• Ivoch

    Mám dotaz. Před 4 dny jsem prodělal operaci pupeční kýly. Operace byla klasická, mám 4 stehy. Doktor říkal, že můžu začít sportovat po 6 týdnech. Jinej říkal, že kolo můžu zařadit už po 4 týdnech. Teda jen rovinky, žádný terén, ani kopce. Jaký je váš názor? Kdy kolo (silnička a pomalé najíždění kilometrů), kdy běh a kdy posilovna (ruce, ramena, záda a i břicho)? Nechci sedět doma na zadku těch 6 týdnů. Spíš by mě zajímal váš názor kdy můžu zařadit něco z toho, co jsem uvedl.

    0 0
    • simon111  

      Nejsem žáden doktor, moc se v tom nevyznám.. Ale, když jsem byl ja po laparoskopii, tak jsem měl taky 6 týdnů utrum, od jakéhokoliv pohybu. Doma jsem si spíš cvičil protahovací cviky. Břicho jsem nenamáhal vůbec. Ono je pravdou, že doktoři většinou ty sportovní pauzy po operacích dělají delší, než by bylo třeba, ale raději jsem se tím řídil. Myslím, že když je člověk dlouhodobě fyzicky aktivní, tak ho těch 6 týdnů nezabije, ikdyž to fakt hodně chybí. Do normálního režimu se pak dostaneš relativně rychle. Ale jak říkám, tak to bylo u mě, u Tebe to může být úplně jinak :) Tak čau a rychle se uzdrav

      0 0
    • vlkouš  

      Trošku delší povídání máš v mejlu. V.

      0 0
    • smith22  

      Já sem měl asi před 5 lety odoperovanou tříselnou kýlu a to sem chodil shrbenej jak dědek.Jak mě to táhlo tak mě to nedovolilo se narovnat aniž by to nebolelo.V tříslech je to přece jenom citlivější.Po dvou týdnech už to bylo trochu lepší a po třech týdnech sem už jezdil na motorce.Ale to sem asi neměl tak uspěchat protože jak sem házel tu motorku na stojan tak mi to asi při tom povolilo a musel sem na to jít znovu.Nebo nevim jestli to bylo zrovna s té motorky ale jak mě trochu otrnulo tak sem dělal všechny věci co před tím a moc sem se nešetřil.Sem myslel že se z toho zblázním.Tak sem šel podruhe na kudlu a to už teda byla vetší rána než prve.Potom sem to měl ještě dva roky v tom místě tvrdý jak kameň a pořád sem cítil jak mě tam něco táhne,pichá a já nevim co ještě.To že to je tvrdý to je běžná věc než se to vstřebe ale mě to tam furt táhlo jak prase a když sem něco zdvihal a ani to nebylo nějak moc těžký tak sem to cítil.Ale postupem času se to vstřebalo a ted to vůbec necítím a ani jizva nejde vidět.Možná jen když zvednu něco težšího tak to trochu cítím ale jinak nemám problém.A taky je docela sranda když máte po operaci a někdo se vás snaží rozesmát nebo třeba jen něco nechtěně řekne čemu se musíte smát, tak to se fakt nedá.A ted ještě jedna věc.Mě to dělali na jednodenní chirurgii v Brně.Dojdete tam svlíknete se, lehnete si,uspí vás,odoperují a asi po 2h se proberete z nárkózi a vstávat.Musíš slezt se zašitým břichem,nasoukat se do hader a deš dom.Sám bych se dotěch hader nenasoukal,mě musela máti obouvat ponožky.A taky když sem slezl z toho lůžka tak sem byl ještě trochu pod vlivem narkózy a byl sem jak ožralej,sotva sem pletl nohama.Mě tam museli přidržovat,měli strach abych sebou někde nesekl.Na tu jednodenní chirurgii mě poslala dětská doktorka a už v životě bych to tak neřešil.Normálně ste s tím to asi tři dny a někdy i víc v nemocnici.Ale tříslo funguje zatím dobře takže není co řešit.

