SRAM/Truvativ XX1 - životnost převodníku

31 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Nestěžuju si, jen to tu musím naspat:

    Mám od letošního jara na bajku SRAM/Truvativ kliky XX1 (kabroň) a na nich jezdím Alu převodník XX1 26 zubů.

    Jedna bahnitá sezona (ca 50 výletů = ca 1500km v terénu) = převodník kaput (bahnem a pískem vybroušené zahloubení v každém zubu = cvakavé zvuky v záběru.

    Není se ale co divit, 26T = malý poloměr = velké síly v řetězu = velké tlaky na styku řetězu s plackou, no.

    Takže už vím, že 26T placka je u mně (skoro) stejný spotřebák (1 za sezonu) jako řetázka (3 za sezonu).

    Ale každá sranda holt něco stojí, 26/50 je pro mě proti kopci takový malý zázrak.

    0 0
    • BLACK1E  

      Dej si na to NX ocelovej převodník a máš vystaráno. Jen to vypadá trochu vtipně.

      Jinak kdybych měl shrnout výdrž komponent, tak nevim jak Shimano, ale Sram udělal u top sad velký krok dopředu. Známému, který tráví celou sezonu v lese v terénu vydržel XX1 řetěz 7000km. Pro mě naprosto neuvěřitelný číslo.

      0 0
    • Singlespeed  

      Pamatuju si ještě na 22 z převodník Shimano XT. Ten vydržel i bez bahna asi tak 200 km a pak už nekompromisně namotával řetěz. Taková moje empiricky zjištěná hranice, kdy převodník už trochu vydrží, je 32 zubů.

      0 0
    • novas752  

      Mohu se zeptat jak v kopci s tak lehoulinjým převodem udržíš balanc? Já mám 32–51 a mít tam ještě o jeden převod lehčí tak už to rovnou tlačim.

      0 0
      • kubad  

        záleží na čem to má, třeba Fatt dává smysl

        0 0
      • Singlespeed  

        Já kdysi zkoušel 22×42, což je skoro stejné jako 26×50 a dalo se s tím jezdit. V kombinaci s rámem Sup Team 29 byla stoupavost nekompromisní, což odnesl ořech, který jsem při šplhu po strmé pěšině (nevyjetelné s běžnými převody) na hrad Starý Jičín urval.

        0 0
      • kejda  

        Zřejmě dobrej voddíl…

        0 0
    • Smazaný účet  

      Cannondale FSI5, ale komplet předělaný k obrazu mému, původní už je na něm vlastně jen rám.

      26/50 je opravdu jen na extra stojky, větší problém ale než udržení rovnováhy (při jízdě) je zvedání předního kola, problém s rovnováhou je hlavně při rozjezdu po zastavení v prudkém kopci.

      ref řetěz XX1 = 7000km – moc tomu číslu nevěřím, není tam o nulu navíc? Já sice jezdím ten nejobyčejnější Sram Eagle (myslím, že NX) a měním možná až zbytečně často (letos 1500km = 3 řetězy = měrka na třetím zoubku), takže u lepšího řetězu bych 700 veřil, 7000 nevěřím.

      0 0
      • milan.v  

        Přečti si tu o životnosti řetězů Eagle XX1/X01, pár tisíc dají krásně… Přes pět ale silně pochybuji…

        0 0
        • kejda  

          X01 necelé čtyři tisíce :)

          0 0
        • Gru  

          Kamos ma komplet gx sadu, prevodnik 36 t xx1. Na prvni gx retez najel myslim 1800 km. Koupil x01. A na nem ma 6000 km. Vse puvodni. Asi 3× menil stredove slozeni. Uz mi i nevericne volal ze ten retez asi spatne meri, rikal ze to zkousel jak posuvkou tak merkou a ze retez je stale o.k. tak ted pri poslednim servisu si to nechal premerovat v servisu u znameho a ten mu rekl ze to ma vse zatim v poradku, ale i on kroutil hlavou s tim ze asi slape hodne frekvencne. Kazdopadne rikal ze asi jak ten retez dojede, bude muset koupit asi jak kazetu, tak i prevodnik novej. Ale rikal ze retez zkusi xx1.

          0 0
      • novas752  

        700 jsem dával i na sram 1130 úplně s přehledem a to ty 11spd řetězy vydrží o dost néně než 12spd. Nyní s XT 12spd mám tak 1500km = zhruba 42 000m převýšení. Sram X01 a XX1 řetězy vydrží ještě víc. Ten X01 vychází na 12spd řazení nejekonomičtěji – je sice drahej ale vydrží fakt hrozně moc. Ale 7000 mi taky přijde už fakt hodně, to leda že by tam borec měl 38z pilu, jezdil s tim po silnici a nevážil skoro nic. Ze svého okolí neznám nikoho kdo by na jednom dal víc než 4–5000.

        A ta velikost převodníku je pro výdrž řetězu kritická, čim menší tim to více napíná řetěz (páka na klice) a ten se více ošoupává jak se otáčí po pastorcích a převodníku. Navíc s tak malym převodníkem jedeš na jakýkoliv rovince hrozně malý pastorky okolo kterých se ten řetěz obtáčí na malym průměru = zase se o to víc ošoupává.

