Střed Cannondale BB30 - výměna za ceramic??

10 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Cannondale FSI 2019:

    Už od novoty když usilovně šlapu proti kopcu, tak se ze středu ozývá chroupání, jako když se v mlýnku na maso melou chrupavky a rezonuje to celým bajkem… postupným a podrobným zkoumáním jsem si téměř na 100% jistý, že to jde opravdu z ložisek středového složení.

    Cannondale má střed o 6 mm širší než je celosvětový standard (= AI = Artificial Intelligence či jak to u Kanónu zovou) proto pro případnou výměnu můžu uvažovat pouze o samostatných ložiscích k nalisování, nikoli celé středové složení (obě ložiska v jednom bloku).

    Je tam Cannondale Pressfit BB30. Kdybych přes zimu do toho "vrtal (nemám – prozatím – vhodné lisovací náčiní, ale co není, může být) a dal tam "ceramic"ložiska ( např. tyhle: url=https://ww­w.kupkolo.cz/stre­dove-slozeni-aerozine-bb30-kit-ceramic_z98489/) – [b]pomůži si?[/b]

    Kuju za názory.

    0 0
    • mantis  

      AI = Assymetric Integration :)

      U Cannondale jde o to, že jejich rámy jsou ve velkém procentu zprasené – nemají středový otvor udělaný pořádně přesně. Podrobně vysvětleno v provařeném videu od Hambiniho:

      https://www.youtube.com/watch?…

      Což znamená, že jiná, sebelepší ložiska, nemusí znamenat vůbec nic. Někdy zabere Loctite, někdy ani to ne, když je ten střed fakt udělanej prasácky, což u Cannondale často nastává. Tuším, že u tohohle FSI je střed širokej 83mm, je to tak? Což je *******, protože na to se nedá sehnat adaptér – celý „normálnější“ střed. Je jich mraky na 68 mm a 73 mm, ale nic na 83 mm.

      Takže resumé zní – zkusit pořádný ložiska + Loctite a doufat..

      0 0
    • nooski  

      Keramika neřeší praskání a v reálném světě je její přínos v cyklistice mizivý. Záleží, jaké tam teď máš kliky, existují závitové pressfity, které můžou eliminovat výrobní tolerance.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Kuju.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Opravdu prozatím jen teoretizuju – poradí mi někdo nějaký dobrý stahovák na lisování ložisek do/ze středu typ BB30?

      Rychlým průzkumem sem našel https://www.koloshop.cz/…-naradi.html]tenhle- žádná láce teda, no…

      • podotázka: Kura, jakým typem/druhem Loctitu (je jich asi milion) potom ty ložiska tam při lisování zalepit (kabroňový rám) ?
      0 0
      • mantis  

        ad Loctite – na středové složení se doporučuje použít Loctite 641, je to medium-strength a dá se v budoucnu případně demontovat.

        Jinak pokud jde o střed/ložiška do karbonu, je dobrý ještě napatlat ten karbon aktivátorem (číslo 7649), aby to optimálně zafungovalo to spojení kovu + karbonu (zlepší přilnavost). Jen to pak s tím aktivátorem docela rychle tuhne, tak je potřeba to stihnout než je pozdě :)

        0 0
      • novas752  

        Dá se sehnat na aliexpresu dost podobný za zlomek ceny.

        Loctite 603

        Akorát teda na některých karbonových rámech neni ten stahovák o co opřít = je lepší použít klasickej vytahovák ložisek ála inverzní kladivo.

        0 0
    • enjoy79  

      Ahoj, taky se na to chystám. Mám na svém biku taky bb30, sice zatím po asi 10000km bez problému, nic mi nekřupe a jsem za to rád. V bandě kamarádů máme bb30 vícero kusů, a v jednom případě už zlobí. Koupil jsem tento stahovák Unior,

      https://www.kupkolo.cz/…bb30_z89795/

      a taky ložiska Enduro bearings 6806 (prý jsou kvalitní), na nalisování mi taťka stočí na soustruhu misky přímo na ložisko a kus šroubovice k tomu. Jsem z toho taky trochu nervózní, ale věřím že to složitý není..

      0 0
      • Maka123  

        Přesně tak jsem to taky dělal, nic na tom není uvidíš ;)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Kuju.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.