      0 0
      • simon111  

        Jo jo, já byl zase v Třinci na jednodenní chirurgii a naopak.. Mi to vyhovovalo víc.. Přišel jsem tam v 9:00, v 10:00 jsem byl na sále ve 13:00 mě propleskla sestřička a 13:30 jsem byl na cestě domů. Naopak, ocenil jsem, že jsem tam nemusel trávit další dva, možná tři dny. Ale každému sedne něco jiného :)

        0 0
        • smith22  

          No jako na todle to bylo dobrý že sem tam nemusel trčet a mohl sem se v pohodě zotavovat doma.To jako jo,není nad domácí pohodlí kde tě nikdo neotravuje když nemáš náladu.Ale myslel sem to tak že když by byly nějaký komplikace tak tě nemá kdo zkontrolovat.A taky mě sralo jak mě rychle vylifrovali.Naš­těstí sem žádný komplikace neměl.

          0 0
    • Martinkaa  

      Ja bych udelala kompromis – 5 tydnu :-) Myslim, ze treba plavani, chuze, lehce kolo po ceste by mohlo byt v pohode klidne i po 3 tydnech – mesici. Ze sveho rehabilitacniho pohledu bych se posilovne bud uplne vyhnula, nebo cvicila jen cviky s malou zatezi (rotoped…). Taky se urcite vyhni vsem silovym cvikum a pohybum, kde se zvysuje nitrobrisni tlak (kliky, sedlehy, zvedani tezkych veci, slapani ve stoje a v sede na tezky prevod…), protoze prave pri nich kyla rada vznika. Kdyz uz budes brisaky zapinat, tak je dobre si tu jizvu ze zacatku pridrzet jakozto misto nejmensiho odporu :-)

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
      • BlackRider  

        Mám, čerstvé. Jinak, než operací se to bohužel vyřešit nedá. Na operaci jsem čekal cca 5 týdnů, v režimu bez námahy (sport, posilování apod.), prakticky jsem mohl maximálně chodit kratší vzdálenosti, jinak to byl už docela problém. Aktuálně jsem po operaci tř. kýly zhruba 3 týden. První týden jsem byl rád, že jsem sám vylezl vůbec z postele. Druhý už jsem mohl hodně omezeně v předklonu chodit po bytě. Momentálně je to o dost lepší, ale byl jsem důrazně varován, že nemám vyhledávat žádné sportovní aktivity po dobu minimálně 6–8 týdnů (mám to dělané klasickým řezem, bez síťky). Vím, je to oser to vydržet, ale je to lepší, rádo se to vrací.

        0 0
        • Pain  

          Ja marodil osm tydnu po operaci kýly.A pozor rada se vrací potvora.Byl jsem už čtyřikrat.To je teprv oser :-))Ted naposled do me cpali i nejaky antibiotika ve špitale aby se sitka chytla prej nebo tak neco.Ted jsem rok po poslední a kazdou chvili neco citim v třísle ale nejak už to neresim.Tentokrat jsem tch osm tydnu fakt nic nedelal pro jistotu.Tak uvidime jak dlouho to vydrží.A jak píše blackrider dřív mbo pozdeji to beztak skončí operaci.Jiný řeseni neni.Da se s tim clkem dlouho fungovat ale neustale se zvetsuje až se jednou muže stat že se kýla uskřine(zaškrtí a to je pak pruser).Takže zbytecne neodkladat a jit co nejdriv.Operace kýly je asi njcastejsi zakrok u nas ve špitálech takže se neni čeho bát.

          0 0
          • Prazak0  

            Asi bych změnil pracoviště a operatéra. Zvl u opakovaných kýl je vhodná laparoskopická operace se síťkou, má nejmenší procento recidiv. Operace zvenku, klasickým řezem a síťkou má výsledky trošku horší, u laparoskopie jde síťka zevnitř pobřišnice, takže proto nejlépe vydrží.

            0 0
            • Pain  

              poslední dvě sitka

              0 0
              • Prazak0  

                Ano, ale liší se, kudy tam tu síťu nacpou. U laparoskopie jsou statistiky lepší, co se recidiv týče než u operace klasickým řezem se síťkou. Na internetu jsou různé popisy kýl, kde se dle jejího charakteru popisuje optimální řešení. Dosti se to posunulo ve prostěch laparoskopie, která je vždy se síťkou, výjimkou jsou spíš malé pupeční kýly. Pak jsou případy, kdy laparoskopie není možná, takže se operuje jinak. Dosti pracovišť operuje podle svého zvyku, tj. upřednostňují určité typy operací, i když doporučený optimální postup může být malinko jiný.

