Specialized Enduro 2010 vs Specialized Stumpjumper 2010

60 nepřečtených
  • krk

    Rozhoduju se mezi těmito dvěma koly, jako druhé kolo k SX Trailu. Využití nejvíc terén, výjezdy, přejezdy, ale z SXka jsem zvyklý i z kopce dolů a nechtěl bych se o to ochudit. Hledám zkrátka jeho jezdivější alternativu. Pokud máte jiný návrh all-mountain stroje, budu rád. Dík.

    0 0
    • logoman  

      Toto SX tak blbe jezdi? A to sem uvazoval, ze by to bylo kolo, ktery jednou nahradi pitche. Za me bych volil stumpjumper. Enduro se mi zda az prilis pribuzny SX.

      0 0
      • Atilla  

        Enduro 13,5kg, SX 19kg. Nevím no, mě to tak blízko k sobě nepřijde.

        0 0
        • logoman  

          No mozna to starsi, ale novy kdyz se tady kouknu comp 14,5 expert s teleskopem dokonce 15. A sx 19 tak s DH gumama. Urcite by slo dostat na 17 kg.

          0 0
          • Atilla  

            SX je težší než moje RB a to znatelně. Na 17kg ho dostaneš,ale s vzduch tlumičem a sadou XTR

            0 0
            • logoman  

              tady mas na 15,6 Kg. S rozumnejma kolama neni problem 17 kg. Na to rozhodne neni potreba vzduch a xtr.

              0 0
              • Atilla  

                16,8 když na tom má normální pláště které jdou na tohle kolo s ti pružinou a fox 36, sram x9,x0, thomson elite atd atd.

                0 0
                • logoman  

                  A to tam nema xtr a vzduch, takze vidis ze 17 kg je lehce dosazitelnych.

                  0 0
                  • Atilla  

                    Tak tímhle způsobem přemýšlení dostaneš jakékoliv kolo na tuto váhu. Taky můžu do kola investovat další 30tis a budu říkat, že mám 16,5kg fr mašinu.

                    0 0
                    • logoman  

                      No tvoje kolo taky neni zrovna spatne osazeny spis naopak je nabuseny. Vahovej rozdil by zas tak velkej nebyl hlavne by delal totem. Co se tak letmo divam.

                      0 0
                      • Atilla  

                        Co jsem tak zhruba počítal, tak nasadit díly co na tom má on tak je váhová úspora asi 1740g. Najvíc samo sebou na Totemu 600g. Dost dělá Ti pružina cca 250–300g.

                        0 0
      • krk  

        Myslím, že jsme to spolu už řešili…náfrada za Pitche SX určitě není, v mém setupu s 2,5 Nevegalama a butylovýma dušema má skoro 20 kg, na Beskydy a z kopce super, všude jinde těžká mrcha. Ne,že by se na něm nedalo jezdit, ale všichni už mají vypité 3 piva, když já teprve dorážím do hospody…

        0 0
        • logoman  

          Jop bavili, ale nemel sem z toho pocit, ze je to az tak spatny. Nezkousel jsi lehci gumy, pripadne kola? Precijen dat 1000 Kc za gumy nebo 50k za novy kolo. K enduru, model 2010+ pokud vim jede hur nez starsi. Nebo si kup zase pitche :), i kdyz ja bych to asi neudelal a zase bych vyzkousel neco jinyho :)

          0 0
          • krk  

            Měl jsem tam i mavicy deemaxy s 2,1 kendama, ale to kolo je jak tank, odezva na šlapání nula, musíš ho rozjet, pak sice chvilku jede, ale brzy mu dojde dech. To, že jsem prodal Pitche beru jako veliký omyl,kvůli jeho univerzalitě, proto za něj (těžko) hledám náhradu. Znova ho už ale nekoupím. Jel jsi to 2010 Enduro? Mám za to, že jsou to s Pitchem dost podobná kola.

            0 0
    • Mig_all  

      Ber Stumpjumper. BTW: Víte, že stumpjumper je první seriově vyraběné MTB kolo na světě? Tvrdí to strejda google.

