Sportování po odstranění krčních mandlí

129 nepřečtených
  • pavelm

    Ahojte, chtěl bych se zeptat na zkušenosti Vás kteří jste přišli o krční mandle zda z tohoto zákroku pro Vás do budoucna vyplynuly nějaká omezení, potíže jako třeba větší náchylnost k nemocem, problémy při sportování v zimě,… Díky.

    0 0
    • Rychlej turista  

      Zbavil jsem se angin, v zimě bez problémů, už 26 let.

      0 0
      • pavelm  

        Diky, trochu jsi me uklidnil. asi me ztrata mandli nemine.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Ono to ale asi tak jednoduché nebude, protože hodně doktorů je proti. Takže já si musel počkat až do osmnácti, abych si to mohl rozhodnout sám, proti vůli rodičů :-). Každopádně mi to pomohlo a nelituji toho.

          0 0
          • pegas  

            zajimalo by me pro a proti…pritulka s tim ma taky problemy a ted resi zda ven ci zustat…

            0 0
    • JancA  

      ahoj,krční mandle mám vyrvaný cca 6 let (taky na vlastní žádost – přišla jsem drze za primářem ORL a řekla mu, že nechci mandle – von se cukal, ale pak to uznal:).Mesic mi bylo blbe,nehojilo se to,ale od ty doby mam pokoj, zadna angina nic. Jediny negativum je,ze kazdy skrabani v krku hned skoci na prudusky, protoze nejsou filtry:(.

      0 0
      • pavelm  

        No to me prave trochu strasi. Jeden doktor mi rika mandle ven, druhy zase pockat. Takze vaham. Navic laboratorni vysledky vyndani mandli nepotvrzuji (vytery negativni, ASLO nizne, sedimentace OK), ale trpim castymi zanety a bolestmi v krku bez teplot – i kdyz asi klasicke anginy to nejsou. Nicmene par nemoci jsem za zivot asi nedolecil a tak mandle mam zvizvene a obcas s cepy.

        0 0
        • MlokCZ  

          Mě brali mandle před 2,5 roku a zjišťoval jsem si k tomu dost informací, abych se rozhodnul, jestli si je nechat vzít nebo ne. Já ale měl před tím 3 těžké angíny v průběhu 4 měsíců a předtím jsem míval angíny také docela často. A samotné mandle jsem už měl v bídném stavu.

          Co ale platí celkem obecně. Význam mandlí (když jsou v pořádku) s věkem klesá a velmi důležité jsou hlavně v dětství. Takže po 30tce není pro tělo ztráta mandlí nic hrozného. Ale je tu druhý aspekt. S rostoucím věkem je samotná operace problematičtější, protože se to hojí výrazně hůře. Už u mě to bylo znát, všichni mladí co byli se mnou na operaci šli domů z nemocnice o několik dnů dříve a hojilo se jim to lépe.

          Já osobně bych asi na trhání mandlí bez častějších angín nešel. Záněty a bolesti v krku po vyndání mandlí se podle mě nezlepší (když to nejsou angíny), naopak může dojít ke zhoršení.

          0 0
          • MlokCZ  

            Já si tím ve výsledku výrazně pomohl, protože jsem se zbavil toho častých těžkých angín. Na lehčí záněty v krku bez teplot, které se rychle vyléčí jsem teď asi o něco náchylnější, ale není to nic hrozného.

            0 0
            • pavelm  

              Diky za nazor a za zkusenost.

              0 0
              • pepek  

                Míval jsem angíny 1×-2× za zimu. Od té doby, co posiluju imunitu česnekem s citronem, tak nebyla ani jedna, vlastně žádná podobná vážnější nemoc nebyla. (asi za 13 let)

                0 0
              • pepek  

                Jo a když už angina je, tak ŽÁDNÝ teplý čaj-tím se to jenom zhorší. Kup hodně zmrzliny a strkej to až na mandle.

                0 0
        • Lister  

          tohle neber jako nějaký dogma, protože neznám ě neviděl jsem tě, neznám průběh.........ale podle toho co popisuješ si nepůmůžeš, páš pokud máš aslo negat tak si za hodně dlouhou dobu žádnou pravou angínu neměl.

          Uvádí se že asi tak 80% všech pravých bakteriálních angín, které je třeba léčit atb vyvolává streptococus, což je mrcha, která pak zvedá to ASLO, a to je pak zvýšené třeba 6 ale i více měsíců.......­.neboli ASLO negativní velmi malá pravděbodobnost, že jsi nějakou angínu měl.

          Pokud to vzmu ze svého pohledu, tak každé ráno, kdy se vzbudím s tím, že mě nebolí v krku beru jako požehnání, rýmu už nevnímám, protože tu mám pořád, bokest hlavy kvůli dutinám......­...holt riziko povolání. Nosím si to z práce domů a pak tím trpím já, ale více moje rodina, která dostává už jen filtrované ty extra odolné jedince, který můj vytrénovaný imunitní systém nedokázal zlikvidovat :o)

          0 0
    • pavelm  

      Ale diky vsem za reakci. Psal jsem proto ze jsem chtel znat zkusenosti lidi kteri sportuji a mandle maji fuc.

      0 0
    • Ladap  

      Po odstranění mandlí mám z každýho ofouknutí zánět středního ucha. Já bych si je nechal, ony tam k něčemu budou.

      0 0
      • pavelm  

        No, me to bylo vysvetleno tak. Ja mam mandle s vetsimi kryptami, ryhami (zrejme po predchozich zanetech). Pokud jsou mandle spatne tak mohou byt spise zdrojem trvaleho chronickeho zanetu. A tady je nebezpeci ze muze dojit k napadeni srdce, ledvin, kloubu. Takze v pripade tezsich opak. anginach je asi lepsi ven s nimi. Ale pokud jsou mandle zdrave, plni svou funkci tak urcite nechat-svuj vyznam maji.

        Me ale jedna lekarka tvrdi ze se jedna o chronickou tonzilektomii (usudek od pohledu do krku a podle poctu ATB ktere mi predepisovala obvodni). Druha zase vaha. A ted babo rad. Asi zajdu k treti ORL :(

        0 0
    • Vevoda  

      Proběhl tu návrh s česnekem, citronem, ale co je hlavní a podstátné pro imunitu (ne posraneckou)„o­tužování“. Takový poplaváníčko v zamrzlém potoce… Má stím někdo zkušenosti, chci začít!

