Specialized Enduro vs Stumpjumper 2010

42 nepřečtených
  • Bysto

    Zdravicko, rad by ma zaujimalo nejake porovnanie tychto dvoch bicyklov od ludi, ktori ich jazdili. Pretoze rad by som si vybral nieco na dlhe vyjazdy, take aby sa s ty dalo vklude aj 100 km preslapat, ale aby to aj dobre islo dole z kopca. Skakat skacem iba mensie dropy do 1 metra a sem tam cez nejaky koren a tak.

    Preto by ma velmi zaujimalo co je lepsie. Mam 70 kil. a zaujimaju ma porovnania hlavne Enduro Elite a Sj Expert FSR. Rozdiel vo vahe je 700 g, co je uzasne, ked sa to vezme, ze to endurko je uz dost odolny stroj.

    0 0
    • esti  

      Co se týče toho nového endura 2010(jestly máš na mysli tento-má nový rám,uchycení tlumiče a kliky s dvěma převodníky S22/A36)

      A z toho co píšeš by ti více seděl SJ.Protože je to čistokrevné AM ,tušim 140mm zdvihu a vzádu je ten stabilizator.To enduro je už o kategorii výše a snese horší zacházení.

      0 0
      • fousek  

        Ale zas to Enduro je dost jezdivy, takze jedina jeho nevyhoda je ta vaha navic. Navic jeho standartni setup je poladenej do delekopcom a po vymene nekolika veci (kola a kliky jsou za tu cenu snad jen pro smich) by se z nej dal udelat hodne lehkej AM bajk.

        Takze za me Enduro

        0 0
        • esti  

          „Pretoze rad by som si vybral nieco na dlhe vyjazdy, take aby sa s ty dalo vklude aj 100 km preslapat, ale aby to aj dobre islo dole z kopca.Skakat skacem iba mensie dropy do 1 metra a sem tam cez nejaky koren a tak“

          Četl jsi vůbec co od toho kola chce? To nový enduro za 72t kde je 2u převodník a ještě ktomu lyrik(E160 je až u Pro za 116t) je velký univerzál , o tom není pochyb.Přesto jsi myslím ,že on z toho co popisoval ,viz nahoře by nedokázal využít plný potencionál enduro kola.Za 70 papíru může mit slušně vybavenýho experta ,kterej nejenom jezdi do kopce (viz vidlice s reg. zdvihu,také užší pláště )ale je taky perfektně ovladatelný z kopce dolu.Sám Sinyard řekl ,že je to nejuniverzálnější stroj co spešl má.

          0 0
          • fousek  

            Myslim ze ty charakteristice co napsal odpovidam i ja a koukni co mam za kolo.

            Jo SJ bude dobrej do ty doby nez si rekne ze by zkusil treba Spicak, Moninec, Jested nebo Rokytnici, tam uz je tech 160mm takova dolni hranice co se da na tom kole jeste bajk park uzit.

            Ano sjet se to da na vsem, ale jezdit bajkpark celej den na 140mm zdihach mi prijde takovy sebemrskacsky.

            A pri normalni jizde tech cca 400g. oproti SJ ani nepozna a ten zdvih pozna v kazdej rozbitejsi pasazi a na kazdym kapku vystouplym koreni.

            Na ceny sem se nedival a ani nebyla v kriteriich.

            0 0
          • goofy  

            Pokud ti jde o snizovani vidle, tak to ma i Enduro..

            0 0
        • kesu  

          souhlas,taky bych volil radsi enduro a kdyztak upravy

          0 0
    • mara53  

      a co ten Pitch tady v bazaru /Pitch je,tusim bracha Endura/ – vypada dle info majitele temer nejete, zkus se ho zeptat na zkusenosti a reference, ..

      0 0
      • Bysto  

        Pitch som vylucil hned v zaciatku, kedze ta vaha je nad hranicou. A zdvih tam je ten isty ako u SJ. Cenu som neurcil ale vybral som dva druhy bicyklov, ktore spadaju do tej realnej hranice.

        Dakujem vsetkym za odpovede, len sa s radostou rozpiste

        0 0
    • Bysto  

      Ziadne reakcia stastneho majitela????