      0 0
    • McBlacky  

      když srovnám starší 2009 verze tak,

      letos v Alpách kamarád na Enduru vyjel to samé co já na SJ z kopce je to jasně lepší :) nebyl problém dávat 3–4hodinový švihy, delší to už byl trochu problém.

      jediná nevýhoda podle mě je kratší posed a tím pádem horší pozice pro šlapání, což se může projevit po delší době v sedle bolestma zad, kolen…

      0 0
      • krk  

        Dík, McBlacky, tohle jsem chtěl vědět, přímé srovnání těchto dvou. Vím,že SJ bude asi jezdivější, co jsem ale slyšel, tak Enduro zase na svoji kategorii jede pěkně. Vzpřímenější posed mi nevadí. Představa, že se po Alpských hřebenech tahám se skoro 20ti kilovým SXkem mě donutila přemýšlet o druhém kole.

        0 0
        • McBlacky  

          písni uživateli Pitel tady z BF. To on tam byl s námi s endurem. Mě to až překvapilo jaký sklony a dlouhý úseky na tom vyjel

          0 0
          • krk  

            Dík.

            0 0
          • Jenda  

            tak v tom stoupani pokud bude to kolo mit moznost snizeni vidle (do alp klidne U-Turn) tak je to v pohode. Kratsi geometrie – to porad nejak nechapu – jasne ze na enduro fulu je kratsi ram ale taky jsou vejs riditka takze clovek sedi vic vzprimene a tedy vzdalenost sedlo-riditka je proto kratsi. Podle me pokud z toho nekoho boli zada a blbe se mu slape tak uz to prehnal, resp. to ma hodne vyladeni na jizdu z kopce kde je to spis vyhodou.

            K zakladateli – proc se divas po speslech, rekl bych ze vyber v kategorii ± 150mm zdvihu je velikej, hlavne si ujasni jestli ti staci 150mm vidle s 32 nohama diky ktery lze postavit stale jeste odolny ale i lehky kolo co pojede a nebo tam narves nejakou 160 a postavis neco kolem 15 kg – jet to klidne muze taky slusne ale proste tu hmotu neokecas.

            Jinak ja na tom Fritzkovi co mam v profilu ted najel za 4.5 dne v Livignu 300 km a nastoupano 9km a ce bych mel pocit nejaky totalni sebedestrukce krome prvniho dne nemuzu rict.

            Poznamka na konec – ja nejsem zadnej strizlik takze hmotnost kola nijak zasadne neresim ale zrovna v Alpach kdyz to clovek tlaci nebo nese bych nejaky to kilo dolu uvital.

            0 0
            • krk  

              Taky nejsem střízlík a 32 nohy si myslím se už kroutí trochu víc. Na spešly koukám hlavně kvůli ceně, do 43k. nevím zatím o jiném kole.

              0 0
              • Jenda  

                no 43 neni moc ale koukat na spesly kvuli cene pokud nemas nejakej zasadne dobrej zdroj je prinejmensim netradicni :-)

                Problem u tech 160 vidli bude ze zejmena v nizsi cenovy hladine nebudes mit moznost tu vidli na vyjezd snizit a pak si myslim ze budes tak kde jsi s SX akorat mozna o 1–2 kg dole. To podle me nema smysl a budes mit dve skoro stejny kola. Myslim si ze jako doplnek by bylo rozumnejsi neco na tech 140–150 mm a ta 32 vidle se sice bude kroutit vic ale zas tomu i diky jezdivejsim plastum a pod. asi nebudes tak nakladat. Kdyz chvili jeste vydrzis tak zacnou zase na CRC slevy na Cuby a Stereo nebo Fritzz by nemusela byt spatna alternativa k tem Speslum. Navic koruna je ted slusne nahore tak hura nakupovat v zahranici :-) Klidne bych do hledacku zaradil i canyona nerve AM.

