Stavba domu, alternativy (slamneny, drevostavba, modularni ..)

793 nepřečtených
  • martin_bakov

    Nedavno me zaujal clanek o lidech co si postavili tzv. slameny dum.

    Udajne maji takove domy dobre izolacni schopnosti a vychazeji o fous levneji nez klasicky rodinny domy. Na druhou stranu je nutne je peclive chranit pred vlhkosti, nelze si na steny nebo na pudu davat tezke veci a steny jsou spis silnejsi. Znami mi nedavno rekli ze by o tomhle typu stavby uvazovali.

    http://bydleni.idnes.cz/…/stavba.aspx?…

    Sice to je typickej „hura clanek na idnes“ ale ten dum vypada pekne, pripada mi to zajimavejsi nez modularni systemy kde se da behem nekolika dni par kontejneru dohromady (funkcni, ale pocitove nic moc v tom bydlet). Pak tu sou este drevostavby, hlineny steny a ja nevim co este…

    Jaky mate nazor na tyhle ‚alternativni‘ rodinny domy ? Kdyz by to vychazelo o trochu levnejc nez klasicka stavba na klic a vypadalo to dobre tak proc ne ze ? Bydlite v necem zajimavym, pochlubte se ? :)

    0 0
    • alinceb  

      Největší problém těhle alternativních staveb je, že se jen tak někam nehodí. Slaměný dům mě fakt neláká kvůli odolnosti a nárokům na údržbu. Dřevostavba je celkem ok, ale nevím, jak je na tom s požární odolností. Rodiče spolužáka z gymplu si to nechali postavit a když pominu základy, tak vršek byl hotový za 3 měsíce a vypadal celkem ok. Jinak tady ve vedlejší vesnici na podzim vyrostl domeček asi za týden – nějaký skládaný betonový systém z Německa. Kontejnerové moduly jsou super nápad, ale imho to ještě nebude úplně dotažené a taky to jen tak někam nezapadne…:(

      0 0
      • alinceb  

        Btw. kdyby tě to zajímalo a měl si cestu od Bakova směrem na Liberec, tak se na to můžeš mrknout tady – na pozici „A“ je ten skládaný domek z ŽB modulů na pozici „B“ roste dřevostavba…:)

        0 0
      • Smazaný účet  

        Odolnost proti pozaru e vylepsuje napustenim dreva nehorlavyma sajrajtama. Kyz ti chytne barak, tka je to jedno..

        K ciste drevenym barakum. Prastrejda se cely zivot zivil tesarinou a par novodobych srubu pomahal skladat. vypada to krasne, rpijede ti naves s kulatinou a jen se to posklada a zatesni. Jenomze pruser je v kvalite dreva, ktere neni kolikrat radne vysusene(navzdory papirum), jako material se pouziva skoro vse, co zustane po projeti frezou kulate. Ukazoval mi fotky co udela barak z odfusovaneho materialu a sfuzovanou lazurou za rok…jak drevo pracovalo, tak v rozich se vytvorili centimetrove mezeny, ketre bylo nutne dodatecne ucpavat nektere spoje se trochu rozjizdely… Proste to chce opatrne.

        Sousedi staveli barak z porothermu. Deska za vikend spodni patro poskladane, nejtezsi bylo zalozit prvni radu, pak uz jeonm skladacka, limec, bedneni, podlaha, drume patro, stropy, strecha:)

        0 0
        • alinceb  

          Vážím si tvých znalostí v oboru fyziky, ale skoro bych řekl, že jako stavař budu o těhle technologiích vědět trošku víc…:) Sruby se nedají postavit ze dne na den – každé dřevo pracuje. Srub se ideálně postaví a zastřeší a pak se nechá rok stát – dřevo se dotvaruje a pak až dotěsní a dostrojí – takže to ve výsledku trvá stejně dlouho jako klasická stavba z keramiky. Navíc dřevostavba není nutně srub. Dřevostavba může být pouze kostra z trámů, která se zaklopí OSB deskama a vycpe vatou nebo foukanou izolací. Navrch SDK desky a je to. Taková stavba už pak tolik nepracuje…;) (tesařinu sem dělal troje prázdniny jako brigádu a trošku o tom taky vím).

          Pokud to sázíš z porothermu, tak to má taky svoje mouchy – stavba by měla vymrznout (pokud nepoužíváš přesné tvárnice a lepidlo) a taky miako strop se lije betonem a to je brzda. Lepší jsou ŽB stropy na míru (Stropsystem Goldbeck). A pak taky u klasického zdiva je problém s omítkama a instalacema. Vyhnat hrubou z Porothermu je otázka chvilky, horší je pak udělat vnitřky. Prostě každý systém má svoje mouchy.

          0 0
          • mr.antik  

            já bych chtěl roubenku nebo klasický zděný. To vím, že vydrží v pohodě aspoň do důchodu.

            Ty dřevostavby – nevim co si o tom myslet, někdo na to nadává, někdo to chválí, cenový rozptyl je dost velký, dá se se to snadno zfušovat.. Výhodou by měla být cena a náklady, ale co životnost?

            0 0
            • alinceb  

              No mě hlavně u těch přeizolovaných staveb přijde hrozné vnitřní mikroklima. Jinak bych se trvanlivosti u dřevostaveb nebál, pokud jsou teda dobře provedené. Jeden krásný srub teď vysychá na České pod křižovatkou směrem do Ruprechtic…;) Tam bych si dokázal představit bydlet…:)

              0 0
              • mr.antik  

                dřevostavby – myslim buď panely nebo zbouchané konstrukce nacpaný izolací – tam se toho dá hodně pokazit – teplné mosty atd…

                Líbí se mi víc roubenky v klasickým stylu. Musí to být paráda být celý život na chatě :-)

                Aljašský sruby z kulatiny sem prostě nepatřej esteticky.

                0 0
                • Drno  

                  Moznost je mit i roubenku jako sendvič – vnejsi stena z tencich drevenych hranolu, izolacni vata patricne tloustky a vnitrni strana z drevenych hranolu. Diky roubeni obe ty stavby drzi pohromade. Toto reseni nabizi napr. ve Finsku Honka. Da se ale postavit i lokalne, s mistnim drevem a tesarem.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Nad tim jsem dumal, to je v rozích vytažená ta vnitřní stěna do vnější? Netropí to most (je to dřevo, no, ale zrovna v rohu…)? Neměl bys odkaz na takovej systém?

                    0 0
                    • Drno  

                      Hledej to pod „double log wall“. Docela dobre je to videt tady http://www.drevoastavby.cz/…ble-log-wall

                      A tahle finska firma se tim zabyva http://www.tiimatalot.fi/…ublelog.html

                      Kdyz to nastudujes a sezenes si sikovne 2 tesare, da se to myslim postavit za rozumny peniz. Vzhledem k pouziti tencich tramu by to nemelo stat vic nez jednoducha stena. Ale dulezity je zkuseny projektant, ktery dela domy ze dreva a vi, jak na to.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Pěkný, dík.

                        0 0
                      • ZuzicK  

                        Whů, já se zamilovala :-) Téměř dokonalý dům ..

                        0 0
                        • Drno  

                          Tak si napis o podrobnosti a cenu – mozna to vyjde lacineji nez u mistnich, bohuzel :-) Pripadne mas inspiraci pro mistniho projektanta. A nejlip naplanovat dovolenou do Finska a jet to omrknout na vlastni oci.

                          0 0
                    • smallbrother  

                      …uložení stropu (krovu) bude určitě taky skrz izolaci. Z vnitřní strany bude potřeba parozábrana (s utěsněním všech prostupů) protože se ti na tom vnějším plášti bude srážet vlhkost a bude to furt mokrý (dřevo má horší difuzi než vata). Bez možnosti se odpařit, to by tam musel být větraná mezera.

                      0 0
                      • Drno  

                        Ano, se sendvicem je vzdycky vic starosti nez s masivem. Ale resit se to urcite da. Nejlip najit nekoho, kdo double log ma, coz ja nejsem :-)

                        0 0
            • kali222  

              ja bych take byl v pripade baraku pro klasicky zdeny. ok-a nerozumim tomu, uznavam, budu klidne za blbce, ale ja tem ytongacum na vnejsku proste neverim. parcela v rodine je krasna, ale zatim…

              0 0
              • alinceb  

                Parcela je zaklad – tam, kde bych chtel stavet, stoji parcela skoro jako celej barak…:( Ytong na obvod mi taky moc nesedi a to hlavne kvuli statice (ytong se smi stavet jen do 2 pater vysky), ale tepelne-technicke vlastnosti ma srovnatelne s Porothermem a je lepsi na drazkovani instalaci a na omitky popr. sterky…;)

                0 0
            • Romancero  

              mám známýho v Kačerově-Orlické hory-krásná roubenka k trvalému bydlení, vlastní studna..Je to bydlení o něčem jiném! Úplně jiné mikroklima než v paneláku nebo zděných stavbách! Stavěli ji to asi 5 let…

              …má tam tepelnou izolaci ze slaměných bloků stlačených pod vysokým tlakem…

              0 0
          • Smazaný účet  

            Ja o stavarine vim hovno, psal jsem jenom co sem pochytil…sousedi pouzivali presne tarnice…lepili to „valeckem“..

            0 0
            • alinceb  

              Už sem se lak, že leukoplastí nebo Kanagonem…:D

              0 0
              • Smazaný účet  

                naaaahodou…uz sem sundaval lino z podlany pneumatickym kladivem a placatym sekacem, bo kdyz to pokladali, tak asi doprostred vylili kybl chemoprenu, „roztahli“ to po misnostni a polozili lino:)))

                zabava na cely den:DD

                0 0
        • raceman  

          ja bych si teda dreveny barak nepostavil (i kdyz je pekny :) radsi beton a cihla :-)

          0 0
          • Bish0p  

            Proč?

            0 0
            • raceman  

              sice nejsem kovany stavar, ale od mala sem prichazel do styku jak s drevem tak cihlou a ztotoznuju se s nazory mistnich stavaru :) navic mi prijde jednodussi se dlouhodobe starat o zdeny barak s napr palenyma taskama, nez o roubenku se slamou :)

              a taky cihla nehori ;-)

              0 0
              • Romancero  

                dřevo (trámy taky jen tak nechytnou) ! mrkni na požáry paneláků-třeba ten v Anglii-ten taky nebyl ze dřeva!

                0 0
        • Paja  

          Ciste dreveny domy se obvykle stavi z nesusenyho dreva, a to jak sruby, tak roubenky. Vyjimkou jsou roubenky z lepenych vysusenych hranolu – tak se delaji finsky roubenky (asi nejznamejsi firma Honka).

          0 0
    • Jimm22  

      Když dojedeš do letovic, tak tu je keltský skanzen plnej takovejchto slaměno-dřevěnejch chyší včetně slaměné střechy, místo oken díra, místo komína taky díra, dveře to nemá, takže je potřeba pečlivě vybrat lokalitu kde to postavíš :)

      Já stavím z porothermu už 4 rokem a konečně bydlím, je to porod bo stavím sám se zedníkem na fušku. Sousední domek je z betonovejch kusů, který za dva dny jeřáb usadí, posvařuje se to, něco zabetonuje, celej domek stál tak za měsíc. Má to už nachystaný rozvody vody, odpadu, elektriky, schody no všehno.

      Druhej soused má Ytong, staví se s tím vcelku rychle, musíš ale stavět hodně přesně, ať využiješ toho že to je rovný a ušetříš na omítkách, fasádě… no a naproti přes ulici je dřevostavba, stavěli tak půl roku a je to komplet hotový. Většinou je to na klíč, nebo na domluvě, jsi li šikovný a urobíš si sám. Ještě mi nabízeli stavbu z nějakejch dutejch cihel, který se nějak vylívají betonem a zateplení polystyrenem to má zevnitř domku. Ale tenhle systém bych teda nechtěl.

      No a kamoš si tu postavil vlastoručně srub, to vypadá určitě nejlíp, jen se to do běžné zástavby nehodí, chce to najít dobrý místo a taky ti to ne všude povolí.

      0 0
      • alinceb  

        Tam u vás to musí být hrozná směska…:( Jinak si to vystihl celkem přesně…;)

        0 0
    • kesu  

      jako stavař bych se držel standartní kombinace systémových cihel a klasických žb. překladů a stropů. Sice je to ekonomicky a hlavně časově nákladný, navíc pro slušnější užití je to nutný zateplit, ale:

      • nejlépe se to přestavuje
      • konstrukce málo degraduje vlhkostí
      • lepší požární odolnost
      • vysoká prostorová tuhost budovy
      • na rozdíl od montovaných systémů umožnuje individualitu (/)
      • snadná údržba

      plus další výhody plynoucí z použití materiálu s vysokou objemovou hmotností.

      0 0
      • alinceb  

        Jako stavař budu asi jednou stavět podobně…:) Ale s pár úpravama, jako je prefa strop ytong nebo SDK příčky a možná panelová střecha. Ideální systém (rychlost výstavby a variabilita) by byl:

        • pilotové založení
        • ŽB skelet vyplněný YTONGem
        • prefa ŽB stropy + skládaná panelová střecha
        • SDK příčky
        • zateplení

        …:)

        0 0
        • kesu  

          jenže piloty pro obyčejnej rodinnej domek, pokud teda není na bažině nebo v tekutým písku nejsou potřeba a přeci jen je to celkem drahý..

          SDK se ale musí udělat pořádně, jinak to bude pořád praskat, Ytong je super o tom žádná, nemluvě o tom, že je lehkej a rychle se s ním dělá..

          celkově vzato by se mi líbil i strop z masivních trámů, jako se to dělalo dřív, ale je to nákladný, vysoký atd…:)

          0 0
          • alinceb  

            Tak samozřejmě, že bych si nevolal plošinu jako když stavim skladovou halu (btw. 16.2. jsem ji úspěšně zkolaudoval – jupí, snad budou prémie!:D ), ale nějakou malou vrtačku…;) Dřevěnej strop je sice hezkej na pohled, ale vrže, kroutí se a je všechno slyšet → nebrat…:) To už je lepší ŽB prefa + palubkovej podhled a falešný trámy…;)

            0 0
          • Smazaný účet  

            nj, čistě dřevěnej trámovej strop nedostaneš na větší rozpon. to už pak vycházej nadlimitní průhyby (dřevo se eště prevít dotvarovává) a výška trámu není neomezená… na delší rozpon výhodně vychází spřažení trámovýho stropu s žb deskou, vyšší hmotnost ve zděnym baráku nevadí, dřevostavba by měla problém. a taky se tim vyřeší akustika.

            0 0
            • kesu  

              no tak zase jsem nepředpokládal, že by to bylo na nějakej extra rozpon když je to RD, a pokud se pamatuju tak trámový stropy do 6m rozponu ještě vyšly.. :-)

              0 0
              • Bish0p  

                Mohli byste, vy stavaři, lajcky pro lajka vysvetlit hlavní výhody a nevýhody dřevostavby. Nemyslím roubenky nebo sruby ale dřevostavby ve smyslu dřevený ram vycpaný nějakou tou izolací.

                kesu výše tvrdí něco o cihelných domech a úplně se to neshoduje se zkušenostma co jsem nabyl, ikdyž lajckýma. Já jsem asi pět let žil v dřevostavbě se stavařem, který měl firmu na tyto domky. Za tu doby jsem nabyl dojmu, možná mylně, že dř. stavby jsou velmi individuální, přestavby byly bezproblémové a pořizovací cena byla oproti tradičním stavbám velmi zajímavá.

                0 0
                • raceman  

                  stavari by snad mohli najit dum konstrukcne odpovidajici tem, co se stavi u nas, ale takle pekne hori v USA :)

                  http://www.youtube.com/watch…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    and it burns, burns, burns

                    a muzes si koupit spekacky a zpivat si Kumbaya

                    0 0
                  • Bish0p  

                    U takovych videi nevim jestli mam dat lajk nebo dizlajk. Ale stejne se mi nelibil..

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    mi přijde, že ty hasiči choděj kolem a hádaj se, kdo měl koupit buřty a pivo. :o)

                    0 0
                    • raceman  

                      velitel zasahu to patrne vyhodnotil tak, ze uz je pozar tak rozvinuty, ze hasit to je zbytecny, takze to prolezli jestli tam nekdo nezustal a pak to nechali kontrolovane shoret… u nich bezna praxe :)

                      to je prave ta nevyhoda tech jejich celodrevenych baraku.. sice levny, ale blafne jak nic…

                      neco podobnyho je strecha RD osazena fotovoltaikou :) jakmile tam neco chytne, tak je vysoce pravdepodobne, ze vam to hasici odmitnou hasit z duvodu moznosti urazu el proudem :)

                      0 0
                  • Romancero  

                    klasické americké papundeklové domy…hoří pěkně! Z tlustých trámů postavená roubenka jen tak nechytne!

                    hodťe si do ohně silné poleno nebo polystyren a uvidíte , co je bezpečnější!

                    0 0
                    • kofejn  

                      To je špatnej příklad, však si zkus zapálit hořákem dřevo a dnešní polyš ;-). Když jsem pár dní zpátky natavoval izolaci, tak jsem to děckám předváděl.

                      0 0
                • Twister  

                  No, nevím, jestli se to dá jednoznačně říct. Velkej kus v tom hraje životní postoj. Když chci žít stylem s malou ekologickou stopou, je to velkej argument pro dřevostavbu. Když se využije jejích silných stránek, dá se vytvořit hodně příjemnej vnitřní prostor. Umožňuje to jednodušeji stavět na zajímavých, třeba těžce přístupných místech. Umožňuje velkou variabilitu a zajímavá konstrukční a architektonická řešení.

                  Co do hořlavosti – musí splňovat stejné podmínky jako zděné stavby, jeo to celé obložené nehořlavýma deskama. Když barák vyhoří kompletně je už jedno, jestli je zděnej nebo dřevěnej.

                  Nevýhodou je, že si to nepostaví každej Pepík svépomocí. Dřevostavba je citlivá na preciznost a třeba špatně udělaná vzduchotěsná vrstva zadělává ne jen na průvan, ale na shnití konstrukce. U zděné stavby vše utěsní omítka. A cenově v zásadě vycházejí dřevostavby dráž.

                  Podle mě je dřevostavba volba citu a ne ekonomické rozvahy.

                  0 0
                  • ZuzicK  

                    Nejmenší ekologická stopa je v paneláku :-) A pak je častej argument, že stačí jednou letět letadlem a je to v ..

                    PS: ber to s nadsázkou, taky se snažím být „ekologická“, ale cestování autem a v budoucnosti snad i baráček mi nikdo nevezme :-)

                    0 0
                    • mr.antik  

                      nebo postavit si dřevostavbu o 10 místnostech na 250 čtvrečních metrech taky není moc eko :-)

                      0 0
      • kassar007  

        Nechci tu vyvolavat flame, ale tohle jsou přesně reakce lidí, co o tom moc vecí nevědí (nemyslím to nijak špatně).

        • nejlépe se přestavuje – no nevím, ale pokud počítáš složitébourání, statické vyztužování těžkých konstrukcí atd. proč ne
        • degradace vlhkostí – ano pokud je stavba blbě odizolovaná, špatnédetaily, tak ano, ale zkus se podívat na ty domy se stejnýma poruchamaz Ytongu. Staticky posudky na praskliny, neúnosnost materiálu při dosaženívyšší vlhkosti
        • požární odolnost – mno většinou není problém s 45 min., což jei klasika u prefa betonových stropů a pod.
        • tuhost stavby – dejme tomu
        • individualita – i montovaný systém se navrhuje individuálně,zvláš­tě u dřevostaveb je možnost architektury a designu velmi rozličná
        • snadná údržba – řekl bych, že nasteejno.

        Navrhujeme domy od komplet betonových až po dřevostavby, a každý systém má něco do sebe. Jde o to najít nejvhodnější systém pro dané zadání a preferenci klienta. Paušálně to takhle rozřadit je hodně odvážní, zváště, pokud jsi stavař.

        0 0
        • Smazaný účet  

          hele, to je dycky věc názoru. dveře do cihly ti zflikuje každej strejda, jakejpak posudek, „dyk jsem postavil 3 baráky dcerám“. dřevostavbám tolik lidí nerozumí, takže nejdřív musíš sehnat někoho kdo ti řekne co můžeš.

          s ytongem souhlas, já bych si to do baráku nedal, ale je to zas věc názoru. :o)

          0 0
          • alinceb  

            Na příčky je Ytong ideální materiál a to mi nevymluvíš…;)

            0 0
            • Excel  

              V baráku kde bydlím, je mezibytová příčka z ytongu, zoufalá zvuková izolace.

              ale zase ytong je super na obestavbu vany

              0 0
              • alinceb  

                Je super hlavně na tahání instalací a tvarovou variabilitu. Zvuková izolace je logický nic moc, protože je to plný materiál bez velkých pórů, takže na mezibytovou příčku to fakt moc dobré nebude, stejně jako panel…

                0 0
                • Soreno  

                  ono ani na mezipokojovou – když ti to nesplní normu :-))

                  0 0
            • Smazaný účet  

              jak kdy. já bych měl trochu strach do toho rvát polici na hmoždinky, páč na police rvu všecko, ale asi bych si zvyk. :o)

              0 0
              • alinceb  

                To není problém. Na 100mm příčce mám na hmoždinkách pověšenou kuchyňskou skříňku a drží v pohodě. Naopak hmoždinka se do toho snadno vyvrtá a díky přesné díře dobře drží…;)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  ehm, no kuchyňská skříňka je proti tomu co mam doma docela prd. to pravidelně kontroluju, už se mi jednou police co maj nižší konzolu z dutinový cihly vytrhávaly. :o) to je ten malej byt, všecko musí na police. :o)

                  0 0
                • Hroch obojzhivelnyj  

                  Me chlapik v kotevni technice poradil do ytongu takove plechove co se jen zatlucou bez vrtani. Umyvadlo zatim drzi, tuky tuk.

                  0 0
                  • alinceb  

                    Až ti řachne na palec, tak se budeš divit…:D

                    0 0
                    • Hroch obojzhivelnyj  

                      Mi po 10 letech rachla linka. Hmozdinky z cihly. Klika jak blazen, vecer predtim jsem vzal po letech velkou sklenenou vec co nam doma prekazela, umyl ji ze ji odnesu vetesnikum, a nechal ji stat na lince. V 1 v noci rana, linka vypadla na strane ze zdi a po 5 cm zustala stat na tom bazmeku…

                      Dcera komentovala ze jestli to nemuzu reklamovat :) ale Hroch mi reklamaci veseni neuznal. Ted jsou tam zavitovy tyce na chemicky kotve.

                      0 0
                      • Seky  

                        Pokud je to v moderní dutinový cihle typu Porotherm tak ani chemická kotva není všespásná. Max. zatížení na jednu kotvu je 50 kg. Už jsem na vlastní oči viděl upadlej 125 litrovej bojler chycenej na dvě chemický kotvy v potorhermu. Musí se nechat chemický kotvy drželi v cihách pořád, jen ty cihly jaksi povolily.

                        0 0
                        • li-borg  

                          Těch 50 kg si vzal odkud? Věšet bojler na dvě kotvy?

                          0 0
                          • Seky  

                            Viz třeba zde http://www.dzd.cz/…s-okc-80.pdf do 125 litrů má kotvení pouze na dva šrouby, těch 50 kg mimojiné uvádějí i výrobci kotev jako třeba Fischer, ale jinak samozřejmě statickým výpočtem z podkladů výrobce cihel.

                            0 0
                            • li-borg  

                              Ha, tak beru zpět. Na kotvě, kterou jem používal naposled bylo 100kg. Ten bojler-no tak to je dílo, se obávám, že bezpečně bude držet tak akorát v ŽB zdi.

                              0 0
                          • Seky  

                            Ještě bych dodal že těch 50 kg je takzvané bezpečné zatížení, destrukční je o něco větší, obvykle cca 2×. U toho bojleru co upadl jak jsem uváděl byla zásadní chyba ještě v tom, že zeď nebyla omítnutá.

                            0 0
                        • MaPa  

                          1kN = 100kg.

                          0 0
                          • Seky  

                            Taky jsem, ale netvrdil, že povolila kotva (kotvy vydržej neskutečně), ale že povolila cihla. Kotva i po pádu bojleru pořád držela v cihle, ale vytrhla se cihla ze zdi. A taky si všimni jak ty kotvy vrtaj na tom ilustrativním obrázku. Z boku tý příčky bude únosnots úúúúplně, ale úúúúpkně jiná.

                            0 0
                            • DaSnail  

                              to sa jako vytrhli dve cihly ze zdi? zednáři boli pri robote uplne slití a nedali maltu alebo bojlerom cloumal čak norys?

                              0 0
              • JSt  

                do ytongu to chce davat hmozdinky do chemie a neni problem

                0 0
          • kassar007  

            Jo to vždycky pozoruji tu řemeslnou zručnost domácích kutilů :-) … celý dům z porothermu a pak do toho fláknutý klasiky cihly nebo tvárnice (tepelný mosty jak prase), balkóny vykonzolovaný na kolejnicích nebo obrácených „I“čkách nemluvě , … a toho by se našlo.

            Ale zase musím říci, že se to lepší a lidé už si dnes mnohem více váží svých investic (především to by se mělo říkat, že to je investice) a jdou tam, kde dostanou fundovanou radu či projekt.

            0 0
            • mastihuba  

              ty tady budeš za stavaře, tak to napišu pod tebe, ale neber to osobně.

              Furt lepší řemeslná zručnost domácích kutilů než to co se dnes děje v bytové výstavbě velkých firem a developerů, z toho by člověk někdy blil. Rodinýma domkama v satelitech kde auto do garáže musíš zatlačit jak v básníkách až po bytovky v podobě železobetonových monolitů.

              0 0
              • fredy.k6  

                jenomže za tohle nemůžou stavaři

                0 0
              • alinceb  

                Já teda myslím, že si celkem pleteš pojmy s dojmy. Malý garáže a monolitický bytovky maj na svědomí projektanti a ne developeři. Dělám u developera v oddělení nákupu a to, co občas ty projektanti nakreslej, bys fakt nepochopil. Pomalu abych si ten projekt kontroloval čáru po čáře…:(

                0 0
                • mastihuba  

                  jako developer chce po projektantovi nacpat do baráku maximum bytů, tak ten to udělá a stavař to završí neodborným provedením. Na těch tristních výsledcích je svým způsobem podepsanej každej z nich, pak se dohadují kdo víc a kdo ten ******* zaplatí nebo vyžehlí.

                  0 0
                • mastihuba  

                  jinak se teda omlouvám že sem všecky hodil do jednoho pytle. Proti mně vždycky většinou sedí všichni tři.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  já teda rozlišuju mezi architekty a projektanty… :o)

                  0 0
                  • alinceb  

                    V mém oboru architekti nejsou, takže vinu můžu hodit jen na projektanta…:)

                    0 0
                    • mastihuba  

                      vina se vždy háže na toho kdo nemá nic společnýho s fakturací. :D

                      0 0
                      • Frostty  

                        A nebo na toho kdo není momentalně přitomen..