      0 0
    • Lister  

      Řeknu to takhle:

      základ je to přežít......no a pak se uvidí......

      0 0
      • pavelm  

        Prezit co? tu operaci? asi to nebude nejlepsi zazitek v mym zivote, ale ty dva tejdny preziju. Spis me trochu desi jak pises „no a pak se uvidi..“.

        0 0
        • blue  

          hele, nerouhej se… i doktor nebo sestra občas udělaj chybu :-)))

          0 0
          • pavelm  

            ja se nerouham ale resit jeste to zda to doktori nebo sestry udelaji vse spravne nebo ne.. to neovlivnim. Chodil jsem k zubari co na tom byl s hygienou bidne, takze podle toho co jsem u nej videl kdyby mel clovek pech tak si odnese v lepsim zloutenku, v horsim treba HIV. Pokud tohle mel Lister na mysli tak doufam ze to preziju..:)

            0 0
        • Lister  

          jo jo myslím tu operaci.....ono i když se to nezdá, tak z těch běžných zákroků, je to jeden z nejriskatnějších – proč.....no jednoduše proto (a teď se omlouvám za výrazivo), že to ******** krvácí a prakticky se to nedá šít.........

          Pokud by ti náhodou nějaký ORL lékař tvrdil, že rád operuje krční mandle, tak…

          1. je to blázen.....
          2. kecá, aby tě trochu uklidnil :o)

          myslím že minimálně sedmidenní hospitalizace po tom zárkoku mluví za všechno, po slepáků, kyle nebo čemkoliv v břiše jseš do 3–5 dní doma, ale tady to hooodně hlídají.

          0 0
          • Jirik123  

            nekde jsem zaslechl, ze se to uz operuje i laserem. to je taky tak riskantni?

            0 0
            • MlokCZ  

              Laserem to dle mojich informací není úplně vhodné (mě alespoň jak na ORL, kde mi operovali, tak moje doktorka od toho odrazovali), protože není zaručeno, že se odstraní úplně a to je pak problém.

              0 0
          • dancing dog  

            Pane kolego, vy tu nějak zbytečně strašíte! Já jich uspal snad přes tisíc a nikdo nevykrvácel…teda do tejdne od operace…

            0 0
            • Lister  

              vždy je dobré vědět do čeho člověk jde :)

              Jako já nestraším.......ty koplikace jsou i tak vzácné, ale holt trošku častější než u jiných podobných drobných zákroků......

              0 0
              • pavelm  

                rozumim, jasne ze se muze stat cokoli. Ale to nechci a snad ani nemuzu resit, i doktori jsou jen lidi a tak jako ja udelam v praci chybu muzou chybovat i oni. Tohle moc neovlivnim.

                Me jen prijde ze mi doktorka po prvnim kouknuti do krku navrhla TE a vsude ctu co vse se ma predtim zkusit vysetrit. O vysetreni na ASLO jsem si musel rici sam, to me trochu znejistuje. Ale nejsem doktor. Co muzu ovlivnit je zjistit co nejvice a rozhodnout se zda to podstoupit.

                0 0
          • MlokCZ  

            Když jsem ležel po trhání mandlí v nemocnici, tak se ve dvou případech kolem třetího dne po operaci začalo znova výrazně krvácet a jednoho chtěli už téměř znova vézt na sál.

            0 0
            • pavelm  

              se zacinam tesit..

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak bylo to asi z 8 lidí nebo kolik nás tam současně s mandlemi bylo. No a stejně oba šli domů dříve než já, i když jsem tu komplikaci neměl.

                0 0
                • pavelm  

                  prospal jsi ten zakrok, nebo v lokalnim umrtveni? jak dlouho ten zakrok trva?

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    V úplné narkóze. Lokální umrtvení mi ani nebylo nabídnuto a ani bych ho nechtěl. Délku zákroku cca 3/4 hodiny, ale nepamatuju se přesně. Po narkóze se musí ujistit, že jsi přišel k sobě a tedy tě vzbudit pokud bys spal normálně (narkóza je dávkovaná na čas velmi přesně). Ale v tu chvíli jsem až tak moc nevnímal, takže nevim jestli to bylo zrovna přesně 3/4 hodiny (samotný zákrok mohl být kratší).

                    0 0
    • JMT  

      me je vytrhli uz kdyz sem byl malej a nikdy me nenapadlo ze jezdim pomalu kuli tomu ze je nemam, tak konecne vim cim to je :-D ne ze sem tlustej, ale ze nemam m mandle

      0 0
      • pavelm  

        tady ale nejde o to jestli jezdis pomaleji na kole s nebo bez mandli.

        Me slo o zkusenost lidi co mandle nemaji a jejich vetsi nachylnost k nemocem pri sportovani-treba v zime (protoze pokud mandle funguji spravne, jsou prvni na rane a jsou jakymsi filtrem – muj laicky pohled). Kazdy jsme jiny a kazdy asi bude mit jiny zkusenosti.

        S nejakou vykonnosti tohle nema nic spolecneho.

        0 0
    • hankah  

      Ahoj, me vytrhli mandle v deviti letech pote, co jsem mela 10krat za sebou spalovou anginu. Rekli, ze mam chronickej zanet mandli a ze by mi to ohrozovalo ledviny a srdce. Alergolozka tenkrat byla hodne proti, tvrdila, ze dostanu alergie a astma. Uz to je skoro 20 let, je fakt, ze anginy i jiny nemoci me po tomhle okamzite presly, a astma ani alergii taky nejspis nemam a nemocna a nachladla jsem fakt hodne malokdy. Takze to nakonec bylo asi pozitivni, ale kdovi. Na mou jizdu na kole ani jiny sporty to asi zadnej vliv nema :-)))) sem sportovne nenadana od prirody, coz rodice jeste zdatne podporovali :-))) Kdybych se rozhodovala dneska, tak bych na tu operaci sla jen pokud bych mela fakt chronickej a nelecitelnej zanet, ony jinak ty mandle svoji funkci maji. Jinak tehda detem do 10 let trhali mandle v celkovy anestezii, takze z toho nemam tak desivy zazitky.