                0 0
                • Pain  

                  U me laparoskopie

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Nevím, já jsem cca 5 let bez potíží, i když se šetřím ve smyslu, že netahám tolik těžké věci. Kýlu jsem měl menší, branka cca 2cm, možná větší před oprerací, já šel až více měsíců od toho, co jsem ji zjistil. Při opakování bych volil asi nějaké jiné pracoviště, v Praze jsem byl v Palas Athéně, nevím, co máš poblíž.

                    0 0
        • Smazaný účet  
          0 0
      • Prazak0  

        Před operací s tk není třeba ležet. Dřív běžně lidi si kýlu operovat nenechávali a do konce života nosili kýlní pás. Já měl kýlu menší, chůze v pohodě, ale na kole jezdit nešlo, tahalo to. Takže jsem to radši nechal a začal jezdit až po operaci (asi za 2 měsíce po ní).

        0 0
      • bestom  

        Já měl bulku v třísle asi 3cm ,dokud to šlo zamáčkout zpět ,tak sem s tím normálně jezdil a běhal ,občas to tahalo ,ale nijak to neomezovalo ,ani doktor mě nikam nehonil ,pak to začalo trochu bolet ,tak sem šel na operaci v klidu v zimě ,bez zátěže sem pak byl necelý 2 měsíce.

        0 0
        • Prazak0  

          Právě malá bulka chce odoperovat, nečekat, až se to zvětší. Operace snažší, menší možnost recidivy. Fakt je, že to nebývá aktuní, takže si jde naplánovat operaci, jak nejlépe vyhovuje. Já to měl taky malý, ale dosti to tahalo, takže kolo jsem zcela vyřadil.

          Co se týče uskrinutí, tak někdo mi tvrdil, že právě velká kýla se uskřine hůř, u některé to ani nemůže nastat, prostě veliký otvor i vyklenutí v břiše, kdežto u malé kýly se to snáz uskřine. Taky záleží, co to je za kýlu, myslím co se týče toho uskřinutí.

          0 0
          • Smazaný účet  
            0 0
            • bestom  

              tak to není na co čekat ,ted se to bude už jen zhoršovat ,ta laparoskopie je hodně šetrná ,rychle se to hojí ,uleví se ti okamžitě ,po pár dnech sem chodil do práce bez fyzický zátěže ,když je vše ok ,tak prý už po 3 týdnech se může začít zatěžovat .

              0 0
            • BlackRider  

              Divné to není, tříselná moc nebolí, jenom při velké námaze, ale děsně tahá.

              0 0
              • Smazaný účet  
                0 0
                • Breakpain  

                  Lepší být dva měsíce bez sportu, než aby se to táhlo ;-) …

                  0 0
                  • Smazaný účet  
                    0 0
                    • BlackRider  

                      Já měl asi štěstí na doktory, byl jsem 2× na kontrole, ta první dopadla úplně stejně (nesportovat, nic nezvedat), nicméně za 14 dní jsem tam šel znova a rovnou sem hlásil, že mě to už výrazně omezuje i v normálním životě, byť to nijak extrémně nebolí. No a už jsem dostal papír na chirurgii, ať tam zajdu a domluvím si termín.

                      Ale co tak pozoruji a poslouchám od kolegů, tak když nejde o život, tak jde o hovno a je třeba se obrnit trpělivostí.

                      0 0
                      • Smazaný účet  
                        0 0
                        • bestom  

                          a když řekneš že tě to začíná i bolet ,tak tě snad neodbudou

                          0 0
                      • Prazak0  

                        Mně operaci doporučil hned první chirurg, který mi kýlu potvrdil. Nějaký kýlní pás, nezvedat atd. to zmínil jak náhradní řešení, např. pokud člověk na operaci nemůže a nebo nechce. Čekací doba na operací bývá 2–4 týdny, dřív asi ne, protože je třeba předoperační vyšetření. Není třeba říkat, že mě to bolí, prostě mám kýlu a chci operaci, to stačí. Dohadová, to leda kdyby praktik nebo nějaký specialista ji nechtěl povolit.

                        0 0
              • Prazak0  

                Ano, tahavý pocit případně tahavá bolest, jinak to nebolí. Určitě bych to nechal vyřešit co nejdřív, tj. objednal co nejrychleji operaci.