                        0 0
                      • alinceb  

                        Já sem v pozici toho, kdo platí…;)

                        0 0
                        • mastihuba  

                          takže developer co nechce slyšet že něco nejde :D

                          0 0
                          • alinceb  

                            Ony ty naše škatulky (skladové haly) nejsou zrovna nějak extra složité. A když něco „nejde“ nebo „není v rozpočtu“, tak prostě dodavateli vysvětlím, že se špatně podíval…:D

                            0 0
        • kesu  

          spíš jsem měl na mysli přestavbu tipu jinak dveře, odbourání části příček atd. to, že je u toho prach máš pravdu. Pokud se bavíme o statice, něco jinýho je rozsáhlá stavba, ale v rámci RD se většina přestaveb o kterých jsem mluvil dá provést obyčejným překladem.

          o vlhkosti nehodlám debatovat, řeším reklamace nových objektů a není jediný, který by neměl problémy s vlhkostí, mimochodem i sklepy na Letný !!! vlhnou.. O vodostavebním betonu, kterej teče snad všude je skoda mluvit…

          požární odolnost, no nevím jestli se bude lépe po 45minutách hoření opravovat dům s žb stropy či s dřevěnými panely..

          individualita podle mého znamená také to, že dům se dá přizpůsobit na úrovni já vezmu dodávku, koupím víc materiálu …

          Tvůj pohled architekta je jinej než můj, kde se na stavby dívám jako správce starých objektů či reklamační technik a vidím všude problémy.

          Další věcí je teplená pohoda dřevostavby, můžete mi sice vyprávět, že díky vysokýmu odporu zdiva vůči teplu bude stačit když si člověk trochu pšoukne, tak bude mít teplo půl roku, ale o nutnosti větrání, výměny vzduchu atd už se raději pak mlčí. Také tepelná setrvačnost udělá svoje, pokud zahřejete tlustý pálený cihly tak je pocit v místnosti během vychládání poněkud jinej než ve srubu..

          Přehlížím nesporný výhody dřevostaveb, ale řekl jsem svůj názor, za kterým si stojím..

          0 0
          • Smazaný účet  

            vodostavebnej beton se dá udělat i takovej co neteče. :-) jen člověk nesmí mít nereálný požadavky.

            0 0
          • obda  

            Po 45 min zboris a znovu postavis i ten cihlac s ZB stropama.

            0 0
          • kassar007  

            Já tvojí reakci chápu, ale když někdo řekne „A“ je potřeba říci i „B“. Tvoje pozice je odlišná od mojí. Já věci vymýšlím, projektuji a snažíme se i dozorovat, aby právě nedocházelo k tomu, co popisuješ. Avšak jde o věci úplně jiného rozsahu než řešíš ty. My se pohybujem ve spektru staveb většinou do 800m2 kdežto tam ty začínáš :-)

            Jak už jsem říkal v komentu před tím, prostě žádný materiál není ideální a žádný člověk/zadání není stejný. Dobře zkloubit vhodnost a materiálu na danou stavbu a konkretního klienta by ale měl být základním principem při navrhování. A apriory zavrhovat již na začátku materiál není vhodný.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Slaměnej barák bych si asi nepořídil, ale dřevostavbu ve smyslu něco jako „two by four“ klidně. Čim víc „alternativní“, tím víc musí člověk bejt šikovnej aby si to dokázal pospravovat po zimě atp. Tyhle články dycky ukážou nový baráky, ale jak to vypadá po 5 letech a jakou údržbu majitel provádí už se člověk nedoví.

      Akorát bych nedělal čistou dřevostavbu, doplnil bych nějaký hmotnější vnitřní stěny kvůli tepelný stabilitě. Však ona ta slaměnka má taky pořádný kamna, který držej teplotu.

      Vzhledem ke vzdělání a rodinnému zázemí v podobě dvou statiků bych se ani nebál se na nějakou modularitu vykašlat a nasekat to jak potřebuju. Jenom by to chtělo znát šikovnýho tesaře co se s tim potom popere. :o)

      0 0
      • alinceb  

        Jednomu projektantovi jsme kdysi dělali přestavbu podkroví a šéf na něj nadával jako dlaždič. Takové kopance v projektu se jen tak nevidí…:D

        0 0
        • Smazaný účet  

          dokážu si to živě představit… taky rád říkám „oni si s tim na stavbě nějak poradí“. :o)

          0 0
          • alinceb  

            No po rozhovorech s našima projektantama si taky někdy řikám, že bych si to snad líp nakreslil sám…:D

            0 0
    • JSt  

      videls pohadku o trech prasatkach? tam davaji jasne najevo, z ceho by mel byt barys. slamu tam vylozene zavrhuji. :-D

      0 0
    • mirabike  

      po dlouhých úvahách jsem nakonec šel do dřevostavby (Europanel K-kontrol) a nelituju. Příjemný bydlení, minimální náklady na topení – 5m3 tvrdýho dřeva za sezonu, rychlá stavba, relativně jednoduchá dostavba… (bydlíme necelý 2 roky)

      0 0
      • alinceb  

        Clovece, to je spis takova chaticka, nez RD…:) Ale te 5 kubiku dreva zni hodne sympaticky – to muj otec spali pomalu za 14 dni…:)

        0 0
        • maajkee  

          Chatička??? Velikostně myslím akorát, velký domy jsou akorát žrouti energie a žrouti času.

          0 0
          • alinceb  

            To si myslim taky, ale pokud chceš mít víc než 1 dítě, dostatek úložných prostor a v tom domě o sebe „nebrkat“, tak je tohle prostě malé…

            0 0
            • Flegmatik  

              Pokud chceš mít víc jak 4 děti a k tomu 2–3 ženský na hromádce, tak i ta tvá představa domu je dost malá. Je to o úhlu pohledu, univerzální pohled neexistuje.

              0 0
              • alinceb  

                Vycházím z toho, že teď bydlíme ve 2kk 62m2 ve 2 a zrovna přehršel místa nemáme. Jen vybavení na sport a sezonní oblečení by sneslo zvláštní místnost (je pravda, že třeba tenhle domeček má půdu, ale tam je zas na houby přístup). No a taky mi fest chybí pracovna/dílna, kdy bych mohl mít stojan a nářadí na kolo (místo současného umístění v ložnici) a dvougaráž, protože ometání a rozmražování auta každé ráno je fakt voser…:(

                0 0
                • maajkee  

                  Hele, já jsem vyrůstal a bydlel do nějakých svých 24let v bytě 3+1 70m2 a jsme 5ti členná rodina, takže jsme byly 3 děti v jedný cimře a žádný trauma z toho rozhodně nemám :)

                  Proto je pro mě domek 80m2 pro 4 člennou rodinu naprosto dostatečnej. Na zahradě byhc si pak postavil třeba nějakou kůlnu nebo dílnu a ta půda je taky supr na ukládání sezónních věcí.

                  Teď když jsme kupovali byt, tak pro mě byl jasnej požadavek, aby k tomu byl velkej sklep, kde budu moct skládat kola a mít tam uložený svoje a manželky kolo. Takže teď máme k bytu cca 20m2 sklep a je hned pod naším bytem, takže ideál :) K bytu máme ještě garáž (byť dřevěnou) a vlastní oplocenou zahrádku cca 120m2, takže já jsem celkem spokojen a to máme byt 2+1 56m2

                  0 0
                  • karliner  

                    To si jen myslíš :-)

                    0 0
                  • felix.org  

                    U 4 členné rodiny bych pod 120m2 užitné plochy nešel.

                    0 0
                  • alinceb  

                    Není to o traumatu, ale o životním komfortu. To to ale asi těžko vysvětlím. Já žil odmalička v dvoupatrovém RD o půdorysu 10×10m, který se postupem času dostavoval (nejdříve 1+1/4 patra a pak 2 patra a půda) a k tomu dílna 80m2 a veliká zahrada a přechod jednoho pokojíčku během studií byl pro mě celkem šok. Další přechod do 2kk byl už lepší, ale už teď po půl roce nám to přijde celkem malé. Obzvláště když jsme o víkendu stěhovali kamarády do jejich „nového“ bytu 4+1 95m2…:)

                    0 0
                    • maajkee  

                      Životní komfort, co to ale je, že?

                      Ono dost záleží jestli ten byt má člověk k žití nebo v něm žije. Mně třeba sdílenej pokoj ve třech lidech defakto nevadil, protože jsem prostě vždycky vypadnul a vrátil se večer, osprchovat, ****** se a přespat se tam dalo v pohodě :)

                      Já zkrátka velkej prostor nepotřebuju.

                      Časem za pár let bychom se určitě z 2+1 chtěli přestěhovat, až budou děti a jedno začne chodit do školy.

                      Ale jak říkám 80m2 by mně rozhodně stačilo, pokud budeme mít maximálně 2 děti, každý bude mít svůj pokojíček, my ložnici a obývák a to mi ke štěstí bohatě stačí :)

                      0 0
                      • alinceb  

                        Povíme si „za pár let“…;)

                        0 0
                        • maajkee  

                          To je jedno kdy, 30 let jsem velke prostor doma nepotřeboval, potřebivat ho nebudu a děcka taky nemíním rozmazlovat prostorem, bydlení je hlavně na to aby byla střecha nad hlavou. Nechci děti naučit aby se jim líbilo víc žít doma než venku. Takže asi tak a to je ode mě k tématu velikost prostor asi vše :)

                          0 0
                          • Medunka  

                            Každýmu vyhovuje něco jinému a bohužel některé s jiným názorem nepřesvědčíš, že to tak může být. Počkej až se na tebe snesou kritici, že týráš děti, že nemaj dostatek prostoru – joke

                            0 0
                            • maajkee  

                              To jo, jak nemá dítě alespoň 50m2 pro sebe, tak je omezovaný :)

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Nejdulezitejsi je co? Obrovsky barak obehnany plotem!

                                0 0
                              • Medunka  

                                Tak tak, k tomu vlastní TV, PC s internetem, smartphone a nedej bože aby si po dítěti chtěl aby například vysálo někde jinde než ve svém pokojíku (a i to už je skoro hranice týrání a nucení pracovat).

                                Zlatá klasická vesnice – dojít ve 2 z družiny (kde si člověk napsal úkoly), hodit aktovku do kouta, oblíknout tepláky a hnedka ven, dojít poté co zvoní zvony na kostele. Pohoda, klídek…

                                0 0
                                • alinceb  

                                  Kam jdeš?

                                  Za klukama na sídlák…

                                  Dobře, ale do tmy budeš doma!

                                  :D

                                  0 0
                                • Hroch obojzhivelnyj  

                                  HEh, jak vis ze mi dcera rika tyrane? :) (Teda taky obcas milousky Hrosisek, kdyz stojim mezi ni a cokoladovym bombonem…)

                                  Fakt je ale ze kdyz jsme nejstarsiho umistili na samotku, ze se situace vyrazne uklidnila. Tem dvema zbylym v nejhorsim postavim lehkou pricku.

                                  A ze by radostne litali cely dny venku to teda ani nahodou.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Jestli jsou mladosi trochu divoci, tak nevim jestli lehka pricka vydrzi:)

                                    0 0
                                    • Medunka  

                                      Na rozdělení pokoje na 2 části u nás byla použita příčka ze sádrokartonu a vydržela hodně, i dobu, kdy sme ze dveří udělali fotbalovou branku :-D

                                      0 0
                                  • Medunka  

                                    nj, soužití holky a kluka v pubertě je veselé :-)

                                    0 0
                                  • karliner  

                                    Dneska je jiná doba, v Praze v podstatě nelze dítě vypustit samotné na ulici.

                                    0 0
                                    • JSt  

                                      hned si neco slahne nebo mu ho tam okamzite nekdo foukne, nebo co je za problem? :-))

                                      0 0
                                      • karliner  

                                        Ale tak to asi ani není ten největší problém. Zmizela drtivá většina plácků, je mnohonásobně víc aut a větší provoz než bylo v mém i tvém dětství, zmizelo přirozené prostředí pro formování dětských partiček, spousty magorů a vošoustů v ulicích je taky problém. Na vesnicích nebo v malejch městech to může být jiné, to uznávám.

                                        0 0
                                • Thidney  

                                  Jsi u nás byla a to k škodičkám přibyl junior ,) když jsem do žádosti o idv psal prostorné, světlé a hlavně tiché prostředí, tak jsem se i smál. Asi jako Sheldon.

                                  0 0
                                  • Medunka  

                                    no už máte plný dům :-)

                                    tak si myslel zahradu :-) když je hnusně, jsou jiný podmínky :-D prostě jednotřídka

                                    0 0
                      • Frostty  

                        Je to o nastavení, také bych v tom neměl problém. Na co být celé dny zavřený v baráku, hurá na zahradu :o).

                        0 0
                        • alinceb  

                          V LBC je 3–4 měsíce z roku zahrada jen na koukání…;)

                          0 0
                          • Manas  

                            No, muzes stavet armadu snehulaku.

                            0 0
                          • Frostty  

                            Jasný, je to určitě i o lokalitě. Taky nevím kde nakonec skončím, takže třeba bude vše nakonec trochu jináč.

                            0 0
                          • mr.antik  

                            ale prd, my byli venku pořád.

                            Podívej – 4 osoby – 4 pokoje/12m2 je dost pro soukromí a zbytek na společné prostory – kuchyň s obývákem, šatnu koupelnu předsíň – mi to vychází furt do 120m čistých a vytápěných ploch. Většinu domácnosti pak tvoří krámy který většinou nepotřebuješ → půda garáž…

                            Já vždcky žasnu, když vidím v katalogu obývák 8×6 metrů, kde je uprostřed velký gauč, malý stoleček, obrovská televize a stojanové repráky. Taková místnost je imho k ničemu

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Autodraha! Vlacky! Nic?

                              0 0
                            • McBlacky  

                              nj já zase žasnu když vidím jak mají lidi obestavěný pokoje nábytkem a kde je volno na zdi jsou police.

                              0 0
                              • alinceb  

                                :D

                                0 0
                              • mr.antik  

                                Pokud to má nějakej jinej účel než hromadění bordelu tak proč ne.Právě u nás to chtěj mít lidi jak z katalogu a pak jsou ve stresu, že se tam buď nedá udržet pořádek a nebo nedá plnohodnotně žít.

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  a v tom to je. Kde je definice hromadění bordelu?

                                  Typicky oblečení – mít kusy co si nevezmeš ani 1 za rok, nebo koupíš novou věc jako náhradu za starou, ale tu starou nevyhodíš, sbírání přečtených časopisů, uchovávání zbytků z nespotřebovaných balení (dekorace, stavební materiály,…)

                                  prostě toho je kvanta co se dá vyhodit a bez čeho se v klidu obejdeš

                                  0 0
                                  • mastihuba  

                                    vidim to stejně, do cimry 6×4metry sem si nastěhoval hromadu skříněk a zjišťuju že mi stačí knihovna, jedna skříň na sportovní oblečení a jedna na normální oblečení. Zbytek patří vyházet.

                                    0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    sem hromadil starý díly z kola, tak jsem to probral, vyčistil, naházel na aukro po 70 kč a vydělal si zatim tisícovku a dobrej pocit. ;-) s klidnym svědomim si můžu zas něco koupit.

                                    jenže když má člověk víc koníčků tak i při minimalizaci každýho z nich je to děsný množství věcí.

                                    0 0
                                    • alinceb  

                                      Taky už sem zralej na podobnej výprodej, jen je mi těch dílů pořád tak nějak líto, že se mi třeba jednou hodí a budu litovat, že sem je prodal…:D

                                      0 0
                                      • raceman  

                                        jo to ja uz ho mam za sebou :D jeste jedny kola, oblouky na silnicu a sedlo :D

                                        0 0
                                      • McBlacky  

                                        to jsem si říkal taky, ale pak to končí tak, že to párkrát za rok vezmeš do ruky když uklízíš a to je celý. Když pak chci něco pořádnýho stejně jdu do novýho

                                        0 0
                              • mr.antik  

                                Za mě teda radši obývákový kout ve velké kuchyni… a garážo-pracovnu-dílnu:

                                http://www.autorevue.cz/…i-v-garazich

                                0 0
                      • mirabike  

                        viděli jste někdy v jakých domkách se bydlí v rozvinuté bohaté západní evropě..?? V Holandsku v Británii, Belgii, Francii..?? Proti nim mám skutečně rezidenci pro vyšší příjmové vrstvy, a to včetně vybavení. Jen češi jsou po revoluci neskutečně „hamižný“ – poměr měsíčního příjmu a úrovně novostaveb, nebo ceny bajků, lyží, aut, atdatd… je u nás dismetrálně jiný, stejnětak náš stres, nervozita, zloba a nedůvěra lidí…

                        0 0
                        • Seky  

                          A proto se tady taky o to víc chlastá :-)

                          0 0
                        • McBlacky  

                          Hlavně ukázat, že na to mám. RD na 30ti letou hypotéku a v lednici junior a salámový eidam :)

                          0 0
                    • pelhrimov  

                      Poznámka k diskuzi o komfortu bydlení: Tak asi největší luxus je mít možnost volby, kde zrovna budu přespávat. Když něco nefunguje, tak nestačí ani 520m2 a je úplně jedno, že máš pro sebe třeba celé patro. S věkem někdy těch ženských v životě přibývá a je třeba je držet dále od sebe, takže je lepší si postavit raději dva menší jednodušší domky:) Toto je výhoda okresních měst a vesnic. Tam, kde jsou drahé pozemky toto nejde s běžným platem realizovat.

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  bydlíme v menším 2kk bytě se dvěma malejma děckama a přijde mi to akorát… :o) na bastlení mám koutek a předsíň, samozřejmě soustruh a stojanovou vrtačku tam nedám, ale ty sdílím u bráchy a taťky… bydlet v tom bytě bez dětí tak mi přijde že je zbytečně velikej. :o)

                  kdysi jsem čet o nějaký studii která zkoumala vliv velikosti bytu na spokojenost s bydlenim, tušim že vyšlo že lidi jsou v průměru stejně nespokojený s bydlenim, ať už bydlí v jakkoli velikym bytě. tušim že to zdůvodňovali psychologií, že ve velkym bytě dochází k menšímu kontaktu mezi lidma, či tak něco. až se budem jednou stěhovat do většího, tak bych byl rád aby interiér byl udělanej tak aby umožňoval kontakt mezi lidmama bez toho aby se k obědu museli svolávat telefonem. je mi jasný že děti budou potřebovat nějaký svoje hnízdečko, ale vyhovuje mi žít tak nějak pokupě.

                  0 0
                  • alinceb  

                    Ono s malýma dětma to ještě jde – tak max. do 4 let, ale pak když ty děti začnou být hodně zvědavé, chodí do školy, chtějí mít i nějaké soukromí a ty ho taky chceš, tak se to prostě už nedá…

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      ale jo, ale taky o zvyku, já nikdy neměl svuj vlastní pokoj, jsem zvyklej na to mít kolem sebe lidi (a za oknem vlakový koleje). :o) prakticky jedinej čas kdy jsem toužil po soukromí byla puberta, ale kvůli těm pár letum přestavovat byt/barák… ideální je mít v baráku sektor (typicky podkroví) kam se dá expandovat a v případě potřeby se zase odtamtud stáhnout.

                      btw kolega v práci bydlel s dvěma dětma až do jejich puberty v dvoupokojáku. prostě se snesli, nijak je to nepoznamenalo. :o)

                      0 0
                      • Thidney  

                        Mám stejnou zkušenost. 4 děti a 70m obytný plochy. Teď v zimě jsme zateplili část podkroví a holky tam maj svejch necelejch 30m, sice dost nízký ale na to uklidit se/je tam dobrý. Btw nejstarší bude 13. Ale je mi jasný, že nejsme úplně typická rodina.

                        0 0
            • kali222  

              jo, tohle vetsinou zavisi dost na tom, v cem clovek vyroste. priklad: kdyz sem jezdil s rodicema jako malej za prarodicema treba jen na obed, tak tam i zpet se vezlo 3 rite kramu, natoz na dovolenou. dusledek je ten, ze ani ja nejezdim nikam nalehko a v bydleni je to to same, podle me. tezko nekoho ucit na bydleni v par metrech2, kdyz byl zvyklej treba na dvojnasobnou plochu. :)

              0 0
              • Atilla  

                Bydlel jsem v obrovském RD 8+k+2koupelny+sau­na+posilovna. A garáž na 3 auta. Dneska bydlím 1+kk 42m s jedním děckem a jde to sice plánuju přesun někam do 80m. Ale jednu věc vím jistě, nikdy bych si nepastavil ani poloviční barák co jsme měli. Za prvé náklady na provoz – astronomické, potom to uklízet, hafo práce kolem i v baráku a nakonec zjistíš, že je to naprd, protože v tom obrovském domě furt jen někoho hledáš. Základ štastného života je žít venku a ne být zavřený v baráku i když je velký. Kdyby se něco stalo a byl bych sám. Tak si někde postavím malou jurtu a budu úplně spokojen.

                0 0
                • raceman  

                  ouuu :D pekna vilka :D

                  0 0
                • mr.antik  

                  přesně tak

                  0 0
                  • karliner  

                    Nevím, jestli tedy souhlasíš s tou jurtou nebo s čím, ale to jsou strašný kydy, že byste klidně bydleli třeba v jurtě a byli by úplně, ale úúúúúúúúplně spokojení..

                    Podobných snílků jsem zažil a znám plnou prdel, 95% o tom jen žvaní nebo žvanilo, jeden to vyzkoušel, ne tedy jurtu, ale karavan, má ho (nebo měl, dlouho jsem ho neviděl) u Sloního potoka, ale definitivně se tam přestěhoval až po odchodu do důchodu a dalších peripetiích..

                    0 0
                    • Atilla  

                      Předminulý rok jsem strávil 60nocí venku pod širákem, nebo v záhrabu. Ve sněhu, dešti, sračkách. Opravdu nemám problém bydlet venku. Bohužel skloubit rodinu, sport, práci a ještě mít čas si jít aspoň 1 týdně lehnout do lesa není jednoduché.

                      0 0
                • kali222  

                  neprijde mi uplne stasne to vztahovat na x+x chlivu+16 garazi a 8 koupelen. spis na ty metry (dispozice takove stavby je uz na predstavivosti kazdeho :) ). jde samo o reseni, mel jsem to napsat pecliveji, ale v tech 60+8 a 9 garazich si nezil jako ted s jednim ditetem, vid? :) a o to jde preci. porovnavat stejne pripady. sam napises ze zvdojnasobis metry skoro na 2× tolik a o zmene velikosti rodiny nic. cili vyjadrujes to same, co jsem napsal. jo SAM samotny bych klidne zil v garsoniere, ale jak je rodina, je nutne aby mel kazdy svuj kout – svuj klid. prehnane stavby me nejak nezajimaj, kazdy musi odhadnut, co je na nej. ja treba vim, ze pri koupi nemovitosti musim automaticky zapcitat + 1 cimbru + extra zvlast socialku pro rodice az budou stari… ted to vidim na prarodicich x rodicich, ale to je uz taky o vztazich… a bla ba bla :)

                  0 0
                  • raceman  

                    true true :)

                    0 0
                  • Atilla  

                    Byt 80metrů budu kupovat právě kvůli tomu, že časem se rodina rozroste ještě o jednoho člena. Jinak ta vila měla pokud si dobře pamatuju 120m2 zastavěné plochy. Pokud potřebuješ mít pro každého v bytě jednu místnost+jednu společnou, tak to většina lidí potřebuje 5+kk. Bohužel realita je jiná, někomu to nevadí a někdo jako ty to neskousne. Já patřím do první skupiny.

                    0 0
      • Smazaný účet  

        kolik je zastavena plocha, 80 metru?

        0 0
        • mirabike  

          no jsme 2 + babička… podlahová plocha obytné části je 89m (výška stropu 2.75m) a garáž (dílna) 54m… + velká půda na bordel:) Zastavěná plocha včetně terasy a dřevníku je 188m.

          0 0
          • mr.antik  

            Kdyby byla garážodílna obytná, myslim že ideální velikost pro 4členou rodinu. Já bych teda víc nechtěl, nevidim smysl obrovských ploch uvnitř, když máš velkou zahradu, terasu venku. V centru městském bytě to je jiná.

            Ale pak by to chtělo ještě extra dílnu/garáž na kutění.

            0 0
      • vinca  

        To podkroví je už obyvatelný ? Podle těch pidiokýnek myslím že to je k budoucímu doobyvatělnění :-)

        0 0
      • raceman  

        tak ty 3 vrstvy fosen jako zaklad pro ty steny je parada :D

        0 0
      • luci liu  

        To se mi hodně líbí, jako jednogenerační domek parádní. Můžu se zeptat na rozpočet?

        0 0
        • mirabike  

          něco přes 3 míče (komplet s vybavením, hrubá uzavřená stavba asi půlku)… bez parcely a venkovních úprav, který stejně ještě nejsou z velký části hotový…

          0 0
          • Mita  

            myslel jsem, že je to levnější:-/

            0 0
            • mirabike  

              strašně moc záleží na volbě materiálu – jeho kvalitě – slušný materiál je hrozně drahý (podlahy z marketu za půl roku rozšlapeš, kachličky a umyvadla poškrábeš, kuchyñ se rozpadne celá, atd)… Navíc je to postavený jako nízkoenergetická stavba a tam se oproti klasické zděné ještě výrazně ušetří, ale i tak to je drahý…

              0 0
              • mr.antik  

                máš porovnání, kdyby se to stavělo ne z hotových panelů ale jako klasická dřevostavba?

                0 0
                • mirabike  

                  kdyby to stavěla firma, jako tohle tak zhruba stejně (RD Rýmařov je ještě o něco dražší)..

                  0 0
                • Excel  

                  Zkušenost a logika je taková, že živnostník, dobrej tesař, kterej nevede sklady ,výrobu, nemá zaměstnance, ale jen dejme tomu sdružení se třema čtyřma dalšíma fachmanama a staví dům na místě kam mu taky přijde všechen materiál je levnější než montovaná stavba z výroby. Na druhou stranu musí bejt opravdu dobrej a vědět co tam může dát a co ne a které detaily jsou pro stavbu hodně zásadní.

                  0 0
                  • fredy.k6  

                    Ono to chce hlavně kvalitní projekt, protože některý věci nechat jen na tesařovi nemusí být rozumný.

                    0 0
                    • Excel  

                      No to nezpochybňuju, mě ani nenapadlo, že by to měl stavět tesař jen podle katalogu Gservisu.