      0 0
    • jajan  

      Myslím, že k tomu čosi môžem povedať, nakoľko "trhám " mandle už 10 rokov. Mandle nesporne svoj význam majú. Jednoznačnou indikáciou k operácii je len nádor a život ohrozujúci stav- sepsa/otrava krvi/ po angíne, prípadne dusenie pri extrrémnom zväčšení mandlí. Indikáciou relatívnou ale odporúčanou sú- 5 angín/správne zhodnotenýcha liečených antibiotikami/ v jednom roku, alebo 4 angíny v roku 2 za sebou nasledujúcom roku

      • ďaľšiou indikáciou sú ochorenia spôsobené fokálnou/ložiskovou / infekciou- obvykle prejavy zvýšená únavnosť, bolesť svalov, klbov, komplikácie na srdci, kožné infekcie, očné infekcie
      • niektoré menej významné indikácie

      Bolesti hrdla môžu byť spôsobené chronickou infekciou mandlí, aj keď zápalové parametre sú v norme, ASLO, výter, krvný obraz , CRP- nie je to možné jednoznačne vylúčiť, a preto je niekedy možná aj horespomenutá možnosť- vybrať a uvidíš či sa budeš mať lepšie. Podľa vzhľadu a prehmataní je možné indikáciu podporiť. Zjazvené, zbrázdené, prípadne k okoliu fixované mandle sú chorobne zmenené- chronické- CHronická tonzilitída

      Pri správnej indikácii nebolo potvrdené zhoršenie alergie, prípadne zvýšenie rizika bronchitíd. podotýkam pri správnej indikácii.

      Čo sa týka krvácania- výkon nie je krvavejší ako iné porovnateľné operácie, ale ak je operácia pri vedomí v lokálnej anestéze, je to dramaticky vyzerajúce, nakoľko pacient krváca z úst, prípadne kašľe krv – nie zriedka lekár vyzerá ako mäsiar. Ak je operácia v celkovej anestéze- pacient spí, toto odpadá. Krácanie sa dá zastaviť dobre elektrokauterom, je možné cievy aj zašiť, aj keď to nie je ideálne riešenie a obvykle sa rana nešije. Pre pacienta je najrizikovejšie krvácanie do 24 hodín po operácii a druhý rizikový čas je po týždni, preto sa odporúča minimálne 14 dní bez fyzickej námahy. Čo sa týka odchodu domov u nás pacienti odchádzajú na 2–4 deň po operácii, bez zvýšenia rizika komplikácií oproti času keď sme ich púšťali po týždni.

      0 0
      • pavelm  

        Ahoj, moc Ti dekuju za vycerpavajici popis. Zvolil jsem lokalni anestezii. U me je to presne jak pises – ruzne vysledky, vysetreni v norme, ale mandle jsou vizualne zbrazdene s cepy a k tomu ty caste bolesti v krku. Tak do toho pujdu. Diky.

        0 0
        • dancing dog  

          Já bych teda spíš zvolil anestesii celskovou, ale moc bych si ověřoval, že Tě uspí dobrej a zkušenej anestesiolog…

          0 0
          • pavelm  

            To vis, ze bych si to pohodli zaspat to take rad dopral :). Ale u nas v nemocnici maji volny termin s celkovym uspanim az nekdy po novem roce, zatimco s lokalnim umrtvenim je volnych terminu dost :). Chci to ale mit uz co nejdrive za sebou, tak jsem kyvnul na nejblizsi termin tj. za 14 dni.

            0 0
    • dancing dog  

      Mandle pryč, neváhej! Lepší 2 týdny blbě polykat, než skončit na dialýse pro glomerulonefritídu nebo čekat na nový srdce a stejně e ho nedočkat…

      0 0
    • marapara  

      Ty jo, když to tak čtu, já neměl angínu snad 20 let :). Ani k tomu nemám nějaké náchylnosti. Nachlazení, škrabání v krku, rýmu v zimě nebo na podzim jo, ale angínu ne. Ani na chřipky nejsem náchylný. Naposled jsem ji měl v třeťáku na střední ato je skoro 15 let :).

      0 0
      • dancing dog  

        Za toto rouhání budeš jistě potrestán opakovanými těžkými anginami s následným silně zvýšeným ASLO!!

        0 0
      • pavelm  

        Tak Ti preju aby to tak bylo i nadale a anginy se Ti vyhnuly. Ja jsem byl do svych 30-ti let take minimalne nemocny. Ale posledni 2 roky a zvlast posledni rok je to hruza. Takze jen verim, ze mi ten zakrok snad pomuze.

        0 0
        • dancing dog  

          Určitě, fakt neboj, musel bys mít extrémní smůlu, aby se něco posralo…naopak, čím delší váhání, tím větší risiko abscesu, zahnojí se a pak zajizví okolí a výkon je pak o to technicky obtížnější… jde dost o to, kdo to bude dělat..

          0 0
          • Standa  

            Kurnik jak může člověk,který skládal Hypokratovu přísahu doporučit někomu jen tak něco vyrvat z těla? Co řešit příčinu?Radikální změna stravy,otužová­ní,změna prostředí....­.....Nebo to je moc složitý?

            0 0
            • pavelm  

              Nechtel jsem tady na foru otravovat s technickymi okolnostmi kolem tonzilektomie, i kdyz jsem rad za kazdou informaci ktera tady padla a vsem za reakce dekuji.

              Stando, to vis ze obecne stav naseho zdravotniho stavu ovlivnuje zpusob zivota jaky vedeme. V mem pripade to bylo v zivote par prechzenych/ne­dolecenych nemoci, v poslednich letech vice stresu malo spanku, a zrejme tim jsem zacal byt vice nemocny.. konzervativni lecbou v posledni dobe byly u me opakovana ATB, kloktani ruznejch nedobrejch veci :), cisteni mandli. Rozumim tomu, ze POKUD je tam chronickej zanet (kterej po opakovanych ATB nezmizi), tak musi z tela ven aby nenadelal v tele jeste vetsi paseku (srdce, kluby, ledviny). Mandle Ti asi nikdo nebude chtit trhat po prvni zdarne vylecene angine.

