Snadno připravitelná, zdravá jídla pro sportovce

1919 nepřečtených
  • tiarko

    Zdravím

    Mám problém s tím, že přípravou jídla strávím neúměrné množství času. A navíc si furt připravuju to samé. Rejži s masem (nejčastěji kuře), vajíčka, ovesné vločky, pečivo se šunkou nebo čočku. Hledám jídla, která jsou co možná nejsnazší na přípravu, co možná nejvíc vhodná pro sportovce a aby i po přípravě něco vydržely (často udělám jídla víc, dám si ho v krabičkách do lednice a mám ho na více dní). Díky za tipy. A důležité pro mě je, abych musel co možná nejméně chodit do obchodu. Přijde mi to strašně zdržující. I z toho důvodu používám hodně konzervy s tuňákem z výprodeje na špagety atd.

    Díky za tipy :D

    0 3
    • Pepe72  

      Co jezdíš ?

      0 3
    • Johny.Merida  

      Nespavost už je v poho?

      0 2
      • tiarko  

        Rozhodně to není ideální, ale už je to tak, že se s tím dá fungovat. Bez spánku max 1 – 2 noci týdně, jinak se na 3 hodinách denně udržím.

        0 0
    • skaj  
      1. Rohlik.cz a nebo alternativa co k tobe jezdi
      2. ryzovar – cerstva ryze porad a bez namahy
      3. naucit se varit cerstve, ono to pak chutna jinak
      4. nevim, co je jidlo pro sportovce (vim co moc neni:) ale pro oziveni bych zkusil treba bulgur salat kisir (ten zrovna vydrzi v lednici par dnu) nebo salat z cervene cocky (ten je zas lepsi cerstvy)
      5. na zamrazeni a uvareni ve velkem jsou vdecne polevky a vyvary (treba pho polevka je pak otazkou chvilicky)
      1 6
      • Jano86  

        pho je otazka chvilicky jo?

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 1
        • skaj  

          Umis jenom psat, nebo i cist a chapat souveti o dvou vetach?

          1 2
          • Jano86  

            Tak asi ty nechapes souveti …polozil som otazku nic vic

            0 0
            • jmaselnik  

              ne, Ty nechápeš napsané. Polívka se dá navařit do zásoby, zamrazit a pak je to otázka chviličky. To je přesně to, co je napsáno v bodě 5.

              0 0
              • kejda  

                To jako si uvaříš Pho bo a pak to zmrazíš? Tak sorry jako, to přece už není ono…

                0 1
                • jmaselnik  

                  zmrazíš vývar s masem, a nudle uvaříš čerstvý, bylinky taky čerstvé, v čem je problém?

                  0 0
                  • kejda  

                    Tohle prostě nedělám, mrazák mám na jiné věci. Nemrazím pečivo a nemrazím uvařené jídla…

                    0 1
                    • ladys  

                      Ale zmrazené pečivo je po rozmrazení čerstvé… Upeču si žitný chléb z kvásku, nakrájím rozdělím do čtyř balení. A mám ho pořád čerstvý…

                      1 1
                      • Pepe72  

                        Taky nedávám pečivo a uvařené jídlo na mražák.

                        0 0
                      • kejda  

                        Sorry, prostě ne. Chleba komplet sníme. A nejsme líní si v případě potřeby zajít každé ráno pro čerstvé pečivo, ano, naše zaměstnáni nám to umožňuje.

                        Rozumím těm, co chodí prostě na šestou, sedmou hákovat, že to nejde. Tak sáhnou do mrazáku a vrazí to do mikrovlnky. Nic proti ničemu.

                        0 1
                        • ladys  

                          Porovnávat moje pečivo a sračky z krámy asi nebudeme :D Do mikrovlnky není třeba nic dávat…

                          0 0
                        • Janes  

                          Nemusíš to dávat do mikrovlnky, stačí počkat. Jsem teď, jako novodůchodce , často sám na chatě v lese a bez pečiva v mrazáku se neobejdu. Stačí si to ale hlídat, a dát správné množství včas rozmrznout.

                          0 0
                        • Hagner  

                          To máš těžký ;-) Když si v létě udělám máslo, tak zůstatky dávám do mrázáku. Když to v zimě vyndám, tak i pořád mám lepší výrobek než to co mi nabídne fabrika :-D

                          1 1
                          • Pepe72  

                            Kurna,, zrovna máslo do mražáku dáváme.

                            0 0
                            • Vrci  

                              Kam? Do čeho? Mražák, protože je v něm mráŽ, mrŽne v něm všechny věci jsou zmrŽlé, stejně jako zmrŽlina?

                              1 2
                      • jIrI___  

                        +1, péct chleba co třetí den, to by mě jeblo a nedoplatil bych se za neustále nahřívání trouby :). Tahle si nachystám více těsta, nafrkám ho do malých ošatek a pak peču třeba pět malých bochánků, přičemž čtyři putují si mrazáku. A mám na půl měsíce zajištěno stále čerstvé pečivo.

                        2 0
                    • kejda  

                      Ještě upřesním. Táhnout 8 hodin vývar, abych ho pak zamrazil? To by mi babička, kdyby ještě žila, a viděla to, tak facku přes celou hubu.

                      0 1
                      • Hagner  

                        Táhnout vývar 8 hodin každý třetí den? :-O

                        0 0
                        • kejda  

                          Tak zase no tak, nemusím mít přece stejnou polívku každý třetí den… Pho dělám 1× za deset dnů cca. Poměrně dost to doma v polévkách střídáme, takže se prostě sní vždycky.

                          0 0
                          • Hagner  

                            Nejde jen o polívku, ale vývar je základ dalších věcí ;-)

                            0 0
                      • jmaselnik  

                        co je přesně špatnýho na zamrazení vývaru? To přece není mražená ryba nebo kuře… Ale to asi záleží na vkusu každého soudruha :-)

                        4 1
                      • bara2  

                        Táhnu vývar 8 hodin a týden to v lednici vydrží, žádné zamražování, jenom v chladu.

                        0 0
                      •  
                        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                        0 0
                • skaj  

                  Presne jak pise vyse jmaselnik, vyvar a maso – nepoznas vubec nic. A pokud myslis ze jo, tak si jen lzes do kapsy:) (A ze ja jsem „cita“ a nepouzivam treba vubec mikrovlnku, protoze mi vadi, jak ohreje jidlo nerovmerne – samo, polivka mi tam nevadi) Jina jidla nemrazim, ale cisty vyvar je uplne v pohode bez vlivu na senzoricke vlastnosti. A samozrejme prvni varku snim cerstvou. Ale zbytek jde zamrazit, kdyz uz delam neco takoveho, mam vzdycky polivky kotel a jak se hodi.

                  3 2
                  • kejda  

                    Nepoznám, jasně že ne. Ale vím to a hlava protestuje :)

                    0 0
                    • skaj  

                      Tak ja udelam treba 8l. Velkej kus snime hned. A zbytek po porci do krabicek. A ceka az prijedu vymrzlej z kola/bezek a nebo budu linej varit pres den. V tu chvili hlava nic nenamita:)

                      2 0
                      • Vrci  

                        Já ho ještě svařím na čtvrtinu objemu. Samozřejmě čistý vývar bez masa a zeleniny.