                      0 0
                    • JSt  

                      nevim jak s tesarama, ale s dobrym stavebnim zamecnikem i zednalem mam zkusenost, ze z praxe casto vedi lip, co a jak nez projektant od stolu. ted mam konkretne na mysli boj s vodou – izolace, reseni, aby nekondenzovala voda v kapsach, aby za deste stekala a zbytecne nezustaval na miste atd.

                      0 0
                      • fredy.k6  

                        to je možný, bohužel dobrý stavební zámečník a zedník už se na stavbách skoro nevyskytuje :)

                        0 0
                        • alinceb  

                          To je bohužel pravda, protože spoustu věcí dělají nekvalifikovaná UKáčka…:( Ale my měli kliku a zední/obkladač, který nám dělal byt, byl fakt dobrý fachman. To samé podlahář a truhlář. Jedinej průšvih byl instalatér (obráceně namontovaná zástěna na vaně a výtok stěnové baterie nakřivo)…:(

                          0 0
                          • JSt  

                            na interieru neni moc co zasadniho *******. v nejhorsim to nebude vypadat hezky. ale kdyz ti neco promrzne, zavlhne…

                            0 0
            • mirabike  

              strašně moc záleží na volbě materiálu – jeho kvalitě – slušný materiál je hrozně drahý (podlahy z marketu za půl roku rozšlapeš, kachličky a umyvadla poškrábeš, kuchyñ se rozpadne celá, atd)… Navíc je to postavený jako nízkoenergetická stavba a tam se oproti klasické zděné ještě výrazně ušetří, ale i tak to je drahý…

              0 0
            • mirabike  

              strašně moc záleží na volbě materiálu – jeho kvalitě – slušný materiál je hrozně drahý (podlahy z marketu za půl roku rozšlapeš, kachličky a umyvadla poškrábeš, kuchyñ se rozpadne celá, atd)… Navíc je to postavený jako nízkoenergetická stavba a tam se oproti klasické zděné ještě výrazně ušetří, ale i tak to je drahý…

              0 0
          • maajkee  

            To je teda docela drahý.

            0 0
      • Mita  

        Je to opravdu hezký domek, přesně takový by se mi líbil. Na kolik vyjde tahle sranda?:-) Baj vočko:-))

        0 0
    • biker90  

      Když už se to tu řeší. Asi před rokem jsem na jedné vyjížďce objevil pěkný dům. Musí tam být parádně. Něco podobného, menšího, by se mi taky líbilo. :)

      0 0
    • RomanH  

      Mit peknej roubej srub z kulacu by se mi libilo, ale tolik munice nemam. Tak jsem volil klasiku supertherm + polys, jsem spokojenej. Ve drevostavbe jsem se byl podivat (z produkce RD Rymarov), ale co mistnost, to prasklina (resi to udajne tapetama), ale hlavne – majitele meli dve male deti a ty se tam honili na odrazedlech. Jednak to dost rezonovalo, a druhak, kdyz vlitli do steny, cekal jsem kdy ji prorazi :-) Oproti cihle bych se mozna dostal o 200–300 tkc nize, ale cihla je overena.

      0 0
      • camlost  

        no když jsem si přečetl rozpočet té dřevostavby výše, tak porotherm vyšel na podobnou cenu, jen mám dvakrát větší obytnou plochu a sklep.

        kdysi jsem uvažoval nějakých sandwichových systémech. to by teoreticky nemuselo být špatné (beton, minerální vlna, beton). ale jsem jen laik, takže se na to dívám jen ze zájmu.

        0 0
    • Soreno  

      No já bych se jako stavař klonil ke klasice a to cihlám – pořád mi vychází cena/hodnota nejlíp. Nikdo se zatím nezamyslel, že stavbou RD jsem provedl investici a ta se dá když přijde do tuhého zpeněžit a tam mi zděný RD vychází nejlíp. Jinak u dřevostavby nevěřím v neškodnost OSB desek – čím to ty soudruzi asi lepí k sobě že. Srub nee nejsme na v Kanadě – prostě to sem nepatří. A takový ty výkřiky jako dům ze slámy apod neberu vážně to jsou extremisti :-))))

      0 0
      • haferka  

        No já jako dřevař bych se klonil ke dřevu,prostě mám k tomu důvody a tyto,několik let stavíme,jak skelety,tak roubenky a pokud jsou postaven jak mají tak je to bez problémů.Domy zděné mají své výhody i nevýhody ,to platí i pro dřevěné,záleží co chceš a co si dovedeš pohlídat,sehnat,u­dělat.

        Každopádně se má stavět,dle povětrnostních a srážkových podmínek a místní architektury,třeba například horské stavby byly vždycky v minulosti stavěny v kombinaci dřeva a kamene a fungovalo to stovky let viz. Alpy,Beskydy,Je­seníky etc.

        0 0
        • notobi  

          souhlas a v kameni byl většinou dobytek v dřevu lidi

          Mě se líbí třeba novostavby na Šumavě v tom stylu jako dřív, nemyslim okolí Volar to je specifická část.

          0 0
        • oddie  

          Ano, byly stavěny v kombinaci dřeva a kamene, ne v kombinaci lepených pilin a foukané izolace.

          0 0
      • fredy.k6  

        Souhlasím, taky bych se přikláněl ke keramickým cihlám, je to stovky let odzkoušený, jak píšeš, líp se takovej barák prodá, kdyby bylo někdy potřeba. Tepelná akumulace stěn je taky dost důležitá, která u dřevostaveb prostě není. Taky bych se bál, co ztěch OSB desek se může dostávat do interiéru za jedy. A když si srovnám ± stejnou cenu s dřevostavbama, tak pro mě jasná volba.

        0 0
        • alinceb  

          Jenže ona ta cena není ± stejná…;)

          0 0
          • fredy.k6  

            to záleží na hodně faktorech…Někdy může vyjít líp i zděná stavba.

            0 0
            • alinceb  

              Pokud bys porovnával 2 budovy stejného půdorysu a vybavení vč. stejných tepelně-technických vlastností, tak se imho s keramickým zdivem nikdy nedostaneš na cenu standardní dřevostavby. Samozřejmě existují i drahé materiály, který ten poměr otočí, ale to jsou většinou výjimky…

              0 0
              • fredy.k6  

                Ale jo, když budeme porovnávat dva úplně stejný baráky, který bude provádět stejná stavební firma.

                Já to bral spíš z pohledu, že někdo dokáže sehnat materiál na zděnej barák levněji a hlavně dokáže hodně ušetřit na práci.

                Taky záleží na konstrukčním systému dřevostavby, kvalitě dřeva , fyzikálně-technických vlastností stěn…

                0 0
              • Excel  

                Pokud můžu říct zkušenost z praxe, tak pokud je dřevostavba postavená tak jak má (z těch materiálů které tam být mají) tak cenově vychází shodně jako zděný dům postavený tak jak má být postavený ve shodném standardu.

                Problém je přepočet ceny, protože na shodným půdorysu dostaneš u dřevostavby jinou užitnou plochu oproti obestavěnýmu prostoru, na půdoryse 10×10 klidně i 12m2 ve prospěch dřevostavby, takže přepočet ceny někdy bývá zavádějící.

                0 0
                • kassar007  

                  S tím musím souhlasit. Nám to vycházelo cca dřevostavba o 10% levněji než zděná. Metry co tu zmiňuješ je pravda, protože při stejných odporech ve stěnách je prostě dřevostavba na menší tloušťce.

                  0 0
        • Excel  

          S těma jedam buď úplně v klidu, do baráku si je nataháš sám ve vybavení (nábytek, koberce…) Pokud vím dnešní konstrukční desky (OSB, GSB apod. jsou bez podílu formaldehydu). Co se akumulace týče, můžeš mi prosím tě vysvětli, čím je pro tebe neřízená akumulace v dnešní době tak důležitá?

          0 0
          • fredy.k6  

            vlez v létě nebo v zimě do kostela s metrovými zdmi a pochopíš

            0 0
            • Excel  

              a ta výhoda?

              0 0
              • Flegmatik  

                Že tam máš celoročně zimu? :-)

                0 0
              • fredy.k6  

                Menší tepelný výkyvy v interiéru.

                0 0
                • Excel  

                  Jasně v kostelech je chládek furt, ale vytápět ho nebudeš. Ona lehčená tvárnice už na tom s objemovou hmotností taky není zrovna růžově, tudíž její akumulační schopnost oproti plné cihle neustále klesá se zvětšující se izolační schopností. Dobře zateplená dřevostavba s betonovýma potěrama, dlažbou a i ten sádrokarton má slušnou akumulační schopnost nevykazuje problém s přehříváním (ono se ten hyc z venku dovnitř jen tak neprokouše). Samozřejmě, že vše jde ruku v ruce se systémem větrání a stínění. Pravda je, že pokud mám velkou prosklenou plochu a pustím skrz ní světlo do dřevostavby v létě, mám docela problém (řeší exteriérová žaluzie), ale v zimě zase výhodu. Opačný případ je takovej nezrevitalizovaenj panelák v horkým létě, kdy v noci, kdy je venku příjemnej chládek, je uvnitř totální grilovačka skrz naakumulované teplo. Je to vždy a jen o návrhu poměru akumulačních a izolačních vlastností konstrukce ruku v ruce se systémem větrání a zastínění. U pasivních domů už je to sofistikovanější s řízenou akumulací. V dřívější době byla akumulace zásadní pro vytápění, kdys naložil kotel a šel spát a ráno to ještě šlo s vyhaslým kotlem vydržet.

                  0 0
                  • alinceb  

                    Mě třeba skoro sterilní prostředí s řízeným větráním a úpravou vzduchu nepřijde jako úplně ideální a příjemné mikroklima. Zatím mě nikdo nepřesvědčil o opaku. Skorotchán má domeček z Porothermu 44 Si bez dodatečné izolace a spíš než minimální tepelné nároky řešil úsporu pomocí obnovitelných zdrojů – takže má na střeše solární kolektor+krb+kon­denzační kotel+200L zásobník a to celé jako vyvážený systém, ve kterém se jednotlivé zdroje doplňují…a náklady na vytápění rozhodně nemá nijak drastické;)

                    0 0
                    • Excel  

                      Dal jsem to jako příklad, u pasivní stavby je řízený větrání s rekuperací nutnost, protože musí splňvat požadavek na vzduchotěsnost (a přirozeně tudíž nemá jak větrat). A ztráta neřízeným větráním je v celkové ztrátě významná.

                      Ke všem technologiím je třeba přistupovat s rozumem. Máš li dům určité velikosti dejem tomu s obytným podkrovím a zateplenej v dnešním standardu, tedy docela hodně dobře. A volíš li systém vytápění a ohřev TUV tak musíš koukat hlavně na pořizovací náklady technologie a to včetně servisu. Pak zjistíš že do určité velikosti domu (jeho požadavku na energie na provoz, vytápění a ohřev TUV) je nacpáním ho rekuperací, tepelným čerpadlem a solárama defakto nevratná záležitost.

                      0 0
                      • kassar007  

                        Navíc pokud se někdo zabívá tím, že né všechno se musí řešit technologií a jde to i neelektrickým systémem jako například Trombeho stěna (na přihřívání a chlazení), orientace otvorů a zastínění, tak se může dostat na hodnoty skoro pasivních domů, bez použití složité technologie. Vše začíná u návrhu, posouzení zdravým rozumem a ekenomickou rozvahou.

                        0 0
                  • fredy.k6  

                    Stěna z 365 porotherm má hmotnost na 1m2 zdi cca. 290 kg, bez omítek, malty, obkladu, to bych se sádrokartonem fakt nestrovnával :-)

                    Bavíme se o akumulační schopnosti stěn, tak do toho nepleť okna a zastínění.

                    To vidím v podkroví baráku, který je nadstandardně zateplený. V létě stačí, aby bylo dva dny vedro a klimoška jede naplno. Jasně má střecha větší plochu, do který se opírá slunce, ale kdyby byla z něčeho těžkýho tak ten problém bude poloviční.

                    0 0
                    • alinceb  

                      Strejc má střechu na RB skládanou z prefa panelů a je tam příjemný chládek i v létě…:)

                      0 0
                      • fredy.k6  

                        :-)

                        Oni vědí v jižních zemích, proč dělaj betonový střechy.

                        0 0
                    • Excel  

                      Nikde jsem nesrovnával sádrokarton že by odpovídal zděné stěně, jen jsem ti dával příklad, že dřevostavba určitou akumulační schopnost má a nejde jen o konstrukce stěn. K tvýmu podkroví buď není dobře zateplený ;-) a nebo a to je nejčastější tam teplo skrz sluníčko proudí vesele přes okna (ideální jsou střešní okna)a jaksi to teplo když se dostane dovnitř tak se nedostane skrz izolaci ven, takže zastínění v tom hraje hodně významnou roli. Posuzuji akumulaci všech konstrukcí v domě, protože dům nemá jen stěny. Pokud je pár dní vedro tak klimatizace jede naplno i v rodiným domě zděným, pokud nemá kostelní stěny, pokud je má tak zas v zimě jede dost naplno plynoměr nebo elektroměr ;-) Věř mi, že v dost dřevostavbách jsem v parném létě byl a když jsem tam vlezl tak tam panoval příjemný chládek ;-)

                      0 0
                    • Kanažan.1  

                      A jak velká akumulační schopnost je oravdu ta nejlepší? Já mám rámovou dřevostavbu a fázový posun je cca 12 hodin, to je podle mě naprosto OK, přes den chladněji, v noci teplo a v zimě teplo furt, bo se trošičku topí. docílil jsem toho jen použitím přírodních izolací ze dřeva, celulózy a konopí. Tepelná kapacita dřevěné izolace i těch dalších je cca 2 100J/kg.K, hliněné omítky taky dost. Ekopanely jsou z lisované slámy a tepelná kapacita je tam 2400J/kg.K. To opravdu není málo…

                      0 0
            • JSt  

              smrad a vlhkost. co tam mas dal? :-D

              0 0
    • Iceman.X  

      Nevím, ale těmto stavbám nevěřím, dělám v oboru, a tak já bych volil → obvod Ytong Lambda, (popřípadě POROTHERM EKO+ Profi DRYFIX nebo Heluz Family na pěnu) příčky v každém případě Ytong, strop typu miako, nejlépe asi Neico, a betonová střešní krytina, sádrokartonové podkroví.

      0 0
    • jachymk  

      Každý dům musíš řádně založit, takže tomu nejdražšímu se vlastně nevyhneš. Pro stavbu bych volil známé systémy jako Porotherm, Ytong, Heluz…

      Přeci jenom spát v klidu a pohodlí domova je k nezaplacení :-)

      0 0
      • martin_bakov  

        to jo pokud te ve spanku netrapi sibenicni hypoteka :P

        0 0
      • Kanažan.1  

        Základovou desku musí mít jen těžká stavba Rámová dřevostavba může mít jen založení na patkách. Ušetří to čas i peníze (cca 200T a více)..

        0 0
    • Paja  

      Ja stavim z masivniho dreva takovou dost moderni roubenku. Je to splneni snu, stejne jako krb, od kteryho to ted pisu;-)

      0 0
      • Bender382  

        jak vypadá taková dost moderní roubenka?

        0 0
        • Smazaný účet  

          je tam wifi;)

          0 0
        • Paja  

          Klasika je roubene prizemi se sedlovou strechou.

          My mame roubena 2 patra, velka okna a pultovou (sikmou) strechu (jeste navic zelenou, dalsi sen;)

          0 0
          • raceman  

            uff, jak casto se to musi zvenku impregnovat/mo­rit? .)

            0 0
            • Paja  

              V nasem pripade vubec, mame to postavene z zapadniho cerveneho cedru (z Kanady), ktery je tak odolny, ze se natirat nemusi.

              Smrkove sruby/roubenky se vetsinou natitaji olejem (pokud vim jednou za 5–7 let).

              0 0
              • raceman  

                toz to pak jo :)

                i proti mechum ci napr nejakym tem plisnim?

                0 0
                • Paja  

                  To by muselo byt imrvere mokry, do urcite vlhkosti na drevo plisne nejsou a skudcum nechutna (duvod proc se sruby a roubenky stavi s velkymi stresnimi presahy). Nesmis si samozrejme ke o stenu oprit raz dreva prozranej drevomorkou nebo necim podobnym, ze;-)

                  0 0
          • Paja  

            .

            0 0
            • raceman  

              moc pekny, o tom zadna :)

              0 0
            • Frostty  

              Paráda, o tom žádná.

              0 0
            • JSt  

              new age vlkolinec ;-)

              0 0
            • Tommy_Lee  

              To je ta hromada dreva, co vykukuje mezi stromama na Tomkacu, ne? :-)

              0 0
              • Paja  

                Pominu-li to neprilis pekne oznaceni;P tak ano.

                0 0
                • Tommy_Lee  

                  Ja uz jsem si kolikrat rikal, jak to asi vypada z blizka, tak uz si to ted dokazu trochu predstavit ;-) A odkud je tam pristup? Zvrchu od garazi nebo odnekud zespoda, jak je ten parkal s hotelem-hospodou ci co to je? Jinak se mi teda dost libi, jak je to schovany (vzhledem k lokalite) :-)

                  0 0
                  • Paja  

                    Pristup je trochu komplikovany od Provaznikovy od garazi, jeho jedina vyhoda je ta „schovanost“.

                    0 0
                    • Tommy_Lee  

                      Tak ale zas mas pristup k baraku pomerne casto strezeny (ac treba nechtene) zevlujici policii :-)

                      0 0
                      • Paja  

                        Ty zajima jenom, aby si s houkackou vyrazili za nekym kdo odboci doleva…

                        0 0
                  • mastihuba  

                    dyž to vidim na te fotce tak si dokažu nad vchodem představit nějakou pěknou reklamu na pivo :D

                    0 0
            • ZuzicK  

              dala bych si říct :-)

              0 0
            • Smazaný účet  

              hele, čistě technicky, není mi jasný jak jednoduchá stěna ze dřeva (kolik – 20 cm?) splní požadavky na prostup tepla… nebo mi něco uniká – bude tam eště obklad?

              0 0
              • Paja  

                Ano, 20 cm, cedr ma lepsi izolacni vlastnosti nez smrk, u smrkovych roubenek by byla stena cca 25 cm.

                Vypocty tepelnych ztrat, tepelne vodivosti apod. jsou oblibene tema mezi tradicnimi stavari, kteri zastavaji nazor to nemuze izolovat a temi kdo v ty domy stavi nebo v nich bydli.

                Osobne se na zaklade zkusenosti lidi, kteri v techto domech uz nekolik let bydli a topi domnivam, ze ty vypocty nejsou realne, vsichni protopi vyrazne min…asi jako s tim cmelakem – lze vedecky a odborne dokazat a spocitat, ze pomer velikosti kridel a tela u cmelaka mu nedovoluje letat. Cmelak toto nastesti nevi, a tak vesele leta…;)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  já to chápu, a klidně tomu věřim. jenom by mě zajímalo jak se u takový stavby dosáhne na splnění energetickýho průkazu budovy. vim že prostup tepla je jen jeden z faktorů, ale čim se to teda „nažene“ aby to bylo průchozí (a papír to snesl)…

                  0 0
                  • Paja  

                    Moc tomu nerozumim a nevim jaky pismeno clovek musi dosahnout, ale jak jsem z naseho prukazu pochopil, roli hraje krome zatepleni podlahy, strechy, oken i uvazovany zpusob vytapeni. My jsme v dobe vytvareni energetickeho prukazu jeste uvazovali o tepelnem cerpedle (ze ktereho pak seslo) takze kategorie nam vysla dokonce B, co vim, vetsina srubu ma C.

                    0 0
                  • Excel  

                    jednoduše,v průkazu bylo tepelné čerpadlo a jeho topnej faktor, kterým se dělí potřeba energie bývá tuším 2,5 – 3,5 ;-)podle typu, kondenzační kotel má myslím 0,95, jinak všechny ostatní konstrukce má ten dům v zateplení v nadstandardní kvalitě

                    0 0
                    • Paja  

                      Tak tady to mas primo od odbornika;D COP byva prumerne kolem 3.

                      0 0
                  • Paja  

                    K energetickemu prukazu jeste jedna vec – aby to melo nejakou logiku, musela by se zapocitat i energeticka narocnost vyroby stavebnich materialu…je nesmyslne trvat na tom, aby dreveny dum splnoval stejna koeficienty (jeste kdovijak spocitane) jak zdene stavby nebo montovane drevostavby, kdyz jedinym energetickym nakladem u srubu z domaciho dreva bude preprava v desitkach, max. nejake stovce kilometru…mluvim samozrejme o skeletu, aby me nekdo nechytal za slovo.

                    0 0
                    • raceman  

                      nevim sice jak velke jsou ty naklady u zdenych, ale nebude to vzhledem k planovane zivotnosti domu zanedbatelne? :)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        nejspíš jo. ale je fakt že třeba u výroby cementu je energie dost významnou položkou (proto cementárny pálej co jim přijde pod ruku).

                        0 0
                      • Paja  

                        To samozrejme netusim, ale to mate;D u zdene jak cihly/tvarnice, tak polyse, u montovanejch zase vaty, parozabrany, paropropustky, lepidla…vsechno bud vyzaduje energii pro vyrobu nebo je rovnou z ropy ci jinych neobnovitelnych materialu…pokud bych chtel byt uplne extremni, tak po skonceni zivotnosti (ktera u montovanych sendvicaku urcite neni na stovky let) je to komplet nebezpecnej odpad…takze pokud se ma posuzovat energeticka narocnost z duvodu zatizeni zivotniho prostredi, tak at je to se vsim vsudy…

                        0 0
            • delfyn  

              máš ještě další foto, docela by mě zajímalo jak vypadá srub (roubenka) v moderním stylu

              0 0
              • Paja  

                Fotek mam samozrejme spoustu, ale zjistil jsem, ze co je dum zvenku z prevazne casti dokonceny – to je ta vlozena fotka (chybi jeste oblozky oken s parapety a obklad soklu) jsem ho kompletne nefotil, vetsinou se kolem vali ruzne zbytky a jiny nefotognicky bordel;D…proste jak na stavbe, takze pro predstavu muzu prihodit celkovejsi pohled jeste pred instalaci oken.

                Interiery se az na ruzne konstrukcni detaily/komplikace spojene se sedanim stavby od „normalni“ zdene stavby lisit nemusi.

                0 0
                • Excel  

                  kurňa vypadá to dobře, ta vazba rohu líp vyřešit asi nejde. tak nějak opticky mi to tam neladí, ale chápu, že to není jak s palubkou :-)

                  0 0
                  • Paja  

                    Co Ti neladi, ty rybiny? Jinak jako externi konzultant;) jses samozrejme kdykoli zvan…

                    0 0
                    • Excel  

                      jo, ty rybiny, ale říkám, není to obklad a konstrukčně to tam být musí a když to tam být musí tak musí a pak s tím nemám problém

                      0 0
                      • Paja  

                        Mne se ty rybinovy rohy libi (muzou pry byt i uplne bez presahu) vic nez ty jakoby prknem na vysku oblozeny rohy u sendvicaku s drevenym obkladem., ale chapu, ze je to vec nazoru, kazdymu se libi neco jinyho a to je dobre…

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          a proč vlastně přesahují? trochu mě to praštilo do oka, starý roubenky to maj spíš srovnaný, ne?

                          0 0
                          • Paja  

                            Nemam tuseni, dokud jsi to nenapsal, tak jsem mel za to, ze to tak maji i ty stary, ale mrkl jsem na fotky ze skanzenu v Roznove a fakt, je to vicemene zarovnany.

                            0 0
                          • Paja  

                            Nemam tuseni, dokud jsi to nenapsal, tak jsem mel za to, ze to tak maji i ty stary, ale mrkl jsem na fotky ze skanzenu v Roznove a fakt, je to vicemene zarovnany.

                            0 0
            • Smazaný účet  

              Hezky…ja mam rad velike okna, tkaze bych jeste torchu pridal, ale libi se. Nemas nejake dalsi fotky?:)

              0 0
            • mr.antik  

              Luxus. Navíc pozemek ve svahu – ideální místo.

              0 0
              • Medunka  

                kolikrát si už letos couval na zahradu?

                0 0
                • mr.antik  

                  Letos myslim 1×, loni párkrát. Ale stojí to za to. Radši párkrát za rok starosti než 365× za rok nevidět horizont.

                  Rovina je depresivní.

                  PS: Necouvám na zahradu ale celou ulicí nahoru k baráku :-)

                  0 0
              • Radek Broz  

                Přemejšlej o tom, jak se ve svahu dělá pumptrack;)

                0 0
      • mr.antik  

        to mě zajímá :-)) Taky mám něco takovýho v plánu… jen zbývá pár drobností, pozemek a aspoň mega na účtě…

        0 0
        • pelhrimov  

          Tak pokud to bude pozemek s plochou BV, tak Ti asi rovná pultová střecha neprojde, takže vybírej pozemek podle toho co tam chceš stavět. To je výhoda města, že Ti tam nikdo nenutí valbovou střechu s nějakým příkrým úhlem.

          0 0
          • mr.antik  

            Tak náročnej nejsem. Prímární je místo, typ baráku se vybere i podle terénu…

            0 0
      • JSt  

        priznam se, jak jsem docetl po „…stejne jako krb, od kteryho to ted…“, tak jsem si po precteni zdejsich prispevku a shlednuti odkazanych videi doplnil misto pisu chytlo ]:-) O:-).

        0 0
    • raceman  

      100 :)

      0 0
    • Excel  

      V naší republice je zakořeněná cihla od dob únoru 48 a hesel chraňmě lesy, nicméně podíváme-li se do rakouska, německa a švýcarska (a ostatní evropské země) tak si dřevostavby ukously slušnej díl trhu s rodinými domy oproti ČR, byť ostatní technologie jasně převládají. Co se týče ohně 90% a víc požárů v domech vznikne od vnitřního vybavení domu a na konstrukci ze které je postavenej už tak nezáleží. Dřevo samozřejmě hoří, ale hezky postupně odhořívá a podrží si své vlastnosti, což například ocel nezvládne a ztrácí únosnost a hroutí se (jasně proto se chrání). Dnešní dřevostavby však požadavek na odolnost splňují bez problémů. V Anglii kvůli tomu v hangáru postavili x patrovej bytovej dům a zkušebně v něm vyvolávali požáry s tím že výsledky byly překvapivě dobré.