              0 0
              • dancing dog  

                Nenech se tu bulíkovat..na tonsilektomii sou jasný pravidla, kterrý Ty určitě splňuješ, zbytečně by to nikdo určitě neindikoval…

                0 0
            • Rychlej turista  

              Ono když jdeš z anginy do anginy, tak toho moc nenaotužuješ.

              0 0
              • Lister  

                no jak se to vezme........ty mrchy bakteriální jsou pak otužilý až až :o)

                0 0
            • dancing dog  

              Strašně nerad bych se tě dotknul, ale to je teda blábol, totální nesmysl, životním stylem a zrním se nedá řešit všechno… když máš totiž smůlu a mandle už infikovaný, tak prostě smůla- nejde jen o opakovaný angíny, ale ložisko infekčního zánětu nemá v těle co dělat, k tomu- nejčastější bacil, co anginy dělá může přes imunoreakce záněty srd.svalu nebo chlopní, ledvin, kloubů..jejichž následky z Tebe můžou udělat krypla nebo tě i zabít… no nic, fakt bez krve…dodneška se měnej chlopně lidem, co měli v dětství po válce opak. angíny…

              0 0
            • dancing dog  

              poslední věc: zkus si otužováním a zrním a sluníčkem vykurírovat zanícenej apendix, tzv. břišní mandli…Nebo je to moc složitý?

              0 0
              • Standa  

                Nechci se přít,ani v podstatě nic vysvětlovat.Tvých názorů zde na foru si vážím a tvůj postoj lékaře chápu.Moje vysvětlování by asi stejně nemělo cenu,vloni mi umřel tchán na rakovinu-prostě se prokouřil až do smrti a ty se k tomu asi holt projíš.Každý máme možnost volby.

                0 0
      • Lister  

        hmmm…jsme na tom podobně poslední angína asi v 15.......ale já mám dost jiných problému tak aspoň něco můžu vypustit :o)

        0 0
    • Oakey  

      Krční mandle mám venku už od nějakejch 8 roků a žádný omezení sem nepocítil, naopak sem lidem s mandlema docela zvedal mandle tim, že sem jim docela ujížděl. Určitou dobu sem bez nich dělal i vrcholonej sport, takže žádnej strach, neni to ani sebemenší handicap.

      0 0
    • pavelm  

      Tak a mám to za sebou. Zákrok proveden v lokání anest. v pátek 16.11. a včera 20.11. mě za vzorné chování pustili domu :). Nevím, buď to bylo u mě možná anatomicky jednodušší, nebo byl doktor hodně šikovnej, ale žádný otřesný zážitek z toho zákroku nemám. Když byl konec, mandle jsem si mohl v misce ještě prohlídnout, rozloučit se:) a do postele jsem došel po svých. Tak jen doufám, že nebudou nějaký potíže v následujících dnech.

      Se mnou na pokoji byl kluk o 15 let mladší, začalo mu to nějak hnisat a následovaly injekce penicilínu. Přišel o dva dny dříve než já a doktor mu to sliboval do konce tohoto týdne.

      Tak všem díky za své zkušenosti.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Tak to na tebe byl doktor hodnej, mě doktorka klepla přes ruku, ať na to nesahám, že je to vysoce infekční. Ale odolej, když vidíš kus svého těla se jen tak válet na stole v kleštích :-D

        0 0
    • pavelm  

      Tak jeste jednou se k tomuto vratim pro pripad, ze by se na tuto atrakci chystal nektery z tricatniku (cim lepsi zazitky, pry).

      Jak jsem pred case psal jak vse bylo v pohode, tak ubehlo 14 dni od operace a pak prisly ty opravdove zazitky. Tuto sobotu v noci mi to zacalo silne krvacet a kdyz jsem doma usoudil ze uz to sam nezvladnu zastavit tak jsem se vydal vstric nemocnici. Tam nejdrive nejaky kapacky a protze jsem mel pusu stale plnou krve tak pak hned na salek. Tam mi to zacali zatavovat. Pri tom se mi z te spolykane krve udelalo hrozne zle a zacal jsem zvracet natravenou krev (chudak doktorka), nebylo to fakt nic moc pro nas oba. Na zaver jsem zbabele omdlel a pak vikend o kapackach. Takze mandle – takova legra to zase nebyla :(

      0 0
      • mato tope  

        Děkuji ti za pěkné povídání,protože mě aktuálně čekají výtěry a lékař ORL jasně mluvil o možnosti vytržení mandlí,začínám se bát.Opakovaně záněty mandlí,agíny již 3-tí tento rok s recidívou po týdnu léčby.Upozornil mě na to,že s přibívajícím věkem je to menší sranda.33 let – čekatel.

        0 0
        • pavelm  

          Neboj se, neni to nic co se neda vydrzet. Je to velice individualni jaky budes mit prubeh. Rizika existuji vzdy jako u kazdeho zakroku/operace. Jak jsem psal-ja jsem samotny zakrok mel v LA a to probehlo naprosto v pohode. To tenhle vikend byl tea vyzivnejsi. Ale neboj se toho, nenito nic co by se nedalo zvladnout. Ja trochu hur snasim pobyty ve spitalech a pak ta dlouha doba necinnosti – taky nic moc.

          Pokud Te na to poslou, zvladnes to.

          0 0
      • MlokCZ  

        A začalo to krvácet jen tak samo z ničeho nic nebo po nějaké konkrétní akci (tím myslím jako např. teplá sprcha)? Proto mě možná nechtěli jen tak pustit (a pak i doma jsem měl právě třeba teplou sprchu ještě docela dlouho zakázanou), i když subjektivně jsem to měl v pohodě a bez komplikací. Přeci jen právě tohle riziko, že to začne znovu krvácet tu je vždy.