      0 0
    • Bysto  

      Ziadne ohlasy, pripomienky ani komentare??

      0 0
      • esti  

        Pokud opravdu uvažuješ o tom enduru,tak bud

        1.koukni po modelech 08/09

        2.pokud chceš to nové (tam už pravděpodobně nepude modifikovat tlumič) tak počkej na podzim kdy ten expert pude tak o 30 dolů,protože ten comp s tou vidlí je výsměch

        Každopádně pak přezuj pláště ,protože ten eskar na asfaltu je docela řež a bacha na ráfky DT,hmotnost kolem 400g je fajn ,ale pevnost nic moc.Jinak u nás ho ještě asi nikdo nejezdí,tak zkus mtbr.com forum.

        0 0
        • fousek  

          Me prijde ze comp a expert ma stejny vidle akorat ten Lyrik na compu nema snizovani, jinak tlumicem je to stejny. A neznam moc lehcich a citlivejsich vidli na 160mm nez je Lyrik, jedina skoda ze Spesl samh po IS verzi, ktera ma obyc motion control

          0 0
    • SPavel  

      Čau!Oba dva biky jsem jezdil na Gardě,Enduro důkladně.Jak se píše výše,pakliže mu chceš dát nažrat občas i v bikeparku ber Enduro.Je to fakt univerzál,který jede.Při testování jsem sjel na blbou stranu kopce,následovalo cca. 30km po asfaltu proti větru a v pohodě.A to tam byla pružinová vidle,traktor pláště,…Dalo by se to tunit ještě více do univerzálna,škoda že jsou tak relativně blbě osazený…Nový Sj na 140mm zdvihu je naprostej univerzál,který letí všema směrama a jestliže máš dobrou techniku jízdy,tak metrový drop na něm dáš taky,což jsem viděl na vlastní oči.Na jezdci záleží hodně,při testování docházelo k situacím,že jezdec na Enduru ujížděl Sj ve stoupání a naopak Sj to ve sjezdu natřel En…Jestliže hodláš navštěvovat bikeparky a máš ve svém okolí prasečí stezky,ber Enduro!

      0 0
      • Bysto  

        No ja moc do bikeparkeu asi chodit nebudem, a v okoli tiez nemame nejake zjazdy. Len skoda, ze su take velke rozdiely v osadeni tych bikeov SJ ma Fox Talas RL 100–140, plus X9 veci a stoji 3300, vaha tam je 12kg a Endurko ma RS lyrik 115–160, ale neviem jak su na tom naboje a rafky vazi 12,7 kg ale stoji 3700. Ten lacnejsi ma obycajnu lyriku 160tku a nevuvaciu sedlovku, ktora sa mi strasne paci na tom endurku. Len ta cena:-(

        0 0
        • McBlacky  

          ty váhy bych bral s rezervou

          0 0
        • K2  

          Navštiv nějakou testovací akci, nebo si půjč z prodejny testovačku a projeď se. Není nad vlastní pocity – vítěz se určí sám…

          0 0
        • mr.antik  

          ta váha u endura asi není skutečná :-)

          0 0
          • McBlacky  

            ani u toho SJ a to ani zdaleko

            0 0
            • Bysto  

              SJ budem mat pozicany, ale Enduro nemaju v kaktuse, a niet nad rady od inych, kto tie bikey jazdi a pod. Dneska som bol napr. kukat v kaktuse a nevidel som tam jedine endurko ale aspon 5 SJ. Co som sa cudoval, ze SJ nema pevnu osu. Som bol stale v tom, ze tam je 15mm. Ale od kupy ma este deli par mesiacov, tak je kopa casu rozhodnut co je lepsie. Pripadne dajte typ na nejaky iny bike zodpovedajúci mojim poziadavkam

              0 0
              • Danikklotz  

                O vikendu jsem testoval Enduro Expert. Vaha 14,1kg bez pedalu.

                Jede to fakt dobre, zehli to paradne a teleskopka je bozi :)

                0 0
              • Danikklotz  

                O vikendu jsem testoval Enduro Expert. Vaha 14,1kg bez pedalu.