      Osobně bych dal přednost tomu,(když už se to teda stane) že po požáru zametu základovou desku a začnu znova, než se dohadovat s pojištovnou nad očazeným torzem stěn prosáklým kouřem a sračkama co ještě je a není použitelný. Setkal jsem se s dost odfláklejma dřevostavbama, cihelnejma i ytongovejma domama za který bych se, bejt realizační firmou propadl do země. Takže to není o materiálu ale o kvalitě. Osobně bych si stavěl rodinnej dům s výhledem, že ho budu muset živit celej život (pokud ho teda nebudu chtít hned střelit) a podle toho volil velikost, a technické řešení.Náš stát je plnej domů stavěných pro generace, který se imho do deseti dvaceti let stanou neprodejný a nereformovatelný skrz náklady na provoz. (pokud teda se neobjeví novej zdroj energie)

      0 0
      • Smazaný účet  

        ad velikost a náklady na provoz: strejda s tetou a bábi bydlí ve zděnym dvougeneračním domku, každé patro třípokojový byt + suterén… počítáno na děti, ty se rozprchly a hádám se vracet nebudou. jediný štěstí je že strejda sežene levně dřevo na topení. asi z toho bude slušný břemeno.

        0 0
        • alinceb  

          Tak pak jedině to rozsekat na byty a pronajímat. Babička přítelkyně má něco podobného – plně podsklepený dvougenerák 12×12m + dodělané podkroví a bydlí tam dva důchodci…:D

          0 0
      • Paja  

        S tim se neda nez souhlasit…k pozarni odolnosti – Fini experimentalne merili odolnost hranolove lepene steny o tloustce pouze 140mm – vyslo 112 min., na Slovensku zase testovali srubovou stenu z kulacu o stredovem prumeru cca 250 mm (u nas se obvykle stavi z 350 mm) na jedne strane zalozili „pozar“ o teplote 1100 oC – stena vydrzela 3 hodiny a teplota na druhe strane nepresahla 50 oC. Norma, jak jsem se docetl v pozarni zprave pozaduje 45 min @;-)

        Z tohoto pohledu se pak jako nepochopitelne jevi v technickych zpravach pozarniku pozarni odstupy drevenych staveb, protoze postupuji podle logiky (normy) – drevena stena je horlava = dum chytne – hori cela = teplo sala do velke vzdalenosti.

        To, ze dum chytne zpravidla uvnitr a ve chvili, kdy by takova stena prohorela (a mohlo by dojit k salani) uz uvnitr davno nema co horet, nikoho nezajima, protoze normu nejaky chytrak (prejici betonu) „vymyslel“ jinak…

        0 0
        • Excel  

          jj…pokud je nosná konstrukce dřevěná (u sendviče)a nepoužiješ sádrovlákno jako obkladovej materiál pod fasádu tak se celá stěna posuzuje jako požárně zcela otevřená plocha a bum odstup u rodinýho domku klidně 10 metrů, veliká bolest. U dřevěných obkladů záleží na tloušťce obkladu. Viděl jsem architektonicky krásně udělané domy s provětrávanou fasádou z modřínovejch palubek ale díky tomuto, se musela dát 12 mm silná obkladová palubka, což je na obklad fasády žalostná tloušťka s krátkou životností. (ve zprávě pro hasiče) jak to bylo doopravdy nevím :-)

          0 0
        • raceman  

          tech 45minut je u nehorlave konstrukce DP1, tvoje je horlava DP3 tudiz pozarne otevrena plocha a proto ten odstup :)

          0 0
          • Paja  

            V te zprave je uveden jak pozadavek na 45 min. odolnost s tim, ze to i podle jakesi normy splnuje (ta udava, ze u takove steny nad 150 mm je splnena odolnost 90 min)…s tim problem neni, odpovida to (ikdyz s velkou rezervou) i tem testum od Finu…to podle me posuzuje odolnost stavby vuci pozaru.

            K smichu je ale ta pozarni otevrenost cele stavby, ktera predpoklada, ze steny domu budou horet cele…realita je takova, ze kdyz to chytne uvnitr, vyhori to davno predtim nez se narusi stabilita cele stavby, precemz smerem ven to bude podobne jako u zdene stavby salat jen oknama. Ze by to horelo zvenku si na zaklade tech zkousek ani moc nedovedu predstavit, to bys musel u zdi topit dost dlouho…

            0 0
            • Paja  

              se nejak opakuju, ale jak to pisu na tom mobilu, tak se mi nechce prepinat na to, co uz jsem napsal;)

              0 0
            • raceman  

              ta norma nerozlisuje u horlavych konstrukci, jestli to je sendvic z osb desek nebo sruboveho typu..

              drevo proste neni nehorlave, a od toho se pak vseobecne odvijeji ostatni pozadavky :)

              jestli muzes, dej sem pro zajimavost ty odkazy na ty testy :)

              videl bych to jako namet na dobrou diplomku :) postavit mistnost treba 4×3m tim srubovym stylem, narvat to typickym nabytkem a zapalit :) akorat nevim, kdo by to zaplatil :D

              0 0
              • Paja  

                To je prave to cernobily videni ala ceska norma – neni dulezita realita, ale to, co nekdo napsal do normy, byt je to sebevetsi blbost.

                Informace o tech testech je z teto knihy.

                Diplomka je s odpustenim k nicemu (a to nejen proto, ze by to nikdo nezaplatil), testy a prosazeni do norem by mela podle me protlacit tusim loni vznikla asociace stavitelu srubu a roubenek. Bavili jsme se o tom s majiteli 2 srubarskych/rou­benkarskych firem, ale rikali, ze sami se do toho z financnich a taky byrokratickych duvodu nechteli poustet (zatim je to tak moc nepali, prace pro kvalitni firmy v tomto oboru je dost i s timhle omezenim).

                0 0
                • Paja  

                  …to jsem se zas rozohnil…;) ale vzdycky, kdyz si na toto tema vzpomenu, otvira se mi kudla v kapse…

                  0 0
                  • raceman  

                    s tou cernobilosti celkem souhlasim :)

                    ale i tak, ty drevene steny castecne horet budou oproti zdenym .) pak existuje i nejake sireni plamene po povrchu… ale s tim prirazenim k otevrene plose je to uz extrem :) oproti tomu muzes byt rad za tak bezpecne normy :D

                    pokud je to jak pises, u nas neoverena oblast, tak spis nez diplomka, tak disertacka uz by na to byla lepsi, tam by byla realna moznost i zasponzorovani nejakou vetsi firmou…

                    0 0
                    • Paja  

                      Ano, castecne horet budou, ale, a to je taky vyzkousene, u silnych klad se na povrchu udela zuhelnatela vrstva, diky ktere to pak hori hur a pomalu. Taky jak psal Exik, drevo si narozdil od oceli uchovava tvarovou stalost, takze sice ohorele, ale drzi dlouho.

                      U nas neoverena oblast…moc nechapu, proc u nas musime vzdycky overovat a zkouset slepe cesty u neceho, co uz ve svete bylo davno overeno, pochybuju, ze spalek v CR bude horet jinak nez na Slovensku…myslim, ze vetsina vetsich firem, ktere tyto stavby stavi, se do te asociace zapojila, takze realnejsi mi pripada, ze by podnikli neco v tomto “profesnim sdruzeni“.

                      0 0
                      • raceman  

                        protoze to urcite overovali podle svoji normy :D a sme v zacarovanem kruhu :D

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          noo, kdyby to byla EN tak už se to u nás nemusí pálit, ale stačilo by přemluvit pavus aby to oštemploval pro čr, či tak nějak… nevládnu správnými termíny. :o)

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            ale problém je že to musí být stejný výrobek! což u dřevěný stěny může bejt problém.

                            0 0
                            • Paja  

                              proc?

                              0 0
                              • raceman  

                                stejny druh, dana max vlhkost… neni drevo jako drevo :)

                                0 0
                                • Paja  

                                  Porad nechapu v cem by mel byt problem, v urceni druhu dreva, zmereni vlhkosti…?

                                  0 0
                                  • raceman  

                                    ne, v rychlosti odhorivani, nektere drevo je mekke, jine tvrde… (nevim z ceho vseho se ty baraky delaj, tak to pisu obecne) vliv vlhkosti je tam tez, takze by se musela definovat taky max vlhkost, dal by musel byt upresneny druh konstrukce :) a pri jinem dreve ci konstrukci asi nove mereni :D

                                    videl bych to jako uplne novou normu pro srubove stavby :D

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      obecně by to musel bejt stejnej konstrukční systém s jednotnou certifikací atd.

                                      0 0
                                    • Paja  

                                      Obecne se dreveny domy delaji z izolacnich duvodu z mekkyho dreva – u nas a v okoli hlavne smrk, na severu + Rusko dost borovice, Severni Amerika jeste cerveny cedr, vlhkost pokud se jedna o hotovou, tj. vyschlou a sedlou stavbu je stejna – prirozene vyschne na 15–20 %.

                                      Je samozrejme jina konstrukce srub a roubenka, u roubenek obzvlast jsou 3 odlisne technologie. Pokud se mezi kladami pouziva izolace, je taky nekolik moznosti…nikdo samozrejme netvrdi, ze by udelali jeden test a podle toho by se ridilo vsechno, ale jakakoliv zmena by byla ku prospechu nebo spis smerem k realite.

                                      Nova norma by to asi byla, ale v poslednich letech zajem o tenhle druh bydleni dost roste a ta v podstate diskriminace lidi, kteri takovej dum chteji stavet je zbytecna…

                                      0 0
                                      • raceman  

                                        njn. hold bude muset nekdo vice zalobbovat a trvat na modernizaci norem.. :) jen ten zajem je asi momentalne stale maly..

                                        0 0
                                      • JSt  

                                        aj v brne ten red cedar pry posledni dobou docela leti. nejen v ameru. ;-)

                                        0 0
                                        • Paja  

                                          …si pis, prave se stavi nova roubenka v Lelekovicich;)

                                          0 0
                        • Paja  

                          Pozarnici jeste do EU nedorazili?-)))

                          0 0
                          • raceman  

                            to zalezi na normach :) ne vsechy normy jsou EN :)

                            0 0
                            • Paja  

                              Tak jsem se podival do pozarni zpravy, samy CSN bez EN, coz me v tomto kontextu neprekvapuje. Podle toho, co jsem o teto instituci cetl, mi pripada podobne zkostnatela a samoliba jako Banak.

                              0 0
                • Smazaný účet  

                  jsme se před časem snažili přimět jistého experta v oblasti požární ochrany k inženýrskému a střízlivému přístupu. pro některý lidi bylo to jednání docela šok. :o)

                  bez peněz není šance. nechat je spálit pár baráčků, pak zaplatit expertizu a nechat si předepsat x opatření, která ti stavbu dost prodraží – tak by to asi vypadalo.

                  0 0
              • ZuzicK  

                Tak modelování hoření se dělá i u nás na VŠCHT. Prý jsou k tomu i dobrý podklady. Někdo, někde opravdu postaví barák/halu a zkouší co to vydrží :-) Ale kde a kdo to dělá už si nepamatuji.

                0 0
                • raceman  

                  u nas taky, respektive tu je plna kupa fundovanych lidi na tohleto, rekl bych, ze asi nejvic v republice, to by byl ten nejmensi problem :)

                  (FBI na bane)

                  0 0
                  • ZuzicK  

                    Tak zkus nějakou stavební firmu přemluvit.. :-)

                    0 0
                    • raceman  

                      ja uz bakalarku mam, a na diplomku casu dost :D

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        si rikas ted, ale pockej jak pul roku pred odevzdanim budes premyslet a hledat duvody aby sis to o rok prodlouzil, bo to prece nemuzes stihnout:)

                        0 0
                        • raceman  

                          sem limitovany dohodou v podniku do 12/2012 :) snad to nebud eproblem :D

                          0 0
            • Smazaný účet  

              já už jsem nad požárníma normama přestal přemýšlet. nemá to cenu. :oD

              0 0
      • pelhrimov  

        BINGO.

        0 0
      • JSt  

        s tim se musi souhlasit. pokud mas cokoliv dobre pojisteny a uz se s tim neco stane, totalka je ideal.

        0 0
    • Kanažan  

      Ahoj, o tyhle věco se zajímám od roku 2007, kdy jsem se rozhod, že si postavím domek s co nejmenšípotřebou tepla na topení. Zatím bydlím ve zděném domě, kteryý se začal stavět okolo roku 1800. V zimě to vytopím maximálně na 17 stupňů. nejdříve jsem chtěl, „klasicky“ stavět z ceihelných tvárnic typu…therm. Dneska se na to dívám jako na nejhorší systém pro stavbu domu, co existuje. Viděl jsem pár domkků z toho stavěných, ještě předtím, než zedníci zakryli stěnu izolantem nebo omítkou a musím napsat, že bych se v tom bál bydlet. Jinak k tomu je zajímavý článek na serveru pasivnidomy.cz

      Stavba z ..thermu je docela na nic, tepelné mosty, problém se sesedáním praskáním omítky, vzduchotěsnot, atd.

      Momentálně stavím domek jako rámovou dřevostavbu. Ve stěně mám 36 cm izolace v rámu tvořeném I nosníky od Steica, izolace je dřevovláknitá a konopná. Ohně se opravdu nebojím, materiálů jsme zkoušel zapálit a moc to nehoří. Resp. hoří to ještě méně, než polystyrén.

      Jestli chceš stavět dům, kde se moc nemusí topit, který vydrží, v létě tam nebude horko a který nebude až tak moc drahý, tak sláma je dobrá volba. koukni na www.stavbyzeslamy.cz a knížku si raději kup nebo se poptej v okolí, jestli ji někdo půjčí. V doěm ze slámy jsem už byl (u Zlína) a je to super a na první pohled nepoznáš, že je to slamou izolovaná rámová dřevostavba s hliněnými omítkami. Vůbec je zajímavé, že proti přírodním materiálům brojí ponejvíce ti,kteří se s nimi v praxi moc nestkali, pokud vůbec…

      0 0
      • Jimm22  

        Dřevostavba je určo dobrá volba, ale zase dřevostavbu si těžko jako laik postavím svépomocí. Oproti tomu z therm cihel to se zedníkem zvládnu v pohodě. Bát se bydlet v domku z therm cihel teda nevím proč :) na hlavu ti to nespadne pokud dodržíš projekt a že to vypadá hnusně než to zateplíš je snad jedno. Izolační vlastnosti při 15–20cm EPS to bude mít někde na úrovni dřevostavby, nevidím v tom problém. A řekl bych že to vyjde i mnohem levněji než dřevostavba.

        0 0
        • alinceb  

          Poslední věta je nesmysl…;)

          0 0
          • Jimm22  

            porovnávám to co jsem prostavěl já a co kamarád s dřevostavbou.

            0 0
            • alinceb  

              Tak to asi porovnáváš špatně. Srovnej i standardy a užitnou podlahovou plochu…;)

              0 0
              • Jimm22  

                navrhuji remízu :D

                tak to vyjde zhruba stejně draho

                ale pořád to má tu nevýhodu že do stavby dřevěnýho domku se úplnej laik nepustí a najít člověka (rozuměj fuškaře) kterej o tom něco ví asi nebude snadný. Možná existuje kniha nebo tak něco, nevím nehledal jsem

                oproti tomu na zděnej domek si troufne kde kdo, ikdyž to pak někde podle toho taky vypadá

                0 0
                • alinceb  

                  To bych si dovolil oponovat. Tesařskou konstrukci sám asi fakt nesplichtíš, na to bych si pozval tesaře (hlavně kvůli dodržení parametrů spojů a statice celkově), ale zbytek je imho jednodušší než z cihel. Stačí ti mafl s pravítkem, vrtačka, AKU šroubovák, kladivo, hřebíky a vruty a už to tam sázíš…To samé platí ohledně instalací ve stěnách, SDK překrytí stěn atp. Jen je potřeba dvakrát měřit a až pak řezat…:D

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    úplně vidim kutila tima s opaskem s nářadim a brýlema jak to s alem flanelovym ďáblem mydlí. :o)

                    0 0
                  • Jimm22  

                    A o tom se přesně bavím, tesařskou sám nezvládneš a to si vem že dřevěnej domek je celý tesařská, jde o tu konstrukci, napojování, …

                    ano potluct hotovou konstrukci osb deska nebo co to vlastně je zvládne skoro každej

                    Souhlasím s tím, že mnohem příjemnější je práce s deskama a hřebíky (šroubky) než házet hrubou a špric na cihly :)

                    0 0
                    • alinceb  

                      No jo, ale když si necháš celou kostru vyřezat srojově na CNC mašinách podle projektu, tak to pak doma seskládáš jako merkur a můžeš mlátit desky…;) Firma ti připravený krov poskládá za týden a pak už žádného tesaře nepotřebuješ…;)

                      0 0
                      • Jimm22  

                        Tak takhle snad ano, ale je to pak ještě cenově na úrovni zděného? Nevím na kolik to může vyjít nechat si to komplet nachystat, ale pořád to chce někoho kdo o tom něco ví. Už jen když si představím jak začít, tak bych ani nevěděl co dělat první :)

                        příští rok mě možná čeká stavění roubenky, pozemek je koupenej a jen se odhodlat a začít :) Kamarád už si jednu postavil pro sebe zcela sám a mě teď navrtal do tohodle :) Se kdyžtak ozvu pro radu jestli to klapne a začneme :)

                        0 0
                        • alinceb  

                          Ono ani ten zděnej barák nepostavíš bez základních znalostí systému a problematiky…;)

                          0 0
                          • Jimm22  

                            Souhlas, ještě že žijeme v mladší době internetové :)

                            0 0
        • Kanažan  

          Důvody mých obav ze statických problémů u thermu jsou tyto: Pseudocihla therm se při sušení smrští, každá se zmenší o trochu jinak, než jiné. Z toho plyne smutná skutečnost, že když „zdíte“, tak vám to nakonec nevyjde a uprostřed zdi je mezera. Ta se zaplní tím, co je po ruce. V další řadě zase a pak zase . Takhle jsem viděl udělané kupu domků. Když se pohne základovka (kvůli mrazu, vysoušení půdy pod domem, atd.) tak to prostě zákonitě praskne. V posledních letech propaguje Wieneberger tzv. lepení stěny pur pěnou. To víte, že tento způsob výstavby je třeba ve Švýcarsku zakázaný? Statická únosnost stěny lepené pur pěnou je orptori zděné maltou poloviční. U zděné maltou máte zase tepelné mosty…

          Lidi někdy používají argument, že cihlostřep je tradiční a trvnalivá technologie a že stavby ze slámy zanedlouho shnijí atd. no… První domy ze slaměných balíků byly postaveny v 80. letech 19. století. Používají se dodnes. Cihlostřep se začal dělat před cca 12 lety. 50 cm stěna ze slaměného balíku má tepelný odpor cca 6,5 – 8. Thermová stěna (třeba Porotherm EKo 44 to je cca 4,5)

          0 0
          • fredy.k6  

            Ten tepelný odpor stěn ze slámy je laboratorní hodnota, nebo hodnota zabudované konstrukce? Při jaký vlhkosti se to měřilo? Jak je to zabezpečený, aby to na baráku nenasáklo vodou?

            0 0
            • alinceb  

              A nezačalo plesnivět…:) Když vidim ty slaměné „baráky“ skládané přímo z balíků, které nemají žádnou vnější ochranu, tak se musim jen smát…:D

              0 0
              • Kanažan.1  

                Ano, ale takový domků se orproti domům s omítnutými balíky nebo s balíky chráněnými peřením z desek a omítkou staví mohem méně. A i ten Dům v kožichu dokázal, že ty balíky vydžely bez výměny déle, než těch slibovaných 5 let.

                0 0
            • Kanažan.1  

              Třeba Rakušáci naměřili hodnoty tepelné vodivosti u balíků s hustotou 90kg/m3 0,0369 s tím, že byly balíky uloženy v sušárně. To je tak málo, že to raději zvýšili na 0,443, aby lidi nebyli takoví optimisti a do stěny si nedávali jen 30 cm balíky. V reálu to ale vypadá tak, že třeba v Šebetově je domek postavený jako rámová konstrukce vyplněná balíky slámy a potřeba tepla na toerní je cca 25kWh/m2 za rok při tloušťce stěn 43 cm. Domek má obytnou plochu cca 64 m2 a nákaldy vyšly při stavbě svépomocí na 1,200 000 Kč v pasívním standardu, je tam zemní výměník, rekuperace, teplovzušný kolektor na fasádě a v něm kolektor na ohřev vody a rekuperace tepla z odpadní vody pod sprchou. jinými slovy nákaldy na bydlení minimální a pro dva starší lidi naprosto dostačující.

              0 0
          • Jimm22  

            Tak pravda je že co cihla to originál, když jsem viděl co mi dovezli za hrůzu tak mě skoro kleplo, popraskaný a křivý, v první chvíli jsem myslel že je to dvojka jakost. Ano při stavbě to prostě nevychází a musí se lehce improvizovat, maltu dávat na kraje cihel a nechat mezi nimi malou mezeru. Když praskne zeď z thermu, tak určitě nebylo všechno při stavbě v pořádku, buďto jsou odfláknutý základy, deska, zdění, věnce nebo projekt a nebo všechno. Tepelný mosty jde eliminovat i u stavby z cihel, jen to chce vědět jak a být trochu důsledný. Mám jedno pravidlo, kterého se držím a to: nikdy neposlouchej radu zedníka a všechno si ověřuj, a hlavně věta takhle se to prostě dělá, stavím to tak už 50 let mě zvedá ze židle. Když jsem dával eps mezi štítovou zeď a tašky, nedokázal pochopit proč a klepal si na čelo :)

            Domek ze slámy jsem neviděl a ani jsem se o to nijak nezajímal, takže to nemohu posoudit. Každý materiál má výhody a nevýhody

            0 0
            • alinceb  

              A proč si dával EPS mezi štítovou stěnu a tašky?

              0 0
              • Jimm22  

                Dával jsem ho všude kde by mohly být tepelný mosty, takže i tam. Střech zateplíš vatou, ale u štítové zdi máš je cihlu a betonem srovnaný a zpevněný vrch. Chybí tam izolace mezi tou zdí a taškou. Jen mě pak dost štvalo, že jsem tak nezačal stavět úplně od začátku a izolaci základů dělal až už to jednoduše nešlo.

                0 0
                • alinceb  

                  Říká ti něco pojem „dvouplášťová střecha“?

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    tak smysl to mít může, pokud tu stěnu komplet zateploval tak je jasný že musel projít i kolem tašek. chybí více informací.

                    0 0
                    • alinceb  

                      To by musel tu štítovku obalit celou a izolaci dotáhnout po vnitřní straně až k izolaci střechy. Pokud nemá zateplenou vnitřní stranu štítovky, tak to postrádá smysl a stejně mu bude kout chladnout…

                      0 0
                      • Excel  

                        ten detail byl asi řešenej takto: štítová stěna, rodiný dům se sedlovou střechou, tepelná izolace mezi krokvemi dobíhá k štítové stěně která, je vyšší a leze až pod střešní latě, navíc je to srovnaný betonem, tudíž tepelná izolace nemůže navázat na izolaci zateplení fasády, proto podkládal polystyren pod latě

                        0 0
                        • alinceb  

                          To je ovšem pouze dohad…:)

                          0 0
                          • Jimm22  

                            Je to jak píše Excel, vata je jen ke štítové stěně a z druhé strany té stěny je 15cm EPS a aby nebyl most mezi zdí a taškama, je tam ten eps. On je zároveň i mezi eps zvenku a vatou vevnitř, záleží z jakého pohledu to vemeš :)

                            0 0
          • li-borg  

            Ty seš nějaký obchoďák, že?

            0 0
        • Kanažan.1  

          No jako laik si můžeš nechat udělat firmou odborné práce jako nosný skelet. Izolaci a zaklopení dřevovláknitou deskou z venku asi zvládneš (to jsme třeba zvládli my a docela rychle. anetu je jinak kompletní návod is technickými detaily na postavení sendvičovíé konstrukce a lidi podle toho jako návodu, staví.

          0 0
    • maajkee  

      Koukám, že na B-F to je samej stavař, ostatě jako každej je tu taky odborník na auta atd. :)

      0 0
    • Tomahomo  

      200 :o)

      0 0
    • jose  

      taky začínám řešit podobné dilema. ještě donedávna jsem byl skálopevně přesvědčen o žb skeletu a výplně z cihel, ale začínám pokukovat i po jiných alternativách. vzhledem ktomu, že budu moct proinvestovat cca mega klidně bez papíru a mám více kontaktu na stavební fy, tak si furt myslím, že vtomto případě cihla je neideálnější cenové řešení… spíš poradte – rozhodně na to nechcu cpát žádnej polyš atp. je nějaké jiné řešení ? klidně bych dal 2cihle ksobě:-)

      0 0
    • obda  

      Dotaz na místní stavaře. Už dlouho si lámu hlavu s tím, proč jsou tak populární xxxthermy, kde zdivo plní zároveň izolační a nosnou funkci? Často na hranici normy, pak se ideálně zateplí 5cm EPS a rosný bod vyjde nádherně doprostřed zdi. Nejsem stavař, ale přijde mi elegantnější izolační a nosnou vrstvu dělat zvlášť. Tedy (tenká) nosná např litý beton či plná cihla, a na to plácnout izolaci. Řeší to dost věcí, mapř. ty tepelné mosty a průběh teplot v konstrukci. Jedinou „nevýhodou“ je potřeba vést instalace trochu jinak, než se to „všude jinde vždycky dělá“.

      Podobně „nechápu“ (teda chápu – cena) oblibu zateplení mezi krokvemi, když zateplení nad krokve je technicky elegantnější řešení.

      0 0
      • alinceb  

        Co je na zateplení nad krokvema technicky elegantnějšího? Poslední dobou se přechází na model Porotherm 30 P+D + 15–20cm EPS. Btw. tenký nosný prvek není tak únosný jako tlustý…;)

        0 0
        • Jimm22  

          Mám postaveno z 36,5 P+D therm + 15 cm eps, no měl jsem dát spíš 20 :), ale můj vývoj byl asi následovný:

          Nic jsem o tom nevěděl, takže jsme s architektem navrhli do proj. dok. 5cm eps

          Zjistil jsem si pár informací a zvedl to na 8cm

          Už jsem o tom věděl hodně a chtěl minimálně 12

          a nakonec jsem koupil 15 :)

          0 0
          • alinceb  

            A teď biješ hlavou o stůl, že si nedal 20…:D

            0 0
            • Smazaný účet  

              když slyšim jaký tloušťky se dneska dávaj, tak si řikám, jaký kšefty budou za 10–15 let na renovace zateplení. já tak nějak nevěřim tomu, že 20 cm polystyrenu nebude pracovat, že se tam do 10 let neudělaj spáry nebo nesleze omítka. bylo by krásný kdyby všichni používali špicovní materiál atd., ale myslim že s tim se eště užije.

              0 0
            • li-borg  

              A z oken ti zůstanou spíš takové střílny utopené v nosné části stěny o tloušťce 60 či více cm. :-)

              0 0
              • Jimm22  

                okna se předsazují, ty jsem ještě neměl usazené, takže jsou ok :)

                0 0
        • Kanažan.1  

          toje stejně podle mě takové na prd. Proč už rovnou nepostavit ten sendvič z 20cm VPC a na to 30cm izolace, aby byl tepelný odopr podle cílové hodnoty ČSN tepelná ochrana budov? Teplo dráhne, elektrika taky, plyn fest (jen loni přes 30% nahoru), tak proč si sr.t do vlastního hnízda a izolovat jen podle požadavků normy nebo jen podle doporučení, která třeba v Rakousku už jsou dávno jako standard?

