Stará garáž/dílna - renovace podlahy

74 nepřečtených
  • Woko_O

    Ahoj

    Chtěl bych dát dohromady garáž/dílnu po dědovi. Je v sutérénu rodinnyho baráku, takže sice na kokos vjezd, ale to nějak vyřeším. podložením atd. Je to asi 3m široký a tak 8 až 9m dlouhý. Samozřejmě za ty léta se tam nahromadilo spousta bordelu, všude pavučiny, bordel na stěnách, takže bude dost práce s vyklizením a vymalováním. Ale alespoň je tam topení a když tam udělám světla, uklidím a dám to do nějakýho pořádku na menší servis auta to stačit bude a přes zimu tam v klidu můžu dělat DHčko a nebát se, že něco rozbiju, zamažu atd, jako u sebe v bytě.

    Nicméně bych se chtěl zeptat zkušenějších. Jako podlaha je tam litej beton. Na něj se kdysi dávno dalo něco jako syntetika, nebo ani vlastně nevím co to je. To se teď samozřejmě na několika místech loupe. Nějakou škrabkou bych to to celý sundal, třeba s pomocí barvožrouta. Nevím ale co pak.

    Upřímně je mi tak nějak u řitě, jestli to bude vyrovnaný, litý jak zrcadlo, na design se tady nehraje. Na to bych tam asi musel dát nivelačku, ale zaprvý jsem to nikdy nedělal, za druhý, je to ve sklepě, takže nejspíš vlhkost bude hrát svojí roli, nechytne se to a zbytečná práce a peníze navíc.

    Myslíte že bude stačit, když to pořádně vymetu, vysaju, natřu penetrací a přesto hodím dvě vstvy nějakého izobanu/epoxidu? Mohlo by to vyplnit i drobný praskliny. Nebo by bylo lepší to celý předtím ještě zbrousít? Půjčení brusky by mi ani tak nevadilo, ale 700 a víc za 0,5mm z kotouče už by mohlo bejt horší – i když nevím jaká je „bežná“ spotřeba kotouče. Nebo jestli máte tip, čím to vzít růčo, případně do normal úhlovky.

    Díky za tipy

    0 0
    • StuntJ  

      Půjčit sanační brusku, vybrousit starý nátěr, srovna. Velké díry mezery, praskliny opravit např:

      https://www.hornbach.cz/…kg/10152690/

      https://www.hornbach.cz/…-kg/7646534/

      Vrchní nátěr pak :

      https://www.barvy-eternal.cz/…on-komfort-2

      Hotovo

      1 0
      • Woko_O  

        Víš zhruba jaká může bejt spotřeba kotoouče na takový ploše cca 30m2? Cena za půjčení mě tak moc netrápí, ale ta cena za opotřebení kotouče už trochu jo..

        0 0
        • StuntJ  

          To je hodně závislé od kvality betonu , co je v tom za štěrk, jestli se bude brát jen barva atd. Ale je to urychlení práce a to za to stojí …

          0 0
          • Woko_O  

            Asi to budu muset risknout no. Lepší než to tam škrábat růčo. Když se budu vejít do 10k za dvě pixly s barvou, s půjčovným a případně hmotou na vyspravení, tak to bude fajn

            0 0
            • StuntJ  

              Hele to každopádně my jsme dělali asfalt z betonu a tam to bylo na cca 10 m čtverečných a platili jsme 0,5 mm opotřebení. Borec to měřil asi 5 minut a pak z něho vypadlo tohle numero. Ale mě to bylo jedno, protože když jsem zkusil oškrabat 1 metr čtvereční rukou, tak to zabralo 1/2 dne , nadřenej jak blbec, Bruskou 2 hoďky a hotovo, podlaha jak zrcadlo. Ale chce to pomalu, netlačit a pevně držet, má to sílu …

              0 0
              • Woko_O  

                Jasně no. Ono tim, že to nepotřebuju mít extra krásný, tak možná koupím dva brusný 125mm diamantový kotouče normál do úhlový brusky a prostě si s tím budu chvilku hrát. Sanační je možná trochu výkonější, ale tím že nespěchám, tak se klidně budu jeden víkend poprcávat s normal flexou a kotoučem za 4 kila

                1 1
                • va-bo  

                  Akorát to asi nebude úplně rovné.

