• Jeřdno

    Zdar, po dlouhém rozhodování, jestli pořídit FS nebo HT a či koupit sériové kolo nebo stavět, jsem se rozhodl, že postavím pevňáka… Základem je rám NS Eccentric z oceli a počítám s vidlicí o zdvihu 140 mm a použitím 650b kol. Momentálně se snažím dát dohromady všechny komponenty s tím, že až bude vše doma, začnu stavět. Chybí mi už jen pár věcí, mezi které patří hlavně vidlice. Dostal jsem se do bodu, kdy se rozhoduji mezi dvěma kandidáty…

    a)Auron RC2 z tuning-testu snížený na 140 mm

    b)Float 32 RLC FIT v Kashima úpravě

    Kterou z vidlic byste doporučili pro ježdění stylu trail a AM/lehčího endura s občasnými skoky v případě, že od ní požaduji bezproblémovou funkci s citlivostí na drobné nerovnosti, ale spíše progresivnější projev a zároveň solidní tuhost? Fox je sice určen pro 26" kola, ale mám zjištěno, že i u 27,5" zůstává mezi pláštěm a můstkem slušná rezerva, nicméně jsem o něm až na tento review moc nenašel. Podle toho by měl mít dobrou citlivost a stabilní chod, ale s tuhostí na tom asi nejlépe nebude. O Auronovi se dá dohledat samozřejmě mnoho.

    Pak mám ještě jednu otázku ohledně bezdušového systému. Po předchozích kladných zkušenostech s Remerx koly jsem pořídil zapletená kola na ráfcích Hurry a měl jsem v plánu tam dát zesílené duše s autoventilkem. Zjistil jsem ale, že do díry v ráfku se autoventilek nevejde, takže tam buď budu muset dát duše s galuskovým anebo se odhodlat k bezdušovému řešení. Pláště mám Maxxis tubeless ready, takže s těmi by problém být neměl. Nejsem si ale jist, jestli páska v ráfcích, která je tam přilepena napevno je rovnou příprava pro bezduše nebo je to pouze klasicka páska a je jenom přilepená. Řekl jsem si, že předtím, než napíšu přímo výrobci se zeptám tady. Třeba mi to někdo pomůžete objasnit. Udělal jsem i fotku, ale nevím, jestli z toho půjde něco poznat… Bezduše jsem na kole ještě neměl, takže je to pro mě celkem neznámá, co jsem se ale díval, tak tam při lepení pásky každý nechává díru na vetilek co nejužší, ať to dobře těsní a toto je celkem lochna.

    Díky všem za reakce

    0 0
    • Vilém  

      Hurry s bezdusema jezdim. Pasku mam od okraje k okraji, ne jen po tu hranku. Kdyz uz to tam mas nalepene, tak bych to napred zkusil takto. Dira by nemela delat problem, osobne tam mam CaffeLatex ventilky.

      0 0
    • AleZ80  

      Jen bych podotknul, že není problém navrtat větší díru pro autoventil.

      0 0
      • Jeřdno  

        To určitě není, ale dělat to nechci už jenom kvůli tomu, že kola jsou nová. Navíc velikost průměru bude mít určitě nějaký důvod, jinak by to vyvrtali podle mě širší rovnou ve výrobě jako např. u Extreme Jumbo ráfku.

        0 0
        • AleZ80  

          Tím důvodem bude, že se počítá s použitím GV. Když jsem sháněl latexové duše, tak se daly koupit jen s AV, tudíž jsem musel vyvrtat širší díru. Každopádně bezduše budou určitě lepší. Kdyby na to nebyl ráfek WTB LaserDisc XC nevhodný, tak už jsem se s dušemi také rozloučil.

          0 0
    • k3nyL  

      Cau, chvalim vyber ramu ;). Sam ho vozim – viz profil. Kolo sem skladal tak pred pul rokem a od te doby nalitano celkem dost nahoru i dolu..cili se to nebojim nejak zhodnotit.

      Nevim jak moc se chces vozit z kopce, ale zvazil bych 160 vidlu na 35 nohach… kolo je to hodne hrave a chce se mu furt do vzduchu ;). Cili ptencial vyuziujes. Zkousel sem chvili i 650b s 140vidli 32nohy-nakej fox (mel sem svoje na servisu – vozim 26 variantu). Kolo bylo dobry, ale chodil jsem po dorazech, hur se me to ovladalo tak nejak gumovejsi to bylo – sliboval jsem si od toho o malinko vejs stred – nicmene sem to taky nepocejtil… (jako vsechny fs – s nizsim stredem je obcas prob – nekde si skrtnes).

      Jizda nahoru – mam U-turn, ale stejne vidle je furt na 160 – bal sem se ze budu muset pod kopcema s vidli kvrdlat a nakonec se nic nedeje stoupa to dobre.

