protahování zápěstí a asi i lokte, a potom mi řekl, že s tím na pc můžu pracovat…ale byl mladý a spoustu doktorů je na houby, tak jsi mě znejistěl

                      0 0
                      • Breakpain  

                        Hele, nazory se ruzni. Jeden rekne znehybnet, druhy doporuci aktivni regeneraci.

                        Kdyz sundas pasek a smrdlas tim, je to preci jen propojene a trochu se to hybe uvnitr. Jestli je to zadouci nebo ne, to nechci rozhodovat.

                        ALE – klid znamena lepsi zhojeni a vetsi zatuhnuti. Rozhybat rameno nebyla moc prdel a defakto mi u toho skoro tekly slzy, pac ten proces je krapet bolestivy, pokud s tou rukou chces hybat a ne ji mit jak krypl pul roku po strane.

                        Vidim na jednom kolegovi v praci, ze uz ma tri mesice ruku stale nic moc nepohyblivou – pac te rehabce moc neda a sudla to lehce / mozna mene. Trochu jine zraneni, ale ruku mel znehybněnou na 2 mesice.

                        Rehabek mam za sebou dost a prvotni pocit je, ze tam je mega pnuti a vcelku velka tupa bolest. Cim driv se z toho clovek dostane, tim lepe. Proto i chapu aktivni regeneraci.

                        Nejsem lekar a nehraju si nato, ale kdyz pomineme horsi rehabko, tak sance, ze tomu mene ublizis je, kdyz to je vice v klidu ;). Pokud doktor neni blb, veril bych mu. Ale realita je takova, ze aktualne mam potrhano

                        • blanu kolem ramene
                        • rotatorovou manzetu
                        • 2 slachy
                        • sval vedouci od patere pod lopatkou smerem do ramene
                        • voda v rameni

                        Vsichni se shodli, ze:

                        • hybat s tim muzu
                        • na siti to neni
                        • lze to opatrne procvicovat a chodim na rehabka

                        Nicmene byl jsem nezavisle u 3 doktoru a teprve kdyz jsem si od kazdeho slozil urcitou cast problemu, vznikl z toho komplexni problem, ktery lze uchopit. Trosku me trapi, ze kdyz jdes jen k jednomu doktorovi, skoro vzdy se stane, ze si nevsimne vseho / resi to castecne.

                        1 na pojistovnu, 2 soukromy, ktere platim

                        • rehabka jako takova o nicem co je na poukaz
                        • pomaha cviceni se soukromym + razovka

                        A rozhodne to rameno zatezuju co nejmene, i na ukor toho, ze to pak budu dele rozhybavat.

                        0 0
                        • Hatekrshna  

                          Jo, já doktorum moc nevěřím a souhlasím, že by člověk měl jít minimálně ke 3, aby si udělal objektivnejsi obrázek. Když se tak bavím s lidma, jeden jim doporučí operaci, druhej klid a třetí speciální vložky do bot (problemy s patou (ne já)).

                          Je normální, že mě to rameno bolí víc, než na začátku? Na začátku to skoro nebolelo, jen v noci nebo ráno mě budila bolest. Teď už mě nebudí, ale je to taková jiná bolest, jakoby zánět možná… hodně pomáhají ledové obklady, he to už 3. týden po subluxaci.

                          Vím, že máš radši soukromý rehabka, ale měl bys v Praze doporučení na nějaký dobrý na pojišťovnu? Díky :)

                          0 0
                          • Breakpain  

                            Pallas Athena, vytrzeny rameno komplet, a po letech jsem naprosto bez nasledku, luxus.

                            No nevim, jestli je to horsi, tak to zrcite dobre znameni moc neni, hech.

                            Zasel bych si na soukrome vysetreni, sono, MR a budes vedet vic. Mozna dostanes pak doporuceni na laser / razovku, tezko rict.

                            P.S. Nevyzivam se v tom, ze si platim doktora :(, ale kdyz vidim, ze to jedine funguje, nic jineho nezbyva. Pro me je priorita byt co nejdriv fit a idealni bez/ s minimalnimi nasledky, abych mohl dal trenovat.

                            0 0
              • Krov  

                Pokud to necháš zahojit, tak s ním budeš fungovat normálně jako dřív. Shyby a kliky bez problémů. Já jsem si ho kdysi blbě vykloubil při lezení ( úplně, museli mi ho nahazovat v nemocnici), dlouho nechtělo začít fungovat, na rehabilitaci už byli ze mě po 40 cvičeních nešťastný a pak se najednou, prakticky během týdne rozhýbalo. Nikdy mě pak už neomezovalo, sportovní lezení dělám dodnes a tam dostává zabrat v nejrůznějších úhlech dost.

                0 0
                • Hatekrshna  

                  Ok, tak jsem klidnější. Jinak, stejná otázka, jako na kolegu. Mám ortézu – kost pažní připoutaná k tělu a zápěstí taky. Když si zápěstí treba na 5h denně uvolním, abych mohl pracovat na PC a třeba na mytí nádobí, bude to mít vliv na hojení a měl bych mít i zápěstí připoutané? Kost pažní mám připoutanou 100% času, kromě prevlíkání a sprchy… Díky

                  0 0
                  • Krov  

                    Nejsem si jistý, já měl tenkrát ještě klasický sádrový krunýř, ale ten je už překonaný. Samotné uvolnění zápěstí by vadit nemělo, ale byl bych opatrný na ty činnosti, hlavně to nádobí, aby se nepřenášely nějaké páky nebo rotace až do ramenního kloubu.