          0 0
          • Soreno  

            a k čemu tak dobrý odpor stěny když největší ztráty v běžném domku jsou otvory a větráním :-)))))

            0 0
            • Kanažan.1  

              Když si dáš okna s trojskly a budeš je mít orientována na jih, východ a západ, tak dosáhneš pozitivní energetické bilance. Ale to ty asi víš, ne? a větrat bez zbytečných ztrát jde s rekuperací. Bez rekuperace stejně ani nejde na pasivní standard dosáhnout a na NED mnohdy taky ne. Mikroventilace je tak akorát dobrá na zvýšení nákladů na topení. Ne na vyvětrání. Nebo si dovedeš představit, že se mikroventilací dostane do místnosti 25m3 na osobu za hodinu?

              0 0
        • obda  

          Co je na zateplení nad krokvema technicky elegantnějšího?

          Například to není tak háklivé na dokonalé provedení parozábrany (o kolika časem navlhlejch podkrovích jsem už okolo sebe slyšel, i včetně případu nahnilých krokví), nemáš různou tloušťku izolace na krokvích a mimo ně atp. Navíc mám rád přiznané dřevo a nemusím moc sádroš :) Pokud úřad dá, budu letos dělat novou střechu a přijde tam TopRock + palubky.

          0 0
      • Excel  

        SUPERTHERM 50 cm (nebo heluz family)je dělanej aby se na něj ten zateplovák dávat nemusel. Taky jsem se v praxi setkal, že se stavěla povětšinou 30 cm P+D s 15 nebo 20 cm EPS. To co píšeš ty dělá třeba KM BETA (SENDWIX)kdy vnitřní akumulační a nosnou funkci plní vápenopísková cihla a zvenku je provětrávaná fasáda. Všeobecně je zateplení therm tvárnic klasickým EPS trošku zvěrstvo, ale jde vo cenu, ne? Dnes už firmy začínaj používat difuzně otevřený polystyren resp. komplatně celý systém, kdy prý, se opravdu difúzní odpor (konstrukcí) směrem ven snižuje včetně lepidel a omítky, ale zkušenost nemám. Nicméně zrovna vedle našich letos škubaly panelák od 8 cm zateplováku (realizace stará 15 let) kdy ten polyš vypadal hodně zoufale.

        0 0
      • Excel  

        Zateplení nad krokvemi – nehodí se všude a trošku je problém skrz počasí při realizaci, taky je to myslím dražší řešení.

        0 0
        • alinceb  

          No zateplení nad krokvema jsme jednou dělali – přiznaný krov pobitý OSB deskama (nechápu, proč nechtěli radši palubky), na to našroubované lepené nosníčky, které teprve vynášely střechu. Mezi nosníkama byla ta izolace…to byl to hnus…:(

          0 0
          • Seky  

            No tak to je opravdu hnus, ale dneska jsme někde jinde, těch nadkrokevních systémů je nepřeberně, za všechny snad jen zateplení pomocí PIR desek od Bramac, Dektrade, atd.

            0 0
            • alinceb  

              Popravdě trendy ohledně zateplovacích systémů RD už nějaký pátek nesleduju. S PIRem děláme v práci, ale ve formě stěnových sandwichových panelů a střešní izolace…:)

              0 0
        • obda  

          Je to dražší – snad o 20–30%. Realizace – to počasí je problém, co už. VZhledem k tomu, že budeme muset dát pryč i podezdívky s pozednicema (postavené začátkem 50. let a značně odrbané) a z krovu zbyde jen stolice, tak tam ta problematická fáze s počasím bude dlouhá i tak :(

          0 0
      • Smazaný účet  

        beton láska architektů. vylít betonem do roztodivných tvarů a oplácat polystyrenem. tepelné mosty to právě moc neřeší, ty spíš vznikají, musíš ohlídat každý detail prostupu atd. a na pověšení obrázku si koupit dva vidiáky. :o)

        0 0
        • obda  

          S t2ma tepelnýma mostama jsem to nějak nepochopil, samozřejmě za předpokladu předsazení oken do izolace. A pokud nemáš na vidák, tak si to můžeš zvnitř obložit pětkou Ytongem. A nebo přiznamou pálenkou, co já vím.. Do toho už IXO háček zatlučeš :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            když izolační funkci soustředíš do jedný vrstvy, tak jakýmkoli narušením máš ihned tepelný most. jakmile nosná vrstva má taky izolační schopnost, tak si můžeš nějakou tu botu dovolit. třeba nekde zeslabit drážkou, nakotvit konzolu atp., budeš mít furt rezervu abys nedosáh rosnýho bodu.

            0 0
      • Kanažan.1  

        to je tím, že lidi di o ..thermech myslí, že to jsou cihly. Nikdo si totiž vedle sebe nikdy nedal na rok ven cihlu a ..therm. To by se pak opravdu báli doma spát.

        0 0
        • li-borg  

          Máš nějaké konkrétní příklady? Díky.

          0 0
          • Kanažan.1  

            mám na zahradě na paletě cihly vypálené při stavbě domu, kde bydlím. Byly vypáleny z místní hlíny okolo roku 1800. Na cihly prší, sněží, svtí slunko. Nic jim není, jsou tvrdé jako kámen. na té samé paletě je i několik děrovaných cihel. N apovrchu už je vidět eroze z povětrnostních vlivů ty cihly jsou vyrobené celkem nedávno. Jsi z krmelína, stav se do Žermanic a koukni se.

            0 0
            • li-borg  

              No právě, asi tak tři roky nazpět jsem vytáhl ze sklepa ven cihly (řekněme z roku 1980) a pěkně se začínají drolit. Tož nevím. Ostatně je mi celkem jedno, kdo si z čeho postaví barák, jen to směřování na totální zaizolování mě prostě nenaplňuje nadšením. Už jen čekám na dobu, kdy budeme do tepelného štítku budovy započítávat skadbu potravy obyvatel a její schopnost nadýmat: Táto, si sis prdnul. Jo, dneska nemusíme zatápět.

              0 0
              • Kanažan.1  

                Toho se možná dožijeme:-/ Já jsem pro co nejvíce úsporné stavby. na druhou stranu třeba topení teplým vzduchem v EPD by mě vyšlo mnohem dráž, než mít jen dobrý EPD a přitápět dřevem, jak mám v projektu.Nicméně podle literatury a měření v ČR nestačí na EPD tepelný odpor ve zdecha střeše 6,5, ale musí být 8,5m2,K/W. Je to tu o dost horší klima, než v Rakousku, kde to tan nastavili. Ten R=6,5 m2.K/W stačí na NED v ČR. Třeba podle Tywoniaka, když někdo postaví domek podle doporučení ČS normy Tepelná ochrana budov, tak má potřebu tepla cca 80kWh/m2 za rok to je docela dost.

                Vynásob si cenu kWh a počet m2 v domě, který bys chtěl cenou 1 kWh a peníze za topnou sezónu jsou zhruba vypočítané. tak si někdy říkám, jestli ti naši vládci prostě jen nechtějí mít poddané, kteří jen budou platit a platit…

                0 0
                • li-borg  

                  No nic, upřímně. Seš tady zaregistrován pár hodin a poučuješ s nebývalým zápalem o své pravdě. Prostě z ničeho nic taková aktivita… Platí Tě za to dobře?

                  0 0
                  • Kanažan.1  

                    A do by mě měl platit? Zemědělci, co sejí pšenici a neví, co s obilím? Jen se o to pár let zajímám a něco málo vím. Toť vše.

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Ona přednášky a teorie je jedna věc, ale bydlení a prace je druhá věc. Teoretický teplný ztráty ti nakukaj prodejci, zaplatíš o 100tis víc a ve finále ušetříš 20tis/rok… To je to, co lidi zajímá nejvíc. Praxe

                      0 0
                      • Kanažan.1  

                        To jo. Jedna praktická. bratrance dělal asi 3 roky instalatéra plastových oken a neskutečně nadával na thermové překlady a ostění. Při instalaci do toho oknaři museli našroubovat hmoždinky, co drží rámy oken, ale kvůli tomu, že ty komůrky mají v Thermech stěny asi 2 mm se to už i během instalace vylámalo a ty rámy se normálně hýbají. To je matroš ten therm .. :-(

                        O křivení plastových dveří a oken během zimy nemluvě.. :-(

                        0 0
                      • McBlacky  

                        asi to nechápu správně, ale pokud zaplatím 100tisíc a ušetřím tak 20tisíc ročně, tak to je hodně dobrá investice.

                        0 0
                        • alinceb  

                          Pokud bereš v potaz, že v baráku budeš žít třeba 20–30 let, tak se to rozhodně vyplatí…:)

                          0 0
                          • McBlacky  

                            i 10 let se vyplatí, nehledě na to, že prodejní cenu ovlivňují i náklady provozu…

                            0 0
                        • mr.antik  

                          chápeš to špatně, protože kdybys to chápal správně, pochopil by jsi, že jsem se překlep a mělo tam být 2 tisíce :-)

                          Ušetřit 20tis na topení už musí být stavba mimo moje vnímání…

                          0 0
                          • blaf  

                            ale ono usetrit 20k na topeni neni zase takova utopie, ve stavajicich rodinnych domech se za topeni zaplati rocne kolem 30k, samozrejme v zavislosti na velikosti, stari, atd. kdyz si postavis pasivni dum tak neni nerealne, ze protopis 5k za rok a stavba v pripade dodrzeni zakladnich pravidel nebude o tolik drazsi

                            0 0
                            • Nikovlas  

                              Akorát tyhle domy zpravidla nemívají naddimenzované topné systémy… což je hezké… takové… úsporné… a stačí to… pokud třeba venku není nezvyklá zima. Stačí, když mrzne trochu víc, než je běžné pro danou lokalitu, kam je dům navržen – a pak abys tam chodil ve svetru a tlustejch ponožkách. Blbý je, že jde těžko poznat, jestli pro navrženej pasivní dům stačí navrženej topnej výkon… kór když je člověk laik.

                              0 0
                              • blaf  

                                a to je tva domnenka nebo mas i konkretni zkusenosti? pokud je to opravdu dum v pasivnim standardu tak v nem neni potreba nejak vyrazne topit ani hluboko pod nulou (-15), takze na nejake dotopeni ti staci malej primotop, podle toho co mam nacteno tak to co pises o svetru a ponozkach je nesmysl…

                                podotykam, ze nejsem stavar, jen jsem si v posledni dobe neco nacetl, muze to byt blbost, ale ja tomu verim :)

                                0 0
                                • Nikovlas  

                                  Já jsem na oboru Konstrukce a dopravní stavby na Fsv ČVUT – tam se tímhle nezabýváme. Říkal mi to brácha, co studuje FA ČVUT – prý je před tím varují přednášející napříč předměty.

                                  Zkušenost s tím nemám, ale názor mám takovej, že pasivní domy jsou zajímavá věc a určitě existuje mnoho zajímavých projektů, ale na vlně popularity se veze neuvěřitelné množství dalších, které jsou šmejdy. Píše se o tom ve spoustě populárních (ne odborných – populárních)ča­sopisů (Můj dům, Bydlení…) – něco je PR, něco je skryté PR – všude je to vychválené do nebe. Když si zaplatíš dobrýho architekta, který se tím řešením zabývá a něco už postavil, tak to pravděpodobně bude funkční a výhodné. Ale koupit si to od firmy, která to staví přes kopírák a strašně levně – do toho bych nešel.

                                  0 0
                                  • blaf  

                                    jo souhlas, je na to potreba zkusenej architekt, stavebni firma i dozor, typovej dum bych rekl moc nadeji byt pasivni nema vzhledem k tomu co vsechno hraje roli pri navrhu

                                    koncepcne je to ale podle me ta spravna cesta ;) jen to musi bejt financne dostupny pro obyc lidi a musi bejt dostatek kvalitnich firem co to umi postavit

                                    0 0
                                    • Nikovlas  

                                      Předpokládám, že už jsou i typové nízkoenergetické a pasivní domy. Problém je, že firma se bude ohánět jednak cenou, a pak náklady na vytápění. Takže si pro danou oblast zjistí roční teploty a na základě nějakejch tabulek, který patrně budou v normách, stanoví výkon topného systému pro daný objekt (na základě tepelných ztrát). To a to ti garantuje, že pokud je všechno dobře udělané, tak je pravděpodobnost, že ti bude zime, nízká. Když budeš mít smůlu a teploty budou po víc dní výrazně vybočovat… Když máš velkou smůlu, tak nemáš žádný další zdroj tepla, při menší smůle máš zmíněný elektrický přímotop, který ti prostě 2 týdny pojede na plný koule, takže ušetříš na vytápění o něco míň, když to máš v cajku a máš třeba krbový kamna, tak to zas tak zlý nebude… Prostě bych byl opatrnej a rozhodně bych nevěřil tvrzení, že tenhle dům nepotřebuje kamna, protože stačí to tepelný čerpadlo, jehož výkon akorát odpovídá potřebám… Dokonce mám pocit, že se v těch domech počítá s tím, že 4 člená domácnost při provozu produkuje teplo… pokud není týden na dovolené… ale to už plácám.

                                      0 0
                                      • mr.antik  

                                        no hlavně počítaj s tím, že ti furt pofrčí elektrika, což teda ne všude platí a být extra závislý na elektrice bych v dnešní době být nechtěl…

                                        0 0
                                      • blaf  

                                        existujou typove domy, ale presne z duvodu, ktere jsi uvedl si myslim, ze to moc sanci na uspech nema, typovej dum je navrzenej pro idealni pozemek, idealni orientaci, kdyz ho das do jiny lokality, kde jsou jiny klimaticky podminky tak je to spatny

                                        v pasivnim dome se berou v uvahu jako tepelne zdroje lidi, kazda zarovka i pristroj :) a taky slunce, nejakej system na dotapeni pri nizkych teplotach urcite potreba je, ale neni potreba klasickej system, staci napr. ty lokalni primotopy, ktery sice zerou o neco vic, ale nemelo by byt casto potreba pritapet takze se ti to i tak vyplati

                                        a pokud tu nekdo o pasivnich domech vi neco prakticky tak si to rad prectu, protoze ja zadny prakticky zkusenosti nemam :(

                                        0 0
                            • mr.antik  

                              ano, to tvrděj často různý nízko-energetický lidi a pak z nich vyleze, že topěj krbem (dřevo si dělají sami) a sprchujou se v práci :-))

                              0 0
                              • Nikovlas  

                                No dyť dřeva se všude u cest válí spousta (myslím ta srovnaná označená kulatina nařezaná na metrové kusy) – tak to je zadarmo :-D

                                0 0
                              • blaf  

                                bavime se o topeni, takze kde se sprchujou je celkem jedno :)

                                verim tomu, ze kdyz mas napr. kolem nuly tak ve spravne postavenym baraku neni potreba topit vubec, a kdyz ti teplota klesne tak si pritopis, drevem, primotopem, cimkoliv, je to ale o tom, ze je potreba topit mnohem kratsi dobu a tim padem protopis mnohem min, neni to o tom, ze mas to topeni zadarmo

                                0 0
                                • JSt  

                                  topeni tak nejak souvisi s ohrevem vody. teda pokud se nekoupes ve studene samo. ;-)

                                  0 0
                                  • blaf  

                                    jak presne to souvisi? chapu, ze asi muzu nejake odpadni teplo vyuzit na predehrev vody, ale stejne ji potom budu muset doohrat, nebo se snad koupu primo ve vode co mam v radiatorech? :)

                                    asi se da topeni vyuzit a tim usetrit na ohrivani vody, ale to lze v pasivnim dome taky, takze mi prijde, ze lze rict, ze naklady na ohrev budou v obou domech stejny a jde jen o topeni, nebo ne?

                                    a v lete prece v dome nezatapim, abych se mohl vykoupat ;)

                                    0 0
                                    • Nikovlas  

                                      Ohřev vody se započítává do energetické náročnosti domu. Pasivní dům je ten, co potřebuje minimum energie – pokud budeš brát teplou vodu z vodovodu, tak rozhodně nemáš pasivní dům.

                                      0 0
      • pelhrimov  

        Třeba proto, že výrobci některých zdících materiálů (např. duté cihly) jsou dobře uchyceni na trhu, tzn. dávají třeba stavebním firmám velké rabaty (50%) a Ti to pak stavebníkům natlačí a „fundovaně“ zdůvodní. S tenkou stěnou máš pravdu, akorát se pak do ní blbě dělají drážky na instalace. Kompromis je 25 cm Ytong a 30 cm EPS na pasivní dům.

        0 0
        • Kanažan.1  

          A udrží to těch 25 cm Ytongu? Ten porobeton není až tak únosný a to nepíšu o Ytongu Lambda a Theta, to je skoro samý vzduch. Lidi z Institutu pro pasívní domy na přednášce říkali, že třeba Ytong Lambda musí být ve stěně fakt 50 cm, aby to statik uznal. Že to je docela bláto…

          0 0
          • pelhrimov  

            Tak teď se mi opravdu zdá, že jsi buď slušně řečeno aktivista nebo za někoho kopeš. Mluvíme o rodinných domech a ne o 500 metrovém mrakodrapu. Ono již to Tvoje tvrzení o 30% zdražení plynu za rok něco signalizuje. Jsi bezohledný fanatik nebo agent s teplou vodou. Neustále někam uhýbáš a huba si Ti zavře stejně jestli řekneš 100 nebo tisíc.

            0 0
        • Kanažan.1  

          Třeba VPC blok síly 175 mm Sendwix má únosnot 15mPa… to je docela dost :-) oproti romu ytongu..

          0 0
    • haferka  

      Dřevo je v podstatě izolant,udržuje teploty uvnitř,proto se do dřevostaveb hodí vytápění které akumuluje teplo (teplovod. teplovzduch.výměník kachláky etc.),naopak udržuje i příjemný chládek v létě.Jednu obrovskou výhodu dřevostaveb jste opomenuli a to je rychlost stavby,je nepoměrně rychlejší,nebavím se o roubenkách a srubech,které musí sedat. No a nějaké ty mýty o OSB deskách,když máte všichni plné byty nábytku Ikea KIka etc. který je vyráběný určitě z Eko materiálů,bez přídavku Formaldehydu,stejně jako od našich přátel PL kteří ho do nedávna měli povolený normama,vše je o ceně?!

      0 0
    • Maras V.  

      Čau, řešil jsem podobný problém. Pěkný domek, ale aby to stálo rozumné peníze.

      Výsledek: vloni jsem dodělal zděnou stavbu

      Proč: porother má dlouhodobě nejlepší izolační vlastnosti, je pevný, stabilní a po nahození fazády téměř bezúdržbový

      dřevěnice byl můj sen, ale přečetl jsem si knihu o těchto stavbách a bylo jasno. Po hrubé stavbě musíš nechat rok až dva sedat. I nadále je však stavbu třeba diletovat (okna, dveře, rozvody vody, topení, elektriky . ..

      Jádro musí být stejně částečně zděné, protože dřevo je izolant ale nemá akumulační schopnost. Obvodové zdi musíš obložit sádrokartonem, který je stejně nahovno protože ti bude praskat ve spojích.

      Dřevostavba je problém, že není mnoho firem co ji mohou udělat dobře. jestliže bude špatně vyřešená izolace a parozábrana, bude ti kostrukce plesnivět, vlhost se srážet v izolaci která když bude mokrá nebude izolovat, ale stane se mostem.

      sláma – nevím, neznám ale s ohledem na investice co dneska všechno stojí bych do takové srandy nešel.

      jestli chce dřevěnici, postav to z cihel a udělej obklad ze dřeva. V každém případě počítej, že práce se dřevem respektive nátěry máš do konce života vystaráno. Není barva, která by měla životnost 10 let. Co 3 roky ošetřující nátěr a když to prošvihneš nevyhneš se broušení starého laku.

      soused má dřevěnici a už by v životě do toho nešel.

      0 0
      • Paja  

        S tim drevenym domem to neni tak docela.

        U smrkoveho srubu/roubenky je pravda, ze je dobre nechat hrubou stavbu aspon jednu zimu sedat bez topeni, neplati to pro vsechny druhy drev (my mame jak uz jsem psal vys zapadni cerveny cedr, ktery seda daleko min a tuto prestavku nepotrebuje) a pro drevene domy z lepenych vysusenych profilu (finske sruby/roubenky).

        Jadro muze byt zdene, ale neni to podminka. Zas bych ty akumulacni schopnosti zdenych pricek neprecenoval, vetsi vyznam ma rozhodne podlahovka. Na druhou stranu jsou zdeny pricky v drevenym dome zajimavej kontrast a podle me vypadaji lip nez kdyz to ma clovek komplet dreveny. Nicmene akumulace v je v takovym dome urcite dulezitejsi nez ve zdenym – proto se krome zdenych pricek a podlahovky pouzivaji krby/kamna s vymenikem a akumulacni nadobou nebo klasicky kachlaky.

        Obkladani sadrokartonem myslis z duvodu pozarnich odstupu?

        Problemy s brousenim pri nedodrzeni doby nateru plati leda pri pouziti laku – vetsina srubaru ale natira prirodnimi oleji (vetsinou na bazi lneneho oleje) kde toto neplati.

        0 0
    • li-borg  

      Tak zjišťuji, že jsem vlastně mrtvola. Zabila mě stěna z Porothermu, která se na mě sesypala, když ji strhla k ni přichycená rozviklaná skříň z IKEA o niž jsem zavadil když jsem prudce vstával po obhlídce podlahy, kterou po půl roce užívání budu muset vyměnit. Volala mě totiž manželka, že pračka přesně po uplynutí záruky odešla do věčných lovišť.

      0 0
    • mastihuba  

      jako po tom co sme se všeci sedřeli u bratra na stavbě z porothermu a na našem starym baráku, tak už jedině dřevostavbu. Hliněná mazanina se slámou je pěkná věc ale když si to děá člověk sám tak to dost leze do peněz a de to pomalu. Znam borca co si z toho postavil cvičně zahradní domek a na barák se vysral a udělal klasickou dřevostavbu.

      Mě se moc líbí Pajova roubenka, teda likusák. :D

      0 0
      • Thidney  

        Známej postavil rámovou konstrukci vyskládanou balíkama lisovaný slámy a oplácal to jílem. půdorys 7*5m se sníženým spacím patýrkem, žádný základy jen ukotvený trámy. Náklady měl cca 100 000 + vlastní práce (dřevo + okna + dveře ze starých baráků, co lidi měnili), jedny kamna uprostřed, voda v jednom koutě, je to dost spartánský – šlo mu vyloženě ozkoušet si technologii a jestli v tom jde žít. Bydlí v tom už docela dlouho a příští rok chce stejným způsobem postavit větší. Samozřejmě to není pro každýho – minimálně údržba musí být častější a pečlivější.

        Sám mám v plánu jednoduchou, placatou, přízemní dřevostavbu, difuzně otevřenou, dvouplášťovou, vytápění kachlákama. Na pasiv kašlu, protože nejhezčí výhled máme na sever ,) Rekuperační šílenosti s vzduchotěsným barákem taky pro mě nejsou. Rád mám okna dveře dokořán co to jde – děti stejně furt běhaj ven a dovnitř, tak co je budu buzerovat, že má být pořád zavřeno.

        0 0
        • Excel  

          Jenže tvá difuzně otevřená stavba musí být stejně vzduchotěsná z logiky věci ;-) Difuze vodní páry neznamená, že není vzduchotěsná. Pokud by vzduchotěsná nebyla tak si buď jist, že ti od kondenzace do pěti let pěkně vyhnije

          0 0
          • Thidney  

            Ale jo, špatně napsáno. S miminem na ruce mi to očividně špatně formuluje:) Myslel jsem tím zkušenosti z návštěv u kamarádů co maj rekuperaci a držej barák totálně zavřenej, v létě si neotevřou na terasu a zahradu…a podobný magorský chování /dobře po větru od Štětí to chápu/ Lidi se přizpůsobujou technologii a baráku, místo toho aby to bylo opačně.

            Nejsem stavař, ale pokud mám difúzně otevřenou konstrukci, tak počítám s určitou mírou prostupu, používá se parobrzda a ne parozábrana. Nebo se pletu?

            0 0
            • Excel  

              Ano počítáš s prostupem vodní páry. Místo parotěsu kterej má odpor prostupu vodní páry jako 200 nebo 300 m vzduchu, tak použiješ jen tu parobrzdu, která má odpor třeba jen 18 m (někdy to nahrazuje OSB deska, která právě kvůli vzduchotěsnosti musí mít přelepené spoje) no a směrem ven by ty tloušťky dif. odporů měli klesat. Ale neznamená to principiélně to, že v tom domě nemusíš větrat, to s tím nesouvisí. U pasivu se ta rekuperace používá jen z toho důvodu, že umělě větrat to musíš a abys neměl ztrátu větráním který by jen přivádělo a odvádělo, tak je tam ta rekuperace. Samotná rekuperace nemá návratnost ekonomickou, ale jde hlavně o komfort. Ono je taky u dřevostavby blbý větrat v létě v poledne a pouštět si z terasy horkej vzduch do interiéru. Nechci to tady zabalastit sáhodlouhými úvahami. Stručně, dif. otevřená skladba, správně provedená je blbuvzdornější, ale dražší.Nicméně x % lidí je zmasírováno tím, že dům dýchá a že nemusíš větrat.

              0 0
          • Smazaný účet  

            odkrvenej mozek po obědě, si musim dát kafe abych všechny ty ne- skousnul a pochopil to… :o)

            0 0
            • Thidney  

              sice sem pořád ještě před snídaní, ale jdu si pro jistotu dát kafe taky, protože si nejsem jistej na co reaguješ :)

              0 0
              • Smazaný účet  

                Difuze vodní páry neznamená, že není vzduchotěsná.

                to byl pro mě oříšek. já tak nějak pochopil tvůj příspěvek a pak nepochopil ten excelův, no ale koukám že jste se nejdřív úplně nepochopili ani vy dva, tak asi je to v pořádku, teď už asi všichni chápem všecko a já si jdu dát to kafe, jak jsem slíbil. :o)

                0 0
                • Thidney  

                  :) já se souběžně chystal na celoškolní rodičák a byl apriori v totálně negační náladě, tak se moc omlouvám.

                  0 0
      • Paja  

        Me hosi nenaserete;P

        0 0
    • capis  

      Doufám, že jsi hasič.