                0 0
                • Smazaný účet  
                  0 0
                  • Pain  

                    Do tydne do práce?to děláš ale v kanclu nebo tak něco.

                    0 0
                    • Smazaný účet  
                      0 0
                    • Prazak0  

                      V podstatě do práce kancelářskou práci by člověk zvládl druhý den, po týdnu bude v pohodě. Fyzická zátěž se povoluje za měsíc, dva, tři měsíce. Já bych u kola počkal déle, taky jezdit po rovině takový problém není. Nejezdil bych moc kopce, nástupy ve stoje, v terénu.

                      0 0
                      • Smazaný účet  
                        0 0
                        • Prazak0  

                          Tak těch 6 týdnů znamená nezvedat a nesportovat, sem patří i jízda na kole. Já třeba kolo nesu kousek po schodech, než vyjdu ven z domu. To je větší problém než jízda. Pak by mohl být problém u jízdy třeba kopec nebo prudší rozjšíždění se. Prostě člověk nebydlí na rovině a bez dopravy. Chůze je v pohodě, i pár dní po operaci, natož víc jak týden. Dával bych si zatím 2 hodiny chůze denně, svižnou chůzi, čímž si člověk určitou trénovanost těla udrží. U plavání nějaké méně intenzivní plavání nebude vadit. Nebylo by dobré ale prochladnout, pak třeba kýchat, to břicho zatíží. Prochlazený organismus, myslím svaly a další struktury, taky reagují jinak. Na tom kole – asi by šlo něco ve smyslu pojíždění jak děti na hříšti. Ale je tu určité riziko pádu, zkrátka já bych to vydržel aspo 4 týdny a pak zvolna, jestli máš kolem rovinu, bez hrbolů, rovný povrch, ne rušnou cyklostezku, kde srážka hrozí dost. Nezvedat – tak zatím bych se držel max. pár kilo, malý nákup nevadí, ale netahat několik lahvíc nebo kartonů s mlékem ap. Stehy mi vytahovali za 10–11 dní? Takže se můžeš zkusit zeptat.

                          Jinak po dovolené doktora to bude něco přes 3 týdny, kdy snad on dovoloval začít s kolem. Tak do té doby bych vydržel.Hojení z hlediska pevnosti trvá déle, pobřišnice je šitá, ale přes ni je síťka. Zas předčasný pohyb, aby se nějak nepohnula, zkrátka zatím se šetřit. Já když byl po operaci, tak jsem si všiml že se doporučení lékařů taky liší, sice těžší fyzická námaha se uváděla v rozmezí měsíc až 3 měsíce po operaci, zkrátka jak jsou kde opatrní.

                          0 0
                          • Smazaný účet  
                            0 0
                          • Albek  

                            Čumím jak je kýla zdlouhavá na rekonvalescenci. Jsem 6.týden po operace ploténky a dnes jsem nesl kolo do třetího patra,pravda zakázané to mám,ale když nebyl nikdo poblíž a v tom horku se to už venku nedalo :D

                            0 0
                            • Prazak0  

                              Je a není. Po laparoskopii by člověk asi dokázal jít druhý nebo třetí den do práce, myslím sedět v kanceláři u počítače. Jinak řez skrz svaly, tj. břišní stěnu, je malý, kolem pupku, pak jeden asi 2 cm napravo, pak spíš jen vpich vlevo. Tady by šla asi zátěž hned, tyhle malé řezy nejsou nějak namáhané. Vevnitř, kde byla kýla, tam se rozstříhávala pobřišnice, je tam vložená síťka. Místo kde je to sešité je bolestivé při námaze, např. zatlačení na WC. Tohle je místo, co se musí asi nejvíc šetřit. Nese to síťka, je přichycená cvočky nebo lepidlem. Ale v pozici není jaksi zarostlá, aby se nehýbala.