                0 0
                • krk  

                  Díky za tipy, zní to rozumně. Nemám problém ve výjezdech s tím, že bych si nemohl snížit vidli. Nedělal jsem to ani na Pitchovi, kde byl Pike. Takže to pro mně není tak důležité. Cubečka i Canynony jsou fajn, mrknu se na ně.

                  0 0
                  • volodaj  

                    Toto http://www.yt-industries.com/shop/index.php… môže byť tiež zaujímavá voľba. Len škoda, že to tu nikto nemá, takže človek vôbec nevie aké to bude.

                    0 0
                    • K2  

                      Moooc pěkný bike.

                      0 0
                      • volodaj  

                        Geometriou sa trochu podobá na Zesty. Len má ešte o 1 cm vyšší zdvih. Stále hľadám niekde nejaké recenzie a skúsenosti. Našiel som len čosi v nemčine na nejakých nemeckých fórách, ale tiež nič moc. Nevraviac, že sa s tým trápim, lebo nemčinou moc nevládnem :(.

                        0 0
                        • krk  

                          Mě jsi tím celkem dost najlodal…navíc za ty prachy…

                          http://www.mtb-news.de/…untain-bike/

                          0 0
                          • logoman  

                            Tady je vlakno o nem. Super pomer cena/vykon. Dneska si kupovat kolo tak mozna koupim jejich notona.

                            0 0
                          • volodaj  

                            Tiež nad ním trochu uvažujem. Zatiaľ jazdím na HT, ale na budúcu sezónu by som chcel nejaký AM bicykel. Tu je ozaj dobrá cena, predtým som uvažoval dosť nad Canyon AM, ale tu sa mi páči toto umiestnenie tlmiča.

                            0 0
            • McBlacky  

              s tím posedem je to tak, že na enduru už nedosáhneš ideální pozice kolene proti pedálu, máš pak koleno hrozně vepředu před pedálem a šlapeš jakoby víc pod sebe. Z toho můžou bolet kolena.

              Do kopce pak z toho bolí záda protože díky geo se to staví na zadní a musíš na tom hrozně ležet.

              co se týče stoupavosti, tak Pitel na tom vyjel Val Mora-Bufallora s jednou pauzou, v tom nejprudším mu to hráblo, pravda, že já na relativně xc kole SJ09 už jsem na tom ležel taky fest, abych se nepřevrátil. Myslím, že pokud na tom někdo dá takovej kopec, je to kolo co do kopce jede :) Jiný Livigno kopce (Alpisela z Livigna, Trela od jezer až do sedla) na tom dával úplně v klidu.

              0 0
              • Jenda  

                s tim kolenem to podle me znamena jediny a to ze mas blbej uhel sedlovky resp malej offset na sedlovce, na tohle by prece dylka ramu nemela mit absolutne vliv. Vyjezd Val Mora – Bufallora je podle me brutus na jakymkoli kole a lidi co na to maj fyzicku podle me zas tak moc neni. To samy nektery useky na Trela (ve smeru od Livigna, opacne je to v klidu).

                0 0
                • MlokCZ  

                  Přesně. A pokud není snižování na vidlici, tak bývá na vyšším zdvihu často problém přesně opačný. Díky větší změně geometrie ve výjezdu šlape jezdec extrémně před sebe.

                  0 0
                • McBlacky  

                  já to neřeším u svých kol, ale když jsem si to enduro projížděl, tak jsem měl koleno o cca 4cm blíže řidítkům, než bych chtěl (osa pedálu-koleno) sedlovka EC70 ofset, sedlo vzadu.

                  0 0
                  • Attila  

                    Ono na tohle má hodně vliv tlak v tlumiči. U endura by měl být SAG někde mezi 25–30%. Pokud si někdo dá vyšší tlak, tak kolo nejde tolik do zdvihu a kolena jsou moc vepředu.

