• marcimar

    Ahoj ,mám dotaz na trenink na snížení tepové frekvence.Mám vysokou tepovou frekvenci tak nějak od přírody ,dělá mi to problémy a tak jsem skončil ve 30 letech na zátěžovém EKG a ten průběch byl cca takový .Po 20 minutách v klidu byl tep 90 t/min a na vrcholu při jízdě na rotopedu 230 t/min a i po půlhodině klidného šlapání jsem nešel pod 180 t/min. Byl jsem poslední pacient a tak mně tam lékař nechal déle a dělal si nějakou administrativu.Po té půl hoďce říkal že už jsem mněl mít klidový tep a že se mám raději vyhýbat sportovním aktivitám.

    Teď jemi 42 let, tep v klidu měřený na pulsmetru je od 84 –92 a co třetí minut tak na 10 sec spadne na cca 75 (asi spíše přístrojem) Tep při svižnějží chůzi 118–120 t/min. Nějakou hraniční hodnotu jsem nezkoušel kvůli počasí ale obecně sedá říct že když si dám na kole nějaký sprint do kopce tak už po kilometru sotva dýchám ,srdce „v krku“ a jakési tunelové vidění z mžiky.

    V televizi jsem viděl že se dá tep jakýmsi pohybovým a dechovým treninkem snížit ale na netu jsem se nic kloudného pro nesportovce nedočet .

    A teď co mám k ruce ,cyklokomputer VDO 3Z -měří puls,rychlost,ka­denci šlapání a kola lehkošlap trekové,furtšlap enduro, a pracholap stepper.

    0 0
    • novas752  

      To je sakra hodně. Ve tvém věku by si měl mít cca o 50 míň (jestli to 230 vůbec bylo maximum).

      Obecně cyklistika a vytrvalostní kondička (čili vytrvalostní trénink) tep snižujou. Hodně „vyježděnej“ cyklista může mít tep pod vklidu pod 45, některý případy i pod 35.

      Ale s timhle bych radši nejdřív šel za doktorem, co tomu fakt rozumí = nějaká kardiologie nebo tak něco. Jeden muj vzdáleně příbuznej měl tep v klidu třeba 120, jenže to bylo nějakýma „mezistahama“ a výbojema mu to v Motole opravovali.

      A co tlak, ten máš normální?

      0 0
      • marcimar  

        Tlak mám až podezřele ideální jako z knihy.To vyšetření bylo samozřejmě na kardiologii závěr vegetativního rázu a být v klidu.Moje lékařka mi udělala ještě vyšetření na hyperaktivitu štitné žlázy ,cosi to ukázalo ,podle internisty imunitního charakteru, nedolečené virusy atd. ale to by prý nemělo mít vliv na srdce ale i tak mně začal ládovat lékama ?betablokátory? jedny byly super na 12 hodin účinku ale pak mi napsal jiné na 24 hodin ty mi vysloveně dělali blbě a on to nějak nebral v potaz a tak celkově jsme si nesedli ,já se taky necítíl ve 30 na pravidelné zobání prášku a tak jsme se rozešli tak že už tam raději nejdu.Jo ještě mně poslal na neurologii a tam se doktorka rozčílila že co si to ostatní doktoři představujou že tam furt někoho s tím posílají jediné co můžou tak psát oblbováky po kterých se člověk změní v houbu nebo tvora v zimním spánku

        0 0
        • novas752  

          No takže jestli sportovat můžeš, tak vytrvalostní trénink by s tim něco málo mohl udělat (hlavně s tou klidovou a při mírné zátěži). Zázraky bych ale nečekal.

          Prostě jezdit co nejpravidelněji (aspoň 2× týdně, ideálně 4× a maximálně 5× aby byl prostor pro regeneraci) delší (aspoň hodina, ideálně ke třem) v mírnějším vytrvalostním tempu (tak aby si ty 3h ujel, nezadýchal se při tom a totálně se nezrušil). Kadence normálka 80–100rpm, tep obecně zhruba 55–70% maximálního, ale to těžko říct jak u tebe.

          Ale stejně radši zajdi ke sportovnímu doktorovi, ten ti k tomu řekne víc a líp.

          0 0
          • 01carbon  

            Možná by bylo lepší v některých případech držet hudu. Pokud radite po všech technických věcech tak je to celkem jedno a pevně věřím že většina již ví jak tyto rady brát. Ale rozhodně bych si osobně netroufl nikomu s podobným příznaky takto od klávesnice řadit až 5X týdne trenovat.