                  0 0
                  • Woko_O  

                    To je mi absolutně jedno. Nejspíš poznám, když už budu někde o 5cm níž.. :-) Chci jen sundat ten starej nátěr a udělat trochu přípravu na tu barvu. Jestli to někde bude trochu víc než jinde, je mi úplně buřt :-)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak to tam klidně můžeš rozmotat kus Lina když je ti jedno jak to vypadá.

                      Vyprdni se na takové bastlení. Když už do toho chceš věnovat svůj čas a energii tak to udělej poradně. Za par let tě to bude štvát.

                      0 0
                • Kaire  

                  Velkou flexou sem to dělal jak píšeš. Na nic jiného než na parkování a odkládání to není dobrý nápad. Nechytíš vůbec rovinu. postavit tam cokoliv na nohách je opravdu velký opruz. Dělal sem to tak jenom protože tam mám velké věci na stavbu: Míchačku, lešení atp.

                  Rozhodně bych zainvestoval trochu času a peněz a udělal to pořádně. Navíc litej beton ve starých barácích stojí často za nic, takže to může jít dobře. Můžeš to flexou někde v rohu vyzkoušet a uvidíš.

                  0 0
                  • DDDD  

                    Pokud je to stav jak píše, tak to není moc snadné. V podstatě kompletní hydroizolace podlahy a stěn, což asi nebude časově a finančně nejlepší.

                    Pokud se dělají ty gumový rohože, co odkazoval Mias dole perforovaný, tak to udělá asi nejlepší službu.

                    0 0
                  • Woko_O  

                    Asi si na to půjčim tu velkou brusku, abych u toho zaprvý nemusel bejt ohlej a za druhý jak píšeš, trefit alespoň nějakou rovinu. Předpokládám, že s tou velkou, když nebudu moc tlačit a nezdržim se dlouho na jednom místě že by to mohlo být lepší. Na foto je vidět jak to tam zhruba teď co se pvrchu týče vypadá. Vzadu je vidět jak začíná nějaký ten izoban/epoxid nebo co to je..

                    0 1
                    • Endryju  

                      Na odstranění nerovností by mohla stačit i fréza. Pak nějaká vysokopevnostní samonivelačka a nátěr. Pokud máš strach ze vzlínání vody do stěn, oddilatuj to po obvodu.

                      0 1
                      • Woko_O  

                        Asi zkusim risknout tu nivelačku. Nikdy jsem to nedělal, tak snad se mi to hned nezesere no..

                        0 0
    • va-bo  

      Jak by se chovala nějaká plastová úplně nejlevnější plovoučka, když by se tam najelo autem? Nemuselo by se to brousit. Mírná vlhkost by asi vadit nemusela, ale dát tam v zimě zasněžený auto ??? Jen nápad.

      0 1
      • zdenal8  

        No píše že tam bude na tom autě občas i něco opravovat. Myslím že plovoučku bude velice rychle zase trhat. Když by náhodou vydržela najetí autem, tak až pod auto dá hever, tak už ji určitě zničí. A to nepočítám až mu tam něco upadne.

        0 0
      • mais  

        úplně nahouby – na to rovnou zapomeň – máme v rodině čoklíky a všude, kde přeťapkávaj pravidelně s mokrýma tlapkama ze zahrady je plovoučka a jedno jaká v řiti

        0 0
        • zdenal8  

          Na to je dobrý jim ty tlapky otřít.

          0 0
          • mais  

            moje podlahy ani psi to nejsou… mají doma teorie, že psi se nesmí omezovat, tak jim otevřou a psi si lítají dovnitř ven dle libosti

            0 0
            • zdenal8  

              No tak teď to tam teda musí vypadat po tom co pršelo.

              0 0
              • mais  

                Po těch letech co to mají barák na rekonstrukci, ale zlatej pes proti kočkám to je pak navíc hroznej smrad a setrvat omítky jinak to pryc nejde pes je jen vyházel nábytek a podlahy

                0 1
                • novakIlI  

                  Jo, kočky načůrají všude a nejoblíbenější je kuchyně. Psa okřikneš a je z toho špatnej a příště to neudělá, kočce jsou tresty putna, děs. :)

                  0 0
    • Pán z Dubu  

      Pozor na vlhkost v podlaze a zdech. Když půjde zespoda z nedokonalé hydroizolace, přijde mi lepší nechat dýchací betonovou podlahu než ji udusit např. nátěrem. Vlhkost by o to více vzlínala do stěn.