                Jede to fakt dobre, zehli to paradne a teleskopka je bozi :)

                0 0
                • Bysto  

                  no tak chlapci zo Speslu sa dobre sekli pri udavni vahy. Oni udavaju 12,7 kd pre experta. Tak toto je teda fakt fun. A ako sa ti islo na nom hore?? MAL Si nejaky vyjazd alebo len zjazd??

                  0 0
                  • SPavel  

                    Já si na tom Enduru užil výjezdy jak asfaltový tak terénem a úplně v pohodě.Ta teleskopická sedlovka s ovládáním z řidítek je fajn,ale mě občas zazlobila,nechtěla se vysunout nebo naopak zasunout,pak najednou vystřelila,že to bylo o koule…Jinak jsem měl půjčenýho taky Treka Remedy a ten jede ještě líp než Enduro,ale to mohlo být těma pláštěma.Remedy bych zařadil přesně mezi Sj a En. Rozhodně bych si ho dal mezi zvažované kandidáty.

                    0 0
                  • Danikklotz  

                    Jezdil jsem nahoru i dolekopceom. A opravdu se tomu chce i nahoru :) Nejak jsem se na nem ale nestacil naucit moc odlepit od zeme. Muj Stump mel 12,8 a slo mi to lepe, ale to je o zvyku…Nejsem zase takovy borec :(

                    0 0
              • McBlacky  

                tak ještě pořád tady je Giant Reign to jak obyč tak Xko. Rozhodně bych ho projel. Image sice menší než u S ale funkčně to není špatný

                0 0
                • Bysto  

                  A s bikom Cube Stereo the one nema niekto skusenosti?? Lebo osadenie ma velice a cenovo je pod 3000€. Len tie ramy od nich vyzerauu dost divne. Mohol by sa niekto ozvat ako sa na tom slape a ako je na tom s vahou.

                  0 0
                  • Bysto  

                    no co, este nikto nejazdil stereo 2010. Lebo cital som recenziu na 2009 a ta bola velmi pozitivna.

                    Moc sa mi na nom lubi talasa RL 110–150 na 15 osu a v zadu je zevraj tiez na pevnu osu. plus zevraj velice dobre brzdy.Ten zdvih si myslim, ze bude dostacujuci na takeho chrusta ako som jaLen by ma zaujimala skutocna hmotnost a vase pocity z toho bicyklu.

                    Pretoze oproti prechadzajucim kandidatom je skoro o 1000E lacnejsi, co je teda velmi pozitivne.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Rám Sterea 2010 a 2009 je totožný, jen tam dali nepochopitelně tlumič s high volume komorou, což pěkně podělali. To ale není takový problém si následně pořešit (výměna komory nebo úprava v Bikelive pro větší progresivity s ponecháním komory).

                      A o starším Stereu jsem tu v historii toho tu psal hrozně moc. A rozdíl v čem se liší rám pro 2008 a 2009/2010 tu je popsaný taky.

                      U Sterea 2010 je jiná zásadní otázka a to jestli ještě nějaké seženeš a v The One variantě (která je asi nejlepší v poměru cena/výkon) je to ještě nejhorší s tou dostupností.

                      Vím pouze o jednom kusu na CRC v černé anodizaci v 18tce velikosti.

                      U nás pokud si neměl objednávku už delší dobu už nemáš žádnou šanci (tedy pokud náhodou někdo nevzal včas na sklad a nějaký kus nemá na prodejně, těch ale v The One moc nebude).

                      V Ebole v Plzni má pak na prodejně jedno Stereo v karbonové verzi. A pak možná zbyde to bílo-černé v The One a 18tce, co má na prodejně a které tam mám rezervované kdyby náhodou nedorazilo v černé (které bylo předobjednávané v září loni a ani tak není 100% že dorazí).