                        0 0
                        • DDDD  

                          Svař ho ještě víc a nalej do formy na kostky ledu. Nejlepší bujon.

                          Demi glace taky není problém zamrazit.

                          1 0
                      • jmaselnik  

                        Přesně, než se člověk osprchuje, má horkou polévku ;)

                        0 0
                      • kejda  

                        Já dělám průměrné 4–5 litrů, ale jsme na to čtyři, takže většinou druhý den večer je to pryč. Já sám zvládnu bez potíží litr na posezení. A pokud je to po nějaké akci, tak to mám jako celodenní jídlo.

                        0 0
                  • bara2  

                    Na mikrovlnce něco špatného bude. Já ji teda emám a nepoužívám, stačí, když vidím ségřina kocoura, jak kolem žrádla ohřátého v mikrovlnce chodí… Neleze mu to, to je vidět. Pokud jídlo ohřívám, tak jedině v kastrůlku ponořeném ve větším kastrůlku s vodou. Nepřipálí se to a prohřeje se to. Napřímo v hrnci se dá ohřívat jenom polívka, ta se nechytne. A přílohy vůbec neskladuju, to se musí udělat čerstvé. Dá se skladovat maso, krátkodobě i s omáčkou a polívka. Však uvařit brambory trvá 20 minut, rýže netrvá o moc dýl a těstoviny jsou hotové za chvíli.

                    0 2
                    • kejda  

                      Kolik vás doma je?

                      0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
              • Jano86  

                ne ty nechapes…ja som sa pytal ci pho je za chvilicku uvarene

                0 0
        • skaj  

          .

          0 1
        • bara2  

          Nevím, jak pho, ale jednou za týden navařím plný hrnec polívky, dám ho do lednice a mám o obědy celý týden vystaráno, jenom ohřívám.

          0 1
    • Alojs01  

      Zkusils pránu? :-) Nemusíš chodit nakupovat, ani ta příprava nezabere tolik času…

      11 1
    • scalar  

      Těstoviny.

      0 0
    • cibi  

      zkus polévku z červené čočky.

      nevím jestli je pro sportovce ale je to odolné i k „chalpskému“ vaření a ač je to čočka nafukuje to minimálně.

      0 0
    • cyklista86  

      S tim zakaldem se moc vymyslet neda. Proste ruzne druhy masa a priloh. Lusteniny a pod. vetsina sportovcu nezere, protoze potrebujou prijmout vetsi mnozstvi kalorii coz je prijemnejsi dosahnout lehce stravitelnyma potravinama jako je prave treba ryze a ne treba fazole.. Tech cyklistu co si daji hrnec fazoli a pak jdou na trening asi moc nebude… Muzes si pohrat se zeleninou kterou k tomu mas. Me ale nedela problem zrat rejzi s drubezim/hovezim masem a zeleninou cibule, zampiony, okurky 3× denne do konce zivota.. S ovesnyma vlockama na sladko rano.. :D Drtiva vetsina sportovcu ji furt to same do kola, protoze jim to sedi, nemaji z toho travici problemy a proste to berou jako palivo. Nemuzou zrat podle chuti. To by si pak kolikrat dali misto normalniho jidla snikrsku a litr koka koly.. Pak je tech par sportovcu co maji sef kuchare a ti se jim drbou z omackou na to kureci prso s rejzi pul dne.. Normalni clovek to asi delat nebude.. Ten si navari, nakrabickuje a neresi to. Ale ptat se tady na foru asi neni mco dobrej napad. Naprosta vetsina lidi(podle castych reakci co tady ohledne stravy ctu) to tady neresi, nechystaji si jidla dopredu a zerou co jim padne pod ruku jako vetsina lidi. Ktera pak ale taky podle toho vypada.. :D Me se libi ta sebekazen. Zrat celej zivot to na co mam chut a co je zrovna v kantyne nebo ve stanku, protoze jsem zhnilej si navarit. nebo protoze mam svoje zdravi u zadku. Takovej pristup je z dlouhodobeho hlediska docela nestastnej.. :D

      4 11
    • Slavik  

      …často udělám jídla víc, dám si ho v krabičkách do lednice a mám ho na více dní…

      Tohle se zdravým stravováním pro sportovce nemá vůbec nic společného.

      0 9
      • cyklista86  

        Nice joke bro..

        0 4
      • Georrge  

        To ma byt jen stek do prazdna, nebo k tomu mas nejaky duvod?

        Ja teda nesleduju vsechny sportovce sveta, ale co jsem zatim videl nejake povidat o strave, tak hodne z nich krabickovy zpusob podporuje.

        0 3
        • Slavik  

          Jo, tři dny starý jídlo v ledničce je spíše živá než zdravá strava. :-)))

          Zdravá strava je:

          1. pestrá
          2. čerstvá

          což tady nesplňuje vůbec nic

          1 6
          • ladys  

            Tak ty vlastně ledničku ani nepotřebuješ a nic co by bylo v chladáku několik dní nekonzumuješ…

            1 2
          • Georrge  

            Pestrá strava není nijak v rozporu s krabičkovou dietou.

            A znáš nějakou studii, po kolika dnech v ledničce začíná být vařené jídlo nevhodné k jídlu? Protože opravdu pochybuju, že dva až tři dny se na tom jídle nějak zásadně podepíšou (a to ani chuťově, naopak některé jídla chutnají po jednom či dvou dnech lépe). Většinou trvá několik týdnů, než si u vařeného jídla z ledničky podle jeho stavu řekneš, že už to asi nebude úplně dobré (tak staré jídlo samozřejmě nejím, ale párkrát se mi povedlo ho v ledničce zapomenout).

            0 2
            • Pepe72  

              Musím malinko oponovat :-) třeba uvařená rýže je druhý den nic moc. Problém je samo se stráveným časem přípravou jídla.

              1 1
              • Georrge  

                Zrovna zmíněná rýže je sice druhý den nic moc, ale jen chuťově, řekl bych že zdravotně jí nic není. Ačkoli rýže je jedna z potravin, o kterých jsem četl, že není doporučené ji skladovat v lednici delší dobu po uvaření.

                0 1
                • skaj  

                  S ryzi je to trochu jinak

                  1. nesvedci ji prechod pres teplotni pasmo chladnuti – proto by se nedoporucuje skladovat
                  2. smazena ryze se naopak dela vzdy z ryze den stare – ma mene vlhkosti a chutove vyjde lepe.

                  Toz tak:)

                  0 2
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • Slavik  

              Je to váš pajšl, jezte si co chcete…

              :-)

              0 3
              • Tencovozikmin  

                Zas to tak nehrot

                0 1
              • cyklista86  

                Ty si urcite varis vsechny jidla cerstva… To si muze dovolit clovek co dela z domu. Jenze naprosta vetsina lidi na to cas nema. Takze co je lepsi met krabicku s nejakym jidlem ktere sis delal sam a vis co v tom je a nebo jit nekam do pajzlu na nejakej blaf nebo na bagetu z automatu, benzinky? U stravy je zasadni pravidelnost. Tak jako jedno nezdrave jidlo z tebe neudela vyzrane nemocne prase. Tak stejne jedno zdrave jidlo z tebe neudela vysekaneho fitnesaka. No a uz vubec se nemusim bavit o tom kolik stoji strava, kterou si sam varis oproti tomu, kdyz denne nekam chodis + mam jistotu, ze v tom nemam olej na smazeni starej pul roku a ze tam nemam chlupy z prrdele „sefkuchare“..