        0 0
        • pavelm  

          Prave ze zadna akce, ani vecere, ani sprcha, sex.. nic. Proste jsem v noci psal dopis segre, vstal jsem ze si pujdu lehnou, byl jsem naprosto v klidu a nez jsem dosel do postele tak v puse krev. Zacal jsem ledovat, lezet v klidu… ale bylo to spise horsi. Vzdy se mi v puse udelaly nejaky velky srazeniny a ty jak se uvolnily ta to teklo dost. Pak sem se sebral a jel do spitalu.. prekvpilo me to. Ten den rano jsem byl na ORL na kontrole a vse ok. Asi se to stalo jak jsem se zvednul, zvysil se tlak.. nebo nevim. Jeste stesti ze se to nestalo ve spani. Me pak sla krev i nosem.. no nic moc.

          0 0
          • pavelm  

            Jediny co je zvlastni: cely prvni tyden po operaci me pri jidle bolelo v krku-jako kazdeho, ale zadne leky na bolest jsem nechtel. Pak postupne bolest na prave strane zacala odeznivat a bylo to lepsi a lepsi. Naopak leva strana zacala bolet vice a vice. Jako bych tam mel hrebik. Kazdym dnem horsi. Nekolikrat jsem byl na ORL, ale nic nevideli. Pak jsem musel vzit ty kapky proti bolesti abych se najedl a to uz bylo vic jak 10-ty den po operaci. Napsali mi ATB jestli tam neni nejky bacil. Az to 14-ty den zacalo krvacet z dolniho polu mandle. A najednou jakoby ta bodva bolest polevila. Asi tam upadl nejaky strup(?).

            Jinak tech 14 dni jsem myslim dodrzoval jak rekli – v klidu doma, bez horkych koupeli, be alkoholu, atd..

            Myslim, ze tomu krvaceni se asi neda uplne predejit. Sestra mi rikala ze tam meli holcinu 20 let co se jim tam vracela 4×.

            0 0
    • buddha  

      Ahoj, náhodou som narazil na Tvoj príspevok ohåadom tonsillektomie ktorú si podstúpil. Pretože som sa ocitol v podobnej situácii ako Ty (na kole som nesedel už 3 mesiace pre opakované angíny!!!) a bola mi doporučená tonsilectomia, zaujímalo by ma ako tento výkon zmenil Tvoj život. Díky

      Peter, 39 rokov, biker-abstinent (nedobrovoľný­..)

      0 0
      • Jurda  

        Nazdar, taky jsem přišel o krční mandle před třemi lety. S portuje se vesele dál i v zimě. Pokud se nachladíš, tak se ti to chytne hlouběji v krku, tam někde u průdušek. Ale myslím, že nijak víc náchylný nejsem. Jen teda nerad vzpomínám na tu k.re.skou bolest po operaci, ale asi jsem měkota!

        0 0
      • pavelm  

        Ahoj, jak výkon změnil můj život?

        Já bych řekl, že mi ta operace pomohla. ATB jsem měl naposledy bezprostředně po té operaci (čili už téměř 3 roky bez ATB), předtím mě pravidelně každé ráno bolelo v krku – to zcela zmizelo. Každé ráno jsem měl lehce nažloutlé hleny, teď nic takového není. Sportuju celkem dost a nějakou větší náchylnost k infekcím nepozoruju (ťukám do stolu :) ). Jediné co jsem si všiml že občas mívám trochu zvětšené krční uzliny – bez jakýchkoliv bolestí. Dr. mi kuli tomu dělal nějaké vyšetření krve, ale vše bylo OK.

        Takže já myslím, že mě odstranění krčních mandlí pomohlo.

        0 0
    • Lakii  

      Nezpochybnuji, ze nekdy je vyriznuti mandli jedinym resenim, ale napisu i svuj pribeh. Pred rokem me pobolivalo v krku, po jedne vydarene pitce se to zacalo velmi zhorsovat, nakonec jsem nemohl polknout ani vodu. Nasledovala cesta na pohotovost o pulnoci do nemocnice, kde mi naznacili at je neotravuju s bolesti v krku v noci, ale kdyz uz jsem tam byl, ze me vezmou. Zdeseny pohled doktora, rekl mi ze jedine reseni je ze me okamzite hospitalizuji a do nekolika hodin je musi vyndat. Rekl jsem ze ne, doktor mi slusne rekl ze jsem uplne blbej :) a musel jsem odsouhlasit ze odmitam zakrok. Rekl mi, ze v lepsim pripade budu do 12ti hodin zpet, ale kdyz teda jinak nedam, dal mi konske davky antibiotik injekci. Za nekolik hodin jsem do nemocnice prijel na dalsi davku a doktor uz to nevidel tak cerne, nicmene mi rekl ze stejne prijdu s prosikem at mi je vyriznou velice brzy. Rodina i pritelkyne mi hrozne vynadali co jsem to za vola a at koukam doktory poslechnout. Zkrousene jsem tedy zase dosel do nemocnice na injekci a rikam – doktore, rezte! :)) Ten na me pomalu mladej, ze se na to musi nejdriv poradne podivat. Pry to uz nebylo tak horke a mam slusnou sanci, ze se rezani vyhnu. Nasledujici den prislo dramaticke zlepseni, doktori zkouseli vysat injekcemi hnis z mandli, patra, krku, nikde nic, cemuz se docela podivovali. V dochazeni na injekce jsem pokracoval jeste asi tyden v nesnizenych davkach, krome cest do nemocnice naprosty klid na luzku. Jen pro zajimavost dodavam, ze muj dedecek v naprosto stejnem veku mel uplne stejny problem, jenze tehdy nebyly antibiotika (!) a pres okamzite odebrani mandli malem zemrel na otravu krve, poeticke je, ze s jednou z darkyn krve ktera mu zachranila zivot se blizce seznamil a nakonec se vzali :) Ale zpet k me situaci, po tomto zazitku jsem uplne prestal kourit, prestal pochlastavat, zacal vice sportovat a zacal sledovat co jim. Od te doby tuk tuk ani jedna angina, ani jedno boleni v krku, natoz takovehle hnusne zanety.