      0 0
      • va-bo  

        To je fakt, aby pak nevlhly zdi. Tou plovoučkou by se to asi taky uzavřelo. Já mám v garáži i v dílně gletovaný beton, není to moc elegantní, ale funguje to. U ponku pod nohama kus starého koberce.

        0 0
      • Woko_O  

        To je otázkou no. Je to starej barák, nevím jak se to dřív stavělo, ale předpokládám že se za komančů bralo všechno co kde bylo. A bůh ví, jak se to dělalo ve sklepě.. Takže bych to asi musel jen risknout. Klidně bych nechal jen beton, ale to je vyloženě nevzhledný. Ta barva by tomu mohla trochu pomoct

        0 0
        • va-bo  

          Určitě to bude vypadat líp a i údržba čistoty bude lepší. U starších baráků může být vlhkost trochu problém, tenkrát byla izolace jen lepenka a asfalt, v lepším případě asfaltové pásy IPA. (Taky mně v garáži vlhne kus zdi.)

          0 0
          • Woko_O  

            To chápu. Takhle, nějak mě to trápit nebude, nebudu tam dělat denně, takže v případě nějakých fleku, to prostě jen něčím přemáznu. Nahoře, tam kde se bydlí, se nic neděje, takže kdo ví

            0 0
            • va-bo  

              Jasně. Pokud se bude někde trochu drolit omítka, následkem vlhkosti, tak existuje sanační omítka, která je proti vlhkosti docela odolná.

              0 0
        • StuntJ  

          Ten Eternal je paropropustný a nevadí mu voda, ideál na staré baráky

          0 0
          • va-bo  

            To by bylo dobré. Asi nejrychlejší a nejmíň pracné řešení.

            0 0
    • mais  

      dneska bych tam dal něco takového https://www.odolnepodlahy.cz/garaz-dilna?…

      v jedné garáži jsem litej beton měl a dopadlo to, že jsem tam musel dát gumové běhouny

      0 0
      • DDDD  

        Akorát si tím uzavřeš podlahu a budeš pod tím mít možná plíseň. Do garáže, kde je vyřešena izolace to je super, do staré garáže jak píše v úvodu, bych tohle nedal.

        0 0
      • va-bo  

        Pokud se ma v dilne delat nejake remeslo, stat u ponku treba nekolik hodin, je nejaka ergonomicka rohoz pod nohama nezbytnosti.

        3 0
      • Woko_O  

        To se mi libí, to jo, ale 950 za m2, takže asi 25k za celou podlahu… zas tak moc rád to tam mít nebudu

        0 0
    • Baba-Ji  

      max bych obrousil ten nater flexou, hodne nahrubo a zalil to samonivelacni sterkou, nebo hodne ridkym jemnozrnym betonem, ktery bych poprasil cementem a zahladil (udela to tvrdou a odolnou skorapku/povrch …a relativne hladkou).

      Jestli tam mas vlhceji, nebo jen i podezreni, nech sirsi (dilatacni mezeru) od sten, at to tama muze odvetravat vlhkost z podlozi a neleze ji ven tolik pre steny.

      0 0
      • va-bo  

        Jo, drive se to jinak nedelalo – gletovany beton. Pak prisly ruzne natery a nastaly problemy, protoze se to loupalo.

        0 0
    • mastihuba  

      loni na podzim sem resil neco podobného, jelikoz beton nebyl v dobrym stavu, cely sem to vyrubal a udelal lestenej dratkobeton, nema se to jak oloupat ani popraskat a prace ani investice nelituju. nic sem nemusel izolovat cely to dejcha a je to umyvatelny.

      původně jsem uvazoval epoxidy apd ale na to musi mit beton určitou maximální vlhkost aby se to neoloupalo

      0 0
      • ladys  

        Umyvatelné to je, dýchá to hůře než původní beton, popraská. Pošli fotky, okolo stěn , dilatace.

        0 0
        • mastihuba  

          dilatace je klasicky pasek okolo stěny, proc myslis ze by mela popraskat skoro 20cm betonová deska?

          0 0
          • mastihuba  

            jo pro doplnění, je to klasicka leštěny beton se vsypem a zalakovanim povrchu. Pokud by to melo popraskat tak je to na reklamaci. Za mne tam nema moc co praskat. Pokud je to dobry pro průmyslový výroby s velkou zátěži tak pro malou garáž je to jak jit s delem na komára.

            0 0
      • detoxy  

        Ač se to v tuto chvíli nezdá, tak vysekat to ven a udělat nový beton může být nejjednodušší a nejlevnější. Nemusí to být hned drátkobeton, stačí zase zagletovat.