                4 3
                • Slavik  

                  Odpovím, jen na první větu: snažím se jíst čerstvá rozmanitá jídla.

                  Ostatní nevím, kde jsi vzal a ani nemá cenu Ti Tvůj odezdikezdismus rozporovat…

                  0 0
                • Slavik  

                  0 0
              • HonzaRez  

                Ale ty odpady z toho…

                0 1
              • Georrge  

                Sorry ale přijde mi, že svůj argument nemáš jak podpořit. Nám se tady směješ, že jíme vařené jídlo staré 1–2 dny, ale kde máš jistotu, že to denně „čerstvé“, co si chystáš, je z opravdu čerstvých surovin? To že to koupíš ten den v obchodě, někde na trhu nebo na farmě zdaleka neznamená, že opravdu kupuješ čerstvé.

                A taky co je podle tebe „čerstvé“? Ten den zabité, zpracované a tebou nakoupené? Podle mě bez šance.

                0 1
                • Pikaču  

                  Hele asi to moc řešíte. Slavík nenapsal nic špatného. V zásadě ma pravda ale tu nechcete akceptovat.

                  To ze se da o cerstvosti polemizovat ci kvalite výrobků. Samozřejmě že spanelska PVC rajčata koupená v supermarketu není to „čerstve“.

                  Nejlepší je mit svoji vlastni vypestovanou zeleninu, kupovat na farmarskych trzich z ověřených zdroju, kupovat maso od lokalnich rezniku a ne z supermarketu, mlecne vyrobky primo z eko farmy atd. To je to nejzdravejsi, zaroven vypnout mobily, necist noviny a nesledovat televizi. Neladovat se s umělými sladidly, nezrat potraviny s ečkama atd atd…

                  Nicméně nás životní styl to nedovoluje tak úměrně k tomu.

                  1 2
                  •  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    1 2
                  • Georrge  

                    Nenapsal nic špatného… no on toho celkově moc nenapsal :) má pravdu v tom, že čerstvé je lepší, ale tvrdit že uvařené jídlo je za tři dny z ledničky více živé než zdravé? Ano, to mám problém akceptovat :)

                    0 2
    • Pikaču  

      Tiarku je 23 let, nespí a poslední dobou kvůli tomu netrenuje.

      Ted ale kvuli tomu že vaření zabere tolik času chce rychlá, zdravá a pro sportovce prospěšná jídla.

      Tohle mi přijde jako kombinace Babica+ Onuce kde se vyžaduje znalost Polreicha :))

      7 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 4
      • jakub_kencl  

        Ty krabičky mi připomínají spíše Juru z Holomóca :-) :-) :-)

        0 1
      • kotew CZE JIHLAVA  

        Já si stejně myslím, že Tiarko je Onuceho syn, fakt :-) V spacím vláknu mi to tak přišlo.

        3 1
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    • wego1991  

      Doporučuji si pořídit pomalý hrnec. Na YT je milión video receptů – do vyhledávače zadáš: slow cooker (nebo crock pot) a název receptu. Na FB je plno skupin (USA), ale i česká s cca 17k členy (Pomalý hrnec & zdravé vaření), kde je plno receptů a tipů. Výhoda je, že se nemusí přidávat žádné oleje a tuky, protože to nejde spálit. Je výborný na polévky, ale i normální jídla. V podstatě dáš ingredience dovnitř, zapneš a jdeš třeba do práce (to připravujeme večer, vnitřní nádobu s ingrediencemi dáme do lednice a ráno vytáhneme a zapneme) nebo ven a přijdeš za x hodin a jídlo je hotové a ready k jídlu – po uvaření se přepne do warm režimu. Jde tam udělat opravdu skoro vše.

      1 0
      • Georrge  

        Když už jsi vytáhl pomalý hrnec – já už delší dobu přemýšlím nad suis vide, protože by to mělo libovolné maso připravit mnohem chutněji (a samozřejmě zdravěji), což už jsem si párkrát ověřil. Navíc je možnost udělat si toho více a protože to je vakuované, vydrží to v lednici mnohem déle, než klasické vařené maso. Ale pořád nevím jak nezávadné jsou ty sáčky, v kterých se to vaří :/ sice to jsou sáčky z polyetylenu, takže by to mělo být bezpečné, ale přeci jen pořád váhám… má tu někdo nějaké zkušenosti?

        0 1
        • cyklista86  

          V plastu bych vzivote nic nevaril..

          0 2
          • tomxxx  

            Tak ono se v sous vide nevaří :)

            0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            1 0
          • Georrge  

            Jak píše tomxxx, při sous vide se „nevaří“, ale jídlo se dělá při teplotě řekněme 50–70 stupňů. Takže se toho z plastů neuvolňuje tolik, jako při klasickém vaření a navíc z lepších potravinářských plastů jako je zmíněný polyetylen by se nemělo uvolňovat nic… ale jak moc se tomu dá věřit, to je otázka :) ale i tak by to mělo být pořád mnohonásobně zdravější, než pít vodu z PET lahve.

            0 1
        • tomxxx  

          Navařit si jídlo dopředu teoreticky jde, jen když ho chceš ohřát, tak ho zase dáš do sous vide, což se ti už nechce s tím crcat. Navíc pro schlazení je nejlepší mít shocker, (doma nádobu s ledem) a s tím se ti taky nechce crcat. Na druhou stranu, některá jídla chutněji připravit nejde.

          Ohledně plastu ti nikdo neporadí, moc nevím v čem by ty zkušenosti měly spočívat, buď tomu věříš a nebo ne.

          Mě v tom nebaví vařit pro jednoho/dva. Pro větší rodinu, oslavy atd. mi to smysl dává.

          0 0
          • Georrge  

            Ohřívat to jde i jinými způsoby, např. maso vyndat ze sáčku, nařezat na plátky a rychle ohřát na pánvi. Otázka pár minut. A např. do zeleninových salátů myslím není problém to dávat studené (co jsem zkusil tak souis-vide maso je chutnější než třeba maso z pánve i za studena).

            Co se zkušeností týče, třeba má někdo načteno víc, nebo se víc orientuje v tom, jak to s tou bezpečností plastů vlastně je.

            Mě jednorázově vařit pro jednoho / dva nebaví žádným způsobem. Vždy hledám způsob jak toho navařit více na více dní.

            0 1
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              2 2
        • wego1991  

          Se sous-vide zkušenost nemám, pokud nepočítám jezení jídla tímto druhem přípravy :) Ale kamarád (gastronomický hračička) si to pochvaluje. Já taky rád vařím, ale tohle už je na mě moc piplačka. Co se týče sáčků tak sem to nikdy nezkoumal, ale myslím, že by to mělo být nezávadné (pokud se bavíme o zavedených značkách a ne sáčcích z Alíka). Vakuovačku používám jen na uchování sušeného masa. Ale ségra si vakuuje i nadbytečné porce polévek a jídel.