      0 0
      • buddha  

        Tak gratulujem , ale moj problém je trochu iný, mám problémy s angínami opakovane, včul som už 3 mesiace „kripel“, okrem bolestí v krku i svaly a kåby, pozitívne protilátky proti streptokokom trvale, a hlavne i „chytené“ ladviny. A najviac ma smolí že nemožem jazdiť, preto tu vyzvedám ako je to so športom po tonsilektomii :-)

        0 0
    • tiru  

      ?!?!aha! ..tak já mám venku asi ty nosní :))

      0 0
    • Lance  

      Tak co? Prodelal tohle nekdo behem tech 12 let od zalozeni?

      0 0
      • plzakj  

        Cca pred 20ti (jezis) lety. Problemy zmizely do roka po operaci. Nove nevznikly. V zimne jezdim na kole/ bezkach. Celorocne kolo + ledni hokej.

        Nejdulezitejsi je prezit tyden po operaci a nevykrvacet do zaludku :-/

        0 0
        • Lance  

          Mam chvile kdy sem priposrany az za usama. A to jako jedte rok po si nesed na kolo?

          0 0
          • plzakj  

            Ne, sportovat muzes hned, ja se ti rana zahoji (6 nedel). Ja na to sel kvuli zanetu a bolestem v kycli. A to vymizelo cca po roce.

            Ty 14 dni po operaci to fakt chce bejt total v klidu a zrat zmrzlinu. Nic horkyho, zadna fyzicka aktivita, zadny zensky.

            0 0
            • Lance  

              Ok. Nic to nemeni.na tom, ze mam strach. Ale dik.za info

              0 0
              • JanITCZ  

                Nemej strach,me delali krcni i nosni na jeden zatah a to v „praveku“ – 1959.A mohu ti rici ze zadne omezeni -v zime lyze a hlavne boby(ne ty dnesni plast.,tenkrat se vyrabelo doma a zaklad byly brusle …), v lete kolo,plavani.­.....Navic doba pokrocila a tak neni duvod se bat!

                0 0
                • plzakj  

                  Jo, to by ti mohli vypravet treba rodice Adamka vr viglnim stavu z Hradce …

                  0 0
                  • Lance  

                    Diky . … to.je prave ono

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Já byl po operaci ještě týden v nemocnici, dokud mi neslezl strup. Pak už jsem mohl cokoli. Problém u toho kluka byl hlavně asi v tom, že ho po operaci poslali domů, spoléhaje zřejmě na statistiku pooperačních komplikací, kdy jim toto řešení asi vychází finančně příznivěji. Dříve se na peníze tolik nehledělo a počítat s pooperačními komplikacemi bylo přednější.

                      0 0
      • Breakpain  

        V detsvti sly ven… (tatik je doktor). Od ty doby klid, jen klasicky vsechno skace na prudusky, ale kdyz se clovek hlida, tak je v cajku ;).

        Za me rozhodne lepsi bez nez s nima, dokud jsem je mel, strasne jsem na ne trpel. Ale to bude asi individualni ;)…

        0 0
        • Rychlej turista  

          Jo s těmi průduchy je to přesné – rýmička u mně trvá 7 dní, někdy i týden, ale pak se mi to vždy přestěhuje na průdušky mám další týden k dobru :-)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Proč mi to už dva dny nejde editovat? Aspoň by mohli tu hlášku změnit z neočekávané chyby na očekávanou chybu, když se s tím nic nedělá :-)

            0 0
          • Lance  

            Hele mam 7 anginu za poslednich 9 mesicu. Uz mi mrda. Nemuzea si naplanovat nic. Takze to chteji dat pryc. Ja sem uz pro bo to vzdy prijde z niceho nic. Cepy na mandlich a bolest v krku. Potvrzeny streptokok. Uz sem alergicky na kecy zmen jidelnicek zivotospravu atd. Ted jak uz ho.mam s tim nic neudelam. Z tech prudusek mam strach

            0 0
            • Rychlej turista  

              Nikdy jsem s tím větší problémy neměl, jen po rýmičce prostě chrchlám o týden déle, jak to vytahuju z těch průdušek. Když mi nic není, tak tam peru velkou, v létě v zimě, bez jakéhokoliv omezení :-)

              0 0
              • plzakj  

                Presne. Rymicka, kdyz sedne na prudusky, tak je to oser. Ale mel jsem to zatim 2× (ve 2017 a letos na Vanoce). Pred 2 rokama to bylo na atb a 4 tydny v lete ve 35st z klimatizace. Letos asi z kolotoce vanocnich vecirku, trvalo to 2 tydny a dal jsem to bez atb. Uz jsem byl 2× na kole. Jinak pres zimu kolo, bezky, hokej v ledovym vzduchu a nic. Je to fakt spojeny s virozou a naslednou bakterialni infekci. Takze neni ceho se bat. Pravdepodobnost mala. A bud bys lezel s anginou nebo s pruduskama.

                0 0
            • Smazaný účet  

              Hele…cepy na mandlich a z toho anginy jsem mival na stredni. Taky jsem tou dobou porad lital venku.....vetsinou mne to skolilo po vicedennim zaprahu s minimrm odpocinku a malym prijmem energie…hodne pomohlo si zacit hlidat ty cepy, proste jak je podezreni, tak prsty do krku a zkusit je vymackat ven…a nepoblit se…pak enjaky sprej do krku, mezitim idealne panak neceho silneho. Bachana na hlad a malo eneegie. Od stavu nekolik angin za rok jsem se distal di stavu, ze jsem za poslednich deset let mel atb mozna dvakrat…

              0 0
      • gollum  

        Minulý týden jsem ležel na ORL (s něčím jiným než s madlemy), ostatní na pokoji tam byli s mandlemy, a já bych do toho (vyndání mandlí) nešel (v mojem věku), možnost komplikací (špatné hojení rány) se s zvyšujícím věkem zvětšuje…

        Ale rozhodně by tvůj konkrétní stav měli zhodnoti doktoři, jestli je to vhodné…

        0 0
      • volyn  

        Rizika a komplikace výkonu

        Asi ve 2–7% může dojít ke krvácení z operační rány. To se může vyskytnout jak časně po operaci, tak i jako pozdní krvácení (do 2 týdnů). Lehčí krvácení se většinou upraví odstraněním sražené krve z lůžka mandle a podáním léků proti krvácení. Pokud se krvácení nepodaří tímto způsobem zastavit, je stav řešen opětovným uspáním, kontrolou rány a stavěním krvácení elektrokoagulační pinzetou, kterou se ošetří krvácející cévky. Silnější krvácení si může vyžádat i podání transfuze krve.

