Stabilizátor řetězu přehazovačky

32 nepřečtených
  • pakun

    Mám novou přehazku Shimano XT M8000 a po cca 2000km začala hlučet – řetěz mezi kladkami se rozkmitá tak, že naráží do části ramínka pod řetězem (viz foto). Dělá to hlavně na větší pastorky (lehčí převody – ramínko více napružené). Na vině bude zřejmě stabilizátor řetězu. Mohu jej namazat nějakou normální vazelínou, nebo musí být speciální od Shimana? A na co si dát pozor.

    Na jak dlouho vám to namazání (servis spojky stabilizátoru) obvykle vydrží? Díky.

    PS: myslel jsem si, že co jsem se zbavil kluzných ložisek kladek přehazky, tak bude po starostech. Ale ouha nové věci – nové problémy.

    0 0
    • 74restart  

      Pokud jen neklame fotka, tak ten řetěz je vedený špatně. Má být pod tím plechem, do kterého ti naráží. Ne nad ním.

      0 0
    • va-bo  

      Dělá to při aktivovaném stabilizátoru nebo „bez stabilizace“ (šedá páčka)? Mám stejnou přehazku, najeto cca 6 tis. bez problémů. Ještě jsem to vůbec nerozdělával.

      0 0
      • pakun  

        Při aktivovaném stabilizátoru je to rozkmitání a hučení podstatně horší. Při vypnutém stab. řetěz kmitá (mezi kladkami) taky, ale podstatně méně. Taky mě překvapilo, že už se něco děje u nové přehazky. Chystám se to rozdělat a tak chytám rozumy.

        0 0
    • Chlebovnik  

      Co je to za řetěz? Shimano? Směrový? Nemáš ho nasazený obráceně (nápisy dovnitř)?

      0 0
    • exxonvaldez  

      Podle fota to nepoznám, ale špatně vedeným řetězem přes ten bazmek si prošla asi většina:))

      0 0
    • jonti  

      To brzdou nebude, ta kdyz se neradi vubec nic nedela.

      0 0
    • va-bo  

      Souhlasím. Brzda na to určitě vliv nemá. Napadá mě ještě jestli je řetěz snýtovaný a ten čep není rozvolněný. Ale to by dělalo neplechu jen v jednom místě. Že by přidrhávala jedna kladka? Ale je to nové – tak nevím.

      0 0
    • pepek  

      Necuká s tím řetězem převodník?

      0 0
    • Romancero  

      kladky tam máš originál?

      jsou kladky v rovině? není lehce ohnuté ramínko, čep, koncovka rámu…?

      0 0
    • rosomak204  

      Ten řetěz je tam jak dlouho?já ho u sh měním podle toho jak se chová a jak je slyšet nikdy nedosáhnu na zapadnutí měrky. I kladky jdou dát obráceně.

      0 0
      • pakun  

        Řetěz má, měřeno posuvkou, 132,5 až 132,6mm. To, že byl opačně a je směrový nemá na kmitání a tím i hluk vliv (vyzkoušeno). Stabilizátor je taky netknutý – jako nový po těch cca 2000km.

        Jak jsem již psal stabilizátor kmitání a hluk zvyšuje při přeřazení na větší pastorek (lehčí převod), protože zvýší tah řetězu (otočení ramínka přes třecí spojku stabilizátoru). Opačně, při přeřezení na menší pastorek, se tah řetězu nezvýší (otočení ramínka přes volnoběžku stabilizátoru). I když se to zdá nepochopitelné, je to tak a vliv tam je.

        Obecně hluk a kmitání se zvyšuje na větších pastorcích, protože tah ramínka (předepnutí pružiny) se zvyšuje a pružina je celkem silná. Plus se přidá vliv stabilizátoru. A pak je tah řetězu velký a na tom dlouhém ramínku se rozkmitá a drnčí, protože kladky nejsou kulaté ale řetěz „kostičkuje“ po článcích. Jiné vysvětlení nemám, vše je ok. Hladký chod ale vypadá jinak. Zkusím s někým porovnat.

        0 0
        • Singlespeed  

          Takže, když vypneš stabilizátor páčkou na přehazovačce, problém při jízdě zmizí?

          0 0
          • pakun  

            Nezmizí, ale podstatně se zmenší.

            0 0
            • Singlespeed  

              Pokud nezmizí úplně, tak to není ve stabilizátoru, ale pes je zakopaný jinde, to dá rozum.

              0 0
              • Bubaaak  

                ořech :)

                0 0
                • Singlespeed  

                  Nebo mu horní kladka skáče po velkých pastorcích (má málo odkloněný šaltr zadním šroubkem). Z křišťálové koule se věštit nedá. Chtělo by to alespoň video s celkovým pohledem na šaltr s kazetou, co to vlastně při přehození na lehký převod dělá..

                  0 0
                  • Romancero  

                    ano, to je klasika…taky jsem řešil-prodlužováním řetězu a laděním šroubku odklonu. Dokonce jsem vyměnil horní kladku (za kladku s kuličkovým ložiskem).

                    ale je fakt, že obecně se dělají nyní přehazky se silnějším tahem pružiny (?)-tedy pokud mohu porovnat starou (20 let) XT s novou..

                    ale i tady může fungovat něco jako „resonace“-ač je to k nevíře a někdy si prostě materiál kladek, řetěz , charakteristika pružin přehazky, vůle v uloženích, náběhy na pastorcích nebo křížení řetězu prostě nesednou..

                    0 0
        • jarda65  

          Možné je cokoliv. Mě někam zmizela (asi wapka) gumička na štelovacím šroubku stabilizátoru. Takže se tam dostala voda a ta pásová objímka orezla. A pak už bylo jedno, jestli je stabilizátor zapnutý nebo ne. Dělalo to něco podobnýho, hlavně občas málo napínalo. Až na doporuční z fora jsem to „kurvítko“ rozdělal a bylo po problémech. Myslím, že hodně lidí tu pásovu brzdičku vyhodilo.

          0 0
    • scoty  

      Nevíte, kde se to dá, nejlépe u nás, koupit? Nebo co používáte místo originálu?

      Dík:)

      https://www.bike24.com/p2348847.html

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.