          0 1
    • budíček  

      byla by vhodná návštěva svého praktického lékaře a jeho doporučení k psychiatrovi, protože ty máš problém asi se vším

      0 2
    • MlokCZ  

      Zkus to tak nehrotit a výrazně přidat i na jídlech, která ti opravdu chutnají. A že některé z nich nebude etalonem ideálního zdravého jídla bych vůbec neřešil. A také lze připravit i zdravá a současně dobrá jídla (a tím opravdu nemyslím rýži + přehnaně libové maso).

      Třeba ti to celkově pomůže psychicky a bude mít i pozitivní vliv na další zlepšení spánku.

      A zkus si třeba pořídit nějaký aspoň trošku slušný elektrický gril. Na tom připravíš a to poměrně rychle a poměrně bezpracně jak spoustu dobrých věcí, tak i zdravých věcí.

      Akorát tedy pokud budeš dělat maso, tak bez chození do obchodu to moc nepůjde (já si tedy musím sám vybrat, online nákupům masa jsem na chuť nikdy nepřišel).

      3 1
    • Breakpain  

      Testoviny

      Ryze

      Kuskus

      Bulgur

      • varianty s nizkym glyk indexem

      Vetsinou kruti

      Trocha zeleniny

      A ano, odpurci zacnou rvat, trocha Maggi do kuskusu nebo bulguru (aby to nebylo tak hnusny, zvlaste ten kuskus).

      Krabicky na 4 dny (tedy jedno jidlo zvatlam dokola 4 dny, pak zmena).

      • neni mi potom blbe
      • sedi mi to
      • ale ze by to byl skvost, to ne
      • o vikendu vetsinou v nedeli, mam i neco normalniho, bo to jime spolecne s manzelkou a ta by to nejedla :) …
      1 1
      • nomecz  

        na Kuskus misto maggi kvalitni sojovku, misto vody vyvar, trochu nejake zeleniny idealne osmahle na masle :-) a je to uplne nekde jinde

        jinak na kuskus a bulgur se doporucuju pri priprave zamerit na recepty z oblasti kde se toto ji uz od nepamenti (sever Afriky)

        0 0
        • wego1991  

          třeba takový libanonský tabouleh s extra dávkou citrónové šťávy mňam :)

          0 0
        • Breakpain  

          Sojovka mi nejede … to je stejny jako Cola a Kofola. Jedno mi chutna, druhy nemuzu ani citit :) …

          0 0
          • Georrge  

            Cola a Kofola, dobrý příklad :) nejsem fanda coly, ale chuťově se to dá. Ale Kofola, no to je strašný hnus :D

            1 1
          • skaj  

            Sojovek je asi tisic druhu. Zkus jen jinou, urcite se nekde najdes. Ve srovnani s tou maggi sragorou pro sebe pak i neco udelas (teda pokud se nenajdes ve vitana sojovce:)

            0 0
      • Chlebovnik  

        Kuskus, Bulgur i Těstoviny jsou všechno pšenice.

        Zařadil bych pro obměnu i Pohanku, Jáhly a Brambory.

        A „Trochu zeleniny“ bych nahradil „Kopec zeleniny (a ovoce)“.

        1 1
        • Breakpain  

          Ja jim zelninu bokem normalne, k hlavnim jidlu davam trochu. Ale tak dve papriky a par velkych rajcat spucnu bezcne ;) …

          0 0
    • Pepe72  

      Podle odpovědí jsem to asi špatně pochopil. Myslel jsem jídlo během tréninku tam mi chybí tak jedna porce , ne doma. Protože doma to je jednoduché.

      0 0
    • Vrci  

      Zkus i jiná masa, nízký roštěnec a něj roast beef, vydrží v lednici skoro týden, na minutky krůtí prsa, vepřová pečeně nebo panenka, flank je libové a rychle připravené maso. Příloha – glazovaná zelenina, kuskus, ratatouille, ciambotta.

      Trhané maso v lednici taky vydrží 4 až 5 dní. Pokud ho dobře zabalíš tak i déle. Dělá se v podstatě samo v troubě. Před konzumací se jen hodí na pánev.

      Připravit si nějaké ragú a pak čerstvé těstoviny, pečivo nebo rýže.

      0 1
    • Doktorzet  

      Pokud se chceš stravovat „zdravě“, tak to o rýži, testovinach atd… Bulgur je dobrý, kuskus na milion variací. Hodně dělám ve woku zeleninu s rýži, do toho zamíchám pár vajec (můžeš přidat maso). Gucamole jako pomazánka je taky rychlovka. Celkově ryby, ale pokud se s tím nechceš prdet tak filé. Snídám jahlove, rýžové atd kaše, to je rychlovka. Většinou všeho vařím kotel, aby mi to vydrželo 3–4 dny. Takže vařím 2× týdně. Teď spouštím experiment se sous vide. Mělo by to být jednoduché a vařit by se to mělo přes noc… Takže ideál

      0 0
    • ememem1  

      https://spanielskasunka.sk/…tojanek.html

      pomer cena vykon ( obsah bielkovin/ obsah tukov a k tomu kulinarsky zazitok) je uplne top.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • jIrI___  

        4 kg šunky :O. Jak dlouho to má trvanlivost?

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • ladys  

          Jak dlouho to někde visí než to dojede do krámu…

          0 1
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          2 2
        • Radek Broz  

          Většinou to sežerem dost rychle.

          0 0
        • Georrge  

          Zrálo to 9 měsíců… tak týden než to člověk sežere by to vydržet mohlo :D

          0 1
        • ememem1  

          kym to zozeres, to je prosciuto.

          0 0
    • Pessinger  

      Je to boj, někomu vyvařuje manželka/služka a někdo si to udělá sám, v zásadě to máš dobře rýže, těstoviny, vločky já si třeba někdy místo oběda rozmíchám tvaroh s marmeládou když mám chuť :)

      Méně je někdy více a to hlavně patří dodat ke stravě

      a cyklistice.

      0 1
      • Pepe72  

        To je asi nejrychlejší jídlo, tohle mám k ruce každý den,jen takhle: vlašáky,rozinky a med.

        0 0
    • RapMan  

      Ahoj, tady to máš hezky vyjmenované od Dr. Stana Ekberga, zdravé potraviny bohaté na vitamíny, minerály a tuky.

      https://youtu.be/N0DtAx-tugc

      U toho samého doktora jsem narazil na video, kde popisuje hodně podobné symptomy, jako jsi popisoval Ty. Koukni na to a vydodnoť, jako je to relevantní

      https://youtu.be/ViBCHO6FSiI

      0 0
      • vik  

        Zase to neni raketova veda:-) Stravu bych pri sportu periodizoval, lehky dny se krotit se sacharidy (prilohami) a pridat zeleninu a bilkoviny, tezsi dny vic sacharidu atd. A pri vareni se nebat konzerv: tunak, sardinky, rajcata, fazole, cizrna, vyvar… Je to rychly a lze to hezky kombinovat. A jak rika A Murchison: zivot je prilis kratky na to, abych se doma delal s vyvarem!:-) A myslet furt na bilkoviny a na jejich mix: maso, orechy, vejce, tvaroh, jogurty, fazole, cocka, ryby, kvalitni protein z pixly atd.

