Stavba kola na karbonovém rámu

18 nepřečtených
  • scortis

    V blízké době mě čeká stavba kola na karbonovém rámu. S hliníkem už mám zkušenosti, ale karbon jsem ještě nedělal, tak se chci zeptat na pár technických detailů. Koukal jsem na nějaká videa ale radši se ptám, abych něco nezvojtil. Je mi jasné že je důležité dodržovat momenty, to se píše snad všude.

    Hlávko: na hliníku jsem měl „press fit“ ložiskové složení, s tím jsem si poradil samodomo lisem. Tady bude integrované, asi přímo v karbonu, takže hádám že o dost jednodušší. Hádám že klasicky natřít dosedací plochy vazelínou a jinak vše stejné.

    Sedlovka: hliníkový teleskop. Je v pohodě použít hliníkovou objímku co mi zbyla doma (průměr sedí) nebo se musí pořídit nějaká speciální? Co mazání a třecí pasta? Selský rozum mi říká že mezi sedlovku a rám třecí pastu, mezi rám a objímku asi vazelínu? Radši se ptám.

    Šlapací střed: Klasika BSA Hollowtech, předpokládám že závit je normálně hliník (v karbonu si to neumím představit), takže jen namazat a našroubovat klasicky jako u hliníku?

    Dosedací plochy brzd: Tady předpokládám nasucho stejně jako u hliníku.

    Pak mám ještě dotaz co se netýká jen karbonu k vnitřnímu vedení bowdenů rámem. Je potřeba koupit takový ty těsnění okolo bowdenů aby se to tam neflákalo nebo to je většinou v pohodě a stačí to protáhnout rámem na příslušná místa?

    0 0
    • osobne  

      Já teď carbonové kolo stavil a žádný moment jsem moc neřešil, tedy moment dělám podle ruky.

      Problém, s hlavovým složením jsem měl, že se mi povolovalo, musel jsem po každé jízdě znovu přitahovat. Vyřešila to pasta Carbogrip:

      https://www.kolo-park.cz/…-tuba-detail

      Tedy pastu jsem dal mezi krk carbonové vidlice a hliníkový představec. Prý se hodí i na sedlovku, no mně tam nepomohla, sedlovka se zubní pastou lupala při jízdě a s carbogripem zajížděla do rámu, ale já mám moc volnou carbon sedlovku v carbon rámu a musel jsem to nakonec vyřešit přidáním plechu z plechovky, nakonec jsem tam ještě použil zubní pastu s bělícím účinkem, tedy tu co má brusné příměsy. Teď se to ani nehne a nelupe to.

      Mezi hliníkovou objímku a carbon rám jsem nic nedával, není proč, tam se po utažení nic nehne.

      Střed je normálně v rámu nalisovaný nebo nalepený hliník se závitem BSA, do kterého se standardně našroubuje středové složení.

      Bovden ani brzdová hadice mi v rámu nijak neplandají, alespoň nic neslyším, asi že je drží ty plastové záslelpky, co jsou strčené ve vstupních otvorech do rámu.

      Dosedací plochy na přimontování hydraulických brzd jsem nemusel nijak upravovat, tedy na jedné ploše byla v rohu kapka laku, kterou jsem odřízl nožem do roviny, rozhodně bych je ničím nemazal.

      0 0
    • okolokolala  

      Přidám se k tématu, maže se vazelínou i styčná plocha patky rámu nebo jak objímka na sucho? A jak s karbonovým závitem pro ni kde narozdíl od okolí asi žádný lak uvnitř není, pořádně to promazat aby tam nevznikla žádná suchá část při šroubování? Díky

      0 0
      • kubad  

        pochybuju že je v karbonu závit – podívej se pořádně bude tam alu vložka

        1 0
      • osobne  

        Žádný carbon závit tam nemám a ani jsem to nikdy neviděl. A patky jsou kovové vyměnitelné.

        0 0
      • milan.v  

        Ano, na patku vazelínu, je to jistější…

        0 0
        • okolokolala  

          Díky, vlastně se má stejně asi u karbonu mazat díry pro upínák i všechny strany správně? Závit je fakt karbonový částečně ještě pokračuje jako půlkruh, díval jsem se do dokumentace a modrý loctite a moment ještě větší jak u představce. Jak postupovat, dorvat upínák se zadním kolem a pak ten šroub od patky anebo částečně dotáhnout jen upínák bez kola aby patka držela úhel, přitlačit ji o rám a dotáhnout ten šroub?

          0 0
          • Gaper  

            Můžeš to vyfotit? nebo aspoň poslat odkaz? Fakt by mě zajímalo co to je za rám.

            0 0
        • Gaper  

          V návodu přímo k UDH je nepoužívat vazelínu.

          0 0
          • milan.v  

            Co je UDH?

            0 0
              • milan.v  

                Tak to je vtipné, až zase někdo bude řešit zvuky na kole a vyřeší mu to dotažená a máznutá patka… ;o)

                0 0
                • okolokolala  

                  Maže se tedy i z obou stran náboje a úpínáku vč děr zadní stavby pro něj?

                  A dorvat ten šroub patky samostatně nebo s nasazeným kolem a dotánutým upínákem jako jestli nedojde k nějakému pnutí když už patka drží, samostatně jen s našrouovaným upínákem mi to příjde lepší ale radši se zeptám.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.