      Jizda dolu – super, ram ma krutou geo + super pruzi, ale jen ve smerech co potrebujes. Jinak je to strasne tuhej tank – kam to posles, tam to jede a neodmlouva. Da se na tom dobre skakat – i veci veci. Kolo je ve vzduchu a pri dopadech jisty. Vecinou jezdim stejny stopy jak lidi na fullech a je mi fajn.

      Cili k tvejm dotazum> Foxe ne (32 nohy)

      Auron ano – ale na 160. (nebo zkus bazaros – takovej totemek by tomu slusel ;)

      Duse rafky apod – uzkej ventilek se lip fouka bez kompresoru v terenu. Jinak voz co ti vyhovuje. Sam mam duse a necvakam – toto je individualni.

      Kdyby te zajimalo neco vic, tak napis – neni toho nikde moc napsano o tomhle ramu/kole.

      0 0
      • Jeřdno  

        Ahoj, máš to celkem pěkné, mám ho ve stejné barvě, ale na mých 185 cm jsem vzal raději L a dám tam kratší představec… Do teď jsem jezdil na kole s XC geometrií a 100mm vidlicí Marzocchi Bomber 4X RC3, která vzhledem k svému zdvihu odváděla naprosto perfektní práci a doraz zažila za 3 roky snad jednou, když jsem neodhadnul rychlost u zhruba 1,5m dropu a dopadnul skoro na placku. Na kole chci jezdit nahoru i dolů, tak nevím jestli 160mm vidlice není už moc overkill. Přemýšlel jsem o 150 mm, ale nechtěl bych kolu ubírat na jezdivosti, jelikož tady na Hané je rovinek poměrně dost a na nějaké extra rozbité věci tu člověk nenarazí… Pravdou je, že do kopce nepotřebuji závodit, ale rád ho vyjedu svižněji a jde mi hlavně o zábavu z kopce a hraní si s kolem v terénu na techničtějších věcech.

        0 0
        • Smazaný účet  

          K tomuhle se vyjádřím zase já.

          Vozím na tom svém 140mm a 160mm by bylo určitě lepší, ale mě těch 140mm dostačuje. Po dorazech také nechodím. 150mm bych se vůbec nebál. Jsem se svým kolem fakt spokojen, jen jsem měl zrovna předevčírem slabší chvilku, nebo jsem spíš asi nevěděl co roupama a tak jsem ho hodil na bazar. Včera jsem si uvědomil, že jiné kolo vlastně nepotřebuji. Převážně jezdím u nás, kde na moc velké kopce taky nenarazím a když už to vytáhnu někam jinam, tak ani tam problém nemám. Měl jsem teď v Rychlebech a to, že jsem byl na Tajemném trailu vyklepanej v zápěstí, ale pokud ten trail znáš, tak víš jak vypadá a když ho jedeš ve slušné rychlosti, tak to hold musí být znát. Beztak jsem rád, že jsem si ho projel a celkově jsem si zase parádně zajezdil i přesto, že jsem tam zrovna nadával :)

          Btw Vzal bych Aurona ;)

          0 0
        • k3nyL  

          Jj na 185 urco Lko. Na me je M s 30–50mm predstavcem naprosto akorat 177@65kg. Cili ram sis na sebe vzal dobre.

          Oproti xc geo budes asi prekvapenej tim posazenim stredu… (niz). Jestli si na xc kole dropoval 1.5 m na 100 mm, tak klobouk dolu ;D. Ja jezdil drive fulla, ale diky zraneni ho jiz nevyuziju. Proto padla volba na allround ht.

          S tou vidli… babo rad na Hané ti staci cestak s pevnou. Ale pokud to jde o to uzivat technicke sjezdy, tak rozhodně 150/160 na 34+ nohach to ti reknu na 100%. Tady kompromis nenajdes. Ja s mojim setupem davam xc tak do 50 km, pak uz je to vysavka a nejsem zadnej chrtic.

          Pokud jezdis obcas alpy a hory, tak bych nepremejslel ;) Navic sem se s tim nestratil ani v parku, ale samo tam je lepsi normal sjezdak…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Já na svým hodím sem tam i 90–100km a pohoda :)

            0 0
            • k3nyL  

              Myslel jsem to tak, ze do 50 Km sem v pohode ;). 85 sem dal nejvic zatim, ale to uz v cili halucinuju.

              Nicmene staci nazout ardenty, nebo neco jineho nez minion butyl 2.5 a je to ok ;))

              Jinak k vidli – ber AURONA tusim ze se da upravit na 150 – to je fer kompromis. Uz ma dospely nohy, a pripadne de poslat na 160. Nebo hledat neco co ma Uturn nebo Dual position, 34+ nohy, 27.5… meh pro tyhle prumery kol nemam vidle moc sjety..