        2 1
    • Pepe72  

      Dnes mně chytil hlad už při švihu, tak jsem si udělal za 2minuty jídlo. Mněl jsem uvařenou vepřovou kýtu. Najemno nakrájenou kýtu, olivový olej, žervé, sůl, pepř a cibule smíchat a jíst s žitným rohlíkem. Mám klid na 3h.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • RapMan  

        až na ten žitný rohlík cajk.

        0 0
        • Pepe72  

          Napiš proč. Dik

          0 0
          • RapMan  

            stručně – kvůli zvýšené hladině cukru v krvi + další negativa. Zde detailní vysvětlení

            https://www.youtube.com/watch?…

            pokud bys praktikoval delší dobu a postupně se adaptoval na tuky (fat adapted), tak tě hlad na švihu ani nechytne a není si potřeba na něj připravovat jídlo (za předpokladu z větší části aerobní jízdy)

            0 0
            • Pepe72  

              Myslel jsem že rohlík je v pohodě. Zatím jsem vyřadil cukr ze všech pojezdů, ale do přísné diety to má daleko. díky

              0 1
            • cyklista86  

              „stručně – kvůli zvýšené hladině cukru v krvi + další negativa“ LOL

              Tak nesed na prdeli a ten cukr vyuzijes jako energii. Jinak ten kanal je super, ale tak mozna pro vyzrane americke seniory co jezdi po supermarketech na Eskutru. Ne pro sportovce. Jinak kolik ze to te aerobni jizdy najezdis jestli nejis zadne sacharidy? To bych chtel opravdu videt. „keto cyclist“ LOL 1.aprila uz bylo Lojzo.

              1 2
              • ms82  

                Je to furt dokola. Skoro mi to pripada jako nejaka cirkev :-)

                0 0
              • RapMan  

                čekal jsem, že se ozveš dřív, dával sis na čas :)

                Anaerobně provozuju jen tenis, tam to bohužel nejde, jinak vše aerobně, týdně cca 1× 70km kolo, 2× 2km plavání, cca 10–20km běh. + cca 3× týdně přítahy na hrazdě. Když jsem začínal, byl jsem schopný se přitáhnout max 2×, teď po půl roce jsem na 10ti.

                Postupnou adaptací na tuky jsem se dostal k přerušovanému půstu a jím pouze v 6h okně 3 jídla cca 10–16h, z toho jedno jídlo „kantýnský“ oběd, většinou maso a brambory/rýže, ostatní dvě méně sacharidové (např. zakysaná smetana s 100% kakaem, chia+dýňovými semínky a ořechy(pekanové, vlašské), odpoledne nějaký sýry, maso, zelenina). O víkendu většinou stačí dvě domácí jídla.

                Aerobní aktivity mají výhodu malého rizika zranění a postupného zvyšování výkonu, tzn. to co jedeš/provozuješ teď anaerobně, tam za nějakou dobu ve stejném výkonu dosáhneš aerobní cestou, akorát to chce čas, hodně času, stačí být trpělivý…

                0 1
                • Georrge  

                  Takže do sebe taky láduješ cukry.

                  0 1
                  • RapMan  

                    ano, ale ne ve velkém množství, a pokud ano, tak se snažím, aby to bylo z reálných potravin (brambory, batáty, mrkev, občas rýže, když není v kantýně nic jiného na výběr, ořechy, mléko). Ale dopřeju si taky 80% čokoládu nebo ještě s vyšším obsahem kakaa.

                    Můj oblíbený koktejl je: lněné semínko, pekanové/vlašské ořechy, (baby) špenát, 100% kakao, plnotučné mléko, občas kokos, a to celé rozmixovat. Mňam.

                    0 0
                    • Georrge  

                      Já jsem si jen trochu rýpnul protože jsi mu hned zhejtil ten žitný rohlík :) který podle mě zas takový ******* není, vzhledem k tomu že jeden rohlík bude mít tak 60g a obsah sacharidů bývá 50%, takže trapných 30g sacharidů k celé svačině. Navíc žitný rohlík bude mít docela slušný glykemický index (tipuju lepší než rýže nebo loupané brambory), takže inzulin ti po něm nijak zásadně nevyletí. Takže bych ho tak nezatracoval, zvlášť když nevíme, kolik jiných sacharidů přes den sní.

                      0 1
                • ms82  

                  Za vyjizdku do sebe dostanu 150–400 g cukru. Na schopnost vyuzivat tuky to ma pozitivni vliv. Lepe potrenujes, mas vyssi ftp, zvysis vytrvalost.

                  Klidne muzeme dat vyjizdku na lacno na vode a podivat se, kdo dojede dal a rychleji :-)

                  0 0
                  • RapMan  

                    ano, určitě ty, ale to není mým cílem.

                    Já chci udržovat zdraví vybalancované s tím být fit. Já lépe potrénuju tím, když jedu aerobně.

                    Ty jsi fit, ale pravděpodobně už ne tak zdravý.

                    0 0
                    • ladys  

                      O zdravý by jsem z tvé strany ani nepolemizoval ;)

                      Ono stačí to 6h okno na jídlo,nechápu proč si lidi musí neustále ubližovat. Porad nějaké extrémy . Staci jíst rozumně a trochu se hýbat.

                      4 1
                      • RapMan  

                        jíst 6× denně každé 2–3 hodiny je extrém.

                        Před pár lety bych byl ale stejného názoru jako Ty…

                        0 1
                        • ladys  

                          Zvládám to pouze 5× pokud je čas atd… I když se stále posouvají hranice vědění, tak lidský organismus funguje pořád stejně. Extrém je hladovět, ano tělo si na to nakonec zvykne… Sice je to na hovno, ale přežiješ. Trochu si dostuduj, kde se bere energie na provoz těla a co se děje,když je nedostatek na vstupech. Jezdi, sportuj a přestaň vymýšlet blbosti ;)

                          0 0
                          • cyklista86  

                            No hlavne u pustaru a low carberu je klasika chronicky zvysena hladina kortizolu a snizena hladina testosteronu. A to se vyplati! :D

                            0 1
                          • RapMan  

                            zkus pochopit, že člověk adaptovaný na tuky nehladoví, to je mylná představa, ten hlad prostě není, protože má tělo stále přístup k uloženému tuku a hladina insulinu je stabilní. Prostě ta strava takto stačí. Nastudováno mám, např. opět tady hezky vysvětleno – https://www.youtube.com/watch?… .

                            Akorát je všeobecně zažité řešit příjem/výdej kalorií, což je z části hloupost, opět vysvětleno v tom videu.

                            Ale rozumím, mě by to před rokem až dvěma taky bylo divný co jsem teď napsal, když jsem jedl k snídani musli s mlíkem, pak nějakou svačinu, oběd, odpolední svačinu a večeři, všchno většinou s převahou sacharidů.