      0 0
    • martin7  

      pánové, přiživím si polívčičku na tomhle tématu. Jak se podle stavařů pohybují ceny za projekt zděného RD? Jiná alternativa by byla projekt od někoho koupit. Pozemek mám velký jako kráva, jen tam mám omezení sedlová střecha a „žádná extravagance“. Je to ve vesnici, takže památkáři trochu prudí.

      0 0
      • kesu  

        Ahoj,

        cena za projekční práce se může navrhovat podle sazebníku UNIKA, ze kterýho jsem si před časem udělal takovouhle tabulku.

        V dolní části jsou celkové náklady na projekční práce podle ceny objektu 1–10 mil. Kč. pro zděné stavby. V horní části je pak procentuelní rozdělení mezi jednotlivé činnosti.

        Tohle je ale obecné, pro menší rodinný dům to bude o dost snažší a levnější, je pravděpodobný, že se taky dostaneš pod tento ceník

        0 0
        • kesu  

          obecně projekt na RD vyjde obvykle mezi 30–100 tis s prováděčkou. Nicméně jde to i za 20 a taky za daleko víc…:)

          0 0
          • Soreno  

            No podle tohohle ceníku bych chtěl dělat :-))

            za 20 untrhunt od důchodce v ruce jinak normálně myšlený projekt se nevyplatí finančně

            ale cirka od 30 k bez statiky požáru radonu a inženýrské práce a faktury se už dá (jako melouch na uživení projekční kanceláře to moc nejni)

            0 0
            • kesu  

              může koupit hotovej no:-)

              0 0
              • Soreno  

                a pak si někde dokoupit usazení do terénu a základy a dodatek zprávy a změnu posunutí příčky atd. atd. :-)))))

                Jima k samozřejmě typový projekt vychází lvněji neboť se prodá více lidem.

                0 0
            • martin7  

              dík za info. Požár si udělám sám (jsem OOZ), radon mám za trojku akorát musím pořešit statiku.

              0 0
    • byumy  

      Nedávno mě zaujal domek tedy spíš stavebnice rodinného domu tj.stavebnice Ecotherm ,kde jde o nízkoenergetickej dům pro montáž svépomocí a prodávaj to kolem půl mega.Viděl jsem to i pod značkou BDS design tak nevím,stačí to vygooglovat,je to prej postavený za 3 dny

      0 0
    • byumy  

      Nedávno mě zaujal domek tedy spíš stavebnice rodinného domu tj.stavebnice Ecotherm ,kde jde o nízkoenergetickej dům pro montáž svépomocí a prodávaj to kolem půl mega.Viděl jsem to i pod značkou BDS design tak nevím,stačí to vygooglovat,je to prej postavený za 3 dny

      0 0
      • mr.antik  

        Něco podobnýho jsem viděl tady, ale člověk by to musel vidět na vlastní oči nebo aspoň na fotce

        http://www.myset.cz/dum-myset/

        0 0
        • Frostty  

          Mno, chata olrajt, ale jako regulerní barák se mi to příčí.

          0 0
          • McBlacky  

            taky bych v tom bydlet nechtěl.

            0 0
          • mr.antik  

            Proč myslíš, většina lidí bydlí mnohem horších bytech (panelák). Samozřejmě v základu je blbé topení, otázkou je izolace stěn a střechy, vlastní pevnost konstrukce,…

            Kdyby to bylo ale všecko kvalita, bral bych to hned, nevim co k životu potřebuješ než 100m2 plochy

            0 0
            • Frostty  

              Jsem zvyklý na něco „trochu“ jiného, ale věřím že někomu může takový domek i vyhovovat.

              0 0
              • mr.antik  

                jasně, záleží hrozně na lokalitě a na životním stylu, od malá bydlím ve stoletém obrovském kameném domě a už přesně vím, co bych nechtěl :-))

                Život v chalupe bych bral hned, je to jeden posledních „hmotných“ nesplněných snů…

                0 0
            • vrrr  

              Ta „spousta lidi v panelacich“ ma oddelenou koupelnu se zachodem a k tomu zachod s umyvadlem a navrch jeste vetsi uzitnou plochu jednotlivych mistnosti, nez v tom linkovanym baraku. A k tomu obchody, skoly, krouzky, zamestnani a kulturu „za rohem“.

              Holt dnesni socky uz nezijou jen v revitalizovanych panelacich, ale taky 50km od mesta v drevostavbach…:)no fl­ame.

              0 0
        • Soreno  

          Hm super možná by si měly nastudovat vyhlášku o tom jak má mít RD sociální zařízení.

          0 0
          • Soreno  

            tedy normu :-) – už jsem to nestih opravit

            0 0
          • mr.antik  

            socky žijou v paneláku…

            0 0
            • Soreno  

              Ale i v tom paneláku je oddělenej hajzl od koupelny :-)))

              0 0
              • alinceb  

                Pokud si nějaký koumák neudělal rekonstrukci DIY dle porevolučního „standardu“ All-in-one…:D

                0 0
                • vrrr  

                  Standard je mit (kdyz ne dve koupelny se zachodem) zachod v koupelne a umyvadlo a bidet na zachode. Pak mas dve pouzitelne jednotky. Nevim, jake jsou predpisy, ale cajdat se spinavou prde.i pres kuchyn do koupelny ze zachodu mi neprijde idealni, ani kdyby to bylo nastokrat dle predpisu. Takze radeji to DIY.

                  0 0
                  • alinceb  

                    Kouzlo bidetu sem ještě neměl šanci testovat…

                    0 0
                    • vrrr  

                      To neva. Ja ho mam a nepouzivam. Ale vsichni letitejsi znami mi rikaji at si pockam, ze nakonec me ty hemeroidy dostihnou a delat pak rekonstrukci se mi chtit nebude…

                      0 0
                      • alinceb  

                        :D

                        0 0
                      • ZuzicK  

                        Nej je sprška u umyvadla.. já jsem bidet párkrát zkoušela a přišlo mi to hrozně nepohodlný.. sprška je sprška :-)

                        0 0
                        • alinceb  

                          No vidiš, já myslel, že je to na mytí bot od bahna, a ono je to přitom na oplachování podvozku…:D

                          0 0
                          • Frostty  

                            :D:D:D

                            0 0
                          • ZuzicK  

                            Hele já to používám na všelicos, parádně se s ní dají (u umyvadla) umýt vlasy, boty jsem v tom taky myla :-) (ale ten písek v záchodě nic moc :-) to je lepší mít hadici venku), hodí se při vyplachování vlastně čehokoli..

                            A při tom oplachování si to namíříš ze směru kterej potřebuješ, to je u bidetu trochu složitější :-)

                            0 0
                  • ZuzicK  

                    Tak tak, záchod v koupelně, i samostatný. U obou umyvadlo se sprškou. A dneska už by mělo být také normální mít odtah přímo ze záchodu, ale téměř nikdo to nedělá.. a přitom to je taková primitivní a celkem levná věc.

                    0 0
              • mr.antik  

                A to jako musí být podle nějakých norem jo? Co je komu do toho…

                Btw babička v paneláku má záchod normálně v koupelně (původní jádro) a je to jeden z těch novějších paneláků…

                0 0
                • alinceb  

                  Jasně, že jo. Dneska je norma na každý prd. Ale jinak to je celkem logická a praktická věc. Mít v bytě jediný záchod v koupelně je fakt kktina, protože při využití místnosti logicky blokuješ ostatní obyvatele bytu. A nějaký extra velký prostorový přínos to sloučení taky nemá…

                  0 0
                  • mr.antik  

                    V malých bytech např. 1–2 lidi bych to jinak nedělal. V rodinném domu bych naopak udělal dva záchody – jeden v koupelně (třeba v pokroví) a druhý zvlášť.

                    Ale to je snad o selském rozumu než o normách, vždyť se nejedná o veřejnou budovu

                    0 0
                    • raceman  

                      v rd rovnou 2 koupelny, jednu se sprchovým koutem a jednu s vanou :)

                      0 0
                      • mastihuba  

                        3 jeden sprcháč s hajzlikem je dobrý mít ve sklepě :) když dojedeš z kola nebo děláš něco na dvoře, tak nemusíš tahat bordel do baráku :D

                        0 0
                        • alinceb  

                          A kolik baráků se dneska staví podsklepených?

                          0 0
                          • mastihuba  

                            a tak říkejme tomu technický zázemí a těm bytům na poli co mají jen základovou desku a střechu prosím nebudeme říkat rodinnej barák. :D

                            0 0
                            • alinceb  

                              :D

                              A řadovkám můžeme směle říkat paneláky naležato…;)

                              0 0
                              • mastihuba  

                                Tak jako já su synek ze statku a vo tom jak nemá vypadat takovej rodinej barák něco vim, protože takovej paskvil vyhnanej na štok v 70letech stavěl kde kdo. :) Teď bych to nejraději shrnul a postavil od nuly znova. Na druhou stranu hospodářský stavení někdy z 19století nemá na dvoře každej :) ***** co tam se za ty leta vlezlo, až se do toho pustim tak jenom vyklízet to budu 2roky :)

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  akorát ty čísla ve sportce ne a ne padnout :D

                                  0 0
                                • alinceb  

                                  Já sice nejsem ze statku, ale RD 10×10m plně podsklepené s bývalou kovárnou 8×8m na dvoře a zahradou 65×18m – takže mám taky představu…:)

                                  0 0
                                • RomanH  

                                  No on je to spise pruser do budoucna, az budes muset resit treba stresni krytinu na stodalach, tramy a tak. Vidim to u Karla.

                                  0 0
                            • mr.antik  

                              Sklep má jiný výhody, ale jako skladiště kol bych bral v přízemí než to tahat někde po schodišti…

                              0 0
                        • ZuzicK  

                          to je spíš technická místnost.. vytápění, praní, klidně menší vana na špinavý věci, sprcháč, umyvadlo (nejlepší hluboký nerezový na přepírání ;-)) a skříň/police s „chemií“. S co nejlepším přístupem zvenku.. to je moje představa :-)

                          0 0
                        • raceman  

                          a proc proboha? :D normalne venku umyju na dvorku zahradni hadici :) a nebudu kvuli toho stavet sklep ;)

                          0 0
                          • mastihuba  

                            viz výše, neříkejme tomu sklep, ale technické zázemí, je fuk jestli je to pod barákem nebo jinde. Uznávám že sklep jako takovej je pro spoustu lidí přežitek.

                            0 0
                    • alinceb  

                      Jak to myslíš? Jakože pro 2 lidi stačí koupelna do kupy s hajzlíkem?

                      0 0
                      • mr.antik  

                        Přesně, v idálním případě pokud je to pár a netrpní nějakými chronickými problémy :-))

                        Nemyslim třeba koleje nebo ubytovny.

                        0 0
                        • alinceb  

                          Jsme mladý pár, žádnými problémy netrpíme, bydlíme ve 2kk po rekonstrukci a v žádném případě si nedokážu představit, že bychom měli hajzlík v koupelně…

                          Vstáváme každé ráno spolu a jezdíme spolu do práce. A už jen to, že se ráno musíme poskládat k jednomu umývadlu, je dost nepraktické. Ještě kdybychom si blokovali koupelnu sezením na míse – to by bylo fakt už konec. Když se náhodou nemůžeme vejít k tomu umývadlu, tak se dá ještě použít umývátko se zrcadlem na záchodě…:)

                          0 0
                          • Atilla  

                            A jak to děláš když si jeden chce udělat k snídani česnečku a druhý vajíčka? To máš taky 2 sporáky?

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Ne kazdy doma vari na turistickem varici:DD

                              0 0
                              • Atilla  

                                Tak já nevím jak jsi na tom s tělesnou konstitucí, ale umyvadlo není o moc menší, než klasický 4 plotýnkový sporák. Takže naskádat se ke sporáku musí být větší problém než k umyvadlu(pánvička je vetší než kartáček:)

                                0 0
                                • alinceb  

                                  No my zatím nemáme dořešenou skříňku se zrcadlem a na poličce máme postavené jen relativně malé zrcátko, takže to je zdrojem veškerého prostorového problému…:)

                                  A o kartáček vůbec nejde – při čištění zubů stejně obvykle chodím po celém bytě. Problém je s upravováním zevnějšku…:)

                                  0 0
                                  • Atilla  

                                    To víš my neadrtálci to máme rychle vyřešený. Vyčistím si zuby, opláchnu gezicht a můžu jít:)

                                    0 0
                                    • alinceb  

                                      Já teda nevim, co děláš za práci, ale v té mojí musim vypadat trošku reprezentativně…:)

                                      0 0
                                      • Atilla  

                                        Já vypadám reprezentativně, stačí jenom pohledět a pouze krásu zahlédneš:)

                                        Dready moc udržby nepotřebujou a oholím se tak jednou za měsíc. Pičifuky taky nepoužívám, takže nemám co řešit.

                                        nature style 4ever:)

                                        0 0
                                      • mastihuba  

                                        stačí si vybrat takovou práci při které nikomu nepotřebuješ lezt do zadku :) pak ti stačí kartáček na zuby a petka vody v autě. :D a zrcátko tam má každej svoje :D

                                        0 0
                                        • alinceb  

                                          No na mojí pozici rozhodně nikomu do zadku lézt nepotřebuju, naopak protože firmám dávám práci, tak se většinou ty lidi snaží vlézt do zadku mně…:D

                                          0 0
                                  • Frostty  

                                    No jo šampón, už vše do sebe zapadá :D.

                                    0 0
                            • alinceb  

                              Snídáme to samé – obvykle je opečená bábovka nebo nějaký koláč. Na dělání vajíček ráno není čas…:) No a česnečku ke snídani? Co to je za nesmysl?

                              Btw. i kdyby to tak dopadlo, tak ke sporáku se taky nakonec 2 seskládáme…:)

                              0 0
                              • Atilla  

                                TVL česnečka k snídani! Po tahu nejlepší.

                                0 0
                                • alinceb  

                                  já už tak nějak netáhnu, takže česnečku po ránu nepotřebuju. Ale jinak máš pravdu…;)

                                  0 0
                                  • Atilla  

                                    hej však nám je stejně, tak mi neříkej že se občas neutrhneš. Pravda s věkem potřebuju tu česnečku i po šesti dvandách:)

                                    0 0
                          • mr.antik  

                            Kdybyste měli integrovanej záchod do koupielny, tak tam dáte v pohodě dvě umyvadla a zrcadla, když už to teda nutně potřebujete…

                            0 0
                            • Excel  

                              přesně, alinceb může ***** a přítelkyně si u toho pucovat zuby. Nicméně u bytů do 2+kk to je prostě logický, narvat hajzl solo chce víc místa (dneska už maj solo hajzle i umývátko), příčka navíc, prostor navíc, peníze navíc, takže logický je u standardu mít hajzl v koupelně, u 3+kk je zase logický hajzl solo, nevím nač to dál řešit co je lepší nebo není. Mít byt s garáží je taky lepší než parkovací stání, ale holt musíš přitlačit skrz love na pilu.

                              0 0
                              • alinceb  

                                Mně to teda logický nepříjde. Hajzlík v koupelně pochopím tak u garzonky, kde spousta lidí bydlí samotných. 2kk je byt už pro 2 nebo 3 lidi a pak je to špatně. Úspora místa je sice argument, ale zase na druhou stranu mi nevadí, že koupelna není tak velká. Je to vyvážené tím, že tam není smrad a že když se někdo sprchuje, koupe nebo čistí zuby, tak si můžu klidně zajít na záchod a nemusím to řešit.

                                Další věc je to, že spousta lidí považuje koupelnu za relativně intimní místnost, do které neradi někoho pouští. Případná návštěva si pak odbude všechno na záchodě a do koupelny neleze.

                                Závěrem – říkejte si co chcete, ale v bytě, kde bydlí víc než jeden člověk, musí být samostatný záchod. Pokud není, tak to výrazně snižuje komfort užívání a ten byt logicky ztrácí na hodnotě.

                                0 0
                                • Frostty  

                                  2kk a pro tři lidi? Asi jsem fakt vážně zhýčkaný :(

                                  0 0
                                  • alinceb  

                                    Rodiče + malé dítě? Pro mě je tahle představa únosná pro jedno dítě předškolního věku…

                                    0 0
                                    • Frostty  

                                      „únosná představa“, asi tak, ale pro mě žádná představa komfortu. Od té doby co nebydlím v obřím baráku se „stařékama“ je všecko malé :(.

                                      0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    Pokud se vhodne vyresi casovy rozvrh sukani/masturbace, tak by to snad i slo:)))

                                    0 0
                                • mr.antik  

                                  já nevim, když je ten „někdo se sprchující“ tvoje přítula, tak se snad můžeš jít vyčůrat…

                                  No nic každej má prefernce jiný, můj byt má 42 metrů i s balkónen, koupelna není sice nejšikovnějc řešená, ale určitě je lepší mít větší koupelnu se záchodem než dvě minikomůrky

                                  0 0
                                  • alinceb  

                                    A ty v koupelně tancuješ nebo na co potřebuješ větší koupelnu? Máme 2kk 62m2 bez balkónu. Pokud bydlíš sám, tak ti to asi nevadí. Já si ale na záchodě třeba rád přečtu časopis nebo maily a nechci se stresovat, jestli tím někomu blokuju koupelnu a znepříjemňovat někomu pobyt v koupelně…

                                    0 0
                                    • Atilla  

                                      Koukám, že s tím máš fakt problém. A takhle na veřejném záchodě se vyčůráš, nebo musíš ven aby to šlo?

                                      0 0
                                      • alinceb  

                                        Jak to spolu souvisí? Tys byl někdy na veřejným záchodku, kde byly mísy neoddělené v jednom prostoru a seroucí jedinci si u toho spolu povídali?

                                        0 0
                                        • RomanH  

                                          jasne, na latrine na tabore

                                          0 0
                                          • alinceb  

                                            Pokud bereš záchodovou latrýnu na táboře, kde se se*e přes bidlo, jako „veřejný záchod“, tak OK. To bys pak mohl brát jako „veřejný záchod“ třeba i serwood, který obvykle vznikne na každém fesťáku atp…;)

                                            0 0
                                        • mr.antik  

                                          nojo, ale ****** = pár minut/za den to zas takovej problém není se nějak dohodnout

                                          http://epic4chan.tumblr.com/…in-amsterdam

                                          0 0
                                        • Atilla  

                                          Kde tam co píšu o pokládání hnědých briket?

                                          Jinak už 5let bydlím s ženou v bytě kde je WC+k a že by v tom byl nějaký problém jsem si nevšiml. Samosebou jestli smrdíš, tak že i sousedi otevírají okna …

                                          0 0
                                          • alinceb  

                                            Já sem bydlel 2 roky na privátě, kde to bylo spojené, a když sme rekonstruovali, tak sem přesně věděl, co nechci. Pokud se s paní v koupelně neblokujete, tak se to dá. My vstáváme spolu a problém s tím máme…je to na každém, jak si to udělá…

                                            0 0
                                          • mr.antik  

                                            Kde je WC společné tak to chce něco takového:

                                            http://wc-klima.zapni.net/index.php…

                                            0 0
                                          • alinceb  

                                            Ale já od začátku píšu o s*aní – o tom jediném to je. Ch*aní je otázka pár vteřin, kterýma nikoho neomezíš a v krejním případě to můžeš provést, i když je někdo jiný v místnosti…

                                            A navíc to nesmrdí…;)

                                            0 0
                                            • ZuzicK  

                                              Když máš odtah ze záchoda tak taky nesmrdíš ;-)

                                              0 0
                                              • alinceb  

                                                Nebo bych mohl být třeba vegetarián…

                                                Prostě koupelna s WC je nesmysl – to mi nikdo nevyvrátí, tak se nesnaž…;)

                                                0 0
                                        • ELx  

                                          Je vidět, že jsi ještě nikdy nebyl v Rusku

                                          0 0
                                          • alinceb  

                                            Nebyl a nechystám se tam…:)

                                            0 0
                                            • ELx  

                                              A to je právě chyba. Získal bys tam spoustu užitečných zkušeností.

                                              0 0
                                              • alinceb  

                                                No v minulosti jsme tam už i něco stavěli, ale to sem ještě nebyl u firmy. Ale stavíme i v Maďarsku, Lotyšsku, Rumunsku, Polsku – takže nějaké zkušenosti se nasbíraj…:)

                                                0 0
                                                • ELx  

                                                  :-) to je slabej odvar proti Rusku. To jsou civilizovaný země, pravý Rusko začíná tak 100 km východně od Moskvy

                                                  0 0
                                                  • alinceb  

                                                    Ta fabrika, co stavěl kolega, je v Novgorodě, takže imho splňuje podmínku „pravého Ruska“…:) Máme jednoho kolegu Rusa a to je fakt zvíře…:D

                                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      Tak to já nepraktikuju, nejsem záchodovej typ, čtu si radši v křesle…

                                      Chápu že 62m fakt neřešíš jeden čtvereční metr navíc :-))

                                      0 0
                                      • Atilla  

                                        A když čteš na záchodě, tak si navíc připravuješ okulár na hemeroidy:)

                                        0 0
                                • Excel  

                                  koupelna s hajzlíkem bude menší než koupelna a solo hajzlík, tipnul bych na bytě to udělá sto tyček, ten rozdíl.

                                  0 0
                                  • alinceb  

                                    Neudělá…teda aspoň při rekonstrukci rozhodně ne. Dveře 8tis., větší plocha + obklady + příčka cca. 25tis, umývátko 4,5tis., rozvody 3tis. = ani ne 40tis. Kč…;)

                                    0 0
                                    • Excel  

                                      Jasně, při rekonstrukci, pokud to jde, zmenšíš koupelnu, nebo zmenšíš něco jinýho. Ale já mluvím o nových bytech 2+KK v Brně, novostavba, dejme tomu 55 m2 2,5 mega. Mrkni se na dispozice a v 80% případů koupelnu už nerozdělíš, abys tam ten hajzlík narval solo,takže bys musel ubrat jinde. Takže solo hajzlík na úkor šatny nebo ještě menší ložnice nebo obýváku s kk. U 2 KK to prostě nedává smysl. Jasně pokud se budem bavit o 2+kk na 70m2 už to řešit jde. Jen o prachách to je.

                                      0 0
                                      • mr.antik  

                                        no i ve starým paneálku to často prostě jinak nejde. A pak musíš rozhodovat jestli třeba pračka půjde do koupelny, případně jestli se vleze vana (to bych zas já ne ustoupil) a nebo bude samotnej hajzl.

                                        0 0
                                        • alinceb  

                                          Starý panelák – pračka v koupelně (45cm s horním plněním), vana 160cm se zástěnou, umývadlo se skříňkou a vedle plnohodnotný záchod s umývátkem…;) Ten půdorys sem vymýšlel celkem dlouho a imho se to celkem povedlo…

                                          0 0
                                      • alinceb  

                                        No máme 2kk 62m2, velká kuchyně se spíží, obývák 4×6m, velká ložnice, polnohodnotný záchod s umývátkem, rozumně velká koupelna a bývalá šatna – dneska kolárna. Nemám u sebe půdorys, jinak bych ho postnul…

                                        0 0
                                    • Excel  

                                      40 tyček je cena/1m2 bytu v brně, na periferii

                                      0 0
          • Excel  

            máš pravdu od 3+kk navrch by to měl stavební úřad nepovolit

            0 0
            • Excel  

              Tak mám zažitou starou vyhlášku, kde bylo přímo dané „Tvoří-li byt nejvýše dvě obytné místnosti, mohou být záchod a koupelna v jedné místnosti“ Ale podle „nové“, která už platí teda nějakej ten rok :-) tenhle kus vypadl a zůstalo jen toto: „Každý byt musí mít alespoň jednu záchodovou

              mísu a jednu koupelnu. U každé samostatné provozní

              jednotky s pobytovými místnostmi se počet záchodových

              mís stanoví podle účelu jednotky a počtu

              jejích uživatelů v souladu s příslušnými normovými

              hodnotami. Záchod nesmí být přístupný přímo z pobytové

              místnosti, nebo z obytné místnosti, jde-li o jediný

              záchod v bytě“ Tu normu v ruce nemám takže to možná můžou mít správně a křivdil bych jim.

              0 0
              • mr.antik  

                hmmm, tak jsou pěkný hovadiny, tohle je snad každýho věc. Důležité je, aby barák nespadnul na hlavu, aby neprobíjela elektrika, neutikal plyn/spaliny a voda…

                I v domě o 5 místnostech můžou žít dva lidi.

                0 0
            • karliner  

              Nechápu, co je stavebnímu úřadu do toho, jak si chce kdo postavit záchod a koupelnu..

              0 0
              • Excel  

                když ti může kecat do toho jak si chceš postavit barák a kde, tak se divím, že se divíš, že ti může kecat aj do hajzlu

                0 0
    • mr.antik  

      .

      0 0
    • mr.antik  

      500

      0 0
    • Nikovlas  

      Ptát se na barák na B-F už je hodně odvážný :-D Na druhou stranu je tu aspoň 100 aktivních odborníků, takže…

      Za sebe řeknu jen, že o týhle technologii nic extra nevím, ale podobně jako u všech „lehkých“ konstrukcí, jako jsou dřevostavby a různé sendviče, je třeba zohlednit i nezbytnou akumulační schopnost stavby, kterou jí dají „těžké zdi“. často se to řeší třeba vnitřní cihlovou zdí (v případě těchhle „přírodních“ budov se přímo nabízí nepálená hlína).

      Už jsem viděl spousty článků a těchhle alternativních systémech, jak je to levný, rychlý, izolace… ale o akumulaci se nezmíní nikdo – pak to může bejt v létě sranda.

      Takže doporučuju to řešit se skutečnými odborníky. ***** na katalogový domky a články v Chatař a chalupář nebo Bydlení atd.

      0 0
      • martin_bakov  

        proc by ne, par zajimavych nazoru se tu najde, dokonce i tipy z praxe ;)

        0 0
        • Nikovlas  

          Já nevím – já to celé nečetl – jen si třeba vybavím vlákno „jak se bránit proti zloději“, a vidím armádu profesionálních bouchačů na kolech… která se pravděpodobně v případě potřeby dokáže flexibilně přeorientovat na armádu architektů a odborníků na bytovou výstavbu, moderní technologie výstavby a ekologii na kolech. Ale jo – na nápady je to fajn :-)

          0 0
          • alinceb  

            Na B-F je 25tis. registrovaných uživatelů, z toho je třeba 5tis. dlouhodobě aktivních a stavařina je hodně rozšířený obor, takže nevidím důvod, proč by 2% z tohoto počtu (100 lidí) nemohli být stavaři, kteří mohou něco říct k tématu, a z toho třeba 5% (5 lidí), kteří opravdu rozumí návrhům a provádění domů i v pasivním standardu…;)

            0 0
            • martin_bakov  

              vida, statistik !

              0 0
            • Nikovlas  

              To může být – já jen narážel na to, že je tu dost uživatelů, kteří jsou odborníci na všechno. Takže se pak ve spoustě vláken odborné názory ztratí v „selském rozumu“.