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tak 2.5 minion už je dost, ale dávám to i s HRkem 2.4 :) Jak jsi psal s tím, že potkáváš fully a dáváš je. Tak to je přesně o tom. O kole to není :)

                0 0
                • k3nyL  

                  Mno ja to mam tak, ze co sem skakal drif na pohodu s fullem, to ted davam na pohodu s HT. To co pro mne byla vyzva na fullu, tak na to uz picham – vim jak boli se rok valet a nemoct chodit ;). Takhle vim kde je moje comfort zona a sem v klidu nepokousim to uz + se vic bojim kdyz si vzpomenu ;D

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Mám to stejně. Co jsem sjel dřív na fullu, teď sjedu na HT taky :) V některých místech si i teď víc dovoluju :)

                    0 0
              • Jeřdno  

                Auron to nejspíše vyhrál, vezmu ho na 140 mm a kdyby to bylo pro mě časem málo, tak lze předělat až na 160 mm.

                0 0
          • Jeřdno  

            BB drop bude v případě 140mm vidlice úplně stejný jako jsem měl doposud, takže toho se nebojím… Pohon navíc bude s 34z převodníkem, což je o 10 zubů méně, než co jsem zvyklý + je v plánu vodítko s nárazníkem a pedály neškrtám vůbec, takže toto mám vyřešeno.

            Tou vzdáleností do 50 km stejně bez udání převýšení a času, případně těžkosti terénu nic neřekneš…

            0 0
            • k3nyL  

              Souhlas s km je to picovina. Auron – gut ted akorat doladit jestli bilej nebo cernej – pac estli mas tu B&W variantu ramu, tak beloch muze bejt zajimavej sam nevim ;))))

              0 0
              • Jeřdno  

                Určitě půjdu do bílé, protože černá budou kola, tak to chci mít kontrastní.

                0 0
                • wilda81  

                  On: Kde ty rámy kupujete?

                  0 0
                  • Jeřdno  

                    Já jsem ho sehnal za super cenu při akci na NS produkty z 26bikes.com (z Polska), jinak se dá koupit i přes českého dovozce, kterým je Katmar.

                    0 0
                  • k3nyL  

                    Katmar, nicmene cena nebyla cenikova ;)

                    0 0
                    • wilda81  

                      Právě proto se ptám :) Raketu jakou za to oficiálně chtějí se mi dávat nechce.

                      0 0
                      • k3nyL  

                        Mno tak vzhledem k tomu scoutu co mas by to bylo dalsi obdobne kolo, ktere je zajiste potreba zejo ;))

                        0 0
                        • wilda81  

                          to neeeee … v uvahu pripada jedine vymena ramu :)

                          0 0
                          • k3nyL  

                            :D Nechal bych scouta – krasny kolo – sice ALU, ale krasny.

                            0 0
    • Smazaný účet  

      Jsem zrovna na jeden kousek narazil na webu :)

      0 0
      • wilda81  

        Krásný

        0 0
      • Jeřdno  

        Krasavec, ale cenově to bude už trochu jinde, E13 komponenty nejsou nic levného… :D Já se to snažím stavět pokud možno co nejvíce ekonomicky, do 50 tisíc se snad vlezu.

        0 0
        • Smazaný účet  

          To je ekonomický no :D

          0 0
          • Jeřdno  

            Tak já nevím, kolik si představuješ, že dáš za takové kolo, když jenom při započtení rámu, zmiňované vidlice, kol a teleskopu jsi na částce zhruba 35 tisíc…

            0 0
            • Smazaný účet  

              Cena není to co mě přijde vtipný. Ale ten popis „ekonomická stavba“ :)

              Já koupil komplet bike za 34tis. pak jsem pořídil teleskop, nové záplety apod a už to taky naběhlo :)

              0 0
      • Smazaný účet  

        :)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Aby jste neřekli, že jsem svině :D

        Jinak to nehledám úmyslně, ale zrovna projíždím vlákno s HT kouskama na PB :D

        0 0
        • Kubiczech  

          Já tomu designu nějak nemůžu přijít na chuť. S hlavovkou v jedné barvě by to hned bylo lepší.

          0 0
      • Smazaný účet  

        :D

        0 0
        • wilda81  

          Tohle ne. První verze je nejlepší.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Mě se nelíbí ta bílá. Jen se to ukázalo zase ve vlákně na PB jako novinka, tak jsem to musel postnout :)

            0 0
            • wilda81  

              No každopádně dnes jsem byl provětrat HT a ta výměna rámu mě (alespoň na nějaký čas) přešla :)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Já se byl projet včera a parádně jsem se projel :) 20°C bez zbytečnýho sluníčka…jelo se na pohodu. Btw Prodáváš Strive?

                0 0
                • wilda81  

                  Se Strive jsem zatím na vážkách. Zatím tu leží a čeká jestli se ho ujme rodina nebo se mi podaří sehnat na zkoušku nějaký progresivnější tlumič. Každopádně jeden rám z dvojice Torque-Strive časem půjde.