                            0 2
                            • Tencovozikmin  

                              Nějak nerozumím nač ukládat tuk a pak ho zas dolovat zpět. Odkaz jsem neviděl,pro mě je řízení se youtubem cesta mimo.

                              2 2
                              • RapMan  

                                spoiler alert – představ si, že nespotřebované sacharidy se ti taky ukládají na tuk. Ale lidé zavislí na sacharidech se k němu pak hůře dostávají.

                                0 0
                                • cyklista86  

                                  Predstav si, ze nespotrebovane sacahridy se ulozi jako glykogen do svalu a jater a naprosta vetsina dalsiho prebytku se spaluje pomoci termogeneze(zvyseni metabolismu, zvyseni produkce tepla) zatimco prebytek tuku se ulozi „spoiler alert“ vzdycky okamzite jako telesny tuk.. Jeste si precti jak je efektivni premena sacharidu na tuky a jake procento toho telesneho tuku je vytvoreno s cukru.. Chapu ze tohle vsechno se ti nehodi do kramu, takze si timhle motat hlavu chtit asi nebudes.. Coz je v poradku a kazdy si muze delat co chce. Ovsem problem je, kdyz ten dotycny se snazi oblbovat i ostatni lidi. V tom jsou vyznavaci tehle extremu od veganu po carnivore, keto opravdu experti. Tech se fakt nemusis ptat co jedi. TI ti to reknou sami a hodne radi a jeste te budou verbovat jako nejaci šmejďi co prodavaji hrnce duchodcum za statisice.. :)

                                  2 1
                                • ladys  

                                  Jasně ukládají, proto musí být příjem a výdej na nějaké úrovni. Při aerobní činnosti se úplně normálně aktivuje čerpání energie z tuků. Co píšeš je úplná blbost.

                                  0 0
                                • ememem1  

                                  si si uplne.isty, ze ti low karb neleze na mozog ?

                                  0 1
                                  • ladys  

                                    Jestli to nebude onuceho příbuzný ;)

                                    0 0
                                  •  
                                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                    1 1
                                • Plechovka  

                                  https://bodyrecomposition.com/…w-we-get-fat:

                                  „Carbohydrates are rarely converted to fat (a process called de novo lipogenesis) under normal dietary conditions. There are exceptions when this occurs. One is with massive chronic overfeeding of carbs. I’m talking 700–900 grams of carbs per day for multiple days. Under those conditions, carbs max out glycogen stores, are in excess of total daily energy requirements and you see the conversion of carbohydrate to fat for storage. But this is not a normal dietary situation for most people“


                                  Článek „De novo lipogenesis in humans: metabolic and regulatory aspects, MK Hellerstein, Department of Nutritional Sciences, University of California at Berkeley“:

                                  Summary:

                                  The enzymatic pathway for converting dietary carbohydrate (CHO) into fat, or de novo lipogenesis (DNL), is present in humans, whereas the capacity to convert fats into CHO does not exist. Here, the quantitative importance of DNL in humans is reviewed, focusing on the response to increased intake of dietary CHO. Eucaloric replacement of dietary fat by CHO does not induce hepatic DNL to any substantial degree. Similarly, addition of CHO to a mixed diet does not increase hepatic DNL to quantitatively important levels, as long as CHO energy intake remains less than total energy expenditure (TEE). Instead, dietary CHO replaces fat in the whole-body fuel mixture, even in the post-absorptive state. Body fat is thereby accrued, but the pathway of DNL is not traversed; instead, a coordinated set of metabolic adaptations, including resistance of hepatic glucose production to suppression by insulin, occurs that allows CHO oxidation to increase and match CHO intake. Only when CHO energy intake exceeds TEE does DNL in liver or adipose tissue contribute signi®cantly to the wholebody energy economy. It is concluded that DNL is not the pathway of ®rst resort for added dietary CHO, in humans. Under most dietary conditions, the two major macronutrient energy sources (CHO and fat) are therefore not interconvertible currencies; CHO and fat have independent, though interacting, economies and independent regulation. The metabolic mechanisms and physiologic implications of the functional block between CHO and fat in humans are discussed, but require further investigation

                                  2 2
                                  • cyklista86  

                                    Tohle mu tu nepostuj. Zhrouti se mu celej svet.. Ale tohle ma pomotane naprosta vetsina lidi. Hubu maji mastnou od bucku a rikaji ti „ja cukr nejim z toho se tloustne“. :D Nejlepsi „studie“ jsou low fat vegani. Kteri prijimaji treba pod 10% kalorii z tuku, ale denne sni treba 1000g cukru/sacharidu.. Naprosta vetsina jsou kost a kuze i presto ze ji treba 3000–4000kcal denne.. Ale v okamzik kdy by k tomu pridali treba 100g tuku navic, tak by se nafoukli jak balon..

                                    0 2
                            • cyklista86  

                              Rekneme si za 10 let co to udelalo s tvym metabolismem.. Dobre si pamatuju dobu pred cca 10 lety, kdy byl keto, low carb v mode. Dneska drtiva vetsina tech starych low carberu zjistila, ze dlouhodobe to ma vic negativ, protoze at chces nebo ne, tak telo to vnima jako stres a ketoza je pro telo zalozni plan, kdyz mu dojde glykogen. Vetsina ted low carb s normalni sacharidovou dietou cykluje aby prave predesli tem dlouhodobym problemum. Te negativni adaptaci tela z dlouhodobe vycerpanych zasob glykogenu. Ale to se tyce spis lidi co nejsou aktivni. U sportovcu kteri spalujou denne tisice kalorii je low carb totalni nesmysl. Citit se dobre muzes, protoze kortizol je proti zanetlivej hormon. Proto se vetsina lidi citi dobre pri pustu, Mozek jim lepe funguje, maji energii, ale to je vsechno streosva reakce. Telo mobilizuje vsechny sily, „aby dokazalo najit potravu“. Dlouhodobe se pak snizujou anabolicke hormony, hormony stitne zlazy. Az ti vypadaji vsechny vlasy(klasika u low carberu) tak aspon bues vedet z ceho to mas.. :))

                              3 1
                            • KRoser  

                              Nechci ti brát iluze jak jsi „fat adapted“ a jedeš na ketony (nic proti tomu nemám, každému sedí něco jiného), ale měřil sis někdy hladinu ketonu v krvi? Protože jestli někdy jenom čuchneš k rejži a bramborám, tak rozhodně v ketozi nejsi a nezáleží jak jsi myslíš málo té rejže si dáš (teda pokud opravdu nejíš jen max 5g rýže za den, což, ale předpokládám, že jíš víc)

                              0 1
                            • ladys  

                              Přestaň čumět na YT, podobné hovadiny se vynořují stále, už desítky let. Pokud by jsi to dodržoval a opravdu sportoval, tak už žádný tuk nemáš.

                              0 0
                              • RapMan  

                                Ve svých 41 letech mám 176cm, z původních 74kg teď vážím 62kg bez úbytku svalů. Za svůj dosavadní život a špatné stravy jsem si bohužel vybudoval insulínovou rezistenci, kterou úspěšně odvracím. Takže tuku mám opravdu méně.