            0 0
            • pepek  

              Ale zase pochop, že Novas musí vždy každému poradit, prostě musí.

              0 0
            • novas752  

              Číst umíš?

              2× jsem ho důrazně posílal za doktorama.

              Zakladatel chtěl vědět, jestli se dá kolem snížit tep – tak jsem mu obecně popsal, jakým způsobem se toho mimo jiné dá na kole cíleně dosáhnout. Do ničeho sem nikoho nenutil a nikomu nic nepřikazoval. ;)

              0 0
              • marcimar  

                nehádejte se ,já to pochopil že to je jen odpověď a ne doporučení. Jít k lékaři jsem byl už rozhodnutej ,každé jaro jsem překvapený o kolik se zkrátí ten distanc kdy mám srdce v krku ,lapu po dechu a mám to tunelové vidění.Do toho jsem si pořídil enduro a chci si ho užít a ne chcípnout kajsi v lese,minulý rok jsem se akorát spouštěl z kopce na hopánky.Tato diskuze mně navedla jak si to mám zařídit ať to neskončí jako před 12-ti rokama- internou -neurologii- a na kardiu jen ten rotoped

                0 0
    • šimlos  

      Že by se tep dal trvale snížit dechovým cvičením? To zní dost šarlatánsky a komicky :-). Každopádně radím vyšetření u kardiologa – echo ,EKG a rotoped se současným měřením tlaku a EKG. Po té ti doktor řekne co a jak. Ostatní jsou pouhé domněnky laiků. A k kardiologovi, ne k sportovnímu doktorovi na zátěžový test, za tím až po té, co ti řekne kardiolog jak na tom jsi.

      0 0
    • Nutribird  

      Rozhodně jiného doktora, který udělá pořádné vyšetření. Co když máš díru v chlopní a ta prostě upouští a při zátěži to prostě srdce nemůže upumpovat. Tak to měl tchán 45 let než na to přišel jiný doktor. Operace a vše je OK, není to tak náročná operace. Důvod to mít musí pokud nemáš přes 100 kg a celý život si neseděl na zadku.

      0 0
    • myscho  

      Tak ja neviem. Kludovy tep 84–92 mi príde celkom dosť. Ale sviznejsia chôdza a 120 je ok? Či?

      Inak určite znovu kardiolog+športový lekár a spiroergometria a možno psycholog?

      0 0
      • plzakj  

        120 pri chuzi mi prijde OK na cloveka stredoevropskych rozmeru. Rozhodne s porovnanim tech tepu, co psal pri jizde na kole mi to az zarazi.

        0 0
      • marcimar  

        díky za příspěvky ,musím je hodnotit víc než přínosné i když mě trochu děsí .Už citím i tu díru v chlopni .Asi se hodím do klidu a před sezonou obejdu to co mi doporučujete.

        0 0
        • Nutribird  

          Tu díru má každý od narození, ale normálně se do určitého věku zacelí, no a někomu ne. Pak záleží jaký lempl léčí a jestli chce léčit nebo vydělávat. Tchán není kdovijak aktivní a pak sebou najednou plácl a bylo. Podezření na mrtvičku. Dva dny v nemocnici a hotovo. Klid, bude to OK. Pořádný doktor, kterého baví dělat svou práci ne peníze.

          0 0
          • novas752  

            To ale neni díra v chlopni, ale mezi pravou a levou komorou, ne?

            Slouží pro vyřazení malého oběhu dokud neni potřeba. S prvnim nádechem se zaklapne a rychle zaroste.

            0 0
          • Mamut  

            „Foramen ovale“ sa ta diera vola a je medzi predsienami srdca pocas prenatalneho vyvoja. Dost vyznamnemu poctu ludi sa ale dokonale nezavrie ani po narodeni (IIRC cca 30%, EN wiki uvadza 25%) a malej casti z nich moze vyznamne prepustat neokyslicenu krv zase do obehu. Kardiolog by to ale mal odhalit (si myslim, ale odbornik nie som) a da sa to nijak zlozito ani nie zasadne invazivne opravit. Tusim, ze cez stehennu zilu sa zavedie az do srdca vystuz, ktora priplacne nedokonale doliehajucu chlopnu na tom otvore tak, aby tesnila a ta do par mesiacov spravne prirastie. Vystuz tam ostava, ale nicomu nevadi.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.