        Časně po operaci se někdy vyskytuje zvracení jako reakce na narkózu. Proto je i po operaci zajištěn cévkou přístup do žíly a výraznější zvracení (t.j. ztráta tekutin) je kompenzováno náhradou tekutin přímo do krevního řečiště.

        Zřídka se může vyskytnout huhňavost, zatékání tekutin do nosohltanu, porucha chuti, snížení citlivosti jazyka, nepříjemné pocity v dutině ústní, poranění zubů či jazyka otlakem rozvěrače úst.

        Po dobu několika týdnů může přetrvávat bolestivost v oblasti rány, s možnou propagací do uší, zvýrazňující se při polykání.

        Po operaci (zvláště v dětstkém věku) je možnost zbytnění ostatních mandlí (jazyková, nosohltanová), u predisponovaných jedinců možnost rozvoje suchého zánětu hltanu.

        Absolutní úspěch léčby a zcela bezrizikový průběh Vám nemůže zaručit žádný lékař. Obecná rizika chirurgického výkonu jako například infekce v ráně, pooperační krvácení z rány, poruchy srdce a oběhu, plicní komplikace, se nedají i přes největší pečlivost a všechny pokroky moderní mediciny vždy bezpečně vyloučit. Nicméně závažnější komplikace po uvedené operaci jsou vzácné a vyskytují se dle statistiky v jednotlivých případech na tisíc operací.

        0 0
        • volyn  

          https://www.idnes.cz/…54_krimi_lpo

          Jen at vis do ceho jdes, zlate anginy

          0 0
          • Lance  

            Anginy.mi uz lezou krkem. Nemuzu si nic naplanovat. Nevim dne kdy me to skoli. Prakticky furt psychika v hajzlu. Furt kolotoc atb. Uz me to sere. Stravh mam, ale uz se chytam vseho. 25 let sem.nemel.anginu. az ted. Nechapu z ceho to.muze tak najednou prijit

            0 0
            • volyn  

              Jestli nevi tvuj ORL, zkus jineho. Ale nekomu se toto deje a asi ti nepomuze zadny. Jinak ja vim jak se citis. Ja bych mel strach tez. Krcni mandle jsme nechalu redukovat synovi a nespal jsem tyden. Taky jsme na to pristoupili az nemohl dychat jak je mel velke.....

              0 0
              • Kanec  

                A proč se to děje? Špatné okolní prostředí? Nebo nějaká slabá imunita? Jak to ti lékaři vysvětlí a diagnostikují, než tedy ty mandle odeberou?

                0 0
              • Lance  

                Ja byl u 3 MUDr. Vsichni se shodli na odstraneni po te me diagnoze

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Asi bych trval na hospitalizaci, dokud se to nezahojí. Já byl v nemocnici asi týden. A to jsem byl bez jakýchkoliv pooperačních obtíží a navíc mlaďoch, co se hojí rychle. Ale člověk nikdy neví, a pak to jde rychle.

                  0 0
                  • plzakj  

                    Ja byl v nemocnici tyden (v 16 letech). Doma druhej den to zacalo krvacet a jeli jsme zpet. Presne jak je popsano v clanku. Citil jsem se dobre a nevydrzel jsem v klidu = bezne chozeni po byte atd. Chce to proste 14 dni lezet a fakt nedelat vubec nic.

                    0 0
                  • Lance  

                    Tak mam to za sebou. Nic příjemného to.neni. ted mam strach z krvaceni. Jsem.zvedav kdy budu moc normalne fungovat..

                    0 0
                    • karel d.  

                      Brzké uzdravení přeji.

                      0 0
                    • plzakj  

                      Jo, hlavne kliiid. Z nejhorsiho jsi venku pokud v nasledujicich 10ti dnech ne udes delat zadny cipoviny

                      0 0
                      • Lance  

                        Diky. No sem celkem vyplaseny. Myslis absolutni klid? 7 den by me meli pustit ze spitalu, pokud se nic nevysere. ***** nevim zda to byl dobry napad na to jit… ale stejne bych tu skoncil

                        0 0
                        • volyn  

                          po opusteni nemocnice bych po takovem zakroku nebyl radeji sam pres noc. At na tebe baba nebo rodice dohlednou

                          0 0
                          • plzakj  

                            Presne. Babu nebrat. Po 7 dnech v nemocnici je to nebezpecny. Proste koukej dva tejdny lezet.

                            0 0
                        • plzakj  

                          Tak jak?

                          0 0
                          • Rychlej turista  

                            Dneska v 08:43 hod. ještě žil :-)

                            0 0
                            • plzakj  

                              tak to vypada dobre :)

                              0 0
                            • Lance  

                              :-) :-) diky :-)

                              Vse v cajku . Dobre se to zahojilo. Vse naprosto bez komplikací. Za celou dobu ani trochu krve. Jim uz vse. Jeste tyden klidovy rezim. Ted se uvidi zda to pomohlo nebo ne. Jedine co me sere je ztrata chuti. Vse sladke je nejhorší. Je to brutalne hořké. Uz jsem teda zkusil i vino. Prvni den se nedalo, druhy uz nejak jo.

                              Plusy: zhubnul sem a prestal chlastat.

                              Vlasy sem si nemyl 21 dnů. Naprosta pohoda.

                              Sice ve spitale to chvilkama bolelo jak cert. Totalne sem mel rozhozene zazivani, ale uz vse ok.

                              0 0
    • Mr.Dawe  

      Mandle nemám od 6 let. Tzn, 25 let jsou venku. Žiju, sportuju, vše v pohodě. Nemoci ok, možná trochu jiný „horší“ kašel když přijde nachlazení. Jinak v pohodě.

      0 0
      • Kanec  

        Já myslím, že to je jedinec od jedince. Já mám mandle a angínu jsem měl naposledy v dětství, na průdušky mě nikdy nic nepadlo. Nachlazení jen skutečně asi tak 1× za rok, loni nic a ATB jsem měl snad jednou v životě, co si pamatuji. To mě jedoucího na kole pokousal pes.