                                A vděčím tomu vhodému příjmu potravu bohaté na tuky, tak výdejem v aerobní zóně a občasnými mikroworkouty (chodit na kruhový trénink do posilovny je nesmysl).

                                Akorát ten anaerobní tenis mi to kazí, ale hrát mě jej baví, tak to jednou/dvakrát týdně zmáknu.

                                0 1
                                • cyklista86  

                                  Ses proste ovce keto/low carbu. Stejne tak jako jsou ovce veganskeho stylu a pod.. K tomu patri chovani, kdy si neustale vyhledavas informace ktere te utvrzuji v tom, ze to co delas je to jedine a nejlepsi reseni. Prosel sem si tim taky. Ted rad uzj ne sleduju spis lidi, kteri si prosli vsema tema extremama od veganske, carnivore po tu tvou low carb/keto a ted neberou nic jako dogma. Nesnazi se nekam zaradit a proste divaji se na tohle tema nezaujate s heslem. Kazdy extrem je spatny.. Jinak jestli si myslis, ze sis jezenim sacharidu/cukru privodil inzulinovou rezistenci, tak si precti treba tohle https://www.drmcdougall.com/…e-rice-diet/ jestli neco zpusobuje insulinovou resistenci, tak to je prijem vysokeho mnozstvi tuku spolu s cukry. Tvrzeni ze sacharidy zpusobujou cukrovku a inzulinovou rezistenci ma stejnou logiku jako tvrdit, ze pozary zpusobuji hasici, protoze kde je pozar, tak tam jsou vzdycky i hasici. Ano kdyz neprijimas cukry, tak ti krevni cukr klesne, ale tim neresis pricinu problemu. Jen potlacujes priznaky. Nehlede k tomu, ze plno low carberu/keto lidi ma cukrovku i pri nizkosacharidove strave diky chronicky zvysene hladine kortizolu. Pul planety jeste nedavno jedlo jako hlavni zdroj kalorii bilou loupanou ryzi. Obezniho nebo dokonce nekoho s cukrovkou bys tam hledal dost tezko. Ted se v tech castech sveta snizila konzumace ryze. Zvysila se konzumace zejmena rostlinnych rafinovanych oleju v podobe smazenych jidel a je tam obeznich a cukrovkaru stejne jako v USA, UK a pod.. Proste sis naprogramoval do hlavy svou pravdu a pres tu nevidis realitu.. Ale z toho se dostanes driv nebo pozdeji. Jako naprosta vetsina lidi, ktera takhle blbla a chodila z extremu do extremu..

                                  2 2
                                • ladys  

                                  Bez úbytků svalů? To jsi zjisti jak? 12kg je hodně a tebou zmiňovaná strava a pauzy to prakticky vylučují. Nejlepší je po tréninku samozřejmě nic nejíst a nebo alespoň něco tučného.. Přečti si něco o tom jak funguje hormon kortizol.

                                  V sezoně při 178cm jsme měl 72kg a špeku tam moc nebylo 47let. Stravu sice řeším, ale když je chuť na bůček a pivko, tak si ho v klidu dám. Nejhorší jsou extrémy. Tenis je podle mne úplně v pohodě. I ostatní aktivity máš OK

                                  0 1
                                  • RapMan  

                                    bůček si taky rád dám, kvalitný živočišný tuk. Alkohol už několik let nepiju a jsem za to rád.Jak funguje kortizol vím – je to stresový hormon. V podstatě top 1 jak jen znižovat je aerobním cvičením a vhodným odpočinkem + občas HIIT. Opět zde hezky vysvětleno

                                    https://www.youtube.com/watch?…

                                    0 0
                                    •  
                                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                      0 2
                                • ememem1  

                                  176/62.....mas aids? lebo priznaky ze nazvladnes 2× za tyzden tenis uz mas.

                                  0 2
                                  • RapMan  

                                    zvládám v pohodě, ale tahle anaerobní aktivita narušuje zlepšování aerobního systému.

                                    0 0
                                    • ememem1  

                                      to nerob vole ked ti robi zle ne?

                                      inak jeba cku mas v kategorii aero alebo anaero? ci ti to ako nekazi trening?

                                      0 1
                                      • VojtaXY  

                                        Mu jebe v hlave. A j je otazka, jrestli to je aerobni nebo anaerobni.

                                        0 0
                                        • RapMan  

                                          Proč myslíš že mi jebe v hlavě a co Tě vůbec opravňuje se takto o mě vyjadřovat?

                                          1 0
                                •  
                                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                  0 0
                    • ms82  

                      Kolik toho vis o mem zdravi? :-)

                      0 0
                  • Pepe72  

                    To je provokace.

                    0 0
    • Cyklosatan  

      Mám z vás hlad. Jdu si teď v noci něco dát. Jogurtík asi. Nebo dva. 

      1 0
    • osobne  

      Zdravější než jídlo je půst. :-)

      0 1
    • gnaar  

      Tuhle keto stravu řeší kulturisti. Ale jenom jako dietu, ne trvalý životní styl. Tak zírám, že tohle řeší i cyklisti :) Ale ono je asi fakt, že ze sportovců jsou nejvíc nadopovaní kultíci a čestné druhé místo za nimi mají asi právě cyklo.

      0 0
    • kucka7  

      Čekat jsem nějaké recepty a zatím řeči o všem a o ničem. Hmm škoda

      0 0
      • RapMan  

        Moje recepty jsou:

        Zakysaná smetana se semínky, ořechy a kakaem.

        Bio plísňový sýr s pekanovými ořechy a polníčkem/ baby špenátem

        0 0
        • cyklista86  

          Hm ja kdyz se chcu pozvracet, tak si proste strcim prsty do krku..

          5 1
          • VojtaXY  

            s tim prstem to neni ono. Tady temito zpusoby mas k tomu zvraceni i daveni se smetanou/syrem

            0 0
        • kucka7  

          Díky.

          První vlaštovka

          0 0
          • RapMan  

            Pak ještě rád vařím zapečenou brokolici s mrkví – brokolici a mrkev uvařím, mezitím rozklepnu pár vajíček, zamíchám, přilihu k tomu smetanu na šlehání, česnek, okořením, nakrájím slaninu, pak to všechno smíchám v zapékací míse a ke konci dám nahoru zapéct sýr.

            1 1
        • RapMan  

          Z vařených jídel pak třeba nějaké maso a k tomu zelené fazolky se slaninou a česnekem.

          0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • Pepe72  

        Teď po švihu- smaženice na másle a 2 žitné rohlíky, příprava 3min. Jo a použil jsem Bio vajca, ale nevím jestli jsou dost bio, když nejsou z obchodu :-)

        0 1
    • grafik  

      Dnes jsem si upekl vlastní rohlíky, miluju je. Hladká mouka, trochu droždí, 2 lžičky cukru, 1 lžička soli, voda. Jsou boží. Teplé s máslem … Jen se po nich zaprášilo. Ještě doladit techniku rolování : )

      1 1
      • Pepe72  

        Kurwa to těsto lepí jak cip.

        edit: tedˇ koukám kde je mák ?