                    0 0
                    • Hatekrshna  

                      Nádobí můžu mýt i s tím zápěstím v ortéze, ale u PC s myší by to slo blbě. Loket mám u těla, ale předloktí jde i vnějším směrem ven a slabé pohyby v rameni, možná jen šlacha, cítit je, ale ramenem nehybu vůbec. 4 týdny bez PC je na hlavu

                      0 0
                      • Breakpain  

                        Hele, tak pouzivej druhou ruku na PC ;).

                        Ja uz lezel na gauci 2 mesice bez hnuti, takze ver, ze bez PC to neni takovy problem ;). Sam jsem se nezvedl, nenapil … nic.

                        Co jsem delal, kdyz jsem mel ruku v orteze je chodit – chodil jsem 2–4 h denne. Udrzi Te to trochu v kondici, budes se lepe hojit a prokrvovat a jako bonus zabijes cas ;).

                        Pokud se vydas touto cestou kup si dobre boty ;). Koupil jsem si je a defakto je schodil behem zraneni ;), ale vyplatilo se to.

                        0 0
                        • Hatekrshna  

                          Jo já chodím pořád, že už na to nemám ani pomyšlení… Připadám si jak brouk Pytlík, všude jsem 5× byl ???? Ale tímhle stylem mi zatuhne i loket

                          0 0
                          • Breakpain  

                            Tak mam povedomi, mam to za sebou ;). Hele jen jsem popsal svuj pripad a jak to resim, kazdy to muze uchopit jinak. Kamos v pulce lecby ortezu zahodil a relativne funguje ok, ale ja bych si to nelajsnul :)….

                            0 0
                            • Hatekrshna  

                              Jj, máš pravdu, zase to nosím bez bez uvolnění předloktí, projistotu… Mimochodem ty otazníky jsou nějaký bug, když jsem to ukládal, nebyly tam, ani jich tolik nikdy nepíšu

                              0 0
                          • Krov  

                            Zatuhnutí lokte se neboj, ten se rozhýbe rychle, podobně jako jiné klouby. Problematický je jen ten ramenní.

                            0 0
                            • Hatekrshna  

                              Ok, je běžný, že to rameno bolí víc, než dřív? Přes den, v noci ne, to me bolelo na začátku :_D Mimochodem, doporučení na dobrý rehabko v Praze? Díky moc :)

                              0 0
                              • Krov  

                                Pokud je to jiná bolest, tak to možný je. S rehabkem mám dobrý zkušenosti z Motola, je tam znát Kolářovo vedení a dobrý to taky bylo v CLPA ve Vysočanech. Obecně je ale problém s objednacíma dobama, pro akutní rehabilitace, což je tvůj případ, může pak být lepší vybrat tu, kde tě vezmou hned.

                                1 0
              • KoumakCloumak  

                Hele spoustu věcí je u toho podobná jako u AC Luxace (měl jsem utrženou klíčku od ramene) a nechce se mi to tady vypisovat, tak když budeš mít chuť, tak si přečti ten úvodní příspěvěk v přiloženém vlákně, je tam pár dobrých rad (tedy doufám). Obecně doporučuju uvolňovat jen v klidové poloze a nenechat usnout zápěstí a loket, jinak budeš rozhejbávat 3 kloubová uložení a to se zjevíš.

                https://bike-forum.cz/…enosti-a-rad

                0 0
                • Hatekrshna  

                  Jj, tvůj příspěvek jsem četl už asi 3. den potom, co se mi vykloubeni stalo… a to jsem zdánlivě, (tukam) dopadl celkem dobře… Ono na netu v češtině taky nic jinýho ani není ????

                  0 0
                  • KoumakCloumak  

                    NO moc není, proto jsem to tak psal :-)

                    0 0
                    • Hatekrshna  

                      Ty otazníky jsou tam omylem. Když jsem to ukládal, nebyly tam :)

                      0 0
                    • Hatekrshna  

                      Mimochodem, je běžný, že to rameno bolí víc, než dřív? Přes den, v noci ne, to me bolelo na začátku :_D Mimochodem, doporučení na dobrý rehabko v Praze? Díky moc :)

                      0 0
    • iron.hide  

      Tu mas tiez nejake info

      https://www.mtbiker.sk/…1926182.html#…

      0 0
    • Agent007  

      Taky mám habituální luxace pravého ramenního kloubu, poprvé na vojně jsem uklouzl ve sprše, a rameno se mi vykloubilo a zase hned zaskočilo zpátky, asi se tam něco utrhlo, pak pár roků klid, pak se to zhoršilo a ve finále mi vypadlo i ve spánku, když sem dal ruku za hlavu, posléze operace ve FN Olomouc, zase pár roků klid, pak mi párkrát vyskočilo, ale teď už hodně dlouho je to v cajku, prý údajně mám mělkou jamku toho kloubu, podle mě blbost, stačí cvičit a posilovat ty vazy co drží ten kloub

      0 0
    • Hatekrshna  

      Tak aktualizace, 22 dní po sub-luxaci. Ráno bez jakékoliv bolesti, až mi to přišlo podezřelý, ruku mám stále v ortéze. Po obědě jsem si lehl na druhý zdravý bok a v ortéze jsem v ruce měl mobil, otevřenou dlaň směrem k obličeji, jak jsem se díval do mobilu a začalo mě pálit rameno, tak snad to nebude nic vážnýho. Za 4 dny jdu na kontrolu a měli bychom sundavat ortézu. Tak uvidíme.

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.