        0 0
      • Pán z Dubu  

        U takovéto podlahy bych v garáži vyspádoval podlahu od stěn a ven – aby se odtok alespoň z podauta a pod klimy o sebe postaral sám.

        0 0
        • va-bo  

          Kdyz jsem kolaudoval, tak mne komis tvrdila, ze to vyspadovane ven byt nesmi, kvuli pripadnemu uniku provoznich kapalin z auta. Ze je na to nejaky predpis, nejsem stavar, tak nevim.

          0 0
          • Manas  

            Poslal bych je do ****** .. nam takhle zustava voda v garazi a vzlina to do sten. Kdyby bylo spravne vyspadovano, neloupe se mi omitka :(

            0 0
            • Japhy  

              Pamatuju že pár měsíců před „malými“ povodněmi jsem se vrhnul na podlahu v řadový garáži – komplet vykutat na hlínu, udusaná suť, beton, ipa, kari síť druhá vrstva betonu, epoxidová barva, sokl z přebytečných obkladaček. Každý dědek garážník měl tu potřebu se zastavit a utrousit pár mouder jak to dělám špatně a jak je hydroizolace a kari síť zbytečná. Pak přišla povodeň, v garáži metr vody. Dědci s blátem až za ušima kutali krumpáčema a lopatama zbytky socíkového betonu, já přijel s centrálou, čerpadlem, wapkou, sudem, vyhnal jsem vodu do sudu na střeše, samozpádem nacucnul do wapky, v žabkách, triku a kraťasech vyhnal bordel před vrata, zamknul vrata na řetěz aby to vyschlo a nashle pánové, užívejte si to. :-D

              1 0
            • va-bo  

              Máš naprostou pravdu, taky to mám vyspádováno ven, naštěstí to nikdo neměřil, jen se zeptali. Ale kolaudační komis jen tak do pryč poslat nejde. Je tam stavební úřad, životní prostředí, hasiči. Když budou chtít, tak najdou tolik závad, kolik budou chtít.

              0 0
            • Smazaný účet  

              nejlepší by byl kanálek uprostřed.. schováš auto od sněhu a jak to taje tak ti to teče na vrata? pokud nemáš hliníkové tak dlouho nevydrží…

              ale kanálek provozní kapaliny taky neřeší :d

              0 0
              • Japhy  

                Detail, když už by mě to jo trápilo, zabetonuju účkový jekl nebo proškrábnu v zavadlém betonu drážku a vyženu to pod rámem vrat třeba kouskem novodurové trubky.

                Ad provozní kapaliny. Loužička z auta v garáži je problém, loužičky z aut na ulici ne – na palici. Zdaleka ne všechny zpevněné plochy jsou odvodněné do dešťovky.

                0 0
                • Manas  

                  To uz me napadlo taky udelat abych se toho zbavil … Mame tam dlazbu, tak to proste vezmu diamant kotoucema vyzenu to ven.

                  0 0
          • zdenal8  

            No co si pamatuju, tak tohle nikoho nezajímalo. Jenom jestli je v garáži odvětrání a hasičák.

            1 0
          • Japhy  

            V tom případě doprostřed slepou maketu kanálku, vyspádovat ven a opticky rozbít podlahu nějakým kamuflážním vzorem.:-)

            0 0
            • va-bo  

              Kanálek by musel mít samostatnou izolovanou jímku tak velkou, aby pojmula všechny provozní kapaliny, kdyby se jim zachtělo vytéct najednou.

              0 0
              • Manas  

                Takze v podstate dilna na auto i kanalem na opravu podvozku .. ideal :D

                0 0
          • mais  

            Jo to mám v garáži na horách, paráda pak běhat po garáži se stěrkou a vyhnánět z toho vodu…zakopat varlata zpět do břicha, aby se tací úředníci nemohli množit

            0 0
            • Smazaný účet  

              toto přesně dělá otec furt dokola.. furt mu pod koly stojí kaluž břečky protože to neodtéká nikam.

              0 0
              • mais  

                Jo nám to ještě od auta Steka pod sněžnou frézu a teče i z ni a páč na to zbytek rodiny kašle, tak když si instruktoři jedou dolů do Čech na víkend a já přijedu s dětma tak mám v garáži dva az pět cm vody

                0 0
    • Woko_O  

      Trochu odbočím od podlahy – pomalu postupuju, podlaha bude na konec ale..