                    0 0
              • rhuman  

                mam pitch 2010 a strasne se slape pod sebe, musel jsem posunout sedlo uplne dozadu aby to slo, ale pak se na tom da hezky jezdit, klidne i 115 km: http://connect.garmin.com/…ity/91754168

                Jinak Pitla bych nebral jako normalni referenci, je to blazen :-)

                0 0
              • cat  

                Je fakt ze enduro ma hodne postavenou sedlovou tubku, ale vzhledem k tomu, ze mam radsi kola kratsi a stim i predstavec, tak sedlo jde v zamku nadoraz dozadu, tim padem mam koleno vuci ose pedalu vzadu, nechapu jak muzes dosahnout tech 4 cm dopredu, kor na kratkym kole?

                0 0
    • pesimum  

      Mám enduro 2009 Ani 130km výlet není problém.

      0 0
      • krk  

        Super, co přesuny po xc cestách, nebo asfaltu, dají se?

        0 0
    • snowfil  

      Ahoj, mám Enduro 2010 a nemám problém na něm odjet i delší vyjížďky v XC terénu. Ale čím těžší terén, tím líp jede. Stoupá podle mě parádně, jezdil jsem i na Stumpovi a Camberu a v terénu nevidím ve schopnosti stoupat velký rozdíl. V těžkém terénu jede nahoru líp, než trailbike (nekroutí se). Na asfaltu/šotolině rozdíl ve váze poznáš, tam to tolik nejede, taky jsem v hospodě o něco později, než ostatní. Ale tady svoje udělá taky dvojpřevodník s napínákem a hrubé pláště (Maxxis Ardent 2,4 a Advantage 2,25, nakonec jsem je před 14 dny vyměnil za trochu jezdivější:-).

      Já bych „lehčí“ (míň bytelné) kolo už nechtěl, ta bytelnost mi vyhovuje, a to jsem střízlík :-)

      Jezdil jsem asi týden i na předchozí verzi Endura a to nové je znatelně lepší v těžkém terénu (průchodnost, zábava, tuhost – pro mě jak z kopce, tak do kopce). Na tom starším se trochu líp šlapalo, přirovnal bych jej k pevnějšímu Stumpovi s vyššími zdvihy.

      Pitch mi přijde hravější než Enduro, ale poslední ročníky nejsou tak jezdivé jako ty starší. Přítelkyně má tuším 2008 nebo 2009 a to jede dobře.

      A stejně, Spešl má test biky na každém rohu, neměl by být problém si je vyzkoušet a uvidíš.

      0 0
      • krk  

        Díky, o Camberu jsem taky uvažoval, ale to už je na mě asi moc XC. Leda vzít ten nový SJ na 140 mm.

        0 0
      • dzandzara  

        A to si odkial zobral že pitch ročník 2010 je málo jazdivý ?

        Väčšiu sprostosť som už dávno nečítal !

        0 0
        • snowfil  

          Aj, mrzí mě, že jsem napísal takú sprostosť :-), ale opravdu si myslím, že proti starším ročníkům i proti Enduru (jak 2009, tak i 2010/11) je Pitch 2010 nebo 11 línější. Myslím si to, protože jsem na všech kolech jezdil (v docela krátkém časovém rozmezí).

          0 0
    • cat  

      Kamos se mnou jezdi SX na starym ramu, neco pres 15 kg a zacina na tom trochu svihat do kopce, ale vpodstate premysli o tom stejnym, vymenit nebo koupit druhy kolo,

      Ja myslim, ze enduro k SXku by byly vyhozeny prachy, Enduro ma bliz k DH nez xc, tzn. polozena hlava, vzadu progresivni houba, ktera ti vpodstate neumozni dat doraz a muzes to dolu prasit hodne rychle. Posed je kratkej a to jsem na svou postavu bral mensi ram + 60 mm predstavec, ale da se vpohode. Nahoru jede svym tempem, ale vyjedes na tom vsechno. Snizovani predku jsem prisel na chut.

      Takze bud prodat a koupit Enduro EVO nebo se poohlidnout u jinych znacek po necem stoupavejsim, Reign, etc.