              0 0
              • alinceb  

                Ono když si ale přečteš pár názorů v téhle diskusi, tak snadno poznáš, kdo tomu fakt rozumí a kdo jen kecá z hladu (jako třeba já, protože pasivní domy jsou mimo můj obor a mám už fakt hlad)…:)

                0 0
              • martin_bakov  

                jj odbornici na vsechno, byl by zajimavy experiment stavet barak s pomoci bikefora, na zacatku fotka pozemku a zakladni navrh domu – a parta samozvanych odborniku bude hlasovat o tom co se udela dal :D

                Tak chlapi uz sem udelal ty zaklady podle navrhu kerej zvitezil a ted zacnem s tema stenama, jak na to ? hlasujte ! :D

                0 0
            • kandik psi zub  

              hlasim se k oboru – arshitekt, postavil jsem tri drevostavby z nichz v jedny, ty nejblbejsi pochopitelne, bydlim. Mam to cely cist a pak vynyst nejaky moudro nebo je to ztrata casu?

              Peace to porotherm and all da šit !

              0 0
              • mr.antik  

                nečti to, vynes nějaký moudro. Zajímá mě, kriticky, co je v na dřevostavbě horší/problema­tičtější než u cihly.

                Viz třeba akumalační schopnosti…

                0 0
                • smallbrother  

                  …určitě to někde nahoře je.

                  Tak, akumulaci můžeš řešit vložením akumulační stěny dovnitř, teď se hodně používaj nepálený cihly.

                  U dřevostavby vidím jako největší problém nutnost opravdu kvalitního provedení stavby (parozábrany, vzduchotěsnost)

                  Pokud bys stavěl ze slámy, tak tam je pracnost v úplně jiný dimenzi. To už musí stavět nadšenec pro sebe, protože každá firma se na to vykašle.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    jak třeba zabránit topení a vodovodu, abych za 24hodin absence tepla nezamrzlo?

                    0 0
                    • smallbrother  

                      …to není psí bouda, nebo dřevník. Tady máš tolik tepelný izolace, že tam nemůže mrznout. Problémem těhle baráků je spíš přehřejvání. :)

                      0 0
                      • ZuzicK  

                        i když je 3 týdny –20°C? Myslim, že mr.antik myslel případ, že ti vypadne topení na pár dní, jaká je cca křivka vychládání zdí..

                        0 0
                        • alinceb  

                          V podstatě žádná. Tyhle stěny mají zanedbatelné akumulační schopnosti. Tepelnou stálost zajišťuje ohřátý vzduch uvnitř, takže bys těch pár dní nesměla větrat…

                          0 0
                          • mr.antik  

                            Takže před týdnem na horách to pro jistotu vytopit na 40 a modlit se, aby nevypnuli elektriku a fungoval kotel…

                            0 0
                          • smallbrother  

                            …a větrání jde přes rekuperační jednotku.

                            Pasivní dům ti vytemperuje slunce i když je podmrakem a nic, třeba kvůli proudu, nefunguje.

                            0 0
                    • Excel  

                      zapálíš v baráku tři svíčky a zbytek doprdíš, ve zděným ti to zmrzne o den dva později

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      záložní diesel a topnej kabel. :o)

                      0 0
                • kandik psi zub  

                  takze bombarduju moudrem, bacha:

                  drevostavba:

                  • z mych zkusenosti a zkusenosti firmy s kterou jsem na realizacich pracovalvesmes neni levnejsi. Zcela urcite bude levnejsi na prizemnich anizkorozpoctovych stavbach ( pod dva míče)
                  • je vonava a okamzite obyvatelna ( proschla)
                  • pri vhodne zvolenym systemu je relativne bez problemu editovatelna ( zmenapoctu a umisteni oken atd.)
                  • pri stejny zastaveny plose je prostornejsi zhruba „o mistnost nabarak“ – tenka konstrukce, resp. pri stejny tlousce vyrazne vyssi tepelnyodpor steny
                  • ma vesmes spatny akusticky vlastnosti, pokud se tomu nevenuje pece napr.pomoci masivnich anhydritovych poteru atd.
                  • pracuje, takze i pri velmi kvalitne pripraveny konstrukci, kvalite drevaatd. stejne sadroše nekde praskly (bohuzel tam byly).

                  je setrna k zivotnimu prostredi, ale nikoliv tim ze ma levnej provoz,(to muze mit i poroš se zateplovakem) ale energetickou nenarocnosti na vyrobu – u konvencni drevostavby je vlastne akorat doprava, polystyreny v konstrukcich pod zemi a vata ) a furt lepsi vata nez polystyren). V ekologii se da jit dal – ovci vlna, slama, penovy sklo atd. Drevostavba taky vazi mene ( mam pocit ze se nekde mluvilo o polovine az tretine vahy) tzn. tretinova zatez na dopravu. Rovnez zakladove konstrukce muzou byt vyrazne subtilnejsi, rozsirujou se ted pry hodne zemni vruty. Aspekt energ narocnosti a ekologicnosti konstrukce a dopravy se u nas naprosto zanedbava, podle zahranicnich vypoctu by zadnej ceskej pasivni barak obalenej polyšem, z palenyho zdiva neprosel.

                  • akumulace – teorie je pokud vim takova, ze u drevostavby se predpokladaniz­koenerg. az pasivni reseni, tzn. masivni tep. izolace, teplo z baraku prosteneutece a do baraku nenatece. Pokud dum vyuziva solarni zisky, tj. velka okna najih, musi mit samozrejme stineni na leto Dum v kterym bydlim ma hlavniprosklennou stenu na jih o velikosti 2,5×8 metru.Stineni -pergola dva a pulmetru siroka po cely delce, stineni plachtama z ikea, na zimu se sundavasamozrejme. Za predpokladu dodrzeni nekolika pravidel ( masivne vyvetrat pozdevecer, celou noc vetrat rekuperaci, pres den nevetrat vubec a nenechavatotevrena okna) se dum nedostal pri tydennim vedru +35 stupnu pres 26stupnu dolea 27 nahore. Dluzno dodat, ze mame zelenou strechu ( 10az 15cm substratu) a vestenach obyvaku asi tatru nepalenych cihel. Dum ma na dnesni pomeru uz nicmocstandart ( 24cm vaty ve stenach)V zime dum pri cca 0C a vypnutych vsechzdrojich tepla vystydne asi o tri ctyri stupne za vikend, zkousel jsem to.Obecne nas konkretni barak povazuju za blbe vymyslenej ( ode me pochopitelne), ane moc kvalitne udelanej.
                  0 0
                • kandik psi zub  
                  • u drevostavby samozrejme predpokladam vyuziti rizenyho vetranis rekuperaci, tzn. topeni ohrivanym vzduchem, ne vodou.
                  • pokud je potreba zvysovat akumulaci, delal bych to masivnim vnitrnibetonovou podlahou ( misto 5cm poteru treba 20cm) – protoze je podprosklennou stenou , nabiji se snadneji, a „lit beton na zem“ je konstrukcnedaleko snadnejsi nez cpat akumulaci do sten.
                  • po mych (malych) zkusenostech z drevenyho staveni povazuju za dobroudrevostavbu, a obecne dobry individualni bydleni nasledujici:
                  • drevostavba stavena z fosnoveho systemu primo na stavbe z KVH drivi,plosny zaklopy z OSB, pokud jsou vubec potreba. Pripadne masivni dreveny skelets pocitanou zivotnosti 100let+ a plast a dispozice „vlozena“.Maximum konstrukci ze dreva, tzn. vc. vnejsiho obkladu a vnitrnich povrchu.

                  Vnejsi povrchy budou vyzadovat peci, nebo je treba si zvyknout na „omselou“ estetiku. Pripadne je treba barak vymyslet tak, aby mel tak masivni presahy strechy, aby fasada netrpela.( bude stejne treba stineni) Vnitrni povrchy z palubek bez JAKEKOLIV povrchove upravy se mi vyrazne osvedcily – je to neuveritelne rychly, levny, podomacku udelatelny. Samozrejme se tu a tam neco zaspini, a decka neco pocmaraj. To se da vybrousit, nebo nechat.Mokry prostory (koup.,WC) kombinovat s prickama ze zdenyho matrose, jednoduchej matros je ytong. Duvody jsou dva – snadnejsi a znamejsi prace s rozvody a armaturami, a snadnejsi aplikace konvencnich povrchu – obklady, dlazby, bezespary potery. To na drevo nejde vubec a na sadros s problemama. Sadros obecne bych vynechal, a nejakej moc racionalni duvod pro to nemam – jen me proste sere, je to blba konstrukce, dela bordel, praska atd.

                  DUm by mel mit ozelenenou strechu, hlavni okna orientovany na jih, vyhnout se zejmena zapadu ( nizky slunce drti obyvatele přesvětlováním a přehřívánim interieru.)

                  Rizeny vetrani je u hodne zaizolovanych staveb nutnost, takze kombinace teplovzusny vytapeni+vetrani+ rekuperace. Ma spoustu vyhod, krome energ. nenarocnosti jednoduchou montaz, zadny radiatory, zadny mokry rozvody, zadny riziko mokry havarie, jen malinky vyustky pod okny. Rozvody vzduchu jsou ale narocnejsi na prostor, resp. je treba to lip rozmyslet.

                  Jo a este neco obecne –

                  1)je naprosto naivni stavet dum na 80 let. Moralne zadny dum nevydrzi dyl jak 40 let, dalsi generace ho urcite predela, nebo zboura.

                  1. nejekologictejsi a nejlevnejsi je ten kubík stavby, ktery nepostavis.

                  Dalsi temata jako „ sikma strecha= hezky dum“ nebo „ usetril jsem na projektu 100tacu a projebal 500“ zas jindy

                  peace

                  0 0
                  • Drno  

                    Taky uz mam nejake zkusenosti z realu :-) Temer se vsim vyse napsanym souhlasim, jen bych doplnil:

                    • je mozne se obejit bez prosklene steny, usetrite nejen finance na drahychvelkych oknech, ale nebude ani prehrivani interieru v lete (a take ne kazdemusedi zivot v akvariu)
                    • vnitrni steny urcite z ytongu nebo cihel, sadrokarton nebrat :-)
                    • projekt poradne vymakat a v prubehu stavby uz nic nemenit
                    0 0
    • Smazaný účet  

      600:)

      0 0
      • smallbrother  

        …a to mě na stavařině nejvíc štve. Odbornost, neodbornost, každej tomu strašně rozumí a kecá do toho. :)

        0 0
    • tom xtr  

      Sice mě tady možná někteří sežerou za reklamu …

      O slámě nic nevím, ale vzhledem k tomu, že náš hlavní bikový týmový sponzor je výrobcem imho velmi kvalitních dřevostaveb (přesněji panelů pro dřevostavby), nedá mi to sem dát odkaz na novatop-system.cz . Na jejich stránkách je hromada info k dřevostavbám, jejich požární odolnosti, o výhodách dřevostavby obecně, jsou tam nějaký videa. Základem technologie je SWP (masivní) deska. Přestože staví většinou v Rakousku, Německu a Swiss, dá se něco vidět i u nás.

      Potom, co jsem byl nucený pracovně se seznámit poměrně podrobně s výrobou a částečně i s vlastnostmi těchhle prvků, vůbec bych se nebál z toho stavět. Pravda, v tomto případě to asi není o tom primárně na hrubé stavbě ušetřit.

      0 0
      • Excel  

        jo, to je samo parádní..ale trošku jinej level :-)

        0 0
        • mastihuba  

          nj třeba dybys moh dělat s takovým rozpočtem jak voni, tak to dáš taky takhle dohromady :D

          0 0
        • tom xtr  

          Kolega si dělal srovnání na hrubé stavbě u konkrétního projektu domku, a toto vycházelo o cosi dráž než zděná stavba, ale zase nijak dramaticky, tuším cca +10%, nevím jistě? Zedník je u nás prostě pořád levnej :)

          0 0
      • ZuzicK  

        Teda dřevo mám ráda, hlavně to masivní, ale tohle už je i na mě moc..

        0 0
        • martin_bakov  

          holandskej styl – kazdymu je videt az do zaludku ve vlastnim baraku…

          0 0
          • ZuzicK  

            Tak jestli je to osamocený stavení obklopený velkým pozemkem, tak proč ne, mít takovej výhled, tak se taky nebráním :-) Ale oni maj i koupelnu, vanu všechno ze dřeva, v jedné barvě.. kdyby tam byly alespoň prvky z nějakého mořeného.

            0 0
    • op  

      Mate nekdo zkusenosti s VPC? Uvazuju o tom (17.5cm VPC + 18cm izolace nebo 24cm VPC + 14cm izolace). Narazil jsem na tehle system (konkretne KMbeta, ale je toho vic), kdyz jsem hledal ktery system poskytne dobre vlastnosti a zaroven rozumnou celkovou sirku obvodove zdi vc. izolace. Zda se, ze obecne vlastnosti toho systemu jsou dobre – presnost, akumulacni schopnost, jeden architekt mi to doporucuje.

      Zda se, ze nejcastejsi volba dnes je porotherm, me se ale moc nelibi jako material, navic vysledna sirka zdi s izolaci je hodne velka (pres 50cm). Chtel jsem stavet z klasickych cihel, ale to mi rozmluvili – velka spotreba malty, omitky, nepresnosti, atd, atd..

      Dik za postrehy

      Mimochodem, pomahal jsem stavet zazemi lesni skolky v Ricanech – slamovy domek. Byla to celkem sranda, takova dlouhodoba brigada, meli jsem tam cloveka, ktery stavi pro ZOO, opravdu se v tom (slame) vyznal. Dneska uz to normalne funguje.

      0 0
      • INSP.TRACHTA  

        Dobra volba. Z výrobců konkrétně Kalksandstein. Cenové jsou na tom lip, než třeba Silca a široká skala formátu. Vyprojektovalo jsme z toho par domku. Oknari si chválí, ze se do toho výborné kotví okna v porovnání s derovanymi cihlami. A je to super přesný. Me osobně je tohle z možných variant ta nejsympatictejsi

        systém. Jen je třeba mít projekt řešeny v modulu tech konkrétních bloku, at toho nemusí na stavbě moc řezat. To je přeci jen dost pruda

        0 0
    • AlenaNovako  

      Mě zase zaujala na http://www.homezin.cz/…ie-inspirace možnost postavit si dům z kontejneru. Nemáte s tím někdo zkušenost? Stačila by chatička :)

      0 0
    • Nosič Reklamy  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • THORX  

      Taky budeme mít dřevostavbu od RD Rýmařov. Ve středu deska ;-)

      0 0
    • Markéta01  

      My letos chceme jít do dřevostavby, a vypadá to, že to konečně dopadne. Snad si nebudeme rvát vlasy, že jsme měli jít do zděného, ale snad ne :)

      0 0
      • mr.antik  

        Tak pokdu je to výrazně levnější, tak proč ne. Kolega šel do poměrně drahý dřevostavby a už si trhá vlasy… Především hluk (vrzání, praskání) a jeho přenos, takže by šel ještě ještě do dražší konstrukce.

        0 0
      • Madtomas  

        Tfuj, mazej!

        Uz 3. forum dneska, vic napadne uz to nejde

        0 0
    • roman 3D  

      hodím to sem ačkoli tak trochu mimo mísu, má drahá polovička by ráda naroubovala na stěnu baráku tzv. samonosný dřevěný balkón o rozměru šířka cca.1,5 – 1,8 m a délka mezi 4,5 + 6 m. Nemá někdo nějaký tip či zkušenosti s realizací a cenou?, díky

      0 0
      • kamaro  

        Jen bych podotkl, že by podobnou úpravu měl schválit místně příslušný stavební úřad…

        0 0
        • roman 3D  

          někde jsem četl že pokud je to samonosný tak jenom ohlašovací povinnost – ale že je to pravda netvrdím

          0 0
          • wilda81  

            Tohle je čistě na úředníkovi. Ve stavebním zákoně je definované kdy stačí ohláška, kdy povolení. Je tam formulace „mění se vzhled stavby“ což je taková nic-nedefinující formulace, ale tohle přistavení balkónu do ní klidně úředník zařadí.

            Co se týká financí, tak bych sháněl místní řemeslníky tzn. navštívit hospodu nebo poptat kontakt u nějakého jiného řemeslníka – on už ti dá doporučení a ať ti udělají nabídku. Zastřešené to bude/nebude, máš lešení, uděláš si něco sám, kde budeš brát materiál? Tohle všechno dost ovlivní cenu…

            0 0
            • kandik psi zub  

              stavet sam, a samostojny, k baraku jen prikotveny. Cenove to budou vyssi desitky tisic v KVH a polykarbonatu, bych si tak tipnul…

              0 0
              • wilda81  

                Osobně jsem si říkal tak 150…

                0 0
                • kandik psi zub  

                  jasne, tam zalezi na x vecech

                  stavel jsem si rozsahem vetsi vec na zemi, zalozeny na zemni vruty, bylo to neco kolem kila, samozrejme bez prace, DIY. KVH, OSB, modrinovy terasovky 25mm.

                  0 0
            • Smazaný účet  

              Hlavně nikam nic nehlásit a žádný povolení nezařizovat. Postavit a hotovo.

              0 0
              • wilda81  

                Pokud máš jistotu, že tě nikdo nenapráší…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak tu nemáš, ale pokud je „klasifikace stavby“ tak nějak na vodě a spadá do libovůle úředníka, nepochybuju o tom, že úřad udělá všechno pro to, aby tě nějak zařízl nebo aspoň podojil

                  0 0
                  • kamaro  

                    Úřad bude dělat to, s čím bude mít nejméně práce popř. mu bude hrozit nejmenší nebezpečí. Čili se bude tvářit, že si žádné stavby nevšimnul. Bohužel, pokud na nějakou černou stavbu někdo upozorní (oficiální cestou), onomu úředníkovi nezbude nic jiného než se podnětem zabývat. Jak se poté zachová bude záležet na tom o jakou stavbu se jedná, do jakého rizika bude daný úředník chtít zajít a kolik bude ochoten tomu věnovat času.

                    Ale pokud nebude podnět, tak se tím úředník sám od sebe zabývat nebude, přidělával by si tím akorát pouze práci, za kterou stejně nic nedostane. Ale jakmile to začne být už moc okaté a někdo jej do toho bude tlačit (ofiko upozornění, vedení obce,…), tak mu nezbude nic jiného než nepředvídatel­ně konat.

                    0 0
                    • Stingray  

                      Někde srovnávali snímky ze satelitů s kotastralni mapou a pak majitelům na černo postavených kurníků dávali mastný pokuty

                      0 0
                      • mr.antik  

                        Ano to se děje, když to nějak výrazně vyčnívá z půdorysu stavby. A pokud vim tak nešlo o pokut ale spíš o to to zpětně legalizovat.

                        0 0
                      • Excel  

                        Znam dva pripady, prvni, ze poslala banka, co poskytla hypo, dopis aby stavebnik zlegalizoval cernou pristavbu. Druhy, ze se dle letecke mapy kontroluji zastavene a zpevnene plochy kvuli ochrane ZPF, napalej pokutu a musis to dovyjmout.

                        0 0
                        • wilda81  

                          Banka má k dispozici projekt nebo jak přišli na to, že tam je něco načerno? Z katastru?

                          0 0
                          • Excel  

                            Banka ma projekt, v katastralni mape poznas cernou stavbu kdyz si zapnes i hladinu letecke mapy a na fotu vidis, ze tam stoji co tam byt nema. Jak na to banka prisla stavebnik nevedel.

                            0 0
          • zdenal8  

            Tak v tomhle případě bude asi nejjednodušší vzít třeba tuhle fotku, aby měli na úřadě představu o co jde a dojít si na svůj stavební úřad. A tam ti už řeknou co a jak. Sice stavební zákon je jeden, ale už jsem se setkal s tím, že co platí někde, tak jinde si vyloží trošku jinak. A pokud nejsi 100% znalý té problematiky, je lepší se asi nehádat a zařídit se podle nich.

            0 0
            • kamaro  

              Já bych spíše řekl, že si to pokaždé vyloží trochu jinak. Stává se nám častěji, že co úřad to názor, než aby dva úřady měly na obdobný problém stejný názor :-)

              Pro každý úřad pak trochu jiná dokumentace a inženýrská činnost, naštěstí podáváme žádosti na cca 4 speciální stavební úřady, takže se toto dá ještě zvládnout a pamatovat si, jak to kdo chce mít nachystané na podnose.

              0 0
              • kandik psi zub  

                tohle je vazne k zblití a jeden z duvodu, proc nedelam to co jsem vyštudoval......

                0 0
                • kamaro  

                  Ale tak zase to nesmíš takhle brát. Alespoň je v tom projektování trochu vzrušení a adrenalinu :-) A když Ti úřad něco vezme napoprvé, tak ta expoloze štěstí je prostě fajn.

                  (Celé je to pokus o vtip)

                  0 0
                  • oddie  

                    U nás je největší adrenalin stanovisko hasičů…

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      hasiči a životní prostředí :-)

                      0 0
                    • kamaro  

                      Asi jste pozemáci. My jsme dopraváci, takže je pro nás dobré udržovat si dobré vztahy zejména s dopravním inspektorátem, hasiči většinou nebývají problém. Ale zase to máme okořeněné tím, že v podstatě každou stavbou zasahujeme na soukromé pozemky a jednání s některými lidmi fakt stojí za to – tupost některých je opravdu obdivuhodná. Naštěstí s námi vyráží i lidé z úřadu (a ti naštěstí dělají svou práci výborně, ve srovnání s ŘSD) a díky místnímu člověku se daleko lépe s tou tupější částí populace vyjednává.

                      0 0
          • Smazaný účet  

            to je hezký pojem, samonosný. on si tak jako levituje u stěny. :-)

            nese ho ta stěna, podobně jako polici, je to jen větší konzola. takže by sis měl alespoň spočítat kotvy (záleží i na materiálu zdiva). krom vnějšího vzhledu děláš i úpravy nosných konstrukcí, od úředníka bych čekal, že si vyžádá i dobrozdání od statika, byť jen náčrtek s razítkem.

            0 0
            • kandik psi zub  

              ja myslim ze neodkazoval na tu fotku, proste jen „pokud je to samonosny“ cili samoSTOJný :)

              A ja bych za soucasny situace (aspon tak jak to je v nasem mestecku) zhodnotil práskavost sousedu, prudivost uradu a vysmazil to nacerno. Pokud bude urad prudit, dodam vykres s tim, ze je to stavba maleho rozsahu nebo jak se to jmenuje, do x m2 plochy a y m vysky ( nevim kolik jsou ted presne ty limity.

              Prip. oblibenej fígl arch. Rajniše – neco ve smyslu vertikalni sklad na drevo :))

              0 0
              • wilda81  

                Tak tak. Kde není žalobce, není soudce. Rozloha je tuším do 25m2.

                0 0
                • kamaro  

                  Jo, akorát těch 25m2 platí pro samostatně stojící stavby (ne přístavby) vzdálené více než 2m od hranice pozemku – ale všechno je to ve stavebním zákoně. Pokud cokoliv přistavuješ ke stávajícímu domu musíš řešit ohlášení nebo povolení. Nejlépe si zajít na stavební úřad a dohodnout se s nimi, každý má hranice nastavené jinak. A pokud tam není vyloženě blbec (ten ale na takovéto pozici opravdu moc nebývá, bývají to rozumní lidé) tak dokáže poradit jak to udělat s co nejmenší námahou a legálně.

                  Jinak na podobnou přístavbu bych určitě chtěl statika a návrh kotvení, tak jak to tu psal výše Lukáš. A úřad to pravděpodobně bude chtít taky + nějaké výkresy, pohledy na fasádu se zákresem terasy a jednoduchou zprávu.

                  0 0
                  • kandik psi zub  

                    jasny. Stavebni zakon jsem necet 15 let......

                    0 0
                  • wilda81  

                    Mám teda zkušenost jen ze dvou úřadů, ale na obou stejná zkušenost. U nás ve Frýdlantě je navíc pán hodně pečlivý. Bohužel ale někteří projektanti to ještě moc nepochopili a pořád zkouší co jim na úřadě projde místo aby zavolali a prokonzultovali. :-/

                    0 0
          • Excel  

            Pokud to bude posouzeno jako balkon, tak ten nemění zastavěnou plochu, nejedná se tedy o přístavbu, takže by ses měl vyhnout územnímu řízení (územnímu souhlasu).

            Minimálně ohlášce se nevyhneš, jedná se o změnu dokončené stavby, pokud stavba na kterou to věšíš splňuje:

            • stavby pro bydlení a pro rodinnou rekreaci s jedním podzemním podlažím do hloubky 3 m a nejvýše s dvěma nadzemními podlažími a podkrovím.

            Jiaka to bude stavební povolení.

            Ale pro tebe to je ve finále vlastně úplně jedno, protože rozsah požadovaného projektu bude stejnej tak či tak.

            0 0
            • mr.antik  

              Můžu se přicpat s dotazem – když se dodělává pergola s pevnou střechou nad terasu (prostě dřevěné sloupy, střecha asi zatravněná), např. 5×3m. je to potřeba taky nějak schvalovat/oh­lašovat? Jde mi o to, zda to mít v prvotním projektu/studii, kde vím, že by to neprošlo nebo by za to byly mínusové body od CHKO.

              Nebo to tam pak prostě dodělat později.

              0 0
              • Excel  

                Pokud splníš tohle, tak nepotřebuješ vůbec nic.

                1. stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
                0 0
                • wilda81  

                  V CHKO bych si tak jistý nebyl. Tam ti pomalu nařizují i jaké kvítka můžeš mít ve květináčích…

                  0 0
                • mr.antik  

                  tak ona to nebude samostatná stavba, bude to přilepené konstrukčně k domu a terase. Dá se říct, že to bude i měnit vzhled, o který jim tam jde (zákaz jakékoliv ploché střechy)

                  0 0
                • kamaro  

                  Toto ale platí, pokud to nenapojí přímo na dům a pokud to napojí na dům tak automaticky stavební řízení.

                  Pokud půjde legálně a zapracuje to už do projektu, nemusí získat SP na dům, resp. to bude muset odstranit.

                  Pokud to bude chtít udělat legálně po stavbě, tak to stejně bude posuzovat CHKO a nepovolí mu to jako přístavbu podléhající stavebnímu řízení.

                  Pokud si postaví altán do 25m2 odsazený od domu a dále než 2m od hranice pozemku (viz příspevek od Excela) tak je to legální a nikdo mu to nemůže napadnout a může si postavit v podstatě jakýkoliv altán. Stačí jen rozumně vymyslet to odsazení, z hlavy nevím – 2m? Tady by poradit projektant pozemák.