      Než mě to úplně zabije.. Sorry za blbej dotaz

      Stará rozvodná skříň, kde jsou ještě E27 pojistky v keramice. Napojeno několik fází a nuláků v jedný krabici a jen část z nich jde do garáže, kde potřebuju shodit zásuvky a světla. Nemůžu ale shodit to ostatní. Což je blbý, protože popisky samozřejmě nikde. Barvy namixovaný a v hliníku, tak s tím nechci moc hýbat

      Můžu propísknout mulitmetrem fáze, tedy dráty, který jdou za pojistkou dál do zásuvky/ke světlu? Nebo se dá zjistit nějak jinak jaký kabel kam vede a od něj pak vytáhnout příslušnou pojistku a vyměním zásuvku?

      Slibuju že budu stát na gumě, budu mít gumový rukavice a budu si představovat že na mě dohlíží osoba s paragrafem 6!

      Díky

      0 0
      • scota  

        Zapojíš do zásuvky rádio, zapneš ho a jdeš k pojistkové skříní a postupně shazuješ jističe, když rádio přestane hrát máš ten správný okruh ;-)

        0 0
      • mais  

        Pokud je to tam na jedné fázi. Tak nic nepripisknes, vždy to bude propojené a že je na té fázi třeba šest pojistek nic nezmění musíš rozpojovat a hledat

        0 0
        • Woko_O  

          Chápu. V tom případě je to blbý a holt možná shodim něco co bych neměl..

          0 0
          • Kouba_2005  

            Tak to zas nahodíš, ne? Nebo tam máš někoho na přístrojích? Potom je dobrý pořídit třeba UPSku, aby ti krátkodobé výpadky pokryla.

            0 0
            • Woko_O  

              To ne, ale sou tam dalsi 3 objekty, kde dělaj různý lidi, domluva horší a nerad bych jim to vypnul v procesu prace a něco jim neodpalil.. ale smula no. Nechci pošimrat

              0 0
              • Kouba_2005  

                No pak musíš hned vyběhnout ven a křičet „taky vám nejde lektrika?! to je děs, co, furt to vypadává!“ :-D Nebo jsme měli na rozvěděči ceduli „před vypntím jističe zakřič do chodby : ULOŽTE SI DATA“ :-)

                2 0
    • Woko_O  

      Jen takovej dotaz. Podlaha se někdy před pul rokem vylila nivelačkou, nechalo se to „sednout“, pak jsem to přetřel barvou na silnice a tak nějak dělal co potřeboval. Všimnul jsem si vlasečnic na půlce, kde původně byl takovej povrch na kokos. Rád bych si myslel že je to popraskaná barva, ale spíš to bude ta nivelace. Víceméně je mi u řitě, že tam jsou praskliny, ale byl bych nerad kdyby mi někdy zůstal na botě celej kus. Kdyby se to náhodou nějak zvedalo, dá se s tim něco dělat? Klidně i něco fušerskýho, třeba lepidlo, nějaka betonová směs a nějak to tam jebnout zpět. Je to stará garáž, tak moc neřešim..

      0 0
      • vn25  

        Stěrka má jiné pnutí než podkladová vrstva a praská. Na poklep je to duté? Dával si tam adhezní můstek nebo běžnou penetraci? Pokud byl podklad na pytel stěrka to nezachrání, může praskat pracovat i ten podklad. A poslední věc pokud je možnost že do toho jde vlhkost tak ta nemá díky nanesené barvě kam jít a časem stěrka odpadne.

        Až se to odlepí, vysekat, natřít adhezním můstkem a doufat že teď to vydrží. Hodně záleží na použité nivelačce. Pokud stál pytel 200 tak to s nivelačkou nemá nic společného.

        0 0
        • Woko_O  

          Co vim, tak tam byl adhézní můstek. Dělal to podlahář, radši sem to nechal na něm. Podklad jako takovej stál za hov.. sám osobě. Ale brousil to, opravoval a tak. Pytel stál myslim 500. Nějaký Bralep. Na poklep to zní tvrdě. Nic dutýho.

          Je to garáž ve sklepě, starej barák. Vlhkost tam nějaká asi bude..

          0 0
    • kutil  

      Důležité je jestli stará podlaha netahala vlhkost na povrch. Potom jakékoliv zavření nevhodnou nivelací či barvou způsobí to , že se ti udělají puchýře a odloupe se to. Vlastní zkušenost :-(

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.