        0 0
    • volyn  

      Ja mam mandle a mel jsem na podzim 4. Streptokoka behem dvou let. Nosi to deti ze skolky. Ale starsi 6lety uz ma imunitu a mala bude mit brzo tez, pak jsem z nejhorsiho venku. Nejhorsi je to, ze decka jsou za par dni v cajk a ja mel recidivu, dve sady antibiotik a 3,5 tydne bez sportu.

      0 0
    • Jaiub  

      Tak prispejem aj s poza hranic. Mne vyberali krcne mandle presne pred rokom (26r) pre caste anginy v predchadzajucom obdobi, na jar 2×, na jesen 2× a este obcas aj medzi tym… A brat atb 3–5krat do roka neni ziadna sranda. Nehovoriac otom, ze jazdim vykonnostne a dost ma to obmedzovalo v trenovani, vzdy 2–4 tyzdne pauza. Tak som sa odhodlal na odporucanie jak obvodnej doktorky tak orl doktora na vyber uz pre chronicke anginy, tie odborne nazvy si uz nepamatam. Taktiez som sa toho bal, pretoze vela ludi spominalo ze to potom bude padat na priedusky a pod. Zatial sa nic z toho nestalo, odvtedy som bol raz chory, asi 3 mesiace po v aprili, angina, atb. Zrovna teraz ma uz druhy tyzden opat tak slabo pobolieva hrdlo, nezabrali jak volnopredajne lieky(tie mi ani predtym ale nezaberali, no chcel som sa vyhnut atb) ale nezaberaju ani atb. Tak neviem co to znamena a co z toho bude, neni to klasicka bolest/rezanie ako doteraz, ale take slabsie polovicne pobolievanie. No a k samotnej operacii, bola to jednodnovka, rano prijem, samotna operacia v celkovej anesteze, zobudenie, kedy clovek nevie kde je co je a na druhy den domov. Ten prvy-druhy je to najhorsie, potom sa to dalsie 3–4 tyzdne postupne lepsilo s obcasnymi bolestivejsimi dnami. A po cca 6–7tyzdnoch som uz otom ani nevedel. Samozrejme boli pravidelne kontroly u orl a aj na chirurgii kde to robili. Ako som spominal odvtedy jedna “poriadna” choroba a teraz druha taka sam neviem aka, takze zatial asi lepsie, aj ked uprimne som cakal este lepsie… Sam som zvedavy ako sa to bude dalej vyvijat.

      0 0
      • Romancero  

        on bývá problém se záněty-mohou putovat po celém těle i když se mandle odstraní. Také s tím bojuju a poznám, kde se zrovna „usadí“. Antibiotika už neberu-je to cesta do pekel-přestávají být účinné a akorát totálně zdevastují přirozenou imunitu!

        Tedy riskuji a nechávám to na „vyšší moci“- věřím , že moje tělo je utvořeno moudře a dokáže si s tím samo poradit pokud ho nebudu oslabovat špatnou životosprávou (alkohol, přetěžování…).

        0 0
        • Lance  

          Od lonskeho dubna 8× ATB. Uz to nechci zrat

          0 0
          • karel d.  

            A zkusit nějaké alternativy, posílení imunity, změna diety apd.? Mně kdysi trhali nosní mandli a tehdejší záněty nosohltanu jen přešly v záněty průdušek. Až pozdější celková změna životního stylu pomohla. Já osobně mám mimořádně dobré zkušenosti s akupunkturou, ale musí to být kombinovano s těmi výše uvedenými změnami.

            0 0
    • waters  

      Dobré vlákno! Také přidám zkušenost s mandlemi.

      Nosní v pěti letech

      Nosní v osmi letech

      Krční mandle v deseti. Hodně živé vzpomínky na zákrok. Bez narkózy. První mandle šla celkem dobře ven cca 5 min. Druhá mandle – srůsty a byl to masakr, na křesle jsem byl téměř hodinu, všechny okolo jsem poblil spolykanou sraženou krví… pak se to povedlo. Naštěstí mi to trhal doktor, ke kterému jsem pravidelně docházel a měl jsem k němu důvěru, snažil jsem se nepanikařit, nebrečel jsem!:) Po zákroku už jsou vzpomínky mlhavé. Krvácelo to tak nějak normálně, ale když jsem měl jít po pěti dnech domu, začalo mi to večer zase téct, tak jsem ještě asi dva dny pobyl a šel domu.

      Nosní mandle ještě repete ve dvanácti.

      Sportoval jsem od mala, ale mandle mi to vždy komplikovali. U krčních mandlí je to vždy na důkladné posouzení. Já jsem je měl jako brambory a angíny v podstatě furt, antibiotika dokola, už jsem z nich blil:( Primář, když mandle viděl, tak říkal, že to ještě nikdy neviděl a to mu bylo v té době už přes šedesát, tak jsem to měl spočítaný:) Kdyby mi zůstali asi bych se už udusil nebo by se mi rozpadli – nevím. Jsem rád, že je nemám. Zároveň mohu potvrdit, že rýma má tendenci jít na průdušky, ale chce to se otužovat, posilovat imunitu, pak i ta rýma má lepší průběh. V zimě jezdím-běhám rozumné intenzity, abych to vždy udýchal nosem.

      0 0
      • Aussig  

        Docela horor…

        Dělali mi v 9 nos a v 11 krk. Poslední co si pamatuju je, jak mě vezou na sál a následně dýchám z masky a usínám.

        Probuzení po operaci pozdě v noci (zákrok byl v 11h dopoledne), jak se snažím vylézt z postele, sestra se mnou bojovala až do rána. Byl jsem totálně mimo z narkózy, ani sem nevěděl že sem prodělal operaci, nevěděl jsem kde jsem, proč nejsem doma apod.. Jako hrozný ale na druhou stranu bolesti a komplikace si vůbec nevybavuji.

        Sportoval jsem taky od mala, díky bohu nikdy žádné komplikace. Rýmy a celkově sténání se mi vždy vyhlo. Měl jsem pouze jednou bronchitidu v 19, z intervalového běhání v zimě.. Mladická nerozvážnost no. :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.