        Ideální adept na dvopřevodník, spoustu probkémů by to vyřešilo…

        A docela kkika že se tak malej převodník na FSI vleze, tipoval bych že tam nepůjde méně než 28.

        0 0
        • kejda  

          No ty vole, na 1500 km 42 km výškových, to jedeš furt nahoru :), klobouček. Já mám 50 km/3000 km, to jsem teda pěkná sračka, sem myslel, že jezdím hrozný bomby :)))

          0 0
          • novas752  

            Tak mě to obvykle vychází okolo 1000m á 35km, někdy trošku i víc, někdy zase míň. Prostě takový to enduro courání. Sjezd dolu, hned na to nějaký sklonem pokud možno pohodový výjezd nahoru a pak zase dolu a zase nahoru… :) Průměrka bez zastávek tak 10–14km/h. :) :)

            0 0
            • kejda  

              Kúúrva no tak jo. Musím přidat. Průměr mívám okolo 15–16 km/h, ale jsou tam i rovnější úseky. Holt Brno, no…se polepším:)))

              0 0
            • Johny.Merida  

              No ty kráso… Mě nastoupaný metry vychází jen takhle :-)

              0 0
        • Stavel  

          NX řetěz mi vychází ± podobně. 3000 km / 64 km nahoru, převodník 28z a nedávno jem nasazoval třetí řetěz.

          0 0
      • BLACK1E  

        Nechápu, jaký bych měl důvod si to vymýšlet. Je pravda, že se o to stará jako o poklad. Na druhou stranu taky jezdí strašný převýšení, minimum po silnici a ještě k tomu je docela hromotluk. Ale je pravda, že kdyby mi to někdo tvrdil tady, tak mu věřit určitě nebudu 

        0 0
      • humil  

        Na rámu 27,5 vozím převodník (Renthal) 38 z., kazeta (Sun race) 11–40, řetěz Campagnolo. Řazení Shimano XT 1×11. Kolo váží cca 13,5 kg, já 86–88 kg. Na jeden řetěz dávám cca 8.000–9.000 km. Jezdím do práce (80 procent silnice nahoru dolu), víkendy většinou terén nebo XC závody. Řetěz neměřím. Dokud to přehazuje nebo dokud nerupne, tak ho neměním. Já těm 7.000 věřím.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Aftermath: na jaře sem koupil jeden 26T (a za sezonu sem ho ojezdil), fčíl sem koupil a namontoval druhý (na zbytek letoška+ příští sezonu). A tím sem (zřejmě) vykoupil zásoby Sram/Truvativ direct mount 6mm offset 26T převodníků v celém CZ Kocourkově – fčíl už ho nikde nenašel..... doufám, že velkoprodejci se přes zimu zase vyzásobí, dyž je to (pro mě) spotřebák, 2021 budu potřebovat další…

      0 0
      • Georrge  

        Prevodniky z aliexpresu te nelakaji? Jestli maji 26z jsem se ale nedival.

        0 0
    • jonti  

      Že je převodník spotřebák podobně jako kazeta a řetěz není překvapení. I když se řetěz včas mění, kazetu i predovníku to vymačká. Mě to vychází, že převodník vydrží přibližně stejně jako kazeta a 4 řetězy. Mám 32z.

      0 0
      • 01carbon  

        na mtb? tzn cca po 10k km novou kazetu za 11k Kc? (v pripade xx1)

        0 0
        • embi  

          X01 (to samy ne?) se da normalne koupit za cca 8400… coz je teda furt raketa

          0 0
    • Smazaný účet  

      Aftermath aftermath: Dyž v Kocourkově nenisu, taxem ho (na zkoušku a do zásoby) objednál na bike-discount.de (ukazovalo to, že mají 26T/6mm skladem a to dokonce levněji než v Kocourkově). To sem teda zvjedaff.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak letošní (na jaře bahnitá) sezona se (nejen) na životnosti převodníku 26z podepsala – umřel už po ca 30 výletech = 600, max 700km, neska sem byl donucen po (letos už druhé ref to bahno) výměně řetězu ho vyměnit taky (vydával cvakavé zvuky v záběru). Nový jde krásně tiše.

      A hned sem zase dva Sram XX1 X-Sync Direct Mount (6 mm) (26T) objednal do zásoby, holt (na mém hill climbing machine je to) spotřebák tak jako řetěz, no.

      0 0
      • LM  

        Cvakající převodníky a jeté řetězy nevyhazuj.

        Až s novým řetězem začne blbnout nebo cvakat i kazeta, tak nahoď starý cvakající převodník, vytahaný řetěz a ještě na tom něco odjedeš (a jak to bude všechno vytahané, tak by to mohlo být zase chvíli zticha).

        0 0
    • Smazaný účet  

      Vím o tom, že se to tak dělá, ale já to dělat nebudu, mám v zásobě dostatek spotřebáku (řetázky, placky) a připravené mám i nové 12-kolo.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.