                      0 0
                      • Bysto  

                        Ja som zo Slovenska. Takze tu bude este asi horsia dostupnost toho sterea. A velmi by ma zaujimala realna vaha. Udava 12,65kg co je velmi pekne. Ale aj pri SP enduro bolo ze 12,7 a real je 14 bez pedalov. A este ako sa chova to kolecko dole a hore kopcom. Podla toho, ze ma pevne osy by som povedal, ze znesie aj horsie zachazdanie.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Tady jedna reálná váha převážená v testu:

                          http://www.cube-bikes.de/…d_38201_.htm

                          Tady ještě jedna váha pro tu levnější variantu v testu:

                          http://www.cube-bikes.de/…d_38622_.htm

                          Pro tu RX variantu tedy pěkně kecaj s váhou, taky tu jedno Stereo 2010 v RX je v našich bikách.

                          U The One varianty tedy reálná váha celkem jde. Pokud bys nebral anodizaci, tak přičti ještě nějakých 150g navíc za barvu. A pro větší velikosti než 18 v testu ještě zase další gramy navíc.

                          O chování zadní stavby jsem tu psal v historii opravdu hrozně moc a velmi podrobně (tak si to najdi, znovu to tu celé psát nebudu) a i když 2010 stavba má drobné změny, tak na chování kola to nebude mít žádný zásadní vliv.

                          Akorát jak už jsem uvedl, tak to dokurví ta high volume komora, já budu komoru měnit (a rovnou komplet úprava tlumiče v TF tuned) okamžitě jak mi kolo dorazí.

                          S odolností na tom byl slušně i 2008 model bez pevných os. Ovšem k tomu horšímu zacházení, tím myslím třeba větší skoky, tak tam je to právě tou high volume komorou zabité, protože budeš pořád na dorazu. Na tohle je tu komoru vyměnit zcela nutné (nebo nechat komoru a nechat si zvýšit progresivitu tlumiče jinak).

                          A pak ještě na to agresivnější zacházení, tak jsou podle mě dost nevhodná ta kola, co tam v originále jsou, hlavně ty lehké DT ráfky, které jsou navíc na 2,4 pláště příliš úzké. Ta kola jsou vhodná pro chrtí XC, ne agresivnější AM až lehké enduro (co to kolo samotné snese v pohodě).

                          Kola také budu dávat hned jiná.

                          0 0
                          • Bysto  

                            mohlo by sa este viac ludi vyjadrit k tejto teme. Verim, ze je tu na fore vela majitelov aspon jedneho z tychto bikov,

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              A už si našel aspoň něco, co tu k tomu bylo v historii?

                              0 0
                              • Bysto  

                                ano pozeral som historiu ale k vela veciam som sa nedostal, nasiel som jedno vlakno kde sa spomina cube okrajovo a este jedno kde je rodiel 08/09 ale pri kazdom bolo mozno 30 prispevkov.

                                0 0
                            • Jenda  

                              mam Fritzka K18, tedy rozdil proti Stereu asi jako SJ a enduro, obe pevny osy, docela to jede (nejvetsi omezeni je vzprimenej posed takze na rovny presuny ma clovek odpor vzduchu jak krava). Lyrik 2step supr akorat me trochu zlobi snizovani – asi mi mizi olej z 2step komory. Chovani zadni stavby presne odpovida sahodlouhym mlokovym elaboratum (diky za ne) – tedy neni to na FR (malo progresivni) ale spis tak nejak AM/enduro – pri tom to vyuziva krasne vetsinu zdvihu.

                              100 km vylet nevim – bydlim ted v podhuri alp a to by tady znamenalo nastoupat tak 4–5 km tezkym terenem a na to fakt nemam:-) ale celodeni vylet v pohode.

                              hmotnost original setupu bez pedalu 14.3 ve 20", s pedalama a teleskopem sedlovkou 15 kg.

                              Osobne mi pomer vykon/cena prijde vyrazne lepsi jak u speslu (ale to je asi u vetsiny kol:-)

                              0 0
    • pustipav  

      Cau, at se divam jak se divam, tak SJ je preci HT?

      http://www.specialized.com/…CBkModel.jsp?…

      vysvetli nekdo?

      0 0
    • Carlos.f  

      Za mě bych bral to Enduro – podle mě jde lépe za pedálem a je krásně citlivé. Jediná nevýhoda – nižší střed ale Stumpjumper ho má ještě níže.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.