        0 0
        • grafik  

          Mouka pomůže. Když lepí jak cip pomůže ještě víc mouky, nebojím se toho.

          Mák nedávám.

          Jo, ještě potírám slanou vodou než je vrazím do trouby, to je pak radost i na pohled.

          0 0
          • Pepe72  

            U nás to baští všichni, jen já mám ten problém s tím těstem.

            0 0
      • jIrI___  

        Místo droždí vypěstuj si nebo někde vyptej silný kvásek, to je posune ještě o level jinde. Už více než dva roky děláme z kvásku různé pečivo výhradně doma, chutná to prostě o něco lépe než z obchodu.

        0 0
        • grafik  

          Ok. A je rozdíl i v mouce? Já kupuji (preferuji) jen jednu značku …

          Mám rád i klasické bílé* rohlíky z obchodu. Ale domácí jsou proste luxus.

          *- bílé nemyslím ty totální vzduchové vaťáky, které vypadají jak od mekáče. Z těch je mi už od pohledu na blití.

          0 0
          • jIrI___  

            S moukou se dá neskutečně čarovat, až se v tom někdy ztrácím :). Jednak moukou takřka každodenně přikrmuju kvásek a jednak další mouku pak dáváš do těsta. Dá se říci, že není hladká mouka jako hladká mouka, od každého výrobce chutná jinak. Pak se do toho dá přimíchat i různá celozrnná mouka, pohanková, žitná atd. v různých poměrech. Prostě si člověk musí najít tu svoji kombinaci, je to o zkoušení :). Nejtěžší, resp. nejzdlouhavejsi je vypěstovat kvásek, v podstatě až po roce se ukázal jako jakž takž silný a pečivo začalo vypadat tak jak má. Ale na internetu v kváskovych diskuzích se dá sehnat kvásek třeba i starší než sto let, kdy se předával z generace na generaci. Já s ním chtěl ale začít úplně od začátku :)

            0 1
            • grafik  

              Třeba jsem doufal, ze napíšeš jakou mouku máš ty v oblibě : ) Z běžne dostupných mám rád Babiččinu, přijde mi, ze se dobre rozpouští, není zrnkovitá ve finálním produktu. Dobre nasakne. Ale zase v tom vědu nehledám. Pernerku, zitnou a apod, tam jsem se ještě vůbec nedostal. Nejsem kuchař : ) Kvásek řeším tak, ze podle receptu zpracuji v misce 4 ingredience, 5 minut nechám odstát a šmytec.

              0 1
              • dtham  

                Mám též dost napečeno z kvásku, tak můžu dát tipy, co se mi osvědčily.

                Z běžně dostupných mám nejradši Pernerku, která má dobrý poměr cena výkon.

                Nejčastěji jsem však pekl z mouky Probio nebo Ježkův statek, oboje sehnatelné v bio obchodech či obchodech se zdravou výživou. Probio bylo asi nejoblíbenější (navíc, kdo z pražských má rád chleba z Esky, tak je (nebo před covidem byl) z mouky od nich).

                Experimentoval jsem i s moukami z pražské pekárny Praktika či z Krišnova dvora, ale to už je vyšší dívčí, trošku hůře se s nimi pracuje a navíc je to na domácí pečení cenově neudržitelné.

                0 1
            • ladys  

              Tak přikrmovat kvásek každý den je blbost. Po letech zkoušení https://kitchenstory.cz/…eb-z-kvasku/

              0 2
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      1 2
    • Pepe72  

      Rychlá zdravá snídaně: mrkev,řepa,lněné semínka a vařené vajco.

      0 1
      • jIrI___  

        Ta lněná semínka jíš jen tak holá? :O

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • grafik  

      Proste ruční práce … : )

      Jsou boží.

      0 1
    • Pepe72  

      Snadná a rychlá svačinka, ala Pepe Vajcožrout.

      0 2
      • Melvin  

        No nevím, jestli bych se přesvědčil takovouto svačinku dostat do sebe.

        0 0
        • cyklista86  

          Hehe podle tech dvou fotek co sem dal vidim ze Pepe se s tim moc nesere. :D

          0 1
          • Melvin  

            Zase na druhou stranu, krom časové úspory, takový způsob přípravy, dá-li se vůbec o nějaké přípravě mluvit, ušetří i spoustu enrgie (plyn, či elektrika), což se v dnešní době může hodit. :-)

            1 0
    • grafik  

      Zkoušel jsem znovu rohlíky s drozdim z Polska. Je to humus, výrazně smrdí a těsto nic moc. Jiné jsem nesehnal. Takže příště pouze produkt z ČR. Dá se to jist, teplé jsou docela fajn, ale … zbytek asi půjde do koše.

      0 1
      • jIrI___  

        Raději ty rohlíky dej nejbližšímu bezdomovci, nebude to aspoň takové zbytečně plýtvání potravinami.

        0 3
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          1 0
    • Pepe72  

      O5 rychlý oběd: řízky udělané na dnes a zítra pro 4 osoby. V míse ledový salát, rukola, špenát a ex.vir.oloiv. oil. Moc mi to chutná. Bobek řízeček mněl bratry , ale ty jsem zvalil po cestě.

      0 1
      • cyklista86  

        Je ti jasny, ze to listí tvoje telo nedokaze stravit a protoze nemame ani trakt jako prezvykavci, tak ani mikrobiom pravdepodobne tohle nedokaze nafermentovat a tak to proste vykadis jen v trochu pomackane podobe zase ven? Proto jsou usmevne hlody veganu, ze „podivej kolik bilkovin a vitaminu a mineralu je ve spenatu nebo kapuste a pod..“ Telo z toho nevytezi defakto nic. Proste nedokazeme travit celulozu… Prezvykavci teda taky ne, ale ti maji tak komplexni trakt s tak bohatym mikrobiomem, ze ten to nafermentuje a co je zajimave ty bakterie produkuji mastne kyseliny, ktere nasledne ti prezvykavci od nich dostanou jako zdroj potravy. Takze je to sice paradox, ale prezvykavci jedou defakto ketogeni dietu.. :))

        0 3
        • Vrci  

          Tohle je vláknina, stejně jako kukuřice nebo lišky. Potřebuješ to k fungující peristaltice.

          0 1
          • cyklista86  

            K tomu jsou ale mnohem lepsi zdroje vlakniny. Hlavne te rozpustne jako je pektin, beta glucan a pod.. Zajimavosti je, ze zrani syroveho listi je moda az posledni doby. Jinak opravdu neuvidis domorodce zrat salaty.. Protoze moc dobre vedi, ze jim to nic neda..

            0 3
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • Pepe72  

              Cyklista tyz je aparat jak cyp.

              0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 2
        • Pepe72  

          Kurňa to jsem nevěděl. Tyhle dřeva jím celý den , když druhý den mám těžkou práci nebo jedu na celodenní výlet.

          0 0
        • RapMan  

          Prosím o uvedení zdroje, kde by bylo popsáno, že nedokážeme strávit zelený salát, který je převážně z vody, děkuji.

          1 2
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • Melvin  

        A kde jsou nějaké sacharidy?