                              Co se týče srůstání, tak i malá rána srůstá podobně dlouho jak velká. Stehy se vytahují asi 10 den po operaci, na plnou pevnoust to není srostlé ani za 3 týdny. To spíš za 2–3 měsíce. Rána stejně ještě pracuje půl roku, nakonec změny probíhají i potom, třeba 2 roky. U laparoskopie je dost široké rozmezí, díky malé ráně a sítce uvnitř to snese malou zátěž hned. Úplně hluboké zhojení zas trvá dlouho. Obvykle se tu volí nějaký kompromis, doporučení lékařů se liší. Viděl jsem i videa z Dánska, lidi druhý den jezdili na kole. Ono to možné je, ale tady prostě je určité riziko a já bych to nedělal. Sám jsem šel opatrnější cestou, než bylo nutné. Nebál bych se chůze, později i plavání bez prochladnutí. Asi by šlo dřív šlapat na nějakém rotopedu, zvl. s lehkou zátěží. Ale kolo se vším všudy, nesení po schodech, jízda do kopce, prudké rozjetí se, krátké vyjetí něco na stojku atd, tady pár věcí může znamenat námahu větší. Problém asi jsou i otřesy, přelítnu přes nějakou díru, hrbol, koleje atd. Jednak riziko pádu, potom dost značný otřes. Mám kolo bez odpružení, pominu-li pneu a ocelový rám. Ty otřesy jsou asi větší problém než celé šlapání, zvl. šlapání po rovině nebo mírného kopce.

                              Jinak měl jsem přeražený prst na nohe, asi měsíc vysadil. Kupodivu rychlost mi moc neklesla, ztratil jsem spíš vytrvalost zatížitelnost. Tj. druhý den po vyjíždce jsem nebyl dost zregenerovaný, jak předtím. Předtím jsem měl slušnou kondici, šlo to dolů. Co bych dokázal hravě jsem dokázal zhruba taky, ale poté unavenější. Stejně to po měsíce ještě bolelo, hojení trvalo déle. Tak bych se nebál trochu času netrénovat. Já teda zcela lenošil, nedělal jsem ani ostré procházky, protože jsem pak zjistil, že jízda na kole je snažší než chůze, zvl. delší. Asi jsem s tím mohl jezdit, ale nechal jsem to být. Přitom jsem člověk, který dokáže i dost jezdit v zimě.

                              0 0
                              • Albek  

                                Fakt čumím,já měl kýlu spojenou s banalitou typu slepák,ani ne tak samotným zákrokem,jako rekonvalescencí a šetřícím režimem.

                                Já od února prakticky jen ležím/chodím (příští týden si po 5 měsících poprvé sednu),po měsíci v nemocnici mi odešli svaly na nohách a teď se učím v podstatě znovu chodit,takže i kdybych byl před operací vytrénovaný na olympiádu,bylo by mi to prd platné,protože jedu z nuly :) Dnes jsem si koupil nové kolo,jako motivační bod zdlouhavé rehabilitace s nejistým koncem,ale už jen to,že jsem ho dnes vynesl do třetího patra,beru za heroický výkon a trénink :D

                                0 0
                                • Prazak0  

                                  Tak slepák je možná banalita, kýla taky, ale na obojí se občas umírá. Jinak velká kýla může být i docela velká operace. Potom takhle, z hlediska toho, jak člověk může chodit, tak po laparoskopii to je nádhera. Ale z hlediska sportu tu je na místě opatrnost.

                                  Co se týče ztráty trénovanosti, tak pokud člověk jen leží, tak hodně ztratí. Týden s nějakou virózou, lehčí chřipkou ap., pokud to člověk vyloženě vyleží, což by měl, tak velmi oslabí. Po menší laparoskopické operaci není člověk zesláblý jako při viroze. Pokud bude pravidelně chodit svižným tempem po pár dnech třeba ty 2 h denně, tak se jde docela udržet. Ztratí se tady jen z věcí typických pro kolo, potom i ta zátěž je menší, ale nezdegeneruje se.

                                  Po pěti měsících ležení je to o něčem jiném. TAdy bych kolo bral spíš jako rehabilitaci. Jinak bývá problém i to tahání kola po schodech, možná víc než klidná jízda.

                                  0 0
                              • Medunka  

                                Ja po laparo (5 otvoru) od 3. dne chodila, po 4 tydnech venku na kole – pohoda na placce tak na hodku, hodku a pul.

                                Po operaci rezem jsem po 14ti dnech dala trenazer v naprimenem posedu, jinak jsem chodila. Je to hodne individualni a kazdy to m jinak. Mam vahove limity na noseni veci, takze lehky kolo a nikam ho netahat.