                  Já mám takto na pozemku přistavěnou saunu s terasou (cca 20m2) a dílnu (cca 24m2) – https://mapy.cz/zakladni?…

                  0 0
                  • Excel  

                    V naprosté většině se setkávám s přístupem, že se jedná o samostatnou stavbu, (přístřešek na sloupcích přiraženej k domu), kdybys dům odstranil přístřešek zůstane stát.

                    Jednou se mi stalo, že přístup referenta SÚ byl, že to je provozně propojené s domem, tudíž je to přístavba.

                    0 0
                    • mr.antik  

                      uvidíme, zatim se připravuju na možné varianty…

                      je to zlo, že se řeší ekologie a globální oteplování, ale zelenou střechu ti nepovolej. Naopak, musí být tmavá, asi by vygenerovala dalších několik KW tepla.

                      0 0
                      • wilda81  

                        Njn, za zelenou střechu nikdo nelobuje. Úřady se mnohdy rýpou v každé blbosti, ale pak s klidem povolí v řadě domků aby měl každý jiný typ střechy, jinak natočený, vedle roubenky stojí něco jako Stonehenge. Bohužel ne každý má vkus a peníze nesmrdí…

                        0 0
                        • kandik psi zub  

                          pricemz zrovna zelena strecha dneska nestoji majlant a ma naprosto zasadni vliv na mikroklima kolem a v baraku. Vlastni zkusenost.

                          0 0
                          • mr.antik  

                            přesně, minimálně na přístřešek pro auta a terasu by to bylo jasná volba. ale u sedlový střechy předepsaným minimálním sklonem už je to zas jen komplikace.

                            0 0
                            • kamaro  

                              Souhlas, mám zelenou střechu na sauně a dílně, sedlová 25 stupňů. Byla to jen jakási zkouška s tím že bych to dal i na barák, ale ten sklon je komplikace a v hřebenu to má tendenci prosychat (odteče od tama nejdřív voda). Zato na ploché střeše je to paráda, jednak to lépe roste, dobře se s tím dělá, není přes to nic slyšet (déšť a pod.) a nestojí to majlant. U bráchy jsme dělali před 2 lety na kůlně cca 30m2 střechy a loni na podzim i na baráku cca 150m2. Tak jsem zvědavý jak to bude vypadat na jaře a jak to poroste.

                              0 0
                              • kandik psi zub  

                                ja mam uhrnem 120m2 z toho 40%plocha 60% mirnej pult. Soused ma pult taky, se sklonem teda na jih, pravda, ale s nejakou normalni krytinou, ted nevim cim. Oba rizeny vetrani bez chlazeni, on urcite lip zatepleno. Ja mam pri ctyricitkach nahore 27 on 32. A museli jsme tu strechu uz jednou sundavat – bohuzel provedeni hydroiz bylo zoufaly.

                                Takze jsem si rikal, no to bude v riti, pokud ten substrat nahazime na nekolik mesicu pred barak na hromadu, to chcipne.

                                Souvrstvi jsme dali zpatky, sem tam nejakej drn „chlupama nahoru“ ale jinak zadny srani. Roste to LIP nez predtim :)

                                A z nejakyho duvodu asi dva kubiky zbyly, tak jsem koupil obyc nopovku s malyma spuntama, geotex a zkusmo to prsknul na zahradni pergolu. Je to tam tri roky a roste to jak vztekly :)

                                0 0
                                • Lance  

                                  Na barak bych to nedal. Musi to byt dobre udělané a to neudela nikdo. Casem protece

                                  0 0
                                  • kamaro  

                                    Ty budeš asi dobrej znalec podle Tvých ostatních komentářů. Víš vůbec co se na tu střechu používá za materiál a jak se to spojuje, nebo si myslíš že tam je nějaký asfaltový pás?

                                    0 0
                                    • kandik psi zub  

                                      jojo, znalec. Moje problemy s izolaci naprosto nesouvisely se zelenou strechou, prdlo by to i tak. Resp naopak, diky zeleny strese to prdlo pozdejc. Coz teda je obecne znama vlastnost, ze diky teplotne stalejsimu prostredi a kryti hydroizol vydrzi podstatne dyl.

                                      0 0
                                      • kamaro  

                                        Přesně tak, ten pokryv tam funguje jako perfektní ochrana proti povětrnosti a UV.

                                        0 0
                                    • Lance  

                                      Rikaji, ze sem odbornik

                                      0 0
                                  • zdenal8  

                                    Tak dobře udělaná musí být jakákoliv střecha, aby to neproteklo.

                                    0 0
                                    • kandik psi zub  

                                      z tohohle pohledu mi prijde EPDM jako totalne nejblbuvzdornejsi. Pokud se navrhne tvar strechy tak aby se minimalizovalo lepeni, tak to posere fakt jen debil.

                                      Napr. mi vypravel jeden stavitel, ze meli hotovej barak a zahradnici delali zelenou strechu. Najednou prochcanej interier, majitel nasranej. No trvalo tejden, nez sef zahradniku priznal, ze chlapci nahore na strese krajeli nopovku knajpem :))))

                                      0 0
                            • Smazaný účet  

                              Ja mam peirodni zelenou strechu na drevniku-zfeby, palene tasky. Proste se po ni rozplazil nejaky brectan, ktery tam uz roky roste, otadava, ipadane hnije, do toho tam roste mech…proste ani kdyz pere slunko, rak v drevniku vedro neni. Neni to uplne ta prava kombinace, ale prece to nebudu ze strechy cistit, ze ..

                              0 0
                          • wilda81  

                            Souhlas, ale musíš přesvědčovat jinde :)

                            0 0
                      • Smazaný účet  

                        známej si u nás v chko (pravda, na kraji města) postavil dvougaráž s plochou zelenou střechou. :-)

                        já mám ve víceletém plánu, že zbourám chlív, na kterým je skoro plochá plechová střecha, a místo něj udělám dřevěnej přístřešek se zelenou střechou. podobně chci naložit s dílnou a cosijakogaráží. nebudu měnit vnější tvar ani využití, takže by to mělo jít zcela bez vědomí úřadů. a hlavně mě nikdo ze sousedů nenapráší.

                        0 0
                        • wilda81  

                          Pokud dílna a cosijakogaraz nemá na střeše eternit, tak asi není důvod něco hlásit.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Soused pres cestu rekonstruuje barak…napred omlatil vnitrni omitky a rok vetral, pak kednou behem sobotniho rana zmizela pulka eternitove strechy, pak zmizela pulka baracku…proste rekonstrukce baracku z dvojdomku je neresitelna vec…ted uz zase nejaky ten mesic vetra…a ze bych nekde videl vyvesene stavebni povoleni rict nemuzu. Je povinnosz ho vyvesit, treba na plot?

                            0 0
                            • wilda81  

                              Musí být na viditelném místě po celou dobu stavby.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                No vidis … ale tak treba to uhral na lehke opravy fasady…navic tohle je vec jeho a majitele toho prilepeneho domku…

                                0 0
                                • wilda81  

                                  U nás na ulici též takto jedni zlikvidovali střechu. Trochu se hádají už delší dobu se sousedem, zkolaudovane nemají, lehaji si před bagry, tahají se po soudech a tak. No teď firma čelí petimilionove pokutě a zažalovaný je snad každý kdo se dotkl kousku střechy. Neber to! :)

                                  0 0
                              • zdenal8  

                                No mělo by. Já sem to třeba nikam nedával a v pohodě postavil celej barák. Nikdo nic neřešil.

                                0 0
                            • kandik psi zub  

                              povoleni, nebo souseda?

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              když máš jen ohlášku, tak žádnou ceduli nemáš, ne?

                              0 0
                              • zdenal8  

                                Máš úplně stejnou cedulku jako u stavebního povolení.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  já před cca 6–7 lety nedostal nic, akorát vyjádření úřadu. ale zákon se od tý doby asi 2× změnil.

                                  0 0
                                  • zdenal8  

                                    No to mi povídej. Když sem se byl optat na papíry, tak mi to tam paní všechno sepsala a vysvětlila. Když sem za půl roku donesl papíry, tak už bylo potřeba i vyjádření hygieny. A než sem barák dodělal, tak u ohlášky zrušili kolaudaci.

                                    0 0
                          • Smazaný účet  

                            naštěstí ne… jen plech a tašky. do eternitový vlnovky mám vylitou desku pod dřevníkem, to až budu bourat, tak to musím dobře roztlouct a namíchat, aby to nebylo vidět. :-D

                            0 0
                    • Endryju  

                      Pokud vedou pod pergolu dveře přímo z domu, jedná se o přístavbu… ale názor dotčeného stavebního úřadu vládne nad názory všech ostatních zúčastněných, proto je dobré se zeptat. A pokud má stavebník přátelské sousedy (=nebonzující) je nejlepší se neptat a stavět.

                      0 0
                • vili  

                  imho potřebuješ „souhlas s umístěním stavby“

                  0 0
              • Smazaný účet  

                u nás už teda chko asi dost vyměklo, tohle by prošlo bez problémů.

                0 0
            • roman 3D  

              díky za info, jak mám chápat tu poslední větu? „rozsah požadovaného projektu bude stejnej tak či tak“

              díky

              0 0
              • Excel  

                Že i když to bude ohláška nebo stavební povolení tak to nemá vliv na rozsah projektu.

                Minimálně budou chtít jednoduchý projekt s technickou zprávou a se statickým posouzením a pokud je to nějak naprudko k sousedním stavbám nebo hranici pozemku tak i požární zprávu, když to bude hořlavá konstrukce, skrze odstupové vzdálenosti.

                0 0
                • roman 3D  

                  dík, už mi to je jasnější, dám to přečíst drahé polovičce a třeba od toho nápadu ucukne:-)

                  0 0
                  • RomanH  

                    Tak muzes ji zkusit presvedcit i tim, ze je to minimalne hnusny :-)

                    0 0
              • kamaro  

                zjednodušeně je rozsah dokumentace pro ohlášení stavby a pro stavební povolení dle vyhlášky stejný – jiný je pouze schvalovací proces na úřadě (lhůty a pod.)

                0 0
      • Smazaný účet  

        Při kotvení do stěny baráku bych doporučil ohlídat tepelné mosty…

        0 0
      • Lance  

        Krom toho, ze je to odporne (muj nazor) tak hlavne je to ze dreva a drevo mi uz na baraku nesmi nikde krome kamen

        0 0
    • jIrI___  

      Důchodek se pomalu blíží, je třeba začít uvažovat nad vlastním bydlením. Pozemek pořízen, teď už jen najít inspiraci na dům. Nemáte tip na nějaké stránky, kde by byly prezentovány návrhy domů, ideálně stavěných ve svahu? Hledal jsem všude možně, ale vždy jsem narazil jen na bungalovy stavěné na rovině…

      0 0
    • Baba-Ji  

      Když už tady jsou stavaři, nebo lidi se zkušeností(třeba z vlastní stavby/rekonstruk­ce), zeptám se…

      Chystám se rekonstruovat opukový dům z roku 1939, podsklepen jen z 1/4, v mírnějším svahu (severní hrana – úroveň podlah je ± úroveň terénu, jižní hrana – terén je do půlky výšky sklepní místnosti). Izolace proti vlhkosti ve zdech možná nějaká bude, ale kdo ví v jakém stavu ta ipa bude. Celkově je dům ale poměrně suchý a plíseň není ani v tom sklepě. Střecha částečně rekonstruovaná před cca 15 lety, osazená betonovou krytinou, trochu zateplená a podkroví je tak zobytněno a obloženo sádrošem.

      Aktuálně v rámci prvních upgradů budu muset řešit podlahy nad nepodsklepenou částí domu. Tady bych je chtěl zateplit a zaizolovat proti zemní vlhkosti. První co mně napadlo, tak udělat podlahu ve skladbě (odspoda) – zhutněný podsyp nebo beton, pak hydroizolace, polystyren, betonová mazanina nebo nějaká samonivelační hmota a nášlapná vrstva. Tady jsem se ale trochu bál, jestli zaizolováním podlah nedojde k většímu vlhnutí zdí. Nabízí se řešení v podobě podřezání zdí, ale do toho z více důvodů jít nechci, takže to asi padne na chemickou injektáž zdiva. Byť i tady si říkám, jestli je to úplně nutné, když teď jsou zdi „suché“… a tak celkově se mně do těch kamenných zdí moc šťourat nechce

      Alternativně mně napadlo, že bych ty podlahy řešil jako provětrávané (systémem „iglú“ tvarovek, ať už v celé ploše podlah, nebo jen takovým „kanálem“ okolo obvodových zdí), na které by pak zase byla skladby v podobě tep. izolace, roznášecí a nášlapné vrstvy. Nejřív mně to přišlo jako poměrně zajímavé řešení, ale čím víc o tom čtu, tím víc jsem na vážkách. Hodně se tady zmiňuje tepelný most u paty zdiva/základů díky té provětrávané mezeře. No my budeme (nejspíš) zateplovat dům jen ze severní a západní strany a zbytek bude obnažené kamenné zdivo (řekněme z architektonickým důvodů), tak nevím, jestli třeba tenhle detail bude ve výsledném celku tepelných ztrát domu hrát nějakou roli.

      Co se mně ještě poměrně zamlouvá, tak je použití kameniva z pěnového skla jako tepelně-izolační a zároveň i drenážní vrstvy. Tady netuším, jestli by ty drenážní vlastnosti byly co k čemu. Pokud by to bylo výhodné, daly by se tedy podlahy takto zateplit i vydrenážovat zároveň (samo doplněno o drenážní potrubí a vyspádování podkladu).

      Máte tedy někdo s některým ze tří zmíněných způsobů zkušenosti, nebo o nich máte užitečné info?

      0 0
      • Excel  

        1. Nechal bych v te nepodsklepene casti zmerit radon a az pak bych se pustil do dalsich uvah. Pokud uvazujes o podlahovem topeni tak spravne musis mit odvetrane podlozi podlahy bez ohledu na to jak ten radon vyjde. Jinak premyslis spravne, zavrit to betonem a hydroizolaci by mohlo vlhkost zacit vice tlacit do neodizolovanych sten.

        0 0
        • Baba-Ji  

          Dum lezi dle radonove mapy na miste s nizkym rizikem, tak nepocitam, ze protiradinove opatreni bude potreba. Ale jinak dobra poznamka, zmerime to. O podlahovce neuvazujeme. Topeni bude v mistnostech radiatorama na plyn kotel. Ten bude doplneny o prihrev vody bud solarama nebo kamny s vymenikem. Tohle je jeste v reseni. Aktualne se topi v prizemi kamnama a nebo, nez se roztopi kamna, tak vavkama. V podkrovi jsou el. primotopy, mame na ne tarif.

          Co se tyce toho zvyseneho vlhnuti sten po izolaci podlah, tak je to zajimave. Pulka rika, ze je to tak zanedbatelne, ze to nema cenu resit, nebo je to rovnou az nesmyl. Druha pulka rika, ze ano, steny zacnou vice vlhnout. Tak vcil babo rad :D. Jinak dum je volne stojici a spis nad terenem, takze odvetravat by se mohl teoreticky dobre.

          Jen takova zajimavost – soused pod nama, vyhloubil asi 0,5–1 m na hranici pozemku parkovaci stani. Ma tam casto docela mokro, tak si rikam, jestli tak zaroven trochu neoddrenazoval kus naseho pozemku s domem.

          0 0
          • Excel  

            S tim tlacenim do sten mam osobni zkusenost, na chalupe jsme jednu mistnost zabetonovali a zaizolovali a do vnitrni steny vedle ni zacalo dlouhodobe vzlinat vic, pred tim byla v pohode.

            0 0
            • Baroninakolech  

              To nemusíš ani betonovat. Stačí, když místo dřevěné palubkové podlahy položíš dlažbu, plovoučku nebo lino.

              0 0
            • Baba-Ji  

              Jasne, rozumim. Ja mam v dome v tech nepodsklepenych mistnostech teraso, drevenou plovoucku a v koupelne dlazbu a na stenach „je klid“, az na ten jeden severni roh u podlahy. Takze je otazka jestli vlozeni nebo vymena hydroizolace v podlaze + zatepleni pulky obvodovych sten mineralni vatou tu vlhkost ve stenach opravdu znatelne zvysi/zhorsi.

              0 0
        • Baba-Ji  

          …jinak architekt a clovek, se kterym jsme konzultovali zatepleni a energeticky stitek se trochu podivili nad napadem davat do podlahy tu hydroizolaci, kdyz je dum v danem stavu „zavlhceni/suchos­ti“

          …coz jejich reakce zase udivila mne :D

          0 0
      • scota  

        Jako majitel domu z roku 1911 bych si položil otázku čím budeš topit, protože v nezatepleném (částečně zatepleném) domu protopíš majlant? Pokud je dům opravdu suchý, tak podle mých zkušeností většinu problémů (typicky plísně v rozích) vyřeší komplexní zateplení a co se týká sklepa stačí odvětrání.

        0 0
        • Baba-Ji  

          Plisnemi dum netrpi. Jedine plesnive misto je cca 10×10 cm roh, u severni steny tesne nad zemi. To by melo vyresit planovane zatepleni severni steny a soklu.

          0 0
        • Baba-Ji  

          Jinak s vyse popsanym vytapenim jsme za lonsky rok neprotopili az takovy majlant a to je zateplene jen podkrovi a to jeste pomerne pofiderne. O vytapeni uvazujeme plyn+ doplnek v podobe solaru nebo kamen s vymenikem, to jeste nemame rozhodnuto.

          0 0
      • kesu  

        Řeším něco podobnýho v domě, který má navíc podlahu v úrovni vody..

        Zatím se přikláním k odkopání základů a přibetonování včetně injektáže a kvalitním odvodnění dvora drenáží, provětrávané podlaze (kačírek s drenážníma trubkama) a pak normální vytápěný podlaze. Podřezávat rozpadající se břidličný zdivo mi reálný nepřipadá. Ale jestli to bude fungovat je ve hvězdách..

        0 0
        • Baba-Ji  

          Co myslis tim „pribetonovanim“?

          Jinak kacirek s drenaznima trubkama bych uplne nepovazoval za odvetravanou podlahu… respektive ty trubky planujes vest skrz naskrz tim kacirkem, nebo jen klasicky okoli sten (cili klasicka drenaz)?

          0 0
          • kesu  

            skrz naskrz treba po metru a odvetrat do komina. Pribetonovani zvazim podle stavu rozsypani zakladu, chci spodni zdivo zkusit odkopat a proinjektovat cementovym mlikem tam, kde to nebude drzet tvar (hadam cca 4m bezny zakladu). Pak jednostranně zabednit a zalejt s karisiti cca na 10cm, nasledne nopovku.

            je to na bagr ale hraju si…

            0 0
            • Baba-Ji  

              Proc jsi uprednostnil takhle „provrtany“ kacirek pred iglu systemem?

              Jestli chapu dobre, tak chces zpevnit zaklady tim, ze pridas 10 cm betonu na kazdou stranu, nebo jen vnitrek ci jen vnejsek budovy?

              V nasem dome jsou zaklady na principu kamenu lozenych a vysparovanych hlinou. Hloubka je zda se dostatecna. Architekt mne rikal, ze je to takhle OK, statik se taky netvaril nejak tragicky, tak jsem to neplanoval resit. Tvuj pristup se mne ale libi, tak se do toho moznw taky pustim.

              0 0
              • kesu  

                ja to musim udelat, dum je na hranici kolapsu, bourat to nechci, podezdivat je to s ohledem na vysypani do boku o kejhak a masivne to podtryskat se bojim. Takze obnazit po malych kusech, zkusit proinjektovat necim jako 4–10baru (abych to nevyboulil). A pak pribetonovat abych mel k cemu delat izolaci. Do betonu dam site a chtel bych to v nejhorsich mistech delat oboustranne najednou kvuli tlaku. Jeste se musim naucit podchytavani v urovni stropu, jak tam vbetonovavat profily, jak to svrtavat pres zed a jak udelat ocelo drevenej strop aby se mi to stahlo. Je to trosku vyssi divci:)

                Iglu hrnecky zvazuju, kacirek se mi libil vic kvuli vzdusnosti i nahoru, ale kdyz se to stejne zaleje betonem tak to dejchat moc nebude. Tohle si musim rozmyslet, ten dum je dost starej a hlavne v bazine, takze je to trosku tanec v minovym poli..

                0 0
                • Baba-Ji  

                  Proc chces vzdusnost kacirkem nahoru? Planoval jsi castecne vetrani vlhkosti podlahama do interieru, nebo proc? Jinak pokud chces za kazdou cenu te kacirek, tak vych misto kacirku radsi pouzil penove sklo ve forme kameniva. Pro tyhle ucely je to super matros – nenasakavy a navic tepelne izoluje.

                  0 0
                  • kesu  

                    ja totiz realne zatim nevim jak prizemi domu pouzivat, takze i takove vetrani prichazelo v uvahu. Zatim tohle nemam vyreseny, te vody se hodne bojim a kdyz to roky fungovalo s drevenou podlahou jako svetnice, tak by to mohlo fungovat i s kacirkem jako rekneme sklad zahradniho nabytku. Asi bych ty iglu tvarovky zkusit mohl, realne s tim bude min prace nez s kacirkem.

                    Otazka je jak dopocitat tepelku nad tim, aby v tom moc v zime nekondenzovala vo­da…

                    jinak nemas nejakej napad na podlahu do stodoly misto hliny? Pouzivat ji chci jako spinavou garaz (traktor, bagr). Kdyz to zabetonuju, tak pohrbim steny navzdy do vlhka. Unosna zamkovka nad 3,5t znamena silenej voser s vykopem a aspon 30cm zhutnenyho podkladu ze 3 frakci plus material. Priklanim se k mymu nejoblibenejsimu pojezdovemu materialu a to zelezobetonovejm prazcum ulozenejm maximalne na 5cm sterku ale spis na sucho. Akorat to bude takovy no…

                    0 0
                • Baba-Ji  

                  Jinak podle toho co pises, tak ten dum je ucebnicovy pripad pro ty iglucka.

                  Btw mas to v planu jako chatu nebo neco k trvalemu obyvani? Bridlice zni super, budes ten matros v interieru nebo exterieru priznavat?

                  Jinak to stahovani stropu je easy vec, bud komplet zeleznyma tahlama naskrz celym domem. A nebo chytnes konce tramu do takovych zeleznych kusu, ktere jdou skrz zed ven a tam to chytnes „zavlackou“ nebo nejakym druhem matice. Hodne se ale pouziva, resp. dela se takova nahrada vence, omotani po obvodu domu a stazeni ocelovym lanem.

                  0 0
                  • kesu  

                    to co popisujes je klasika stodola, chci to udelat nad prizemim a nad patrem odbourat a venec. Jinak to co popisujes tam je zvenku, chtel bych to trosku vylepsit. Musim rozebrat preklad nad dverma (klasika cihelnej prasklej docela kvalitne) tak si na tom zkusil provrtat tahlama a zvenku dovnitr postahovat.

                    Bridlice je prisernej material, droli se.. Priznam kus zdi zvenku a pak uvidim. Je to zdeny na hlinojil, takze vysparovat to bude malina. Interiery zatim moc neresim, snazim se zachranit co se da pred zimou.

                    jinak bude to na stalo..

                    0 0
      • vili  

        Delal jsem jen v garazi iglu system. Za me idealni reseni. V zime mi z vystupu visi krapniky, takze hadam to funguje. Kdybys mel problem s prilisnym promrzanim sten tak v dobe nejvetsich mrazu priskrtis nasavaci otvory… ja ale nic takoveho nepozoruju, ale je fakt, ze to neni obytna mistnost kde by se topilo na 21st. Jeste teoreticky si nejak vyhrat s doplnkovou termiizolaci sten nad provetravanou mezerou. Hodne to delaji v italii tak gugli italsky stranky…

        0 0
        • Baba-Ji  

          No ja mel prave ideu, ze kdyz pouziju ty iglucka, tak tim budu (mozna/teoreticky) prisusovat i zdi v dane mistnosti a nebudu tak muset resit hydroizolaci zdi (kdyz se zda, ze ty zvysenou vlhkosti nejak pozorovatelne netrpi. Jestli to tak je nebo jde jen o marketingove smyslenou vlastnost toho systemu, to vubec prave netusim.

          0 0
          • vili  

            No mně to přijde docela logický, že to tak je…

            0 0
      • learita  

        Staré domy a v nich staré dřevěné podlahy spolu fungovali. Podlaha byla schopna spodní vlhkost odvětrat. Pak se mnoho podlah nahradilo moderním betonem a přišel problém. Stoupající vlhkost hledala nejbližší možné místo úniku když to nešlo krs beton a našla jej v nasákavem zdivu. Tedy došlo ke konstrukční chybě.

        Iglú systém jsme montovali a funguje léta. Myslím, že na tento problém, správná volba. Pěnové sklo bych použil jako spodní doplněk k podlahovemu polystyrénu.

        Co se týká tepelných mostů u paty základů . Zde bude záležet jak hluboko iglú bude ležet a zcela upřímně rekonstrukce je vždy narozdíl od novostavby plná kompromisů.

        Jak jsi na tom s vlhkostí ve sklepě?

        S funkcí staré lepenky skutečně nelze počítat. Životnost IPY z dob komunismu byla asi 30 let .

        A moc bych to s tím odvlhčováním nepřeháněl, dům by mohl zlobit přílišným suchem:-)

        0 0
        • Baba-Ji  

          No dům je ve svahu, takže severní hrana je podlahou na úrovni terénu. Uprostřed domu, kde končí nepodsklepená část, je podlaha tak metr nad terénem… no a jižní část, ta už je tak přes metr podlahou nad terénem, ale jižní půlka domu je podsklepená(podlaha ve sklepě je hliněná). Tady jsem přemýšlel, že bych tahal vzduch z téhle sklepní místnosti, pod skoro půlkou domu, přes tu iglů-mezeru, pod druhou půlkou domu, ven nebo využil pro odtah nepoužívaný komín(který stojí přesně uprostřed domu).

          Iglůčka by tedy byly cca půl metru pod úrovní těchto nepodsklepených podlah(tzn. na severní části půl metru pod úrovní terénu, uprostřed domu cca půl metru nad úrovní terénu). Další aspekt je, že zateplovat se bude jen severní a západní zeď, takže je možné, že řešit tepelný most v takovém případě ani nemá moc smysl, nebo…?

          Další věc kterou jsem teď zjistil, kdy jsem sklepní okénko „protáhnul“ na velikost dveří(aby vzniknul nový vstup do sklepa), tak že opukové zdivo není zděno na maltu, ale na jíl. Takže tady mně vyvstává otázka, zda-li např. „hydroizolační injektáž“ zdí nezpůsobí víc škody než užitku tím, že zeď se nad úrovní injektáže bude více vysušovat a nezpůsobí to tomu jílovému pojivu nějaké problémy, které by ústili v nadměrné praskání či destabilizaci zdí nebo jejich částí.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.