      0 0
      • krk  

        To je přesně, co řeším. Jestli si Endurem k SXku pomůžu. V položené hlavě problém nevidím, spíš, když vezmu něco lehčího a víc nakopnutějšího, aby mě to pak nesralo, že to z kopce dolů není stabilní. Ale zas jezdivost je druhá věc. Na Evo nemám a ani se SXka zbavovat nechci. Celé to vzniklo tak, že mám možnost mít Enduro 2010 comp za nějakých 43tis., tak si říkám, jestli za ty prachy to vzít, nebo počkat a uvidět. Reigna nechci, po té, co mi prasklo vahadlo u Reigna X, mi už Giant nesmí přes práh. :-)

        0 0
        • Vegan  

          Spodni vahadlo u Reignu X 2010 bylo vyhlasene snad uz od brezna 2010 a pokud vim tak to vsichni menili uz preventivne ani nemuselo prasknout. Co vim tak i dovozce Progress Cycle se k tomu postavil celem a vsem to prasklo tak na 5 vyjizdce nejpozdeji tak nevim kde je problem, chybu muze udelat kazdy, ale ne kazdy se k ni postavi takto celem ( i kdyz v tomto pripade to asi ani jinak neslo :) )

          0 0
          • krk  

            Jasně, s Progressem ani s reklamací nebyl žádný problém, jen, když se to stane 2 dny před odjezdem na týdení Rychlebky, tak to nasere.

            0 0
    • Attila  

      Jezdivější kolo se supr sjezdovou prostupností = Stumpjumper FSR 29"

      Kdo nevěří, ať se sveze!

      0 0
      • Kubiczech  

        Po testu mi SJ 29" v nějaké střední vybavě nepřišel o nic jezdivější než můj Monster. A to už je co říct. Po přesednutí na klasický SJ to bylo jako nebe a dudy.

        0 0
    • Carlos.f  

      Enduro 2010 jsem testoval, a jelo to pěkně. Na stumpjumperu jsem se taky svezl a přišlo mi, že je to jedno z nejhoupavějších kol na kterém jsem seděl.

      Zkrátka na Stumpu si nedovedu představit jet s otevřeným pružením nějaká velká stoupání a na Enduru klidně.

      0 0
      • mirav  

        dobrá hláška

        0 0
      • Kubiczech  

        Nastavení? Já jezdil Stumpa vždycky jen s Brainem. Povolený Brain udělá turisťáka – šílenou houpačku i z Epica.

        0 0
        • Carlos.f  

          Stump s RPL tlumičem. Při zapnutí propedalu a zavření bylo cítit, jak kolo o dost lépe jede.

          U Endura to tak cítit nebylo.( Tam byl tlumič jen s propedalem)

          0 0
      • Attila  

        No a představ si, že na Stumpjumperu tak jezdim!

        Asi začnu ty kopce radši tlačit, abych nebyl za exota :-)

        0 0
        • friblos  

          Jestli jsi zvyklí na SX, tak bych to viděl na to EN- je asi jedno od koho to bude, ale z kopce si to užiješ mnohem víc. Jinak já má enduro na 160mm a váhově je to od 14,8 na gumách 2,1 a na bikepark 16,4– platformy, napínák, dh gumy. Když je to v xc setupu tak dám 100km docela v pohodě, v tom DH je to boj, ale 30km šlápnu.

          0 0
    • krk  

      Takže nakonec jsem vzal toto : http://www.lyze-kola.cz/35-enduro (slušný prodejce, rozumná cenová politika) a zdá se mi, že kolo má mnohem blíž ke kategorii XC/AM, než FR/DH. Takže spokojenost. Dík za názory.

      0 0
      • logoman  

        Krasna koupe, gratulace :)

        0 0
      • Jenda  

        velmi pekne a za ty prachy fakt supr volba, jeste upgrade vidle na dual position a teleskop sedlovku a muzes vyrazit do boje :-)

        a ta barva vypada fakt luxusne:-)

        0 0
      • goofy  

        Povedene.. At slouzi

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.