                                Jinak fyzioterapeutka v nemocnici byla prisna, bez kola min 3 mesice, puk roku bez behu, ole operujici doktor byl vstricnejsi, vi, ze sportuji bezne a ze to hlavne vyzaduje hlava. Kdyz je clovek mesice doma, tak to neni ideal

                                V nemocnici dost casto reknou prisne podminky, ale je to pry brano na gaucove povalace. Jednou po operaci mi doktor rikal, ze tesne pred usnutim jsem mluvila jak se setrim a jezdim pomalu, tak rekl, ze muzu jezdit rychle, ale asi si to neumel predstavit co je moje „rychle“

                                Ale dulezite pravidlo je poslouchat telo

                                0 0
                                • Prazak0  

                                  Tak trenažér v napřímeném posezu by za 14 dní jít mohl, při rozumné zátěži. U kola asi problém když ho člověk tahá a potom různé otřesy díky nerovné vozovce.

                                  Ježdění pomalu a nebo rychle, to jsou dost relativní pojmy. Někdo jede kousíček na kole spíš užitkově, domů od sousedů, nakoupit na vsi. Rychlost třeba 16 km/h, nebo taky i 13, to jsem zažil u jedné staré tety, už není naživu. To jí bylo jestli 75 nebo tak. Kdo má určitou trénovanost tak pokles průměrné rychlosti o 3 km/h může být vnímán jak značný rozdíl. I obecně zátěž má být optimální, to platí pro rekreační ježdění až po závodníky. I oni by neměli v tréninku závodit, přepínat se, hodně intenzivní jízda by měla být předem plánovaná v omezeném rozsahu. Na druhou stranu zas nejet zbytečně pomalu. Tohle jde stanovovat laboratorně, a nebo se řídit pocity a intuicí. Plus dostupnými měřeními, co člověk má.

                                  U těch nucených přestavek jako po operaci, tak jsem opatrnější. Na druhou stranu ten roční objem jde najet stejně, např. ježděním v zimě, na trenažeru ap. Naní pak nutné si dávat po sezoně přestávku, která je jinak vhodná. Takže měsíc nebo 6 týdnů zcela určitě v pohodě.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  
                                    0 0
                                    • Prazak0  

                                      Přiznám se, že bych nikomu moc neradil jezdit hned po týdnu. Spíš nějaký trenažér nebo rotoped, kde člověk nemůže spadnout. Z mého pohledu jsou problematické silnice, různé díry, hrboly, kameny, přejezdy přes koleje, přes mříže od kanalizace. Kde to kolo drcne, tak to vadí asi víc jak ta samotná práce svalů nohou. Nakolik to otáčení nohou může vadit břichu zpětně už neposoudím. Viděl jsem i video z Dánska, jak lidi druhý den po operaci jezdili na kole, pochopitelně po rovině v Dánsku, šlo spíš o užitková kola, ne sportovní. Nebo lidi jezdili se sekačkou. Pak po operaci jsem poznal, že to zas taková sranda jak to video není.

                                      Neřešil bych ztrátu výbušnosti, zkoušel bych jezdit objemy, pak přidal intenzitu. Přestávka tu fakticky nebyla, to je spíš jak přestávka, co si závodníci dají po TdF, aby se zregenerovali. Ale určitý pokles asi způsobilo to ježdění v menší intenzite a opatrněji i v menším objemu. Nějaký pokles tu je, ale jen krátkodobý, zas umožní tu intenzitu dát trošku později, kdy by člověk byl už unavenější. Závodníci normálně ladí formu před nějakým závodem, případně mají 2 vrcholy, pak zas jdou trošku dolů. Celý rok člověk na vrcholu není, nejde to udržet ani to není žádoucí. Já i když nezávodím, tak stejně ta výkonnost se během roku mění, v zimě tu je pokles, i když třeba jezdím celou nebo prakticky celou zimu. Jinak čistě prakticky, je otázka, jestli silovější jízda pak neznamená pokles v těch kopcích. Já to znám, že utáhnout těžší pastorek není problém, ale pokud člověk nemá aktuálně formu, tak se to pak někde trošku projeví, zejména teda v kopci nebo když přijde protivítr. Do kopce jde jet dvěma způsoby, buď po předchozí únavě z jízdy, a nebo odpočatější. To první simuluje stav při závodě či jízdě, kde sleduju čas a výkon. Je to určitý druhé tréninku, asi co se týče vytrvalosti spojené s kopci. Pak jde naopak po rovině trošku ubrat a do kopce jet intenzivněji, na rovině se pak zregenerovat. Myslím, že je dobré trénovat obojí, do kopce jet trošku unavený a nebo naopak víc odpočatý. To první znamená, že kopec vyjedu pomaleji, to druhé že ho vyjedu rychleji. Postupně se člověk dostane k tomu, že po té únavě to stejně vyjede intenzivně.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  
                                        0 0
                                        • Pain  