                  0 0
    • lutte3  

      Jen sem chtěl napsat že jezdim v podstatě předchůdce NSko Surge (to starší s hlavou 67°) a je to super bike. Mám na tom MZ 44 RC3 TI a ta vidle na svejch 140mm odvádí neskutečnou práci. Stíhám na tom lidi na endurech a pekelně se bavim. Ale jezdim rád hranu na limitu kola. 32mm nohy jsou malinko znát na tuhosti ale mám 70kg tak to moc neřešim, zatim sem zatočil vždycky. Časem až prodám sjezďáka tak tam prdnu 160ku a bude to kolo na všechno, nalítal sem s tim od dirtů po lehčí bikeparky. Kolo se ničeho nezalekne, dokud se nezalekne jezdec. Jediný kde ztrácí jsou šlapavý traverzy po kořenech. Ten Eccentric bude dost podobnej, tak sem ti sice moc neporadil ale jen že NS umí geo udělat a jezdí se na tom fajn. :)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ta ty seš pacient :D

        0 0
        • lutte3  

          Proč? :D

          0 0
          • Smazaný účet  

            Chybí tam K – tak, ale to jsi pochopil.

            No, protože tak jezdíš :D

            0 0
            • lutte3  

              :) Ja ale jezdim normalni XC

              0 0
              • k3nyL  

                Konecne nekdo normalni ;D

                0 0
              • Kubiczech  

                XC výbavu máš, takže jestli jsou pláště alespoň Miniony, tak XC fakt jezdíš. (:

                0 0
                • lutte3  

                  Minion DHRII 2.3 exo vepředu a Ardent 2.25 exo vzadu, občas vzadu Minion DHF 2.35 butyl (už se nedělá).

                  0 0
              • Smazaný účet  

                No vždyť. O tom mluvím :)

                Já tohle skákat nemůžu. Mám strach z výšek :D Ikdyž jsem to ani nikdy nezkoušel :)

                Stačilo, že jsem letos získal moral skočit jeden šutr v Rychlebech, ač to není nic moc, tak ten rozdíl mezi šutrem a zemí se mi nikdy nelíbil :)

                0 0
                • lutte3  

                  Tak chce to postupně, tohle se nenaučíš za víkend. Základ je bunnyhop, jakmile ho umíš tak máš mnohem větší jistotu na skocích, odrazíš se i z kořenu, boule. Lavice pak je mnohem jednodušší. Dirty jsou další level, já se je naučil na freeridu, časem si na tu nechutnou dobu ve vzduchu zvykneš :)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    To je mi jasný. Bunny dle mě zvládám dobře, ale to je o tom pocitu v tom vzduchu jak píšeš. Máme kousek od nás bmx dráhu a tam jsou ty odpaly hrozně vysoký a díra mezi nimi taky :D

                    0 0
      • Smazaný účet  

        Dotaz na tebe: Vyplatí se vzadu 10 osa? Mám RÚ a už mě sere, jak nejde kloudně seřídit kotouč. Seřídim to – OK – zabrzdím – a už je to na hov*o. A to to dělám na stojanu.

        0 0
        • lutte3  

          Sice to asi není na mně, ale já mám 10mm osu na šrouby. NS bikes to dělá na Rotary hub – osa náboje má závity na 10mm imbusy, z každý strany dotáhneš. Je to tuhý jako blázen. Rozhodně doporučuju, je to lehký a sundání na 1 imbus neni nic hroznýho. :)

          0 0
        • k3nyL  

          Jen doplnim ~ znat to je dost oproti RU. Vozim tuhle alternativu – cca 2 roky v zapletu – zadna udrzba zatim drzi.

          Az ji odjebu du do neceho 12mm ;)

          http://www.velomarket.cz/…10-mm-i1556/

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tak jako mě to s tím zápletem KOM I25 + Sapim Strong drží taky, ale jde i o lepší pocit a o to, že se mi nebude mrd*t kotouč při každém náklonu. Jasně, teď je KOM bouchlej, ale to je moje blbost – nevytažený schody :D Ale tlak bezduší to drží i tak a háže to minimálně, ale s tou mojí 2.4 vzadu (rám 2.4 MAX) je to na hraně :)

            0 0
          • lutte3  

            Tohle je hrozný těžítko inu Raptor, to bych už šel do tý NS a připlatil si. :) (měl sem je obě v rukou a je to skoro 2× tak těžký pocitově :D )

            0 0
            • k3nyL  

              JJ tezidlo to je husty, ale prekvapuje me vydrz orechu atd… co sem mel predtim ruzny novatec naby, tak tohle vydrzi vic. Nicmeně ta NS rotary nevypada zle vaha ani cena – asi lepsi volba.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.