                                          Me taky posílal domu že jsem v poho a ted jsem byl už po ctvrtý :-))Tak držim palce ať máš klid.Dvakrat jsem byl klasicky a dvakrat síťka.Hold mam asi smulu.A to jsem pokaždy byl doma tak mesic a pul na neschopence.

                                          0 0
                                          • Prazak0  

                                            Asi šlo o velkou kýlu, pokud ji dělali klasicky, bez síťky, tak tady je dosti vysoká recidiva. Jinak po laparoskopické kýle menšího rozsahu, i když ne úplně nejmenší, tak stačí být doma týden pro kancelářskou práci. V zásadě by šlo do té práce chodit třetí den po operaci, pokud jde o sezení za počítačem.

                                            Delší neschopenka se dává, kdo má fyzicky náročnou práci, např. něco těžkého zvedá. Tady je otázka, při opakování kýly, jestli to zaměstnání nezměnit. Po operaci, i laparoskopické, já osobně jsem volil velmi opatrný režim. Řekl jsem si, radši počkat o měsíc déle, ta rána pracuje dál, není to tak, že za 4 týdny je vše zhojené a pevnost je, jak kdyby operace nebyla. Navíc jsem si zákrok naplánoval na listopad, takže v zimě to nebyl problém. I když jinak jsem jezdil i prosinec. leden, únor, s výjimkou větších mrazů nebo sněhu na silnicích. Byl jsem si vědom, že riziko po měsíci, kdybych na kolo sedl, tak je dosti malé, ale chtěl jsem to riziko prostě minimalizovat.

                                            0 0
                                            • Pain  

                                              Já sedl na kolo až po dvou mesicich a to jeste hodne s respektem.Pravda ale je že vařim v zavodce.Takže težkych hrncu atd se tam nataha hodně.Chodil jsem i do fitka abych zpevnil svaly.Ted jsem rok a neco po poslední ak jsem zvedav :-))

                                              0 0
      • blasted  

        Já jsem byl s oboustrannou tříselnou kýlou letos v únoru, po operaci doporučeno 6 týdnů bez sportu. Jen jsem chtěl říct, že pokud to není akutní, tak se to dá naplánovat mimo sezónu. Já jsem to měl od léta 2015, do toho měsíc ve státech a v pohodě. Fyzioterapeut mi to doporučil zpevňovat tejpama a drželo to bez problémů a bolesti. Samozřejmě neblbnout a šetřit to, stejně, tak jak tak to budeš muset pořešit.

        0 0
        • Prazak0  

          Tohle bych nedělal, i kdybych byl závodník, co se tím živí (což ve věku 55 sotva) a nebo hobík, co najezdí hodně dosti závodí. Trénovat a závodit s kýlou mi přijde jak nerozum, nejlepší je nechat všeho být, co nejrychleji nechat odoperovat na dobrém pracovišti, laparoskopicky, pak tomu dát klid radši trochu delší. Nakonec hned po operaci jde chodit na svižné procházky, za 2 dny třeba hodinu a půl denně – ve dvou vycházkách. Naopak kvůli prevenci embolie je chůze žádoucí. Po týdnu bych chodil denně min 2 hodiny svižnou chůzí, to člověk se malinko udrží v kondici. Pokud bych měl doma rotoped, tak na to bych vlezl opatrně za 4 týdny. Ven na kolo bych šel ale radši až za 2 měsíce. A nezvedal bych moc aspoň 3 měsíce. Jedna věc je srůst rány, ale hlubší hojení probíhá klidně půl roku, pracuje to i potom.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.